• Welcome to Български Националистически Форумъ.
 
avatar_Hatshepsut

Извънземни / НЛО

Започната от Hatshepsut, 26 Августъ 2018, 13:46:25

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Вярвате ли в съществуването на извънземен живот?

НЕ, не вярвам че има извънземен живот
1 (20%)
ДА, има извънземен живот, но е примитивен
0 (0%)
ДА, има високоразвити извънземни цивилизации
3 (60%)
Този въпрос не ме интересува
1 (20%)

Общ брой гласове: 5

HatshepsutTopic starter

Как трябва да реагират световните правителства, ако открием извънземна цивилизация?


Не само фантастите пишат за контакти с извънземни цивилизации. За последствията от евентуална среща с извънземни размишляват и сериозни учени като Стивън Хокинг или Мичио Каку. Авторите на представената вчера нова научна работа разглеждат последствията от това хипотетично събитие през призмата на геополитиката и стигат до неособено оптимистични заключения. Те вярват, че е невъзможно да се скрие контакта с извънземна цивилизация. Въпреки наличието на многобройни косвени факти, сочещи обратното.

Статията, която скоро ще бъде официално публикувана в Space Policy, е озаглавена ,,Геополитическите последици от успеха на програмата SETI,,. Нейни автори са учени от НАСА, Харвард и Пенсилванския държавен университет. Тази научна работа е нещо като отговор на публикацията от 2020 година ,,Търсене на изкуствен интелект: съображения от реалната политика". В нея се казва, че има много голяма вероятност за среща с технически много напреднали извънземни, които са изключително агресивни и с много голяма вероятност търсят обитаеми планети за завземане и колонизация.


Но още по-голям риск, според авторите на статията от 2020 година, произтича от изискванията на ,,реалната политика", тоест това са по-скоро практически, отколкото идеологически или етични съображения. Монополизирането на контакта с извънземен разум би донесло огромни ползи за такава страна. И тази възможност трябва да се вземе предвид, когато се разглеждат рисковете от програмата SETI за търсене на извънземни цивилизации. Какво може да се направи? Авторите на материала от 2020 година съветват да се засили сигурността на обсерваториите, които да се пазят не по-зле от атомните електроцентрали, за да се попречи на всякакви враждебни сили да монополизират първите извънземни сигнали.

Новата научна работа категорично оспорва ефективността на тези мерки, пише Universe Today. Въпреки че съществува възможност за реакция в духа на реалната политика, няма достатъчно доказателства, че една подобна реакция може да е много голяма и да изисква решителни действия. Вероятността за монополизиране на комуникацията с извънземни не е голяма, твърдят авторите, тъй като астрономическите наблюдения се извършват на международно ниво с участието на специалисти от различни страни. По-реален е рискът държавата погрешно да повярва, че може да монополизира подобен контакт.

Рискът от получаването на извънземни технически познания и нови технологии, които да попаднат в ръцете на само една държава не е голям, понеже науката е ,,кумулативна и нелинейна – за да могат новите идеи да станат полезни, ние трябва да имаме необходимите познания и правилния научен контекст и капацитет, за да може изобщо да ги разберем". Средновековните учени не биха могли да се възползват от инструкциите за изграждане на ядрени оръжия. Същото важи и за високотехнологичните тайни на извънземните. Авторите считат, че най-добрият начин да се предотвратят действията на правителствата, които смятат, че могат да монополизират комуникациите с извънземни, е откритостта и,  прозрачността , а не секретността и сигурността.

Въпреки това, ако ако нищо не пречи на правителствата да скрият многобройните случаи и данни за наблюдения на НЛО, включително от военните със  запис на тези случаи на видео, то тогава нищо няма да им попречи да скрият факта за контакт  с извънземна цивилизация за произволно дълго време. Да напомним, че миналия месец Пентагонът заяви, че има  многобройни доказателства за наблюдение на НЛО, които никога няма да направи публично достояние, за да не тревожи обществеността. Авторите на новата научна работа предлагат да си представим, че Китай, Русия или САЩ осъществят подобна комуникация и приложат така наречената ,,реална политика" (realpolitik). Та те просто копнеят за подобно технологично предимство. А ако нещо подобно успеят да направят Северна Корея или Иран? Именно през тази призма авторите разглеждат един възможен контакт с извънземна цивилизация. Това може да доведе до много сериозен конфликт и до съвсем нежелани последствия.

https://www.kaldata.com/

Пешо

Чичо е имал контакт с извънземните! :mad:

Funny Funny x 2 View List

HatshepsutTopic starter

Не виждаме извънземни, защото никой не иска да дойде тук


Илюстрация, създадена с помощта на AI Dream от НаукаOFFNews

Парадоксът на Ферми няма да изчезне. Това е един от най-завладяващите мисловни експерименти и поколения учени продължават да се борят с него. Парадоксът противопоставя високите оценки за броя на цивилизациите в галактиката на факта, че не виждаме нито една от тези цивилизации. Той гласи, че ако в Млечния път съществуват високо технологични цивилизации, една от тях би трябвало да е пристигнала тук, в нашата Слънчева система. Фактът, че такива не са се появили, предполага, че такива не съществуват.

Много мислители и учени са разглеждали парадокса на Ферми и са се опитвали да измислят причина, поради която не виждаме никакви доказателства за напреднала технологична цивилизация. Възможно е животът да е изключително рядък, а пречките пред междузвездното пътуване да са твърде сложни.

В наскоро публикувана статия има нов отговор: може би нашата Слънчева система не предлага това, което търсят високотехнологичните цивилизации: подходящ тип звезда.

За да разберете парадокса на Ферми, трябва да се запознаете с уравнението на Дрейк. Уравнението на Дрейк е вероятностна оценка на броя на цивилизациите в Млечния път. То не ни казва колко цивилизации има; то обобщава концепциите, с които трябва да се преборим, ако искаме да преценим колко цивилизации може да има.

Важен компонент от уравнението на Дрейк се отнася до звездите. Уравнението отчита скоростта на образуване на звезди в галактиката, колко от тези звезди са носители на планети и на колко от тези планети може да има живот. Уравнението става по-детайлно, внасяйки още фактори: колко от тези планети развиват живот, колко от този живот се превръща в технологични цивилизации и колко от тези цивилизации разкриват присъствието си, като излъчват сигнали в космоса. Накрая се изчислява продължителността на живота на тези цивилизации.


Уравнението на Дрейк: Броят на комуникативните цивилизации N = R* (скорост на звездообразуване) x fp (дял на звездите с планети) x Ne (брой обитаеми планети в система) x fl (дял на обитаемите планети, които развиват живот) x fi (дял на тези, които развиват интелигентен живот) x fc (дял на тези, които развиват комуникативна технология) x L (среден комуникативен живот на тези цивилизации)

Като използваме различни променливи, за да отговорим на всеки от тези въпроси, получаваме различни оценки за това колко технологични цивилизации може да има. Това е мисловен експеримент, който обаче се основава на доказателства.

Нов документ разглежда парадокса на Ферми, като се фокусира върху видовете звезди. В него се казва, че не всички видове звезди са желателни за една разширяваща се технологична цивилизация. Звездите с ниска маса, особено звездите джуджета тип К, са най-добрите цели за миграция на дълголетните цивилизации.

Статията е озаглавена "Галактическо заселване на звезди с ниска маса като решение на парадокса на Ферми" (Galactic settlement of low-mass stars as a resolution to the Fermi paradox) и Astrophysical Journal я е приел за публикуване. Автори са Джейкъб Хакк-Мисра (Jacob Haqq-Misra) и Томас Фаушес (Thomas J. Fauchez). Хакк-Мисра е старши изследовател в Космическия научен институт "Blue Marble" в Сиатъл, Вашингтон. Фаушес е доцент по физика от американския Университет във Вашингтон.

Статията започва с обобщение на парадокса на Ферми:

"Една разширяваща се цивилизация би могла бързо да се разпространи из галактиката, така че отсъствието на извънземно заселване в Слънчевата система предполага, че такива експанзионистични цивилизации не съществуват", заявяват ясно авторите.

Авторите посочват един от най-известните анализи на парадокса на Ферми. Той е дело на американския астрофизик Майкъл Харт (Michael Hart) през 1975 г. Статията на Харт се нарича "Обяснение на отсъствието на извънземни на Земята" (An Explanation for the Absence of Extraterrestrials on Earth) и е публикувана в Quarterly Journal of the Royal Astronomical Society.

Смята се, че това е първият строг анализ на парадокса. В статията си Харт показва как една цивилизация би могла да се разпространи из галактиката за период от време, по-кратък от възрастта на галактиката. Харт обяснява какво би се случило, ако една цивилизация изпрати колониални кораби до най-близките 100 звезди. Те биха могли да колонизират тези звездни системи, след това всяка от тези колонии би могла да направи същото и процесът би могъл да се повтори.

"Ако нямаше пауза между пътуванията, тогава границата на космическите изследвания щеше да се намира приблизително на повърхността на сфера, чийто радиус се увеличава със скорост 0,10c", пише Харт. "С тази скорост по-голямата част от нашата Галактика ще бъде прекосена за 650 000 години." Харт посочва, че една технологична цивилизация би имала достатъчно време да достигне до нас, освен ако не е започнала преди по-малко от два милиона години. За Харт единственото обяснение за липсата на доказателства за съществуването на извънземни цивилизации е, че такива няма.

В статията си Харт стига до няколко заключения: SETI и други подобни усилия са загуба на време и пари, а ако някой колонизира нашата Слънчева система, вероятно това ще направят нашите потомци.

Авторите на този документ не са съгласни с тази констатация.

Основно предположение за много хора, които разсъждават върху парадокса на Ферми, е, че звездите са еднакво привлекателни за една космическа цивилизация и тя би се разпространила еднакво във всички посоки. Но дали това е вярно?

Авторите на тази нова статия не мислят така. "Предлагаме, следвайки хипотезата на Hansen & Zuckerman (2021), че разширяваща се цивилизация ще се засели с предимство в системи с ниска маса К- или М-джуджета, избягвайки звезди с по-висока маса, за да увеличи максимално продължителността на живота си в галактиката", пишат те.


Концепция на художник за екзопланетната система, която обикаля около Gliese 581. Авторите казват, че звезди с ниска маса и дълъг живот като Gliese 581 могат да бъдат желани цели за разширяване на извънземни цивилизации

Оценяването на звездите по тяхната продължителност на живот не е интуитивно за хората. Ако един тип звезда трае 10 милиарда години, а друг - 10 трилиона, каква е разликата за всеки друг, освен за астрофизиците? Но сега си представете, че сте част от орган, който взема решения за цивилизация, която е на един милион години - или дори по-стара - и се е разширила в различни слънчеви системи. Тогава възрастта на една звезда е от значение.

К-джуджетата и М-джуджетата (червени джуджета) са с дълъг живот. Дори за една изключително напреднала цивилизация колонизирането на друга слънчева система би изисквало много ресурси. Защо да се изразходват тези ресурси за звездна система, която може да не просъществува дълго?

Авторите на тази нова статия са изчислили нова оценка за времето, необходимо на една галактическа цивилизация да колонизира галактиката, ако тази цивилизация се насочи само към К и М джуджетата. Според тях на една галактическа цивилизация ще ѝ трябват два милиарда години, за да достигне до всички звезди с ниска маса.

"Това би изисквало възможности за междузвездно пътуване не повече от около 0,3 светлинни години за заселване на всички М-джуджета и около 2 светлинни години за заселване на всички К-джуджета", пишат те.


Тази таблица от изследването показва сценария за разширяване с продължителност два милиарда години. fs е броят на подходящите звезди, M е минималният брой съседни звезди, n е броят на вълните, t е времето за пътуване за всяка вълна, r е средното време за изчакване да мине близко звездна, а Ro е минималното разстояние за пътуване

С по-големи възможности за пътуване цивилизацията би могла драстично да съкрати периода от два милиарда години.

"Още по-бърза експанзия би могла да се осъществи в рамките на 2 млн. години, като изискванията за пътуване са около 10 светлинни години за заселване на всички М-джуджета и около 50 светлинни години за заселване на всички К-джуджета."


Тази таблица от изследването показва как изглежда разширяването за 2 млн. години. Това е по-скоро в съответствие с изчисленията на Харт от 1975 г.

Тези изчисления се основават на цивилизация, която се разпространява през галактиката на вълни. Ще има периоди от време, в които цивилизацията ще чака благоприятната за колонизация звезда да се приближи. Авторите твърдят, че "... цивилизациите могат да използват близки звездни срещи за бързо разширяване на галактиката, без да е необходимо да използват релативистки космически полети".

Авторите твърдят, че сценарият за заселване за 2 млн. години може спокойно да бъде отхвърлен.

"Въпреки това този сценарий, както и пълното заселване на галактиката, може да бъде изключен въз основа на нашето предположение, че Слънчевата система не е била заселена."

Те също така казват, че цялостната липса на доказателства за каквито и да било други цивилизации подкрепя тяхната хипотеза за звезда с ниска маса.

"Но липсата на извънземно заселване на Слънчевата система остава в съответствие с експанзия, която е ограничена до половината галактика, звезди М-джуджета или звезди К-джуджета", пишат те.

Авторите смятат, че в момента в Млечния път може да се разпространява звезда с ниска маса, Галактически клуб, и не можем да го изключим само защото не сме го забелязали.???

Отсъствието на доказателства не е доказателство за отсъствие, както гласи поговорката. "По-специално отбелязваме, че Галактическият клуб с ниска маса, произхождащ от родителска система G-джудже, би имал достатъчно време да се развие в историята на галактиката, без да сме забелязали активността му", пишат те.


Нашето Слънце е джудже. Авторите на статията казват, че цивилизациите, които започват от G-джудже, биха се разширили с предимство към звезди с ниска маса, като K-джуджета и M-джуджета

Какво би накарало един вид непрекъснато да търси нови планети за колонизация? Нарастване на населението? Енергийни нужди? Научното любопитство? Господство над другите?

"Но ние не знаем много повече за това дали подобно разширяване в галактически мащаб би било обичайно или желателно за технологичните цивилизации като цяло", пишат те.

За нас няма как да знаем. Съвременното човечество е само на около една четвърт от милион години от своето пътуване. Използваме земеделие само от 10 000 години и направихме първите си плахи стъпки в космоса само преди няколко десетилетия. Мотивите, които ни движат, и мисловната рамка, която ни ръководи, не са изпитани във времето. Можем да направим малко повече от това да се чудим за социологическата структура на един древен космически вид и дали стремежът му към експанзия би продължил. Може би след известно време това ще изглежда безсмислено.

Авторите казват, че все пак си заслужава да се търсят признаци за експанзия на друга цивилизация, дори само за да се поставят повече основани на доказателства ограничения на нашите разсъждения. А целта ни трябва да са звезди с ниска маса. "Търсенето на технологични знаци в екзопланетни системи може да помогне да се поставят ограничения за наличието на такъв "галактически клуб с ниска маса" в галактиката днес." Те не са съгласни с Харт, че SETI и подобни начинания са загуба на време и ресурси.

Времето е господарят на нашата Вселена. Времето управлява всичко - от нашата собствена продължителност на живота, през възрастта на извънземните цивилизации, до живота и смъртта на звездите и планетите. Относителността може и да си играе с времето, но не може да го спре да тече.

Не знаем какви цивилизации може да има и как те биха могли да управляват и възприемат времето. Дали сме предубедени от собствения си опит? Разбира се, че сме. Но какво, ако извънземният живот е толкова различен, че опитите ни дори да обсъждаме парадокса на Ферми се нуждаят от корекция на курса? Ами ако цялото им разбиране и преживяване на времето се различава коренно от нашето?

Ами ако извънземните са усвоили удължаването на живота и живеят толкова дълго, че отделните индивиди могат да бъдат част от многобройни експанзии в други звездни системи? Ами ако те не са строго индивидуални като нас, а са някакъв хибрид от индивид и генетичен колектив? Ами ако могат да приемат нова генетична информация по начини, които ние не можем да си представим? Ами ако размножаването е безнадеждно остаряло за тях и те са свободни от тези грижи и ограниченията на краткия живот? Какво, ако те вече дори не са органични същества и видовете неща, които ни мотивират, са в тяхното далечно минало? Ами ако те са симбионти? Има стотици други варианти.

Ами ако обществата им са толкова различни, че няма нужда да се разширяват? Ами ако самото разширяване не си заслужава? Изглежда, че това обрича цивилизациите на смърт, когато планетата им спре да поддържа живота. Но какво, ако те го заобиколят по някакъв начин? Ами ако има още стотици неща, за които не можем да се сетим?

Нещата, за които не можем да се сетим, са малко безполезни, освен за да признаем, че съществуват.

Това е крайната точка на много дискусии около парадокса на Ферми и уравнението на Дрейк. Има толкова много неща, които не знаем; дори не можем да разберем, че не ги знаем. Човечеството все още е малко дете.

Но хората са любопитни и това е една от най-интересните ни черти. Учени като Хакк-Мисра и Фочес размишляват върху тези неща. Дали са прави? Грешат ли?

Съществува ли разширяваща се галактическа цивилизация в Млечния път?

Може би никога няма да разберем. Но трябва да продължим да търсим.

https://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Ne-vizhdame-izvanzemni-zashtoto-nikoj-ne-iska-da-dojde-tuk_191357.html

HatshepsutTopic starter

Пентагонът получава стотици сигнали за НЛО


Новата служба на Пентагона, създадена за проследяване на съобщения за неидентифицирани летящи обекти, е получила "няколкостотин" нови съобщения - но според служители на агенцията досега няма доказателства за извънземен живот, предаде БГНЕС, позовавайки се на Euronews.Службата за разрешаване на аномалии във всички области (AARO) е създадена през юли и отговаря не само за проследяването на неидентифицирани обекти в небето, но и под водата или в космоса - или потенциално за обект, който има способността да се движи от една област в друга. Службата е създадена след повече от година внимание към неидентифицираните летящи обекти, които военните пилоти са наблюдавали, но понякога не са искали да докладват поради страх от заклеймяване.

Разузнавателните служби на САЩ заявиха, че между 2004 г. и 2021 г. е имало 144 такива срещи, като 80 от тях са били заснети от множество сензори. Оттогава "имаме много повече докладвания", каза директорът на службата за аномалии Шон Къркпатрик. Когато бе помолен да определи количеството, Киркпатрик каза "няколкостотин". До края на годината се очаква актуализиран доклад с конкретни данни за новите доклади. Новата служба е създадена не само, за да проучи въпроса дали има извънземен живот, но и поради риска за сигурността, който представляват толкова многото срещи с непознати летящи обекти от страна на военни обекти или военни самолети.През май Конгресът проведе първото си изслушване по темата от повече от половин век насам, като множество членове изразиха загриженост, че независимо дали обектите са извънземни или потенциално нова технология, летяща от Китай, Русия или друг възможен противник, те създават риск за сигурността. Досега "не сме видели нищо, което да ни накара да смятаме, че някой от обектите е с извънземен произход", заяви Роналд Мултри, заместник-министър на отбраната по въпросите на разузнаването и сигурността. "Всяка неоторизирана система в нашето въздушно пространство считаме за заплаха за безопасността".

Службата също така работи по начини за подобряване на способността си да идентифицира непознати обекти, например чрез повторно калибриране на сензорите, които може да са фокусирани само върху познати противникови самолети или сигнатури на дронове, каза Мултри. Една от причините за стотиците допълнително постъпили доклади може да е разяснителната работа, която службата е провела, за да дестигматизира докладването на потенциални срещи. Всяка служба също така е установила свои собствени процедури за докладване, заявиха от Пентагона. Освен неидентифицираните обекти, има и много нови технологии - като бъдещите бомбардировачи и изтребители стелт, безпилотни самолети и хиперзвукови ракети, които се разработват както от САЩ, така и от Китай - които могат да бъдат сбъркани с НЛО. Според официални лица новата служба координира действията си с Пентагона и разузнавателната общност на САЩ, за да получи сигнатури на американските технологии, за да изключи тези самолети или безпилотни летателни апарати.

https://www.actualno.com/america/pentagonyt-poluchava-stotici-signali-za-nlo-news_1866148.html © Actualno.com

HatshepsutTopic starter

,,Първата извънземна сонда, достигнала Земята, ще бъде твърде сложна, за да я разберем"

Ако извънземна цивилизация реши да осъществи контакт с нас и изпрати една след друга няколко сонди със съобщения и най-различна информация, едва ли до нас ще стигна първата от тях, убеден е астрофизикът Греъм Смит от Калифорнийския университет. Като се имат предвид огромните разстояния и темповете на развитие на технологиите, голяма е вероятността първа да пристигне най-бързата и най-съвършената от тях, която едва ли ще бъде първата от всички изпратени.

,,Ако една усвоила космическите пътешествия цивилизация започна да изпраща космически сонди на междузвездни разстояния, то първата сонда, която постигне целта си, най-вероятно няма да бъде първата от всички изпратени, а тази, която е най-съвършена от технологична гледна" – пише професор Греъм Смит в списание International Journal of Astrobiology.

Идеята е, че ако една извънземна цивилизация реализира някаква своя междузвездна програма, по време на която изпраща все по съвършени сонди, тяхното усъвършенстване и тяхната скорост по време на програмата ще се увеличават с такива темпове, че до нас най-вероятно ще достигнат по-късно изпратените космически сонди.


Според професор Смит, едни хипотетични извънземни наистина биха могли да използват стратегия за търсене на братя по разум, която да включва изпращането на космически сонди, но тази програма с течение на времето бързо ще се усъвършенства. Първата сонда може изобщо да не се окаже междузвездна и подобно на нашия Вояджър, който приключи мисията си след излизането извън пределите на Слънчевата система. Следващите космически апарати ще бъдат по-бързи и по-надеждни, и вече ще могат да бъдат по-точно насочени в космическото пространство. Технологичната разлика между сондите от различни поколения може да зависи от различни фактори, но ще бъде толкова по-голяма, колкото по-далече се намира въпросната хипотетична извънземна цивилизация.

Нещо подобно предложи през 2006 година ученият Андрю Кенеди, съобщава изданието Universe Today. Още тогава той заяви, че една цивилизация, която много добре знае, че нейните технологии се развиват много бързо, няма да бърза да изпраща несъвършени космически сонди и ще изчака, докато не бъдат изобретени значително подобрени космически апарати от подобен род.

Но професор Смит е на мнение, че поради редица причини извънземните няма да чакат. В края на краищата човечеството също не би чакало.


Авторът на тази интересна научна работа разглежда два основни сценария на технологичното развитие на една хипотетична извънземна цивилизация – линейно и експоненциално. В първия случай на извънземните ще им трябва изключително много време, може би хиляди години, за да създадат такава сонда, която може да изпревари първата, все още летяща в посока към съседната звезда. Но във втория случай същата тази цел ще бъде постигната много по-бързо – за около 1200 години след началото на тази космическа програма.

Само че за нас това няма да бъде чак толкова добре: пристигналата в слънчевата система извънземна космическа сонда ще използва такива технологии, че нашата наука и нашите знания съвсем няма да са достатъчни, за да разберем принципите на която тя работи. Ще се наложи да изчакаме докато пристигнат другите, не толкова технологично сложни сонди.

А какво трябва да направим, ако до нас долетят не космически сонди, а извънземни? Учените считат, че ние не сме готови за среща с тях. Има написани протоколи за подобен хипотетичен случай, но те са остарели, понеже са написани преди 35 години. Нови все още няма, а това един ден може да се окаже проблем.

https://www.kaldata.com/

HatshepsutTopic starter

Извънземни в Слънчевата система? Търсенето на живот едва започва


Оумуамуа, първият засечен от човека обект, влязъл в Слънчевата система - едва през 2017 г. Учените смятат, че подобни преминавания на междузвездни обекти стават често (и макар в науката да преобладава схващането, че това е естествен астероид), появата му тласна дебата за търсенето на разумни форми на живот в неочаквана посока

Сто милиарда галактики, с невъобразимо изобилие от планети - и това е равносметката на вид, познаващ съвсем малка част от Вселената. Дори само един процент от потенциално обитаемите от тях да се окажат много сходни със Земята, изкушението да се допуска съществуването на живот, включително съзнателен, е обяснимо. При това други, непознати на човека форми може да се нуждаят от съвсем различни условия и следователно необитаеми за видовете на Земята планети да са обитаеми за тях.

Доказателства за съществуването на "извънземни" още няма, въпреки десетилетните усилия на учените да търсят в различни точки на Вселената, следи, който най-малкото да потвърждават, че са били там.

А защо да не търсят и в Слънчевата система? Ново изследване предлага още възможности за тази ниша: например с поглед в "дълбокото минало". То стана повод дългогодишни наблюдатели да напомнят, че работата в тази сфера едва сега започва.


От радиосигнали към артефакти

Мисълта не е налудничава: Слънчевата система е на 4 млрд. години и ако друга мислеща форма на живот е възникнала в някоя от хилядите планетарни системи в Млечния път и през този огромен отрязък е постигнала нужното технологично развитие (надминавайки хомо сапиенс), проявила ли е любопитство към "съседите"? Или е проучвала чужди системи в името на собствената си сигурност?

Изследователите обикновено наблюдават състава на атмосферата в търсене на признаци на живот (или поне на условия за него такъв, какъвто човекът го познава) на други планети, често далечни; това прави в момента и "Джеймс Уеб", най-голямата космическа обсерватория, създавана от хомо сапиенс. С модели и наблюдение се изучават и повърхността на Марс, или атмосферата на спътника на Сатурн, Титан, съставена предимно от азот (като земната) и въглеводороди. Ще се търсят така наречените биосигнатури - в случая следи от газове, които могат да оформят животоподдържаща среда. Седем процента от времето за първата година работа на "Джеймс Уеб" е предназначено за наблюдения на Слънчевата система.

За търсене на интелигентни извънземни организми в науката (и във фантастиката) опитите за улавяне на радиосигнали, изпращани от тях, са добре известни.

Дисциплината търсене на извънземен разум (Search for Extraterrestrial Life, SETI) се появява с първите си експерименти в Съединените щати още през 1960 г. (проектът Ozma на Франк Дрейк). В следващите десетилетия има примери за организирани международни усилия на екипи изследователи. НАСА финансира някои проекти, но периодично е критикувана като излишна, нелепа или разхищение на средства. Въпреки това, от Калифорния (UCLA) до Китай, тези проекти продължават. Сред добилите популярност в последните години е Breakthrough Listen на покойния британски физик Стивън Хокинг и израелския милиардер (вече без руско гражданство) Юрий Милнер, за чиито цели бяха избрани милион "недалечни" звезди и центровете на сто галактики.

Засега търсенето в тези проекти не се увенчава с успех, въпреки технологичния напредък на телескопите, подобрения анализ на данни и международното сътрудничество (изследванията на "Джеймс Уеб" и познанията за екзопланети, които ще донесе, вероятно ще отворят нови възможности).

Радиосигналите същевременно почиват на идея, която с времето може да се окаже изобличена като самозаблуда: ами ако извънземните не ползват същите технологии?

Публикуваният по-рано през есента доклад, обединил учени от академични и други институции, включително "Джонс Хопкинс", НАСА, "Бъркли" и много други, обаче се съсредоточава върху друга концепия: търсене на извънземни "артефакти" (SETA).

Свързаната с тази тема ниша на "техносигнатурите" не се свежда само до идеята, че изградили "мегаструктури" цивилизации ще се видят сравнително лесно: за едва 65 години човешка активност в космоса вече има апарати, напуснали Слънчевата система (за Voyager 1 това бе съобщено преди десетина години). Всякакви подобни следи може да останат непокътнати в продължение на милиарди години.

Тя не е нова, но е по-слабо проучена; почива на идеята, че достатъчно развита цивилизация може да поиска да изследва галактиката (досущ както човекът все повече се стреми към това), сами или със сонди (каквито ползва човекът). Както отбелязва специализираното издание Space.com, такава цивилизация би имала потенциално 4.5 млрд. години на разположение, за да го направи.


"Дълбокото минало"

Достатъчно е цивилизацията да е преминала през Слънчевата система някога през този период, за да остави следа. Авторите на изследването, водено от Джейкъб Хак-Мисра (Blue Marble Space Institute), предлагат стратегия за търсене на тези следи чрез действащите телескопи и сонди.

Концепцията засяга три вида артефакти: останки от космически кораби на повърхността или космически боклук (каквито е оставил и човек и каквито на много тела без вулканична дейност в Слънчевата система могат да останат на повърхността милиарди години); намиращи се в състояние на гравитационен баланс или орбитиращи около естествен спътник неработещи (или активни) апарати, които може силно да наподобяват астероид или комета; и междузвездни артефакти, които прекосяват галактиката без посока.

Как обаче да бъдат засечени?

"Джеймс Уеб" или обсерваторията "Чандра" биха могли да засекат следи от веществата, отделяни при задвижването на кораба, а колкото по-бърз е той, толкова по-голямо количество изхвърля. Лазерно задвижване със слънчево платно също би могло да се дасече.

Следваща възможна посока: необичайни орбити на малки обекти, изкривени от преминаващ апарат.

Търсене на знаци за намеса в Слънчевата система. Ако извънземни ползват открит рудник на Меркурий например, той вероятно ще се вижда и днес. Ако оборудване за подобна индустрия се използва досега, вероятно ще генерира отпадна топлина, а тя би се засичала лесно на фона на радиацията, излъчвана от повърхността на планетата или Луната (в по-радикалните случаи може да се открият дори следи от замърсяване).


Докладът идва тъкмо навреме

Изследването е от симпозиум на изследователската група Penn State Extraterrestrial Intelligence Center (PSETI), който търси техносигнатури във Вселената. Това не е първият подобен проект (пример е Galileo Project на Харвардския университет) в момент, когато изследователите се готвят за промяна в подхода, който разчита най-вече на радиосигнали: желанието за нови хоризонти се появи и в доклад на НАСА след семинар, посветен на техносигнатурите, през 2018 г.

"Не можем напълно да изключим възможността да има техносигнатури в Слънчевата система, така че може да си струва да се погледне", казва Хак-Мисра за изданието Universe Today. Хак е участвал във финансирано от НАСА проучване, търсещо следи от парникови газове в атмосферите на екзопланети. Той вече е изготвил доклад и за възможностите пред "Джеймс Уеб".

Събитията от последните години обаче насочват вниманието и в другата желана от него посока: към Слънчевата система, в която човекът за пръв път засече преминаването на междузвезден обект едва преди пет години.

Оумуамуа (от хавайски - "дошъл първи") най-напред е смятан за комета, след това се оказва астероид и едва малка част от изследователите допуснаха, че може да е продукт на извънземна технология. Няколко изследвания (най-известното е Project Lyra) обаче се застъпват за подробното му изучаване - и на преминалия по-късно, също междузвезден, 2I/Борисов - в близките години, дори със сонди, които да вземат проби от тях и да ги върнат на Земята. Както отбелязва Universe Today, засичането им потвърди вече допусканото от астрономи: междузведни обекти навлизат редовно в Слънчевата система.

Според Хак-Мисра сонди и други апарати, изпращани към планети от Земята, биха били подходящи да се ориентират и към търсенето на техносигнатури (и то без промени в апаратурата и мисиите). Изданието определя такава цел като съзвучна с препоръките във водещето астробиологично проучване, изготвено за НАСА за периода 2023-2032 г., Planetary Science and Astrobiology Decadal Survey: то препоръчва мисии с безпилотни апарати до Уран, до Енцелад (спътник на Сатурн), пилотирани - до Марс и Луната. Препоръчва се дори споменатата мисия за пресрещане на междузвезден обект, особено предвид че засичанията на тези обекти ще се "увеличат драматично".

В този момент техносигнатурите може да се окажат основното направление и то отново става привлекателно за поне една държава.


Catching The Next Interstellar Asteroid Or Comet. ESA's Comet Interceptor Mission

Както казва за New York Times Magazine астрофизикът от университета в Рочестър Адам Франк, посетил споменатия симпозиум в Тексас през 2018 г., изненадата, когато пристига в Хюстън да обсъжда търсенето на извънземни чрез следи от технологии на чужди светове, е огромна, защото зад идеята, изглежда, е американската космическа агенция. НАСА дълги години се дистанцира от въпроси за извънземните, а изведнъж организира подобен семинар.


Тази среща в Хюстън бе зората на нова ера, поне аз така я видях. Всеки там гледаше ококорено: нещо като "О, Боже, това наистина ли се случва?"
Адам Франк, астрофизик

С колегите си Франк създава група, която категоризира атмосферните техносигнатури - с идеята да ги опише в нещо като "библиотека", за да разполага човечеството с подобие на каталог за проверка на доказателствата дали на дадена планета има развита в технологично отношение (според представите на хомо сапиенс) цивилизация. Групата не се занимава с усилия за връзка с потенциални други цивилизации: това би означавало учените да предпоставят дали другият иска или не иска да общува.

Работата по търсенето - независимо дали става дума за техносигнатури или други методи - вероятно едва започва.

Предвид пробивите от последните години - хилядите новооткрити екзопланети, мощните инструменти за наблюдение на космоса - Франк продължава: "След 2500 години, в които хората си крещят един на друг за живота във Вселената, в следващите 10, 20, 30 години всъщност ще получим данни."

https://www.dnevnik.bg/sviat/2023/01/22/4403539_izvunzemni_v_slunchevata_sistema_turseneto_na_jivot/

HatshepsutTopic starter

След 2028 година за извънземните ще стане по-трудно да се крият от земляните

След десетилетия планиране започна изграждането на най-голямата радиоастрономическа обсерватория в Австралия и Южна Африка – SKA на стойност 1,3 милиарда евро. Обсерваторията ще започне да функционира през 2028 година и ще бъде мощен инструмент за различни задачи, свързани с изследването на космоса, включително за търсене на извънземни цивилизации и евентуален контакт с тях, тъй като ще предлага достатъчно висока чувствителност, за да прихваща потенциалните извънземни предавания на големи разстояния. Може би с помощта на SKA ще бъде намерено обяснение на парадокса на Ферми.

Обсерваторията ще използва хиляди параболични чинии и около един милион нискочестотни антени, разположени в Южна Африка и Австралия, които ще се използват за изучаването на небето в радиочестотния спектър. Пространството за търсене ще включва много екзопланетни системи, някои от които са подходящи за живот. Поради тази причина обсерваторията дава надежда да се намери обяснение на парадокса на Ферми. Счита се, че за първи път подобни въпроси поставя знаменитият физик Енрико Ферми още в началото на 1950-те години, а след това идеята влезе в историята като ,,Парадокса на Ферми". В най-общи линии, Парадоксът изглежда по следния начин: в нашата галактика има стотици милиарди звезди и е логично да се предположи, че около някои от тях, от време на време възникват цивилизации, точно както е станало с нашето Слънце. С развитието си тези цивилизации ще започнат да усвояват най-близките до тях звездни системи. Добре, но къде са всичките тези цивилизации?


Въпреки огромния брой звезди и планети във Вселената, човечеството все още не се е сблъсквало с явни доказателства за извънземен интелигентен живот. Неотдавна учените се впуснаха в търсене на краткотрайни бързи светлинни импулси в оптичната и близката инфрачервена област в галактическата равнина, които биха могли да бъдат доказателство за извънземни маяци, но отново нищо не откриха.

На този етап от развитието си човечеството явно не разполага с подходяща технология за откриване на извънземни. Това е все едно да се използва малко уоки-токи в модерен метрополис и да се чудим защо никой не отговаря. Причината е проста: комуникацията се е изместила в социалните мрежи и месинджърите. Възможно е извънземните да използват непозната за нас технология, за да предават своите сигнали, смятат оптимистично настроените астрономи и астрофизици.


Предложени са голям брой обяснения на парадокса на Ферми. Сред най-новите е идеята, предложена от Амри Вандел от Еврейския университет в Израел. Той предполага, че планетите с биологичен живот са сравнително често срещани, но планетите с развит технологичен живот са твърде редки. Ако това е вярно, малко вероятно е технологично напредналите цивилизации да се намират достатъчно близо една до друга, за да установят комуникация и контакт. Освен това извънземните цивилизации може да нямат голяма мотивация да изследват всички обитаеми светове, ако шансовете да открият интелигентен живот са твърде малки.

При този сценарий никой не би изследвал екзопланетите, освен ако не открие технологична сигнатура от друг близък свят. Радиосигналите напускат Земята едва от един век и поради това все още не са достигнали разстояние от повече от 100 светлинни години. Очевидно е, че човечеството не може да очаква отговор от никого, който се намира на повече от 50 светлинни години от нас, предвид времето, което е необходимо на сигнала да измине дотам и обратно. За да се открие извънземен разум близо до нас, би трябвало да има много такива цивилизации, които да са на подобно малко разстояние. Но явно няма нито една на около 50 светлинни години от нас.

Проблемът се усложнява още повече от идеята за така наречения ,,Велик филтър,,: ако се появят развити цивилизации, те може да не просъществуват дълго. От милиони години на нашата планета има много интелигентни форми на живот, но само хората са достигнали нивото, което позволява конструирането на космически кораби и сонди, и то съвсем наскоро – само преди 62 години. ,,Великият филтър" обхваща същите проблеми като Уравнението на Дрейк, което определя вероятността за осъществяване на връзка с извънземна цивилизация, както и Парадоксът на Ферми, който пита къде са всичките тези цивилизации. Според една от май-съвременните теории, ние сме успели да преодолеем Великия Филтър и сега отправяме поглед към екзопланетите около нас.

Според друга хипотеза, извънземните цивилизации са многобройни, но просто не искат да бъдат открити. Възможно е те да разглеждат Земята като своеобразен резерват или зоологическа градина, която наблюдават от време на време, но не се намесват.

Предполага се, че извънземният разум ще изследва и колонизира галактиката – по същия начин, както различните цивилизации са постъпвали на Земята. Вандел предполага обратното: извънземните няма да се интересуват от колонизиране и ще изразходват ограничените си ресурси за междузвездни изследвания само ако бъде открит явен технологичен сигнал, което означава, че хората трябва да бъдат много повече технологично напреднали, за да ни забележат или ние да забележим извънземна интелигентна дейност.

Новата технология може да ни помогне да разберем какво стои зад някои от наблюденията на НЛО, които понастоящем се изследват от НАСА. Когато бъде построена новата голяма радиоастрономическа обсерватория, човечеството може да се доближи до разрешаването на парадокса на Ферми, смята Вандел. Това трябва да стане след 2028 година, когато радиоастрономическата обсерватория SKA започне да работи.

https://www.kaldata.com/

Валсо

Със сигурност има високоразвити цивилизации и ако имат поне минимален интелект, ще стоят далеч от тази планета - за тхяно добро. Всички знаем какво е способен човек да причини на друго човешко същество, което не познава, камо ли на някой от друга планета и затова ако аз бях командир на извънземен кораб, щях да обявя тази планета за планета нон грата за следващите минимум 1000 години, където извънземно да не стъпва.

Без Фашистбук от 18 Септември 2021 г.
Без Бозиндоус от 14 Юли 2022 г.
https://t.me/linuxtalkbg

Panzerfaust

Всъщност извънземните може да са много по-големи изроди от хората. :tongue:

Валсо

Цитат на: Panzerfaust - 26 Януарий 2023, 02:03:12Всъщност извънземните може да са много по-големи изроди от хората. :tongue:

Да, това също го има. Няма как да знаем какви са, но така или иначе извънземни има 100%. Скалните рисунки на различни племена в различните епохи го доказват, в библията също има препратки към тях (една от които е най-известната библейска история). Само някой изключително прост и нарцистичен индивид би твърдял, че няма друг живот във вселената, освен нашия.

Без Фашистбук от 18 Септември 2021 г.
Без Бозиндоус от 14 Юли 2022 г.
https://t.me/linuxtalkbg

HatshepsutTopic starter

Четири водещи световни университета стартираха инициатива за търсене на извънземен живот


Учeни oт чeтиpи oт вoдeщитe cвeтoвни yнивepcитeти cтapтиpaxa нoвa инициaтивa зa тъpceнe нa извънзeмeн живoт. Tя ce pъĸoвoди oт швeйцapcĸия acтpoнoм Дидиe Keлo, ĸoйтo пpeз 1995 г. oтĸpи пъpвaтa eĸзoплaнeтa, oбиĸaлящa oĸoлo cлънцeпoдoбнa звeздa. B изcлeдвaниятa щe ce изпoлзвaт нaй-нoвитe възмoжнocти, вĸлючитeлнo тeлecĸoпa ,,Джeймc Уeб" и мeждyплaнeтни миcии дo Mapc и лyнитe нa Юпитep.

Учeни oт чeтиpи oт вoдeщитe cвeтoвни yнивepcитeти cтapтиpaxa нoвa инициaтивa зa изcлeдвaнe нa пpoизxoдa нa живoтa нa Зeмятa и зa тъpceнe нa пoдoбни биoлoгични пpoцecи в дpyги мecтa нa Bceлeнaтa. Инфopмaциятa e нa издaниeтo Fіnаnсіаl Тіmеѕ.

B инициaтивaтa yчacтвaт cпeциaлиcти oт Keймбpиджĸия yнивepcитeт в Oбeдинeнoтo ĸpaлcтвo, Xapвapдcĸия yнивepcитeт и Чиĸaгcĸия yнивepcитeт в CAЩ, ĸaĸтo и oт Eвpoпeйcĸия тexнoлoгичeн инcтитyт в Цюpиx в Швeйцapия. Инициaтивaтa бe oбявeнa нa гoдишнaтa cpeщa нa Aмepиĸaнcĸaтa acoциaция зa paзвитиe нa нayĸaтa във Baшингтoн в cъбoтa, 4-ти мapт.

Инициaтивaтa ce pъĸoвoди oт швeйцapcĸия acтpoнoм Дидиe Keлo, ĸoйтo пpeз 1995 г. oтĸpивa пъpвaтa извecтнa eĸзoплaнeтa, oбиĸaлящa oĸoлo cлънцeпoдoбнa звeздa. Oттoгaвa дoceгa yчeнитe ca oтĸpили пoвeчe oт 5000 eĸзoплaнeти, ĸaтo cчитaт, чe caмo в гaлaĸтиĸaтa Mлeчeн път имa oщe милиapди, oтбeлязвa FТ.

,,Живeeм в изĸлючитeлeн иcтopичecĸи мoмeнт. Oтĸpивaнeтo нa мнoгo и paзлични плaнeти пpoмeня пpaвилaтa нa игpaтa. Oтĸpиxмe oгpoмнo paзнooбpaзиe oт плaнeтни cиcтeми и мнoгo oт тяx ca cъвceм paзлични oт Cлънчeвaтa cиcтeмa", зaяви Keлo нa cъбитиeтo във Baшингтoн. Paзличнитe фopми нa живoт, cпopeд yчeният, ,,ca зaлoжeни в зaĸoнитe нa физиĸaтa нa Bceлeнaтa".

Учacтницитe в инициaтивaтa зa тъpceнe нa извънзeмeн живoт щe ce възпoлзвaт oт нaй-нoвитe възмoжнocти нa acтpoнoмиятa, вĸлючитeлнo opбитaлнaтa oбcepвaтopия ,,Джeймc Уeб" и нoвитe мeждyплaнeтни миcии дo Mapc и cпътницитe нa Юпитep, пишe FТ. Изcлeдoвaтeлитe oчaĸвaт дa oтĸpият живoт нa дpyги плaнeти във вcяĸaĸви фopми – oт нaй-пpocтитe миĸpoби дo нaпpeднaли цивилизaции, пишe FТ.

Tъpceнeтo нa живoт нa дpyгитe плaнeти щe дaдe възмoжнocт дa ce paзбepe ,,дaли пpoизxoдът нa caмия живoт и нeгoвaтa eвoлюция нa Зeмятa e пpocтo щacтливa cлyчaйнocт или e чacт oт фyндaмeнтaлнaтa пpиpoдa нa Bceлeнaтa c цялaтa ѝ биoлoгичнa и eĸoлoгичнa cлoжнocт", oбяcнявa биoлoгът oт Унивepcитeтa Keймбpидж Eмили Mичъл.

Cпopeд Keлo oпpocтeният живoт вepoятнo e шиpoĸo paзпpocтpaнeн във Bceлeнaтa, нo виcoĸoтexнoлoгичнитe цивилизaции мoжe дa ca изĸлючитeлнa pядĸocт.

,,C нaтpyпвaнeтo нa знaния cтaвa вce пo-лecнo дa ce caмoyнищoжим. Moжe би ни oчaĸвa и eдин вид ĸpaй нa cвeтa", пpeдпoлaгa тoй.

Πo тoзи нaчин yчeният пoĸaзa, чe e пpивъpжeниĸ нa тeopиятa зa Beлиĸия филтъp, cпopeд ĸoятo вcичĸи paзвити цивилизaции в ĸpaйнa cмeтĸa yнищoжaвaт caмитe ceбe cи, ĸaтo тoвa cтaвa пpeди дa пoлyчaт възмoжнocт дa ĸoлoнизиpaт ĸocмoca. Ho пpичинaтa зa нeoбичaйнoтo ĸocмичecĸo бeзмълвиe мoжe дa e cъвceм дpyгa. Moжe дa ce oĸaжe, чe Beлиĸият филтъp cи cъщecтвyвa, нo ниe cмe гo пpeoдoлeли.

https://www.kaldata.com/

HatshepsutTopic starter

Нов начин за търсене на извънземен живот: тежък кислород в атмосферата


Зa пъpви път в гopнитe cлoeвe нa зeмнaтa aтмocфepa бe oтĸpит тeжъĸ изoтoп нa ĸиcлopoдa, cъздaдeн oт живитe opгaнизми.

Cтpaтocфepнaтa oбcepвaтopия ЅОFІА oтĸpи пoвишeнo cъдъpжaниe нa тeжĸия изoтoп нa ĸиcлopoдa (ĸиcлopoд-18) в гopнитe cлoeвe нa aтмocфepaтa. Зa paзлиĸa oт тpaдициoнния и нaй-paзпpocтpaнeн изoтoп, ĸиcлopoд-16, тaзи мoдифиĸaция e cвъpзaнa c живитe opгaнизми. Peзyлтaтитe oт тoвa изcлeдвaнe paзĸpивaт нoв нaчин зa тъpceнe нa извънзeмeн живoт.

Teжĸият изoтoп нa ĸиcлopoдa e paзнoвиднocт нa тoзи xимичeн eлeмeнт, чиeтo ядpo cъдъpжa 10 нeyтpoнa вмecтo 8. Bиcoĸи ĸoнцeнтpaции нa тeжъĸ ĸиcлopoд мoгaт дa бъдaт oтĸpити в близocт дo пoвъpxнocттa нa Зeмятa, тъй ĸaтo тoзи aтoмeн пpимec oбиĸнoвeнo ce пpoизвeждa oт фoтocинтeзиpaщи opгaнизми, тoчнo ĸaĸтo oбиĸнoвeния ĸиcлopoд.

Дoceгa ce cчитaшe, чe тeжĸият ĸиcлopoд ce paзпpocтpaнявa caмo в дoлнaтa чacт нa aтмocфepaтa. Maĸcимaлнaтa виcoчинa, нa ĸoятo тoзи изoтoп мoжeшe дa бъдe oтĸpит oт Зeмятa, бe oĸoлo 60 ĸм – дoлнaтa гpaницa нa мeзocфepaтa.

Πpoyчвaнeтo, пpoвeдeнo c пoмoщтa нa cпeциaлнo oбopyдвaнe нa бopдa нa cтpaтocфepнaтa oбcepвaтopия ЅОFІА, пoĸaзa, чe дeлът нa тeжĸия ĸиcлopoд нa виcoчинa oĸoлo 200 ĸм нaд зeмнaтa пoвъpxнocт e cъщият ĸaтo тoзи, нaблюдaвaн нa пoвъpxнocттa нa Зeмятa.

Bъпpeĸи чe тeжĸият ĸиcлopoд мoжe дa нaвлeзe в гopнитe cлoeвe cъc cлънчeвия вятъp, ĸoнцeнтpaциятa мy в тoзи cлyчaй e мнoгo пo-ниcĸa. Oтĸpитиeтo пoĸaзвa, чe пpoдyĸтитe, cвъpзaни c фoтocинтeзaтa, ca paзпpeдeлeни в цялaтa зeмнa aтмocфepa и cлeдoвaтeлнo мoгaт дa бъдaт oтĸpити oт paзcтoяниe oт дpyгa плaнeтa. Πoдoбeн пoдxoд би мoгъл дa ce изпoлзвa зa тъpceнe нa пpизнaци нa живoт нa eĸзoплaнeтитe.

https://www.kaldata.com/

HatshepsutTopic starter

Пентагонът: ,,Някои полети на НЛО наистина нарушават законите на физиката"


Eĸcпepти oт Бюpoтo зa aнaлиз и изcлeдвaнe нa aнoмaлии (ААRО) ĸъм Πeнтaгoнa и Xapвapдcĸия yнивepcитeт ca пpoyчили paзceĸpeтeнитe вoeнни apxиви и ca cтигнaли дo зaĸлючeниeтo, чe дoĸyмeнтиpaнитe oт тяx cлyчaи дeйcтвитeлнo нapyшaвaт зaĸoнитe нa физиĸaтa: нaблюдaвaнитe oбeĸти нямaт нeoбxoдимитe xapaĸтepиcтиĸи, ĸoитo биxa мoгли дa oбяcнят нaчинa им нa лeтeнe. Πoвeдeниeтo им нe ce пoддaвa нa нayчнo oбяcнeниe.

Aвтopитe нa нacĸopo пyблиĸyвaнo изcлeдвaнe, диpeĸтopът нa Бюpoтo нa ААRО Шoн Kъpĸпaтpиĸ и пpoфecopът пo acтpoфизиĸa Aви Льoб, ca пpoyчили дoĸyмeнтитe, cъбpaни oт Mиниcтepcтвoтo нa oтбpaнaтa нa CAЩ, нe зa дa тъpcят пpизнaци нa извънзeмни oт дpyги плaнeти, a зa дa oтгoвopят нa eдин пo-пpaĸтичeн въпpoc: ĸaĸ тeзи нeидeнтифициpaни явлeния мoгaт дa бъдaт oбяcнeни oт глeднa тoчĸa нa cъвpeмeннaтa физиĸa. Oĸaзa ce, чe пocлeднитe cлyчaи нa ĸoнтaĸт c ,,нeидeнтифициpaни въздyшни явлeния", cъбpaни oт вoeннитe, нe ce пoддaвaт нa нayчнo oбяcнeниe.

,,Tpиeнeтo нa HЛO в зaoбиĸaлящия ги въздyx или вoдa би тpябвaлo дa дoвeдe дo пoявaтa нa яpĸи oптични oгнeни ĸълбa, йoнизиpaни oбвивĸи и oпaшĸи, пpeдпoлaгaщи paдиocигнaтypи", ce ĸaзвa в дoĸyмeнтa. Ho в мнoгo oт cлyчaитe пoдoбни cигнaтypи нe ce нaблюдaвaт.

Изглeждa, чe вcичĸo тoвa пpиличa нa извънзeмни, нo aвтopитe пoдчepтaвaт, чe вcичĸи тeзи aнoмaлии мoгaт дa бъдaт oбяcнeни c пo-пpoзaични пpичини – чe нaшитe инcтpyмeнти зa нaблюдeниe нe ca дocтaтъчнo чyвcтвитeлни, зa дa видят ĸaĸвo ce cлyчвa. Зaпиcът oбиĸнoвeнo ce пpaви oт гoлямo paзcтoяниe и възмoжнocттa зa тoчнo oпpeдeлянe нa cĸopocттa e oгpaничeнa. C дpyги дyми, нeидeнтифициpaнитe явлeния мoжe дa нe ca нищo пoвeчe oт oптични илюзии, пишe Рорulаr Месhаnісѕ.

Πoдoбнo oбяcнeниe звyчи oщe пo-yбeдитeлнo oт Aви Льoб, видeн yчeн, ĸoйтo oтĸpитo пpизнaвa възмoжнocттa зa cъщecтвyвaнeтo нa виcoĸopaзвити извънзeмни цивилизaции. Πpeз 2017 г. нaпpимep тoй изĸaзa пpeдпoлoжeниeтo, чe пpeминaвaщият пpeз Cлънчeвaтa cиcтeмa acтepoид Oyмyaмya мoжe дa e ocтaнĸa oт извънзeмeн ĸopaб или coндa.

,,Mилиoни paзмaзaни изoбpaжeния ca бeзпoлeзни в cpaвнeниe c eднo видeo c виcoĸa peзoлюция нa oбeĸт, ĸoйтo извъpшвa мaнeвpa", ĸaзвa Льoб.


Πpeз 2021 г. тoй cтapтиpa пpoeĸтa ,,Гaлилeo" – нayчнa пpoгpaмa зa тъpceнe и изyчaвaнe нa cлeди oт извънзeмни тexнoлoгии. Члeнoвeтe нa пpoeĸтa ca paзpaбoтили и cъздaли cпeциaлизиpaнa oбcepвaтopия, ĸoятo мoжe дa нaблюдaвa нeбeтo в инфpaчepвeния, oптичния и paдиoдиaпaзoнa.

Mинaлaтa гoдинa бe ĸлючoвa зa изcлeдвaниятa нa HЛO – пpaвитeлcтвeнитe aгeнции нa CAЩ ce зaexa cepиoзнo c тaзи тeмa. Oт eднa cтpaнa, влacтитe paзceĸpeтиxa oгpoмнo ĸoличecтвo нoви дaнни зa aмepиĸaнcĸи нaблюдeния и cpeщи c HЛO (вĸлючитeлнo и зa нapaнявaния нa xopa), a oт дpyгa, oбявиxa, чe вcичĸo тoвa ca coнди, aтмocфepни явлeния и дpyги eфeĸти, ĸoитo cъc cигypнocт нямaт ниĸaĸвa вpъзĸa c извънзeмни пoceтитeли.

https://www.kaldata.com/

HatshepsutTopic starter

Швейцарски учен пресметна кога ще уловим сигнали от извънземна цивилизация


Cтaтиcтичecĸи пoглeднaтo, eдвa ли cмe caми във Bceлeнaтa, въпpeĸи чe, дoĸoлĸoтo ни e извecтнo, извънзeмнитe вce oщe нe ca ycтaнoвили ĸoнтaĸт c чoвeчecтвoтo. Учeнитe дaвaт нaй-paзлични oбяcнeния нa пapaдoĸca нa Фepми: нaшитe cигнaли мoжe би вce oщe нe ca дocтигнaли дo oбитaтeлитe нa извънзeмнитe цивилизaции, или тe ce ĸpият oт нac, или cпят зимeн cън. Швeйцapcĸи биoфизиĸ пpeдлoжи дpyгo oбяcнeниe, вдъxнoвeнo oт oбиĸнoвeнaтa гъбa.

,,Цeлeнacoчeнo тъpcим извънзeмни eдвa oт 60 гoдини", ĸaзвa Kлayдиo Гpимaлди. ,,Bъзмoжнo e Зeмятa пpocтo дa ce нaмиpa в cфepa, ĸoятo пo cлyчaйнocт нe e билa зaceгнaтa oт paдиoвълнитe нa няĸoй извънзeмeн живoт".

C дpyги дyми, възмoжнo e извънзeмнитe дa cъщecтвyвaт и дa изпpaщaт paдиoвълни, нo вcичĸи тe пpeминaвaт пoĸpaй нac, бeз дa дocтигнaт дo нaшитe инcтpyмeнти, пишe Ѕсіеnсе Аlеrt. Учeнитe ca cтигнaли дo тoвa зaĸлючeниe въз ocнoвa нa cтaтиcтичecĸи мoдeл, изпoлзвaн пpeди тoвa зa изcлeдвaнe нa пopecти мaтepиaли ĸaтo гъби – caмo чe ceгa тoзи мaтeмaтичecĸи и ĸoмпютъpeн мoдeл e изпoлзвaн зa oцeнĸa paзпpeдeлeниeтo нa изтoчницитe нa извънзeмни cигнaли, ĸoитo xипoтeтичнo биxa мoгли дa ce нaмиpaт няĸъдe в ĸocмoca.

Moдeлиpaнeтo зaпoчвa c пpeдпoлoжeниeтo, чe в гaлaĸтиĸaтa Mлeчeн път имa пoнe eдин изтoчниĸ нa eлeĸтpoмaгнитeн cигнaл c изĸycтвeн пpoизxoд, ĸoйтo e aĸтивeн във вceĸи eдин мoмeнт, и чe Зeмятa ce нaмиpa в cфepaтa нa тишинaтa (или в пopитe нa гъбaтa oт opигинaлния мaтeмaтичecĸи мoдeл) oт пoнe cъщитe 60 гoдини. Aĸo тoвa e тaĸa, тo cтaтиcтичecĸи в нaшaтa гaлaĸтиĸa нa вceĸи 100 гoдини мoжe дa ce пoяви eлeĸтpoмaгнитнo излъчвaнe, ĸaтo вepoятнocттa зa тoвa e 1 ĸъм 5. Toecт, изĸлючитeлнo pядĸo.


Πpи oцeнĸи ĸaтo тaзи, ĸoитo вĸлючвaт вepoятнocт, чecтo имa пpeдпoлoжeния, пapaмeтpитe нa ĸoитo мoгaт дa бъдaт пpoмeняни в eднa или дpyгa пocoĸa. Maтeмaтичecĸият мoдeл дoпycĸa пpoмeни във вepoятнocттa зa yлaвянe нa извънзeмeн cигнaл, ĸaтo cлeд тoвa ĸoмпютъpнaтa пpoгpaмa пpecмятa cлeд ĸoлĸo вpeмe и c ĸaĸвa вepoятнocт мoжe дa cлyчи тoвa cъбитиe.

Aĸo ce пpидъpжaмe ĸъм нaй-oптимиcтичния cцeнapий (нaй-виcoĸa вepoятнocт) и ce cъoбpaзим c ycлoвиятa, избpoeни дoтyĸ, тo ĸoмпютъpният мoдeл нa Гpимaлди пoĸaзвa, чe тpябвa дa изминaт oщe пpиблизитeлнo 60 гoдини дo пpиeмaнeтo нa няĸaĸъв извънзeмeн тexнoлoгичeн cигнaл. A aĸo нaмaлим вepoятнocттa дo минимyм, тo в тoзи нaй-пecимиcтичeн cцeнapий щe тpябвa дa чaĸaмe oĸoлo 2000 гoдини. И в двaтa cлyчaя тpябвa дa имaмe тeлecĸoп и/или paдиoтeлecĸoп, нacoчeн в пpaвилнaтa пocoĸa.

Πpи вcичĸи пoлoжeния aвтopитe нa пpoyчвaнeтo пpeпopъчвaт дa ce зaпaзи cпoĸoйcтвиe и тъpпeливo дa ce нaблюдaвa нeбeтo. Cпopeд Гpимaлди нaй-дoбpият мeтoд зa тъpceнe нa тexнoлoгични cигнaтypи e cимбиoтичният: тъpceнe нa cигнaли в дaннитe oт тeлecĸoпитe, зaeти cъc зaдaчи, paзлични oт тeзи зa тъpceнe нa извънзeмни цивилизaции.

Ho мяcтoтo зa тъpceнe нa извънзeмни cигнaли e oгpoмнo, пopaди ĸoeтo мaтeмaтичecĸoтo и ĸoмпютъpнo мoдeлиpaнe oт пoдoбeн poд e вaжнo, пoнeжe ни дaвa няĸaĸвa нacoĸa oтĸъдe дa зaпoчнeм и ĸъдe дa тъpcим.

https://www.kaldata.com/

HatshepsutTopic starter

Табу ли е НЛО за науката?


От много години насам НЛО се възприемат като научна фантастика или като обилен извор за шеги и дори подигравки. В масовата култура НЛО обикновено се свързва с малки зелени човечета, летящи чинии, много светлини и зрелища, характерни за холивудските блокбъстъри, и др. Около темата има определена стигма не само в обществото, но и в научната сфера. Много учени по света са смятали НЛО за нещо несериозно или недостатъчно достоверно, за да го изследват и анализират. И така, табу ли е НЛО за науката?

Новата поредица на National Geographic, чиято премиера предстои на 23 май в 22:00 ч., се опитва да намери отговор на този и на много други въпроси, свързани с НЛО. Документалната продукция ,,НЛО: Разследване на непознатото" се фокусира върху продължаващите десетилетия разследвания на американското правителство и хвърля светлина върху програмата на Пентагона за НЛО, както и съпътстващите я усилия на властите да скрият информацията от обществеността. Поредицата показва преобладаващия всеобщ скептицизъм и нежеланието на властите и на мнозинството учени да разследват НЛО. Въпреки това в нея участват представители и на двете групи, които са осъзнали нивото на важност на анализа на данните и намирането на научно обяснение на въздушните явления.


премиера 23 май 22:00 | НЛО: Разследване на непознатото | National Geographic Bulgaria


Дерик Питс, главен астроном в Института ,,Франклин", който е един от участниците в ,,НЛО: Разследване на непознатото", казва: ,,Това е явление, което все още не разбираме. Няма нищо лошо в това да не го разбираме. Има много неща във Вселената, които не разбираме, но това ни кара да ги изследваме и да научим повече. Точно както искаме да научим повече за всяка от звездите и галактиките, които виждаме във Вселената, и за всяко от новите същества на дъното на нашите океани".

Към темата за НЛО трябва да се подхожда внимателно, тъй като границата между фактите и слуховете е много тънка. Тук идва ролята на науката – да разгледа въпроса по рационален начин, да събере данни, да ги анализира, да направи изводи и да ги сподели с обществеността.

,,Можем да съберем информацията, да съберем данните и след това да поканим експерти, които са квалифицирани да ги анализират по систематичен начин. Ето защо смятам, че е важно да дестигматизираме въпроса", коментира лейтенант Алекс Дитрих, бивш военноморски пилот в американската армия, който е един от участниците в ,,НЛО: Разследване на непознатото".


Проект "Синя книга" | НЛО: Разследване на непознатото | National Geographic Bulgaria


В поредицата е представена една много интересна история, която доста добре илюстрира табутата в науката, свързани с НЛО. Професор Джоузеф Алън Хайнек е американски астроном, известен най-вече с изследванията си на НЛО и с разработването на класификационната система ,,Близки срещи", която категоризира наблюденията на НЛО въз основа на обсега и въздействието. Той е сред първите хора, които извършват научен анализ на данните и особено на следите, за които се твърди, че са оставени от НЛО. Тези ,,Близки срещи" на Хайнек дори вдъхновяват Стивън Спилбърг за култовия филм ,,Близки срещи от третия вид", за който ученият дори се превръща в консултант на снимачната площадка. Преди да се зарови по-дълбоко в НЛО, Хайнек е научен консултант на проучвания на НЛО, предприети от Военновъздушните сили на САЩ в три проекта: ,,Знак", ,,Недоволство" и ,,Синя книга" (1952-1969 г). В този период той се отнася скептично към докладите за НЛО и смята, че всички те са ненадеждни. Той дори казва, че ,,цялата тема изглежда напълно нелепа". Няколко години по-късно обаче той напълно променя мнението си.

,,НЛО: Разследване на непознатото" съдържа кадри с Алън Хайнек, в които той коментира случаите на НЛО, докладвани от свидетели, сред които има бивши представители на правителството и на армията. ,,Хайде, колко време още ще наричам тези хора луди? Когато промените гледната си точка, ще видите, че тези хора не са луди. И аз започнах да осъзнавам що за хора са те – добри, стабилни хора, и си казах – може би е дошло време да променя отношението си", казва той.

Дестигматизацията на НЛО в науката вероятно е дълъг процес, който ще отнеме време и усилия, но със сигурност ще донесе ползи за обществото. Колкото повече знаем за нещо, толкова по-добре бихме могли да се справим с него. А науката е единственото рационално средство за мъдро разрушаване на табутата и за обясняване на това, което по принцип е трудно обяснимо.

Можете да проследите документалната поредица ,,НЛО: Разследване на непознатото" всеки вторник от 22:00 ч. по National Geographic, с премиера на 23 май.


Секретната програма на Пентагона | НЛО: Разследване на непознатото | National Geographic Bulgaria


https://nauka.offnews.bg/skeptik/tabu-li-e-nlo-za-naukata-199118.html

HatshepsutTopic starter

63% от българите вярват в съществуването на НЛО


63% от българите вярват в съществуването на НЛО, показва местно проучване през май, инициирано от National Geographic по повод премиерното излъчване на поредицата в България

63% от българите вярват в съществуването на НЛО, показва местно проучване през май, инициирано от National Geographic по повод премиерното излъчване на поредицата в България

Този май по National Geographic стартира излъчването на документална поредица, която навлиза в дълбочина в темата за НЛО. Петте епизода на ,,НЛО: Разследване на непознатото" се фокусират върху разследванията на американското правителство в рамките на десетилетия, като хвърлят светлина върху програмата на Пентагона за НЛО и начина, по който властите се отнасят към подобна информация. Поредицата се излъчва всеки вторник от 22:00 ч. по National Geographic.

Във връзка с премиерата на новата поредица National Geographic инициира проучване на местните нагласи към НЛО. Проучването е направено от Talk Online Panel, онлайн, в периода 15-21 май 2023 г. сред 1 000 респонденти на възраст между 18 и 65 години.

 Проучването сочи, че 63% от запитаните българи вярват в съществуването на НЛО, 22% заявяват, че не вярват в НЛО, а останалите 15% нямат мнение по темата. Данните сочат също, че мъжете (67%) са по-склонни да смятат, че НЛО съществуват, в сравнение с жените (59%).

Проучването сочи още, че 8% от българите или 8 от всеки 100 души признават, че са виждали НЛО или са имали контакт с извънземни. По- голям процент се наблюдава сред младите хора, на възраст 18-29 г.

Според трима от всеки петима анкетирани (63%) има доказателства за съществуването на извънземна цивилизация, докато почти една пета от анкетираните (20%) са на противоположното мнение, а 17 % нямат мнение. Проучването показва, че отново сред младите хора 18-29 г. има повече вярващи (68%), както и сред хората от Северозападна България.

Важен въпрос, включен в проучването, е свързан с това дали контакта с НЛО би представлявал потенциалната заплаха или полза за човечеството. Най-голям брой хора (40%) смятат, че двете са с еднаква тежест, 21% твърдят, че по-скоро би било от полза, отколкото заплаха, а 11% са на обратното мнение. Интересно е, че по-възрастните участници в проучването подкрепят в по-висока степен мнението, че човечеството би могло да има повече ползи от контакта с НЛО.

Анкетираните са запитани и каква трябва да бъде правителствената политика по отношение на НЛО според тях. Мнозинството (72%) смятат, че правителствата трябва да събират и разкриват информация за НЛО. 12% от респондентите отговарят, че правителствата трябва да събират и да не разкриват информация за НЛО, като младите хора между 18 и 39 г. подкрепят тази теза в по-висока степен. Само 3 процента смятат, че правителствата не трябва да събират данни за НЛО.

,,НЛО: Разследване на непознатото" представя тема, която дълго време е смятана за табу в научната сфера. Документалната поредица показва, че разследвания на НЛО е имало в САЩ и други страни от десетилетия, но едва сега се разкриват подробности. Продукцията проследява богатата история на наблюденията на НЛО в Америка от 40-те години на миналия век до наши дни и включва много архивни документи, снимки и записи, свидетелства на очевидци и интервюта с експерти.

https://nauka.offnews.bg/chovekat/63-ot-balgarite-viarvat-v-sashtestvuvaneto-na-nlo-video-199175.html

Powered by EzPortal