• Welcome to Български Националистически Форумъ.
 
avatar_Hatshepsut

Ескалация: ,,Mакедонски културенъ клубъ" въ Благоевградъ

Започната отъ Hatshepsut, 28 Окт 2022, 05:59:43

0 Потрѣбители и 1 гостъ преглеждатъ тази тема.

Hatshepsut

Ескалация: ,,Mакедонски културен клуб" в Благоевград


Напрежение около откриването на македонски културен клуб в Благоевград

Покачва се напрежението около така наречения ,,Mакедонски културен клуб" на името на Никола Вапцаров в Благоевград.

ВМРО обяви, че ще организира протест по време на обявеното откриване на клуба в неделя.

,,Предстоящото откриване на Македонски културен клуб в Благоевград, за което до преди дни нямаше никаква официална информация, а от българските власти няма и до момента, започва да поражда редица съмнения относно истинската му дейност. Бъдещият културен център се обявява за защита на правата на македонците в България и по света, а клубът носи името на Никола Вапцаров, който е обявен от инициаторите за македонец. Освен това на откриването на Македонския клуб в Благоевград ще пристигнат отявлени представители на антибългарски партии, които всекидневно изливат лъжи и омраза срещу България и те ще бъдат допуснати в центъра на града. Липсата на реакция от страна на българската държава говори само и единствено за политическо безхаберие към готвената провокация от страна на сръбските марионетки на Скопие", посочиха от ВМРО.

Кметът на Благоевград Илко Стоянов пък обяви, че в общинската администрация няма заявено намерение по действащото законодателство, в което да се иска изграждане на нова или преотреждане на вече съществуваща сграда с предназначение ,,Mакедонски културен клуб".

Няма постъпило заявление за именуване или преименуване на каквато и да е сграда или отделен обект на името на Никола Вапцаров. Няма постъпило искане, свързано с дейността на такъв клуб, по който и да е от нормативните актове, свързани с правомощията на кмета на общината.

Ето защо кметът на общината нито е забранявал, нито е разрешавал провеждането на каквото и да е частно събитие, свързано с ,,Mакедонски културен клуб".

В Oбщина Благоевград е постъпила единствено покана, отправена към Стоянов за посещение на частно събитие, на което той няма да присъства.

,,Предвид изложеното е видно, че в конкретния случай става въпрос за провеждане на частно събитие в частно помещение, независимо от това как е озаглавено от инициаторите му", поясни Стоянов.

,,Община Благоевград има традиционно добре изградени взаимоотношения с общини на територията на Република Северна Македония като продължава и към настоящия момент да надгражда това партньорство в дух на коректност и разбирателство. Хората от двете страни на границите също са в много добри взаимоотношения помежду им. Благоевград винаги е имал дух на гостоприемство и е бил център на различни култури, без да има противопоставяне помежду им. Всички граждани на Република Северна Македония са добре дошли в Благоевград, стига да не превръщат града ни в поле на противопоставяне, на омраза и на политическа изява", подчерта Стоянов.

https://www.vesti.bg/bulgaria/eskalaciia-makedonski-kulturen-klub-v-blagoevgrad-6154026

Hatshepsut

Кой стои зад ,,Македонския културен клуб" в Благоевград

Организации с антиевропейски профил, които не са регистрирани в България

Така нареченият ,,Македонски културен клуб" в Благоевград, чието откриване предстои утре, е иницииран и финансиран от организации с антиевропейски профил, които не са регистрирани в България.

Това съобщи служебният премиер Гълъб Донев, цитиран от БНР. Той, заедно с премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски, участва в церемонията на първата копка на Източната част на железопътния Коридор 8 край Куманово.

Той потвърди, че ще бъдат взети всички необходими мерки за сигурност при откриването.

Донев обаче подчерта, че държавата не може да се меси в частна инициатива и правото за свободно сдружаване, но добави, че ще се следи дали този клуб застъпва идеи, които противоречат на законите в България. Той не е официално регистриран и се помещава в частен имот.

,,Този клуб, който ще бъде открит утре в град Благоевград, е организация, която е неконституционна и тя не е регистрирана по законите в България. Още повече финансирането на този клуб, както сподели и премиерът Ковачевски, е от организация в Канада, която има доста съмнителни антиевропейски, антиамерикански, антисемитски послания", поясни Донев.

Преди това премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски съобщи, че ще иска отваряне на официален македонски Културен център в Благоевград.

,,Утре в Благоевград отваря врати македонски клуб на частни лица и аз казах, че желаещите могат да отидат. Как е регистриран той, преценяват институциите в България, така както и създаването на български клубове у нас е преценка на нашите институции", добави Ковачевски.

https://www.vesti.bg/bulgaria/koj-stoi-zad-makedonskiia-kulturen-klub-v-blagoevgrad-6154134

Angry Angry x 1 View List

Panzerfaust

Тук обаче не играят хОМОвците от "Илинден", които са петдесетина пияници-югокомунистически носталгици. Това са провокации на най-високо ниво от сърбоманския елит на РСМ.

Hatshepsut

Цитатъ на: Panzerfaust - 30 Окт 2022, 11:20:00Тук обаче не играят хОМОвците от "Илинден", които са петдесетина пияници-югокомунистически носталгици. Това са провокации на най-високо ниво от сърбоманския елит на РСМ.

Да, наистина, ще го отделя в нова тема.

Hatshepsut

С "боклук" и "предател" в Благоевград посрещнаха Мицкоски на откриването на македонския клуб


Откриха македонския културен клуб "Никола Вапцаров" в Благоевград, съобщават от "24 часа".

За кратко обаче се стигна до спречкване. Жители на града пресрещнаха председателя на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски пред клуба с възгласи "предател, боклук!", "Македония е българска!" и "Сърбия ви плаща!".

Това се случи точно след откриването на клуба, когато гостите отидоха при паметника на Димитър Благоев, за да поднесат венци.

Гръцкият поп отец Никодин направи освещаване на клуба. На церемонията присъстваха главният секретар на президента на Северна Македония - Миле Бошняковски, председателят на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, лидерът на крайната левица Димирът Апаси, както и депутати от албанския парламент, които твърдят, че са представители на македонците в България.

Часове преди официалното откриване от ВМРО започнаха да се събират за протеста си край паметника на Гоце Делчев.

От партията разположиха тонколони пред културния клуб и пуснаха силно патриотични песни, които огласяваха цялата улица. Македонците пък поискали музиката да се намали. За да не се стигне до сблъсък, полицията беше около тонколоните.

Племенникът на поета Никола Вапцаров също беше на мястото. Той изрази възмущение, че името на чичо му се използва по този начин и увери, че ще обясни пред македонски медии, че Никола Вапцаров е българин.

От сутринта имаше засилено полицейско присъствие, а български трибагреници бяха опънати на много балкони в близките блокове.

ВМРО определи частната инициатива, наречена "македонски културен клуб" като поредната антибългарска провокация на Скопие. Те припомниха, че съгласно Конституцията България е еднонационална държава, а в Преспанското споразумение е записано, че в страната ни няма македонско малцинство.

"Тук сме, за да подкрепим нашите хора - македонците от другата страна на границата. Да изпратим ясно послание, че ние сме македонци, които говорят македонски език и идват от Македония. В XXI век никой не трябва да има съмнение и да говори за този въпрос". Това заяви от своя страна Християн Мицкоски, цитиран от bTV.

Нашето право да се определяме като македонци е неприкосновено съгласно всички закони, категоричен бе той.

Запитан защо не признава правата на македонските българи, Мицкоски отвърна, че македонската конституция е признала всички малцинства, съгласно всички стандарти.

https://news.bg/regions/s-bokluk-i-predatel-v-blagoevgrad-posreshtnaha-mitskoski-na-otkrivaneto-na-makedonskiya-klub.html

Hatshepsut

Виктор Канзуров: Кой нагнетява напрежение между България и Северна Македония?


Виктор Канзуров

Провокация след провокация или, кой има интерес да нагнетява напрежение между България и Северна Македония?

Трябва ли София са стопира преговорния процес на Скопие с ЕС и да реагира срещу думите на Урсула фон Дер Лайен, че "македонският език е много красив и симпатичен", без каквито и да е уговорки?

Кой стои зад провокация Македонски клуб ,,Никола Вапцаров" в Благоевград?

 Чуйте анализа на публициста Виктор Канзуров, който не се страхува да е македонски българин - тази вечер, 30 октомври, от 18.00 ч. на живо в предаването "оПозиция" с Горан Благоев на сайта Faktor.bg.Виктор Канзуров в ,,оПозиция": Кой нагнетява напрежение между България и Северна Македония?

https://faktor.bg/bg/articles/mneniya-intervyu-viktor-kanzurov-v-opozitsiya-koy-nagnetyava-naprezhenie-mezhdu-balgariya-i-severna-makedoniya

Hatshepsut

Проф. Пламен Павлов: Стандартна провокация с ниско качество


Стандартна провокация с ниско качество и опит за възкресение на македонизма в най-бруталната му форма, така българският историк проф. Пламен Павлов определи решението т.нар. Македонски културен клуб да бъде назован с името на поета Никола Вапцаров:

"Съзнателно се избира името на Никола Вапцаров, който е български поет, писал на български език, човек с българско самосъзнание. Разбира се, македонстващ в чисто комунистически план, доколкото тогава това е наложено от Коминтерна. Така че неслучайно е търсена тази провокация, тя разбира се, е огледална реакция на това, че българските клубове в Битоля и Охрид бяха наречени съответно Иван Михайлов и Борис III, но това търсене на подобно противопоставяне, то е не по-малко абсурдно, тъй като за нашите сънародници в Република Северна Македония, особено за техните предци, Борис Трети е царят обединител".

Според него е било грешка да се отдели толкова внимание на подобна инициатива:

"Нашето внимание трябва да бъде насочено към отношението към хората, които все пак, имат смелостта да бъдат българи в РСМ, където те продължават да бъдат подлагани на дискриминнационен режим. И съм сигурен, че когато се открие този клуб, кръстен кой знае защо на името на Никола Вапцаров, с оглед разбиранията на тези хора, може би по-добре беше да го кръстят Маршал Тито, а не Никола Вапцаров. Аз мисля, че те са много по-близо в идейното...или може би, Владимир Путин. В общи линии това е част от тази провокационна политика за разделяне и за вътрешна ерозия на обществата в България и Северна Македония".

https://bnr.bg/horizont/post/101728544/prof-plamen-pavlov-standartna-provokacia-s-nisko-kachestvo


Откриването на македонски културен клуб в Благоевград - лъжата не може да бъде възприемана като истина


"Отварянето на частен македонски клуб на името на Никола Вапцаров е стандартна провокация с ниско качество. Целта е вината да се прехвърли от болната на здравата глава. Полицейското присъствие беше пресилено и това министърът на вътрешните работи да присъства там беше "комплимент" за провокаторите от Скопие. В основата на всичко е т.нар. ВМРО-ДПМНЕ, която е част от ЕНП, това е куриозно, която борави с аргументи от арсенала на най-примитивната комунистическа пропаганда".

Това каза пред БНР историкът проф. Пламен Павлов.

И посочи, че творчеството на Никола Вапцаров няма нищо общо със съвременна Македония.

Откриването на македонски културен клуб в Благоевград, чийто инициатор е сдружение, обявено от българския съд за незаконно, породи вълна от недоволство и протести. Вчера центърът на града гъмжеше от полиция, която не допусна да се стигне до директни сблъсъци между гостите от РСМ и патриотите от ВМРО, които се бяха разположили като щит около паметника на Гоце Делчев. На място през целия ден беше и вътрешният министър Иван Демерджиев, който лично наблюдаваше и координираше действията на служителите си.
Събитието отмина, а нощта в Благоевград бе относително спокойна. Какво да очакваме оттук нататък?

Това, което се случи в сърцето на Пиринска Македония, поставя два важни въпроса. Защо македонски партийни лидери, забравяйки, че са на чужда територия, продължават да говорят за македонско малцинство в България? И защо в продължение на десетки години нашата страна не решава проблема с ,,Македонския въпрос", който хората от Пиринския край определят като престъпление?

В предаването "Преди всички" историкът посочи, че опитът да се играе на малцинства и клубове е "жалко в днешния свят".

"Обвиненията към България, че отричаме езика и самосъзнанието, са неверни. Всички декларации на България дават пълна свобода на себевъзприемане на тези хора, но не и да се посяга на българската история, най-вече да се мачкат хората, които имат смелостта да бъдат българи на тази територия".

Проф. Павлов подчерта, че лъжата не може да бъде възприемана като истина.

https://bnr.bg/horizont/post/101728664/blagoevgrad

Hatshepsut

Македоноидите се изпокараха за 75€ и затварят клуба в Благоевград  :lol:


Powered by EzPortal