• Welcome to Български Националистически Форумъ.
 
avatar_Nordwave

Скандална книга на американецъ омерзява българитѣ

Започната отъ Nordwave, 03 Ное 2018, 21:25:29

0 Потрѣбители и 1 гостъ преглеждатъ тази тема.

Nordwave

Скандална книга на американец омерзява българите


Скандална книга на американски историк се появи в началото на август 2010г. на българския книжен пазар.
 ,,Смърт и изгнание" : "Етническото прочистване на османските мюсюлмани (1821-1922)" е написана от Джъстин Маккарти, професор по история в Университета в Луисвил, Кентъки. Той е печално известен с това , че не само отрича геноцида над арменците в Османската империя, но и твърди, че арменците в Източен Анадол били избили минимум половин милион турци!
Наред с подобни тези, излизащата на български негова книга ни убеждава, че след Освобождението от турско робство ,,руски войници, казаци и български доброволци и селяни са извършили кланета и зверства над мюсюлманското население в България. Избити са били от 262 до 264 хиляди мюсюлмани, повечето турци, а половин милион бежанци са избягали с отстъпващите османски сили".
Специална глава в книгата е посветена на мародерствата и убийствата, които четите на ВМРО уж били извършили по време на Балканската война в турските села.
Репортерът на "Plovdivmedia" положи доста усилия да установи кое издателство ще пуска на пазара този ,,бестселър". Оказа се, че това е самоинициатива на ст.н.с. д-р Веселин Ангелов, сътрудник на Регионалния исторически музей в Благоевград. Той сам я финансира и издава, а печатницата на Софийския университет се съгласила да я отпечата.
,,Когато реших да прочета за първи път тази книга, захвърлих я, призна пред ,,Рlovdvmedia" д-р Ангелов. – Опитах втори път и пак я захвърлих. Най-накрая реших да изпия горчивата чаша и я прочетох. След това реших да я издам. Трябва да уважаваме мнението и на другите. Маккарти цитира източници, които са ползвани от много наши историци. Българските архиви са пълни с подобни доказателства, но всичко това е прикривано у нас. Издаването на книгата ще бъде чудесен повод за дискусия, нека историците ни да си кажат думата дали това е истина или не. Книгата я има, качена е в Интернет на английски и турски. Защо да не излезе и на български?", пита издателят.

А защо трябва да излиза, питаме ние? След като четвърт век на българина се вменява някаква вина за възродителния процес, сега вече той ще се чувства гузен за това, че е извършил ,,геноцид над турците"! Това ни внушава дори и предговорът на ,,изпилия горчивата чаша" д-р Веселин Ангелов: ,,По всяка вероятност, четейки книгата на Джъстин Маккарти, преобладаващата част от българските читатели ще бъдат изумени, втрещени и ще поискат да я захвърлят. Няма да повярват на нищо от написаното в нея и ще мислят, че събитията там са представени едностранчиво. Ще мислят, че в ръцете си държат продукт на огромна фалшификация, ,,оръдието" на една добре организирана, мащабна манипулация на турската историография и пропаганда. Казано най-общо, ще им се струва, че четат една история, съшита с бели конци. Недоволството им ще бъде особено голямо там, където авторът представя ключови събития от новата българска история в коренно противоположна светлина.", усеща се д-р Ангелов. И бърза да ни успокои: ,,Маккарти подчертавал, че милиони българи не били участвали в изтребването на турците. За това трябвало ,,да прочетем другата история".
До колко доказателствата на които се опира Маккарти в опитите си да изкара турците жертви, а българи, арменци, руснаци и сърби – касапи и насилници, е въпрос на друга тема. Достатъчно е да споменем една друга негова статия, в която той обяснява
"Абсурдно е да се твърди, че е имало насилия срещу християнските свещеници, защото Коранът изрично забранява насилието срещу свещеници на "хората на Книгата"(евреи и християни)". Ако вярваме на американския историк, баташкият поп Нейчо сам си е отрязал главата.

Това е пореден опит някой да си прави упражнения по деликатни въпроси от балканската история, коментира за ,,Рlovdivmedia" Слави Георгиев, началник-щаб на ВМРО-НИЕ: "Българите никога не са извършвали кланета над никого. Ние сме единствената балканска държава, която не си е решавала проблемите с малцинствата по насилствен път. Турците са си останали в България, при това с цяло си имущество, нещо което не се е случило в друга страна на Балканите. Останалото са абсурдни твърдения на хора, които не познават реалните факти. Прави се пореден опит да ни пробутват чуждата гледна точка в стил ,,митът Батак". Срамно е, че подобно нещо ще се печата в Софийския университет. Такива четива не могат да излизат от една държавна институция. Издателят може да си ги печата в която си иска квартална печатница. ,,
Слави Георгиев припомня, че когато по време на сражения македонските чети са побеждавали турските части, победеният аскер им е отдавал военни почести: ,,Чест не се отдава на мародери", подчертава войводата.
,,Във време на демокрация не може да се забраняват книги, коментира за ,,Рlovdivmedia" Саках Чалъкян, председател на арменската организация ,,Хай Тад", бореща се за признаване на Геноцида. – Най-доброто, което можем да направим е да не купуваме тази книга. Тезите й не могат да променят историческите факти."
Ако можем да разберем напъните на спонсорирания от Анкара американски псевдоучен, то необясним обаче за нас остава ентусиазмът на българския му колега д-р Веселин Ангелов да ни пробутва ,,другата история".

http://www.plovdivmedia.com/
Публикациитѣ на Nordwave, публикувани тукъ посмъртно презъ 2018г. сѫ прехвърлени въ неговия профилъ съ решение на администрацията на Форума отъ 9 Априлъ 2023г.

Amenhotep

#1
Идиотизъм! В Турция написали учебник за Българския гнет над турците

Да ....

Теорията за "Българския геноцид НАД турците" е едно от най-новите "открития" на неоосманската "историческа" "наука".

А и неоосманисткото правителство на Ердоган и Давудоглу хвърлят доста големи суми пари, за да разпространяват тия ... ъъъ ... "исторически истини" ...

long time ago


генерал Жеков

Не е виновен запада,за това че някакъв ха-хо е тръгнал да се прави на историк.Американците никога не са били наши приятели и дори могат да бъдат поставени в позиция на врагове,доколкото разглеждаме отношението им спрямо нас и съюзниците ни.Такива "научни книги" е имало винаги и ще ги има,без значение дали ни харесва.Това,което можем и трябва да направим е да осигурим пълна изолация за автора и неговите глупости,пък нека си ги пише-един ден и това може да се спре,но сега не притежаваме тази възможност,за съжаление.
ϟϟ|СВОБОДЕН-СОЦИАЛЕН-НАЦИОНАЛЕН| lYl 
БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО И ВСИЧКО ЗА БЪЛГАРИЯ!

Similar topics (1)

Powered by EzPortal