• Welcome to Български Националистически Форумъ.
 
avatar_Hatshepsut

Източване на банкови карти

Започната отъ Hatshepsut, 24 Окт 2021, 13:49:05

0 Потрѣбители и 2 гости преглеждатъ тази тема.

Hatshepsut

Източване на банкови карти

Какво е измама с банкови карти?

Измамата с банкови карти е форма на кражба на самоличността, която включва неправомерно събиране на информация от нечия банкова карта с цел да извърши покупка, да изтегли спестявания или да клонира картата. 16 милиарда щатски долара са годишните загуби от измами с банкови карти в света.

Какво е скиминг?

Според ФБР скимиране е копиране на данни от магнитната лента на банкова карта чрез незаконен скенер (скимер).

Скимерите, инсталирани върху банкоматите, обикновено са незабележими. Потребителите дори не разбират, че картата им се копира, докато използват устройството.

В търговските обекти престъпни служители скимират картите на клиентите си чрез миниатюрни ръчни четци.

Вече съществуват и вируси, с които хакери заразяват банкомати и POS терминали и които работят като виртуални скимери.

Какво е RFID скиминг?
RFID скимирането или дигиталното джебчийство е безконтактно прихващане на информация от RFID чип-базирани дебитни, кредитни и лични карти и други документи, като паспорт.

Целта на RFID скимирането може да бъде просто кражба на парични средства или по-сложна кражба на самоличността.

Всеки, който притежава NFC четец/POS терминал (с допълнителна антена) може да улови информацията на Вашата банкова карта и без Ваше знание да извърши транзакция за максималната сума, която е позволено да бъде изтеглена от карта за безконтактно плащане, без въвеждането на ПИН. В България тази стойност е 25 лева.

https://bg.skimprot.com/


Източване на дебитни карти с умни устройства - как да се предпазим


Как да се предпазим от изобретателни хакери, които с помощта на малки преносими устройства източват средства от дебитните и кредитни карти на неподозиращи пътници в метрото например? 

За съжаление не е мит мобилното източване на безконтактни карти до лимитната стойност, позволена от банките за разплащане без ПИН код, коментира в предаването "Хоризонт до обед" експертът по кибер сигурност Любомир Тулев. 

Безконтактните технологии улесняват кражбата

Има такива регистрирани случаи през изминалите години, особено откакто технологията на безконтактните плащания навлезе в България, посочи Тулев. Особено чести са случаите в Западна Европа.

,,Именно използвайки тази безконтактна технология, много престъпни фигури в страната ни се преориентираха, разработвайки малки, портативни, преносими ATM-устройства, които бяха така конфигурирани, така настроени, че да могат да генерират плащане, сякаш сте заплатили за услуга", поясни той.

,,На практика човек, който държи в своята малка чантичка или в яке, в джоба си, малко портативно устройство, буквално докосвайки се до вас, в случай, че знае къде точно се намира тази карта, къде сте я поставили въпросната ваша безконтактна карта, има възможност да източи такава сума, до определения лимит от нашата банка."

Специални калъфчета блокират сигнала

Начинът да се защитим от подобна опасност е прост – като поставим кредитната или дебитна карта на място, в пакетче, в нещо, което около нея да блокира сигнала, посъветва специалистът, като уточни, че има фирми у нас, които произвеждат такива калъфчета или пластики.

,,Които произвеждат пластика с размерите на дебитна карта. Тази карта, поставяйки я пред или зад дебитната ни карта, блокира сигнала на около сантиметър от нея. Така на практика не може да стане източването. Други производители разработват т.нар. пликчета, но при всички тях технологията, идеята е една и съща – те създават специално поле около картата на принципа на Фарадеева клетка, което на практика блокира сигнала. Картата ви на практика не може да излъчи сигнал към ATM-устройството в джоба на атакуващия, на престъпника."

Много от банките в Европа предоставят тези продукти на своите клиенти напълно безплатно, съобщи Любомир Тулев. У нас цената варира около 15-20 лв.

С преносимо устройство можеш да се сдобиеш и легално

Първият начин да се сдобиеш с техниката за източване е чрез различни форуми. Има и компании у нас, които разработват преносими терминални устройства, много по-малки от стандартните банкови продукти в магазините, заяви още Любомир Тулев. ,,Виждаме ги в таксиметровите автомобили например. Така че нищо не пречи дори съвсем легално да си закупиш такова устройство." При всички случаи обаче при легалното закупуване на подобно устройство се оставят данни за купувача.

Много хора изобщо не подозират за източването

Със сигурност има много голяма латентност на тези престъпления, те остават скрити не защото потребителят не иска да съобщи за посегателството, а защото много често дори не забелязва липсата на отклонените средства.

"Съгласете се, на ден ако плащаме няколко десетки транзакции с нашата карта, едни 25 лева може би ще направят впечатление на по-подозрителните, но доста голяма част дори няма да обърнат внимание на това", допълни Любомир Тулев. Той препоръчва потребителите да следят извлеченията от сметките си и когато не разпознаят една или друга транзакция, да попадат оплакване, защото по думите му "най-малкото остава следа".

https://bnr.bg/post/101184590/iztochvane-na-debitni-karti-s-umni-ustroistva-kak-da-se-predpazim

Hatshepsut

#1
Внимание: Източват ли банковите ни сметки, докато картите са ни в джоба?


КИБЕРДЖЕБЧИИ: Източват ли банковите ни карти, докато са в джоба ни?

Банковите ни сметки могат да бъдат източвани, макар и с малки суми, докато дебитните и кредитните карти са в джоба ни. Схемата не е нова, но става все по-популярна в последните месеци. За това предупреждават експерти по киберсигурност, посочва NOVA.

Източването на пари става със специални устройства, които измамниците допират до портфейла ви. Измамите стават най-често там, където има най-много хора – в метрото, в автобуса, тролея или в магазина по време на големи пазарувания.

Схемата използва технологията на безконтактните разплащания, подобно на плащанията в магазина. Портативните пос терминали, които измамниците използват, остават невидими за нас.

,,Когато човек, носещ пос терминал в джоба или чантата си, се доближи до вашия портфейл, се реализира транзакция", обяснява IT експертът Александър Ненов.

Сумите, които се теглят са малки – до лимита, в който системата не изисква въвеждане на ПИН код. У нас най-често те са 25 или 50 лв.

Схемата е популярна в няколко европейски държави, но все още официално регистрирани от полицията потърпевши у нас няма.

,,Първите такива случаи, за които чухме преди години, бяха във Великобритания. Там в метрото се разхождаха хора, които дори не криеха пос терминала, тъй като не осъзнаваха, че това всъщност е форма на джебчийство", допълва Ненов.

От компаниите за картови плащания у нас твърдят, че подобни злоупотреби при българските потребители са трудно осъществими. Освен защитите, които притежават безконтактните карти, пос терминалите, с които стават измамите, не могат да останат анонимни, обясняват експертите. Дори и да се стигне до измама, парите ни ще бъдат възстановени чрез т.нар. процедура за оспорване на плащане.

,,Благодарение на тези договорни отношения между търговеца и финансовата институция, в крайна сметка парите са гарантирани", посочи Ваня Манова, мениджър на компания за картови плащания.

От измамата могат да ни предпазят специални калъфчета или пластики с размера на самите банкови карти. У нас те вече се продават, а в някои страни се раздават безплатно от банките при издаването на картите. Въпреки това, експертите съветват да следите всяка транзакция, която минава през картата ви.

В България 75% от плащанията с карта са безконтактни. Допълнителна защита при тях ще дадат и новите европейски правила, които ще изискват допълнителна верификация – дори и да теглим до лимита.

,,След петата транзакция и след достигане на сума от 150 евро следва системата да изиска ПИН", каза Иван Хаджов, мениджър ,,Дигитални продукти" в компания за картови плащания.

https://dariknews.bg/novini/bylgariia/vnimanie-iztochvat-li-bankovite-ni-smetki-dokato-kartite-sa-ni-v-dzhoba-2195924

Hatshepsut

Как източват банкови карти от името на търговски вериги с фалшиви игри


С ФАЛШИВИ ИГРИ В ИНТЕРНЕТ: Източват банкови карти от името на търговски вериги

Нова измама в интернет. Хакери източват банкови сметки, като организират фалшиви игри от името на големи търговски вериги, посочва NOVA.

Сигналите от потърпевши потребители във форумите в интернет са десетки.

,,Попаднах на пост в социалните мрежи - да позная какво е числото и ще спечеля 1000 лв. Заинтригувах се", разказа потърпевшият Венцислав.

Атрактивната награда привлича вниманието на му. Заради работата си предпочита да остане анонимен, но ни разказва за правилата на играта. Обявена е като ,,Тест на деня", а обещанието е за парична награда от 50 до 1000 лв. за всеки познал числото, което се крие в тази цветна холограма. Наградите се раздават от името на голяма търговска верига.

,,Познах числото, аз бях първият, който беше писал коментар, и те се свързаха с мен на лично съобщение: ,,Честито, Вие печелите 1000 лв.", разказа той.

За да получи спечената сума единствено трябва да попълни данните от банковата си карта в този сайт, за който получава линк в съобщението.

Мъжът се усъмнява и решава да провери дали има други печеливши от играта. Оказва, че става дума за измама. Показваме играта на експерта по киберсигурност Спас Иванов. Според него става дума за класическа фишинг измама, която цели да открадне личните ни данни.

От търговската верига, от чието име се раздават наградите, категорично отричат да стоят зад играта. През последните седмици при тях също постъпват десетки сигнали от потърпевши потребители.

Първа червена лампа за измама трябва да светне още когато ни искат данните от банковата карта, за получим наградата, категорични са от ,,Активни потребители".

https://dariknews.bg/novini/bylgariia/kak-iztochvat-bankovi-karti-ot-imeto-na-tyrgovski-verigi-s-falshivi-igri-video-2270215

Hatshepsut

Източиха дебитната ми карта. Ами сега?

Ужас! Отивам до магазина днес да напазарувам за вечеря и какво се случва? Реших да платя с дебитната си карта и касиерът ми казва, че в картата няма наличност. Но как така, та аз онзи ден проверявах сметката си и всичко беше наред. Изглежда съм станал жертва на кражба. Най-важното нещо в такива случаи е да не изпадам в паника, а да обмисля какви възможности имам пред мен, за да защитя нарушените си права.

Какво да направя, ако някой е източил дебитната ми карта?

Първото нещо, което трябва да направя, е незабавно да отида до банката издател и да подам жалба за извършената така наречена "неразрешена платежна операция" или директно да се обадя на телефона, изписан на гърба на дебитната ми карта. Това са случаите, в които някой е изтеглил пари от моята сметка, без да съм му давал нито банкова карта, нито пин код, нито каквото и да е. След като съм уведомил за проблема, банката издател е длъжна да проучи и да събере информация за автентичността на транзакцията, нейното точно регистриране (т.е. къде са изтеглени парите ми, в колко часа, каква е сумата и др.), както и дали не се дължи на възникнала техническа повреда на самата банка.

Случвало ми се е нито един банкомат (без значение на коя банка е) да не ми приема картата, поради някакъв технически проблем, профилактика и прочее. Възможно е сега да се случва нещо подобно. Отговор на жалбата си трябва да получа между 15 и 35 работни дни, в който да разбера какво се е случило и дали парите ми ще бъдат възстановени. Банката е длъжна да се произнесе! Докато чакам решението трябва да намеря и да прочета всички документи, които са ми дали от банката при издаване на картата, а по – точно "Общите условия" (да, онези листи, които тогава подписах, без да ги погледна). Там ще видя какви са моите права и задължения, каква отговорност носи банката и как се постъпва в подобни случаи.

Следващи стъпки

След като се запознах с информацията малко се успокоих и обнадеждих. Има шанс да ми бъде възстановена цялата сума, като наличността по картата ми ще бъде такава, каквато е била преди кражбата. Ако обаче са ми източили сума до 100 лв., ще понеса всички загуби. Условието е аз да съм изпълнил следните задължения:

да съм използвал картата си в съответствие с условията, за които е издадена;
да съм уведомил банката незабавно след като съм узнал, че липсват пари по сметката ми;
след получаване на картата да съм предприел всички необходими действия за запазване данните й – да не записвам PIN кода си върху картата, да не го споделям с никого, да не го записвам на листче и да го държа в близост до картата (напр. в портмонето си) и други.
Дали съм бил добросъвестен, или не, според банката, ще разбера, когато получа отговора на жалбата си. Ако преценят, че съм бил коректен, още до края на следващия ден ще получа цялата изчезнала сума. Ако преценят, че не съм изпълнил задълженията или решат, че съм причинил загубата чрез измама, няма да ми възстановят сумата. Нещо повече – ще сезират компетентните органи, ако решат, че съм извършил престъпление.

А имам ли друга опция, ако банката ми откаже възстановяване?

Банката реши, че не съм си опазил добре персоналните данни на дебитната карта и няма да ми даде нито стотинка. Но заедно с това ме уведоми, че мога да отнеса въпроса си пред Помирителната комисия за платежни спорове към Комисията за защита на потребителите. Тя е орган за алтернативно решаване на спорове (производството пред нея се развива извънсъдебно). Мога да подам заявление до Комисията и в случай че банката не отговори на жалбата ми в срок.

NB! Не мога да отнеса спора пред Комисията, ако първо не съм се опитал да го разреша с банката издател.

Как да подам жалба до Помирителната комисия за платежни спорове?
За целта трябва да подам писмено заявление до Комисията или да вляза тук и да сигнализирам онлайн. Разглеждането на спора е безплатно, но направените от мен разноски поемам лично – например за адвокат, вещо лице. Заявлението трябва да е на български език и да съдържа:

наименованието на комисията;
трите ми имена по лична карта и ЕГН;
наименованието, седалището и адресът на банката издател на дебитната ми карта;
изложение на фактите и формулиране на искането – тук трябва да опиша какво се е случило, защо се е стигнало до подаване на заявлението  и какво искам от Комисията;
изброяване на документите, които съм приложил – всички документи, необходими на комисията да изясни случая, както и решението на банката;
моят подпис.
Към заявлението трябва да попълня и няколко декларации, за да докажа, че:

съм подал жалба и не ми е отговорено в срок – само ако съм в тази хипотеза;
не съм отнесъл спора за решаване пред съд или друг орган за извънсъдебно решаване на спорове;
не съм подписал споразумение с банката за решаване на спора.
Подадох жалбата. И сега какво?
Ако възникне проблем с набора от документи, Комисията ще ме уведоми, че трябва да отстраня нередовностите в определен срок.
Не изпълня ли указанията, помирително производство няма да се образува.

След като се съберат всички документи, становища и доказателства, Комисията има двумесечен срок, за да се произнесе с предложение.
Мога да присъствам при разглеждането на спора, единствено ако комисията прецени, че това е необходимо.

Комисията се произнася по въпроса с помирително предложение, с което предлага на мен и на банката как можем да разрешим спора си.
Ако сме съгласни с него, можем да го приемем с писмено изявление пред Комисията до 10 дни. По този начин предложението ще придобие сила на споразумение. Това означава, че ако банката не изпълнени поетите с него задължения, мога да я изправя и пред съда.
NB! Без значение дали съм приел или отхвърлил предложението на Комисията, нямам право да поискам повторно разглеждане на същия спор.

Независимо от изхода на производството, мога да отправя спора си и по съдебен ред.

Защо пред Комисията, а не пред съда?
Предимството на производството пред Помирителната комисия за платежни спорове е, че се развива за сравнително кратко и бързо време, а освен това е и безплатно. Въпреки това винаги имам възможност да се обърна към съда, ако това е моят избор и ако така ще се чувствам по-сигурен за приключване на спора в моя полза.

Полицията ще ми помогне ли?
Да, мога да защитя правата си и пред полицията. Източването на банкови карти е престъпление. Те ще извършат свое разследване и също ще изискат справки от банката. По този начин ще разбера и кой е откраднал от мен.

Как мога да се защитя?
Не съм застрахован срещу източване на дебитната ми карта, но мога да намаля риска, като спазвам няколко неща: 

да закривам цифрите при въвеждане на PIN кода си, когато тегля пари от банкомат или плащам в магазин посредством пос терминал;
да не казвам на никого какъв е кода на картата ми, както и да не я давам;
да избера този онлайн магазин, който е всеобщо познат и известен, защото давайки данните на дебитната си карта в непознат сайт поемам риск за финансовата си сигурност;
да тегля пари от по-нови банкомати, разположени на главни и добре осветени улици – рискът от опорочаване на устройството е по – малък.
Има банки, които предлагат на клиентите си застраховка в случай на неразрешени платежни операции, извършени с дебитна или кредитна карта.  Най–добре е да проверя на интернет страницата на моята банка издател или да отида в съответния клон. Там ще разбера дали мога да повиша сигурността си срещу източване на карти и при какви условия.

Автор: Виктория Пенчева

https://pravatami.bg/27317

Hatshepsut

Какво да направя, ако ми източат банковата карта


При установяване на нерегламентирано изтеглена сума от вашата банкова карта трябва незабавно да уведомите банката. Ако някой е изтеглил пари от вашата сметка без да сте му дали нито картата, нито пинкода си, отидете до банката издател или се обадете на телефона, изписан на гърба на картата.

Банката на свой ред ще блокира картата, респективно – възможността за извършване на по-нататъшни финансови операции с нея. След като сте уведомили за непозволената операция, банката е длъжна да проучи случая и да събере информация отностно автентичността на транзакцията и нейното точно регистриране.

Между 15 и 35 работни дни – това е срокът, в който следва да получите отговор на вашата жалба, за да разберете какво се е случило и дали парите ви ще бъдат възстановени. Добре е докато чакате решението на банката, да намерите всички документи и да прочетете общите условия. Там са описани вашите права и задължения, отговорността на банката и как тя процедира в подобни случаи.

Ако източената сума e до 100 лева, за жалост ще понесете всички загуби. В случай че откраднатата сума е по-голяма, банката ще ви я възстанови изцяло, ако се докаже, че сте използвали картата си в съответствие с условията, за които е издадена, предприели сте всички необходими действия за запазване данните ѝ и веднага след установяването на паричните липси по сметката сте уведомили банката.Важно е да не сте записали пинкода върху картата, на листче в близост до нея, на стената до любимия ви банкомат или нещо подобно – историята познава всякакви куриозни случаи. Пинкодът също така не трябва да бъде споделян с никого, нито да бъде изписван в съобщения по телефона, чиято история лесно може да се проследи. Също така при въвеждането на пинкода е добре да закривате цифрите с ръка.
Но дори да сте изпълнили всички тези условия, много вероятно е да сте станали жертва на банкомат със скимиращо устройство. Скимиращите устройства са най-разпространеният и лесен начин за копиране на информацията от вашата банкова карта. Те могат да бъдат в различни форми, видове и марки и за съжаление се разпознават изключително трудно.

Съгласно Закона за платежните услуги и платежните системи, ако притежателят на банкова карта успее да докаже, че транзакцията не е авторизирана от него, цялата отговорност се носи от банката, издател на картата. В този най-благоприятен за вас сценарий доставчикът на платежни услуги има задължението незабавно да възстанови източените пари по сметката.

В някои случаи обаче банката отказва да възстанови липсващите суми. Изложените мотиви обикновено са свързани с проявена небрежност от страна на картодържателя, който едва ли не е съдействал на лицето, разпоредило се със собствените му пари. Ако бъде доказано, че картодържателят е причинил загубата чрез измама, банката има право да сезира компетентните органи за извършено престъпление.
Ако банката реши, че не сте съумели да си опазите персоналните данни на дебитната карта и ви откаже възстановяване, можете да отнесете въпроса си пред Помирителната комисия за платежни спорове към Комисията за защита на потребителите. Тя е орган за алтернативно решаване на спорове като производството пред нея се развива извънсъдебно. Заявление до Комисията можете да подадете и в случай че банката не отговори на жалбата ви в законоустановения срок.

Има вариант и да подадете съдебен иск за липсващата сума с добри шансове за решение във ваша полза. При един евентуален съдебен процес, ответникът (банката) носи доказателствената тежест за установяване на измама, умисъл или груба небрежност от страна на клиента си при боравенето с издадената му карта.

Доказването на вината на картодържателя на практика е сравнително трудно, тъй като банката няма как да е наясно при какви условия и обстоятелства клиентът е съхранявал картата и нейния пинкод. С други думи, установяването на субективния елемент на поведението на лицето, като умисъл, груба небрежност или измама, е почти невъзможно.

https://www.pariteni.bg/novini/pari/kakvo-da-napravia-ako-mi-iztochat-bankovata-karta-239433

Hatshepsut

Внимавайте, докато теглите пари от банкомат


Скиминг устройствата, поставени в банкоматите, могат да бъдат идентифицирани, ако потребителите проверяват внимателно машините преди да ги използват, посочва компания  доставчик на финансови услуги.

Експертите съветват да се следват няколко прости правила, за да се намали до минимум рискът от измами при теглене на средства от ATM устройства. Експертите на компанията подчертава, че 80% от всички плащания в България са в брой и затова е от ключово значение потребителите да са добре информирани как да използват банкомат безопасно и да защитят парите си.

Проверете за скимиращи устройства

Скимиращите устройства са четци на карти, които се инсталират в банкомата и могат да бъдат замаскирани по такъв начин, че да изглеждат като част от него. Въпросните устройства крадат данните на картата и впоследствие парите в нея могат лесно да бъдат изтеглени от измамници.

Първо основно правило преди потребителите да поставят картата си в банкомата е да опитат да помръднат клавиатурата, за да видят дали тя е част от машината, или върху оригиналната е поставена фалшива. Важна стъпка при проверката на ATМ устройството е да опитате да отместите пластмасовата част около слота за вкарване на банковата карта. Друго златно правило е, когато въвеждате PIN кода, винаги да покривате клавиатурата с ръка, в случай че наоколо е поставена незаконна камера.

Избирайте внимателно местоположението на банкомата и преценявайте времето на теглене

Избягвайте тегленето на пари от банкомати на локации, които не изглеждат достатъчно безопасни, като празни тъмни улици и места без никакви мерки за сигурност. В допълнение на това, използването на ATM устройство през нощта не е препоръчително освен ако не е разположено в оживен район.

Пазете бележката

И машините правят грешки. Белeжката от банкомата е доказателство за извършена трансакция, затова потребителите трябва да я пазят, в случай че възникне някакъв казус. Друга причина да не хвърляте бележката в коша до ATM устройството е, че  тя съдържа много важни данни. Ако информация като имената ви и номера на сметката ви попадне в грешни ръце, може да си навлечете сериозни проблеми. Престъпниците със сигурност ще намерят начин да използват тези данни с цел измама.

Попитайте експертите

Ако се опасявате, че банкоматът може да има проблеми, свързани със сигурността, то тогава непременно се свържете с оператора на машината. Контактите обикновено би трябвало да са изписани на самото устройство. Повечето центрове за обслужване на клиенти са на разположение денонощно, за да разрешават различни казуси, така че по-добре потърсете съдействие вместо да поемате рискове.

Трябва да направите същото не само ако се притеснявате за сигурността на банкомата, но и ако имате проблем с тегленето на пари. В този случай е важно да се отбележи, че причината може да не е машината, която използвате, а банковата ви карта. Затова се свържете и с ATM оператора, и с банката си, за да се уверите, че всичко е наред.

https://www.pariteni.bg/novini/pari/vnimavajte-dokato-teglite-pari-ot-bankomat-238834

Hatshepsut

Измами и схеми за източване на банкови картиНови начини за източване на банкови карти в "Ничия земя"


FELDMARSCHALL

Аз пък съм със старите контактни карти,така че могат да ме хванат за уя... :judge:
Funny Funny x 2 View List

Hatshepsut

В Солун хванаха двама българи за клониране на банкови карти


В Солун хванаха двама българи, точили банкови карти. Задържаните са предадени на прокуратурата, съобщи "Та Неа".

Медията се позова на съобщение на полицията.

Само в рамките на два дни арестуваните българи са успели да поставят на три банкомата скимиращо устройство.

Така са успели да съберат данните от 665 банкови карти. В тези сметки е имало близо 700 000 евро. За щастие българите са задържани преди да клонират картите.

На трите банкомата, които са се намирали в три квартала на Солун, полицаите са иззели поставена допълнителна клавиатура и камери.

Полицейското разследване е установило, че данните от картите са били откраднати между 16 и 18 септември.

Срещу българите на възраст на възраст 51 и 36 години е заведено дело за престъпна организация, измама, компютърна измама в степен на престъпление, възпрепятстване на информационните системи и нарушаване на закона за личните данни.

Силите на реда продължават да издирват трети техен съучастник.

https://news.bg/disasters/v-solun-hvanaha-dvama-balgari-za-klonirane-na-bankovi-karti.html

Hatshepsut

Нова схема за точене на сметки на наивни клиенти на банки


Мистериозни обаждания от банка: Целта-точене на сметки на потребители,

Сценарият е много добър и хората трябва да бъдат внимателни

Журналистът Асен Генов е получил мистериозно обаждане от банка, целящо да получи информация за негови сметки. Гласът в слушалката е заявил, че от неговата банкова сметка е нареден превод за сумата от 2000 лева към сметка на съответната банка.

Поискали са от него да проверят случая, за което е трябвало да отговори на въпроси свързан със сигурността. Генов разказа, че в разговора е бил назоват по име.

,,Това ме наведе на мисълта, че вероятно лицата, които стоят зад обаждането, разполагат с база данни – имена и телефонни номера. Много други хора също са били търсени по име", разказа Генов пред NOVA NEWS.

Той уточни, че схемата е целяла да го предпостави да разкаже повече за своята банкова информация.

,,В течение на разговора започнах да се усъмнявам, че човекът отсреща не се представя достатъчно ясно и не дава детайлна информация по темата. Той не спомена банката, с която аз работя. Попитах за служебен номер  и какъв е отдела, от който ме търсят, но тогава разговорът приключи."

Генов добави, че сценарият е много добър и хората трябва да бъдат внимателни. Той уточни, че обаждането е било от български номер.
Според експертът по киберсигурност Александър Свердлов не става дума за толкова нова схема и такава се използва в други държави по целия свят.

,,Това, на което искам да обърна внимание е, че това, което се вижда в поста на Асен Генов, в само повърхността на айсберга. Щом тези хора му се обаждат, аз бих го посъветвал да си канселира съществуващите карти и да поиска да му бъдат издадени нови. За да му се обадят, на тях им трябва някаква информация и вероятно са щели да го питат за номера на гърба на картата. Предполагам, че номерът на картата му някъде е изтекъл, защото такива измамници често се обаждат, за да попълнят липсващите им данни", обясни специалистът.

Свердлов посочи, че в мрежата нашите пароли постоянно изтичат, затова е хубаво те да бъдат максимално сигурни.

https://www.pariteni.bg/novini/banki/nova-shema-za-tochene-na-smetki-na-naivni-klienti-na-banki-247766

Powered by EzPortal