• Welcome to Български Националистически Форумъ.
 
avatar_Hatshepsut

WT:Social - Нова социална мрежа отъ съоснователя на Wikipedia

Започната отъ Hatshepsut, 18 Ное 2019, 19:13:15

0 Потрѣбители и 1 гостъ преглеждатъ тази тема.

HatshepsutTopic starter

Нова социална мрежа от съоснователя на Wikipedia


Преди две години съоснователят на Wikipedia Джими Уелс даде старт на онлайн изданието Wikitribune, което имаше за цел да се бори с фалшивите новини чрез оригинални материали от обикновени хора. Тази инициатива така и не успя да набере сила, но сега тя започва нов живот като социална мрежа на име WT:Social, която може да се превърне в алтернатива на Facebook и Twitter.

В нея потребителите ще могат да споделят статии, но издръжката на платформата ще се осъществява чрез дарения, а не с реклами. Според Уелс именно този бизнес модел за финансиране чрез реклами на популярните социални мрежи е проблемен и води до съдържание с ниско качество.

WT:Social ще показва новите публикации на първо място в потока от информация, като се предвижда добавянето на бутон upvote, с който ще се гласува за материалите. Мрежата ще поддържа малки общности със специализирани интереси, но ще се премахват потребители, които имат лоши намерения.

Всеки може да се присъедини безплатно към новото начинание, но има листа с чакащи - чрез дарение или споделяне на покана можете да се изкачите в нея. WT:Social вече има 50 000 потребители, а амбицията на Уелс е те да достигнат до 50 и дори 500 милиона.

https://www.dnevnik.bg/sviat/2019/11/15/3992279_suzdateliat_na_uikipediia_napravi_nova_socialna_mreja/


Създателят на "Уикипедия" Джими Уейлс откри тихомълком нова социална мрежа с надеждата да опази общуването в нея от рекламодатели и ботове. WT social е наследник на новинарския сайт WikiTribune, който обаче не успя да натрупа популярност.

"Никога няма да продаваме данните ви. Платформата разчита на щедростта на отделни дарители, за да гарантира, че неприкосновеността ви е защитена и в социалното ви пространство няма реклами", пише на челната ѝ страница. "Искаме да ви дадем власт сами да избирате какво съдържание виждате и да редактирате подвеждащи заглавия. Ще създадем пространство, в което зловредните актьори биват премахвани, защото така е редно. Не защото ни разваля финансовите отчети. Но това би проработило само с ваша помощ. Присъединете се днес и ни помогнете да променим пейзажа на социалните мрежи".

В нея потребителите могат да споделят линкове и да ги обсъждат във фийд, подобен на този на "Фейсбук". Само че разлика от нейните алгоритми, тук постовете ще се показват хронологично с възможност с бъдеще да има бутон за гласуване, който да дава повече видимост на по-качествените текстове.

Бизнес моделът е подобен на този на "Уикипедия" (Wikipedia) – мрежата ще разчита на дарения. "Бизнес моделът на социалните мрежи, който разчита изцяло на реклами, е проблемен", коментира Уейлс пред вестник "Файненшъл таймс". "Оказва се, че нискокачественото съдържание побеждава".

Засега даренията са над 200 и според Уейлс WT social може да разчита на успех, подобен на този на "Нетфликс", "Спотифай" и "Ню Йорк таймс". Те привлякоха поколение, склонно да плати за смислено онлайн съдържание. "Няма да се печели много, но моделът ще е устойчив", казва той. "На хората им писна от боклука наоколо. Новинарските организации правят всичко възможно в тази околна среда, но всъщност става въпрос за проблем с разпространението."

https://www.dnevnik.bg/sviat/2019/11/15/3992279_suzdateliat_na_uikipediia_napravi_nova_socialna_mreja/

HatshepsutTopic starter


Tags:

Similar topics (1)

1581

Отговори: 9
Прегледи: 1307

Powered by EzPortal