Recent posts

#41
Култура и изкуство / Re: Иван Вазов
Last post by Hatshepsut - 16 August 2022, 13:28:22
,,Боят настана"

,,Боят настана" е една от най-отличаващите се български патриотични песни. Нейният ритъм кара сърцето на истинския българин да забие учестено и да се докосне до славата и духа на подвига на предците ни. Текстът и е взет от ,,Панагюрските въстаници" – творба от първата стихосбирка на Иван Вазов – ,,Пряпорец и гусла".

Боят настава, тупат сърца ни,
ето ги близо наште душмани.
Кураж, дружина вярна, сговорна.
Ний не сме веке рая покорна!
 
Нека с тоз удар врага да смажем,
нека му гордо, братя, докажем,
че сме строшили мръсни окови,
че сме свободни, а не робове.

Гледайте в този пряпорец красен,
лева как тича волен, ужасен!
Левове всички днес се явете
люти и страшни за враговете!

Кого ли плашат турци злокобни?
Нихната ярост, удари злобни
ще се разбият нищожни, слаби,
в нашата правда, в нашите саби!
 
Ний за живота нямаме жалост,
но да не умрем, братя, на халос -
нека се мъчим колкото можем
повеч душмани мъртви да сложим!
 
Ако пък паднем в битката славно,
то в България ще незабавно
нови юнаци пак да въстанат
и вместо нази бой ще зафанат!
 
Нека мрем, както нявга сме мрели,
да живейм волни как сме живели!
Кураж, другари! Бог ще ни брани!
Смърт на вековни, черни тирани!

https://bulgarianhistory.org/boyat-nastana/
#42
Резерват ,,Горната кория"


Горната кория е резерват разположен в Берковска планина, Стара планина, България.

Обявен е за резерват с обща площ 161 хектара със Заповед No.508 на Министерството на горите и горската промишленост от 28.03.1968 година, за да се запазят редките за Стара планина смърчови и смърчово-елови гори, както и единствената популация на глухари в Северна България.

Резерватът е същевременно и вододайна зона.

Разположен е върху северните склонове на Западна Стара планина в подножието на връх Ком. Общата му площ е 161 хектара, от която 146.1 ха залесени и 14.9 ха незалесени. Намира се на надморска височина от 1100 до 1700 м (средно 1500 м) със северно, северозападно и североизточно изложение.

Дървесната растителност в него е представена от елитни букови (160-годишни), смърчови и елови насаждения (единично се срещат явор и ясен), с частично покритие на клек под смърчовите насаждения в близост до горната граница на гората.

Животинският свят е представен от сърни, диви свине, вълци, лисици, диви котки и рядко глухари (единични токовища, застрашен вид).

https://bg.wikipedia.org/wiki/Резерват ,,Горната кория"Посещение на резерват Горната кория е атрактивен познавателен маршрут, оставящ незабравими спомени и впечатления. Началната точка на маршрута е горният край на влека на ски писта Ком, или отбивката надясно към резервата, обозначена на около 100 м. след началото на пътеката за връх Ком. Маршрутът следва пътеката на запад, по която към връх Малък самар, разположен на територията на резервата, посетителят може да се наслади на разнообразния растителен и животински свят, на красивите каменни реки, спускащи се от връх Среден Ком, на панорамните гледки към околните върхове, била и долини, откриващи се от връх Малък самар.

Резерват Горната кория се намира под връх Среден Ком, в красива долина, покрита с вековни широколистни и иглолистни гори. На територията на местността се срещат множество защитени видове бозайници, гризачи и птици. Там са разположени и два красиви върха, емблематични за Берковския Балкан – Голям самар и Малък самар. От тях се откриват красиви гледки към околните върхове и към долината и защитената местност Хайдушки водопади.

https://www.berkovitsa.bg/Резерват ,,Горната кория"
#43
Средновековна слава: Битката при Онгъл

#44
Чужбина / Re: Случаят Афганистан
Last post by Hatshepsut - 16 August 2022, 06:39:03
Година по-късно: как талибаните (отново) промениха Афганистан


От опит за многопартийна система с демократични права - макар и дълбоко корумпирана и далеч от обявените идеали - до "емирство", в което жените трябва да пътуват с придружител, а момичетата на определена възраст спират да ходят на училище: дванайсет месеца минаха, откакто талибаните превзеха афганистанската столица Кабул, а страната се преобразява.

Връщането на талибаните, приели радикална интерпретация на исляма, двайсет години след свалянето им от Съединените щати за пореден път промени посоката на страната, преминала през сваляне на монархията през 70-те години, съветска инвазия в края на същото десетилетие, война за надмощие на вътрешни сили (с подкрепата на външни) през 90-те, първия възход на талибаните и след това прозападно правителство.

Какво е различно днес спрямо 15 август 2021 г.?


Как се стигна дотук

През февруари 2020 г. талибаните и Съединените щати подписаха в Доха споразумение, с което американските сили (и западните им партньори) се изтеглят, а талибаните се задължават да не ги нападат и да прекъснат връзката си с "Ал Кайда".

Година и няколко месеца по-късно изтеглянето започна, а с него - и светкавична операция, при която движението си върна контрола над повечето от 34 провинциални столици. Помогна разпадът на афганистанската армия, покрай корупцията, оставила структурите ѝ без заплати и ресурси, заедно с подкрепата на някои афганистанци и отчаянието от дотогавашната власт на други. Американските сили не оказваха сериозна съпротива.

Имаше и още една причина, заради която дойде голямата награда.

На 15 август талибаните бяха пред Кабул. Между афганистанските управляващи и политическото ръководство в Доха имаше споразумение, че те ще влязат във властта, но то пропадна, след като президентът Ашраф Гани избяга с хеликоптер в Абу Даби.

Безвластието доведе до навлизането на бойци на движението в столицата, а четенето на Корана от президентския дворец бе символичното начало на нова ера в историята на Афганистан. В долината Панджшир, на североизток, бе обявена съпротива, но тя далеч не бе достатъчна за справяне с талибаните.


Едновластни господари

Талибаните съставиха правителство, пълно с хардлайнери и без жени (основните членове са от движението). Вътрешен министър стана един от най-издирваните от САЩ хора: Сираджудин Хакани, лидер на едноименната групировка - съюзник на талибаните, известна с кървави атентати срещу американците и доскорошната власт с много цивилни жертви и смятана за особено близка до "Ал Кайда". Талибаните не скриха, че няма да приемат многопартийна демокрация с избори като нещо нетипично за Афганистан.

Редица права бяха ограничени (учителите и други се наложи да си пуснат бради), но най-вече на жените, които вече не могат да излизат навън без хиджаб и трябва да покриват лицето си на обществени места (включително по телевизията), не могат да пътуват на дълги разстояния през придружител мъж (махрам). В Кабул те посещават парковете само в дни, когато мъжете не са там.

Тежко засегнато бе и образованието: момичетата от 6-и до 12-и клас още не могат да ходят на училище (въпреки че трябваше да се върнат от март), в университета учебният процес е сегрегиран.

Спорно е доколко iе спазва изискването да се носи никаб - най-малкото в Кабул, както се разказва и в този репортаж на Си Ен Ен, движението не проявява особено усилие да го прилага. Едновременно с това вече година много жени остават у дома, тъй като вече няма възможност да работят, а талибаните продължават да настояват, че мярката е временна и всичко ще се промени, щом бъде създадена нужната "ислямска среда". Същото уверение се даваше и при предишното им управление, 1996 - 2001 г.


Без признание

Никоя държава обаче не признава, че талибаните управляват Афганистан. Едновременно с това съседи като Пакистан, Иран и Китай се опитват да работят с талибаните, макар да дадоха да се разбере, че те не са предпочитаният събеседник. Русия пък даде да се разбере, че ще работи с тях. Техни бойци охраняваха непосредствено след 15 август посолството на Москва в Кабул, делегации на движението посетиха страната тази и миналата година.

Полето за маневри е ограничено и от липсата на средства: САЩ държат резерви на афганистанската централна банка от 7 млрд. долара. Международни организации спряха проектите си за развитие. Тежката хуманитарна криза, която се разрази, все още не е разрешена, а Западът е раздвоен: да предоставя ли милиарди за нужното на жителите, ако те ще минават през управници, които ги потискат, и така ще ги легитимират. Въпреки това имаше международна конференция за помощ в Узбекистан, както и разговори в Осло за директно предоставяне на помощите на афганистанците.

Въпреки че получиха помощ от различни организации, талибаните се сблъскаха с логистични трудности вследствие на международната си изолация, когато земетресение в източната част на страната взе 1000 жертви и остави хиляди други без дом.


"Ислямска държава" срещу "ислямско емирство"

Междувременно членове на движението сами станаха жертви на тероризъм: "Ислямска държава - провинция Хорасан" зачести атаките още преди Съединените щати да са се изтеглили. Този път те отчасти бяха насочени и срещу талибаните - наричащи проекта си за държава "Ислямско емирство Афганистан" - като нови управници. На 26 август такъв атентат уби над 100 души (включително 13 военни), докато хиляди се опитваха да напуснат Афганистан в хода на американското изтегляне.

Последваха и кървави атаки срещу шиитски обекти - над 100 души бяха убити при нападения в джамии в Кандахар и Кундуз миналата есен - както и срещу представители на движението (миналата седмица бе убит влиятелен духовник).


Убийството

Най-голямо внимание към талибаните напоследък имаше около убийството на Айман аз Зауахири, лидера на "Ал Кайда", с дрон в Кабул. Фактът, че той бе в афганистанската столица, предизвика въпроси: кой и защо е настанил Зауахири в заможна сграда на близък до "Хакани"; има ли разделения между талибаните по темата; защо джвижението така и не се разграничи от "Ал Кайда".

Талибаните осъдиха удара, а САЩ, без да ги критикуват открито, че не са предали Зауахири, допуснаха продължаващо сътрудничество с тях.

Дали изолацията на движението ще се задълбочи вследствие на удара, предстои да се види.

https://www.dnevnik.bg/sviat/2022/08/15/4379956_godina_po-kusno_kak_talibanite_otnovo_promeniha/
#45
Щурците - Животът си върви

#46
Надникна Радка, надникна

Надникна Радка, надникна,
над студен бистър кладенец,
студена вода да пие,
студена, лед-поледена

Косата ѝ се закачи,
на суха вейка кленова,
на суха вейка кленова,
кленова, хем покленова

Че ми се Радка провикна:
- Либе ле, либе хубаво,
къде си либе да дойдеш,
да ми косата откачиш

Либе си Радка зачуло,
през тая гора зелена,
право си при нея отиде,
и ѝ косата откачи

И си на Радка думаше:
- Я хайде либе с мене,
у нази либе да идем,
на мене булка да станеш

Изпълнява Радка Радева:

#47
"Гладни камъни" изплуваха от реки в Европа


"Гладни камъни" изплуваха в някои участъци от реките в Европа, в които водата падна до рекордно ниски нива. Става въпрос за реки в Холандия, Германия и Чехия.

Името на камъните идва от вековна традиция преди стотици години, когато критично ниските нива на водата в реките са били отбелязвани на "гладни камъни" - предвестници на глад. Рекордно отдръпналите се води в чешката част на река Елба открили камък с надпис ,,Плачи, когато ме видиш".

В германската част на реката са открити 27 камъка с идентично съдържание, които не са откривани от водата много години. Най-старото известно споменаване на много ниско ниво на водата е от 1417 г. Открит е в река Шпрее близо до Берлин. "Гладните камъни" са известни и в Рейн и неговите притоци.

В река Рейн в Холандия тази седмица е регистриран рекордно нисък воден поток от около 735 кубически метра вода в секунда. Преди това най-ниската цифра през 2018 г. е била 855 кубически метра в секунда.

Рекордните жеги и липсата на валежи това лято в Европа са намалили водните нива в река Рейн - основната търговска артерия на Германия, до рекордно ниски нива, и се очаква от понеделник корабоплаването по реката да бъде забранено, информира "Дарик". Това ще увеличи повече от петкратно транспортните разходи на компаниите, които ще разтоварват пратките си в товарни камиони. Спирането на корабоплаването по Рейн може да доведе Германия до рецесия, коментират експерти.

Най-голямата суша в Италия през последните десетилетия доведе до намаляване на нивото на езерото Гарда, най-голямото езеро в страната, почти до най-ниското, регистрирано изобщо.

https://glasnews.bg/sviat-evropa/gladni-kamani-izpluvaha-reki-evropa-snimki-490057/
#48
Началото на пробива е положено. Лека-полека лъжливият македонизъм ще се срине като къща от карти що се отнася до историята, която учат в РСМ.
#49
В Скопие се съгласиха, че царството на Самуил е българско


Цар Самуил (в София) и цар Самоил (в Скопие)

Цар Самуил е владетел на голяма средновековна държава, която по-голямата част от съвременната историческа наука смята за Българско царство с център в територията на днешната Република Северна Македония. Това се казва в официални препоръки на Съвместната историческа комисия до правителствата в София и Скопие за съвместно отбелязване на личности и събития от общата ни история, съобщава БНТ.

След като въпросът за цар Самуил беше един от трудно решимите между двете страни и след две години преговори, комисията посочва, че средновековната държава на цар Самуил, която се счита за Българско царство, обхваща по-голямата част от земите и населението на Балканския полуостров и препоръчва на двете страни да честват заедно Самуил.

За светите братя Кирил и Методий историческата комисия, съставена от български и македонски историци, посочва, че "делото им е развивано в книжовните центрове на Преслав и Охрид, които тогава са се намирали на територията на средновековната българска държава, където техните ученици намират условия за работа". Това, посочват историците, дава основание на съвременните страни да отбелязват деня на Кирил и Методий заедно.

За Свети Климент Охридски - че след Великоморавската мисия на Св. Климент той е потърсен от "средновековната българска държава и през 886 г. е изпратен от княз Борис-Михаил в областта Кутмичевица, където полага основите на Охридската книжовна школа". През 893 г. "по заповед на българския цар Симеон е ръкоположен за Велешки епископ".

Историците отбелязват, че "Свети Наум Охридски след Великоморавската мисия пристига в средновековна България. Той е един от основоположниците на Плиско-Преславската книжовна школа. Около 893 г. е изпратен от цар Симеон в Охрид, където продължава просветителската дейност на Св. Климент".

https://clubz.bg/126252
#50
България / Re: България в Шенген?
Last post by Лина - 15 August 2022, 18:01:14
Никакъв Шенген за нас !
Борисов дори не чух да коментира скандала за лабораторията на ГКПП ,,К. Андреево", то това е най – ниското ниво, какво да се очаква ,,нагоре" по изискванията.