• Welcome to Български Националистически Форумъ.
 

The best topic

*

Публикации: 13
Total votes: : 2

Последни публикации: 29 Октомври 2022, 06:17:26
Re: Най-великите империи от Hatshepsut

Какъ да върнемъ класическото Start Menu въ Windows 8/8.1/10

Започната от Hatshepsut, 26 Юли 2018, 19:47:44

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Topic keywords [SEO] софтуер

HatshepsutTopic starter

Както е известно, през няколко години Microsoft обновява своята операционна система Windows с по-нова версия. За съжаление, понякога процеса на upgrade е съчетан с обратния процес (downgrade) по отношение на функционалността на някои компоненти на операционната система  >:(
Така се случи, че в Windows 8/8.1/10 класическото Start Menu бе подменено с някакъв сурогат, който отстъпва почти във всяко отношение спрямо менюто от предишните операционни системи (Windows ХР, Vista и 7). Така е вероятно, защото новия дизайн на Start Menu е ориентиран най-вече към геймъри и бебешори (мое мнение)  :P
За сериозните потребители това е неприемливо, разбира се, и затова има начини за връщане на класическото меню в Windows 8/8.1 и 10. Това е и целта на настоящата тема.

Връщането на класическото Start Menu в Windows 8/8.1/10 може да стане само с помощта на външна програма, която се инсталира допълнително и подменя вграденото в операционната система меню с друго, което може да се настройва (има различни скинове и варианти - може да е в стила на Windows 7, Windows ХР, дори в метро-стил)  :smile-1: Тези програми могат и да променят също и бутона Start, както и лентата за задачи (таскбара)...

Започвам с първата програма - Classic Shell. Тя е безплатна и много лека.

http://classicshell.sourceforge.net/index.htmlЦитатПреминали сте на Windows Vista или Windows 7, но сте установили, че някои функции/бутони/менюта липсват и Ви липсват? Няма проблеми, Classic Shell най-вероятно ще може да Ви помогне. Приложението може да възстанови класическото меню Start в Windows 7, което беше налично във всички версии от Windows 95 до Windows Vista, без да забранява стандартното меню. Поддържат се и различни кожи (skins). Може и да възстанови/добави и класически елементи в Windows Explorer като бутон "Up", лента с бутони (Up, Cut, Copy, Paste и т.н.) и заменя новия прозорец за замяна на папка/файл с този от Windows XP. Приложението може да добави и някои липсващи елементи в Internet Explorer 9 като текст в заглавната лента, напредък за зареждането на страница в лентата за състояние и др. Приложението е преведено на 35 езика, като българският може да се нарече основен, защото авторът на Classic Shell е българин.

http://softvisia.com/download.php?view.1756Линкове за изтегляне на програмата: http://sourceforge.net/projects/classicshell/files/

От версия 3.6, Classic Shell поддържа и Windows 8, като добавя стандартното Start Menu и Start-бутон.

Аз инсталирах програмата под Windows Vista и ми направи впечатление, че е изключително лека и не натоварва компютъра (за разлика от подобни програми, които съм инсталирал под Windows ХР).
Друго предимство на програмата е, че прави промени едновременно в Start Menu, Windows Explorer и Internet Explorer.
И не на последно място - програмата е напълно безплатна  :)

Няколко скрийншота от официалния сайт:

Класическия вариант на Start Menu (от версиите на Windows 95/NT/98/МЕ/2000):Допълнителния Toolbar, който програмата инсталира на Windows Explorer:Това са бутоните, инсталирани по подразбиране. От прозореца за настройки на програмата може да добавяте или премахвате бутони

Допълнителен Up One Level бутон:Може да добавите този бутон в Windows Vista и Windows 7, тъй като там той липсва.
В Windows 8 това не се налага:Може да промените вида на диалоговия прозорец, който се появява при възникнал конфликт при копиране на файлове, какъвто беше при предишните версии на Windows:Също така, може да добавите името на отворената папка в заглавната лента на Windows Explorer, както и да промените изгледа в левия панел, връщайки стария вид с плюсове (при затворени папки) и минуси (при отворени папки).
Може да премахнете и навигацията в адресната лента (т.нар. breadcrumbs) и да я замените с класическия вариант (примерно C:\Windows\System\...)

По отношение на Start Menu, имате възможност да избирате между класическото от старите версии на Windows, меню в стил Windows ХР или да оставите менюто на Windows Vista/7/8.
Ако изберете меню в стил Windows ХР, в него също присъства и полето Instant Search.
А ако използвате Windows 8, може да променяте и Start-бутона:Програмата прави промени и в заглавната лента и status bar-a на Internet Explorer 9:
Ето и  някои скрийншоти от последната ѝ версия за Windows 8/8.1/10

А това е прозореца за настройки (те са многобройни):


HatshepsutTopic starter

Следващата програма, която ще представя - IObit Start Menu 8 също е безплатна.
Нея също съм я изпробвал, добра е, но е доста по-тежка от Classic Shell...

Това е линка към официалния сайт на програмата:

https://www.iobit.com/en/iobitstartmenu8.php

Ето скрийншоти:Настройките на програмата:
HatshepsutTopic starter

Следващите програми - Start8 и Start10 на компанията Stardock са платени, но цената им е символична - 5$.

https://www.stardock.com/products/start8/

http://www.stardock.com/products/start10/


Ето и скрийншоти (щракнете върху изображенията, за да ги видите в пълен размер):

Start 8

...и прозореца с настройките:


Start 10

и настройките:


HatshepsutTopic starter

И накрая - моята любима програма, която използвам под Windows 10. Tя е платена, но цената ѝ е символична - 3$  :smile-1:
Става дума за програмата StartIsBackhttps://www.startisback.com/

Тази програма я предпочитам, защото може да увеличава размера на иконите в таскбара и да блокира зареждането на Cortana  :smiley-1:


Ето и един скрийншот от моя компютър:

Click=>

HatshepsutTopic starter

И още една програма, която открих току-що - Start Menu 10.
Тя е малко по-различна, в смисъл че променя менюто на операционната система, но без да се придържа към класическия вид на менюто в старите версии на Windows. Програмата има както безплатна, така и платена версия; доколкото се ориентирах от информацията в сайта на нейният автор, безплатната версия е достатъчно функционална.

Ето това е сайта:

http://www.startmenu10.com/index.html

Има още една разлика с предишните програми, представени от мен - тази програма може да се инсталира и на старите версии на Windows, от ХР нагоре  :smile-1:

Ето един скрийншот, за да добиете представа:За разлика от класическото меню, тук линковете към най-често използваните програми и последно отваряните файлове не са отляво, а отдясно.

Тъй като не съм работил с тази програма, не мога да дам лично мнение или да я препоръчам   ::)

HatshepsutTopic starter

Редно е да спомена и за една програма отпреди много години, още от времето, когато беше актуален Windows XP.
Става дума за Vista Start MenuВсеки път когато стартирате програми от старт менюто вие използвате интерфейс, който на практика не се е променял през последните 10 години. Не е чудно, че използването му вече води до трудности, защото броят на програмите расте... Предлагаме ви удобна алтернатива, чрез която много по-бързо ще търсите и стартирате нужните ви програми. Всичко е нагледно и максимално опростено. Приложенията ви са представени във вид на таблици с иконки, визуално разделени на групи, благодарение на което може да се работи с голям брой програми. И още една, немаловажна подробност: при изтриване или инсталиране на нови програми останалите иконки не променят мястото си и не ви се налага да губите време в търсене на "липсващи иконки" в системата, както става обикновено.

Сайт на програмата:

http://www.vistastartmenu.com/index.html

Програмата има безплатна и платена версия. Безплатната версия е доста орязана, пробвал съм я преди десетина година с Windows XP, но не ме впечатли особено  :neutral:

HatshepsutTopic starter

Има една недобра новина за привържениците на програмата Classic Shell - от декември 2017г. програмата не се поддържа. Последната версия е 4.3.1
За щастие, проектът е поет от нови разработчици ентусиасти и вече се нарича Open Shell

Може да свалите Open Shell оттук:

https://github.com/Open-Shell/Open-Shell-Menu/releases

Similar topics (5)

Powered by EzPortal