• Welcome to Български Националистически Форумъ.
 
avatar_Hatshepsut

Комплексъ "Камчия". Какъ Москва си купи територия въ България

Започната отъ Hatshepsut, 21 Авг 2023, 22:20:07

0 Потрѣбители и 1 гостъ преглеждатъ тази тема.

Hatshepsut

Комплекс "Камчия". Как Москва си купи територия в България


Близо до комплекс "Камчия" няма други хотели или почивни бази

Българска земя, която е чужда територия. 300 дка на 30 км от Варна, които са собственост на Москва. Гранична зона на брега на Черно море, в които командва Русия, за която България е неприятелска държава. Как Русия купи на безценица част от България?

Широк плаж, прохладна гора край брега и устието на река Камчия, където в разгара на сезона туристически лодки потъват в сенките на лонгозните гори на едноименния резерват.

В радиус от стотици метри няма хотели и туристически комплекси. С изключение на един - Санаторно-оздравителен комплекс (СОК) ,,Камчия".

Той е разположен на около 300 декара на брега до един от най-красивите плажове по Черноморието. В него има хотели, спортни зали, училище, конферентни зали, астрономически център.

СОК "Камчия" е като малък град в България, но не е български. В него управлява кметството на Москва. То е собственик и на сградите, и на земята под тях. "Това е проблем, защото част от българска територия е собственост, на практика, на друга държава", каза за Свободна Европа Йордан Божилов, председател на Софийския форум за сигурност.

Земята под всички сгради е придобита като е заобикаляна конституционната забрана чужденци и чужди фирми да притежават територия в България. Голяма част от нея е продадена на безценица от държавата по време на правителството на т.нар. Тройна коалиция на БСП, НДСВ и ДПС, която управлява от 2005 до 2009 г. След това имотите са окрупнени през серия от сделки и прехвърляния.

,,Вътре може да се случват неща, които българските власти да не са наясно, че се случват", каза за Свободна Европа адвокат Васил Танков.

Всичко това е ставало с подкрепата и мълчаливото съгласие на няколко правителства. Крайният резултат е около 300 дка гранична територия на брега на Черно море в България, които са собственост на Русия – държава, която обяви България за неприятелска страна и която превръща Черно море в зона, опасна за корабоплаването.


Камчия. Кой, как и защо даде на Русия 300 декара от България

През 2019 г. руският външен министър Сергей Лавров каза, че комплекс ,,Камчия"ще се използва за разпространяването на руското влияние в Европа. ,,Това е камуфлажът, това е предвестникът на идването на оръжията", каза за Свободна Европа бившият министър на външните работи Соломон Паси.

В следващите редове разказваме как се стигна до тук.

Какво е СОК ,,Камчия"?

СОК "Камчия" е разположен на около 300 декара край морето, върху които са изградени хотели, авиокосмически център с планетариум, училище, спортна зала, плувен комплекс, зали за конференции, амфитеатър. Комплексът се намира на 30 км южно от Варна.

Според публичната информация на сайта на дружеството там се провеждат детски и тренировъчни лагери, концерти, образователни програми, конкурси, фестивали, състезания.

Сред редовните посетители е председателката на Синдиката на българските учители Янка Такева, която рекламира комплекса като място, което ,,предлага безкрайно хубави условия за работа". Такева е незаобиколим фактор в българската образователна система, несменяем председател на синдиката от години и член на санкционираното от САЩ по глобалния закон ,,Магнитски" движение ,,Русофили".


Председателката на Синдиката на българските учители Янка Такева (в средата) заедно с министъра на образованието по време на правителството на ГЕРБ (2017-2021) Красимир Вълчев (вторият от ляво надясно)

Принц Кирил, син на бившия премиер Симеон Саксобургготски, е ментор на таланти и деца-посетители на комплекса ,,по пътя им към успеха".


,,Принц Кирил е патрон и първи Ментор в Програмата, която е предназначена за всички наши гости - деца и младежи", пише в публикацията на СОК "Камчия"

През 2018 г. над 500 адвокати обсъждат в комплекса измененията и допълненията в Гражданския процесуален кодекс от 2017 г.

Комплексът се рекламира и с български спортисти като Евгения Раданова, Матей Казийски, Петър Лесов, Станимира Петрова, Елица Янкова, Димитър Кузманов. В СОК ,,Камчия" се провеждат и уроци по родолюбие от Исторически парк и фондация ,,Въздигане".


В комплекс "Камчия" редовно се провежда шествие на "Безсмъртния плок". Обикновено се носят знамена на Русия и СССР, както и снимки на загинали руски войници във Втората световна война. В последните години шествието се превърна в подкрепа на политиката на Кремъл, вместо в почит на паметта на милионите, загинали във войната

Придобиването на "Камчия"

Процесът на придобиване на комплекс ,,Камчия" започва в края на 90-те години на миналия век с преобразуването на собствеността на държавното дружество ,,Балкантурист". То управлява туризма по време на комунистическия режим до 1989 г.

Част от имотите на ,,Балкантурист" са придобити от санитарно-оздравителен комплекс ,,Камчия". Това е дружество, регистрирано в България, но собственост на кметството на Москва. Освен имоти на ,,Балкантурист" компанията придобива и още земи със серия от сделки през две дъщерни дружества.

Една от тях е за 80 декара държавни земи, които Департаментът по имущество на Москва плаща на българската държава на цена от под 10 лева за квадратен метър.

Разследване на Дневник преди години я определя като една от най-скандалните сделки с държавни имоти по Северното Черноморие, защото цената е в пъти под пазарната. Тя е сключена по време на управлението на Тройната коалиция с премиер Сергей Станишев. Той подписва и споразумението между българската държава и кметството на Москва за изграждане на комплекса през 2008 г.

Конституцията към онзи момент казва, че чужденци и чуждестранни лица не могат да придобиват земя в България, но това ограничение е заобиколено чрез регистриране на фирма в България. Крайният собственик на дружеството, притежаващо комплекс ,,Камчия" и земята под него, е кметството на Москва.

,,В случая такова голямо концентриране на земя в зона, която е гранична, която се притежава от държава, която ни е обявила за неприятелска държава, държава, която в момента води кървава война с неин съсед напълно необосновано, като цяло би следвало да се възприема като някакъв риск за нашата национална сигурност", каза адвокат Танков.

Непосредствено след като нападна Украйна, Русия обяви България за неприятелска държава. Причината е, че София се присъдени към международните санкции срещу Москва, наложени заради непредизвиканата агресия срещу Украйна.

Няколко правителства в подкрепа на "Камчия"

Нито едно правителство до момента не отчита като проблем притежаването на толкова много земя от Москва в България. Освен че продава евтина земя на Кремъл, кабинетът на Тройната коалиция през 2009-а отпуска и близо 8 млн. лева от бюджета за водопровод до базата. През 2010-а лентата на комплекс ,,Камчия" е прерязана от Бойко Борисов като премиер и кмета на Москва тогава Юрий Лужков.

За няколко години ,,Камчия" се превръща в един от основните работодатели и най-голям данъкоплатец на община Аврен. "Основно туристите бяха деца, ветерани от Втората световна война и самотни майки. И на практика това не беше стандартният туризъм, който през лятото идват някакви туристи, а беше целогодишно запълнен с тези три категории", каза за Свободна Европа кметът на Аврен Емануил Манолов.

През 2019-а започват проблеми с плащането на данъци. Задълженията към общината достигат около 1 млн. лева. Организираните групи в комплекса намаляват. Това е свързано със спирането на програмата за лагери на деца от кметството на Москва.

На този фон през 2019-а, по време на среща с руския си колега Дмитрий Медведев, премиерът Бойко Борисов хвали комплекса и говори за разширяване на сътрудничеството с Русия в областта на спортния, образователния и конгресен туризъм.

Няколко месеца по-късно руският външен министър Сергей Лавров казва, че Съветът по национална сигурност в Москва ще обсъди преминаването на ,,Камчия" в собственост на руската държава. Предложението е базата да се превърне в основна чуждестранна културно-хуманитарна площадка за прокарване на руските интереси в Европа. Лавров казва, че, ако става въпрос за мека сила, това е идеалният образец в най-позитивен смисъл.

"Меката сила" на Москва

Теорията казва, че меката сила е налагане на политическо влияние, но желаните резултати се получават с доброволно участие и предизвикване на симпатии и привързаност. Пример са културните, спортните, образователните мероприятия.

Разбирането на Русия за мека сила е развито в концепцията за ,,Руски свят", одобрена от президента Владимир Путин през септември 2022 г. Тя се използва и за оправдание на войната срещу Украйна с аргумента, че Русия подкрепя руските граждани, живеещи в чужбина. Стратегията, подписана от Путин, предвижда засилване на влиянието на Русия в т.нар. славянски държави.

https://www.svobodnaevropa.bg/a/kompleks-kamchiya/32548930.html

Similar topics (5)

303

Отговори: 266
Прегледи: 19287

478

Отговори: 47
Прегледи: 5970

1639

Отговори: 43
Прегледи: 2594

988

Отговори: 4
Прегледи: 680

Powered by EzPortal