• Welcome to Български Националистически Форумъ.
 
avatar_Hatshepsut

Рускиятъ спортъ се мѣсти отъ Европа въ Азия

Започната от Hatshepsut, 28 Февруарий 2023, 20:49:30

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

HatshepsutTopic starter

Първа спортна федерация на Русия премина от Европа към Азия


Първата руска спортна федерация - тази по шах - се премести от Европа в Азия. Сайтът на Руската шахматна федерация (РШФ) съобщи, че Азиатската шахматна федерация се е съгласила да я приеме в своята зона.

За решението на континенталната асамблея на Азиатската федерация по шах гласуваха 29 делегати, "против" - 1, "въздържал се" - 6. Преходът ще приключи на 1 май 2023 г.

Преди пълномащабното руско нахлуване в Украйна РШФ беше част от Европейския шахматен съюз, но през март 2022 г. членството на Русия, както и на Беларус, в тази организация беше спряно. През април същата година РШФ гласува да се присъедини към Азиатската шахматна федерация. Съветът на Международната федерация по шах (FIDE) одобри прехода на 22 февруари 2023 г.

Според РИА Новости Руската шахматна федерация е първата руска спортна федерация, която се премести от зона Европа в Азия.

След избухването на войната ФИДЕ не изключи руските и беларуските шахматисти от състезания под егидата на федерацията, както се случи в много други спортове, но им позволи да играят индивидуално, а не под национални знамена.

"Днес се случи историческо събитие: за първи път шахматна федерация, една от най-силните в света, се премести от един континент на друг. Благодарни сме на делегатите на Континенталната асамблея на АФШ, че подкрепиха прехода ни с мнозинство. Това говори от една страна за доверие в нас, а от друга за добре свършената работа на нашата федерация", коментира Андрей Филатов, президент на Руската шахматна федерация. "Очаквам с нетърпение по-нататъшно ползотворно сътрудничество, участието на руски отбори в континенталния шампионат и провеждането на азиатски състезания на територията на Русия."


Президент на Азиатската федерация е шейх Султан бин Халифа ал Нахаян, президент на Обединените арабски емирства

Руският футболен съюз също подкрепя промяната на Европа в Азия и преминаването от Съюза на европейските футболни асоциации (УЕФА) към Азиатската футболна конфедерация, но решение все още не е взето.

https://www.dnevnik.bg/sviat/voinata_v_ukraina/2023/02/28/4455114_purva_sportna_federaciia_na_rusiia_premina_ot_evropa/
Funny Funny x 1 View List

HatshepsutTopic starter

Русия ще участва във футболното първенство на Централна Азия


До 31 март руският футболен съюз трябва да реши окончателно дали да се махне от УЕФА в посока Азия

Спреният от официални международни мачове национален отбор по футбол на Русия ще участва в шампионата на Централна Азия, съобщи началникът на пресслужбата на таджикистанската футболна федерация Фиридун Салиев. Първенството ще се проведе от 9 до 21 юни.

"Мъжкият отбор на Русия ще играе в първия шампионат на Централноазиатската футболна асоциация (CAFA). Мачовете от груповата фаза ще се състоят в Ташкент (Узбекистан) и Бишкек (Киргизстан)", заяви Салиев пред РИА Новости.

CAFA обединява футболните федерации на страните от Централна Азия и в нея влизат шест държави: Иран (№24 място в ранглистата на ФИФА, и №2 в Азия), Узбекистан (съответно №77 и №10), Киргизстан (№94 и №16), Таджикистан (№108 и №20), Туркменистан (№135 и №24) и Афганистан (№150 и №30).

Президент на асоциацията е таджикът Рустам Емомали, а вицепрезидент - Дастанбек Конокбаев от Киргизстан.

Към момента пък националният тим на Русия е 37-и в рейтинга на ФИФА, а в Азия би бил на 5-о място след Япония, Иран, Южна Корея и Австралия. "Сборная" бе изключена от всички състезания под егидата на ФИФА и на европейската централа УЕФА заради руската военна агресия в Украйна. Затова и мъжкият тим бе отстранен от баражите в световните квалификации за Мондиал 2022, до които бе достигнал, а женският бе заличен от участниците на Евро 2022, за което се бе класирал.
 

Местенето на руския футбол в Азия

Русия подаде още в края на миналата година запитване до ФИФА дали може да стане член на Азиатската футболна конфедерация (AFC) и световната централа е отговорила утвърдително, а от УЕФА няма да правят спънки. Крайният срок самият руски футболен съюз (РФС) да вземе решение е 1 април. Затова за 31 март е насрочено заседание на Изпълкома, на което ще се вземе окончателно решение.

Още на 2 февруари РФС съобщи, че президентът Александър Дюков и генералният секретар Максим Митрофанов са били на 33-тия конгрес на AFC в Бахрейн по покана на президента на AFC шейх Салман бин Ибрахим ал-Халифа. Там идеята за преминаване на Русия в азиатския футбол е била посрещната като добра за популяризиране на футбола на континента. РФС пък обмисля тази стъпка, за да осигури на "сборная" официални международни мачове, с които да трупа рейтинг в класацията на ФИФА, а също така да опита да се класира за следващото световно първенство през квалификациите в Азия.

Сегашното решение за участие в турнира на Централна Азия се разглежда като първа стъпка и "опипване на почвата" за окончателно преминаване в Азия. Нито една от шестте страни членки на CAFA не е в списъка с неприятелски страни, който руското правителство публикува през март 2022 г., и този факт е благоприятствал решението на руската футболна федерация за участие в турнира.
 

Какво представлява шампионатът?

CAFA провежда само регионални турнири в Централна Азия между отбори от шестте страни членки както по класически, така и по мини и плажен футбол. Асоциацията започна своята дейност през 2015 г. по инициатива на федерацията на Иран, която напусна WAFF (футболната организация на Западна Азия).

Това ще е дебютно първенство на Централна Азия за мъжки национални отбори. Обявеният формат ще е участниците да са разделени в две групи по 4 отбора, които ще играят по един мач всеки срещу всеки. Победителите от всяка група ще играят на финала, а заелите второ място - за бронзовите медали.

Засега не е известен осмият отбор, тъй като страните членки и Русия са 6+1.

Досега е имало два турнира за женски отбори - през 2018 и 2022 г., и двата спечелени от Узбекистан, който и двата пъти побеждава на финала Иран. Провеждат се и юношески турнири.

https://www.segabg.com/category-sport/rusiya-shte-uchastva-vuv-futbolnoto-purvenstvo-na-centralna-aziya
Funny Funny x 1 View List

Panzerfaust

Азиатците най-сетне си намериха мястото! :laugh:

FELDMARSCHALL

Само че Япония, Южна Корея и Австралия изобщо ще бойкотират всякакви мачове с тях. :judge:

Panzerfaust


HatshepsutTopic starter

Игри на дружбата и алтернативна олимпиада: Русия търси изход от изолацията в спорта


Министърът на спорта Олег Матицин присъства на откриването на игрите на латиноамериканската организация АЛБА във Венецуела, за които Русия получи покана

Русия планира голямо международно състезание догодина, което да се проведе малко след олимпийските игри в Париж. В последните месеци руските власти вече няколко пъти споменават създаването на ново състезание с държави, с които участва в международни организации.

Спортистите от Русия и Беларус постепенно се връщат на участие в състезания след препоръките на Международния олимпийски комитет (МОК). В тях е посочено, че важат само за индивидуалните спортове, като остава забраната за отборните. Освен това, не се допускат спортисти, които подкрепят войната в Украйна, както и такива, които са свързани по някакъв начин с въоръжените сили и органите за сигурност. Това на практика изключва състезатели от ЦСКА (Москва) и "Динамо" (Москва).

Президентът на МОК Томас Бах защитава позицията, че спортистите от Русия и Беларус трябва да имат шанс да се състезават, като го направи и по време на посещението си в България.

Повечето международни федерации спазват препоръките, но някои, като Световната атлетика, отказват да го направят. Преди дни президентът на Европейската атлетика и на Българската федерация по лека атлетика Добормир Карамаринов заяви, че позицията остава категорична и в момента няма никакъв шанс за връщане на руснаците. Той посочи, че Бах първи е искал забрана, а "сега леко е променил позицията си".


Плановете за ново състезание

Министърът на спорта на Русия Олег Матицин за първи път заговори за алтернативно състезание през март. Тогава той заяви, че Русия може да организира състезание с държавите от организацията БРИКС, в която влизат още Бразилия, Индия, Китай и Република Южна Африка, както и със страните от Шанхайската организация за сътрудничество.

В четвъртък Inside the Games съобщи, позовавайки се на Кремъл, че президентът на Русия Владимир Путин вече е наредил правителството да започне организация на подобно състезание след олимпийските игри в Париж през 2024 и е дал срок до 1 юли на премиера Михаил Мишустин да представи плановете за състезанието.

В началото на май Путин обвини международните спортни федерации, че "увреждат олимпийските движение" и заяви, че спортът трябва да е "мост между хората", особено когато има конфликти.

След дискусии през май, официалният сайт на Кремъл цитира министърът на спорта Олег Матицин, който казва: "Предлагаме да засилим практиката да провеждаме състезания с отворен формат. Продължаваме да работим по организирането на Световни игри на дружбата през есента на 2024."

За първи път Игри на дружбата бяха организирани от СССР през 1984 г. като алтернатива на олимпийските игри в Лос Анджелис, бойкотирани от държавите от Източния блок в отговор на бойкота в Москва четири години по-рано. През 2022 г. имаше Игри на дружбата в Казан, но в тях бяха включени само водните спортове.

Президентът на руската федерация по художествена гимнастика и старши треньор на националния отбор Ирина Винер призова за алтернативна олимпиада. Тя повтори позицията на Кремъл, че условията за връщане на спортисти са дискриминационни. Гимнастиката все още не допуска руски състезатели.

"Трябва да намериш доброто в лошото. От една страна е лошо, че не ни пускат, дискриминират ни. Но от друга страна, получихме възможност нашите региони да участват в състезания и имаме 80 отлични отбора, това не могат да го забранят. В някаква степен тези санкции ни помогнаха да развием състезанията и спортистите си, трябва да работим със страните от ШОС и БРИКС. Да направим наши алтернативни състезания, да направим алтернативна олимпиада", каза Винер, която беше отстранена от гимнастиката за две години след изявленията си след олимпийските игри в Токио.

Въпреки наказанието, тя отново заяви, че Русия е била ощетена: "Искаха да променят това, че Русия е лидер, дълго не успяваха, но го направиха в Токио."

Според Винер ако руските спортисти не участват, олимпийските игри ще загубят: "Без най-силните, мотото на Пиер дьо Кубертен вече не е валидно, а без мотото, няма олимпиада."


Заплахи за бойкот

Русия обмисля и бойкот на някои състезания, въпреки допускането на руски състезатели в тях. Президентът на Руския олимпийски комитет Станислав Поздняков заяви, че страната може да не участва в олимпийските квалификации във фехтовката. Причината е, че три олимпийски шампионки - Яна Йегорин, София Великая и София Позднякова, дъщеря на Позндяков, останаха със забрана от Международната федерация по фехтовка (FIE). И трите са състезателки на ЦСКА (Москва).

"Нашите състезатели ще участват, само ако имат равни права с тези от други държави, без незаконни критерии и изкуствени препятствия", каза Поздняков.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков също критикува FIE: "Напълно грешно е спортисти да са обект на политически изисквания за тяхното участие. Спортистите трябва да имат право да участват, да защитават честта си и честта на страната си."

Международната федерация получи критики и от други държави заради връщането на руските спортисти. Дания, Норвегия, Германия и Полша отмениха състезания, а Норвегия директно заяви, че няма да пусне свои състезатели в турнири с фехтовачи от Русия и Беларус.

https://www.dnevnik.bg/sport/2023/05/21/4485833_igri_na_drujbata_i_alternativna_olimpiada_rusiia_tursi/

Powered by EzPortal