• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

15 May 2021, 17:30:48

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
12790 Posts

Шишман
4985 Posts

Panzerfaust
804 Posts

Лина
714 Posts

sekirata
263 Posts

Theme Selector

Members
Stats
  • Total Posts: 21219
  • Total Topics: 1334
  • Online Today: 113
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 1
Guests: 35
Total: 36

ХАЙДУТИ - тема посветена на българското хайдутство

Started by Шишман, 15 August 2019, 16:47:09

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Шишман

ЛЕТОПИС НА СМУТНОТО ВРЕМЕ
Благодарение на "Сдружение хайдути" !
3адължително за интересуващите се от българщината и хайдутството ни.
На който не му се чете може да го слуша.

Panzerfaust

Качествен и информативен клип! Браво на Сдружение "Хайдути"!

Шишман

14 February 2021, 10:02:47 #122 Last Edit: 14 February 2021, 10:18:03 by Hatshepsut Reason: Добавено името на клипа
Клипа е добър, но когато стига до частта с масоните, започва да говори откровени глупости, както и за Левски и братята Е.  и Х. Георгиеви.


Историята на Вълчан войвода

Шишман
Ей такива неща ми харесва да гледам. Не могат да ми омръзнат никога.
Ангел воевода.

Шишман

 ХАЙДУТСКИ ЗНАМЕНА
 Трябва да отбележа че на днешните хайдутски сдружения и организации: знамената са много добри, даже невероятно добри. На мене лично най-много ми харесва знамето на  "Сдружение хайдути" но това е въпросна личен вкус.
3намето на т.н. " Перенски хайдути" с които не се обичаме: също е много-добро, само дето оръжията там са наопаки, ако бяха на долу - цена нямаше да има.  И на другите хайдути знамената не са никак лоши, даже са много добри. В това отношение, повечето са направо отличници, което е и отличен, показател за нивото на българското родолюбие.

____________________


Шишман


Шишман

ДА ПОЧЕТЕМ ВЕЛИКИЯТ НАРОДЕН ВОЕВОДА
На 22 февруари 1918 година умира  Панайот Хитов – войвода, хайдутин и борец за българското народно освобождение. Панайот Хитов е може би най-разумният воевода: дълбоко вярващ, винаги е съобразявал решенията си с православната вяра. Бог да го прости !

___________________


Шишман


Шишман

  ВЕЛИКИЯТ ВОЕВОДА
 П. Хитов бе почетен в Сливен.
Българското родолюбие помни и почита своите народни юнаци !   __________________Шишман

"ДУПНИШКИ ХАЙДУТИ"
 Нещата напредват. И град Дупница се представя добре.
Шишман

ПОКЛОН
  Апостол Петков Терзиев - Постол войвода     
Бил е голяма работа ! Борец за българщина и враг на всичко либерално, социалистическо, модерно и чуждо.  Държал е на чистата българщина и вярата. Истински народен юнак - герой.  Такива народни юнаци ни трябват и в днешни дни ! А не някакви лигльовци гледащи и борещи се да не обидят тия - ония и да угодят на всичко ненормално и изкривено. Изкореняване на злото трябва , а не толерантност и либерализъм.  Според днешните изкривени мерки, тоя ще го определят за средновековен , изостанал и архаичен и какво ли не. 
 Как мислите дали Апостол воевода им е честитил байрамите на ислямистите ? Може и да го е правил, ама по неговият начин !           image shareШишман

Димитър Калъчлията
Той е преследвал и наказвал ония турци, па дори и българи, които са изтезавали своите братя. Бил е виден защитник на българите, правил е в селата църкви, чешми, кладенци, помагал е на бедни и недъгави и затова българите го много обичали и го криели цяла зима помежду си.
                                                                                        Никола Обретенов


Димитър Калъчлията (по рождение: Димитър Стоянов Котев) е български войвода и хайдутин, роден в Торлак махле (дн. Загорци), Сливенско. Хайдутувал през 40-те и 50-те години на 19 век. Повече от 12 години четата му обикаля из Одринско, Сливенско, Търновско, Шуменско, Варненско, из Добруджа, но свърталищата му са били Сливенският и Котленският балкан и Бакаджиците. Турците давали специална награда за главата му.
Отначало бил в четата на Бойчо войвода, а след това сам става войвода на чета, в която привлича и др. видни хайдути като Пейо Буюклията, Ж. Чернев, Г. Трънкин и пр. Той често пъти ходил при своя любим приятел и сподвижник Пейо Буюклията в хайдушкото скривалище край Батова Куюджук (дн. Дебрене, Добричко), и заедно са нападали турските кервани, пътуващи към Цариград. По време на Кримската война 1853-1856 подпомага руските войски в Североизточна България. След приключване на Кримската война в Сливен за окръжен управител е назначен Зеинил паша, който изпраща 500 низами /войници/ да търсят и заловят опасния хайдутин. По свои хора Калъчлията му изпраща следното послание: "Напращай низамите да се бъхтят на хаос, защото заплатите им само за цървули няма да стигнат."
Тайно от местните турски власти добруджанското население изпраща до султана оплакване от разбойниците, поднесено в Цариград от специална делегация. Скоро в Русе пристига висшият турски чиновник Къбръзлъ Кючук Ахмед паша със специални пълномощия да се справи с разбойничеството. Пашата бързо разбира, че местната полиция е ортак на турските банди и първата му работа е да смени цялата полиция. След това за нула време се справя с разбойниците. По това време е заловен и Димитър Калъчлията. За властите в Цариград той също е разбойник. Още повече че след войната се обединява с турския хайдутин Солак Мустафа и двамата повеждат съвместна борба срещу официалната власт, която еднакво притеснява бедните българи и турци.

... И тъй до 1850 година у нас по цяла Тракия, Македония и Дунавна България; беше такова време, че където и да искаше да иде человек по работа — по пътищата или на полето, то тъй никак не беше сигурен, че ще се върне жив. Само едно беше добро, че турското правителство не забраняваше на българите да носят оружие и да се пазят. Единственото средство за предпазване беше това. Само ако някои хора бяха по-сърцати и умееха да носят оружие и сами да се вардят — това беше спасението. Но как един пастир или земледелец ще се варди, когато той трябва да работи. Тъй също и пътникът отде ще знае, бедният, зад кой бук или камък го дебнат, че да се опази?

Ще забележа и това, че имаше тук-там и български чети, но те ходеха под турски имена, тъй щото не можеше да ги различи никой от турските чети. Такъв беше Бойчо войвода от Тревненските колиби, село Цепараните, който подир 1828 година беше заловен от русите и пратен в Сибир със двамата си братя Иван и Петър. Но сетне, щом намерили сгода, те избягали от Сибир, но само Бойчо и Петър, а Иван е бил убит от братята си, защото, като бягат, той си счупил крака и не е могъл да върви с тях. Затова го и убили. И тъй, Бойчо и Петър са намерили в Цариград, а оттам пък Бойчо захванал да ходи по горите — всяко лято, само че под турско име, а брат му — хайдут Петър се заселил в Добруджа и се укротил. По-сетне, като се разчу, че пак ще има война между Русия и Турция (не помня добре 1850 или 1852 ли се захвана тъй наречената Севастополска война), но щом захвана тя, дето имаше турски предводители на шайки, изпратиха и тях да се бият със Русия, а на тяхно място се появиха пък други, тъй наречени по турски ,,качаци" или бегълци, които не искат да се бият с неприятеля (по български се наричат ,,дезертьори"). Та те пък сега напълниха горите. И тъй, обири, убийства от такива — колкото щеш! ... Та в това време се появи отново същият Бойчо войвода с неговите чираци Пею Буюклията, Димитър Калъчлията, Злати от село Конари и Петко войвода от Копривщица.
И тъй, през времето на тъй наречената Севастополска война през 1850 до 1855 и 1856 година по нашите места навсякъде беше много лошо от турски чети. Щом стана примирието на Севастополската война, турското правителство взе мерки да се изтребят горепоменатите чети и в града Сливен беше пратен един паша по име Зейнел паша. Щом дойде в Сливен, той се разпореди да се изловят всичките шайки. Само от Айтоска околия докараха в Сливен 250 турци, участници в шайките. Колко са били изловени от другите околии не зная. Имаше едно турче по име Мустафа от Сливен, което бе ходило около града 3—4 години време и беше наплашило хората до немай-къде. И все не го залавяха, защото го защитяваха по-влиятелните турци в полицията. Но преди да пристигне Зейнел паша в града, полицията се разтърча, улови турчето Мустафа и го изпрати за Едирне, и го убиха по пътя, за да не изкаже, че по-първите турци от града Сливен са му били в помощ, за да обира и обезчести толкова невръстни момичета.

Зейнел паша беше довел със себе си и 500 низами, с които той преследваше четите. Инак той с местните турци нищо не можеше да направи, защото тия щяха да потулват разбойниците.

И тъй, след като се унищожиха турските чети, останаха само българските, а те не бяха много — само Бойчо и Димитър с по 12 другари. Най-сетне (това беше през 1856 лято или 57) Бойчо войвода не можа да се опази; с помощта на българските потери и турските убиха го близо ,,Хаинбоаз", в Лява река, на мястото, наречено ,,Бели бук", а байрактаря му Курти раниха, но се отърва жив. Още неколко момчета останаха мъртви на това място, а оставалите се пръснаха.

И тъй, след 25 години върлуване на Бойчо войвода, свърши се всичко на ,,Бели бук". А Димитър Калъчлията мина с четата си по Варненско и Шуменско, но не можа да се задържи, та се върна пак по Ямболско, но видя, че не ще може да ходи, та разпусна другарите си и остана той сам с Георги Трънкин от Сливен. Криеха се тук-там по приятели, докато хванаха най-сетне Димитра в Балчик, а Злати — в Сливен, а Пею беше уловен в Ямбол. С това се завърши изтреблението на сичките чети — и турски, и български. Само Димитър Калъчлията се отърва: като го карали от Балчик за Варна, той убил по пътя жандарина (заптието), който го е карал. Ето как е станало това убиване: Димитър, както бил окован в синджири и вървял, на едно място направил си една цигара да пуши тутюн. Тъй също и жандарина бил запалил цигара и пиел тутюн, Димитър прибрал синджира в едната си ръка и поискал от жандаря да си запали цигарата. Без да му дойде на ум, че Димитър ще го убий, жандаря се приближил до него, за да му запали цигарата, а Димитър го ударва със синджира по главата и го сваля на земята. Убива го и зима ключа от него, отключва железата, взима му оружието и ето го пак по хайдутлук. Тъй също и Злати, не зная как, но се отървал и пак се събраха двамата другари и захванаха да ходят с турски тескерета (пашапорти) като търговци на коне от град в град и като имаха по пътищата и в градищата приятели — ханджии; и те продължиха още една година и обраха доста богати турци. В Сливен, по времето на същия Зейнел паша, дошле в града като търговци Злати и Димитър. Ханджията бил техен ятак, укривател, та им помогнал да оберат Ибрахим енфеджията. Нощем влезли в дома му и нищо никой не усетил, че са те. Всеки мислеше, че това е пак турска работа. И най-после Димитър беше заловен в град Шумен. Бил и малко пиян и как се е случило това, не знам. След залавянето му закарали го в Русчук. Но по него време беше изпратен от Цариград един паша по име Кабръзлията с поръка да заобиколи всички главни затвори в България и където има големи престъпници, по негово усмотрение да им реши съдбата и да ги избеси. И тъй, при идването си в Русе Кабръзлията обесва Димитра Калъчлията. ...

Източник: www.promacedonia.org/bmark/ph/ph_nh_2.htm

Шишман

Ние българските родолюбци не забравяме: нашите хайдути и воеводи !
     Поклон пред великият воевода !
Истински пример за подражание!
На 22 февруари 1918 г. в град Русе умира войводата Панайот Хитов.     Шишман

ЗА МЕНЕ ТОВА Е ВАЖНОТО
 А не резултатите от изборите .
РК" Хаджи Димитър"Сливен към НД"Традиция"отбеляза 175 години от рождението Таньо войвода. Поклон! Бог да прости Воеводата !
Поздрави за тия родолюбиви българи.Шишман

Хайдути - народни закрилници на род и вяра  и юнаци !