• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

17 September 2021, 10:33:01

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
13819 Posts

Шишман
5797 Posts

Panzerfaust
980 Posts

Лина
776 Posts

sekirata
263 Posts

Theme Selector

Members
Stats
  • Total Posts: 23615
  • Total Topics: 1361
  • Online Today: 147
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 0
Guests: 37
Total: 37

avatar_Шишман

Българщина и вяра

Started by Шишман, 18 September 2019, 20:50:06

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Шишман

ВРЪЗКАТА МЕЖДУ БЪЛГАРЩИНАТА И ВЯРАТА ВСЕ ПОВЕЧЕ ИЗЛИЗА НАЯВЕ
 Тая и други подобни снимки на българи и българки в народни носии и в църкви: не са случайни, нито са направени от нямане какво да правят.
Нещата са прости: няма и не може да има българщина без православна вяра и няма и да има.


Шишман

Калоян Михайлов
От атеист родолюбец не става. Все нещо му е криво, все някой му пречи, все народа не го разбирал и тн   

Шишман

Малко от старият форум !


Цитат на: няма значение кой
- как може да съществува българин националист и да изповядва християнска вяра?

Преспанец:
 Според теб дякон Игнатий или казано по друг начин- Васил Левски, не е ли бил националист? Автора на История славянобългарска не е ли националист, а патриарха ръководил защитата на Търново срещу турците- Патриарх Евтимий,  той не е ли обичал България? А най-големите ни царе, които са били Християни, като Симеон, Иван

Асен II, Самуил, Калоян те не се ли обичали България?!

Между другото, чрез писането си нарушаваш правилата на форума, а именно никакви постове срущу Източното православие.

Шишман

07 July 2021, 18:05:18 #198 Last Edit: 07 July 2021, 18:17:40 by Шишман

БЪЛГАРСКО РОДОЛЮБИЕ И ПРАВОСЛАВИЕ
Според мен може някой  да е родолбец, без да е православен, но позволете  ми да  дам някои примери.
По време на Османското владичество това, което е крепяло българите е било Християнската вяра. ЗнаеТЕ ли, че почти всички българи, които са си сменили православната вяра, са си сменили националното самосъзнание и са се потурчили. Тези, които са си запазили вярата, са останала да се чустват българи. Предполагам не сте чували за българин Християнин, който не се е отказал от Християнската си вяра и е започнал да се чуства турчин. Обаче, тези, които са си запазили ХРИСТИЯНСКАТА вяра са продължили да се чустват българи. Една много малка част от българите, сменили вярата си с ислям, са останали да се чустват българи- днешните българо-мохамедани , но са от ДПС и гласуват за турската партия у нас. Обаче българо-мохемаданите : ако не се лъжа са около 2%, а турците (в мнозинството си те не са потомци на турци-колонисти, а на българи сменили вярата си с ислям и след това сменили и националното си самосъзнание) са около 10% от населението, я някога преди освобождението са били не по-малко от 40%.
Виждате ли как запазването на народната самоличност е свързана с православието ?
Ще ви дам и други примери- някои български протестанти. Познавам един такъв, ами той заради Църквата си не празнува националните празници, не празнува Църковните, не празнува дори рожденни дни.
 Виждате ли до какво води отделянето от Православната църква?
Мога  дам пример и с българските католици, те са подчинени на папата, при тях е силно западното влияние, и някои от тях не празнуват българските празници.
Така че птавете си сметката какво мислите и правите !

Това е мнение на Преспанец- Наско (който е и мой добър приятел) от старият форум преправено и пре-нагласено от мене.

Шишман

07 July 2021, 18:27:41 #199 Last Edit: 07 July 2021, 18:30:13 by Шишман
ВЯРА И БЪЛГАРЩИНА
 Може да си българин, без да си Християнин, но ще си още повече българин и родолюбец, ако си православен християнин.  Защо смятам така? Ами точно защото това е обичайното за нас вероизповедание, защото е свързано с запазването ни като народ по времето когато сме могли да загубим българската смоличност- Османското владичество. И опастноста  е била наистина реална. Защото - християнството  обедини българите и другите народи по време на Борис, преди това имаме различни етноси с различни религии.
Предполагам сте съгласни, че народ изповядваш една вяра е много по-единен, от народ изповядващ много и различни вяри.

Hatshepsut

Quote Малко от старият форум !


Между другото, чрез писането си нарушаваш правилата на форума, а именно никакви постове срущу Източното православие.


Никога в правилата на нашия форум не е имало такова правило, че не са допустими постинги срещу православната вяра. Няма и да има такава постановка, поне докато аз съм администратор  C:-)

Такова правило имаше, доколкото си спомням, във форума на Атака, но едва ли този вече бивш форум може да е някакъв положителен пример за нас.

Шишман

Quote from: Hatshepsut on 07 July 2021, 20:39:34Никога в правилата на нашия форум не е имало такова правило, че не са допустими постинги срещу православната вяра. Няма и да има такава постановка, поне докато аз съм администратор  C:-)
 
Става дума за старият форум. Мнението не е мое а на Преспанец. Дали е имало такова правило не знам. За тоя форум ти си знаеш ! Според мене би било добре дан има такова правило, ама не аз решавам.

Шишман

08 July 2021, 18:37:54 #202 Last Edit: 08 July 2021, 18:53:29 by Шишман

Шишман

БЪЛГАРЩИНАТА В ПЪЛНОТА
 Вяра, народни носии и православна църква !
Шишман

В "Пространното житие на Св. Климент" от Теофилакт Охридски се разказва за това кога и къде се е случило създаването на КИРИЛИЦАТА.
След смъртта на Св. Методий на 6 април 885 г. в Европа започнали мъченията над неговите и на Св. Кирил ученици. По-младите от тях били отвлечени в робство, а по-възрастните – изгонени.
Учениците Климент, Наум и Ангеларий успели да стигнат до Белград, който по онова време бил българска гранична крепост. Там ги посрещнали с радост и ги изпратили с почести в Плиска при цар Борис, защото те "копнеели за България", а царят "отдавна жадувал за такива учени мъже". След пристигането им в столицата (около 886 г.) Борис настанил Климент и Наум в дома на боила Есхач, а Ангеларий – при другия си доверен боил Чеслав. Известно време царят пазел в тайна пребиваването в Плиска на приносителите на новата писменост, "докато приготвим напълно това, което трябва да направим". Но самият той бил обхванат от силно желание "всеки ден да разговаря с тях". Теофилакт разказва, че влизането на учителите в домовете на най-достойните граждани се е смятало за освещаване, защото ,,където са тези тримата, ... там присъства и Господ".
Българският владетел посреща книжовниците, дава насърчение и мощна държавна подкрепа на тяхното свещено дело.Шишман

ВЯРАТА У НАС БЪЛГАРИТЕ Е ЖИВА
 Няма българщина без вяра, няма и да има !Шишман

  Отец Паисий - картина на Борис Денев
     
Шишман

Всично в тази носия има своят смисъл. Кръстчето на гърдите не е случайно и показва вярата !Шишман

ХАЙДУТСТВО, БЪЛГАРЩИНА И ПРАВОСЛАВИЕ
Съвременните почитатели на българщината и хайдутството ни почитат все повече православната си вяра.
То и как може някой хайдутин или родолюбец, да не е православен ? 

Шишман

Български войници се покланят на св. Климент Охридски !
Да покланят се на православен български светия, а не на : богомил, сектант от типа на Дънов, гледачка тип Ванга, кукер, огнеиграч, Тангра, някой лъжлив  западняк или окултист и сатанист.
_______________________
📜На 27 юли 916 г. в старопрестолната българска столица Охрид умира Свети Климент Охридски. Български средновековен учен и първият епископ, проповядвал на старобългарски език. Свети Климент Охридски е сред най-видните български средновековни книжовници и просветители. Той е ученик и продължител на делото на Светите братя Кирил и Методий. Почитан е от източноправославната църква и е един от седемте апостоли на България. Основател е на Охридската книжовна школа.