• Welcome to Български Националистически Форумъ.
 

Recent posts

#1
Добавих ново поле в потребителските профили - YouTube.
В него ще може да добавите вашият канал в YouTube, т.е. не вашето име, а това, което следва в линка след https://www.youtube.com/channel/...
#2
Технология разкрива тайните на древноегипетските татуировки


Между 1550 и 1070 г. пр.н.е. селището Дейр ел-Медина е било дом на занятчии, които са работили по гробниците в Долината на царете. Археолози преоткриват мястото през 20-те години на миналия век. Проучвания показват, че градът е бил добре устроен, като пътната мрежа там оформяла правоъгълник. Открита е и т.нар. ,,Голяма яма" – бунище с останки от древен папирус, различни разписки, писма и други документите. ,,Ямата" се оказва безценна и разкрива тайни от всекидневието на жителите на Дейр ел-Медина.

Разкрити татуировки

Ново проучване, публикувано в Journal of Egyptian Archeology, разкрива татуировки върху две мумии, намерени в гробниците на селището. Автори на проучването са Ан Остин (от Университета в Мисури ,,Сейнт Луис") и Мeри-Лис Арнет (от Университетa ,,Джонс Хопкинс"). Една от гробниците всъщност е била разбита и мумията там е намерена разопакована. Учените започнали да изследват кожата на мумията и се натъкват на татуировка в долната част на гърба, която изобразява част от ритуал за пречистване и египетския бог Бес. Бес е известен с това, че защитава жените и децата.

Втората мумия е била непокътната и затова учените я анализират чрез технология с инфрачервени лъчи. Става ясно, че мумията е на жена на средна възраст и има различна татуировка – "wedjat", познато още като Окото на Хор, както и още едно изображение на бог Бес с корона от пера. Изследователите откриват и пречупена линия под останалите фигури, която вероятно изобразява тресавище. Смята се, че водите на тресавището са успокоявали менструалната болка и болките при раждане. Предположението на учените е, че жената е искала тези татуировки, за да бъде в безопасност докато е раждала.


Реконструкция на татуировката, намерена върху втората мумия

Както и в проучването пише, ,,тези татуировки могат да се асоциират с жените като сексуални партньори, бременни, акушерки и майки, участвали в средродилните ритуали, чиято цел е била да защитят майката и детето".

Учените откриват и още татуировки върху долната част на гърба и бедрата на жената – три глинени фигурки отново с изображение на бог Бес.

Най-старите татуировки

Най-вероятно вече си задавате въпроса откъде идват татуировките. Е, няма да се изненадате, когато разберете, че произходът им е Древен Египет. В проучване от 2018 г. учени използват отново технология с инфрачервени лъчи. Тогава откриват, че двойка мумии на 5000 г. от някогашния град Гебелейн имат татуировки. Мъжката мумия има изображение на козирог и бик с рога (вероятно символизиращи сила и смелост). Върху другата мумия намират фигура, включващо жезли, използвани в ритуали. Учените заключват, че татуировките са направени по познат за нас начин – вкарване на мастило под кожата с помощта на игла или кост.

Археологът Ан Остин дава повече подробности от проучването пред Interesting Engineering

Професор Остин разказва, че татуировките върху мумии не са никак лесни за откриване. 

,,Мумифицирането и отминалите хилядолетия оказват влияние върху кожата и така в повече случаи татуировките не могат да бъдат видяни с просто око. За да ги проучим, използвахме технология с инфрачервени лъчи".


Татуировка от бедрената кост на мумифицирана жена от Дейр ел-Медина

Ан Остин разкрива и подробности за това как екипът е разбрал значението на татуировките и е обвързал изображенията с раждането.

,,Божествата, животните и символите, татуирани върху телата на тези жени, са ни познати от други артефакти от Древен Египет. Когато проследихме как и къде са се проявили през същия времеви период, открихме, че всички тези изображения са свързани със защита на жените по време и след раждането", разказва тя.

Професор Остин казва, че досега не са намирани много татуировки върху тела на древни египтяни. Но става ясно обаче, че жените в селището Дейр ел-Медина са били много по-често татуирани от мъжете.

,,Открити са много малко древни египтяни с татуировки. Често обаче не знаехме как да търсим татуировки върху мумифицираната кожа, тъй като доказателствата са почти невидими. Това, което открихме, е, че много повече жени от Дейр ел-Медина са били татуирани. Времето ще покаже дали татуирането е било разпространено специално в това селище или е практика в цял Древен Египет", добавя професор Остин.

https://www.kaldata.com/
#3
Екология / Re: Вулкани
Last post by Hatshepsut - Yesterday at 19:58:39
Изригна вулканът Семеру в Индонезия


Индонезийският вулкан Семеру на остров Ява изригна, изхвърляйки стълб от пепел на 1,5 км във въздуха, което накара властите да предупредят жителите да стоят далеч от района на изригването, предаде Ройтерс.

Индонезийската агенция за намаляване на последствията от бедствия BNPB предупреди жителите да не извършват никакви дейности в радиус от 5 км от центъра на изригването и да стоят на 500 м от бреговете на реките поради опасност от изтичане на лава.

Японската агенция по метеорология заяви, че следи за възможността от цунами след изригването, съобщи обществената телевизия NHK.

Вулканът е започнал да изригва в 2:46 ч. (19:46 по Гринуич), се казва в изявление на БНПБ. Видеоклипове, публикувани в социалните медии, показаха сиви облаци от пепел в близките райони.

БНПБ не отговори веднага на предупреждението на Япония за риск от цунами.

Индонезийските власти раздадоха маски на местните жители, се казва в изявлението на БНПБ, като се добавя, че вулканичната активност остава на ниво III, под най-високото ниво IV.

Със своите 142 вулкана Индонезия има най-голямото население в света, което живее в близост до вулкан, включително 8,6 милиона души в радиус от 10 км. /БГНЕС

https://bgnes.bg/news/izrigna-vulkan-t-semeru-v-indonezia/
#4
Доброта - Петя Дубарова (Диана Конрад)

#5
Германия потвърди, че ще достави на Украйна още 7 системи "Гепард"


Правителството на Германия потвърди, че възнамерява да достави на Украйна още 7 самоходни зенитни установки "Гепард" - в добавка към 30-те, които вече отбраняват украинското небе, предаде БНР.

"Гепард" са сред най-желаните от украинските военни западни оръжия, поради ефективността си срещу иранските дронове, използвани от Русия.

Според списание "Шпигел", първоначално допълнителните зенитни установки са били предназначени за скрап, но сега търпят ремонт и ще бъдат доставени напролет.

Украйна иска от Германия и зенитно-ракетни комплекси "Пейтриът", но Берлин отрече да се водят преговори по този въпрос.

Заради оръжейните доставки за Киев и обучението на украински военни в Европа руският президент Владимир Путин обвини германския канцлер Олаф Шолц и западните държави в "деструктивна политика". Путин и Шолц разговаряха по телефона за първи път от средата на септември.

Също както при последния им разговор преди два месеца, германският канцлер подкани руския лидер да потърси "възможно по-скоро" дипломатическо решение на конфликта в Украйна, "включително извеждане на руските войски" от страната, съобщи говорителят на Берлин Щефен Хебещрайт. Шолц е заклеймил въздушните бомбардировки по гражданската инфраструктура в Украйна и е предупредил Путин, че Германия е решена да продължи да укрепва украинската отбрана "срещу руската агресия".

Снощи американският президент Джо Байдън изключи всякакви преговори с Кремъл, докато не изтегли войските си от Украйна. В отговор днес говорителят на Путин, Дмитрий Песков, коментира, че руският президент е склонен на диалог, но отказът на Съединените щати да признаят, цитирам, "новите територии" на Русия, пречи на всякакъв компромис.

След пораженията си от последните месеци руската армия все още държи голяма част от Донбас, Приазовието и левия бряг на Днепър при Херсон.

https://faktor.bg/bg/articles/germaniya-potvardi-che-shte-dostavi-na-ukrayna-oshte-7-sistemi-gepard
#6
Екология / Re: Тема за птици
Last post by Hatshepsut - Yesterday at 14:20:57
Антиподов папагал


Антиподовият папагал (Cyanoramphus unicolor) е вид птица от семейство Папагалови (Psittaculidae). Видът е световно застрашен, със статут Уязвим.

Островите Антиподи (на английски: Antipodes Islands) са група от 7 вулканични острова в Тихия океан, разположени на около 800 км югоизточно от Нова Зеландия, която ги владее.

География

Площта на архипелага е 22 км2. Най-голeми острови са Антиподи (22 км2) и Боланс (2 км2), които не са населени. Височината им е 402 м. Климатът е умерен. Има ливади, храсти и много птици. Посещават се главно за научни изследвания, по-рядко от туристи.

История

Островите са открити през 1800 г. от английския мореплавател Хенри Уотърхаус. Островите са наречени така, защото се намират на противоположния на Гринуич меридиан, приблизително на ширината на Великобритания. Част са от Световното културно наследство на ЮНЕСКО.


Карта на Антиподовите о-ви

На дължина достига 32 см (мъжките) и 29 см (женските).
Населява ливадни пространства. Храни се с листа и плодове на острица (блатна трева), понякога и със семена и цветове, а също и с мъхове.


Гнезди в дупки, често дълбоки над 1 метър. В люпилото му има 5-6 яйца. Обикновено оживяват само 1-3 от малките.
Продължителността на живота му е над 10 години.


Антиподски папагал - илюстрация от 19-ти век

https://bg.wikipedia.org/wiki/Cyanoramphus_unicolor

https://ru.wikipedia.org/wiki/Антиподский прыгающий попугай

https://bg.wikipedia.org/wiki/АнтиподиNew Zealand Birds: Antipodes Island Parakeet (Cyanoramphus uniclor) feeding
#9
ИДОЛ ЧУДНИ, ИДОЛ СТРАШНИ...

Идол чудни, идол страшни,
колко пъти те сломих
и пред твоите части прашни
аз чело си пак склоних!
 
    Из прахът, във кой без слава
гордостта ми те свали,
твоят призрак пак въстава
и от мен се не дели.
 
    Той умът ми занимава,
тои в душата ми цари,
той сънят ми населява,
гали, души ме, гори!...
#10
КОЙ БИ МОГЪЛ МЕН В СЪРЦЕТО...

Кой би могъл мен в сърцето
пламъка да угаси?
С хлад небесен от небето
малко да ме нароси?
 
    Дружбата? Ох, тя не знае...
И да знай, не би могла.
Разумът ли? Колко трае
лъчът в бурната мъгла?
 
    Любовта? Но то не става!
Аз да турям, нямам мощ
въглен жив във суха плява,
в вехта рана остър нож.
Powered by EzPortal