• Welcome to Български Националистически Форумъ.
 
avatar_Nordwave

Измамитѣ съ еврофондоветѣ

Започната отъ Nordwave, 30 Ное 2021, 07:10:48

0 Потрѣбители и 1 гостъ преглеждатъ тази тема.

Nordwave

Тази информация е от 2007г.

Кой окраде САПАРД?


Седем българи бяха арестувани за източване на 7.5 млн. евро от САПАРД.

Бизнесмените Марио Николов и Людмил Стойков са основните движещи лица сред задържаните, източили 7,5 млн. евро по програма САПАРД, съобщи БГНЕС.

Справка в информационната система Сиела показа, че Марио Николов има участие във фирмите БУЛРУКО ООД, Еврофрут Интернешънъл, Елпин Трейд Интернешънъл и Сердика - Сливен, в която е съдружник с Людмил Стойков.

Марио Николов е имал участие също и в Нидеко хол, Родопа Шумен, Варана и приватизационен фонд Континентал-Перник. Името на Людмил Стойков пък фигурира в над 40 фирми и спортни клубове.

Той е един от съдържателите на курортен комплекс Дюни, член е на Съвета на директорите на Стомана Индъстри - Перник. Член е на управителните съвети на Атлет Спорт Клуб Ладимекс - Перник, Професионален футболен клуб Миньор-Перник, Ръгби клуб Миньор-Перник, Спортен клуб Перник-Ладимекс, както и на Футболен клуб Металург-Перник.

Освен това е сред собствениците на ЛВК-Винпром-Търговище, Ивет-Фешън-Перник и др.

Поне две са фирмите в Шумен, които са били обект на проверка в хода на разследването за източването на над 7,5 милиона евро по програма САПАРД.

Според фирмените регистри месопреработващите компании "Родопа Мийт" и "Родопа Голд" са собственост на акционерното дружество "Палми груп", регистрирано в столицата.

Сред заподозрените за измами с пари по еврофондовете са и собствениците на ямболската фирма "Палмигра" и птицекланицата "Чубра". Милиони са източвани и чрез фирмата "Еврофриго", която е свързана с "Ладимекс холдинг" на пернишкия бизнесмен Людмил Стойков, арестуван при вчерашната акция.

Фирмата на Стойков притежава най-големия индустриален хладилен митнически склад на Балканския полуостров от 10 000 кв.метра.

Компанията на Стойков "Еврометал" има да получава чрез цесия близо 60 милиона лева дълг от Национална компания "Железопътна инфраструктура". Стойков е и сред бизнесмените създали неправителствената организация "Сдружение за Перник".

По случая са повдигнати четири обвинения срещу българи, както и срещу четирима чужденци от Германия и Швейцария. Предстои да бъдат повдигнати обвинения срещу още трима наши сънародници.

Операцията в България се е развила на територията на София, Ямбол и Шумен. Престъпната група е изготвяла фалшиви документи за съществуващи стари машини, които са преминавали през няколко европейски страни и се предоставяли в съответното звено, което се занимава с предоставянето на средства по програма САПАРД.

Там фалшивите документи били оформени за новозакупени машини и по този начин са били източвани средства по програмата.

Днес компетентните органи иззеха от ДФ "Земеделие" цялата документация, свързана със случая.

https://www.dnes.bg/article.php?id=32993
Публикациитѣ на Nordwave, публикувани тукъ посмъртно презъ 2018г. сѫ прехвърлени въ неговия профилъ съ решение на администрацията на Форума отъ 9 Априлъ 2023г.

Hatshepsut

#1
Тази информация е от 2008г.

Около 80% от измамите с европари са по САПАРД

Ръководителят на специализираното звено в Софийската градска прокуратура, което е заето в борбата с измами с европейски средства Божидар Джамбазов съобщи пред журналисти, че около половината от случаите, по които се работи, са по сигнали на ОЛАФ. Най-много са сигналите по програма САПАРД и те са около 70-80 на сто от случаите, уточни той. Джамбазов каза това, след като премиерът Сергей Станишев се запозна с работата на специалната група за противодействие на престъпления с европейски средства по програмата САПАРД, предаде БТА.

Звеното е под ръководството на Върховната касационна прокуратура (ВКП).

Според статистически данни на ВКП, общо в България има около 130 дела и преписки, които са на производство, каза Божидар Джамбазов. Половината от тях са разследвани от Софийската градска прокуратура и Софийската районна прокуратура. По близо 80 дела в София работят в Градската прокуратура, петима прокурори и осем дознатели, а в Районната прокуратура работят шестима прокурори.

В градската прокуратура се водят дела за престъпления в особено големи размери и особено тежки случаи, а останалите дела са в районните прокуратури. Говори се за нарушения за милиони, каза Джамбазов. Той допълни, че разследванията обхващат периода от 2002 г. до настоящия момент.

В отговор на въпрос Джамбазов каза, че за конкретни престъпления, извършени от държавни чиновници, ще може да се говори, когато бъдат повдигнати обвинения срещу тях.

Попитан какъв е основният проблем при разследването на случаите с измами със средства от фондовете на ЕС, Джамбазов отбеляза необходимостта от изграждането на адекватна законодателна база, която да позволи максимално бързо разследване по всички дела. В момента трябва да се спазват много тежки формални процедури, което отнема време, допълни Джамбазов.

По думите му независимо от сроковете, които се поставят, ако доказателствата, които са необходими за съда, не бъдат обезпечени по начина, по който НПК го изисква, те не могат да се ползват в съдебната фаза.

В Германия например едно производство може да приключи в рамките на един-два месеца, посочи прокурорът.

На въпрос дали има готовност за някакво завършено дело, за да може да се водят преговори с ЕК за размразяване на средствата от спрените фондове, Джамбазов посочи, че няма посочени обвързващи срокове. Това са наказателни производства, става въпрос за действия в рамките на съдебната власт, допълни Джамбазов. Той посочи, че ще бъдат положени максимални усилия в рамките на правомощията делата да бъдат приключени максимално бързо.

Помолен да коментира това, че бившият изпълнителен директор на Фонд ,,Земеделие" Асен Друмев е освободен без мярка за неотклонение, Джамбазов каза, че не смята, че това е провал и че има още една инстанция - апелативният съд. Прокурорът добави, че най-вероятно днешното съдебно решение спрямо Друмев ще бъде протестирано.

Според него събраните към момента данни дават основание да се смята, че в случая с Друмев има извършено престъпление.

https://www.investor.bg/evroproekti/264/a/okolo-80-ot-izmamite-s-evropari-sa-po-sapard-71636/

Hatshepsut

#2
Тази информация е от 2018г.

"Патките на Марио" атакуват и новата Селска програма
Фалшиви паткарници за 46 милиона лева чакат за европейско финансиране


Тринадесет еднотипни проекта за паткарници се надяват на европейско финансиране по новия прием на ,,Програмата за развитие на селските райони" (ПРСР). На прицел са 46 млн. лв., които рискуват да потънат в откровено мошеническа схема за източване на евросредства, свързана със скандалния бизнесмен Марио Николов.

Засега не всички проекти събират необходимия брой точки, но източници на Биволъ твърдят, че високопоставени фактори бутат кандидатите към успешна селекция.

Преди две години Биволъ разкри, че фирми с отчетливи връзки към червения бизнесмен, прославил България по делото ,,Сапард", са спечелили европроекти за милиони, за да гушат патици и пуйки. При проверка на нашите репортери на място се оказа, че паткарниците са недостроени и в тях дори няма патици.

Фирмите бяха санкционирани, но сега отново кандидатстват за европейско финансиране, редом с нови субекти със съмнителна фирмена история и регистрирани очевидно на

Подставени лица

Например, сред кандидатите да строят паткарници в новия програмен период се откриват три фирми, които са основани на 21 януари 2016 Това са ,,Евробърд" на Колю Колев Стефанов с адрес в София, Овча Купел и две фирми от Генерал Тошево: ,,Максит" на Емил Иванов Димитров и ,,Венстара" на Гавраил Емилов Александров.

Още четири фирми се появяват буквално от нищото, без фирмена история и опит в областта, в която кандидатстват. Това са ,,Йоки 2016" на Йордан Стефанов Андонов, ,,Диво Ко" на Димитър Василев Василев,  ,,Равид" на Виделина Божилова Радева и ,,Бонарекс" на Теодора Иванова Чолакова.

Общото между тях е, че са подали еднотипни проекти за около 1 млн. евро да гушат патици и всички са със сметки в Първа инвестиционна банка, която трябва да издаде и гаранциите, ако проектите минат.

Стари фирми свързани с Марио

Подобни проекти за ферми за гушене на патици са подали още няколко фирми, при които се открива връзка с предишни бизнес начинания свързани с Марио Николов.

Така например ,,Агротрейд 2016" е регистрирана в Свинекомплекс ,,Маноле", Пловдивско, където започна кариерата си бившия свинар и настоящ социалистически шеф Георги Гергов, преди там да се настани Марио Николов, също определящ себе си като ,,потомствен социалист".

,,Гависел" на Христоско Стоянов Богданов има адрес за регистрация в с. Славянци, общ. Сунгурларе, но до ноември 2017 е била на друг адрес в с. Живково, на същото място където са недовършените паткарници без патици, разкрити от Биволъ преди две години.

,,Нивало" на Венцислав Христосков Богданов (син на предишния Богданов) също е на адрес свързан с Марио Николов Свинекомплекс Маноле 3 в пловдивско.

Всички изброени дотук фирми са получили за своите проекти еднакъв брой точки – 47. Това става ясно от справки в системата на ДФЗ по Уникален Регистрационен Номер (УРН). Така на този етап поне проектите са извън класацията.

От ДФЗ отказаха на Биволъ по-подробна информация за проектите, като не пожелаха дори да разкрият сумите, за които са кандидатствали тези фирми.

Да дадем още на крадците на фондове?

Съвсем ясна е връзката към Марио Николов при фирмите-кандидати ,,Агровал БГ", ,,Сами Мийт БГ" и ,,Холид", които са получили за своите проекти по 53 точки и са на ръба на разглежданите проекти с 54 точки. Тя беше разкрита в подробности от Биволъ още през 2016 г.

И трите фирми би трябвало да са обект на санкции и интерес от страна на Прокуратурата, след като през 2016 г. Биволъ разкри, че техните обекти в с. Живково са недовършени и в тях няма патици. Това беше потвърдено от проверки на ДФЗ.

,,Както се казва, дори нямат ток" – обобщи тогавашния директор на фонда Румен Порожанов резултата от проверките. Вместо десетки хиляди патки и пуйки във фермите имало само около 3000 животни.

След като ДФЗ установи ,,доказано нефункциониране на изградената инвестиция както и неизпълнение на поетите ангажименти за отглеждане на необходимия брой животни" по проектите на ,,Агровал БГ", ,,Сами Мийт БГ" и ,,Холид" последва искане от Фонда да върнат парите.

Не е ясно дали това се е случило и дали спрямо нарушителите се води разследване от страна на правоохранителните органи, но самото им допускане до новия прием на проекти вече е скандално.

Схемата: Фантомни патици, машини и СМР на надути цени

Липсата на патици в обектите обаче не се дължи на катастрофално явление, както се опитаха да се оправдаят фирмите, хванати в нарушение. Според тях те измряли от птичия грип във Франция и при транспорта.

Става въпрос за схема, в която едни и същи животни се дават под наем на различни фирми, които получават за тяхното ,,мнимо" отглеждане еврофондове.

Това се засича по данни от БАБХ, защото фирмите-кандидати не фигурират в регистрите като стопанисващи собствени животновъдни обекти.

За да отчетат дейност, фирмите-фантоми се надяват на договори за отглеждане на патици в чужд животновъден обект, което е в грубо нарушение на разпоредбите на Закона за ветеринарно-медицинската дейност.

Договорите за гушене на патиците се сключват с ,,Бизнеспарк Маноле" ООД. Така е преименувана фирмата ,,Палмифуд"на Марио Николов. Точно тази фирма фигурира в шумното дело срещу него за пране на пари и кражби от еврофондове, което приключи с осъдителни присъди в Германия и с оправдателна присъда в България.

При това патиците остават собственост на фирмата на Марио Николов, която във всеки един момент може да ги даде под наем на друга фантомна фирма,. Това позволява да се излъжат проверяващите, че в недостроените халета, за които са усвоени милиони от еврофондовете, все пак са налични патици.

Подобна схема с фантомни пъдпъдъци и зайци беше разкрита през 2016 г. в Благоевградско и Прокуратурата дори повдигна обвинения на недобросъвестните фермери, които по думите на Порожанов ,,разнасяли кафези" при проверките.

Но освен чрез фиктивните патици, източването на еврофондове се осъществява чрез надуване на цени на машини и СМР по стара и изпитана схема, почти без вариации от 2007 г. насам.

За да получи еврофинансиране фирмата трябва да участва и със собствени средства. Те се набавят с кредити от ПИБ, с която Николов има привилегировани отношения.

Парите от банковите кредити постъпват във фирмите, които са спечелили проектите. Зад всяка от тези фирми стои Марио Николов.

Фирмите-бенефициенти плащат на фирми-доставчици или строителни фирми, зад които също стоят Марио Николов и неговия ортак Димитър Керелов.

Ако в проектът е за доставка на машини и оборудване (какъвто е случаят в проектите по ОП ,,Конкурентоспособност"), доставчикът ,,Интелиджънт Фууд Системс" на Керелов внася евтини китайски машини и представя фактури за цени като германски. Ако става дума за строителство (ферми за патици по ПРСР) се надуват цените на СМР.

Евросубсидията се изплаща на основание на раздутите фактури и от нея фирмите връщат кредита на ПИБ с лихвите.

Машините, построеното и 20% от общата сума на проекта остават за Марио Николов и Димитър Керелов. Последният  е известен още като Митко Флашката от скандалите в Софийски градски съд, където той е поддържал компютрите в периода, когато шеф беше ,,опрасканата" Владимира Янева и ставаха най-големите злоупотреби със случайното разпределение на дела.

https://bivol.bg/mario-2018.html

Hatshepsut

Аферата "САПАРД": история за един предизвестен прокурорски провал


Марио Николов беше подсъдим по две дела повече от десетилетие, но така и не беше осъден

Краят на 2006 г. България е на прага на Европейския съюз (ЕС). Настроението в правителството на Сергей Станишев (2005-2009), подкрепяно от БСП, НДСВ и ДПС, обаче е помрачено от неприятна новина, дошла от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ). Установена е крупна измама с евросредства, в която са замесени имената на близки до управляващите бизнесмени и двама германски граждани.

Германците бързо са изправени пред съда и са осъдени още през 2008 г., докато съдбата на българското разследване е по-различна. През 2007 г. казусът е разделен в две дела, по които следват идентични обрати. През 2010 г. на първа инстанция и по двата процеса са произнесени осъдителни присъди, които след това са отменени. Едното дело приключи окончателно с оправдателни присъди в края на 2016 г., а другото беше прекратено по давност в началото на тази седмица. Осъдени няма.

Става въпрос за т.нар. афера ,,САПАРД", която през първото десетилетие от членството на България в ЕС се превърна в тест за правораздавателната система на страната в очите на Брюксел. Тест, който 14 години по-късно окончателно се оформи като един предизвестен прокурорски провал.

Как започна всичко

Няколко свързани български дружества получават субсидия по програма САПАРД по проект за закупуване на нови месопреработвателни машини. ОЛАФ обаче установява, че с европейските средства от чужбина са купени стари машини на завишени цени. В Германия е образувано дело, по което Улрих Райзахер и Михаел Енгелхарт са осъдени за съставяне на фалшиви фактури по поръчение на хора от България.

Следва сигнал от ОЛАФ до българската прокуратура, която образува свое разследване през декември 2006 г. Половин година по-късно, през май 2007 г., германските власти изпращат в София всички доказателства, събрани по случая.

Българските им колеги ги анализират и в края на същата година решават да ги разделят в две производства. Едното е за престъпна група, източила 7.5 млн. евро – срещу Марио Николов, съпругата му Мариана, Анна Шаркова, Валентин Ангелов, Лазарина Георгиева, Иван Иванов, Григор Главев, Петя Хаджииванова и Радмил Петров. Другото е за пране на пари – срещу Людмил Стойков, Марио Николов, жена му Мариана, Анна Шаркова, Иван Иванов, Григор Главев и Валентин Иванов.

Едни и същи доказателства, различен подход

Сред пратените от Германия доказателства са и серия имейли, в които двамата германци обсъждат издаването на фактури за покупко-продажба на машини за месопреработка с Марио Николов, Анна Шаркова, Петя Хаджииванова и Радмил Петров. В София са изпратени и самите фактури, чието съдържание съвпада с информацията от проследената комуникация между шестимата.

Въпреки това Софийската градска прокуратура (СГП) решава да приобщи доказателствата от Германия само към делото за пране на пари, по което обаче не са повдигнати обвинения на Хаджииванова и Петров. Двамата стават подсъдими само в процеса за източване на средства от САПАРД.

Този развой води до непреодолим проблем – германските разследващи са събрали уличаващи данни за група от четирима българи, която обаче е разделена в две различни дела. За капак – в едното от делата събраните в Германия доказателства отсъстват. Освен това в България никой не е обвинен за фалшивите фактури, за които са осъдени Райзахер и Енгелхарт.

Казано с други думи – нито едно от двете български производства не се придържа изцяло към фактите, установени от германските разследващи. СГП така и не обясни подробно през годините защо възприе този подход. Друг въпрос, останал без отговор, е защо прокуратурата не потърси отговорност по случая от никого в Държавен фонд ,,Земеделие", въпреки че той извършва общо три проверки на машините по този проект и всеки път констатира, че те са нови.

Краткотраен успех

Първоначално двете дела се движат успоредно и завършват с тежки осъдителни присъди на първа инстанция. През юни 2010 г. тогавашният председател на Софийския градски съд (СГС) Георги Колев осъди Марио Николов на 12 години затвор за източване на 7.5 млн. евро от САПАРД, но оправда Петя Хаджииванова и Радмил Петров. Прокуратурата изненадащо не протестира и така оправдателните присъди на двамата влязоха в сила още тогава.

Повечето ръководители на фирмите, сключили договори с ДФ ,,Земеделие", получиха 10-годишни наказания – Анна Шаркова (,,Родопа мийт"), Валентин Ангелов (,,Родопа консерв"), Лазарина Георгиева (,,Птицекланица - Чубра") и Иван Иванов (,,Палмигра"). Само покойният вече шеф на ,,Родопа голд" Григор Главев беше осъден по-леко на 3 години условно.

Две години по-късно, през август 2012 г., Софийският апелативен съд (САС) обаче отмени осъдителните присъди, посочвайки в мотивите си, че вместо да ги аргументира, съдия Колев буквално е преписвал пасажи от обвинителния акт. През това време той беше избран от Висшия съдебен съвет за председател на Върховния административен съд, въпреки че до онзи момент не се беше занимавал с административно правораздаване.

Делото за пране на пари по аферата ,,САПАРД" имаше същата съдба. Съдия Румяна Ченалова от СГС чете осъдителни присъди през 2010 г., с изключение на Людмил Стойков и Марио Николов, които бяха оправдани още тогава. Две години по-късно САС отмени осъдителните присъди на останалите подсъдими.

Прокурорът, който осъди прокуратурата

Междувременно се появи друг не по-малко емблематичен за целия казус сюжет. Прокурор Стойчо Ненков от Софийската апелативна прокуратура (САП) сам се превърна в заподозрян, тъй като оттегли протеста на своя колежка срещу оправдателните присъди на Стойков и Николов.

,,Тези дела се наблюдават от екип от Върховната касационна прокуратура. И тримата колеги от този екип са обсъдили с Ненков делото и мнението на всички тях е, че трябва да има протест, но в последния момент Ненков все пак отказва да протестира оправдателните присъди на двамата ключови обвиняеми", обяви на специален брифинг през ноември 2012 г. тогавашният временен главен прокурор Бойко Найденов, който пое поста след назначаването на Борис Велчев в Конституционния съд до избора на Сотир Цацаров.

Прокурор Ненков обаче не си замълча и на свой ред застана пред медиите: ,,Делото е провалено изначало и сега вероятно някои искат да има някаква изненада. Делото е провалено от тези, които са работили по него – разследващият орган и прокурорите."

Заради намесата си по случая в началото на 2013 г. той стана обвиняем по дело за престъпление срещу правосъдието, което продължи малко повече от година, само за да бъде прекратено от прокуратурата през 2014 г. поради липса на престъпление. Ненков на свой ред заведе дело срещу държавното обвинение, по което през 2020 г. Софийският градски съд му присъди обезщетение от 30 000 лева.

На този фон делото за пране на пари по аферата ,,САПАРД" беше възобновено от Върховния касационен съд (ВКС) по искане на Бойко Найденов, но приключи с окончателни оправдателни присъди за всички подсъдими през 2016 г.

Финалът в спецсъда

Паралелният процес за източване на 7.5 млн. евро пък акостира през 2014 г. в новосъздадения тогава Специализиран наказателен съд. Докато течеше разглеждането там изтече давността за участието в престъпната група на няколко от подсъдимите. Така накрая останаха обвиненията само срещу Марио Николов, съпругата му Мариана, Ана Шаркова и Валентин Ангелов, които бяха оправдани и от двете специализирани инстанции.

Прокуратурата протестира пред ВКС, който прие миналата година, че в протеста няма никакви аргументи срещу оправдателните присъди на Мариана Николова и Ангелов и затова делото срещу тях окончателно приключи. По отношение на Марио Николов и Ана Шаркова върховните съдии постановиха, че апелативният спецсъд е извършил процесуални нарушения и затова му върнаха делото за ново разглеждане.

Сред мотивите на ВКС присъстваше и констатацията, че престъпна група, начело с бизнесмена Николов, действително може да е съществувала, макар че към онзи момент от другите подсъдими беше останала само Шаркова. Върховният съд потвърди, че по случая има доказателства за участие в такава група на оправданите още в началото на делото Радмил Петров и Петя Хаджииванова.

След като процесът беше върнат обратно в Апелативния специализиран наказателен съд, на 1 март той констатира, че абсолютната давност е изтекла и го прекрати окончателно.

Така 13 години след осъждането на Улрих Райзахер и Михаел Енгелхарт в Германия, България сложи точка на аферата ,,САПАРД" без нито един наказан. Осъдена по този случай е единствено самата прокуратура, но все още не е ясно колко точно обезщетения ще трябва да плати.

https://www.svobodnaevropa.bg/a/31129582.html

Hatshepsut

След 15 г. САПАРД: майката на подсъдим първа осъди прокуратурата


Прокуратурата вече е осъдена да плати обезщетение заради 15-годишното разследване и последвалото дело за източване на над 14 млн. лева по програма САПАРД, което тази година приключи по давност без осъдителни присъди. Това пише "Лекс", разказвайки абсурдната история на Елена - майка на главния подсъдим Марио Николов по делото, останало с името на програмата за помощи от Евросъюза, която дори вече не съществува за България, тъй като сме член на ЕС.

Подсъдими в процеса бяха бизнесменът Марио Николов, съпругата му Марияна и още шестима души, които сега най-вероятно също ще заведат искове срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ). Това обаче вече е направила майката на Николов – Елена, която дори и не се е изправяла пред съд за измамите по САПАРД, а е била само обвиняема и разследването срещу нея е било прекратено още преди пет години, показва проверка на ,,Лекс".

През 2019 г. Елена Николова е предявила иск за 100 000 лева срещу прокуратурата за неимуществени вреди от незаконното обвинение срещу нея. Разследването започнало през 2007 г. за това, че през 2004-2005 г., като представител на фирмата ,,Елпин трейд", Елена Николова и синът ѝ Марио неправомерно са изнесли в Европейския съюз (ЕС) замразени заешки бутчета от Китай за около 4 млн. лева. Случаят бил посочен в доклад на европейската служба за борба с измамите – ОЛАФ и според прокуратурата е ставало дума за измама в особено големи размери и е особено тежък случай. Тя се изразявала в това, че в документите пишело, че китайските бутчета са от Аржентина, а Николови получили от европейски фондове над 3,7 млн. лева, колкото била продажната цена на заешкото месо в Германия, Франция и Испания.

Делото срещу тях било прекратено "само" след 8 години - от градската прокуратура през 2015 г. поради несъставомерност на деянията, но след това апелативната прокуратура отменила постановлението, тъй като преценила, че е извършено друго престъпление – контрабанден износ на заешките бутчета. Прокуратурата им повдигнала новите обвинения, но и това дело било прекратено година по-късно.

В началото на тази година Софийският градски съд е осъдил прокуратурата да плати на Николова обезщетение от 20 000 лева, но решението е било обжалвано и от нея, и от държавното обвинение, пише сега "Лекс".

Наскоро Софийският апелативен съд намали обезщетението на 8000 лева.

От решението, цитирано от правния сайт, става ясно, че...

Николова е преживяла негативни емоции през цялото време на разследването, но най-силни са били в първата година от образуването му. Тогава тя станала агресивна към колегите във фирмата, която фалирала през 2009 г., но и към синовете си. Съпругата на единия е дала показания и споделила, че Елена Николова обвинявала децата си за положението, в което се намирала и особено за това, че от човек с финансови възможности, в бъдеще щяла да бъде зависима от други.

В решението на съда се казва дори, че Николова изпитвала ,,ненавист" към тях за известно време.

Нейна колежка пък е свидетелствала как Николова разказвала за разпитите в полицията и затова, че я обвинявали за престъпление, което не е извършила, а можела да влезе в затвора за 10 години, където не вярвала, че ще издържи. Този страх се засилил след един от разпитите, където се държали изключително грубо с нея.

"Била заведена в подземие, където разпитващият ѝ казал, че я очакват 10 г. ,,строг тъмничен затвор". Това станало после основната ѝ мисъл, страхувала се и когато я търсели от непознат номер, тъй като допускала, че ѝ звънят от полицията. Изпитвала страх от полицаи на улицата и започвала да мисли дори за самоубийство", допълва "Лекс".

Заради стреса станала хаотична, а преди това била много добър мениджър. Отслабнала драстично. След един разпит се върнала в офиса, където трябвало да се вземат важни решения за фирмата, но Николова не била в състояние и постепенно бизнесът започнал да страда.

Бившата ѝ колежка разказала как веднъж отишла с Николова до пощата, за да си вземе пенсията, понеже вече се страхувала и да излиза сама. Там служителката казала, че не може да ѝ преведе парите, защото имало наложени запори и Николова се разплакала.

Според апелативните съдии обаче, въпреки тежките обвинения и продължилото близо 9 години разследване, тревогите и влошеното здраве на Николова, справедливото обезщетение за нея е само 8000 лева. Съдът отбелязва, че на Николова не е била наложена мярка за неотклонение и по разследването за измами дори не е била привлечена като обвиняема, макар да се е водило срещу нея, а другото обвинение също не е стигнало до съд.

,,Освен вследствие намесата в живота ѝ на държавната репресия, очевидно ищцата е кумулирала сериозно напрежение, включително е проявявала вербална агресия към синовете си, които е смятала за виновни за случилото се, което само по себе си е също е източник на негативни изживявания. От друга страна обаче, от свидетелските показанията е видно, че те не са изоставили майка си, а са продължавали да я подкрепят, както морално, така и финансово. Колегите в офиса ѝ също са изразили съмнение относно вината ѝ, тъй като документацията не показвала да са налице законови нарушения, т.е близкото ѝ обкръжение не само не ѝ е обърнало гръб, а я е подкрепяло", се казва в решението на САС, което може да бъде обжалвано и пред Върховния касационен съд.

В него съдиите отбелязват, че в този период е било висящо и голямото дело по САПАРД, по което подсъдим е бил синът ѝ Марио, заради което може да се приеме, че майка му също е изпитвала тревоги и притеснения.

https://www.clubz.bg/121366-sled_15_g_sapard_maykata_na_podsadim_parva_osadi_prokuraturata

Hatshepsut

#5
Европрокуратурата задържа 8 души у нас за измами със земеделски средства от ЕС


Табелки за номерация на животни, открити при обиск на европрокуратурата

Европейската прокуратура съобщи, че в България вчера са били извършени 18 обиска в Петрич и Обзор като част от разследване за измами, свързани със земеделски средства от ЕС, съобщи БТА.

Задържани са осем заподозрени, сред които и ръководителят на представителството на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) в Петрич, член на Общинския съвет, се посочва в съобщението.

Европейската прокуратура проучва предполагаеми дейности на организирана престъпна група, съставена от роднини, подчинени и близки приятели на общинския съветник. Групата е заподозряна в представяне на фалшиви, неточни и непълни документи и изявления, за да получи земеделски средства от ЕС - около 300 000 евро. В някои случаи групата вписвала имената на починали хора в документите, с които предявява искане за европейски средства.

При претърсвания на животновъдни ферми, автомобили и помещения, включително в представителството на земеделския фонд, са иззети големи количества документи, компютри, мобилни телефони и табелки за номерация на животни. Претърсванията са извършени в тясно сътрудничество с над 40 полицаи от Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" и експерти от Българската агенция по безопасност на храните и ДФЗ.

https://www.clubz.bg/129519-evroprokuraturata_zadarzha_8_dushi_u_nas

Hatshepsut

ОЛАФ хвана България в измама при два водни проекта


Виле Итала

Европейската служба препоръчва страната ни да върне доброволно 12 млн. евро

Европейската служба за борба с измамите със средства от бюджета на ЕС (ОЛАФ) съобщи, че е завършила проверката по четири случая, два от които в България, а останалите в Румъния и Унгария. Службата препоръчва нашата страна да възстанови близо 12 млн. евро по проверените проекти заради открити нередности.

В първия случай разследването на ОЛАФ е установило, че пречиствателна станция за отпадъчни води у нас, завършена през 2012 г. като част от европейски проект, никога не е започнала да работи. Съоръжението създава заплаха за общественото здраве и околната среда, се посочва в съобщението. След приключване на разследването ОЛАФ препоръчва да бъдат възстановени 4,8 милиона евро.

По втория случай в нашата страна е проверен проект за водоснабдяване и отпадъчни води. След сигнал от анонимен източник са били оценени пет договора за строителство и надзор по проекта. Събраните доказателства предполагат, че са били представени фалшиви документи в процеса на възлагане и че необичайна дейност е била одобрена като част от изпълнението. ОЛАФ препоръчва да бъдат възстановени 6,9 милиона евро, както и да бъде заведено дело.

В Румъния е бил проверен процесът на възлагане на обществени поръчки за подобряване на ВиК съоръжения и е установена предполагаема измама. Службата е препоръчала да бъдат възстановени 6,5 милиона евро и да бъде потърсена наказателна отговорност на извършителите. В Унгария при проверка на сходен проект е било открито, че не се постига целта за пречистване на водите, затова се препоръчва възстановяване на над 1,3 млн. евро.

Разкритията означават, че парите следва да бъдат върнати в бюджета на ЕС и използвани в полза на гражданите, а не за обогатяване на измамниците, коментира по повод на разкритията генералният директор на ОЛАФ Виле Итала, се казва в съобщението на службата, цитирано от БТА.

https://offnews.bg/evropa/olaf-hvana-balgaria-v-izmama-pri-dva-vodni-proekta-790677.html

Hatshepsut

Кьовеши търси в България злоупотреби за близо 1 млрд. лева


Лаура Кьовеши

Европейската прокуратура разследва 143 възможни измами с европейски средства или ДДС в България за общо 495.3 млн. евро (над 968 млн. лв), става ясно от публикуван в сряда доклад на институцията, водена от Лаура Кьовеши.

101 от разследванията са започнати през миналата година, като три от тях се водят за измами с ДДС на стойност 2.6 млн. евро.

Българските дела са 0.09% от работата на европейската прокуратура в общо 22 от 27-те европейски държави, но делът на разкритите през миналата година е почти 12% от разкритите през 2022 г. разследвания на европейската прокуратура.

Иззети са незаконно придобити активи за 6.5 млн. евро.

От доклада на Кьовеши става ясно, че през миналата година в България е повдигнато само едно обвинение от 87 в останалите държави и е издадена само една присъда от общо 20 окончателни съдебни решения в ЕС.

Отказ за образуване на дело е направен в 11 от случаите, разследвани в България от общо 59 закрити разследвания в ЕС. 25 случая са пренасочени към българската прокуратура.

Сред видовете престъпления, разследвани от европейските прокурори в България спрямо тези, водени в Европа, прави впечатление високият процент на случаите на корупция - 16 от общо 87. Други измами, които са обект на интерес от службата на Кьовеши са 94 измами с европейски фондове за проекти, които не изискват обществени поръчки, 45 обществени поръчки, 11 случая на неправилно похарчени европейски средства, 4 случая на ДДС измами и три за пране на пари.

Тенденцията в България не се различава от тази в ЕС като цяло, като разследваните злоупотреби с европейски пари, които не са минали през търгове, е най-висок - 679 разследвания, 236 данъчни измами, 224 обществени поръчки и 116 дела за пране на пари.

Статистиката, представена от европейската прокуратура показва, че най-често обект на злоупотреба са европейските фондове за развитие на селските региони и тези за регионално развитие, следвани от социалните програми и изследователските проекти. Подобно е съотношението и в България, където се разследват 42 случая на възможни злоупотреби с пари от фонда за развитие на селските региони, 25 за регионално развитие и 14 проекта, свързани със социалните фондове. Сред българските дела на Кьовеши има 6 потенциални измами в образованието, 4 в транспорта и по два изследователски и екологични проекта. Прави впечатление, че въпреки големите суми, давани от ЕС за устройване на бежанците и за отбрана и сигурност и в двете области има само по едно започнато през 2022 г. разследване.

През миналата година европейската прокуратура е обработила 3318 сигнала за престъпления и е открила 865 разследвания, заедно с по-рано отворени дела общият брой на активните разследвания е 1117 с прогнозни щети за 14.1 милиарда евро.

16.5% от активните разследвания са свързани с измама с ДДС, но представляват 47% от прогнозните щети (6.7 милиарда евро), съобщават от службата в Люксембург. Издадени са разпореждания за изземане на имущество за 359.1 милиона евро.

"Година и половина след началото на нашите дейности потенциалът на европейската прокуратура не може да бъде игнориран. През 2022 г. ние демонстрирахме, че европейската прокуратура има безпрецедентен капацитет за идентифициране и проследяване на финансови потоци и непрозрачни правни договорености", заявява Кьовеши, за която в момента работят 114 европейски прокурори в 22 държави.

https://www.dnevnik.bg/evropa/2023/03/01/4455282_koveshi_tursi_v_bulgariia_zloupotrebi_za_1_mlrd_leva/

Hatshepsut

Службата срещу евроизмамите: България ще връща 38 млн. евро по жп проект


ОЛАФ ще спре и по-нататъшното харчене на още 92 млн. евро

Европейската служба за борба с измамите ще поиска България да възстанови 38 милиона евро заради нередности в проектите за модернизация на местната железопътна инфраструктура. Отделно службата ще спре по-нататъшното харчене на 92 милиона евро, се казва в съобщението на OЛАФ.

Разследването на OЛАФ в тясно сътрудничество с европейските делегирани прокурори се фокусира върху финансовите щети, причинени от предполагаемите нередности, по-специално по време на процедурата за възлагане на обществени поръчки и изпълнението на проекта. Според разследването двама от избраните изпълнители или не са имали техническия капацитет за изпълнение на проекта, или са представили погрешно финансовия си капацитет.

"OЛАФ приключи своя случай с препоръки за възстановяване на над 38 милиона евро и предотвратяване на по-нататъшното харчене на 92 милиона евро. CINEA – Европейската изпълнителна агенция за климата, околната среда и инфраструктурата – е органът, който вече може да проследи препоръките на OЛАФ", съобщават от службата.

 Разследването на Европейската прокуратура продължава и се фокусира върху възможни криминални престъпления, като злоупотреба със средства на ЕС и пране на пари и включва втори железопътен проект, който EPPO оценява на допълнителни 111 милиона евро. "Това разследване е пример за това как комбинацията от административно и наказателните процедури за борба с измамите биха могли да осигурят най-добрата защита на финансовите интереси на ЕС", каза генералният директор на OLAF Виле Итала.

"Сега" припомня, че в началото на август двама българи бяха задържани от европрокуратурата за злоупотреба с европроекти.

Разследват се два проекта за модернизация на железопътната инфраструктура. Първият е за участъка между градовете Костенец и Септември от жп линията София-Пловдив, финансиран от Европейската изпълнителна агенция за климата, инфраструктурата и околната среда, на стойност над 130 милиона евро. Вторият е за модернизация на железопътния участък между Оризово и Михайлово – част от втория етап от рехабилитацията на железопътната инфраструктура Пловдив-Бургас – финансиран от Кохезионния фонд, по Оперативна програма "Транспорт" и "Транспортна инфраструктура" в размер на над 111 милиона евро.

Бенефициент и по двата проекта е Национална компания "Железопътна инфраструктура", а договорите за строителство са възложени на две частни компании с международно участие.

Работата по тези два участъка от железопътните линии все още продължава, но вече са извършени няколко плащания към изпълнителите.

Министерът на транспорта Георги Гвоздейков обяви, че подкрепя разследването на Европейската прокуратура на нарушения в тези за модернизация на железопътната инфраструктура. Той припомня, че една от първите стъпки, които е предприел при встъпването си в длъжност е ревизия на начина, по който са изразходвани публични средства в структурите към министерството.

,,Незабавно съм разпоредил на НКЖИ да съдейства изцяло на прокуратурата и се надявам тя да стигне докрай в своето разследване", коментира министър Гвоздейков.

https://www.segabg.com/hot/category-bulgaria/sluzhbata-sreshtu-evroizmamite-bulgariya-shte-vrushta-38-mln-evro-po-zhp-proekt

Hatshepsut

Кьовеши арестува българи за източване на земеделски европари


Има подозрения, че в престъпната група са участвали хора от фонд "Земеделие" и областна земеделска служба

Ръководената от Лаура Кьовеши Европейската прокуратура (ЕППО) извърши арести и обиски в България заради източване на земеделски европари.

По поръчка на ЕППО в София, българската Главна дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП) арестува трима души и извърши обиски на шест места днес в разследване на организирана престъпна група, за която се предполага, че е получила незаконно средства от ЕС за земеделие, съобщават от прокуратурата.

Възоснова на извършените следствени действия от ГДБОП и ДАНС и иззетите доказателства и документи се установява, че заподозрените са предоставили невярна информация от името на други лица. до компетентните органи с цел получаване на земеделско финансиране.

Според доказателствата, вместо да кандидатства за земеделски фондове за голямо парче земя, организираната престъпна група го е разделила на по-малки парцели. Твърди се, че впоследствие са използвали лица с ниско социално-икономическо положение като подставени лица за подаване на заявления за земеделски фондове.

Лидерът на организираната престъпна група е упълномощен от подставените лица да действа като техен представител пред Държавен фонд ,,Земеделие" и Областната служба по земеделие на България, както и пред търговските банки. Това е означавало, че той може директно да вземе еврофондовете за земеделие, за които са кандидатствали, и да получи пълен контрол върху проектите, разказват още хората на Кьовеши.

Разследването сочи още, че като членове на организираната престъпна група може да са участвали две длъжностни лица от ДФ "Земеделие" и областната служба. Смята се, че те са улеснявали дейността на групата чрез предоставяне на информация и консултации, свързани със съответната оперативна програма и последващите проверки по време на изпълнение на проектите.

https://www.segabg.com/hot/category-bulgaria/koveshi-arestuva-za-iztochvane-na-zemedelski-evropari-bulgariya

Similar topics (1)

2116

Започната отъ Hatshepsut


Отговори: 4
Прегледи: 72

Powered by EzPortal