• Welcome to Български Националистически Форумъ.
 
avatar_Hatshepsut

Антибългарски филми въ Македония

Започната отъ Hatshepsut, 31 Окт 2018, 05:52:00

0 Потрѣбители и 1 гостъ преглеждатъ тази тема.

HatshepsutTopic starter

Тази информация е от 2011г.

В Македония се снима нов антибългарски филмов проект, сигнализираха от Българския културен клуб – Скопие в своя позиция, изпратена до Actualno.com. Става въпрос за филма "Трето полувреме", който предстои да бъде завършен през 2012 година.

Филмът разказва за футболния отбор Македония (Скопие), който между 1941-1944 година участва в Държавното първенство по футбол в Царство България.

През 1942 година отборът играе общо 4 пъти с Левски (София). Първо играят 2 мача за Софийското първенство: в Скопие мачът върви при 1:0 за Македония (Скопие), на Левски е присъден спорен гол, след което футболистите на Македония (Скопие) напускат мача и губят служебно с 0:3. Във втория мач в София е отменен гол на Македония (Скопие) за 0:3, а в крайна сметка мача завършва 2:2 и Левски става победител в Софийското първенство. През същата 1942 година Македония (Скопие) достига финал на държавното първенство и се изправя срещу Левски (София), но губи двата мача с 1:0 и 2:0. По това време треньор на отбора е унгарският евреин Илеш Шпиц, който след началото на депортацията на евреите във Вардарска Македония е спасен от българското управление.

Във филма българското управление е представено едностранно като по-лошо от сръбската окупация на Вардарска Македония. Борбата на футболния отбор Македония (Скопие) е представена като борба на македонските националисти срещу българските окупатори, предвождани от злия български офицер и лоялен нацист Гарванов.

В позицията на Лазар Младенов, председател на Българския културен клуб – Скопие, се посочва:

"В Р. Македония с пълна пара се снима игралният филм "Трето полувреме". Действието се развива през 1942г. и разказва за футболния мач между ФК "Левски" и ФК "Македония" от шампионата на обединената футболна лига на България. Многобройните исторически доказателства недвусмислено свидетелстват, че възраждането на ФК "Македония" като част от българския спорт се подкрепя топло и ентусиазирано от населението на Вардарска Македония по това време.

Целта на филма "Трето полувреме" е да се постигне изключителен пропаганден ефект сред широките маси от населението и чуждестранната публика чрез силата на художественото въздействие. Посредством поредната фалшификация на историческата истина, България ще бъде представена в изключително негативна светлина.

Филмът е с бюджет 3 милиона евро, половината от които са осигурени от македонското правителство, което провъзгласи филма за проект от национален интерес, реализиран под личните напътствия и наблюдение на място от македонския премиер. В този филм историята ще бъде драстично изопачена – българите за пореден път ще бъдат представени като зверове-окупатори, целящи да убият треньора на македонския отбор от еврейски произход, а зрителите по трибуните ще скандират против "българската фашистка окупация". Филмът спекулира с трагичната съдба на депортираното еврейско население от Македония и Тракия като вината за това изцяло се прехвърля "от болната глава на здравата" – като нацисти са представени единствено българите, но не и самите немци. Внушава се дори, че концлагерът в Треблинка е бил едва ли не под български контрол.

Статиите в македонските медии относно заснемането на филма не пропускат да използват старите югославски клишета за "фашистка България", "българскифашистки окупатор", "нацистка лига" и т.н
. Никоя друга страна и народ не се определят като "фашистки" в днешна Р. Македония, освен България и българския народ. Стигна се дори до пълния парадокс македонската редакция на германската правителствена медия "Дойче веле" да публикува нравоучителни статии във връзка с Холокоста, назидавайки и вменявайки вина на българския народ. За съжаление, липсата на всякаква официална реакция от страна на България окуражава македонистите в тоталното изопачаване на историята на международната арена, представящо българите не като народ-спасител на евреите, а като народ-палач.

Филмът е в драстично противоречие с докладите и препоръките на ЕС за обективно тълкуване на историята и реформиране на идеологизираната образователна система. Тровят се не само отношенията със съседните страни от ЕС, но и младите поколения в Р. Македония и чужбина.

Докато "националниот идентитет" се укрепва с такива правителствено-финансирани антибългарски проекти, сръбското малцинство в страната все по-смело разпространява видеоматериали и ТВ клипове за предстоящото преброяване:


POSLANICA ZA POPIS SRBIMA U MAKEDONIJI 2011

www.actualno.com

HatshepsutTopic starter

Тази информация е от 2011г.

Български евродепутати сезират ЕК за македонски филм

Евродепутатите Евгени Кирилов, Андрей Ковачев и Станимир Илчев изпратиха писмо до еврокомисаря по разширяването Щефан Фюле във връзка с манипулации във филма"Трето полувреме", сниман в Скопие.

Това съобщи агенция "Фокус". Евродепутатите възнамеряват да сезират организациите, участващи в реализацията на филма за Втората световна война "Трето полувреме".


Кадър от честването на 20 години от независимостта на Македония на 8 септември 2011 г.

"Ще настояваме те да оттеглят финансовата си подкрепа за филма или да гарантират, че сценарият му ще бъде променен така, че да не съдържа исторически манипулации, които подклаждат език на омраза срещу съседни страни", се казва в писмото. В него се посочва:

"В последно време до нас достигнаха сигнали от много граждани и неправителствени организации, алармиращи за нови опити на Република Македония да манипулира историята на Балканите, както и за държавно провеждано насаждане на омраза спрямо съседните на Република Македония страни, и в частност спрямо България."

В момента в Република Македония се снима международната ко-продукция "Трето полувреме". Действието се развива по време на Втора световна война. Според информацията, с която разполагаме, сценарият на филма явно насажда омраза срещу България особено сред младежите, пишат депутатите.

Очевидно отново ставаме свидетели на един от многото случаи на
насърчаване изграждането на македонска идентичност чрез исторически фалшификации.

В своя брой от 22 октомври 2011 г. македонският ежедневник "Вечер" съобщава, че филмът има бюджет от 2 150 000 евро. Според Министерството на култура на Република Македония ко-продукцията, обявена за "проект от национален интерес", е получила съществена държавна субсидия от 1 000 000 евро както и 500 000 евро от Македонския филмов фонд.

Генерален спонсор на филма е Спаркасебанк, Македония (АД). Фондът "Холокост срещу евреите от Македония" и Македонската еврейска общност също имат финансово участие.

Тази политика на Република Македония пряко противоречи на нашите европейски ценности, както и на текстовете на две резолюции на Европейския парламент.

Вярваме, че мнозинството македонски граждани не споделят държавно провежданата политика, използваща езика на омразата за утвърждаване на национална идентичност в Република Македония за сметка на Република България, пишат тримата български евродепутати. Те припомнят, че

България е съседна страна, която винаги е подпомагала Македония по пътя й към европейска интеграция,

както и че именно тя първа призна официално независимостта на македонската държава през 1992 г.

Ето защо очакваме да поставите въпроса за използването на езика на омразата срещу България (в този филм, в проекта Скопие 2014 г и др.) в официалните Ви контакти с македонските институции по повод процеса на присъединяване на Република Македония към Европейския съюз", се казва в писмото, подписано от евродепутатите Евгени Кирилов, Андрей Ковачев и Станимир Илчев.

Тримата цитират Резолюция на ЕП от 10 февруари 2010 г. по доклада за напредъка на Република Македония през 2009: "Призовава органите на Република Македония да вземат необходимите мерки, за да се премахнат условията за подбуждащи омраза изказвания, свързани със съседни държави-членки на ЕС, в средствата за масово осведомяване и сходните твърдения в учебниците".

Цитирана е също Резолюция на Европейския парламент от 7 април 2011 г. по доклада за напредъка на Република Македония през 2010: "Призовава правителството да засили всеобхватния диалог между етническите общности ..., както и да се въздържа от действия и инициативи, насочени към засилването на националната идентичност за сметка на останалите общности".

В същия документ е записано също, че се "установява липса на напредък в съвместното тържествено отбелязване на исторически събития, споделяни със съседните държави-членки на ЕС, с цел допринасяне за по-добро разбиране на историята и добросъседски отношения, както е подчертано в предишния доклад."

Там ЕП настоятелно призовава за въвеждането в училищата на учебници, в които няма идеологически тълкувания на историята. Подчертава и значението на добросъседските отношения и разбирането на чувствителните за съседните държави-членки въпроси в този процес.

Призовани са правителствата да избягват жестове и пораждащи спорове действия и изявления, които могат да имат отрицателно отражение и да предизвикат напрежение в добросъседските отношения.

www.vesti.bg

HatshepsutTopic starter

#2
Тази информация е от 2016г.

Отново антибългарски филм в Македония - "Освобождението на Скопие"Втори филм с антибългарски внушения произведе Македония. Сънародниците ни са описани като свирепи кръволоци и изверги, които се гаврят с евреи и македонци по време на Втората световна война, пише "168 часа".
Сценарист на филма е Дарко Митревски, който преди 4 г. бе режисьор на лентата "Трето полувреме", предизвикала скандал. Филмът се предлагаше за "Оскар" за чуждоезичен филм, но не попадна в списъка на номинираните.

Действието в "Освобождението на Скопие" се развива през 1943-1944 г., когато територията на днешна Македония е окупирана от нацистките войски. Филмът започва с това, че те са подпомагани от българските си съюзници.
Българските войници са представени в най-свирепи окраски. Дори германският офицер нацист, който изнасилва македонка, изглежда като културен джентълмен пред сънародниците ни. Те са описани като изверги, които кръстосват Скопие, за да безчинстват, става ясно от ревюто за филма във в. "Холивуд рипортър", публикувано на 6 декември.
Македония, 13 ноември 1943 г., започва лентата. Малко след това се виждат насъбрали се хора и някой казва: "Българите идват. Бягайте!".
Режисьорът и изпълнител на една от главните роли Раде Шербеджия играе ключова фигура в местната съпротива срещу окупаторите. Пред очите на зрителите той е смазан физически и психически увреден от жестокия българин Господинов, пише "Холивудски репортер" за сценария на лентата.
Той е по пиеса от 1976 г., която по времето на Югославия е била поставена във всички столици на републики от федерацията - Белград, Загреб, Любляна, Сараево и Скопие. Неин автор е Душан Йованович.


Trailer: OSLOBODENIE SKOPJE

https://www.vesti.bg/

HatshepsutTopic starter

Документалният филм ,,Последно полувреме" в отговор на чудовищните фалшификации и лъжи в македонисткия ,,Трето полувреме".
Фактите, документите, архивните кадри се противопоставят на типичната коминтерновска пропаганда, в която всичко е лъжа.
За разлика от македонисткото извращение, ,,Последно полувреме" е есенцията на документалното кино, защото от първата до последната минута са използвани архивни кадри и документи.Последно полувреме

HatshepsutTopic starter

Степан Поляков: Говорейки лошо за България, македонците скачат върху себе си


Документалният филм ,,Последно полувреме" трябва да затвори всички полувремена между България и РС Македония. Това заяви в интервю за БГНЕС режисьорът, продуцент и писател Степан Поляков

,,Последно полувреме" е разказ за фалшификацията на историята. Документалната лента разказва истинската история на футболния мач между ,,Левски" и скопския ,,Македония", който се е играл през март 1942 г. Мачът е спечелен с 3:0 от ,,сините". Любопитна подробност е, че по онова време мачовете са започвали с нацистки поздрав, но единият от отборите отказва да направи това и остава с прилепени до тялото ръце.

Този морален подвиг в разгара на Втората световна война, когато нацистката машина е в апогея си, е извършен от играчите на ,,Левски"... Тази истина обаче е изопачена в съвременния македонски игрален филм ,,Трето полувреме", в който българите са представени като нацистки изверги.

,,Филмът ни се казва ,,Последно полувреме", за да затвори всички полувремена между нас и РСМ. В него ние сме показали истински кадри. По онова време нашият клуб ,,Левски" и нашият клуб ,,Скопие" играят мач за вътрешното ни първенство, левскарите отказват да вдигнат ръка, а това правят момчетата от Македония. Вдигат ръка в нацистки поздрав в Берлин, Рим, Виена и дори в Лондон и само в София ръцете остават долу. България е чиста от фашизъм", подчерта Степан Поляков.

Според него опитът на ,,Трето полувреме" и на съвременните македонски политици да представят българите като фашисти и нацисти е нелеп. Той е категоричен, че трябва да се говори за хората, като играчите на Левски, които са рискували много, отказвайки да вдигнат ръка.

,,Тези хора са в някакъв смисъл герои, които ние не разпознаваме днес, ние трябва да говорим за тези хора, а не за глупостите в Македония", каза Степан Поляков.

Друга гавра в македонския филм е свързана с живота на треньора на ,,Скопие", който е известният унгарски евреин Илеш Шпиц. Той е спасен от депортацията от председателя на футболния клуб Димитър Чкатров. Той е български революционер, деец на ВМРО и един от организаторите на Македонската патриотична организация, обединяваща македонските българи в САЩ и Канада. Чкатров е разстрелян от сърбо-македонските комунисти през 1945 г.

,,Ние спасяваме Илеш Шпиц. Той трябва да има некролог, на който да е написано всичко, а този човек няма такъв некролог, бих искал някой път да се срещна с режисьора на ,,Трето полувреме" и да го попитам как спи", каза Поляков.

В момента се подготвя и версия на английски език на ,,Последно полувреме". Диктор е един забележителен британски актьор – Тери Рандъл. Той е бил леко смутен, когато е трябвало да прочете редовете за фашистката партия във Великобритания, която е имало сериозни почитатели на Острова през 30-те години на миналия век. ,,Той прочете тези редове и не се превърна в национален предател. Желанието ни е да пуснем филма в чужбина и истината да се види в цял свят", заяви Поляков.

Според него РС Македония в момента се блъска в стената.

,,Македонците не разбират, че колкото по-лошо говорят за България, толкова повече скачат върху себе си. Имам приятели македонци, те не са това, което се говори в официалната пропаганда", заяви режисьорът на ,,Последно полувреме". /БГНЕССтепан Поляков: Говорейки лошо за България, македонците скачат върху себе си

https://bgnes.bg/news/stepan-polakov-govoreiki-losho-za-b-lgaria-makedontcite-skachat-v-rkhu-sebe-si/

HatshepsutTopic starter

В Брюксел беше представен документален филм, разобличаващ македонска кинолъжа


По покана на Ангел Джамбазки в сградата на Европейския парламент в Брюксел беше излъчен документалният филм ,,Последно полувреме". Българският представител в Европейския парламент беше своеобразен домакин при представянето на лентата, която разказва истинската история за легендарния футболен мач от държавното футболно първенство на България през 1942 г. между софийския клуб ,,Левски" и скопския ,,Македония", в който ,,Левски" печели с 3:0 като гост. Темата беше поставена от Ангел Джамбазки на дневен ред в Брюксел, тъй като изобличава редица клеветнически кампании срещу България. Действието във филма се развива по времето на Втората световна война, когато немските войски окупират Югославия, а българската армия влиза във Вардарска Македония.

,,Последно полувреме" е дело на Военния телевизионен канал в копродукция с Файв Стар Медиа Груп, а по време на представянето му в Брюксел присъстваше и европейският представител от Европейските консерватори и реформисти Ришард Чарнецки. Авторите на съвместната продукция се противопоставят на фалшификациите в македонския игрален филм ,,Трето полувреме" (2012 г.), който преиначава историята на легендарния мач и изобразява българските войски като варвари и главорези, а съпругите на офицерите са показани как ходят да гледат разстрели за забавление като на мач, докато си веят с ветрила, за да се спасят от досадната жега. Македонският премиер Никола Груевски обявява филма за ,,Проект от национално значение". Основното внушение е, че българите активно участват в провеждането на Холокоста. Показателно е, че ,,Трето полувреме" е копродукция между Македония, Сърбия и Чехия. А филмът има тържествена премиера в Израел. Излъчването и разпространението на македонския филм не остава без политически отзвук. Български евродепутати тогава остро протестират в писмо до ЕК, в което осъждат ,,опита да се манипулира балканската история" и да се ,,насажда омраза" от държава кандидат за член в ЕС към нейни съседи. В отговор режисьорът на филма ги обвинява в неофашизъм, заплашва ги със затвор, а македонските медии подхващат кампания на омраза срещу българите.

Манипулациите, негативните внушения и откровените лъжи към сънародниците ни в македонския филм принуждават български филмов екип да опровергае пропагандния проект на Северна Македония. Екипът, създал филма ,,Последно полувреме", е съставен от изпълнителния продуцент Тома Иванов, сценаристите проф. Димитър Недялков и Степан Поляков, режисьора Степан Поляков и Цветелина Василева, д-р Бисер Банчев – исторически консултант, д-р Стоян Марков – копродуцент към Военен телевизионен канал, Юлия Николова – директор продукция, и диктора Надя Полякова.

https://vmro.bg/

Tags:

Similar topics (5)

436

Отговори: 35
Прегледи: 4545

1925

Отговори: 0
Прегледи: 80

866

Отговори: 10
Прегледи: 1718

Powered by EzPortal