• Welcome to Български Националистически Форумъ.
 
avatar_Hatshepsut

Руската администрация преминава на Linux

Започната отъ Hatshepsut, 05 Авг 2018, 21:58:16

0 Потрѣбители и 1 гостъ преглеждатъ тази тема.

Hatshepsut

Руската администрация преминава на Linux


Разработването, внедряването и обучаването на администраторите за работа с руската операционна система GosLinux е струвало 21 милиона рубли ($327 000) в рамките на три години. Финансистите пресметнаха, че ако се е използвал аналог от Microsoft или Apple, то разходите щяха да бъдат най-малко десетократно по-високи.

Cnews е пресметнал, че създаването и внедряването на операционната система с отворен код GosLinux в държавния апарат за периода от 2013 – 2015 години е струвало 19 155 милиона рубли ($297 хиляди). Още 2 милиона рубли ($31 088) са изразходвани за обучението на системните администратори (по двама души за всеки окръг на ФССП – Федералната служба на съдебните изпълнители). В крайна сметка се получава, че цената на една инсталирана версия на GosLinux е в рамките на 1500 рубли ($23).

Първата от по-горните суми включва разходите за сертифициране, усъвършенстване и преминаването през три инспекционни контрола. GosLinux е внедрена в шест териториални окръга на ФССП.


Към днешен ден GosLinux е инсталирана на 16 000 работни места и на 660 сървъра на ФССП. Към края на тази година броят на инсталациите се очаква да се удвои, а цената на GosLinux да спадне до 800 рубли ($12) на инсталация.

GosLinux е специално създадена дистрибуция на Linux с вградени функции и средства за защита на информацията.

Ако бяха използвани Windows Proffesional 8.1 + Microsoft Office Standart 2013 RUS OLP С Gov с безсрочни лицензи плюс сертификати за работните места и лиценз за Windows Server Standard 2012R2 OLP A Gov 2Proc за 2500 сървъра, щяха да са необходими 794 милиона рубли ($12,3 милиона).

https://www.kaldata.com/


Руският софтуер постепенно се внедрява в работата на държавните и силовите структури. Скоро руските чиновници ще спрат да виждат на своите дисплеи обичайната ОС Windows, която ще бъде заменена с GosLinux и ALT Linux.


RT съобщи, че първите експерименти по замяната на операционната система са стартирали във Владимировска и Уляновска области. До края на тази година е планирано мащабното въвеждане на GosLinux в повечето държавни структури.

Във Владимировска област се провеждат тестовете на GosLinux. Тази операционна система използва и Федералната служба на съдиите-изпълнители.

В Уляновска област ще бъде тествана операционната система ALT Linux. Тази ОС е специално създадена с фокус върху по-висока информационна безопасност и устойчивост към хакерско проникване, като едновременно с това е съвместима със западните компютърни системи.


Окончателното решение за цялостното внедряване на руски системен софтуер ще бъде взето след приключване на тестовете в тези региони. Ако всичко премине добре, GosLinux и ALT Linux ще бъдат внедрени във федералните органи и други големи структури.

Москва по собствена инициатива преминава към GosLinux. До края на годината е планирано въвеждане използването на руска електронна поща за държавните структури.

https://www.kaldata.com/

Hatshepsut

Военните на РФ заменят американската ОС Windows с руската Astra Linux


Pycĸитe вoeнни cчитaт Wіndоwѕ зa твъpдe yязвимa oпepaциoннa cиcтeмa, a вoeннoтo вeдoмcтвo зaпoчвa нeйнaтa зaмянa c Аѕtrа Lіnuх. Уeб-пopтaлът нa вecтниĸ ,,Извecтия" oтбeлязa, чe нoвaтa oпepaциoннa cиcтeмa щe ce инcтaлиpa и в мoбилнитe ycтpoйcтвa нa cлyжитeлитe в Mиниcтepcтвoтo нa oтбpaнaтa.
,,Дa ce пpoниĸнe в тaзи oпepaциoннa cиcтeмa бeз външнa физичecĸa нaмeca e нa пpaĸтиĸa нeвъзмoжнo" – ĸaзaxa pycĸитe вoeнни eĸcпepти. Πoлĸoвниĸ Bиĸтop Mypaxoвcĸи, глaвeн peдaĸтop нa cпиcaниeтo ,,Apceнaлът нa oтeчecтвoтo" ĸaзa, чe Wіndоwѕ нe ce изпoлзвa в бoйнитe cиcтeми, нo aĸтивнo ce изпoлзвa във външнитe cтpyĸтypи.

,,Аѕtrа вeчe e cepтифициpaнa oт пoвeчeтo нaши дъpжaвни opгaни и ce изпoлзвa oт тexнитe cлyжитeли. Ceгa тoзи пpexoд щe нaпpaви и Mиниcтepcтвoтo нa oтбpaнaтa" – ĸaзa пoлĸoвниĸ Mypaxoвcĸи.

Oтбeлязвa ce, чe pycĸaтa oпepaциoннa cиcтeмa Аѕtrа Lіnuх вeчe paзпoлaгa c нeoбxoдимия гpaфичeн интepфeйc. Tя e изцялo cъвмecтимa c нoвитe pycĸи ĸoмпютpи, бaзиpaни нa пpoцecopитe ,,Eлбpyc", ,,Бaйĸaл-T1" и ,,Koмдив". B диcтpибyциятa e вĸлючeн oфиc пaĸeтa c oтвopeн ĸoд LіbrеОffісе.

Boeннитe вeдoмcтвa възнaмepявaт дa изпoлзвaт Аѕtrа Lіnuх Ѕресіаl Еdіtіоn, paзpaбoтeнa oт мocĸoвcĸaтa ĸoмпaния ,,PycБИTex".

https://www.kaldata.com/

Hatshepsut

В Русия започнаха продажбите на собствена ОС и собствен офис пакет


Руският ритейлър М.Видео-Елдорадо стартира продажбите на руската операционна система Ред ОС, базирана на Linux ядрото. Едновременно с това започнаха продажбите и на руския офис пакет Р7-Офис. Руските разработчици на тези софтуерни продукти са на мнение, че поради прекратяването на всякакви бизнес отношения на Microsoft с Русия, тези продукти още през 2023 година ще станат лидери в потребителския сегмент.

В уеб страницата на руския ритейлър може да се види, че цената на Ред ОС от категория Работна станция възлиза на 3500 рубли или $58,31 по днешния валутен курс. Сървърната версия на същата операционна система е с цена 9500 рубли ($158,27).  Офис пакетът Р7-офис се предлага при цена също от 3500 рубли ($58,31).Да напомним, че заради руската инвазия в Украйна Microsoft още през месец март тази година обяви, че окончателно напуска Русия. Малко по-късно софтуерният гигант уточни, че ще продължи да работи с всички в Русия, които не са попаднали под международните санкции – училища, болници и т.н. Във връзка с това рязко нарасна интересът към пиратските версии на Windows, като едновременно с това бе отбелязан ръст от 20% на руските програмни продукти.Продуктите на софтуерната компания Р7 за първи път излизат на пазара. Нейният генерален директор Наталия Агафонова подчерта, че търсенето на тяхната продукция е много голямо най-вече от руските малък и среден бизнес.

https://www.kaldata.com/

Hatshepsut

За развитието на руската ОС Astra Linux бе даден кредит в размер на 3,8 милиарда рубли


Руската компания Астра, разработчик на операционната система Astra Linux, взе кредит по програмата за облекчено кредитиране, в размер на 3,8 милиарда рубли при годишен лихвен процент 5% за период от 4 години. Сумата ще се използва не само за развитието на руската операционна система Astra Linux, но и за нейното внедряване и адаптиране според нуждите на клиента.

Кредитът е отпуснат от Сбербанк, като компанията трябва да върне парите до 31-ви декември 2026 година. Според представители на Астра, отпусната сума ще бъде изразходвана за развитието на руската операционна система, за нейното внедряване, както на потребителско, така и на държавно ниво, както и за нейната адаптация към изискванията на различните организации, клиенти и предприятия. Част от сумата ще бъде дадена за заместване на вноса на чуждестранния софтуер и за решение на различните задачи и проблеми при прехода от предишна операционна система към Astra Linux. Това са задачи по поддръжка на сега използвания хардуер и опростяване на процесите на създаване и инсталиране на новия софтуер.

Генералният директор на Астра Иля Сивцев сподели пред руските медии, че за реализирането на този мащабен проект компанията ще създаде регионални центрове, ще увеличи щата на доставчиците, ще увеличи персонала за техническа поддръжка и на специалистите по внедряването на новите продукти.

https://www.kaldata.com/it

Hatshepsut

Излезе операционната система Алт Образование 10.1 – руският Linux за училища и други учебни заведения


Компанията Базалт СПО, която разработва системен софтуер за Linux, включително и на програмно осигуряване съответстващо на изискванията на руското законодателство в областта на защитата на информацията, представи операционна система Алт Образование версия 10.1.

Новата руска Linux дистрибуция е предназначена за използване в образованието. Ключовите особености на Алт Образование е интеграцията на работни места за учащите и преподавателя, както и възможността за централизирано управление на един учебен клас. Вградените в дистрибуцията групови политики дават възможност за лесното интегриране на ма системата в сегашната IT инфраструктура с Active Directory.

Linux дистрибуцията Алт Образование 10.1 се разпространява с двете стабилни Linux ядра Linux 5.10 и 5.15, като по време на инсталацията се избира кое от тях да бъде използвано. Налична е поддръжката на голям брой периферни устройства и допълнителен инструментариум, улесняващ администрирането. В инсталационният дисков образ са включени необходимите средства за изтеглянето на допълнително образователно съдържание, новият Wine 7.17 за стартирането на Windows приложения и актуалната към днешен ден цялостна платформа за програмиране PascalABC.NET, която се използва при полагането на изпита по информатика.

Специално внимание е обърнато на информационната защита, като се покриват всички спецификации на руските стандарти за криптиране.

Алт Образование 10.1 може да работи с процесорните архитектури  x86 (Intel 32/64 бита), ARM64 (Байкал-М, Huawei Kunpeng Desktop, Raspberry Pi 4 и други), e2k (Елбрус). Тази Linux дистрибуция е безплатна за домашно ползване, а учебните заведения трябва да си вземат лиценз.

https://www.kaldata.com/

Tags:

Similar topics (1)

337

Започната отъ Hatshepsut


Отговори: 68
Прегледи: 6977

Powered by EzPortal