• Welcome to Български Националистически Форумъ.
 
avatar_Hatshepsut

Изяществото на българскитѣ народни носии

Започната от Hatshepsut, 22 Августъ 2018, 13:10:00

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

HatshepsutTopic starter

Женски празничен саичен костюм – аладжа от гр. Банско

Фото: Петър Петров
От Теди Милева, Българските корени
Модел: Здравка Касапинова

По името на основната дреха – аладжа, се нарича и целият празничен възрожденски костюм. Той е от саичен тип. Носи се в по-топло време. Известен е още и като шам аладжа (шам – копринен, защото в плата има втъкана копринена нишка; аладжа – шарен). Кошулата (ризата) е бяла, богато декорирана на пазвата и ръкавите с везба.
Върху аладжата се връзва тъкана престилка, наречена прескутник, ,,на кръчколици" (на криволички). Тъканият колан с чапрази (пафти) също е задължителен атрибут в този празничен костюм. На главата жената връзва голяма вълнена шамия с реси (кърпа с ресни) – в зелен цвят на един синджир.
HatshepsutTopic starter

Женска носия от село Добрина, Варненско на тракийци преселници от края на ХІХ век

От Теди Милева, Българските корени
Фото: Петър Петров
Модел: Петя Семковска

Показаната женска носия е от село Добрина, Варненско на тракийци преселници, е по-градски вариант. Ризата е  туникообразна с по-семпла бродерия. Чукманът е само пола, като горната част елечето чапак отпада, с десен на плата йоловете. Като връхна дреха се носят кадифени или басмени блузи. Опасва се със кадифян синчан колан. Престиката е тип мрежница с тиря и камилчяну двуплата, като палтовете са съединени по дължина с иглена дантела, а от двете страни на дантелата са извезани орнаменти от камилчена вълна. Забраждането е по-градски тип кокона башъ със зелена вала, обримчена с купешка черна дантела. На врата носи кордон с дублета и пендари.


HatshepsutTopic starter

Женски сукманен костюм, на българка от село Малък Дервент, Западна Тракия, дн. Гърция
От Теди Милева, Българските корени


 Костюмът е на бежанци от село Малък Дервент, от времето на трагичните събития в Западна Тракия през 1913 година, намерили убежище в района на Бургас.  Състои се от риза, сукман, пояс, престилка, коланче. Ризата е с туникообразна кройка, от бяло, домашнотъкано памучно платно. По края на ръкавите и полите има пришита бяла дантела. Сукманът е от черен плат, с богата везбена украса, съсредоточена в горната му част, на гърдите, като е извезано името на притежателката на сукмана. По полите също има цветна апликирана украса. Декоративен център на костюма са поясът, престилката и коланчето. Престилката е с везбена украса в долната си част, а в горната е тъкана на райета в черно, червено и бяло. Има допълнително пришита дантела, подобна на дантелата по ризата. Завършва с разноцветни ресни.
Носията е от фонда на Регионален исторически музей Бургас
На снимките тя "оживя" чрез красотата на Виктория Облакова.
Фотограф: Петър Петров


HatshepsutTopic starter

Женска носия от с. Зарово, Солунско

Дигитализирани движими културни ценности от фондовете на Регионален исторически музей – Благоевград по проект "Наследството на българите-бежанци – дигитални образи, форми и багри", финансиран от Министерство на културата (2022 г.)

Фотограф:Темелко Темелков

Женският костюм с фустан е ушит през 30-те години на XX в. по модели от с. Зарово, Солунско. Той представя по-късен, преходен етап в културата на облеклото, наложен под влиянието на големите градски центрове (Солун, Серес). В началото на XX в. фустанът като първообраз на роклята решително измества старата локална традиция в употребата на носия с антерия. Ушит от фабричен плат, той е двусъставна дреха, обемно раздвижена от нагънатите поли. Украсата от кадифени ивици е семпла, а накитите са редуцирани до висящ на гърдите наниз от монети или сребърен кръст.
HatshepsutTopic starter

Невестински празничен костюм от Банско, от началото на XX век

Фото: Теди Милева и Петър Петров, Българските корени

Празничен пролетен или за лятото женски костюм, обикновено обличан за Великден. Но по същия начин е облечена и невестата (булката) в сватбения ден. Състои се от малинено червен атлазен фустан, копринен "картонен" прескутник , декориран с дантела, но може да е и кашмирен от много тънка вълнена материя, идентичен с шарените кашмирени шамии. Вместо този прескутник може да е с ален прескутник "склупена уста". На главата е с голяма шарена, с основен жълт цвят, копринена американска шамия с реси. Красиво забрадена с китка от слезен (мушкато). Красиви празнични черни обувки. Носията е наследствена в семейството на момичето на снимките - Мариета Баханова


HatshepsutTopic starter

Празнична женска носия на българка от с. Мирковци, Скопска Черна гора, от средата на ХIХ в.
От Теди Милева, Българските корени


Модел: Виктория Николова
Фото: Петър Петров

Носията е от саичния тип. Ризата е туникообразна и за нея е типично черното везмо, изпълващо плътно ръкавите и полите. Черните полета са осветени от дребни бели и жълти звездички и кръстове. За носията е характерна късата до под кръста сая. Тя е изработена от бял вълнен плат (бало), със специфична украса с везмо по пазвите и снопчета черна вълнена прежда, пришита нагъсто по гърба. Коланът в празничната носия е характерен със сърмената си украса, пайети и мъниста. Празничната престилка е изцяло везана със сърма, с големи концентрични кръгове. Забраждане – главата е покрита с бяла памучна кърпа. Накити: колан с пафти.
Носи се от омъжените жени по време на празниците.


HatshepsutTopic starter

Тракийска саичена носия (аладжа) от с. Чешнегирово, Пловдивско
Фото: Петър петров
Модел: Веселина Балтова
От Теди Милева, Българските корени


Носията се състои от отворена отпред женска дреха с ръкави – нар. сая (аладжа). Изработена от домашно тъкан вълнен плат на ивици в зелено и синьо. Пазвата и полите са обточени с черно кадифе, а ръкавите в бордо. Украса от черен гайтан по поли и капаци. Ризата е с туникообразна кройка, памучна, бяла с червени кенари с ръчно плетена дантела по полите. Червен пояс, а върху него е превързана двуплата престилка – каре в оранжево и зелено, по краищата дантела, отпред кадифена ивица с бродерия от цветя.


HatshepsutTopic starter

Празнична лятна носия на млада жена от с. Стрезимировци, Трънско. Началото на ХIХ в.
От Теди Милева, Българските корени


Модел: Цветелина Колева
Фото: Петър Петров

Носията е сукманен тип. Разпространена е в почти цяла Средна Западна България: Трънско, Софийско, Дупнишко, Самоковско и др. При този тип носия, както и при двупрестилчената, основен елемент е ризата. Тя е туникообразна, с широки ръкави, конопена, с преобладаващо плътно вълнено везмо, изпълнено в полетата с прав бод по ръкавите, полите и пазвите. Сукманът (манофил) повтаря кройката на ризата и е без ръкави. Украсата на този тип дреха е от вълнено везмо, което повтаря и доразвива шевичната украса на ризата. Поясът е също елемент от сукманената носия, той е тъкан на кори, регионалното му название е зунка. Главата се покрива с бяла квадратна кърпа, прегъната по диагонал, със среден край, спуснат на гърба. Двата странични края се кръстосват под брадичката и се връзват на тила. Към кърпата се прикрепя голяма металическа игла – чомолушка, малка червена шапчица (каица). Накитите са: игла, металически колан и надушна висулка (трепка). Носията се носи от омъжените жени по време на летните празници.


HatshepsutTopic starter

Празничен зелен фустан от Разлога, от първата половина на ХХ век
От Теди Милева, Българските корени


Фото: Петър Петров
Модел: Белослава Анастасова


HatshepsutTopic starter

Ален (червен) фустан, носен от края на XIX и началото на XX век в Разложко. Фустанът е известен и като "якорудски"
От Теди Милева, Българските корени


Фото: Петър Петров
Модел: Борислава Кутларска


HatshepsutTopic starter

Българска носия от Разложкия край
От Теди Милева, Българските корени


Фото: Петър Петров
Модел: Илиана Монева


HatshepsutTopic starter

Зелен плисиран фустан от Разложко, началото на XX век. Фото: Теди Милева, Българските корени
От Теди Милева, Българските корени


Фото: Петър Петров
Модел: Ива Топалова
Similar topics (5)

2

Отговори: 1486
Прегледи: 64656

267

Отговори: 9
Прегледи: 2144

537

Отговори: 28
Прегледи: 5830

Powered by EzPortal