• Welcome to Български Националистически Форум.
 

The best topic

*

Posts: 40
Total votes: : 1

Last post: 22 April 2022, 17:04:55
Re: България, заснета с дрон by Panzerfaust

avatar_Hatshepsut

Васко Абаджиев – „Българският Моцарт“

Started by Hatshepsut, 15 January 2022, 08:08:30

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Topic keywords [SEO] музика

HatshepsutTopic starter

Васко Абаджиев – ,,Българският Моцарт"


Васко Абаджиев – име, което за огромно съжаление е малко познато, незаслужено забравено или по една или друга причина напълно заличено от историята ни. Много от вас навярно го чуват за първи път, но със сигурност то ще остане в съзнанието ви, защото този човек не е обикновен, той е от онези хора, които прославят името на България с огромния талант, който притежават.

Недопустимо е, че безмерен талант като него е потънал в също толкова безмерна забрава. Именно поради тази причина написаното тук е опит да се възроди паметта за този огромен музикант, който съвсем спокойно можем да сравним единствено с Моцарт.

Васко Абаджиев е роден на 14 януари 1926 година в София в семейство с добро потекло. Син на професора по цигулка в Държавната музикална академия Никола Абаджиев, Васко проявява музикалност от ранна възраст. Израства, слушайки изпълненията на пиано на майка си Лала Пиперова, която е концертираща пианистка. Васко лежи в скута ѝ, замислено заслушан, докато тя дълго се упражнява. Явен е интересът на детето към света на нотите. То прави първите си лични музикални изяви на 6 години пред 60 души, сред които множество интелектуалци, музиканти и литератори.

По-късно същата година Васко заминава заедно с баща си за Виена, където участва и несъмнено смайва с таланта си над двадесет световни виртуози по време на Първия международен конкурс по пеене и цигулка. Единствената причина, поради която не печели конкурса е крехката му възраст, която не позволява да участва в официалната част на надпреварата. Независимо от това, журито остава напълно стъписано от малкия Васко и му дава дори повече точки от 29-годишния победител – Давид Ойстрах, който, чувайки негово изпълнение на цигулкови концерти на Бах, две години не се осмелява да свири този композитор на сцена. Нима има по-голямо признание от това? Детето се превръща в истинска сензация в музикалните среди, независимо от почти двугодишния му цигуларски стаж.

Подкрепата на родителите му в развитието на тази дарба е голяма. Васко започва да взима уроци от баща си. Не след дълго настоява за по-сложен материал, защото действително усвоява с невиждана бързина преподаваното. Васко е запознат с правилата за тоновете и различава даже и минималната грешка в тяхното поставяне само по ухо. Подобен вроден усет слисва всички, влезли в допир с него. Вътрешното ухо на младия виолонист е толкова силно, че той сякаш усеща физическа болка от всеки грешен тон, както и от всеки неблагозвучен шум. Сякаш с цялата си същност той чувства музиката.

Уникалният дар му позволява изключително бързо да напредне в изучаването на цигулката. Така на 9-годишна възраст завършва Консерваторията в класа на баща си. Това го прави най-младия абсолвент на музикалното училище, както и безспорно дете чудо от ранга на австрийския гений Моцарт.


Успехът го застига не след дълго. Година по-късно историята с музикалния конкурс се повтаря отново в Брюксел, когато Васко е на 10 години. Той все още няма нужната възраст, за да участва пълноправно, но отговаря на всички други изисквания, включително притежава диплома за завършено музикално образование и доказателства за минали изяви, които му дават статут на музикален виртуоз. С тези качества и със специалното писмено разрешение на провеждащите мероприятието Васко започва да се готви като неофициален участник. Заради формалното си участие момчето не може реално да спечели, но в крайна сметка завършва състезанието с най-висок брой точки от всички участници, а това го прави непризнат, но неоспорим победител. Отново спечелва вниманието на медиите и е поканен на лична аудиенция с белгийската кралица Елизабет I, която му предлага да стане белгийски поданик. Тогава Васко Абаджиев ѝ отговаря простичко и без особен патос, но искрено и скромно: ,,Няма начин, Ваше величество, ние сме българи." Макар да е  един от най-добрите цигулари за изминалия век, Васко остава верен на родината си.

С всяка изминала година българинът не престава да покорява различни международни конкурси и да спира дъха на публиката и на журито. На 12-годишна възраст печели конкурса в Париж ,,Фриц Крайслер", а една година по-късно, едва на 13 години, завършва с пълно отличие Брюкселската консерватория. Започва да свири с най-известните оркестри в Европа, а нотите ги запомня отведнъж, без да има нужда от партитура. Васко Абаджиев е и най-младият лауреат на Димитровската награда – едва на 26 години. Прави уникални записи, които влизат в златния фонд на националното радио. Той е единственият цигулар, който е изпълнявал в един концерт 24-те капричии на Паганини, всяко от които поотделно е смятано за подвиг за виртуози, а на следващия ден ги изпълнява отново, но в обратен ред.

Неведнъж му предлагат да смени гражданството си, за да прославя други държави, но отговорът му остава все същият: ,,Не мога. Аз съм българин".

Цяла Европа познава името му, възхищава се на таланта му, превърнал се в същинска сензация. В България обаче той става жертва на комунистическия режим и е принуден да избяга във ФРГ през 50-те години на миналия век. Името му е забранено за произнасяне, книгите, в които се споменава за гения му, са премахнати от книжарниците и библиотеките и са унищожени. Плочите и лентите с негови записи в архива на радиото също са иззети и заличени напълно. Това несъмнено нанася тежка травма на големия творец и с напредването на времето и също като някои от най-големите класици в музиката Васко загива в бедност и забрава на 52-годишна възраст. Намерен е мъртъв в железница в Хамбург.

Днес той няма нито паметник в България, нито улица с неговото име. Затова нека ние се опитаме да съхраним спомена за този музикален гений, който през годините на своята детска невинност носи на себе си и на страната ни грандиозна слава и ни кара да се чувстваме горди!

https://bulgarianhistory.org/vasko-abadjiev-bulgarskiat-mocart/
Thanks Thanks x 1 View List

HatshepsutTopic starter

ВАСКО АБАДЖИЕВ (2002) (документален филм, реж. Моника Якимова)

Документален филм за големия български цигулар Васко Абаджиев - "Паганини на ХХ-и век". Включени са интервюта с близки, приятели и колеги, архивни записи с негови изпълнения, а също така и откъси от досието му в Държавна сигурност.

режисьор: Моника Якимова
сценарий: Теодора Стефанова, Ирена Данкова, Моника Якимова
оператор: Димитър Митов
художник: Стефан Дорич
монтаж: Малин Арнаутски, Радослав Маринов, Моника Велинова, Росита Желева
изпълнителен продуцент: Теодора Стефанова
четец: Николай Николаев
с участието на Владимир Йосифов, цигулка
интервюта със сестрите на Васко Абаджиев - Антония Шьонинг и Анка Абаджиева - Караджова, и с проф. Владимир Аврамов, Гаро Балтаян, Александър Дряновски, Никола Боздуганов, Иван Абаджимаринов, проф. Венцеслав Николов, Руслан Райчев, Константин Зидаров, Тео Мусев, д-р Вера Петкова, проф. Евгени Георгиев, проф. Елена Генова, Невена Лолова, Анастас Маринков, Апостол Калоферов, Леда Брашованова и др.


(част първа)


(част втора)HatshepsutTopic starter

ВАСКО АБАДЖИЕВ - БЪЛГАРСКИЯТ МОЦАРТ, ПАГАНИНИ НА 20 ВЕК ИЛИ ДЯВОЛСКИЯТ ЦИГУЛАР [1952]

ВАСКО АБАДЖИЕВ - БЪЛГАРСКИЯТ МОЦАРТ, ПАГАНИНИ НА 20 ВЕК ИЛИ ДЯВОЛСКИЯТ ЦИГУЛАР  [1952]
Архивът от кинохрониката "Майстор на цигулковото изкуство" е запис с Васко Абаджиев, от концерт в зала ,,България" през 1952 г., на пианото е Панчо Владигеров. П. Сарасате - "Тарантела".
Почитателите му се редят с часове за билети, а тези, които не успяват да си набавят, занемели слушат музиката му на тротоара пред зала ,,България" под монтирани високоговорители.

Васко Абаджиев е роден  на 14 януари 1926 г. в София. Баща му е Никола Абаджиев, професор по цигулка в Държавната музикална академия и директор на същата, Майка му Лала Пиперова-Абаджиева е пианистка,
На 2-годишна възраст констатират, че детето притежава съвършен музикален слух . Васко Абаджиев започва кариерата си като дете-чудо. Първата публична изява е на 6-ия му рожден ден през 1932 година. Тогава изнася домашен концерт, акомпаниран от майка си и буквално стъписва гостите изтъкнати интелектуалци. Безупречно изпълнява ла минорния концерт от Вивалди, научен технически и наизуст за един ден, сол мажорния концерт от Моцарт.
На 6 години малкият музикант смайва софийската публика с невероятните си изпълнения като цигулар. Представен неофициално пред журито на Първия международен цигулков конкурс във Виена, 6-годишният Васко Абаджиев безапелационно се налага над явилите се световни виртуози. Не му дават първата награда, защото заради възрастта си не може да участва в официалната част на конкурса,
На 7 години той свири вече собствени композиции.
На 9 години завършва Музикалната академия в България,
На на 12 години – Брюкселската консерватория със златен медал.

В България музикантът получава Димитровска награда, но е ограничен от изяви на световните сцени. Разрешават му да свири само в Унгария, Чехословакия и някои други страни от социалистическия лагер. Тези забрани го карат да замине за Унгария и после да се установи в ФРГ. Обявен за невъзвращенец. У нас името му става табу.
На 14 декември 1974 година е открит безжизнен в изоставен вагон, недалеч от Хамбург.


HatshepsutTopic starter

Вaско Абаджиев-N.Paganini - Capricio 24Bazini-dance of luitins played by Vasco AbadjievP. Sarasate-Tarantella played by Vasco Abadjiev


HatshepsutTopic starter

Час по България - 14-05-2010 - Васко Абаджиев

Част 1


Част 2


Част 3


Част 4


Част 5


Част 6