• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

27 July 2021, 09:12:14

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
13370 Posts

Шишман
5571 Posts

Panzerfaust
887 Posts

Лина
739 Posts

sekirata
263 Posts

Theme Selector

Members
Stats
  • Total Posts: 22669
  • Total Topics: 1351
  • Online Today: 208
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 0
Guests: 22
Total: 22

Полезни съвети за здравето

Started by Panzerfaust, 18 June 2019, 03:17:54

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Panzerfaust

 :arrow:

2. ВОДОРАЗТВОРИМИ ВИТАМИНИ
Витамин В1 (Тиамин)


Тиаминът е представител на водоразтворимите витамини, част от групата на В витамините. Резорбира се напълно от стомашно-чревния тракт и в малки количества може да се синтезира от микрофлората в червата. Молекулата му е доста нестабилна и лесно се разрушава. Интереснен факт е, че употребата на големи количества кафе (дори безкофеиново) и чай може да доведе до влошаване на усвояването му и до дефицит.

Източници на витамин В1 от храната: сусамов тахан, ядки, ленено семе, някои видове риба, картофи, кафяв ориз, яйца и др.

Тиаминът при човека се намира във високи концентрации в мозъка, мускулите, черния дроб и бъбреците. Ето защо не е чудно, че при негостиг на тиамин страдат именно тези важни органи и функцията на техните системи.

За какво помага витамин В1?

Таминът допринася за нормалното развитие на нервната система, психиката, мускулната тъкан в това число и на сърцето. Важен е за протичането на метаболизма на въглехидрати и мазнини и производството на енергия. Участва в процесите на растеж и размножаване. Поддържа доброто състояние на кожата и косата. Стимулира имунитета и кръвотворенето.

Кога се прилага витамин В1?

Може да се дава, като допълнение към терапията при заболявания на централната и периферната нервна система и състояния на отпадналост, липса на енергия. Може да бъде полезен при кожни заболявания и хронична сърдечна слабост.

При дефицит се развиват заболявания като бери-бери, съредечна недостатъчност или увреждане на мозъка (синдром на Вернике-Корсаков).

Препоръчителен и адекватен среднодневен прием на витамин В1: за възрастни мъже е 1,2mg, а за жени е 1,1mg

Прилага се в дневна доза между 10 – 100mg.

Витамин В2 (Рибофлавин)

Второто открито съединение от групата на витамини В е рибофлавин, известно още като витамин В2. Притежава характерен жълт цвят, устойчив е на високи температури, но на светлина губи своята активност. Най-голямо количество от него се намира в сърцето, бъбреците, черния дроб, ретината. От тялото се отделя с урината. Отделя се и в кърмата.

Източници на витамин В2 от храната:ядки, семена, сушени билки и подправки, риба, черен дроб и др.

За какво помага витамин В2?

Състои се от 2 коензима, които са необходими за нормалното протичане на метаболизма и процесите на производство на енергия, така се намалява чуствтото на отпадналост и умора. Има антиоксидантен ефект, също като останалите витамини от група B, влияе върху нервната система.

Други много важни свойства на рибофлавина са значението му за възпроизвеждането, възстановяването и растежа на тъканите в това число, поддръжа нормалното състояние на кожата и лигавиците. Освен това има отношение към поддържането на нормалното зрение. Отговаря за метаболизма на желязото и нормалното състояние на червените кръвни телца.

Кога се препоръчва витамин В2?

Предвид всички тези положителни свойства на витамин В2той се използва при хиповитаминози, протичащи със зачервени и напукани език и устни, стоматит, загуба на апетит, кожни и очни заболявания (фотофобия, конюнктивит, катаракта). Прилага се при фолиеводефицитна анемия, тъй като малкото количество витамин В2 се отразява на усвояването на фолата. Използва се за усилване на секрецията на солна киселина от стомаха и подобрява производството на жлъчка.

Препоръчителен и адекватен дневен хранителен прием на витамин В2: за мъже е 1,3mg, а за жени 1,1mg.                                                                                                                                 

Прилага се в доза от 5 – 20 mg.
 
Витамин В3 (Ниацин)

Никотиновата киселина и нейният амид – никотинамид (витамин РР) носят общото наименование витамин В3.

Източници на ниацин от храната: ядки, яйца, гъби, мляко, праскови, грозде, домати, спанак и др.

За какво помага ниацин?

Подобно на другите витамини от групата ниацинът участва в различни коензими, осигуряващи на клетките енергия. Включва се в над 200 различни ензимни реакции и е важен за тъканите на здравата кожа, лигавици, език и храносмилателна система. Подкрепя правилното фунциониране на нерната система и нормалната психична функция.   

Кога се препоръчва ниацин?


Може да има благотворен ефект при дерматити, афти, мускулна дегенерация, ентерит, колит, диария. Оказва положителен ефект при комплексната терапия на диабет, остеоартит и деменция.

Препоръчителен и адекватен дневен хранителен прием на витамин В3: за възрастни мъже е 16mg, а за жени 14mg средно на ден. При бременност нуждите се повишават на 18mg средно на ден.

Дневна доза на никотинаминд е 100 – 200mg.

Витамин В5 (Пантотенова киселина)

Пантотеновата киселина е широко разпространена в природата и се смята, че почти няма дефицит. Наименованието произхожда от гръцки език "pantos", което означава ,,навсякъде" и се асоциира с повсеместното разпространение на витамина. Естествено срещана в природата е D-пантотеновата киселина (декспантенол), която в организма се превръща пантотенова киселина . Тя е относително стабилна при нагряване, но все пак термичната обработка влияе върху качествата ѝ.

Източници на пантотенова киселина от храната: гъби, яйца, риба, телешко, пилешко,  свинско месо (нетълсто), сирена, ядки, авокадо, сладки картофи, грах, царевица и др.

За какво помага пантотеновата киселина?

Пантотеновата киселина е отговорна за освобождаването на енергия и изграждането на клетките, което е от голямо значение особено за бързо делящите се клетки на косата, кожата и ноктите. Участва в синтеза и метаболизма на коензим А, стероидните и половите хормони, холестерола, хемоглобина и витамините А, D, В12. Допринася за нормалната умствена дейност. Друго важно свойство е, че ускорява заздравяването на раните, като подобрява външния вид и намалява възпалението.

Кога се препоръчва витамин В5?

Прилага се като съпътстваща терапия при лечението на хипелрхолестеролемия, захарен диабет и ревматоиден артирит.

Витамин В6 (Пиридоксин)

Витамин В6се среща в 3 разновидности (витамери) – пиридоксал, пиридоскиламин (от животински продукти) и приридоксин в растенията. И трите форми се превръщат в пиридоскал фосфат.

Източници на витамин В6 от храната: банани, авокадо, тиквички, елда, ядки, риба, светлопилешко месо и др.

За какво помага витамин В6?

Витамин В6 има отношение към нормалното функциониране на нервната система, процесите на производство на енергия и правилния метаболизъм. Намалява чувството на отпадналост и умора, взима участие в над 100 ензимни реакции. Важен е за правилното развитие на мозъчната дейност, поддържа нормалните нива на хомоцистеина (важен рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания). Положително влияе на имунитета и нервната функция. Отделно, влияе благоприятно на кръвотворенето, като допринася за образуването на червените кръвни клетки. Интересен факт е, че концентрациите на витамин В6 в мозъка са между 20 и 50 пъти по-големи, отколкото в кръвта. Това е така, защото витамин В6  участва в синтеза на невротрансмитерите в мозъка и по този начин влияе на познавателните функции.

Кога се препоръчва витамин В6?

Като допълнение към терапията при неврологични заболявания, анемия, тъй като витамин В6  подпомага включването на желязото в изграждането на хемоглобина. За облекчаване на симптомите при предменструален синдром, повръщане по време на бременност, себорейни дерматити, екземи. Може да бъде включен като профилактика при пациентите със захарен диабет. Полезен е и в стоматологичната практика.

Препоръчителен и адекватен хранителен прием на витамин В6:за мъже и жени е 1,3mgсредно на ден, като нуждите се увеличават с напредване на възрастта.

Профилактичната дозировка е 2 – 5mg, а лечебната от 50 – 100mg.

Фолиева киселина (Витамин В9)

Част от нужните на организма количества фолиева киселина се синтезират от чревната микрофлора, но по-голямата част е зависима от храната, която се консумира. Фолиевата киселина е биологично неактивна, в организма претърпява редица промени, след което се получават активните форми  ̶ дихидрофолиева и тетрахидрофолиева киселина.

Източници на фолиева киселина от храната: броколи, аспержи, карфиол, семена, ядки, бобови растения, цитурси и др.

За какво помага фолиевата киселина?                                                  

Фолиевата киселина се препоръчва на жените, които плануват бременност  тъй като е важна за правилния растеж и развитието на тъканите по време на бременността, отговорна е за изгражането на костния мозък и плацентата.

Прилага се по време на бременност, за да се намали рискът от вродени заболявания на плода като спина бифида (представлява непълно затваряне на невралната тръба при ембриона, което в последствие засяга гръбначния стълб). Ето защо, през този период, организмът на бъдещата майка има нужда от по-големи количества фолиева киселина. 

По време на бременността нуждите от витамини, минерали и микроелементи нарастват, тъй като бебето получава ценни хранителни вещества от майчиния организъм. От изключително значение е бременната да се храни пълноценно и разнообразно. За да са сигурни, че приемат всичко необходимо, много бъдещи майки, добавят към диетата си и пълноценна комбинация от витамини за бременни.

Фолиевата киселина подпомага имунната сисема и намалява чувството на отпадналост и умора, това я прави подходяща и за хора, склонни към инфекции.

Тъй като участва в синтезирането на ДНК и РНК, е от изключително значние за кръвотворенето и по-специално за еритроцитите. Прилага се при анемии.

Фолиевата киселина заедно с вит В6 и В12повлияват нивата на хомоцистеина в организма, при ниски нива на фолиева киселина се увеличава рискът от сърдечно-съдови заболявания и атеросклероза.

Препоръчителен и адекватен хранителен прием на фолиева киселина: за възрастни е 400µgсредно на ден. При бременност се препоръчва в дози от 400 – 600µg.

Витамин В12(Цианкобаламин)

Като част от групата на водоразтворимите В витамини, витамин В12има положителен ефект върху централната и периферната нервна система, като допринася за нормалната психична функция. Активните форми на витамин В12 в организма се наричат кобаламини,тъй като в тях се съдържа елементът кобалт.

Синтезира се от микроорганизми и при животните се складира в черния дроб. Основните нужди на организма се задоволяват чрез прием на месо. Спазването на строга диета без консумация на месо би могло доведе до дефицит и развитие на анемия.

За какво помага витамин В12?

Витамин В12 подкрепя имунитета и оказва положителен ефект в периода на възстановяване от заболявания.  Спомага за изграждане на обвивките на невронните израстъци.

Кога се препоръчва витамин В12?

Използва се като допълнение при лечението на анемии, кожни заболявания и чернодробна цироза. Намалява риска от сърдечно съдови заболявания.

Препоръчителен и адекватен хранителен прием на витамин В12: за възрастни е 2,4µg средно на ден

Витамин С (Аскорбинова киселина)

Витамин С има редица благотворни ефекти, които са добре познати и използвани от години. Спада към групата на водоразтворимите витамини, известно е, че оставен на въздух при стайна температура много бързо се окислява. Дневните нужди на организма се осигуряват единствено чрез храната, но е установено, че процесът на усвояването му зависи от дозата и има насищаемост. Излишните количества се отделят с урината.

Източници на витамин С от храната: цитрусови плодове, червени и зелени чушки, ягоди, брюкселско зеле и др.

За какво помага витамин С?

Витамин С е познат със своите силни антиоксидантни и имуностимулиращи свойства – именно заради тях се използва като профилактика и съпътстващо лечение на простудни и вирусни заболявания. Той регулира пропускливостта на кръвоносните съдове и процесите на кръвосъсирване и възстановяване на тъканите. Важен е кофактор е за колагеновата синтеза в организма – костите, хрущялите, венците и кожата. При интензивни физически усилия намалява чувствато за умора и отпадналост. Необходим е за правилното усвояване на желязото.

Кога се прилага витамин С?

Прилага се при хиповитаминоза и лечение на скорбут, при простудни заболявания, при трудно зарастващи рани и повишена склонност към кървене, стоматит, дерматити, екземи.

Препоръчителен адекватен хранителен прием на вит С: За възрастни мъже 80mg, за жени 70mg, при бременност и кърмене 85 – 100mg средно на ден.

При простудни заболявания препоръчителната доза за възрастни е от 200 – 600mg.

 :arrow:
 


Panzerfaust

 :arrow:
 
3. МИКРОЕЛЕМЕНТИ И МИНЕРАЛИ

Животът би бил невъзможен без микроелементите – цинк, селен, хром, мед, желязо, манган, силиций, калций и др. Повечето от тях се намират в организма в много, много малки количества, но влизат в състава на важни енизми, хормони, витамини. Без тях тялото ни не функционира правилно и недостигът им води до промени в обмяната на веществата. Повлияват процесите на растеж, размножаване, производство на енергия и много други.

Калций

Калцият има изключително важни функции в човешкия организъм, свързани с процеса на кръвосъсирването, предаването на нервни импулси, деленето и обособяването на клетките, правилното функционране на мускулите и изграждането на костите.

Калцият и витaмин D3 са отговорни за изграждането на костите, витамин D подпомага усвояването на калция в организма. При недостиг може да се развие остеопороза при възрастните и рахит при децата. Остеопорозата е наричана ,,тихата епидемия" на века, дължи се на нарушен баланс между костно изграждане и костно разграждане. Костите стават крехки и лесно се чупят.

Недостигът на калций води до хипокалциемия, която се изразява със скованост, изтръпване и силно повишен мускулен тонус (спазми), който понякога може да доведе и до гърч.

Източник на калций в храната са: млечните храни – мляко, сирене, кашакавал; ядки, семена, зеленолистни продукти.

Препоръчителен и адекватен прием на калций: за възрастни мъже и жени е 1300mg дневно.

Селен

Селенът е ценен микролемент. Най-мощният антиоксидант, който предпазва клетките от свободните радикали. Стимулира имунната система и може да се прилага за профикалктика на простудни заболявания.

Намира се в малки количества в организма, но основно се набавя чрез храната.

Полезни източници на селен са: ядки, сьомга, яйца и др.

Селенът е важен за правилното функциониране на щитовидната жлеза, като играе роля като кофактор при превръщането на тироидните хормони Т4 в Т3, който е метаболитно по-активен. Повишава работоспособността и намялава чувството на умора.

Селенът подобрява състоянието на косата и ноктите и спомага за намаляване на косопада.

Не на последно място селенът подпомага мъжкия фертилитет като участва в процеса на сперматогенеза.

Селенът се препоръчва в количество от 40 до 55µg средно на ден за възрастни.

Цинк

Цинкът също е съществен за организма минерал. Не се произвежда или складира в човешкото тяло.

Цинкът участва в процеса на деленето на клетките и допринася за нормалния синтез на ДНК. Има антиоксидантни и имуностимулиращи свойства.

Важен е за нормалния фертилитет и въпроизводство, поддържа нормалната концентрация на тестостерон в кръвта.

Поддържа доброто състояние на косата, кожата и ноктите, използва се при проблеми с косопад и чупливи нокти.

Ценен е за здравето на очите и доброто зрение.

Източници на цинк от храната са: нахут, кашу, червено месо, стриди, боб и др.

Препоръчителен и адекватен хранителен прием на цинк: е межди 8 и 11mg дневно в зависимост от възрастта и пола.

Мед и манган

Микроелементите мед и манган участват в процесите на производство на енергия, предпазват клетките от окисление и подкрепят имунната система.

Микроелементът мед допринася за нормалния пренос на желязо в организма. Спомага за функционирането на нервната система. Поддържа доброто състояние на съединителната тъкан, също както и мангана, а освен това е отговорен за пигментацията на кожата и косата.

Източници на мед и манган от храната: ядки, морски дарове, авокадо, пълнозърнести храни, риби с високо съдържание на мазнини и много други.

Препоръчителен и адекватен хранителен прием на мед: за възрастни мъже и жени е 900µg средно на ден

4. Заключение

За да снабдим тялото с ценни хранителни вещества – витамини и минерали е добра да спазваме добре балансирана диета, включваща много свежи плодове и зеленчуци, месо и риба. Оказва се обаче, че е все по-трудно да си ги осигурим. От една страна стои въпросът с качеството и произхода на хранителните продукти. При индустриалното отглеждане голяма част от продукцията се обработва с различни пестициди и други вещества, целящи да запазят добър външен вид и да доведат до изкуствено повишаване на продукцията и увеличаване на трайността на продуктите. Качествените хранителни продукти, произведени с висок стандарт пък често са с твърде висока цена. От друга страна, в забързаното ежедневие все по-малко време остава за приготвяне на домашна храна, което води до бързо хапване -  лесно и удобно, но често нездравословно.

Ето защо, възможна стратегия, за да сме сигурни, че снабдяваме организма си с всички така важни витамини, минерали и микроелементи, е да се доверим на добре разработена, балансирана комбинация от хранителни добавки.


Източници на информация:
1.    Фармакология и Токсикология – проф. д-р Надка Бояджиева и проф. д-р Красимира Якимова – Арсо, 2017 г.
2.    Фармакология- проф. Белчева и проф. Узунов, 2003 г.
3.    Наредба за хранене N23 на Министерство на здравеопазването
4.    Одобрени здравни претенции

https://www.doppelherz.bg/zdravni-sveti/zdrave-i-imunitet/vitamini-i-minerali-kakvo-znaem-za-tjakh/
Panzerfaust

Покрай всички неолиберални глупости, на Запад стана много модно да си веган - т.е. краен вегетарианец. Нашите тиквеници тук и те копират. Това е една от най-големите глупости, защото месото и животинските продукти като яйца и мляко съдържат важни вещества, които ги има само в тях. Веганите са принудени да си ги набавят чрез хранителни добавки, което е пълна глупост, когато ги има свободно достъпни в храните. Месото дава незаменими енергия, сила и издръжливост. Особено опасни са фанатичните родители-вегани, които подлагат децата си на веганска диета от раждането им и по този начин ги увреждат. Нашумяха няколко случая на недохранени вегански деца.
Agree Agree x 1 View List

Panzerfaust

10 начина да победите следобедната умора без кофеин

Всички сме запознати със страховития спад в енергията ни следобед. Времето между 14:00-17:00 часа, сякаш се проточва твърде дълго, особено когато сме на работа. Чувстваме се едновременно разсеяни и изтощени, а се очаква да бъдем фокусирани и продуктивни. Много хора се опитват да се справят с тази умора и сънливост, отскачайки за кафе. Има обаче много други алтернативни начини да се разсъните и освежите без помощта на кофеина. Ето и някои от тях:
 
1. Хапнете лек обяд
След обилен обяд няма начин да не ви се доспи. Затова, ако не искате ниски нива на енергията в следобедните часове, избягвайте тежките храни на обяд по време на работната седмица. Стойте настрана от богатите на въглехидрати храни, тъй като те забавят храносмилането. Вместо това изберете леки опции като салати, тост с авокадо или постно месо и др.
 
2. Изпийте един фреш
Така както миризмата на лавандула и евкалипт може да ви помогне да се успокоите и да заспите по-бързо, така ароматът на цитрусови плодове може да ободри деня ви. Можете да изпиете фреш от портокал и грейпфрут или просто да нарежете няколко резена лимон във водата си. Веднага ще се почувствате по-бодри.
 
3. Направете си разходка
Излезте на кратка разходка извън офиса. Тя веднага ще върне вашия тонус. Проучванията показват, че служителите, които стават по-често от бюрото си, поддържат по-високи нива на енергия и концентрация. Ако нямате време за разходка, изкачете няколко етажа по стълбите – това също ще помогне.
 
4. Пуснете си по-енергична музика
Пуснете си музика с енергичен бийт, подобна на тази, която слушате във фитнеса по време на кардио сесия или в часа си по аеробика. Музиката ще стимулира останалата част от следобеда ви.
 
5. Напръскайте лицето си с вода
Понякога нищо друго освен една студена струя вода върху лицето ви не може да ви събуди по-добре. Така че, опитайте да се напръскате. Можете да използвате спрей за лице за хидратация.
 
6. Дъвчете дъвка
Изберете по-силно ароматизирана дъвка, която да съживи вашия следобед. Може да заложите и на по-пикантни вкусове.
 
7. Говорете си с колегите
Важно е да си правите случайни паузи по време на работа, за да останете по-продуктивни. Вместо просто да изпратите имейл на колегата си от горния етаж, разходете се до неговия кабинет и поговорете очи в очи.
 
8. Пийте повече вода
Важно е да пиете повече вода, за да бъде тялото ви хидратирано и да не усещате умора. Не забравяйте да пиете вода през целия ден, за да избегнете сънливостта.
 
9. Планирайте ангажиментите си внимателно
Ако знаете, че някой ваш колега има рожден ден и ще черпи с въглехидратни храни (торти, бонбони, сладки), то планирайте важните си задачи за деня преди почерпката в офиса. В този ден избягвайте важни срещи в следобедните часове и ги насрочете за друг ден.
 
10. Седнете до отворен прозорец
Проучванията показват, че служителите, които имат достъп до дневна светлина, са значително по-бодри от тези, които по цял ден стоят в помещение с изкуствена светлина. Опитайте се да седите до прозореца в продължение на поне половин час по време на вашия работен следобед.
http://fmplus.net/news/svejo/2021-01-18/10-nachina-da-pobedite-sledobednata-umora-bez-kofein.fm+
Useful Useful x 1 View List

Лина

23 January 2021, 20:54:58 #19 Last Edit: 23 January 2021, 21:00:16 by Лина


Витамин А (ретинол)


Добра съвместимост с витамини С и Е и минералите желязо и цинк

- Витамини С и Е предпазват витамин А от окисление
- Витамин Е подобрява усвояването на витамин А, но само в тези случаи, ако витамин Е не е в големи количества. Голямото количество витамин Е, обратно, влошава усвояването на витамин А
- Цинка подобрява усвояването на витамин А, като участва в неговото преобразуване в очната ретина.
- Витамин А подобрява усвояването на желязото и повлиява използването на запасите от желязо, намиращи се в черния дроб.


Витамин В2 (рибофлавин)


Добра съвместимост с витамини В3, В6, В9 и К и с минерала цинк

- Прехода на витамини В3, В6, В9 и К в активна форма става с участието на витамин В2
- Витамин В2 увеличава степента на усвояване на цинка


Витамин В3 (PP, Ниацин, Никотинова киселина)


Добра съвместимост с желязо, мед и витамини В2, В6 и H

- Медта и витамин В6 подобряват усвояването на витамин В3


Витамин В5 (пантотенова киселина)

Добра съвместимост с витамини В1, В2, В4, В9, В12 и С

- Витамини В1 и В2 значително подобряват усвояването на витамин В5
- Витамин В5 облекчава усвояването на витамини В4, В9 и С


Витамин В6 (пиридоксин)


Добра съвместимост с витамин В2 и с минералите мед и цинк

- Витамин В2 помага на витамин В6 да премине в активна форма, а магнезия подобрява неговата способност да проникне в клетките
- Витамин В6 намалява загубите на цинк от организма


Витамин В9 (фолиева киселина)

Добра съвместимост с витамин С

- Витамин С съхранява витамин В9 в тъканите на организма.


Витамин В12 (кобаламин)


Добра съвместимост с витамини В5, В9 и калций

- калция помага за абсорбцията на витамин В12 в организма


Витамин С (аскорбинова киселина)

Добра съвместимост с витамини А, Е, В5 и В9

- Витамин С рязко подобрява усвояването на желязото (полезно при всички видове анемия)
- Антиоксидантното действие на витамин С подобрява действието на каротиноидите, витамин Е и флавоноидите
- Витамин С възстановява активността на витамин Е
- Витамин С способства за съхранение на витамин В9 в тъканите
- Витамин С помага за усвояването на калция и хрома
Калций

Добра съвместимост с магнезий, бор и витамини В6, В12, D и K

- Витаминно-минерален комплекс като този (калций, магнезий, бор и витамините В6, В12, D и K) обезпечават най-добро усвояване на калция и намаляват неговата загуба от организма. Магнезия не трябва да е в големи количества, понеже резултата ще е обратен.


Желязо


Добра съвместимост с медта и витамините А, В3 и С

- Медта и витамини А и С подобряват значително усвояването на желязото (важно при анемия)


Фосфор

Добра съвместимост с витамин D

- Витамин D подобрява усвояването на фосфора

Още за добрите и лоши съвместимости тук:
http://www.zaveshtavamvizdrave.com/2014/01/savmestimost-na-vitaminite.html

Аз лично само понякога съобразявам съчетанието от храните, които консумирам с цел ползотворно усвояване на витамини и минерали. Но когато ям нещо заради конкретна полза винаги внимавам дали трябва да го консумирам самостоятелно или в комбинация.

Ако се запознаете наистина със съдържанието на тази таблица ще разберете колко безсмислени са таблетките със мултивитамини, в които са включени повече от 3-4 съставки. Разбира се фармацевтите твърдят, че там количествата са толкова малки че не могат да се неутрализират несъвместимите вит.  :huh:  , но аз не вярвам в ползите от такива продукти.
Informative Informative x 1 View List

Panzerfaust

Понеже аз лично съм почитател на пивото...

За какво е полезна бирата?

Бирата е третата най-популярна напитка в света, след водата и чая и водеща сред избора за алкохолна напитка. Китайците са най-големите пиячи на бира в света – през 2010 година са изпили 45 билиона литра бира, което надхвърля американските, японските и германските пивовари – все страни със силна репутация по отношение на бирата.

Какво представлява бирата?

Един германец би казал, че това е смес от ечемичен малц, хмел, дрожди и вода, без да се допускат други добавки, освен, може би захар. Всъщност, според закона в Германия, думата ,,бира" се използва, за да се опише единствено тази напитка.

На други места по света, обаче, бирата обаче може да се означава алкохолна напитка, произведена от следните съставки:
- вода
- източник на скорбяла като малцови или немалцови зърна
- дрожди за ферментация
- растителни ароматизатори като хмел, пелин, джинджифил, плодове и други. Може да съдържа захар или добавки за избистряне на течността.

Хранителни вещества в бирата

Бирата представлява 90 % вода, но съдържа още разтворими фибри, следи от калций, желязо, магнезий, фосфор, калий, натрий, цинк, мед, манган, селен, флуорид и силиций. Съдържанието на алкохол в нея обикновено варира между 4-6 %.

Бирата е верен спътник на срещата с приятели и свободното време. Освен че ни помага да се разхладим в горещите летни дни, оказва се, че съществуват и още редица страхотни ползи от нея.

За какво е полезна бирата?

Според последните проучвания, пиенето на бира в умерени количества (1 стандартна напитка 3-4 пъти седмично) може да има положителни качества:

Подобрява храносмилането

Бирата, особено тъмната, съдържа около 1 грам разтворими фибри (за разлика от виното, което не съдържа такива). Фибрите играят важна роля в преминаването на храната през чревния тракт и дефицитът им може да причини стомашно-чревни нарушения, като запек или диария.

Повишава нивата на витамин В

Бирата съдържа няколко витамина от група В - В1, В2. В6 и В12. Холандско проучване е установило, че нивата на витамин В6 при пиещите бира са с 30 % по-високи, отколкото тези, които не пият и два пъти по-високи от тези, които пият вино. Освен това, бирата е щедър източник на витамин В12 – антианемичен фактор, който не се среща в много храни.

Лек за безсъние

Наличието на лактофлавин и никотинова киселина в бирата са отговорни за способността й да стимулира съня. Хмелът също може да се открие в някои билкови чаени смеси, които се борят с безсънието.

Намалява кръвното налягане

Високото кръвно налягане може да бъде причина за редица здравословни проблеми, но бирата може да намали хипертонията. В проучване на изследователи от Харвардския университет е установено, че хората, които пият бира в умерени количества са по-малко склонни да развиват високо кръвно налягане от тези, които пият други алкохолни напитки.

Намалява риска от сърдечен удар

Бира за здраво сърцеОбикновено виното е това, което получава цялата слава като средство за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания, но, оказва се, че и бирата може да бъде също толкова добра в това. Италиански изследователи са установили, че хората, които редовно пият бира са с 40 до 60 % по-нисък риск от сърдечен удар в сравнение с тези, които не пият бира. Редно е да уточним – касае се за не повече от 500 мл, 5 % алкохол на ден!

Предотвратява образуването на тромби

Съставки в бирата помагат да се предотврати образуването на съсиреци в кръвоносните съдове.

Понижава "лошия" холестерол

Фибрите в бирата могат да допринесат за понижаване на нивата на LDL холестерол. Изследване от 2016 година, представено в научните сесии на American Heart Association разглежда 80 000 здрави възрастни с китайски произход и установява, че умереното пиене на бира е свързано с понижение на "лошия" холестерол, който причинява удебеляване на артериите, а също така намалява и холестерола в черния дроб (вероятно поради съдържанието на етанол). Друго проучване установило, че прекомерният прием елиминира тази полза.

Предотвратява диабет тип 2

Холандски изследователи анализирали 38 000 мъже и установили, че когато те не прекаляват с приема на алкохол, са значително по-малко склонни да бъдат диагностицирани с диабет тип 2. Повишеното потребление на алкохол с течение на времето не намалява този риск, така че, умереността тук е ключова дума!

Здрави бъбреци

Бирата поддържа здравето на бъбреците. Финландско проучване е установило, че тя, за разлика от другите алкохолни напитки, действа добре на бъбреците. Според изследователите, всяка бутилка бира, която човек пие всеки ден, намалява риска от камъни в бъбреци с около 40 %. Изследователите не могат да установят каква е точната връзка, но предполагат, че високият прием на течности не само води до чести посещения до тоалетната, но може да подпомогне правилното функциониране на бъбреците. Освен това, хмелът в бирата допринася за забавяне на отделянето на калций от костите –и евентуалното му абсорбиране от бъбреците под формата на болезнени камъни.

По-бързо възстановяване след тренировки

Изследователи помолили студенти да се упражняват, докато телесната им температура се повиши, след което да се рехидратират с бира или вода. Оказало се, че тези, които използвали бира, били по-добре хидратирани, от тези които използвали вода.

Лек срещу настинка

Пиенето на топла бира е отличен лек за настинка. Когато се затопли, ечемикът в бирата подобрява кръвообращението и подпомага дишането при претоварване. Също така, осигурява облекчение на болки в ставите и повишава имунитета.

За целта, загрейте бирата на водна баня и добавете 4 чаени лъжички мед към нея.

Заздравява костите

Изследване от 2009 година стига до заключението, че силицият намиращ се в бирата е важен за растежа и развитието на костната и съединителната тъкан и допринася за по-висока костна плътност. Според проучване извършено в Tufts University (САЩ), момчетата, които са се придържали към една или две напитки са имали 4,5 % по-висока костна плътност, отколкото тези, които не пият бира. Същевременно, консумацията на повече от две бири на ден е свързана с до 5.2 % по-ниска плътност според проучването.

Проучване публикувано в изданието "Master Brewers Association of the Americas" показва, че умерените пиячи на бира имат 38 % по-нисък риск от остеопороза, отколкото непиещите. Друго проучване, публикувано в "Osteoporosis International", показва, че пиещите умерено количество бира са с 20 % по-нисък риск от фрактури на бедрената кост спрямо непиещите бира.

Подобрява паметта, когнитивното и психическо здраве

Според някои проучвания, умерената консумация на бира намалява риска от развитие на болест на Алцхаймер и деменция. Причините за тази корелация не са добре разбрани.

Освобождава стреса

Изследователи от Университета в Монреал открили, че две чаши бира на ден значително понижават тревогата и стреса, свързани с работата и да увеличи чувствата за благополучие.

Прави кожата по-красива

Добра новина за жените! Някои витамини в бирата действат регенериращо на кожата и се борят с пигментацията. Също така, прави кожата гладка и еластична.

Колко бира е полезно да се пие?

Важно е да отбележим, че наличието на тези полезни ефекти не оправдава прекомерната консумация на бира! Използването на бира не означава непременно тя да се пие. Може да използвате бирата в готвенето. Това ще придаде на ястията фин, сладък вкус от хмела и малца. Освен това, когато алкохолът, включително бирата, е изложена на топлина, част от него се изпарява. Ето няколко начина да използвате бирата при готвене:
- Добавяйте тъмна бира към дресинга на салатите.
- Добавяйте малко бира към по-леки макарони и сирена.
- Добавяйте бира към задушени зеленчуци като зелен фасул, лук и други.
- Добавяйте бира към маринати за телешко, свинско и пилешко месо и други.

Имайте предвид, че ефектите на алкохола варират от човек до човек, от това какво количество приема, колко често пие, възрастта, здравословното състояние и семейната история. Прекомерната консумация на бира (и алкохол като цяло) може да има негативни последици, включително повишен риск от заболяване на вътрешните органи (като черния дроб), склонност към насилие, агресивно поведение, престъпност, злополуки и пристрастяване!
https://medpedia.framar.bg/

Informative Informative x 1 View List

Hatshepsut

Удавянето не изглежда като удавяне


Един отрезвяващ факт: удавянето не изглежда така, както повечето хора си го представят. Размахване на ръце, пляскане и пръски във водата и викове за помощ - това са все неща, които може да се видят във филмите. Но така не се случва в реалния живот.

Марио Витоне (Mario Vittone) е водещ експерт по спасяване от хипотермия, удавяне, по оцеляване и безопасност в морето. Разработил е курсове за  спасителни екипи и военни по тактики за търсене, спасяване и оцеляване в океана. Получава наградата "Алекс Хейли" за журналистика през 2009 година.

Представяме ви статията ,,Drowning Doesn't Look Like Drowning" от блога на Марио Витоне.

Без да сваля дрехите си, капитанът - бивш спасител - скача във водата и бързо заплува, без да откъсва очи от давещия се, насочвайки се право към двойка родители, плуващи между лодката и плажа.

"Той си мисли, че се давиш", казва съпругът на жена си. Преди минута те се забавляват и се пръскат във водата, но сега стоят тихо и наблюдават капитана. "Ние сме добре, какво прави той?" - пита тя раздразнено. - ,,Добре сме!" - вика съпругът и маха с ръка, но капитанът продължава да плува, без да спира.

"Махнете се от пътя!", извиква той, минавайки край изненадваните родители. Точно зад тях, на разстояние не повече от три метра, едно деветгодишно момиче, дъщеря им, се дави.

Как капитанът, отдалечен на петнадесет метра от давещата се вижда, че момичето се нуждае от помощ, докато баща й не може да разбере това, на няколко метра от дъщеря си?
Признак за удавяне не е силният вик за помощ, както мнозина може да мислят. Капитанът е преминал професионално обучение и има опит, който му помага да разпознава удавянето и да реагира бързо, докато познанията на бащата на момичето за удавянето са от телевизионния екран. Хората, които прекарват много време в близост до водоеми или във водата познават какви признаци в поведението на хората показват, че ситуацията е критична.

Преди момичето да се озове в ръцете на капитана и да извика "татко!", то не издава нито звук. Имайки опита на спасител от бреговата охрана, не бях изненадан. Знаците, че човек се дави и се нуждае от помощ, почти винаги не са тези, които повечето предполагат - размахване на ръце, пръски и викове за помощ - това често можем да видим във филмите и това се очаква от човек, който се нуждае от помощ във водата, но това много рядко се наблюдава в реална ситуация.

Инстинктивната реакция при удавяне, наречена така от доктора на науките Франческо А. Пиа (Francesco A. Pia), е това, което се случва, когато хората се задушават във водата. И не изглежда така, както си я представяме. Много малко плискане, никакво размахване на ръце, нито писъци или призиви за помощ - така тихо и на пръв поглед недраматично изглежда удавянето.

Тези статистически данни трябва да ви накарат да се замислите: удавянето е втората причина за случайна смърт на деца до 15 години (първата причина са пътнотранспортните произшествия). От 750 деца, които ще се удавят през следващата година, около 375 от тях ще се удавят на 25 метра от своите родители или други възрастни. В 10% от случаите възрастен вижда как детето се дави и не разбира какво се случва.

Удавянето не изглежда като удавяне, твърди д-р Пиа в статията "На местопроизшествието" в списанието "Бреговата охрана". Той описва инстинктивната реакция на удавяне:

1. С изключение на много редки случаи давещите се психологически не могат да поискат помощ с викове. Дихателната система е създадена основно за дишане. Говорът е втора, по-малко важна и следователно вторична функция. Ето защо, когато се дави човек на първо място се опитва да диша, а не да вика за помощ.

2. Устата на човек, който се дави, сменя позицията си оказвайки се ту над, ту под водата. Устата не е над водата достатъчно дълго, за да могат хората да издишват, вдишват и призовават за помощ. Когато устата е над водата, хората издишват и дишат много бързо, а устата им отново попада под водата.

3. Давещите се не могат да махат с ръце. Естествената реакция ги кара да изправят ръцете си настрани, натискайки повърхността на водата. По този начин давещите се имат възможност да се отблъснат от повърхността на водата и да вдишат.
Поради инстинктивната реакция на удавянето, хората не могат да контролират движенията си, така че на давещите се им е трудно да достигнат и да се хванат за нещо (например спасителен пояс).

4.През цялото време, когато човек се дави, тялото му е във водата във вертикално положение, без никаква опора или подкрепа. Ако не се притече на помощ спасител, давещия се може да се задържи над водата само 20-60 секунди, преди тялото му да потъне напълно под водата.

Това не означава, че човек, който крещи и моли за помощ, извършвайки резки движения във водата, не е в опасност - той може да е в състояние на шок. То не винаги предхожда инстинктивната реакция на удавяне и не трае дълго, но в сравнение с истинското удавяне, в тази ситуация човек може сам да си помогне. Той може да хване въже, спасителен пояс и др.

Бъдете бдителни и се научете да разпознавате следните признаци на удавяне:

- Главата е под водата, а устата - на нивото на водата;
- Главата е отметната назад и устата е отворена;
- Очите гледат в една точка, човекът не може да се съсредоточи;
- Затворени очи;
- Косата закрива челото или очите;
- Краката не мърдат, тялото е вертикално във водата;
- Човекът се задушава;
- Човекът се опитва да плува в някаква посока, но почти никак не се движи;
- Човекът се опитва да се преобърне;
- Човекът сякаш изкачва стълби, но под водата

Така че, ако някой от компанията ви падне от лодката във водата и всичко изглежда нормално - не е сигурно, че всичко е наред. Понякога най-честият знак, че някой се дави, може да е именно липсата на викове и зов за помощ или размахване на ръце. Може да изглежда, че човекът е спокоен и просто гледа към лодката. Има само един начин да проверите това: попитайте дали всичко е наред. Ако ви отговори, тогава всичко наистина е добре. Но ако мълчи и ви гледа със странен външен вид, имате само 30 секунди, за да доплувате до него и да го спасите.

И накрая, един съвет към родителите - децата във водата обикновено вдигат шум и се забавляват. Ако са тихи, плувайте до тях, за да разберете какво става.

https://nauka.offnews.bg/news/Meditcina_21/Udavianeto-ne-izglezhda-kato-udaviane_110238.html