• Welcome to Български Националистически Форумъ.
 

Recent posts

#91
Quote from: Hatshepsut on 06 December 2022, 13:29:40Негова работа си е да води такава служба, но не трябва да го прави в България. Все пак тук не е Южна Осетия или Донецко-Луганская кочина. Нещо като такт е нужно, най-малкото  :whistle:
Прави го в България в руската църква, а не в някоя друга.  Това е все едно русофилите да идат и да освиркват украински свещеник , ако има такива у нас и имат своя църква  :че се моли за победа на Украйна във войната. За победа на кого да се моли украинският свещенник ? Ненормални истории и със сатанински привкус. От Фактор . БГ искат ненормални неща и претенциите им граничат с психически отклонения. Независимо кой на коя страна е в тая война: добре е да се запази здравият и тревз разум, както и елементарното достойнство и чест. Даже и да бях на страната на Украйна: пак щях да напиша същото и да мислех по същият начин.
#92
Северна Корея осъди на смърт гимназисти за гледане и разпространение на южнокорейски сериали


Северна Корея е осъдила на смърт трима ученици от гимназията за гледане и широко разпространение на южнокорейски драматични предавания. Те са ги предоставяли на приятелите си. Присъдата е изпълнена мигновено.

Гледането и разпространяването на сериалите е в противоречие със закона на страната.
Информацията е разпространена от радио "Свободна Азия". Позовават се на два източника, които са станали свидетели на случилото се.

Тийнейджърите са от гимназия в провинцията Рянгган в Северна Корея. Тя граничи с Китай. В началото на октомври тази година са се събрали и са гледали няколко сериала от Южна Корея и САЩ, които са предоставили и на свои приятели.

В последствие са изправени пред обществеността за порицание и урок, осъдени са на смърт и веднага след това са закарани на летище в града, където е изпълнено наказанието. Жителите в района са събрани на летището, за да видят какво ще се случи с младежите, добавят от Independent.

Корейският режим описва престъпленията им като зли.
През 2020 година беше разгърнат закона, който регулира идеологическите и културни средства. Съответно с него бе забранена чуждестранна информация и влияние. Това се случи в отговор на нарастващата популярност на музика, филми и сериали от Южна Корея.

Все по-активно в Северна Корея контрабандно се внася съдържание на флашки. То после се гледа при закрити врати и се разпространява тайно.

https://www.kaldata.com/
#93
Quote from: Шишман on 06 December 2022, 10:41:44Е за загубата на Русия ли да води служба ? Егати смешните глупости ! Тия другари от Фактор.бг са яко изтрещели !

Негова работа си е да води такава служба, но не трябва да го прави в България. Все пак тук не е Южна Осетия или Донецко-Луганская кочина. Нещо като такт е нужно, най-малкото  :whistle:
#94
   КАПИТАН ПЕТКО
Днес преди 178 години се е родил Петко Киряков. По-известен като Капитан Петко войвода.         

#95
Quote from: Hatshepsut on 06 December 2022, 06:50:27
Протест срещу наглостта на руски митрополит да води служба в София за победа на агресора Русия

Е за загубата на Русия ли да води служба ? Егати смешните глупости ! Тия другари от Фактор.бг са яко изтрещели !
#96
Православие / Re: Молитви
Last post by Шишман - 06 December 2022, 10:39:31
#97
Свети Николай Чудотворец - "най-големият между родените от жени"


На 6 декември честваме деня на Свети Николай Чудотворец, архиепископ Мирликийски

На 6 декември празнуваме Никулден. Свети Николай Чудотворец, архиепископ Мирликийски, е един от най-почитаните светци в България и в целия християнски свят.

"Разрешава се вино, елей и риба, ако празникът се падне в ден, който Църквата е отредила за пост. Паметта на Св. Николай честваме два пъти през годината: на 6 декември, когато светителят се представил на Господа, и на 9 май / 22 май - денят на пренасяне на светите му мощи от град Мир (Древна Лигия) в Бари (Италия). Църквата му отдава специална молитвена и богослужебна почит и всеки четвъртък през годината. С такава чест на ежеседмична прослава е удостоен единствено "най-големият между родените от жени".Св. Николай Чудотворец е роден през 280 г. в малоазийската провинция Лигия. По време на император Константин Велики е провъзгласен за Мирликийскки архиепископ. Според житието на светеца, той е починал на 6 декември 342 г.

Свети Николай (Св. Никола) се прочува със своите морски чудотворства при спасяването на кораби и моряци при крушения. Затова в традиционната култура на българите се почита като господар на морето, реките и езерата, и е патрон на моряците и рибарите.

Според народните вярвания Св. Никола причинява морските бури и ураганите, и големите вълни, които потопяват корабите и лодките. На Никулден моряците не излизат в морето, като по този начин отдават почит към светеца покровител.

На неговия празник традиция повелява на трапезата да има риба, обикновено шаран. Според народното поверие шаранът е слуга на светеца. Веднъж, когато Свети Никола бил в морето с лодката си, излязла буря, която пропукала дъното ѝ. Тогава светецът бръкнал с ръка във водата и извадил един шаран, с който запушил пукнатината в лодката. Така спасил от удавяне своите спътници. Като продължение на тази легенда, се зародил обичаят в деня на светеца да се жертва шаран. По тази причина празникът е наричан още Рибни Св. Никола.


Пълнен шаран - обредна храна на Никулден. Никулденската обредност свързва светеца с някои старинни езически божества на водите и подземния свят, като гръцкия Посейдон и славянския Велес (Велос)

Затова и един от най-важните обичаи на Никулден е свързан с приготвянето на рибника - пълнен с ориз, булгур, орехи, лук и стафиди шаран. От главата на шарана се запазва кост с формата на кръст, наричана кръхче. Вярва се, че тази кост има необикновени сили. Тя се пришива към шапчиците на децата, за да ги пази от зли очи и от уруки. С нея баячките лекуват безсъние, плач и подутини при децата. Освен риба, на Никулден се приготвят колаци - специално украсени обредни хлябове.

Традицията повелява първият улов от риба за годината да се посвещава на Св. Никола. Понякога рибарите пускат първата риба обратно във водата, в чест на своя покровител, или я раздават между хората.


Свети Никола е патрон на рибарите, но той е силно почитан и като семеен закрилник, пазител на дома, имота и стоката.

На Никулден се провеждат семейни чествания, наричани светец, служба или слава. Най-възрастният мъж прекадява празничната трапезата с рибника, вдига хляба високо и благославя: "Колкото зърна в колака, толкоз купни на нивата! Нека къщата да е пълна с челяд, а кесията с пари!"

Житието на Свети Никола разказва, че веднъж той хвърлил три торби с жълтици на бедна вдовица, за да може да задоми трите си дъщери. Затова Свети Никола се почита и от девойките, на които предстои да се задомят. Те вярват, че светецът ще им помогне в избора на добър съпруг, с който да създадат щастливо семейство.

В миналото, когато Панагюрище, Сопот, Асеновград и Враца са развити търговски центрове, Свети Никола се почитал като патрон и на търговците. На други места бил тачен като покровител на ловджиите и воденичарите, а празникът му се казвал За овче здраве. (Р. Попов)

Никулденската обредност свързва светеца с някои старинни езически божества на водите и подземния свят, като гръцкия Посейдон и славянския Велос.

Западна Европа също чества деня на Свети Николай. Освен в италианския град Бари, където почиват светите му мощи, в Нидерландия и Белгия този ден е важен за децата. В нощта на пети срещу шести декември, те оставят обувките си с надеждата светецът да ги напълни с лакомства и подаръци. Постепенно празненствата за Свети Николай на Запад се пренасят върху Коледа.

Никулден попада във времето на Рождественския пост, затова в този ден много православни християни приемат Светото Причастие. В България на Никулден празнуват над 200 000 именици, по данни на Националния статистически институт.

Честит имен ден на Николай, Никола, Николина, Нина, Никол, Николинка, Кольо, Николета, Колю, Ненка, Ненко!

https://www.nationalgeographic.bg/a/sveti-nikolai-cudotvorec-nai-golemiyat-mezdu-rodenite-ot-zeni
#98
Опорките на македонски лидер как Скопие да заобиколи ,,омразните българи" без да загуби парите от ЕС


Тито Петковски

Тито Петковски твърди, че антинатовците са добрите, че РС Македония е по-демократична страна от нейните съседи и страните в ЕС

Съвсем скоро небезизвестният македонски политик Тито Петковски, водач на ,,Новата социалдемократическа партия" даде интервю по македонския ,,Канал 5", излъчен и в  YouTube. В него добре познатият на местната публика партиен лидер изнесе ,,открит урок" как и защо могат и трябва да се защитят северномакедонците от лошите българи и българската държава, без да изпускат парите на ЕС".

В желанието си да защити интересите на сънародниците си и РС Македония, Петковски формулира няколко опорки, изцяло почиващи на неверни твърдения и манипулации относно българите и България. Изнасяйки конкретни факти от по-далечната и нова история, политикът прави и няколко абсурдни внушения:  България не играе честно по отношение бъдещото членство на РСМ; преследва свои интереси с вписването на българите в Конституцията на РСМ; играе ,,мръсна игра" с даването на български паспорти на сънародниците му; тя е ,,национален враг", срещу когото трябва да се обединят всички партии в РСМ; заради български исторически личности страната му губела аргументи за своята самоидентификация. В същото време Петковски оставя врата за задкулисни договорки, т.е. да се договорят всички партии ,,как да изфинтират българите, давайки си ясна сметка какво печелят и какво губят от членството в ЕС".

Предлагаме ви коментар по темата на Мариян Иванов Ноев  на страницата ,,Изгрей, зора на свободата", който Faktor.bg публикува със съгласие на автора.

Тук представяме част от опорките на неслучайния Тито Петковски* от 17.11.2022, изговорени по телевизия ,,Канал 5" в предаването ,,Само интервjу". Петковски е добре запознат с българо-македонските отношения от първа ръка и в това телевизионно участие има очевидно за задача, да покаже пред публиката, как и защо могат и трябва да се защитат (северно)македонците от лошите българи и българската държава, без да изпускат парите по програмите на ЕС.

И така:

1. Партията ,,Левица" са добрите и новата алтернатива, и са антинатовски настроени. (Бележка: Петковски казва в прав текст, че антинатовците са добрите.)

2. От старата му партия никой не го търсил за съвети. (Бележка: Без коментар.)

От 7та минута до края на предаването темата е България.

3. България играела некоректно, ето защо северномакедонските политици трябвало да бъдат по-умни, не трябвало да се прави услуга на България, не трябвало да се форсира промяната на Устава**, докато тече скринингът още близо две години. (Бележка: Задържането на колкото се може по-дълго на започването на реалните преговори е в интерес преди всичко на трети страни, което се представя за изсмукан национален интерес на РСМ, плашейки северномакедонските граждани.)

4. Не е ясно защо България искала влизането на българите в Устава, понеже българите нямали политическа мощ в РСМ, предвид преброяването и представянето на партията на Петър Колев. (Бележка: Ако са малко и незначителни, що ви е толкова тежко да направите промяната на Устава? Отговорът на Петковски идва в 5тата опорка.)

5. Имало опасност за РСМ с вписването на българите в Устава, тъй като България през цялото време инсистирала за един народ от двете страни на границата, че не постоят македонци. България не била честна. Ако била честна, защо изисквала тогава да се случи това преди края на преговорите. (Бележка: Защото фалшифицирате, лъжете и малтретирате хора?)

6. РСМ признавала малцинства, за разлика от България и Гърция. (Бележка: Петковски казва всъщност, че България е по-недемократична страна, която не признава (северно)македонците, пък е в ЕС за разлика от РСМ. Петковски прави перфидна антибългарска и антиевропейска пропаганда. Представя РСМ отново в образа на жертвата и като по-демократична.)

7. Намеква, че ще се дойдело до искания от България, предвид многото български паспорти. Тук сравнява с исканията на албанците, защото подобно на албанския език можело да се стигне до искане и за българския език да стане официален. (Бележка: Тези паспорти са факт и не са паднали от небето. България има пълно лигитимно право да защити тези граждани и би било престъпно, ако не го направи. Петковски загатва, че тия с паспортите всичките са априорно финтаджии, което пък дори и да е така, няма как да го докаже за всичките.)

8. Всичките партии в РСМ трябвало да дишат като една партия по отношение на България. (Бележка: Отново България се представя като национален враг, срещу който всички в РСМ трябва да се обединят.)

9. Влизането на българите в Устава имало политическо измерение, българите щели да имат политическа мощ и утре българите щели да имат политически искания. (Бележка: А защо да нямат българите политическа мощ и искания? Българите втора ръка хора ли са? РСМ според Охридския договор и свързаните с него изменения на Устава е мултинационална държава.)

10. Бъгаризацията в РСМ не можела да се случи. Никой не успял да ги бугаризира македонците, нито за време на турско, бугарско, сръбско, гръчко и така нататък. (Бележка: Лъжа! Българите са били българи! За това има милиони сведения. Слага равенство между титовите македонци след 1945 година с новия им идентитет и всички македонци от всички други исторически периоди. Към Балканските войни на територията на Вардарска Македония има изграден дори еднозначен български национален идентитет, народностен така или иначе.)

11. Ако утре се обявили историческите личности за българи, то (северно)македонците нямали да имат база за самоидентификация. (Бележка: Да си дойдем на думата! Горките! Кой ви е виновен, дами и господа от РСМ, че сте сложили за база за идентификация българската история, народ и език, чрез фалшифициране и подмяна? Не е ли по-добре да се стъпи от сега нататък на базата на историческата истина? В ЕС с фалшификациите ли ще ходите?)

12. Да седнели да се договорят всички партии в РСМ относно това, какво добивали и какво губели. (Бележка: Петковски оставя врата за задкулисни договорки, т.е. да се договорят как да изфинтират българите.)

13. Договорът с България не можел да се скъса без тежки последствия за РСМ, което би довело до още по-голяма радикализация на България в международен план. (Бележка: Точно така Петковски! Скъсайте договора и ще гледаме сеир! Петковски е наясно, че зад договора стоят ЕС и САЩ и това е част от Френското предложение и ще изтърват ПАРИТЕ от предприсъединителните фондове на ЕС и ще бъдат избутани дори след Босна и Херцеговина.)

14. Резолюцията по отношение на България приета от Народното събрание на РСМ се вкарва от Петковски като аргумент, с който можели да задължат правителството на Османи и Ковачевски да се спре приближаването към България. Представянето пък на последния закон за дружествата пред Венецианската комисия противоречало ясно на тази по-ранешна резолюция. (Бележка: Петковски подава дъвки за джвакане по северномакедонските медии за през следващите седмици.)

15. България и РСМ нямали обща история, имали само споделена история, защото македонците идвали в България, но забележете и в Сърбия и Русия, да учат и учили на български, сръбски и руски, понеже тогава македонците нямали държава, т.е. исканията от България нямали връзка с европейските стандарти и правата на човека. (Бележка: Петковски повтаря опорките на УДБА/МАНУ, относно стълбовете на македонизма. Прави финта и релативизира, че тия които идвали в България били като онези, които ходели в Русия и Сърбия, без да споменава, че в онзи период тези хора се чувстват българи, а не руснаци, засвидетелствано от милиони извори. Европейските стандарти изискват да не се лъже и фалшифицира! Днешните (северно)македонци не могат да променят идентитета на умрели хора и не могат да станат кръстници на хора, живяли преди 100 години.)

16. Петковски не го притеснявало мнението на България, а всъщност това на Европа. Ако Европа била либерална, как можела да стои зад България и да мълчи за това мешане във вътрешните работи на РСМ. (Бележка: Отново перфидна антибългарска и ясна антиевропейска пропаганда.)

17. След това се започва с познатите опорки за фашистичка Бугария. България окупирала Македония и започнала да прави денационализация с български учители и полиция. (Бележка: Когато България идва да окупира/админстрира част от  Вардарска Македония, в нея живеят всъщност официално южни сърби. Единствено комунистическата партия в Кралска Югославия признава македонци по това време, но не признава българи във Вардарска Македония по съответната директива. Петковски не споменава, че Сърбия върши от 1913 до 1941 насилствена денационализация на българите във Вардарска Македония. Да повторим, че към 1913 година във Вардарска Македония има изграден еднозначен български национален идентитет, засвидетелстван на всички нива, включително и парламентарно представен в Османския парламент от 1908-1912.)

18. Ванчо Михайлов бил все пак македонец, но как можело в Битоля да се отваря такъв клуб с такова име? Това водило до СТРАШНИ фрустрации сред хората. Битоля бил град на културата и консулите. ДПМНЕ се опирали на Михайлов и сега не знаели как да се освободят от Ванчо Михайлов. (Бележка: Ако трябва да се освобождават от Михайлов,  защо се наричат тогава ВМРО? Ако Иван Михайлов е проблемен, защо ДПМНЕ е най-голяма партия в РСМ тъкмо с предавката ВМРО? Няма ли тука нещо дълбоко гнило в тази държавна индоктринизация?)
и т.н. ...

Има още, но хайде и това е достатъчно! Да благодарим на Тито Петковски!

* Този Тито е роден през януари 1945 година. Вероятно тогава това име става особено популярно.

** В РСМ имат Устав вместо Конституция.,,Само Интервју" со Тито Петковски 17.11.2022 1 дел

https://faktor.bg/bg/articles/oporkite-na-makedonski-lider-kak-skopie-da-zaobikoli-omraznite-balgari-bez-da-zagubi-parite-ot-es
#99
Русия обвини за взривовете на летищата Дягилево и Енгелск украинската армия и потвърди загубите


Сателитни снимки показват, че щети в авиационната техника със сигурност има и в авиобазата "Дягилево" край Рязан, на ок. 200 километра от столицата Москва

Взривовете от тази сутрин на военните летища "Дягилево" в Рязанска област и "Енгелс" в Саратовска област са резултат от атака на украински дронове, обяви Министерството на отбраната на руската федерация.

Цел на атаката, според официалния представител на руското военно ведомство Игор Конашенков, е било "извеждането от строя на руските самолети от Далекобойната авиация". Конашенков потвърди, че в резултат на инцидентите са били повредени два самолета. На тях им била повредена незначително обшивката на корпуса.

Говорителят на руското Министерство на отбраната потвърди също, че при атаките са загинали трима руски военнослужещи, а други четирима са били ранени.

При атаката на военната база "Енгелс", която се намира на 800 километра Украйна бяха повредени два стратегически бомбардировача Ту-95, а край Рязан, на 200 километра от руската столица, на стоянка за обслужваща техника на летището избухна цистерна, която уби трима души.

Представители на руската страна, сред които и руският военен кореспондент Александър Коц, твърдят, че атаката на "Енгелс" е осъществена с помощта на съветски безпилотен самолет Ту-141 "Стриж". Версията на военните е, че са прихванали безилотника и са го унищожили, но парчета от него са паднали в авиобазата и те са нанесли повредите върху двата бомбардировача.

Ако твърденията на руските военни командири са верни, Ту-141 трябва да е прелетял безпрепяствено 650 километра над руска територия. На практика от украинската граница до Москва са по-малко от 650 километра и такъв безпилотник би могъл се забие и в Кремъл. В същото време украинското военно разузнаване отрича съпричастност на ВСУ към взривовете в Русия.

https://offnews.bg/sviat/rusia-obvini-za-vzrivovete-na-letishtata-diagilevo-i-engelsk-ukrainska-790970.html
#100
Конспирация / Re: Масоните в България
Last post by Hatshepsut - 06 December 2022, 07:04:10
Новият кандидат-премиер е най-видният масон сред лекарите


България може да се сдобие за 18-и път с масон премиер, ако кандидатът на ГЕРБ проф. Николай Габровски неочаквано събере нужната подкрепа в парламента за кабинет, твърдят посветени в зидарските ритуали. Известният неврохирург от "Пирогов" е високопоставен член на Обединената Велика ложа на България, претендираща за единствената у нас с международно признание, са коментирали пред "Марица" негови колеги.

Проф. Габровски на практика координирал подбора на представители на лекарската гилдия, които получават покана да станат членове на тайното общество на свободните зидари.

Фаворитът на ГЕРБ се радвал на огромен авторитет в ложата, която от две години се оглавява от родения в Пазарджик столичен адвокат Николай Божилов.

Самият той не отрича присъствието на представители на братството в политиката и властта.

"Да, и смея да твърдя, че те са там не защото са масони, а защото масонството ги е подготвило да бъдат достойни. Масонството никога не е имало отношение към политиката и не участва в правенето на политика. Но пък в масонските ложи много хора биха могли да израснат и да станат достойни да поемат отговорността за управлението, защото получават уроци по морал, дълг и чест. Ние само можем да помогнем да нашите избраници да бъдат отговорни, открити и загрижени за обществото. Приемаме за свой дълг да помагаме на държавните и общинските институции, без да имаме претенции да чертаем политики", заявява в едно от интервютата си в ролята си на Велик майстор Николай Божилов.

Историята показва, че до момента за седемнадесет премиери на следосвобожденска България се твърди, че са били масони: Александър Малинов, Александър Цанков, Андрей Ляпчев, Андрей Тошев, Богдан Филов, Васил Радославов, Георги Кьосеиванов, Добри Божилов, Драган Цанков, Иван Багрянов, Кимон Георгиев, Константин Стоилов, Никола Мушанов, Пенчо Златев, Рачо Петров, Стоян Данев и Тодор Иванчов.

Масони са били и много учени, лекари, индустриалци, военни и банкери. Част от този елит е и Захарий Стоянов, летописецът на Априлското въстание.

Сега периодично за актуални политици, магистрати и бизнесмени се появяват версии, че членуват в някоя от нароилите се ложи.

Освен ОВЛБ у нас са известни също Велика ложа на старите, свободни и приети зидари в България, Велика ложа на стария приет шотландски ритуал в България, а повечето по-първи хора в Пловдив членуват в ложата "Слънце Ориент".

https://novini.bg/bylgariya/politika/752745
Powered by EzPortal