• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

28 January 2022, 21:22:56

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
15540 Posts

Шишман
6001 Posts

Panzerfaust
1131 Posts

Лина
829 Posts

sekirata
264 Posts

Theme Selector

Members
  • Total Members: 172
  • Latest: zelenv9
Stats
  • Total Posts: 25,912
  • Total Topics: 1,412
  • Online Today: 257
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 1
Guests: 87
Total: 88

avatar_Hatshepsut

Археологически находки в област Търговище

Started by Hatshepsut, 24 September 2018, 15:32:03

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Hatshepsut

Находки от "Ковачевско кале" край Попово


На "Ковачевско кале" край Попово под базилика от 6 век е идентифицирана по-ранна, датирана от края на 4-ти и началото на 5-ти век

Попово, 27 август /Боряна Димитрова, БТА/
На крепостта "Ковачевско кале" край Попово под базилика от 6 век е идентифицирана по-ранна, датирана от края на 4-ти и началото на 5-ти век. Това съобщи за БТА ръководителят на археологическите разкопки на обекта доц. Олег Александров от Великотърновския университет, коментирайки успешния сезон и сериозните открития до момента.
Още в първите дни на археологическото лято екипът попада на голяма монетна находка, разпиляна на пода. Състои се от 1500 монети с общо тегло около 2 кг. Монетите не са с висок номинал, сечени са през целия 4 век до средата на 5 век, категоричен е археологът.
Целта е приключване на проучванията в северозападната част на крепостта - т.е. инсула /квартал/ от около 500 кв.м. и да се уточни стратиграфията, каза Александров. От предишно проучване е изяснено, че кварталът е зает от бански комплекс с три основни помещения. Миналата година в ъгъла на крепостта е установен християнски храм от 6 в. Прокрадва се работната хипотеза, че под него има по-ранен. "Очевидно в края на 4 век банята не е използвана като такава. Но сградата е поддържана и особено по-големият басейн, който е с размери да побере и възрастен човек", обяснява доцентът.
Постепенното проучване в дълбочина показва, че до църквата от 6 век има ранен християнски храм - с тухли и подова настилка. Открити са още две варовикови колони - силно разрушени от голям пожар и капител. Ранната църква е богато украсена. Натъкнахме се на останки от амвон - със 6 колони и едно стъпало, обяснява Олег Александров.
По думите му, вървейки на изток, попадат на участък с демонтиран в началото на 20 век от местното население камък. Открити са ранната апсида и два мраморни фрагмента - от колона и от капител от олтарната преграда. Капителът напълно съвпада с открита преди 50 години и вече експонирана огромна олтарна маса /2 на 1 метра/, използвана при богослужение. "Така специалистите спират да търсят големият християнски храм на "Коваческо кале" - той вече е идентифициран. Храмът от 6-ти век е възстановен върху руините на по-ранния", казва Александров.

Друга находка от този сезон е от североизточния ъгъл на базиликата от 6-ти век. Екипът попада на баптистерий /кръщелня/- неголям, с формата на четирилистник. " Коритото, дълбоко 60-70 см, при разрушението е било пълно с вода. В него открихме два съда - голям за вода с две дръжки и стъклена кандилница /недобре запазена/", обяснява доц. Александров.

Досега археологическото лято се финансираше по проект, спечелен пред Министерството на културата. През септември работата на обекта продължава, като финансирането поема община Попово. На терен са десет работници, а доц. Александров е подпомаган в дейността си от Симеон Станчев - уредник в Историческия музей в Попово и геофизикът Никола Тошков от Националния археологически институт.

http://www.bta.bg/bg/c/BO/id/2472118

Hatshepsut

Нови интересни находки при разкопките на античния и средновековен град Мисионис


Професорите Пламен Павлов и Николай Овчаров представят най-новите си открития

Вече почти два месеца продължават археологическите проучвания на античния и средновековен град Мисионис край Търговище, наречен "Северния Перперикон". А през тази година заедно с класическия Перперикон край Кърджали той е сред шестте приоритетни археологически комплекси, финансирани специално от българското правителство с оглед на развитието на културно-историческия туризъм. Разкопките се водят от проф. Николай Овчаров и търговищкия археолог Стефан Иванов.

В разгадаването на историята на Мисионис се намесва още един много важен момент. Преди няколко години съобщихме за намерен при разкопките нaдпиc върху вapoвикoвa плoчa, където яcнo ce paзчитa влaдeтeлcкaтa титлa "кaн". Знае се, че запазените до днес каменни прабългарски надписи са изписани основно на средногръцки език. Само при двама владетели е налице транскрипция на въпросната владетелската титла на прабългарски език. Това са надписи от първата половина на IX в., в които българският владетел Омуртаг и синът му Маламир използват титлата "кан". Учените вече приемат, че е по-правилно титлата на езическите владетели на първото българско царство да е звучала като "кан", а не хан".

Тoзи текст пoтвъpди тeзaтa, чe великата биткa мeждy бащата на хан Омуртаг, xaн Kpyм (803-814), и визaнтийcкия импepaтop Hикифop пpeз 811 г. e станала в прохода "Бoaзa" край Търговище, a нe във Bъpбишкия пpoxoд. Дългогодишните разкопки позволяват категоричното становище, че през 9-10 век намиращата се в източния край на прохода "Боаза" древна антична крепост Мисионис е преустроена и е използвана от българите по време на Първото царство.

След като император Никифор превзема и опожарява Плиска, според византийските хроники се отправя към днешната cтoлицa на България Coфия, кoятo xaн Kpyм мaлкo пpeди тoвa e пpeвзeл. B тecнинитe нa плaнинитe e пpecpeщнaт oт бългapcкитe вoйcки и e paзгpoмeн напълно, а сам пада убит. В бългapcкaтa иcтopиoгpaфия бe зaлeгнaлo мнeниeтo oщe oт вpeмeтo нa Bacил Злaтapcки, чe тoвa ce e cлyчилo във Bъpбишкия пpoxoд в Cтapa плaнинa, нo никъдe в дoкyмeнтитe нe пишe зa тoвa кoй e бил тoзи пpoxoд. Имa paзлични xипoтeзи и зa Pишкия, и зa Aйтocкия пpoxoд. Нaдпиcът от Мисионис, в кoйтo ce cпoмeнaвa титлaтa "кан"/"xaн", несъмнено накланя везните в полза на тази важна старобългарска крепост.

През последните месеци тази хипотеза бе възприета и потвърдена от най-видния средновековен историк днес - проф. Пламен Павлов от Великотърновския университет. В поредица от свои статии той защитава идеята, като набляга именно на надписа и на находките от 9-10 век, откривани в древния Мисионис.

https://trud.bg/


"Мисионис" край Търговище не е крепост, а град, просъществувал няколко века. Тази теза се налага от находките от тазгодишното археологическо лято в района, обявиха на пресконференция днес археолозите проф. Николай Овчаров и Стефан Иванов - ръководител на обекта.

По думите им, по разкриването на подробности предстои да се работи през следващите поне десетина години.

Все по-ясно се очертава и хипотезата, вече подкрепена и от проф. Пламен Павлов, че битката през 811 г. между хан Крум и император Никифор е била не във Върбишкия проход, а в прохода "Боаза", в подножието на "Мисионис", заяви Овчаров.

Според него няма логика да се преминава през Южна България, за да се стигне до Средец, след като оттук е по-пряко.

Сезонът тази година е един от най-продължителните и най-добре финансираните. В разкопки и консервация ще бъдат вложени общо 350 000 лв., осигурени от държавата, от община Търговище и от дарители.

https://www.monitor.bg/bg/a/view/novi-nahodki-izdavat-kyde-han-krum-e-razgromil-nikifor-279763

Panzerfaust

Проблемът кан/хан, както и проблема протобългарите тюрки или иранци са, е конюнктурен и политически обусловен.
Има и вариант началният звук в кан/хан да е между к и х, често срещан вид звук в много езици, за когото липсва конкретна гръцка буква и да се изписва според звуковият усет на автора на надписа.
Дори да пришием кан като официална форма на висшата ни владетелска титла, неизвестните около протобългарите остават, а липсата на извори и запазените оригинални текстове на само инвентарни надписи на протобългарски не помагат да се изяснят нещата.

Hatshepsut

На Кръстовден откриха мистериозен древен кръст край Попово


На много ценна и необикновена находка се натъкнаха археолозите при разкопки край Попово. Кръст е открит край едно от две помещения, северно от разкрита по-рано базилика, датирана от края на 4-ти и началото на 5-ти век. ,,Не очаквах да попаднем на сериозни структури, тъй като покрай крепостната стена се оставя широка /6-7 метра/ улица, за да обслужва отбраната на крепостната стена", разказа археологът. По думите му находката е важна, защото отваря голямата тема за ранното християнство. ,,То съществува по нашите земи още от 4 век и не се налага с магическа пръчка. Християнизирането на населението, особено в провинцията, е бавен процес, казва доц. Александров. Находката е и свидетелство за мисионерството у нас".

Ценният предмет е открит в навечерието на празника Въздвижение на Светия Кръст (Кръстовден). Ръководителят на археологическите разкопки на обекта доц. Олег Александров каза за БТА: ,,Господ даде голяма благодат! Малко чудо е това!"

Кръстът е сребърен, с размери 4,5 на 3,5 см. Теглото му е около пет грама. В онази епоха среброто се среща рядко. На него няма дупка, което говори, че не е носен на врата като накит. Според предположенията на археолозите, би могло да е бил пришит върху дреха или шапка. Друга версия е, че е обков от църковна утвар – от сандъче с реликви. Тезите ще се доразвиват и ще се изясняват детайли.

Работата на обекта продължава. Предстои да се проучат двете помещения северно от храма, да се навлезе в дълбочина и да се получи отговор за какво са служели те. В едното археолозите са открили битова керамика, което предполага кухненско помещение.

Доц. Александров каза още, че вече са изцяло почистени общо 1500 монети, сечени през целия 4-ти век и до средата на 5-ти век – част от находките от началото на археологическото лято.

https://vihrogon.bg/na-krastovden-otkriha-misteriozen-dreven-krast-kraj-popovo/

Hatshepsut

Богато археологическо лято


Ранен християнски храм от края на 4 век идентифицират археолозите при тазгодишните разкопки на крепостта ,,Коваческо кале" край Попово. Той лежи под базилика от 6 век, открита при предходния сезон.

Ранният храм е почти без следи от каменните зидове, но с изцяло запазен тухлен под върху, който се откриват множество архитектурни детайли от колонада - фрагментирани, напукани и обгорени от хунския пожар. Силно повредено стъклено кандило с верижка, вероятно използвано в литургиката и малък сребърен кръст допълват набора на находките.

Археолозите попадат и на детайл от олтарна преграда, идентичен с фрагменти от олтарна маса, открити преди 50 години пред стените на крепостта.  ,,Масата е била с размери- 2 на 1 метър и предполагахме, че принадлежи на голям християнски храм от 4-5 век.

Ето тази научна загадка вече е решена. Храмът, в който се е намирала тя, е този от края на 4 век, който идентифицирахме сега", обяснява доц. Олег Александров, ръководител на проучването. Базиликата от 6 век, която попада в рамките на комплекса с късноримския балнеум и неговите помещения, който се проучва вече трета година, всъщност е била възстановена върху руините на по- ранния храм. Сред резултатите от разкопките са и добре запазената писцина с форма на четирилистник и голямата монетна находка от над 1500 монети.

https://bnr.bg/shumen/post/101538410/bogato-arheologichesko-lato

Hatshepsut

Откриха уникален пръстен-убиец в древен град край Търговище

Нова забележителна находка откриха археолозите в античния град Мисионис край Търговище. Става дума за елегантен сребърен мъжки пръстен с отвор за отрова. Той беше показан от проф. Николай Овчаров, под чието научно ръководство се водят проучванията, съобщи агенция ,,Фокус".

Пръстенът е с изящна украса от гранули. Най-важно е обаче, че касетата му е куха, а встрани има едва забележима дупчица.

,,Ние сме улеснени в тълкуването, защото накитът е буквално близнак на една находка от 2013 г. Тогава доц. Бони Петрунова (днес директор на Националния исторически музей) съобщава сензационно от средновековния град Калиакра, че там е открит първият по рода си пръстен-убиец.

Той е с куха касета и дупчица за изливане или изсипване на отрова. Петрунова уточнява, че най-вероятно става дума за арсеник, внасян от Италия", посочи професорът.

Пръстенът от Мисионис е същият, само че е от по-благороден метал – сребро. И може би наистина Бони Петрунова е права, предвид известните исторически примери от епохата. Има подозрения, че чрез отрова са елиминирани царете Петър и Калоян, управлявали в края на ХІІ и началото на ХІІІ в.

По такъв начин загива в 1246 г. малолетният цар Коломан І, който, според летописеца, умира внезапно ,,от питие, донесено му от противника, в което тайно е била излята отрова", обясни проф. Овчаров.

https://kmeta.bg/


Археолози откриха сребърен пръстен от XIV век


Сребърен пръстен с малка капсула и отвори, е една от най-интересните находки от тазгодишните разкопки на античния град Мисионис. Според учените възможно е той да е от така наречените пръстени-убийци, които са съхранявали смъртоносна отрова, готова за използване. "Той е близнак буквално на един пръстен, който  през 2013 година беше открит в столицата на Добруджанското деспотство – Калиакра. Бони Петрунова, разкопвачът на този обект беше категорична, че става въпрос за пръстен убиец, така го нарече, защото касетата е куха, отстрани има дупчица в която се е изливала отровата към врага", каза археологът професор Николай Овчаров.
Над 600 са общо находките от разкопките на Мисионис, сред тях са много монети, стъклени чаши, бижута и уникална запазена материя с вплетена в нея златна нишка. Всичко това, заедно и с разкритите нови сгради, затвърждават тезата на археолозите, че Мисионис е бил важен център. "Градът е планомерно, предварително, архитектурно може да кажем замислен, с улична система, тоест тази година успяхме да проучим част от четири много големи улици, а това ни позволи да открием и тези почти над 600 находки", посочи Стефан Иванов – ръководител на разкопките на Мисионис.
Предстои находките от Мисионис да бъдат реставрирани, след което подредени в тематична изложба.Археолози откриха сребърен пръстен от XIV век

https://tvshumen.bg/

Hatshepsut

Над 600 артефакти са открити в древната крепост Мисионис край Търговище


Над 600 артефакти са открити в древната крепост Мисионис край Търговище

Уникален свещник, чиято цена по исторически аукциони е близо 20 000 долара, е сред археологическите находки, открити в древния Мисионис. Античната крепост край Търговище е наричана още Северния Перперикон заради уникалната си структура и значение в историята на Мизия.

Над 600 са откритите артефакти в древната крепост Мисионис през последния археологически сезон. Сред тях са находки от няколко епохи като пръстен убиец и бойни брадви от последното българско царство, както и керамика от 5-6 век. един от най-ценните артефакти е рядък римски свещник с еленови гравюри от римската епоха. Той е открит близо до Епископската резиденция.

"Канделабърът в римската епоха става нещо основно в интериора на римската вила, на римската представителна сграда. Само това нещо ни показва, че там са живели хора от изключително високо ниво. Не само епископи, а много силна административна единица, да го наречем. От V-VI век, може би от Мисионис, тази крепост която разкопаваме, е контролиран значителен район", разяснява проф. Николай Овчаров.

По време на едно от нападенията над древния град свещникът е бил скрит под камъни на улицата. Именно улиците и новооткритие две обществени сгради пък са сред другите важни археологически открития.

"Сградите са не на един, а даже на два етажа, т.е. едни жилищни комплекси с улици, с канализация. През тези времена, втората половина на 5 в., хората са се опитали да направят град, подобен на Късноримските градове в равнината", казва археологът Стефан Иванов.

Откритите керамиката и стъкло според археолозите доказват, че обитателите на Мисионис са познавали лукса, което е допълнително доказателство за статута на жителите и важността на крепостта.

https://nova.bg/

Hatshepsut

Половинметров бронзов свещник с елени е най-новата находка от античния Мисионис


София, 2 декември /БТА/
Половинметров бронзов свещник (канделабър) с елени е най-новата находка от античния Мисионис, съобщи проф. Николай Овчаров. Той е ръководител на разкопките, заедно с археолога Стефан Иванов.

На световните аукциони римските бронзови канделабри поддържат много високи цени. Дори и в момента в къщи като "Сотбис" и "Кристис" подобни на този от Мисионис екземпляри се продават на цени от 15-17 000 долара, допълва Овчаров.

При разкопките свещникът е намерен на десетки парчета и след търпеливата работа на реставраторите е напълно възстановен. Представлява стълб във форма на антична колона, на чиито връх е поставен диск. Там някога е поставяна лампа за масло, която археолозите се надяват да открият през следващия сезон.

"Най-красива е долната част на свещника. Там са оформени три стилизирани глави на елени. Канделабърът стъпва на три крачета, които пък са излети като еленски копита. Цялото оформление е изработка насочва към високото ювелирство в Източната Римска империя или Византия от периода 5-6 век", разказва Овчаров.Канделабрите са огромни декоративни свещници, поддържали отгоре маслена лампа. Един от най-древните примери е бронзовият канделабър, направен от Калимах за Ерехтейона в Атина, за да носи свещената лампа на богинята Минерва. В този случай е възможно лампата да се е намирала отгоре, както е в по-късните многобройни римски примери.

Макар и да добива най-голям разцвет в епохата на Ренесанса, канделабърът получава развитие именно в Етрурия и Рим. През римската епоха това са масивни и представителни бронзови свещници. Именно в древен Рим се произвеждат високите и монументални канделабри, използвани в храмове и обществени сгради, разказва още Овчаров.

Римските примери дават вдъхновение на италианските ренесансови художници, които създават превъзходни канделабри от скъпоценен метал за олтари, параклиси и катедрали. В този период формата на канделабъра става повсеместен любим декоративен мотив, използван в стенописите, архитектурните орнаменти, бордюрите на гоблени, витражите и мебелите.

По думите на проф. Овчаров запазени римски канделабри се откриват доста рядко и представляват изключителна ценност за музеите. Такъв е например екземпляр от 1 век, съхраняван в Регионалния исторически музей - Кърджали. Но канделабри се използват и през периода 4-6 век след приемането на християнството. Такива паметници са изобразени в стенописите на прочутата Силистренска гробница от 4 век.

http://www.bta.bg/bg/c/EZ/id/2528865