• Welcome to Български Националистически Форумъ.
 

The best topic

*

Posts: 13
Total votes: : 2

Last post: 29 October 2022, 06:17:26
Re: Най-великите империи by Hatshepsut

  • Конфликтът между Русия и Украйна 5 0 5 1

Конфликтът между Русия и Украйна

Started by Hatshepsut, 22 April 2021, 07:20:29

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

На чия страна сте в конфликта между Русия и Украйна?

На страната на Русия
1 (12.5%)
На страната на Украйна
7 (87.5%)
Неутрален съм
0 (0%)
Нямам мнение по въпроса
0 (0%)

Total Members Voted: 8

HatshepsutTopic starter

Натиск върху руския "генерал Армагедон": За какво проливаме кръвта си?


СЛЕД ИЗТЕГЛЯНЕТО ОТ ХЕРСОН: Открити са над 400 руски военни престъпления

"За какво проливаме кръвта си? Защо Зеленски може спокойно да отиде в Херсон?", пита влогърът Владлен Татарски

Водещи руски военни ястреби подкрепиха унизителното решение на силите на Москва да се изтеглят този месец от украинския град Херсон, но командирът, който подкрепяше този ход, сега е подложен на засилващ се натиск да докаже, че това действие е било правилно.

Сергей Суровикин, наричан от руските медии "генерал Армагедон" заради репутацията му на безмилостен военачалник, на 9 ноември препоръча силите на Москва да напуснат Херсон и западния бряг на река Днепър с аргумента, че там са изложени на опасност.

Суровикин, 56-годишен ветеран от войните в Чечения и Сирия, който беше награден от президента Владимир Путин, твърдеше, че  изтеглянето, завършило два дни по-късно, ще позволи на Москва да спаси оборудване и да предислоцира силите си там - по оценки на САЩ става дума за 30 000 души,  които да се включат в офанзиви на други места.

Оттогава някои войскови части бяха преместени от южните райони в Източна Украйна, където се водят ожесточени сражения, а героят на Русия е подложен на натиск преди настъпването на зимата да покаже, че е взел правилното решение.

"Чакаме блестящите ви резултати и се молим за вас, моля се за вас всеки ден", каза миналата седмица в телевизионно интервю на Суровикин Маргарита Симонян,  твърдолинейната главна редакторка на телевизия RT и един от основните публични поддръжници на войната.

Симонян призова Суровикин - едър мъж с бръсната глава, който бе показан по телевизията да говори кратко и ясно като военен -  да не обръща внимание на "глупостите" на критиците - препратка към влиятелни военни блогъри,  недоволни от оттеглянето на командваните от него войски.

Един от тези блогъри, Владлен Татарски, който има повече от половин милион последователи в социалната мрежа Телеграм, беше ядосан от посещението на украинския президент Володимир Зеленски в  Херсон след отстъплението на руските войски и попита защо Москва не го е убила.

"За какво проливаме кръвта си? Защо Зеленски може спокойно да отиде в  Херсон?", попита Татарски във видеопост. "От символична гледна точка щеше да е чудесно, ако един ,,Геран" (вид дрон) беше кацнал на глупавата му глава, но това не се случи. Защо? Или ще водим пълноценна война, или... нищо няма да се получи".

Напрежението расте

Руският архинационалист Александър Дугин (чиято дъщеря Даря беше убита край Москва през август, според Русия - от украинската държава), увеличи натиска върху Суровикин, заявявайки, че Херсон е последното парче украинска земя, от което Русия е можела да си позволи да се откаже.

Херсон е "последният рубеж на отстъплението", заяви Дугин в националистическата онлайн медия ,,Царград".

Високопоставени руски правителствени служители и военни ястреби казват, че искат да си върнат Херсон в някакъв момент, което изглежда трудно постижимо в близко време.

Също така завземането на нови позиции на изток срещу силно мотивираната и оборудвана от Запада украинска армия е лесна задача, особено през зимата.

Киев от своя страна обеща да продължи да си връща контрола върху територии, а руски официални лица предупреждават, че подозират, че Украйна може да се опита да открие трети фронт на запад със сили, прехвърлени от Херсон.

Някои искат от Суровикин също така да засили руската кампания за бомбардиране на украинската енергийна инфраструктура - тактика, която според Кремъл има за цел да доведе Украйна на масата за преговори.

Владимир Соловьов, един от най-известните водещи на руско ултранационалистическо политическо телевизионно токшоу, заяви миналата седмица: "Обръщам се към героя на Русия, армейски генерал Суровикин: Другарю армейски генерал, моля ви да завършите пълното унищожаване на енергийната инфраструктура на нацистката украинска хунта".

Други коментатори по държавната телевизия започнаха публично да поставят под въпрос начина на водене на войната, макар че вероятно стаява дума за внимателно обмислени ходове, чиято цел е да се създаде впечатление за истински обществен дебат.

Един от тях, Дмитрий Абзалов, се оплака от това, което нарече информационен вакуум, като заяви, че би искал да научи "за разнообразие, поне веднъж" какви са конкретните цели на Москва в Украйна.

Друг, Максим Юсин, се оплака в ефир от лъжите, които според него разпространяват някои политици по държавната телевизия, хвалейки се, че руските сили са толкова силни, че ще могат да стигнат до "полската граница, Берлин, Ламанша и Лисабон". "Това е клоунада", каза Юсин.

Някои от съпругите и майките на мобилизираните мъже се организират, за да се опитат да окажат натиск върху министерството на отбраната, недоволни от недостатъчното според тях обучение и оборудване са недостатъчни. Засега броят им е сравнително скромен, а някои от техните оплаквания, които  до голяма степен са отхвърлени от министерството на отбраната, съвпадат с тези, изказани от обществени фигури, които подкрепят войната.

Изкупителна жертва

С назначаването на Суровикин на 8 октомври Русия за първи път Русия публично определи главнокомандващ на силите си в Украйна.

Изтеглянето от Херсон мина по-бързо и по-гладко, отколкото мнозина западни военни анализатори очакваха. Висш американски военен заяви пред Ройтерс, че то е било "относително методично и дисциплинирано" в сравнение с предишни руски отстъпления.

Британското военно разузнаване се съгласи с тази оценка, като заяви в неделя, че силите на Москва вероятно успешно са ограничили загубата на военна техника и са унищожили това, което са оставили зад себе си.

Руската армия продължава да страда от слабо командване на най-ниско и средно ниво, каза разузнаването, но "...този относителен успех вероятно се дължи отчасти на по-ефективното, единно оперативно командване на генерал Сергей Суровикин".

Според министъра на отбраната на Украйна и западни дипломати изглежда, че генералът е въвел по-строга дисциплина и при него са предприети повече безпощадни атаки срещу инфраструктурата.

"Суровикин е направи голяма промяна в начина, по който те действат",  каза Антъни Брентън, бивш посланик на Великобритания в Русия. "...налице е повече усещане за съгласуваност и разум в  това, което Русия прави сега във военно отношение."

В някои руски кръгове назначаването на генерала се разглежда като създаване на потенциална изкупителна жертва, като същевременно се отклони пряката критика от Путин и в по-малка степен министърът на отбраната Сергей Шойгу.

"Беше очевидно, че назначаването на Суровикин и похвалите към него се дължат поне отчасти на необходимостта да се създаде фигура, която да има мандат да предприема "срамни"  действия, които Путин не желае да предприеме от свое име", каза Александър Баунов, бивш руски дипломат, който сега е високопоставен сътрудник във фондацията за международен мир ,,Карнеги".

Суровикин отговаря на изискванията, казва Баунов, защото имиджът му на сибиряк, готов да използва жестоки тактики, за да постигне резултати, се харесва на руските националисти и в техните очи той е имал авторитета да предприеме и ръководи отстъплението, без това да стане повод за твърде много опасни вътрешни разногласия.

"Генералът свърши половината от работата. Сега ще се очаква да свърши и втората половина", казва Баунов. "За едни това трябва да бъде нова офанзива, която ще докаже, че всички отстъпления са били всъщност тактическа маневра. Други ще оценят това като начин Украйна да бъде принудена да започне мирни преговори по следната формула: градът Херсон в замяна на мир, електричество, вода и отопление в украинските градове."

Конрад Музика, полски анализатор в областта на отбраната, който наскоро се завърна от Украйна, заяви, че след Херсон за руската армия е настъпил моментът на истината. С изключение на град Лисичанск, в източната част на Украйна, каза той, цялата територия, която Русия държи, изглежда защитима. "Сега всичко зависи от военните командири, от качеството на оборудването и способността на техните войски да поемат удар от Украйна, да удържат линията и след това да се опитат по някакъв начин да контраатакуват", каза той.

https://www.vesti.bg/sviat/pitat-ruskiia-general-armagedon-zashto-prolivame-kryvta-si-6155777

Шишман

Интересно ми е как ще коментирате разстрела на 10-ната пленени руски войници ? Разстреляни пленени вече от украинците !

HatshepsutTopic starter

Ще издържи ли украинската енергетика на руските ракетни атаки


Украинските енергетици денонощно работят за възстановяването на разрушените електроенергийни мрежи и други обекти от енергийната инфраструктура, пострадали от руските бомбардировки

Продължаващите обстрели на електроенергийната мрежа на страната оставят милиони хора без ток и отопление на прага на зимата

"Можем да издържим без пари. Без бензин. Без топла вода. Без ток. Но не и без свобода." Това заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски по време на живо включване на 21 ноември 2022 г. в Деня на достойнството и свободата, който отбелязва Революцията на достойнството от 2013-2014 г., по-известна като "Евромайдана".

Изказването на Зеленски дойде след тежкия за украинската енергетика уикенд, когато въоръжените сили на Русия нанесоха най-сериозните удари по инфраструктурата в съседната държава. На 23 ноември обаче атаките продължиха и десетки градове на Украйна останаха без ток, като за пръв път за няколко часа на тъмно остана при столицата на съседната Молдова - Кишинев.

Москва извърши 6 мащабни ракетни атаки срещу енергийна инфраструктура на Украйна между 10 октомври и 15 ноември. Според данните на украинските власти са били изстреляни над 160 ракети от различни видове. По време на тези ракетни атаки около 50% от енергийната инфраструктура на Украйна беше повредена или унищожена. Премиерът Денис Шмигал оцени щетите на около 70 млрд. гривни, или около 2 млрд. евро.

Украинските енергетици денонощно работят за възстановяването на разрушените електроенергийни мрежи и други обекти от енергийната инфраструктура, пострадали от руските бомбардировки. Успоредно с това, държавните енергийни компании продължават да се готвят за зимата - купуват електричество и природен газ както в Украйна, така и в партньорските страни.

Внос на ток от Румъния и Словакия

Според бившата украинска министърка на енергетика Олга Буславец при бомбардировките от руската артилерия са унищожени част от високоволтовите подстанции на "Укренерго", ТЕЦ-ове, ВЕЦ-ове, помпено-акумулиращи станции, както и оборудването им, което е необходимо за пренос на електроенергия.

"Само на 15 ноември вражеските ракети повредиха 15 енергийни съоръжения, включително инфраструктурата за пренос на електроенергия от електроцентралите от западните към източните региони страна", обобщи Буславец за "Капитал" преди ударите от 23 ноември.

Мащабните ограничения на потреблението на електроенергия от 10 октомври насам са се превърнали според нея "в обективна реалност за по-голямата част от територията на Украйна". Тя пояснява, че след всяка нова масирана атака срещу енергийната инфраструктура и разрушаването й, ограниченията за промишлени и битови потребители достигат 40% от потреблението.

Налице е значителен дефицит в енергийната система, като според Буславец ограниченията в електропотреблението предстоят през целия отоплителен сезон 2022-2023 г.: "След ракетните удари на 15 ноември 10 млн. украинци бяха без ток, мнозина без отопление и водоснабдяване", казва тя. А след последните атаки броят им е още по-голям.

Ситуацията се утежнява с повишеното потребление заради ниските температури. "Основната задача е да се балансира системата между производството и потреблението на електроенергия", пояснява Буславец.

Ограничителните планове се публикуват от електроенергийните оператори и ЕРП-тата, а за да се избегне по-голяма неконтролирана авария с прекъсване на тока, се използват аварийни графици.

Украинските енергетици по думите на Буславец "работят без почивни дни, целодневно и денонощно", за да "върнат светлина на украинците" са принудени "да кърпят и подменят всичко, което е възможно".

"Атаките по украинската енергийна система са единственото нещо, което остава на врага, който губи битката с героичните ни въоръжени сили", смята бившата министърка на Украйна в кабинета "Шмигал" и допълва, че "това изисква издръжливост и смелост както от енергетиците, които ремонтират разрушеното, така и от всеки украинец в начина му на живот".

От 20 ноември 2022 г. по думите й Украйна е започнала да използва техническите си възможности за внос на електроенергия от ЕС. "Става дума за внос на 400 мВт от Словакия и 200 мВт от Румъния - сумарно около 600 мВт мощности", обобщава Буславец.

За Украйна обаче въпросът е в цената. След известното поевтиняване на електроенергия на спот пазарите в Европа през октомври и в началото на ноември до 130 евро/мВтч, в последните седмици се наблюдава обратният тренд за ръст и сделките се сключват на нива от над 200 евро/мВтч. Според Буславец обаче таваните на тарифите за тока в Украйна често правят вноса нецелесъобразен.

Затова според нея страната се нуждае от подкрепата на европейските и американски партньори за финансирането на вноса на тока и електрооборудването. "Търсенето на генератори, нагреватели, електродвигатели, батерии, трансформатори нарасна критично сред енергетиците, бизнеса и битовите потребители", констатира тя и казва, че правителството дори е премахнало данъците върху вноса на електроенергийно оборудване.

Обявените от Шмигал щети са неколкократно подценени, категоричен е още един бивш министър на енергетиката на Украйна - Иван Плачков, който е бесарабски българин и носител на ордена "Мадарски конник". Според него премиерът е оценил чистите загуби, но "изключването на тока за битовите потребители и неработещите заводи" правят икономическите щети "колосални".

"Оценявам ги на поне 5-10 млрд. евро - разрушени са генериращи обекти на ТЕЦ-овете и енергоблокове, електроенергийни мрежи, подстанции, трудни за възстановяване", заяви той за "Капитал".

Според него енергетиците на Украйна са "принудени да изключват потребителите, за да провеждат ремонтните дейности". "За да не се повреди и не излезе от строй оборудването, е въведен режим на тока - не стигат трансформатори, превключватели, резервните части са изразходвани и липсват по складове", констатира бившият министър.

Затова е на дневен ред купуването на оборудване и резервни части от Siemens, Alstom, General Electric и други. Проблемът е, че един високомощен трансформатор например се произвежда в рамките на поне 4-5 месеца, а такива съоръжения не се държат в големи количества на склад.

Ексминистърът смята, че финансирането може да дойде от Европейската банка за възстановяване и развитие и Световната банка. "Биха могли да отпускат кредити за енергийните ни компании срещу гаранции за сметка на замразените средства на руски банки (предложението за конфискуването им е на Финландия и Полша - бел. ред) в европейски и американски кредитни институции", пояснява Иван Плачков.

Във вноса на електроенергията бившият украинските енергетици денонощно работят за възстановяването на разрушените електроенергийни мрежи и други обекти от енергийната инфраструктура, пострадали от руските бомбардировки. Украинският министър засега не вижда потенциал и оценява закупените в Румъния и Словакия количества като "малки" и "тестови". "За да продължаваме вноса, трябва да транспортираме електроенергията при разрушени мрежи и подстанции", констатира Плачков. Според него да се закупи ток например от Румъния и да се достави до Киев би било "невъзможно". "При възстановяване на мрежите обаче ще увеличаваме вноса", обобщава украинският експерт.

Обстрелите на АЕЦ "Запорожие" с щети до 100 млрд. долара

На 19 и 20 ноември 2022 г. най-голямата атомна централа в Европа - АЕЦ "Запорожие", за пореден път беше обстреляна от артилерията на руските въоръжени сили, като има данни, че е повреден един от корпусите с ядрено гориво. "Задачата на руснаците е да не се дава възможност на Запорожката АЕЦ да работи за Украйна", категорична е Олга Буславец.

Тя смята, че АЕЦ "Запорожие" остава "източник за ескалация на риск". "Русия искаше да включи централата към своята енергийна система, но Украйна го направи невъзможно, като разби съответните енергийни възли". Затова според Буславец руснаците са ударили украински мрежи към централата, като в един момент АЕЦ-ът е останал без ток.

"Техниците са успели да удържат енергоблока в сложен преходен режим и да избегнат повреди в оборудването", разказва тя.

Украинските специалисти разработват потенциалните сценарии и подготвят екшън планове. "Много е важно Западът да бъде последователен и да продължава натиска върху Русия по въпроса със Запорожие", смята Олга Буславец.

"Заради обстрелите електроенергийната система на Украйна загуби 4 гВт мощност с временното спиране на "Хмелницка" АЕЦ и разтоварването на "Ровенска" АЕЦ", обобщава тя. Според данните й системите за сигурност на "Хмелницка" АЕЦ са работили над 9 часа благодарение на дизеловите генератори.

"Москва обстрелва АЕЦ "Запорожие", за да изнудва Европа и света с опасността от нова екокатастрофа, със заплаха от нов "Чернобил" или поредна "Фукушима", коментира за "Биволъ" бившият ръководител на Държавната инспекция за ядрено регулиране на Украйна Григорий Плачков.

Енергетикът смята, че Москва и "Росатом" ще трябва да изплащат "репарации" и "контрибуции" на Киев за нанесените вреди от бомбардировките върху АЕЦ "Запорожие" и АЕЦ "Чернобил". Оценява щетите за ядрения сектор на Украйна на не по-малко от 100 млрд. долара. Плачков пита и какво правят служителите на "Росатом" в АЕЦ "Запорожие", която успешно се управлява от украинския си персонал.

Съоснователят на Anti-Crisis Nuclear Center of Ukraine Денис Дидик също потвърждава, че при последните бомбардировки е повреден специализираният корпус на АЕЦ "Запорожие", съхраняващ ядрено гориво.

Ядреният експерт твърди, че местните жители разказват как руснаците от намиращия се в района ТЕЦ обстрелват АЕЦ "Запорожие", след това обратното - от атомната централата удрят по топлоцентралата и електроенергийните мрежи: "Заснемат всичко и обвиняват Украйна."

Според него Москва е обвинявала Киев в обстрели на "Запорожие" дори по време на визитата в централата на генералния директор на Международната агенция по атомна енергия Рафаел Гроси, който е имал възможността да види с очите си за какво всъщност става дума.

"Нафтогаз" успешно набавя газ за отоплителния сезон

В средата на ноември Русия бомбардира и петролно-газовата инфраструктура на НАК "Нафтогаз Украйна". "Най-големите обстрели са в Харковска област, където са обектите на "Укргазодобича" за газодобив. Въпреки това ситуацията на газовия пазар остава стабилна", обяснява Олга Буславец.

"Запасите в украинските газохранилища са около 14.4 млрд. куб.м, което е с 11%, или с 1.7 млрд. куб.м, по-малко от средните количества в периода 2015 - 2018 г.", изчислява бившата министърка.

Тя припомня, че заради войната консумацията на газа в Украйна се е свила с една трета. Дефицитът е от около 2 млрд. куб.м газ, тъй като "вътрешният добив на въглища за нуждите на топлоелектроцентралите не е достатъчен". "ТЕЦ-овете са с много малки запаси от мазут - няма къде да се закупи", пояснява Буславец.

По думите й правителството е превело на "Нафтогаз" 12.7 млрд. гривни (около 300 млн. долара) за попълване на запасите, като "Украйна е получила това финансиране от Канада".

Олга Буславец смята, че Киев е "изгубил време", когато в Европа се е наблюдавало понижаване на цените на газа и сега закупуването му ще е по-скъпо. "Напоследък "Нафтогаз" е закупувал газ на борсата от украински газодобивни дружества на пазарни, европейски цени", казва тя и не изключва вносът от Полша и Словакия да продължи, но не и от Унгария (която си доставя и по "Турски поток 2" през България и Сърбия - "Капитал").

Буслевац не смята, че украинците ще замръзнат - тя припомни, че градовете им са газифицирани, а в по-малките населени места и селата са на твърдо гориво (дърва и въглища) или на газови котли.

Нейният колега Иван Плачков потвърди липсата на проблеми с газа и петрола след скорошните бомбардировки: "Украинската газотранспортна система работи в щатен режим - имаше обстрели на газодобивни обекти, щетите са незначителни."

Според него обаче на Украйна не й стигат средствата за още синьо гориво, като наличните 14 млрд. куб.м биха били достатъчни за една средностатистическа зима. "В случай че се окаже по-студено, трябва да закупим още 2-3 млрд. куб.м - с това в момента се занимава "Нафтогаз", казва бившият украински министър.

Плачков смята още, че запълнените на 30 - 40% газохранилища биха били достатъчни за нуждите на Украйна: "Те са най-големите в Европа, капацитетът им е 32 млрд. куб.м, много над необходимото."

Според него при най-студени зимни периоди в Украйна са били достатъчни 17 млрд. куб.м. "Газът ще стигне за отоплението, при условие че работи газоразпределителната инфраструктура - ако няма ракетни удари по газопроводни и газоразпределителни възли", анализира ексминистърът. Допълнителните количества според него могат пак да се закупят от Полша, Словакия и Унгария, с които Украйна има (изградени след газовата криза от 2009 г. - бел. авт.) интерконектори.

https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/voinata-v-ukraina/2022/11/24/4419969_shte_izdurji_li_ukrainskata_energetika_na_ruskite/

HatshepsutTopic starter

Украйна върна от плен още 50 защитници на Азовстал, о. Змеиний, Чернобилската АЕЦ


Андрий Ермак

"Ще върнем всички", подчерта Андрий Ермак

Днес от руски плен се върнаха още 50 украински воини, съобщи Андрий Ермак, шеф на офиса на украинския президент Володимир Зеленски.

"Днес успяхме да върнем от руски плен 50 украински воини. Това са 20 бойци от националната гвардия, 12 души от ВМС, 10 от ВСУ, 6-ма от Държавната погранична служба на Украйна, 2-ма от Териториалната отбрана." – поясни той след днешната размяна на пленници.

Ермак добави, че сред освободените има двама офицери, 48 редници и сержанти.

"Важно е, че успяхме да върнем 19 защитници на Мариупол, 12 от които бяха евакуирани от "Азовстал", както и 15 пленници от Чернобилската АЕЦ и 7 от остров Змеиний." – добави той.

"Ще върнем всички", подчерта Андрий Ермак.

Вчера от руски плен бяха върнати 36 души – 35 военни и един цивилен. Сред тях също има защитници на ,,Азовстал".

https://faktor.bg/bg/articles/ukrayna-varna-ot-plen-oshte-50-zashitnitsi-na-azovstal-o-zmeininiy-zaporozhkata-aets
Love Love x 1 View List

HatshepsutTopic starter

:gun:  :dull-2:

Командоси на ФСБ избиха руснаци-участници в страйкбол игра във Воронеж, взели ги за украински диверсанти


Социалният профил на единия от убитите "украинци", Сталкер Фосген, е пълен със снимки от хобито му - еърсофт битките

Командоси на Федералната служба за сигурност (ФСБ) са избили руснаци, участващи в страйкбол игра във Воронеж и ги представи за ,,украински диверсанти", съобщи агенция УНИАН. При ,,операцията" са били убити трима души. От ФСБ съобщават, че ,,главатарят и двамата му съючастници бяха убити при опит за задържането им покрайнините на Воронеж".

Властите взели тримата, въоръжени с автомати, стрелящи с топчета с боя, за диверсанти, подготвящи диверсии срещу военни и енергийни обекти в региона. Убили ги, защото били оказали въоръжена съпротива.

Журналисти от The Moscow Times установили, обаче, че онези, които руските правоохранителни служители нареколи ,,членове на конспиративна клетка от привърженици на украинската националистическа идеология", всъщност са играчи на еърсофт и геймъри, играещи видеоиграта S.T.A.L.K.E.R,

Сюжет с ,,операцията" на ФСБ беше показан от руските пропагандисти в ефира на ,,Россия-1". В репортажа попадат в кадър тетрадка
с надпис "Журнал за личния състав на групировката ,,Свобода"за отчитане на персонала на група "Свобода" и знаме с емблема под формата на глава на зелен вълк в профил и надпис "Воля". Това е емблемата на отбора, който играе в S.T.A.L.K.E.R, но този факт не е попречил на пропагандаторите да я нарекат ,,флаг на крайнодясната националистическа партия".

ФСБ разпространи и видео на загиналите, на което се виждат хора, които представители на страйкбол общността във Воронеж идентифицираха като местния жител Владимир Котовски и мъж с псевдоним Сталкер Фосген. Събеседник на The Moscow Times в еърсофт средите нарече убитите ,,странни персони": ,,Фосген беше анархист, бунтовник и подкрепяше Украйна. Много пъти получаваше в игрите бан заради нарушения на правилата. Котовски е обикновен техник, трудолюбив човек със собствени планове за живота. Той беше привърженик на Навални", казва източникът.

Във видеото на ФСБ може да се види мъж в дрехите, в които се е обличал Сталкер Фосген и помещение, стая, в която убитият по-рано е снимал страйкбол пушката си за обява в интернет, че я продава.

Страйкболът е военна игра, при която играчите се елиминират, удряйки се един друг с топчета, обикновено пластмасови с диаметър 6 милиметра, изстрелвани от реплики огнестрелни оръжия. Отличава се от пейнтбола главно по това, че топчетата не оставят видими следи, оръжията наподобяват повече истинските и оборудването е по-евтино.

От началото на войната на Русия срещу Украйна от време на време избухват пожари на територията на военните коменданства, в инфраструктурни обекти и други подобни.

Според руските медии през седемте месеца на пълномащабна война са извършени повече от петдесет нападения срещу военни комисарства и административни сгради. След обявяването на мобилизацията в края на септември броят на палежите е нараснал значително.

Руската пропаганда обвинява Украйна за подобни инциденти. Медведев открито нарича участниците в подобни атаки ,,жълтосини диверсанти".

https://offnews.bg/sviat/komandosi-na-fsb-izbiha-uchastnitci-v-strajkbol-igra-vav-voronezh-vze-790249.html
Funny Funny x 1 View List

HatshepsutTopic starter

Не сме ги канили. Украйна потвърди ликвидирането на 10 ирански инструктори в Крим


Съветът за национална сигурност и отбрана на Украйна потвърди ликвидирането на ирански инструктори, които са обучавали руската армия за управление на безпилотните дронове камикадзе Шахед-136, съобщи УНИАН с позоваване на ,,Гардиън".

Според ,,Гардиън" секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана Алексий Данилов е изпратил ясно послание до съюзниците на руския агресор окупатори, като е казал, че въоръжените сили на Украйна са унищожили иранците в Крим, помогнали на руснаците да управляват безпилотни Shahed-136.

За 10 убити иранци в окупирания Крим съобщи по-рано израелската преса. Според УНИАН Данилов е дал да се разбере, че всяко следващо иранско военно присъствие ще превърне иранците в мишена.

"Те бяха на наша територия. Ние не сме ги канили тук и ако сътрудничат на терористите и участват в унищожаването на нашата нация, сме длъжни да ги убием", заяви секретарят на СНБО.

На 20 октомври Генералният щаб на Въоръжените сили на Украйна съобщи, че ирански съветници и инструктори по използването на безпилотни летателни апарати са пристигнали на територията на Руската федерация. По-специално, беше известно, че е започнало обучението на оператори на вече доставените Шахед-136 и бъдещите Араш-2.

В доклад на Института за изучаване на войната се казва, че украинските сили може да са унищожили руски команден и тренировъчен център за използване на ирански дронове, които окупаторите широко използват за удари по южните градове. Впоследствие стана ясно, че заради високата степен на опасност за иранците в Крим, инструкторите на Техеран са преместени на територията на Беларус.

https://offnews.bg/sviat/ne-sme-gi-kanili-ukrajna-potvardi-likvidiraneto-na-10-iranski-instruk-790251.html

HatshepsutTopic starter

Над 15 000 души са в неизвестност от началото на войната в Украйна


Повече от 15 000 души са изчезнали по време на войната в Украйна. Това заяви служител на Международната комисия за изчезнали лица, цитиран от "Ройтерс".

Базираната в Хага организация, създадена в началото на войните на Балканите от 90-те години на миналия век, отвори офис в Киев през юли, за да помогне на Украйна да регистрира и издирва хора в неизвестност.

Матю Холидей, програмен директор на организацията за Европа, заяви, че не е ясно колко хора са били депортирани принудително, са задържани в Русия, колко от тях са живи, но разделени от семействата си или са починали и са били погребани в импровизирани гробове.

Издирването на изчезналите в Украйна ще продължи години, дори след прекратяване на сраженията, прогнозира Холидей. Цифрата 15 000 обаче е твърде консервативна, като се има предвид, че само в пристанищния град Мариупол според оценките на властите около 25 000 души са загинали или в неизвестност.

"Числата и предизвикателствата, пред които е изправена Украйна, са огромни. Освен това тя продължава да воюва срещу Руската федерация", отбеляза Холидей.

По-рано украинският президент Володимир Зеленски настоя ООН да накаже Русия за въздушните ѝ удари по украинската гражданска инфраструктура, след като ракетен обстрел остави градовете на Украйна без електричество и отопление.

https://news.bg/world/nad-15-000-dushi-sa-v-neizvestnost-ot-nachaloto-na-voynata-v-ukrayna.html
Sad Sad x 1 View List

HatshepsutTopic starter

Британското разузнаване: Чмобиките гинат като мухи в Бахмут и Сватово


Чмобики - частично мобилизирани

Така наречените "чмобики" (б. ред. - нов говор, означаващ в пряк смисъл частично мобилизиран руснак или пушечно месо за фронта в преносен) вече са понесли тежки загуби в районите на Сватово и Бахмут в Донбас. Това показват данните на британското разузнаване към Министерството на отбраната.

Отбелязва се, че разгръщането на мобилизираните руски резервисти често се характеризира с лишаване от права, неадекватна военна подготовка и окаяна екипировка. В същото време тези хора се изпращат на най-тежките и изтощителни бойни задачи.

Британското разузнаване отбелязва, че повечето от чмобиките, макар и не всички, са служили и преди. В същото време многобройни примери сочат, че здравословното им състояние вероятно не е било надлежно проверено и много от тях са принудени да служат въпреки сериозни хронични заболявания.

"Мобилизираните резервисти вероятно са претърпели особено тежки загуби, след като е трябвало да копаят окопи под артилерийски обстрел в района на град Сватово в Луганска област. В Донецка област резервисти бяха масово убити по време на фронтални нападения срещу добре оборудвани украински отбранителни полоси около град Бахмут", се казва в изявлението на британското министерство на отбраната, публикувано в Туитър.

Общите загуби на руснаците от 24 февруари насам се оценяват на около 85 720 ликвидирани, съобщи Генералният щаб на Въоръжените сили на Украйна.

Според "Форбс" Русия е похарчила една четвърт от бюджета си за деветте месеца на пълномащабна война срещу Украйна, а боевете ще струват на Кремъл още повече в бъдеще.

Представителят на източната групировка на войските Серхий Череватий заяви, че професионалният "гръбнак" на руските въоръжени сили в направленията Авдеевка и Бахмут е изтребен и се замества изцяло от новомобилизирани резервисти.

https://offnews.bg/sviat/britanskoto-razuznavane-chmobikite-ginat-kato-muhi-v-bahmut-i-svatovo-790286.html

HatshepsutTopic starter

Гробище на руски танкове показва мащабите на загубите, които търпи Москва в Украйна


"Моргата" край Бирюч напомня тази при Головчин, която показа The Sun през април

Записи от шпионски дрон, летял над гробище за унищожена руска техника в Белгородска област, показва мащабите на загубите, които търпи руската армия в Украйна. Машините, в огромната си част танкове са стотици на брой. Гробището, или както го наричат някои потребители, морга за унищожено въоръжение се намира в град Бирюч в Белгородска област и за да го заснеме дронът е трябвало да пролети не малко разстояние на руска територия.

https://twitter.com/DenesTorteli/status/1595952114827665409

Украинският специализиран портал mil.in.ua анализира съдържанието на записа. Според данните, които са достъпни в самия файл, кадрите са заснети на 11 септември от камерата на украинския дрон ,,Лелек-100". Това е малък безпилотен апарат, произведен в Украйна и въведен на въоръжение във ВСУ през 2021 година.

При разузнавателен полет на руска територия ,,Лелек-100" се е натъкнал на огромно гробище от бронирани машини, които вече не стават за ремонт. ,,Публикуваните снимки позволяват ясно да се оцени мащабът на загубите на войските на Руската федерация във войната срещу Украйна", пише mil.in.ua.

Видеото показва самоходни оръдия, танкове, бронетранспортьори, бойни машини на пехотата, много камиони и системи за противовъздушна отбрана. При облитане на техниката се виждат танкове със зеещи дупки на местата, на които са били куполите им. Базата, вероятно, се използва и за ремонт на леко повредено оборудване. Предполага се, че от напълно разрушените машини руснаците вземат части, за да закрепят по-леко пострадали.

Базата, която е засякъл безпилотникът се намира в град Бирюк на 7 километра навътре в Белгородска област. Сателитни снимки доказват наличието на това място на база за съхраняване на военна техника. От ВСУ не са се ,,хвалили" до момента с проникване на руска територия.

Порталът mil.in.ua посочва, че това не е първото открито гробище на руска техника. През април "The Sun" описа действието на украински "шпионски дрон", който беше открил морга за унищожена военна техника в Головчин , също в Белгородска област.

https://offnews.bg/sviat/grobishte-na-ruski-tankove-pokazva-mashtabite-na-zagubite-koito-tarpi-790315.html

HatshepsutTopic starter

Напук на руския терор: Укренерго пусна ток на над 70% от украинците


Енергетиците на Украйна извършиха същинско чудо след масираните ракетни атаки на руските нашественици срещу енергийната система на страната. Към 11:00 ч. днес предприятията, производителите на електроенергия, са задоволили над 70% от нуждите на страната.

Това съобщи Националната електрическа компания на страната Укренегро, като същевременно отбеляза, че атомните електроцентрали увеличават капацитета си.

Ток се осигурява и от Запорожката атомна електроцентрала.

"Към 11:00 ч. производителите на електроенергия са осигурили повече от 70% от нуждите на страната. На първо място, електрозахранването е осигурено за обекти от критичната инфраструктура във всички региони на Украйна - котелни, газоразпределителни станции, водоснабдителни дружества, пречиствателни станции, обществен електротранспорт в някои региони", се казва в изявлението.

Въпреки щетите, нанесени след ракетните атаки, работят топло- и водноелектрически централи, топлоелектрически централи, включена е и част мощностите за производство на зелена енергия.

"Работата по възстановяване на електрозахранването на битовите потребители продължава. Темпото на възстановяване се забавя от трудните метеорологични условия -  поради силния вятър, дъжда и минусовите температури през нощта, щетите, причинени от руските ракети, се допълват от заледявания и скъсани проводници в разпределителните мрежи", обясняват от компанията.

Ремонтните екипи на Укренерго заедно с колегите си от регионалните поделения в момента работят денонощно за отстраняване на повредите.

Въпреки това недостигът на електроенергия в системата продължава.

"Сега тя е 30% от общото потребление. Във връзка с това във всички региони на Украйна са въведени планирани и извънредни графици за ограничения на потреблението. Молим украинците да запомнят: ако вкъщи няма светлина, това означава, че в този момент работят ремонтни работници. Издръжливостта и смелостта са това, което днес спасява както енергийната система, така и всеки от нас", обясняват от Укренерго.

На 10 октомври 2022 г. Руската федерация започна атаки срещу критичната инфраструктура на Украйна. Само за един ден 30% от енергийната инфраструктура на Украйна бе повредена.

Нападенията срещу обекти от критичната инфраструктура не са спирали оттогава насам.

https://offnews.bg/sviat/napuk-na-ruskia-teror-ukrenergo-pusna-tok-na-nad-70-ot-ukraintcite-790301.html

HatshepsutTopic starter

Одеса премахва паметниците на Екатерина II и Суворов


Паметникът на Екатерина II в Одеса

Комисия към градския съвет на Одеса днес одобри проекторешение за демонтиране на паметника на руската императрица Екатерина II, съобщи изданието Гордон. Заседанието е предавано пряко в YouTube-канала на градския съвет. Решението е взето единодушно.

На днешното заседание е решено да се демонтира и паметникът на руския пълководец Александър Суворов.

Предвижда се двата монумента да бъдат преместени в музей.

Предстои решението да бъде гласувано от градския съвет на заседание, насрочено за 30 ноември.

След започването на пълномащабната руска инвазия срещу Украйна през февруари, Одеса е сред украинските градове, подложени на системни атаки от страна на руските окупатори.

https://faktor.bg/bg/articles/odesa-premahva-pametnika-na-ekaterina-ii

HatshepsutTopic starter

Quote from: Шишман on 24 November 2022, 09:53:00Интересно ми е как ще коментирате разстрела на 10-ната пленени руски войници ? Разстреляни пленени вече от украинците !

Видеото с мъртвите руски войници: манипулация или екзекуция?


Украйна обвини руските войници в мародерства

Мнима капитулация или екзекуция на вражески войници? Както Украйна, така и Русия тълкуват кадрите от едно видео като извършено военно престъпление и се обвиняват взаимно. Какво е известно по случая. Отговор потърси Deutsche Welle.

Видеоклип, разпространен в мрежата, който показва най-малко 11 мъртви руски войници в Украйна, доведе до размяна на взаимни обвинения между Москва и Киев. Според Русия, Украйна е отговорна за "безмилостен разстрел на невъоръжени руски военнослужещи". Украинският омбудсман Дмитрий Любинец пък заяви, че руските войници са открили огън, докато уж се предават. От ООН подчертаха, че случилото се трябва да бъде разследвано.

Предавали ли са се наистина руските войници?

Спорните кадри вероятно са били заснети в средата на ноември в село Макеевка в Луганска област. И "Ню Йорк Таймс", и германската общественоправна медийна мрежа ARD потвърдиха, че кадрите са автентични. Но обстоятелствата, при които са били заснети, остават изцяло неясни.

Видеото изглежда показва как украински войници обграждат къща, в която се крият руски сили. Някои от руските войници навярно вече са се предали и лежат на земята. Изведнъж се появява въоръжен мъж и открива огън. На това място кадрите прекъсват.

От украинска гледна точка те показват мнима капитулация на руските войници. Някои от тях симулирали, че се предават, а в това време други откриват огън по украинските войски. Подобен акт би се счел за военно престъпление според международното право. Украинската главна прокуратура вече обяви, че е започнала разследване на твърденията за мнима капитулация. Според нея украинските войници са били принудени да се защитават от вражески огън.

Украйна твърди, че разполага с пълния запис

Михайло Подоляк, съветник на украинския президент Володимир Зеленски, също смята, че събитията, показани във видеото, представляват руско военно престъпление. Двама руски войници "излизат и започват да стрелят по хора, по украински военни", казва Подоляк. Той твърди, че украинското правителство разполага с пълния видеозапис, но досега той не е публикуван.

Украйна също така подчертава, че на нейните войски е било наредено да залавят колкото се може повече руски пленници, за да ги разменят за украински военнопленници, арестувани от руснаците.

Русия заплаши, че ще накаже отговорните

Според руската версия украинските сили са застреляли руски военни, които са искали да се предадат. Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова говори за "екзекуция". Русия иска да проведе собствено наказателно разследване на инцидента и настоява за международно разследване на събитията.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обяви по-рано, че Русия ще издири украинските войници, които смята за отговорни. "Те трябва да бъдат открити и наказани", настоя Песков.

От Бюрото по правата на човека към ООН заявиха, че твърденията, свързани със спорните видеозаписи, трябва да бъдат "незабавно, цялостно и ефективно разследвани, а извършителите - подведени под отговорност".

https://www.vesti.bg/sviat/myrtvite-ruski-vojnici-manipulaciia-ili-ekzekuciia-6156030

HatshepsutTopic starter

Украинската армия планира следващия си ход


Русия си върна 50 военнопленници при размяна с Украйна

Украински снайперист коригира мерника си и стреля с куршум 50-и калибър по руски войник през река Днепър. По-рано друг украинец използва дрон за сканиране на руските войски, съобщава ,,Асошиейтед прес".

Две седмици след като се оттегли от южния град Херсон, Русия обстрелва града с артилерия, докато се окопава на другия бряг на Днепър. Украйна отвръща със собствените си далекобойни оръжия.

Изтеглянето от Херсон, единствената провинциална столица, която Русия превзе за девет месеца война, беше една от най-значимите руски загуби досега.

Сега украинската армия планира следващия си ход. Тя вече може да нанесе по-дълбок удар в контролираните от Русия територии и евентуално да продължи контранастъплението си към Крим, който Кремъл незаконно анексира през 2014 г.

Руските войски изграждат нови укрепления, включително системи от окопи близо до Крим и в някои райони между Донецка и Луганска области на изток.

На места новите укрепени позиции са на до 60 километра зад настоящите фронтови линии, което предполага, че Русия се готви за още украински пробиви.

,,Въоръжените сили на Украйна поеха инициативата в тази война преди известно време", посочва пред AP Мик Райън, военен стратег и пенсиониран генерал-майор от австралийската армия: ,,Едва ли смятат да пропилеят момента. Преминаването на реката и изтласкването на руснаците по-назад би изисквало сложно логистично планиране".

Райън посочва, че взривяването на мостовете над Днепър затруднява украинското настъпление на източния бряг на реката.

При ключово развитие на бойните действия тази седмица украинците атакуваха руските позиции на Кинбурнската коса, която все още е под руски контрол.

Отвоюването ѝ ще позволи настъпление от юг ,,под значително по-малко руски артилерийски огън", смятат анализаторите от базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната.

Според военни експерти застудяването на времето ще има много по-лоши последствия за зле оборудваните руски войници, които са намират на фронтовите линии в чужда държава.

Освен това замръзването и втвърдяването на почвата ще улесни украинското настъпление и още повече ще затрудни изграждането на защитни позиции.

Райън посочва, че Русия смята да използва зимата, за да планира своите офанзиви за 2023 г., да натрупа боеприпаси и да продължи кампанията си, насочена към гражданската инфраструктура, включително електроцентрали и водни съоръжения.

https://www.vesti.bg/sviat/ukrainskata-armiia-planira-sledvashtiia-si-hod-6156075

HatshepsutTopic starter

Кметът на Харков продължава да говори на руски


Кметът на Харков Игор Терехов коментира решение на Тарас Кремен, комисар по защитата на държавния език, който го глоби с 3400 гривни (92 долара по текущия курс) за използване на руски език в комуникацията с жителите на Харков, цитира думите му Руската служба на Би Би Си.

В телевизионен ефир Терехов каза, отчасти на руски, отчасти на украински, че официалните му уебсайтове и акаунти в социалните мрежи ще преминат на украински (каналът на Терехов в "Телеграм" е почти изцяло на руски), но самият той ще продължи да комуникира с жители на града на руски, тъй като този език, според него, се говори от 80% от жителите на Харков.

Трудно е да се провери точността на това твърдение, тъй като значителна част от жителите напуснаха Харков в условията на постоянните обстрели; освен това, след началото на пълномащабната война, отношението към руския език в украинското общество се промени доста радикално, така че много рускоговорящи жители на източните региони сами решиха да преминат към украинския език.

Игор Терехов говори на руски през целия си живот и преди войната беше смятан за противник на декомунизацията и дерусификацията на имената на градските улици (в Харков все още са останали имена на улици като Пушкинская, Краснодарская или Петрозаводская). Въпреки това от началото на войната той ръководи отбраната на града.

Припомняме, че предишният кмет на града Генадий Кернес, който почина от COVID-19 през месец декември 2020 година, също беше противник на дерусификацията и защитаваше руските паметници в града, включително паметника на маршал  Георги Жуков.

През 2014 година Кернес не подкрепи Майдана, а на 28 април същата годиона срещу него бе извършено покушение.

https://news.bg/int-politics/kmetat-na-harkov-prodalzhava-da-govori-na-ruski-vapreki-globata.html

HatshepsutTopic starter

ISW: Студът усложнява бойните действия в Украйна


Общият темп на операциите по фронтовата линия в Украйна се забави през последните дни поради влошаващите се метеорологични условия. Но е вероятно и отново да се ускори през следващите няколко седмици, докато температурите падат още и земята замръзва. Това пише в новата сводка на "Института за изследване на войната" (ISW).

Украински и руски репортажи от критични фронтови зони в цяла Източна и Южна Украйна, включително Сватове, Бахмут и Въгледар, показват, че операциите от двете страни в момента са затруднени от проливен дъжд и кал.

Засяга се за пореден път и друга важна тема от руските ежедневни действия в Украйна - депортацията на деца.

Руските власти продължават усилията си да депортират деца в Русия под прикритието на схеми за медицинска рехабилитация и програми за осиновяване. Украинският център за съпротива съобщи на 26 ноември, че руската администрация в Луганска област е извършила медицински прегледи на 15 000 деца на възраст между две и 17 години и е установила, че 70% от децата (10 500) се нуждаят от специални медицински грижи, които изисква те да бъдат преместени в Русия за "лечение".

Центърът за съпротива заяви, че руските служители имат за цел тези схеми за принудително депортиране да отведат и семействата на децата в Русия, за да приберат децата си, след като те получат лечението. След това Центърът за съпротива ще прецени, че тези семейства не могат да се върнат у дома в Украйна. Докладът на Центъра е в съответствие с предишната констатация на ISW, че руски официални лица провеждат умишлена кампания за обезлюдяване в окупираните украински територии. Руският комисар по правата на детето Мария Лвова-Белова публикува допълнително откъс от документален филм, разказващ историята на осиновените от нея деца от Мариупол. Тези действия може да представляват нарушение на Женевската конвенция, както и умишлена кампания за етническо прочистване.

Руските служители може да се опитват да противодействат на влиянието на финансиста на групата "Вагнер" Евгений Пригожин чрез насърчаването на други паралелни военни структури. Украинското главно разузнавателно управление (ГУР) съобщи на 26 ноември, че руски служители са назначили свързан с експрезидента Виктор Янукович прокремълски бизнесмен Армен Саркисян за нов администратор на затворите в окупираните от Русия територии в Украйна и че Саркисян възнамерява да използва роля за създаване на нова "частна военна компания". ГУР съобщи, че Саркисян е моделирал усилията си за създаване на нова частна военна компания върху набирането на затворници от групата "Вагнер" в Руската федерация и че руско-арменският бизнесмен Самвел Карапетян спонсорира усилията. Карапетян е собственик на холдинговата компания Ташир, дългогодишен подизпълнител на руската държавна енергийна компания Газпром. ГУР съобщи, че опитът на Саркисян да създаде нова частна военна структура е опит да се създаде противотежест на фактическия монопол на Пригожин в областта на руските частни военни компании.

Вероятно високопоставени руски служители са одобрили усилията на Саркисян, тъй като частните военни компании са незаконни в Русия.

Ръководителят на Чеченската република Рамзан Кадиров съобщи, че се е срещнал с руския президент Владимир Путин на 25 ноември и твърди, че са обсъдили участието на чеченските части във войната в Украйна и създаването на нови руски военни части и части на Росгвардия, съставени от чеченски персонал.

ISW по-рано съобщи, че Кадиров редовно насърчава усилията си за създаване на базирани в Чечения паралелни военни структури.

Руските официални лица може допълнително да популяризират съществуващите паралелни военни структури на Кадиров и усилията на Саркисян да създаде частна военна компания, за да противодейства на нарастващото влияние на Пригожин, за когото ISW преди това писа, че използва собствените си паралелни военни структури, за да се утвърди като централна фигура в руската провоенна ултранационалистическа общност.

Провалите на руската тактика, логистиката и оборудването продължават деморализирането на руските войски и нарастването на критиките към ръководството. Първият заместник-министър на информацията на Донецката народна република (ДНР) Данил Безсонов заяви на 25 ноември, че грешките на военните власти от всички нива са принудили руския президент Владимир Путин да нареди непопулярна частична мобилизация. Безсонов твърди, че руските военни власти разчитат на мобилизирания персонал, за да коригират грешките на властите в планирането, като същевременно оставят мобилизираните войници в лоши условия. Известен руски блогър описа изключително остарялото оборудване, с което мобилизираните войници бяха снимани по време на обучение в Кострома, като депресиращо.

Украинският генерален щаб заяви на 26 ноември, че руските власти продължават да се борят да осигурят логистична подкрепа за мобилизираните войници. Руските цивилни са все по-малко склонни да подкрепят материални инициативи, за да запълнят тази празнина, въпреки че цивилните акции за събиране на мобилизирани войници продължават.

Руски източник определи създаването на 25 ноември от руския президент Владимир Путин на електронен държавен информационен ресурс за информация за граждани, регистрирани в армията, като полезен ресурс за подпомагане на по-доброто снабдяване на войниците, воюващи в Украйна. Предвижда се базата данни да започне работа на 1 април, за да съвпадне с наборната военна служба през пролетта.

Продължаващите трудности на руските сили да осигурят медицинските нужди на войниците вече възпрепятстват лечението на цивилни в окупираните от Русия територии. Украинският генерален щаб съобщи на 26 ноември, че руските сили в Луганска област са претърпели големи загуби и все повече присвояват цивилни болници в окупирани райони за изключително военна употреба. Съобщава се, че цивилните в Луганска област се сблъскват с нарастващи трудности при достъпа до медицински услуги и намирането на място в моргите.

Кремъл продължава да отговаря непропорционално на ограничената вътрешна съпротива срещу войната на Русия в Украйна. Известен руски източник на новини съобщи на 25 ноември, че руските власти са създали три допълнителни полицейски контрола и са изпратили почти дузина служители на полицията и Федералната служба за защита да патрулират денонощно стените на Кремъл, след като неидентифицирано лице е написало "Не на войната" на стената на кремъл.

Мащабът на подобен отговор показва продължаващата загриженост на Кремъл относно вътрешната съпротива.

https://news.bg/int-politics/isw-studat-uslozhnyava-boynite-deystviya-v-ukrayna.html

Similar topics (5)

Powered by EzPortal