• Welcome to Български Националистически Форум.
 

Recent posts

#31
Axel Rudi Pell - The Masquerade Ball

#32
Аз мога да съм сън в съня ти...

Понеже днес не мога да съм с теб,
отново ставам Сънебродница.
И прекосявам цялото небе
в каляска от прозрачни облаци.

Полека влизам в тихия ти сън
и галя влюбено очите ти.
Безброй звезди потрепват вън,
превръщайки мига във приказка.

Не се събуждай. Аз съм тук.
Почувствай устните ми върху своите.
Така красиво е...
Съвсем без звук
се сливам с тебе. И съм твоя...

А върху нас вали любов.
Валят задъхани копнежи.
Не знам усещаш ли ме, но
аз тази нощ съм само нежност...
#33
Мелнишки пирамиди

Мелнишките пирамиди са скални образувания, които са едни от най-посещаваните от туристи скални пирамиди на територията на България.

Разположени са в подножието на югозападната част на планината Пирин в околностите на Мелник. Районът, освен самите пирамиди, обхваща още огромно количество други скални образувания като скални гъби, игли, конуси и други. Най-популярните сред тях са група пирамиди, разположени недалеч от село Кърланово. Освен заради значително по-големия им размер, интересни за туристите ги прави и това, че са изградени почивна станция и други сгради за настаняване на туристи.

Мелнишките пирамиди на височина достигат до 100 м. Характерно за външния им вид е, че склоновете им са пясъчни и на места почти напълно отвесни. На върховете им растат широколистни растения и треви.

Мелнишките пирамиди са в процес на изграждане и външният им вид и форма се променят. Обявени са за природна забележителност през 1960 година.

https://bg.wikipedia.org/wiki/Мелнишки пирамиди


Снимки: https://welcome.bg/


За тези от вас, които не са чували,  Мелник е най-малкият град в България. Намира се в югозападното подножие на Пирин планина. Той е типичен малък град от планински тип с население от 385 души  разположен в живописна местност в югозападна България, на 22 км. югоизточно от Сандански в област Благоевград.

Малкото живописно градче във възрожденски стил  се е спотаило в прегръдката на Пирин планина – една от най-красивите планини в България.  Близо до Мелник се намира един красив природен феномен. До града има директна  пътека, която води до забележителността Мелнишките пирамиди.  Това е още едно страхотно място в списъка ни с български забележителности, което всеки българин трябва обезателно да посети веднъж в живота.

Мелнишките пирамиди са обект на голям интерес от страна на български и чуждестранни туристи и не случайно. Такъв естествен феномен е рядко явление в целия Балкански полустров и е едно доказателство за това докъде се простират способностите на природата и на какви красиви творения е способна тя. Те са едни от най-впечатляващите природни забележителности в България и са едни от най-често посещаваните скални пирамиди в страната.

Пирамидите впечатляват с огромните си размери, стръмните си склонове и откриващите се от тях прекрасни гледки от птичи поглед и поради тази причина са толкова привлекателни за туристите. Този факт е наложил построяването на почивни станции и различни сгради в Мелник за настаняване на потока от прииждащи туристи, желаещи да зърнат любопитния природен феномен.

Освен скални пирамиди в региона се среща също и разнообразие от други скални образования като скални гъби, игли, конуси и други природни образувания с необичаен за окото вид.

Какво представляват Мелнишките пирамиди по геоложка структура?

Мелнишките пирамиди са сами по себе си един интересен природен феномен, който предизвиква интереса на хиляди туристи от България и целия свят. За мелнишките пирамиди се счита, че те са получили своя настоящ вид след процес на ерозия на глинените почви в региона.


Мелнишките пирамиди са скални образувания с отвесни стени, които се разпростират на площ от 50 кв. км. Те са изградени от скално-пясъчен материал. От геоложка гледна точка мелнишкият регион се състои от сивобели плиоценски пясъци, които са смесени с глинести прослойки. Този земен слой от глина и пясък всъщност представлявал утайката на дъното на древно плитко езеро с големи мащаби, което съществувало преди 4-5 млн.години. То било разположено в съвременната Санданско-Петричка котловина.

Дълго време след това вследствие на нагъването на земната маса, предизвикано от движението на континенталните плочи, се появяват планинските масиви Пирин, Огражден и Беласица. В резултат на тяхното издигане водите на древното езеро се оттичат в посока юг.  В новообразувалата се котловина започва да се насъбира скален материал, който се свлича с помощта на местните планински реки и поточета. Така върху утаения пясъчен слой, останал от езерото, се образува дебел наносен пласт с дебелина от 500-600м., който е изграден от съвсем леко споени червеникави на цвят седиментни скали.

Така, върху този земен слой, са се натрупали с хилядите години седиментни скали, в състава на които влиза скално-пясъчен материал, идващ от Пирин планина, чиято дебелина достига 120м. Течащите планински води, прокарвайки своя път през натрупаната скална маса, образуват дълбоки долини и долове, което води до раждането на различни скални форми.

Също така, освен движението на водата, под въздействието на ерозионните процеси, предизвикани от силата на ветровете,бурите, както и студения и топъл климат за региона, са се появили интересни природни образования, които така наподобяват гъби, древни пирамиди, църковни куполи, мечове и други.


Височината на Мелнишките пирамиди достига до 100 м. Характерна особеност за това природно образувание е, че склоновете на пирамидите са изградени от пясък и има места, където пирамидите са почти напълно отвесни.

Въпреки че на пръв поглед пирамидите изглеждат голи, на най-високата точка на Мелнишките пирамиди виреят растения като широколистни дървета, храсти и различни треви.  Обикновено Мелнишките земни пирамиди се делят на три части – Мелнишки, Роженски и Кърлановски пясъчни пирамиди.

Важно особеност е, че Мелнишките пирамиди са в процес на оформление и външният им вид и форма се променят с течение на времето.

През 1960г. Мелнишките пирамиди са обявени за първи път за природна забележителност . Най-често посещаваната група от Мелнишките пирамиди е разположена близо до Роженския манастир. Лесно можем да достигнем до тях като поемем по туристическата пътека , тръгваща от град Мелник за Роженския манастир.

Мелнишките пирамиди са едно наистина уникално творение на майката природа. Те представляват сами по себе си сякаш изваяни от човешка ръка природни скулптури, от които се откриват живописни гледки към целия регион. Структурата на Мелнишките пирамиди е доста разнообразна – има  най-различни очертания и форми.

Любопитен факт за тях е, че те са в непрекъснат процес на естествено изграждане и формата и външният им вид се видоизменят с времето под влиянието на природните процеси.

Естественият феномен Мелнишките пирамиди очароват всеки свой посетител и определено събуждат въображението.

Пирамидите в Мелник отдавна разпалват въображението на всеки, който ги е зърнал. На външен вид могат да бъдат оприличени като най-различни неща. Пирамидите приличат на планински върхове, алпийски хребети, скални гъби. Някои хора дори ги оприличават на египетски храмове и пирамиди, обелиски,  куполи на готически църкви, дори мечове, минарета, купи от сено и други.

Друга група пирамиди от най-популярните в Мелник пирамиди са разположени в село Кърпаново в област Благоевград. Те са четири на брой и имат доста впечатляващ вид. Те наподобяват стриета или обелиски с височина повече от 100 метра. Имат оголени стръмни склонове без никаква растителност ивърховете им са с плоска повърхност. Отгоре са покрити с ниски треви и на места има дървета. Характерната за тях скална "шапка,, е  причината благодарение на която пясъчно-скалният материал на цялата скална структура, намираща се под нея, да е устойчив на естествените процеси на рушене.

https://luckybansko.bg/melnishkite-piramidi-unikalno-tvorenie-na-maykata-priroda-v-pregradkata-na-pirin/
Мелнишки пирамиди - Melnik Earth Pyramids
#34
avatar_Hatshepsut
Екология / Re: Тема за птици
Last post by Hatshepsut - 03 July 2022, 13:08:43
Малка овесарка


Малката овесарка (Emberiza pusilla) е птица от семейство Чинкови (Fringillidae). Среща се и в България.

Малката овесарка е с дължина. 12-13,5 cm. Има кафяв гръб със силно изразени тъмни кафяво – черни ивици. Отдолу е белезникава с тъмно кафяви надлъжни ивици. Прилича на малката женска тръстикова овесарка, но има черни ивици и по главата и бял пръстен около окото. Няма полов диморфизъм.

Нейната естествена храна се състои от насекоми, когато храни малките си, иначе и от семена.

Гнездото е на земята или на ниска височина в храсти близо до вода. Люпилото съдържа 4-5 яйца със светлосив или зеленикав цвят с дължина около 19 mm. Инкубационният период е 11-12 дни.

https://bg.wikipedia.org/wiki/Малка овесарка


Разпространение

Разпростанена е в тайгата на далечната североизточна част на Европа и Северна Азия. Мигрира, като зимува в субтропиците в северната част на Индия, Южен Китай и северните части на Югоизточна Азия. Остават в зимните си квартири за доста дълго време.

https://www.birdsinbulgaria.org/birds.php?l=bg&semeystvo=53&vid=360&type=bird
Dvärgsparv (Little Bunting, Emberiza pusilla)
#35
Проруските среди в България: какво ни разказаха хора отвътре


Каква е стратегията на Кремъл за България? На какво се дължи роенето на проруските организации? Защо през 2015 Москва решава да спре финансовата си подкрепа за "Атака"? Източници на ДВ разкриват многозначителни детайли

Национално движение "Русофили" на обвинения в шпионаж Николай Малинов, политическа партия "Възраждане" и други изгряващи "звезди" на прокремълския небосклон като СРБ "Русофили България": 51-годишният Емил* е преминал през тях като член или близък сътрудник. Той се присъединява към проруските среди в България около 2014 година.

Твърди, че докато членувал в русофилската общност и констатирал опасност за националната сигурност, е изпращал сигнали на властите. След руската инвазия в Украйна на 24 февруари 2022 Емил се обявява срещу войната, а заплахите не закъсняват. "В една от социалните мрежи ми изпратиха запис на екзекуция, за да имам едно наум", разказва той пред ДВ.

Каква е стратегията на Кремъл за България

На какво се дължи роенето на проруските организации в България - политически и обществени, неправителствени? Отговорът е прост. От "Атака", през "Възраждане", до учредената наскоро партия на Стефан Янев - проруският електорат и симпатизиращите на Москва винаги са били обект на сериозен интерес и ухажване от силните на деня.

Експерт по национална сигурност и бивш служител от сектора, пожелал анонимност**, заяви пред ДВ, че още през 2015 година Москва е взела решение да спре финансовата си подкрепа за "Атака". Причина за това, според него, било маргиналното положение, в което партията сама се поставила. Традиционно приятелската към Кремъл БСП пък, според самите руснаци, била с отслабващи позиции.

"До анексирането на Крим през 2014 Русия провеждаше хибридни операции само в страните от бившия Съветски съюз. След това започна да го прави в целия свят", посочва бившият служител. Същевременно подчертава, че Москва още преди години си е давала ясната сметка, че с течение на времето влиянието ѝ в България намалява, а перспективите ѝ, включително в енергийната сфера, са силно ограничени. Кремъл знае добре и, че отношението към големите руски проекти в България е негативно, тъй като хората ги свързват с корупция и обогатяването на местната олигархия, посочва той. 

В стратегията си за България Кремъл изключва директни силови намеси и средства и залага предимно на игра с малцинства, проруски сили като партии и неправителствени организации, икономическа зависимост и инвестиции, казва още експертът. Русия е стигнала до извода, че понятия като "братски народи" и "братушки" вече са изтъркани и не работят.

Случаите с отравянето на оръжейния производител Емилиян Гебрев и взривовете в редица български военни заводи, в които прокуратурата с години закъснение откри руска връзка, правят изключение от общата политика да не се използва сила. Същевременно роенето и вътрешната конкуренция между проруските организации и партии в България през последните години съвпада с описваната стратегия. Още през 2015 разузнаването е засякло руски военни инструктори, които обучавали "български патриоти" в габровския Балкан, посочва експертът по национална сигурност.

През 2016 и 2017 германската телевизия ZDF и италианската RAI 3 показаха разширени репортажи, в които руснаци обучават варненската проруска паравоенна организация Войнски съюз "Васил Левски". Тя и свързаната с нея БНО "Шипка" нееднократно през годините са призовавали за държавен преврат.

След обвиненията срещу Малинов: нови знаменосци

След повдигнатите обвинения срещу Николай Малинов в русофилските среди в България е настъпила промяна. Новите лидери не блестят с ярки политико-пропагандни тези и се позиционират в паравоенния и охранителния спектър. Емил твърди, че малко известният Съюз "Русофили България" е спечелил много поддръжници за сметка на движението на Малинов, след като последният беше подведен под отговорност през 2019 година. Пред ДВ Емил обяснява отслабването на структурата със страх у последователите ѝ. "Русофилите в България са слаби. Точно това ги прави толкова опасни", твърди той. "Организацията на Малинов в момента е изядена, тя беше унищожена."

Лидерът на Съюз "Русофили България" - организация, която не е регистрирана - се представя с името Максим Суворов и може да бъде видян на снимки с руската посланичка Елеонора Митрофанова в интернет. Той е организатор на охраната на паметника на Съветската армия и на шествието "Безсмъртен полк" в София. Във Фейсбук-профила си Суворов демонстрира подкрепата на своята НПО за една-единствена политическа сила - "Възраждане".

От разказа на Емил не става напълно ясно дали според него нерегистрираният съюз на Суворов има като основна цел разпространението на руски тези и демонстрация на присъствие, или просто събирането на членски внос. С тази организация е свързано още едно дружество фантом - "Международна дипломация за мир". Според Емил то искало да популяризира идеите за руския мир и свят, както и да позиционира по-добре собственото си ръководство.

Членската карта на "Международна дипломация за мир" имитира символиката и логото на ООН. На развален английски документът представя притежателя като дипломат и "одобрен агент на Обединените нации". Подобна организация също не съществува нито в българските регистри, нито в структурите на Организацията на обединените нации.   

България - в епицентъра на източното русофилство

Другият лидер и заместник на Суворов в двете фантомни организации е унгарецът Тамаш Йеньо Секереш, международна "звезда" на българското русофилство. На събрание на "Възраждане" през 2018 година лидерът Костадин Костадинов го представя пред партийния актив като член на унгарската националистическа партия "Йобик" и на самата "Възраждане". Започнала като крайнодясна екстремистка и антисемитска организация, "Йобик" в момента е направила завой към по-умерен политически консерватизъм. Разполага с 10 места в парламента в Будапеща и един евродепутат. Секереш е и бивш кандидат за европарламента на "Възраждане".

"Всички много бързо харесаха Тамаш заради активността и предприемчивостта му", спомня си Емил. За пръв път името на унгареца се споменава от българските медии през 2016 по повод "награждаването" с фиктивни военни чинове на ловците на бежанци Динко Вълев, Петър Низамов и на граничаря Вълкан Хамбарлиев, който през 2015 уби афганистанец след рикоширал куршум.

Кой контролира проруските организации?

Въпросът дали българските служби притежават поне частичен контрол върху проруските организации в страната остава неизяснен. Такъв контрол би трябвало да бъде грижа на ДАНС, но ДАНС е пробита, коментира пред ДВ бившият служител от сектора на сигурността. В службите в момента има цели отдели, които не са лоялни към България, убеден е и Емил.

Източникът на ДВ коментира още, че неправителствените организации, свързани с бивши служители в силовите ведомства и структури с военно-силова насоченост, са пълни с безкритични поддръжници на Путин. Твърди още, че част от участниците в проруските демонстрации през последните месеци са получавали пари, които са минавали през популярен криминален герой от Северна България.

Българските и руските служби, включително и в момента, поддържат работещи линии на комуникация, обяснява експертът по национална сигурност. Пресен пример за това е освобождаването на моряците от кораба "Царевна", който беше блокиран в Мариупол. Още докато българите бяха на борда му, премиерът Кирил Петков обяви в края на април, че тече специална операция за освобождаването им, в която София комуникира и с Украйна, и с Русия.

И докато прокуратурата се занимава с атрактивни за публиката теми като руските шпиони и русофилството, засега няма индикация българските институции да проявяват интерес към евентуално участие на приближени до властта в едри стопански афери с руско участие и корупционен потенциал.

*Самоличността е променена.

**Редакцията разполага с имената на интервюираните

https://www.dw.com/bg/
#36
Русия лъже на едро за успехите си във войната в Украйна

Руското МО отчита превземането на някои селища по 4-5 пъти и тотално се оплита в сметките за унищожената техника


Как Минобороны врет о победах в Украине

Всеки ден руските граждани научават от новините за поредните успехи на своята армия на украинския фронт. Даже когато войските отстъпват или превземат малки селца с цената на огромни жертви, прессекретарят на министерството на отбраната ген. Игор Конашенков отчита сериозни постижения. Разследване на "Проект"(link is external) доказва как много "победи" се постигат за сметка на математически и географски фалшификации. Журналистите са анализирали всички сутрешни, дневни и вечерни брифинги на Конашенков от началото на войната до 26 юни и стигат до извода, че данните на МО съдържат множество грешки, не следват правилата на аритметиката и противоречат на географията и здравия разум.

Руският президент Владимир Путин обяви началото на "специалната военна операция" в Украйна на 24 февруари сутринта, а още през деня Конашенков докладва: "В резултат на ударите руските въоръжени сили извадиха от строя 74 наземни обекта на военната инфраструктура на Украйна". Цифрата би била впечатляваща, ако не се задълбочиш в приложената справка. В списъка се оказаха 11 летища, 4 безпилотни Bayraktar, 18 радиолокационни станции, три пункта за управление, база на ВМФ и един вертолет. Или общо 37 обекта.

Така още от първия ден на войната започна епохата на фалшификацията на военните успехи на Русия.


Занимателна география

В първите дни на войната Конашенков създаваше илюзията за успех, изброявайки голямо количество малки градчета и села, в които руската армия "е установила контрол" - средно са по 8 населени пункта на ден. Ако реалните успехи липсват, се налага да се повтарят стари - зрителят едва ли е запомнил неизвестните названия и охотно вярва в поредните успехи. Особено любимо на Конашенков е градчето Кременная, разположено на 95 км северо-западно от Луганск.

То, според отчета на МО, е превзето за първи път на 2 март. На 7 март, пет дни след първото презвемане, Конашенков отчете, че руската армия е установила контрол в Смоланиново, Воедовско и Кременная. На 8 март отново успех - войските на Луганската народна република са се придвижили на 9 км и са превзели Борсонино и Кременная - за трети път. Всъщност градчето вероятно изобщо не е превземано през март - украинските медии не са споменавали нито за боеве там, нито за превземане. На 1 април Конашенков отново се връща към Кременная, която би трябвало да е превзета от три седмици, и съобщава, че войските на ЛНР водят боеве с националистите в околностите й. На 21 април прессекретарят за четвърти път разказа за превземането на града "без сериозни разрушения на обекти на гражданската инфраструктура и жилищни сгради".

Същата е историята с град Красный Лиман - за първи път той е "превзет" на 2 март. Но в следващите месеци в населеното място, което уж се контролира от руската армия, по магически начин започнаха да се появяват ту складове с оръжие, ту "военослужещи на ВСУ на огневи позиции", които успешно са унищожавани. След три месеца - на 28 май Конашенков съобщи за повторното превземане на Красный Лиман.

Тези случаи не са изключение, а правило. "Проект" намери поне 25 населени пунктове, които според брифингите на Конашенков са превзети повече от веднъж. При това той нито веднъж не съобщава за преминаването на тези места в украински ръце, така че не може да се разбере дали един успех се отчита няколко пъти или руската армия е била изтласкана от завзетия град и после си го е върнала.За да бъде по-лесно да се отчитат успехите, Конашенков никога не дава детайли. Например, разказвайки за успехите в Донецка област, той няколко пъти споменава село Степное. В зоната на бойните действия има две места с такова име, но не бе уточнено за кое става дума.

Понякога Конашенков отчита като завладени селища, които изобщо не съществуват. На 6 март той съобщи, че е превзето село Закаблуховка. На съвременните карти такова населено място няма, а още през 1980-те години военните картографи отбелязаха това село като напълно изоставено.

Накрая Конашенков напълно се оплете в географията на Украйна. На 17 април, във вечерния брифинг, той обяви "... в района на населения пункт Преображенское, Павлоградска област, е свален украински безпилотен апарат". В Украйна има няколко селища с подобно име, но нито едно не се намира в Павлоградска област. Самият Павлоград, който бе отчетен като превзет на 23 май, пък се намира в съседната Днепропетровска област.

Скоро обаче географията мина на заден план. На фона на военните неуспехи Конашенков започна по-рядко да изрежда окупирани населени места и от средата на април се съсредоточи върху загубите на врага. Тогава на първи план излязоха аритметическите му способности.


Да се оплетеш в три танка

Грешките в сметките на Конашенков се появиха още в първите дни на "спецоперацията" - направените само в течение на един ден заявления си противоречаха взаимно. 28 февруари е черен ден за руската военна статистика. Сутринта прессекретарят отчете 314 унищожени от началото на операцията танкове на противника, а вечерта - само 311. Същото се случи и с другата техника. В резултат на аритметиката, само за ден, на министерството на отбраната му се "загубиха" три унищожени танка, шест реактивни системи за залпов огън, 11 единици спецтехника. Но пък разбитите зенитно-ракетни комплекси и радиолокационни станции скочиха с десетки.Но истинският хаос в загубите на украинците започна от 13 април. Това е удивително, като се има предвид, че само две седмици преди това /30 март/ беше обявено "планово прегрупиране на войските", т.е. отстъпление от Киев, и оттогава на фронта нищо съществено не се случваше. Въпреки това Конашенков неуморно отчиташе не десетки, а стотици унищожени обекта на украинската военна инфраструктура. Обяснението на този парадокс е просто - след провала с превземането на Киев Кремъл се уплаши за оптимизма на руснаците и помоли Конашенков по-ярко да описва успехите на руската армия. Което доведе до още повече грешки и несъответствия.

Празничния 9 май Конашенков отбеляза с залп по украински вертолети. През деня той съобщи, че руските войски са бомбардирали украински вертолети на земята и че общите загуби на Украйна в техника от началото на войната са 118 единици - двойно повече от отчетените на 8 май. Вечерта информацията бе "уточнена" - разбити са 6 вертолети, а не 2. Законите на аритметиката изискваха 2 да се замени с 6 и общата цифра да стане 122. Но на военните никак не им се искаше да свалят цифрата, така че те отчетоха 124 унищожени единици. Т.е. унищожените вертолети се оказаха не 6, а 8.

Много интересно започна да се държи и украинската артилерия. Ако се вярва на МО на Русия, тя е неунищожаема. По цели дни руската армия обстрелва позиции на украинските артилеристи, но загуба на техника почти няма. Общото число на унищожената артилерия в сводките не нарастваше, въпреки че се отчитаха десетки поразени обекти.


Война с фантоми

Особено фантастични са отчетите за загубите на украинската армия. "Практически цялата боеспособна авиация на киевския режим е унищожена", заяви Конашенков на 6 март. Към този момент Русия е унищожила във въздуха или на земята 93 самолета. Това наистина е голяма част от авиационния парк на Украйна - до войната тя имаше 98 военни самолета, а ако се включат и 35 транспортни и 5 специални, стават максимум 138. Теоретично руснаците биха могли да унищожат и учебните самолети - те са 61. Самото руско МО обяви, че до войната Украйна е разполагала със 152 самолета. Към 26 юни обаче Конашенков вече отчита 215 унищожени самолета. Руските медии обясняват тия несъответствия с факта, че руската армия унищожава и военната помощ, пристигаща в Украйна от Европа и САЩ. Само че нито една страна не е обявила, че е предавала самолети. В края на май украинските медии писаха, че в Украйна са постъпили Су-25 на части, но дали това е така и колко са на брой, не е ясно.

Малко по-ясна е ситуацията с доставките на вертолети от Запада. По данни на Конашенков са унищожени 132 единици или 88% от общия брой, което поне се вместа в официалните цифри.Турските безпилотни Bayraktar пък се оказват напълно унищожени, още преди да са доставени. На 25 март, месец след началото на войната, МО съобщи, че руските военни са свалили 35 от 36 Bayraktar, които Украйна притежава. Към края на юни унищожени са вече 84. Тази цифра обаче е много странна - преди войната украинската армия закупи само 62, като 25 от тях трябва да се доставят до края на 2022. В началото на март в Украйна наистина постъпи партия байрактари, още 4 турският производител подари, след като бяха събрани средства за тях от украинския народ. Но пак цифрите не излизат.

Подобна е ситуацията и с танковете. На практика Украйна не би трябвало да има такива изобщо. Към 26 юни Конашенков отчита унищожаването на 3800 бронирани машини, включително танкове. Но самото МО бе изчислило, че Украйна разполага само с 2416 такива машини. Западните съюзници доставиха още около 700 машини в средата на май. Как Украйна продължава да воюва без да разполага с бронирана техника, си е загадка.

Не излизат сметките и с хората. Ако се съберат данните, Русия би трябвало да е пленила 3800 украинци. Кой знае защо повечето от тях са се предали през първата седмица от войната. Но проблемът започва с ежедневните данни. Според тях от 24 февруари до 2 март са пленени 838 души. Но на 2 март Конашенков обяви, че в плен са само 572 души.

Загубите в жива сила също са огромни. Според брифингите би трябвало да са загинали поне 40596 души или около 80% от щатните военни в Украйна. Според статистиката на големите военни конфликти, ранените обикновено са 2-3 пъти повече от убитите, пленените или безследно изчезналите. Т.е. според данните на МО това са около 160 000 души. Към началото на войната щатната численост на украинската армия е около 200 000 души, като има и още 250 000 резерв.


Ако се вярва на брифингите на руското МО, Украйна не би трябвало вече да има танкове

https://segabg.com/hot/category-the-war/rusiya-luzhe-na-edro-za-uspehite-si-vuv-voynata-ukrayna
#37
Черен ден за руските сили: Руски катер "Акула" бе взривен от мина при Мариупол


Руски десантен катер ЧФ Д-106 се е взривил на мина близо до Мариупол. За това съобщават редица източници, по-конкретно говорителят на Одеската военна администрация Сергей Братчук и депутатът Олексий Гончаренко.

Руските медии определят новината като "черен ден" за Русия. От РБК бързат да се застраховат, че засега няма официално потвърждение на тази информация от военното министерство на Руската федерация. Взривеният десантен катер "Акула" на Руския черноморски флот е бил от серията съветски катери, произвеждани в четири корабостроителници от бившия соцлагер. Както по-рано днес бе съобщено, руските сили се изтеглиха от Змийския остров, определяйки това като "жест на добра воля". В интерес на истината през последните денонощия те бяха обстрелвани там усилено от украинските военни и претърпяха сериозни загуби.  Съобщава се също, че украинските бойци са освободили от руските нашественици село Потьомкино в Херсонска област като по време на контраофанзивата е била унищожена много руска техника.

https://www.actualno.com/europe/cheren-den-za-ruskite-sili-ruski-kater-akula-be-vzriven-ot-mina-pri-mariupol-news_1775871.html
#38
avatar_Hatshepsut
Чужбина / Re: Украйна
Last post by Hatshepsut - 03 July 2022, 07:21:05
ЮНЕСКО включи украинския борш в списъка на застрашеното културно наследство


Войната в Украйна е застрашила културата на приготвянето на борш, реши ЮНЕСКО и го включи в списъка си на застрашеното нематериално културно наследство. Тази гъста зеленчукова супа, приготвяна основно от цвекло и картофи, е припознавана от украинците за тяхно национално ястие, въпреки че то е традиционно и за Русия, някои бивши съветски републики и Полша, предаде БНТ.

"Победата във войната за борша е наша", реагира Киев.

Москва посочи, че руският вариант на ястието няма нужда от опазване, както и че това е пример за украинския национализъм.

"Русия винаги е искала да открадне нашата история, култура и национални ястия. Те винаги са казвали, че боршът е техен. Затова мисля, че решението в Париж е победа за Украйна", казва мъж.

"За мен лично, няма украинско семейство, което да може без борш. И аз като домакиня готвя борш доста често", казва жена.

Киев подаде молба за включването на борша в списъка на ЮНЕСКО заради последиците от руската инвазия в страната. След ускорен процес, базираната в Париж организация обяви, че заради конфликта хората в Украйна не могат да отглеждат и готвят местни зеленчуци за борш, както и да се събират заедно.

Новият статут на украинския борш ще даде на Киев достъп до специални фондове, чрез които ще може да финансира проекти за популяризирането и опазването на ястието.

https://dnes.dir.bg/svyat/yunesko-vklyuchi-ukrainskiya-borsh-v-spisaka-na-zastrashenoto-kulturno-nasledstvo
#39
Nightwish - While your lips are still red (cover by Natalia Tsarikova)

#40


Немски картички с ликовете на двама български генерали – Константин Жостов от с. Гайтаниново, Неврокопско, Пиринска Македония и Климент Бояджиев от Охрид, Вардарска Македония.
Освен, че и двамата са от Македония и че и двамата са генерали от Българската армия, това което делят, е че днес са етикирани от македонизма – официалната доктрина в Р. С. Македония, като "бугарски окупатори на родната им Македониja"...

От фейсбук-страницата "Единъ Завѣтъ"