• Welcome to Български Националистически Форумъ.
 
avatar_Hatshepsut

Тема за Windows Experience Index

Започната отъ Hatshepsut, 12 Авг 2018, 05:44:10

0 Потрѣбители и 1 гостъ преглеждатъ тази тема.

Hatshepsut

Windows Experience Index


Windows Experience Index на компютър с Windows 8

Windows Experience Index е рейтинг на производителността на системата за операционните системи Windows Vista, Windows 7 и Windows 8.

Рейтингът на производителноста на системата е ново приложение, създадено специално за Windows Vista, Windows 7 и Windows 8. То е проектирано в помощ на потребителите на тези операционни системи и прави оценка на работата на компютъра. Рейтингът може да послужи за вземане на решения при закупуване на нов компютър, при надграждане на стария компютър или при закупуване на нов софтуер.

Скалата на рейтинга варира от 1.0 до 5.9 (в Windows 7 оценките са от 1.0 до 7.9, а в Windows 8 - от 1.0 до 9.9), като по-високите стойности на рейтинга означават по-добра работа на Windows Vista (респективно Windows 7 / Windows 8 ) с дадения персонален компютър.

Рейтингът се формира по следните пет показателя:

♦ централен процесор — изчисления за секунда
♦ памет — операции за секунда
♦ графика — производителност на видеокартата
♦ игри — производителност, за игри и бизнес приложения
♦ основен твърд диск — скорост на четене и запис на информация върху диска

Основните нива на рейтинга Windows Experience Index са следните:

Windows Vista   Windows 7   Приложения
1.0 — 1.91.0 — 2.9Може да се изпълняват основни приложения, да се ползва интернет, електронна поща, малки игри
2.0 — 2.93.0 — 3.9По-добро от I ниво, но не достатъчно
3.0 — 3.94.0 — 4.9Средна производителност
4.0 — 4.95.0 — 5.9Много добра производителност
5.0 — 5.96.0 — 7.9Отлична производителност на приложения, игри и мултимедия

В таблицата не са включени показателите за Windows 8, тъй като не разполагам със съответната информация. Когато намеря тези показатели, ще ги добавя допълнително.


Windows System Assessment Tool

Windows System Assessment Tool (WinSAT) е модул от Microsoft Windows Vista, Windows 7 и Windows 8, който може да бъде открит в Control Panel - категорията Performance Information and Tools. Той измерва няколко характеристики на производителността и възможностите на хардуерните компоненти и дава сведения за тях чрез Windows Experience Index (WEI).

WEI включва пет компонента: процесор, памет, 2D графика, 3D графика и харддиск; базовата оценка е равна на най-ниската стойност на измерените компоненти. WinSAT измерва WEI чрез скала от 1.0 to 5.9 (за Windows Vista), 7.9 (за Windows 7) и 9.9 (за Windows 8 ).

Рейтингът дава възможност на потребителите да съчетаят производителността на хардуера на компютъра със системните изисквания на софтуера. Примерно, графичният интерфейс Aero няма да бъде автоматически включен, ако рейтингът на системата е по-малък от 3. Този рейтинг също може да даде информация коя част от хардуера би увеличила производителността на системата в най-голяма степен при ъпгрейд. Примерно, ако един компютър има най-нисък показател за RAM-паметта, би било по-изгодно да се увеличи RAM-паметта, отколкото да се смени харддиска с по-бърз (или пък някой от другите компоненти).

Тестове

Настоящата версия на WinSAT в Windows Vista (Build 6002) и Windows 7 (Build-7600.16385) извършва следните тестове:

♦ Aero Assessment
♦ Direct3D Alpha Blending Assessment
♦ Direct3D Texture Load Assessment
♦ Direct3D ALU Assessment
♦ Windows Media Playback
♦ CPU Performance
♦ Memory Performance
♦ Disk Performance (включва и устройствата от типа Solid-state drives - SSD)

Прозорец на програмата WinSAT по време на изчисляване на индекса:В допълнение на тестовете по заявка на потребителя, WinSAT е настроена да стартира автоматично всяка седмица. По подразбиране това става в 01:00 часа през нощта в неделя. В Windows 8 WinSAT се стартира чрез Maintenance scheduler. Този Maintenance scheduler стартира по график различни планирани задачи на операционната система. Maintenance scheduler "събужда" компютъра, ако е в режим sleep, стартира всички планирани задачи и след това отново превключва компютъра в спящ режим. По време на работата си като планирана задача веднъж седмично, WinSAT проверява дали има някакви промени в хардуера. Ако има такива, тестовете се извършват отново. Ако няма промени, WinSAT просто приключва работа, като текущия индекс си остава валиден.

Източници:

- http://bg.wikipedia.org/wiki/Windows_Experience_Index
- http://en.wikipedia.org/wiki/Windows_System_Assessment_Tool
- http://helpdeskgeek.com/windows-8/refresh-windows-8-experience-index/


...и два скрийншота от моя компютър, с Windows Vista:

Click  :arrow:   

Hatshepsut

Ако сте с Windows 10, Windows Experience Index е по-трудно откриваем, ето защо трябва да използвате външна програма, примерно   ExperienceIndexOK:ExperienceIndexOK е малка помощна програма, създадена от Nenad Hrg, която не изисква инсталиране и показва резултатите от тестовете на компютърната система в стил Windows 7. ExperienceIndexOK е предназначена предимно за операционните системи Windows 8.1 и 10, понеже в тях, според програмистите, е необходимо да се извършат твърде много операции, за да се достигне до този индекс.ExperienceIndexOK е портативна програма, която няма нужда от инсталиране, може да се стартира от USB стик и е полезна при калибрирането на софтуера и хардуера в персоналния компютър. ExperienceIndexOK тества процесора, паметта, графичните възможности и скоростта на дисковата система, като крайният резултат за производителността на компютъра е най-ниският бал, постигнат при тестовете. Лиценз: Безплатен (Freeware).

Вижте повече: https://www.kaldata.com/comments.php?catid=1&id=107344

Ето това представлява прозореца на програмата:Официалната страница на програмата, откъдето може да я изтеглите:

http://www.softwareok.com/?seite=Microsoft/ExperienceIndexOK

Tags:

Similar topics (5)

350

Започната отъ Hatshepsut


Отговори: 9
Прегледи: 1209

127

Отговори: 4
Прегледи: 704

126

Отговори: 0
Прегледи: 524

1612

Започната отъ Hatshepsut


Отговори: 47
Прегледи: 1631

Powered by EzPortal