• Welcome to Български Националистически Форумъ.

Относно въвеждането на вѣроучение въ училищата

Започната от Hatshepsut, 21 Август 2018, 13:19:55

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

HatshepsutTopic starter

Това са данните за избралите да учат "Религия" (православие и ислям) ученици за последните 11 години. Техния брой е маргинален и е спаднал от 1,75% под 0,8% за последната учебна година, което обяснява защо толкова много поповете напират да направят предмета задължителен...

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10153474564802021&set=a.429462212020&type=3&theater

HatshepsutTopic starter

20-годишнина от въвеждането на предмета Религия в българското училище

Представяне на сборникът "Модели на сътрудничество между Църквата, общинската власт и държавата за провеждане на религиозно образование (1997-2017)

На 5 юли 2017г. от 18 ч. в салона на Софийската митрополия на ул. Калоян 7 бе представен сборникът "Модели на сътрудничество между Църквата, общинската власт и държавата за провеждане на религиозно образование (1997-2017)". Събитието се провежда с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и е посветено на 20-та годишнина от въвеждането на предмета Религия в българското училище.
Представянето се организира от Информационно-просветния и катехизаторски отдел на Софийска св. митрополия и Центъра за образователни инициативи Двери.

Авторският екип на изданието – д-р Полина Спирова, д-р Златина Каравълчева и д-р Росица Георгиева, представиха основните модели на сътрудничество между различните институции, изградени през периода 1997-2017 г. за провеждане на религия и перспективите, които се очертават пред този тип образование.
Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, който е почетен председател на Центъра за образователни инициативи Двери, разказа за някои от дейностите му.
Представянето на сборника е една от инициативите, с които се отбеляза 20-годишнина от въвеждането на предмета Религия в българското училище.
В изданието, финансирано от дирекция "Вероизповедания" на МС, са обобщени основни модели на сътрудничество между църковни, общински и държавни институции в областта на религиозното образование, които са изведени на базата на докладите от организирания от Русенска митрополия Национален семинар на тема: ,,Взаимодействие между Църква, общинска власт и държава в сферата на религиозното образование. Добри практики и перспективи" (април 2016). Обобщените модели успешно могат да бъдат приложени и адаптирани към различните условия в страната.

HatshepsutTopic starter

Понеже въпросът за изучаването на вероучение в българските училища периодично се повдига, ще споделя моето мнение - аз съм категорично против изучаването на вероучение в училищата поради следните причини:

1. Аз съм привърженик на секуларната държава и светското образование, в училищата не трябва да се извършва религиозна пропаганда. Религията е въпрос на личен избор на всеки човек и не трябва да се натрапва по някакъв груб и казионен начин.
2. Ако бъде допуснато изучаването на християнско вероучение, трябва да се допусне и изучаването на ислям, което за мен е неприемливо.
3. Часовете по християнско вероучение започват с молитвата "Отче наш"... Към кого е отправена тази молитва? Моето мнение е, че когато се отправя молитва или благодарност към някое божество, задължително трябва да се спомене неговото име. В случая с молитвата "Отче наш" не се споменава никакво име, а истината е, че тази молитва е отправена към еврейския бог Йехова   :rolleyes:
4. Не смятам за правилно в училищата да се пропагандират "ценностите" на Стария завет, а именно - човешките и животински жертвоприношения, убиването с камъни за щяло и нещяло, робството, полигамията и левирата.
5. Не смятам за правилно пропагандирането на еврейския расизъм и ционизъм, а именно поднасянето като абсолютна истина на твърдението, че евреите са богоизбран народ, а останалите народи са второ качество. Не смятам за редно децата в училищата да бъдат възпитавани, че евреите са нещо повече от нас.

И накрая - моят личен пример: аз не съм учил вероучение и не съжалявам за това. И въпреки че образованието едно време беше атеистично, аз никога не съм бил атеист и няма да бъда  :smile-1:

генерал Жеков

Аз съм против.Религията в сегашния си вид,Христовата религия-като наша първостепенна,не е правилната за нас религия.Докато не се направи преход към старите ни Богове и традиции-вероучението,като учебен предмет е излишно
ϟϟ|СВОБОДЕН-СОЦИАЛЕН-НАЦИОНАЛЕН| lYl 
БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО И ВСИЧКО ЗА БЪЛГАРИЯ!

sekirata

То вече няма деца-ученици, няма държава и свястни упрявляващи Вие искате свястни попове и църква! :aha:
На злобата ще се изсмея във очите,
на разни там присъди и обиди,
защото съм високо в висините
и никой мен не може да ме съди!

САМО БОГ МОЖЕ ДА МЕ СЪДИ!

А.Х.Т. cekupama sekirata
sekirata cekupama

Шишман

FELDMARSCHALL

Към секирата - А през комунизма уж като имало силна държава, всички попове бяха много "свестни" до един агенти и доносници на Държавна сигурност. Пък и бутаха по някоя църква ей така за кеф или правеха от църкви обори за животни, това как ти се струва ?
В Русе през 70те разрушиха църквата "Всях Светих", а после у един от участвалите в разрушаването й явно е заговорила гузната съвест и направи нейн макет в двора на къщата си на село. Има мисля че и репортаж за това някъде в нета.

Шишман

Цитат на: генерал Жеков - 21 Август 2018, 19:14:19Аз съм против.Религията в сегашния си вид,Христовата религия-като наша първостепенна,не е правилната за нас религия.Докато не се направи преход към старите ни Богове и традиции-вероучението,като учебен предмет е излишно
Що да не е правилна, много си е добра !  Само че не се знае нищо за старите ви богове и традиции, как ще минете към тях ?

long time ago

В мнозинството ни народът ни е далеч от Бога, това на мен не ми пречи да обичам хората.
След 1989 се надявах,че ще се случи - вероучението в училищата.

С годините разбрах,че това е много сериозно и ако няма подготвени хора и Божие благоволение, човешките напъни остават напразни.
т.нар. духовни водачи би трябвало да постят и да се молят за народа ни и за бъднините му,за да се доближават до Бога и да разпознават времената и случващото се, не да стоят удобно в кабинетите и да чакат заплатите си. Вярата и служенето на Спасителя не са шега или корист. Користолюбивите нямат Божие благоволение. Затова там където има печалбарство, няма духовни плодове а само фалш.
Благочестието не е средство за печалба. Бог не може да бъде излъган.

Шишман

Цитат на: Long time ago - 14 Юни 2020, 22:03:39В мнозинството ни народът ни е далеч от Бога, това на мен не ми пречи да обичам хората.
След 1989 се надявах,че ще се случи - вероучението в училищата.

С годините разбрах,че това е много сериозно и ако няма подготвени хора и Божие благоволение, човешките напъни остават напразни.
т.нар. духовни водачи би трябвало да постят и да се молят за народа ни и за бъднините му,за да се доближават до Бога и да разпознават времената и случващото се, не да стоят удобно в кабинетите и да чакат заплатите си. Вярата и служенето на Спасителя не са шега или корист. Користолюбивите нямат Божие благоволение. Затова там където има печалбарство, няма духовни плодове а само фалш.
Благочестието не е средство за печалба. Бог не може да бъде излъган.
Народа е доста близо до Бога. Оценката ти не е точна.
Кой ти каза че т.нар. духовни водачи не  постят? Как го ра3бра ? Осъди ги с лека ръка.

long time ago

Дано да е.
Не съм ги осъдил. Факт е,че няма вероучение. Преди 09.09.1944 е имало в училищата. С много добри помагала.

Шишман

Цитат на: Long time ago - 14 Юни 2020, 22:14:16Дано да е.
Не съм ги осъдил. Факт е,че няма вероучение. Преди 09.09.1944 е имало в училищата. С много добри помагала.
Каква е вярата на българите е дълга тема, но е 10-ки пъти по-силна отколкото изглежда.

Similar topics (2)