• Welcome to Български Националистически Форумъ.
 
avatar_Hatshepsut

Възрожденско училище "Азъ съмъ Българче"

Започната отъ Hatshepsut, 25 Юли 2018, 22:30:11

0 Потрѣбители и 7 гости преглеждатъ тази тема.

Hatshepsut

Възрожденско училище "Аз съм Българче"

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10212510168856783&set=a.10212510151776356.1073742048.1459635453&type=3&theater

Снимки: Асен Великов

Нека опазим българския дух, да възпитаме децата си в ценностите и традициите, фолклора и обичаите ни!

Възрожденско училище ,,Аз съм българче!" е авторска програма на Фондация ,,Аз съм българче" и се изпълнява от лицензиран туроператор.

Създадохме и успешно реализирахме алтернативно образователно приключение, което ще ви даде възможност да разгърнете въображението си, да усетите свободата на духа, да бъдете щастливи, отговорни и вдъхновени.


Кои сме ние?

Ние сме дружина от млади /и не съвсем млади/ ентусиасти - будни, активни, можещи и знаещи, влюбени в род и Родина човеци, обединени в идеята да предадем любовта и знанието си на подрастващите, които ще се включат в нашето лятно училище по родолюбие.

Защо в Копривщица?

Мястото не е случайно. Копривщица е родният дом на много български възрожденци, дали мило и драго за образованието. Тук е открито първото класно училище от просветителя Найден Геров, където ще се проведе един от уроците ни по родолюбие.

Има толкова много вдъхновяващи истории - за образование, за въстания, за дързост и смелост, граничещи с безразсъдство, за вяра и жертвоготовност, за народни занаяти и бит, за семейни ценности. Истории, които отдавна изчезнаха от учебниците на децата ни.

И решихме да ги разкажем. На децата, които имат нужда да вярват, че сме наследници на един достоен народ! И да вдъхнем надежда и вяра на родителите им!

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10212510169976811&set=a.10212510151776356.1073742048.1459635453&type=3&theater


Програма на летния лагер

Това не е просто училище, това не е просто лагер! Създадохме и успешно реализирахме алтернативно образователно приключение, което ще ви даде възможност да разгърнете въображението си, да усетите свободата на духа, да бъдете щастливи, отговорни и вдъхновени. Заедно изграждаме позитивна приятелска среда, участваме в много, различни по характер, занимания, създаваме красота и усвояваме знание. Докато крачим уверено към бъдещето, ще ви разказваме за славни битки за свобода, за всеотдайни учители, за щедри народни дарители и будители. Ще търсим корените си, за да открием онзи живец, съхранил ни като народ и оставил за нас чудни истории, прекрасна храна и красиви обичаи.

Какво да очаквате?

В програмата са включени игри, дискусии за важните неща в живота, творчески работилници, ежедневни занимания по българска история - такава, каквато е била, но отдавна е изчезнала от учебниците в училище, страхотни преживявания, домашна храна и още, и още...

Къде се провежда?
гр. Копривщица

Възрастова група:
7 - 14 години

Програмата не е за вас, ако
.... очаквате да се излежавате до късно,
.... ако ви мързи да спортувате,
.... ако не искате да учите,
.... ако закусвате, обядвате и вечеряте с бургери,
.... ако светът ви е заключен в таблета,
.... ако нямате приятели и не искате да имате,
.... ако...

Има още хиляди причини да пропуснете това приключение
Но има два пъти повече да участвате!

Колко струва?

По-малко от цената на седмица чуждоезиково обучение;
По-малко от ,,почивка" с ,,всичко включено";
По-малко от най-новия ви телефон или ,,марковите" парцали..
И ТОЧНО 527,00ЛВ. (Предвиждаме намаление за две деца от семейство или група.)


КАКВО Е ВКЛЮЧЕНО В ЦЕНАТА?

Нощувки — 6 броя — ще живеем в 150-годишна възрожденска къща — архитектурно чудо с огромен двор;
Храна — 4 хранения дневно:
закуска — мекици, бухти, топла баница със сирене, пържени филийки със сладко от горски ягоди. И, задължително, истински планински билков чай;
обяд — топла супа, основно и десерт /лек крем, плодове/;
следобедна закуска — филийки с лютеница, палачинки, плодове. Напитки - айрян, домашна лимонада, топъл билков чай;
вечеря — основно и десерт.

Бележка: В обедната храна включваме месо /нетлъсто пилешко, свинско, телешко/, за вечеря предвиждаме риба или постни храни. Менюто е изготвено от професионалист с дългогодишен опит и е съобразено с особеностите на детското хранене. Приемаме всякакви идеи.

Входни такси в къщи-музеи на Любен и Петко Каравелови, Тодор Каблешков, Димчо Дебелянов, Георги Бенковски, Ослекова къща, Лютова къща;
Беседи от лицензирани екскурзоводи в музеите;
Входни такси и беседа в ,,Копривщица - Просветен център през Възраждането";
Участие в урок по взаимна метода в ,,Жив музей";

Участие в творчески работилници;
Участие в образователни дискусии – ,,Традиции и семейни ценности" ,,Правата на детето и неговите отговорности", ,,Финансова грамотност за деца", ,,Безопасно общуване в Интернет", "Не! На агресията!" , ,,Различни, но заедно", "Вяра в доброто", ,,Професиите" с гост-лектори;
Обучение ,,Първа помощ";
Вход за аквапарк и осигуряване на спасител;
Посещение на ферми с каруци;
Първи уроци по езда;
Първи уроци по народни танци;
Участие в ателие ,,Сръчко" - работа с вълна – изработка на плъсти, с глина и т.н;
Всички материали и помагала;
Децата получават: раница, тениски, шапки, работна книга, сертификат и др.;
Медицинско осигуряване;
Спортен инструктор;
Охрана;
Застраховки: Туристически и Злополука, осигурени от ЗЕАД "Булстрад живот ВИГ".
Транспорт: гр. София — гр.Копривщица и обратно.

https://www.azsambulgarche.com

Hatshepsut

В деня на християнското семейство се замислям за духовния разпад, за ценностите, които се позагубиха с времето, за това, от което доброволно се отказахме или позволихме да се случи. Как стана така, че хората започнаха да се вълнуват повече от черните петъци, отколкото от светлите празници? Къде се скъса нишката, къде изчезна топлината, защо се разпаднаха толкова много семейсва? Изгубихме ли се нейде по пътя?

Помня детството ми - онова босо и мокро детство, в което празниците ни събираха цялата родà. Всеки приготвяше по нещо и заедно препълвахме трапезата с чудесии. В семействата имаше по две, по три деца и никой не ги наричаше домашни любимци. Бяхме деца, естествено обичащи, изгаряни от любопитство и жажда за знания, имахме вяра, имахме търпението и възпитанието, че с труд можем да постигнем всичко. Имахме доверие, възпитаха ни в благородство, дадоха ни любов, научиха ни да носим отговорност.

Помня как се строеха къщите в родната ни Копривщица - всички заедно - докато се стигне до знамето на покрива. Празник беше всеки нов дом, празник беше раждането на всяко дете в многолюдните семейства. И радост, безгранична радост и любов!
Това помня и това разказвам на децата и виждам как грейват очите им! :) Бъдете здрави и намирайте начини да ги будите, да ги усмихвате, да ги радвате.
Идват чудни деца, нека ги следваме с обич!
Това са новите деца! Зарадвайте им се и ги благословете! :)
А ние продължаваме нататък. Обявихме датите за лагера за догодина:

13.07. - 19.07.2020 г
10.08. - 16.08.2020 г

И отново половината места са заети! Благодарим на родителите, които ни се довериха и избраха това малко по-различно лятно преживяване за децата си! Благодарим на децата им, които греят за нас! :)

(от фейсбук-страницата на Възрожденско училище "Аз съм Българче")


Hatshepsut

Възрожденско училище ,,Аз съм българче" потапя децата в традициите и историята


Днешните деца са натоварени с много очаквания – тези на семейството, учителите и дори цялото общество. А системата на образованието вместо да им помага да се изградят като щастливи и подготвени за живота хора, ги поставя в условия на състезание и стрес със субективни оценки, които изместват акцента от същинския смисъл на обучението в училище. Подобен извод правят много съвременни родители, които се сблъскват със закостенелите норми и разбирания в българското образование.


С убеждението, че има други много по-добри начини да се предадат опит и знание на децата, дипломираният психолог Пепа Чавдарова организирала преди години първия летен лагер за деца във възрожденския град Копривщица. Самата тя е родена и израснала там и знае колко е важно за всеки млад човек да бъде възпитаван в дух на патриотизъм и общочовешки добродетели. С идеята си, че Копривщица, не може да се посети и разгледа само за един ден, Пепа поела отговорността да заведе там повече деца и то в дните на лятната си отпуска. Нарекла инициативата Възрожденско училище ,,Аз съм българче" и чрез нея успяла да привлече като помощници и съмишленици повечето музейни работници в града. Те с радост всяко лято посрещат децата и разказват историята на Копривщица, която с право наричат ,,люлката на Българското възраждане".


Бихме искали да съхраним българския дух, традициите и едновременно с това да научим децата на полезни житейски неща – казва Пепа Чавдарова и продължава:

Живеем в голяма възрожденска къща в Копривщица, с голям двор и висока каменна ограда, с три високи порти. Това е Старирадевата къща, известна с автентичната си архитектура. Наемаме я, защото е много добро място за летен лагер, какъвто е нашият. Опитваме се да ограничим групата до 30 души, защото не харесвам модела на масовите лагери. За мен е най-важно да покажем лично отношение и внимание към всяко дете. Идеята ни е да съхраним социалната функция на това, което правим. Затова, редом с децата на по-заможни родители, имаме определени места за деца от семейства без никакви възможности. Те често се отглеждат от своите баби и дядовци. Имаме малчугани от различни социални групи и етноси и ги възпитаваме в дух на толерантност. Опитваме се да накараме всички да се научат да живеят заедно и да приемат различията помежду си. За нас децата са си деца, без значение от социалното им положение, от временните затруднения или възможности на родителите. Всичко, което правим е заради тях. Искаме в лагера те да се чувстват добре, все едно са в нормално семейство. Опитваме се, макар и за броени дни, да създадем добра среда, близка до семейната.


Чрез опита си като психолог още в първите два дни от летния лагер Пепа Чавдарова успява да накара децата да живеят и работят като в екип. В основата на успеха са ясните и точни правила, които еднакво важат за всички. Целта на Възрожденското училище не е само една. Понякога и десет дни са достатъчни, за да се научат децата да разсъждават с логика, да се грижат един за друг, да бъдат полезни на себе си и на другите. Ние им показваме историята такава, каквато е била наистина, а не такава, каквато са я описали накратко в учебниците – казва Пепа и още:

По време на Възрожденското училище организираме срещи с различни майстори-занаятчии. Те показват на децата как се правят съдове от глина. В дърводелското ателие правят къщички за птици, опитват се да моделират фигурки от вълна. Така учат чрез личния си опит и преживявания. Имаме урок по оказване на първа помощ, срещаме се с хора от различни професии – полицаи, пожарникари, програмисти и т. н. Организираме беседи за земята, водата, екологията. По този начин децата получават конкретни социални умения. Забелязала съм, че има малчугани, които много добре боравят с компютъра, знаят много за напредъка в технологиите, но не се справят с елементарни битови неща.


Хубаво е, че училището ни среща подкрепа в целия град. Посещаваме общината, заедно с децата влизаме в ритуалната зала и наблюдаваме бракосъчетанието. По време на целия лагер създаваме среда, в която много говорим за българското семейство, какво е било преди и как живее сега. На семейните традиции и ценности обръщаме специално внимание.

https://bnr.bg/radiobulgaria/post/100978087/vazrojdensko-uchilishte-az-sam-balgarche-potapa-decata-v-tradiciite-i-istoriata

Шишман

Идеята и начинанието са хубави, но............. !
Но за съжаление нещата , около нашето родолюбие и българщината : не са добре изяснени, силно са замърсени, объркани са и неясни + че са оплетени с либерализъм, революции и комунизъм. Това може да има доста лош обратен ефект.
За това трябва тези неща да се изяснят очистят и тогава ще тръгнем на пред.

Hatshepsut

Събираме дружинката и тази година!
Датите са ясни, мястото- познато.
Записването - през сайта, до изчерпване на местата.
Вярваме, че ще имаме чудно лято!
Бъдете здрави и не се страхувайте да живеете!  :smile-1:
Екипът на Възрожденско училище ,,Аз съм българче!"


Tags:
Powered by EzPortal