• Welcome to Български Националистически Форумъ.
 
avatar_Hatshepsut

Самоубийствата въ България

Започната отъ Hatshepsut, 13 Окт 2021, 14:19:10

0 Потрѣбители и 1 гостъ преглеждатъ тази тема.

Hatshepsut

Самоубийствата са национално бедствие, за което оглушително се мълчи


Снимка: https://www.puls.bg/

Вероятно на всички им прави впечатление, че самоубийствата у нас се увеличават. Като причина за смърт те са на четвърто място след сърдечно-съдовите заболявания, рак и диабет.

Наблюдаваме вълна от суицидни опити и вълна от осъществени самоубийства, даже вече по три-четири за един ден.

Всеки ден медиите съобщават за хвърлили се от високи етажи всякакви хора, като десетокласникът от Русе тези дни, решили по някаква причина да сложат край на живота си.

Според Националния център за обществено здраве и анализи у нас всеки ден се самоубивали средно по 2 души. Суицидните опити били 3 000 годишно, а успешните опити за самоубийства са между 750 и 800. Статистически погледнато, според НЦОЗА, средно по 7-8 българи всеки ден правят опит да се самоубият, и средно 2-3 от тях успяват. Това представлява 0,12 промила (или 12 души на 100 000) от населението на страната. Такива са официалните данни, но те се базират само на регистрираните случаи в Регионалните здравни инспекции. Истината е далеч по-мрачна, тъй като системата на тези служби далеч не отчита всички самоубийства. Много от тях по различни причини (семейни, служебни, политически, професионални и др.) не се идентифицират като самоубийства, а като нещастни случаи, инциденти, инфаркти, различни болести, старост и т.н.

В медиите изтекоха и други официални данни: 11 000 самоубийства за 10 години, значи, пак официално, доста повече средно на година, не 800, а 1 100, това число е с 37,5% по-голямо от 800.
По данни на Демографския институт числата в суицидната сфера всъщност са други: около 6 000 души у нас всяка година правят суициден опит, обикновено научаваме за малка част от тях, при тези опити успяват около 1 600 опитали се да се самоубият. Излиза, че самоубийствата са почти два пъти повече от официално обявените.

Тази разлика не бива да ни учудва; в България отдавна има традиция лошите истини да не се казват, ,,да не тревожим хората".

Според класическата дефиниция на Емил Дюркем ,,самоубийство е всеки смъртен случай, който пряко или косвено се явява следствие на положителна или отрицателна постъпка, извършена от пострадалия, ако той е знаел за очакващите го резултати".

Според тази дефиниция, голяма част от загиналите в катастрофи шофирали шофьори и мотоциклетисти могат да се третират (знам, че това ми становище е спорно) и като... самоубийци.
Това увеличава числото на самоубийците с още поне 400 души годишно. Те стават около 2 000, или 28,6 на 100 000 души население. Ставаме шампиони на Европа по самоубиства, след нас са Литва (26,1), Беларус (19,1), Полша (18,5), Русия (17,9), Латвия (17,4), Украйна (16,6), Унгария (15,7) etc, все бивши соцстрани, сред тях е само Белгия (16,1). Много интересно, нали? Социализмът убива.

Какво излиза: 16 души на денонощие правят опит да отнемат собствения си живот, 5-6 от тях, уви, успяват.

Значи, на всеки 90 минути, на всеки час и половина, един човек у нас прави суициден опит, а на всеки 4 часа един самоубиец постига целта си да прекъсне сам живота си, включително и с автомобилна катастрофа.

Как се самоубиват българите?

Като изключим спорните самоубийци при автокатастрофи по пътищата, повечето от самоубийците (55%) се хвърлят от високо, този начин все повече се използва, самозастрелват се 14%, обесват се 10%, отравят се 9%, ползват нож или друго режещо средство 7%, хвърлят се под движещо транспортно средство 3%, самозапалват се 1%, други начини – 2%.

Как изглеждат нещата в демографски план?

Знаем, че всеки час България намалява средно с по 9 души, на всеки 4 часа населението намалява с 36 души (4 по 9 души на час), като 1 от тях е самоубиец.

Това е истината: на всеки час имаме по 1 суициден опит, а на всеки 4 часа един български гражданин окончателно и безвъзвратно свършва със себе си.

https://www.dunavmost.com/novini/samoubiistvata-sa-natsionalno-bedstvie-za-koeto-oglushitelno-se-malchi

Hatshepsut

#1
Митове и факти за самоубийствата


Двама българи на ден отнемат живота си, а броят на самоубийците у нас е бил 682 души, показват данни на Евростат за 2015 година. От тях 523 са мъже и 159 жени. Деветима българи на 100 000 души са отнели живота си през 2015 г., при среден показател 11 на 100 000 за ЕС. Броят на тези случаи намалява през годините, като за сравнение през 2014 г. самоубийствата у нас са били 714, а техният пик е бил през 2011 и 2012 г., когато са се самоубили съответно 800 и 811 българи, показват данни на Националния център за обществено здраве и анализи (НЦОЗА).

Годишно около 3000 българи посягат на живота си, като съотношението на неуспешните опити към успешните е приблизително 4:1, сочи статистиката. Близо половината от опитите за самоубийство, както и реализираните опити, са заради конфликти в семейството. Втора водеща причина за това българите да посягат на живота си са тежките психични разстройства - около 12 на сто от самоубийствата. Следват неуспешна любов - 8 на сто от случаите; тежко физическо страдание - 7 на сто; тежки финансови затруднения - 5 на сто. Заради загуба на работата си са посегнали на живота си по-малко от 2%.



В Европейския съюз самоубийствата са над 56 000, което е около 1% от всички смъртни случаи в евросъюза - над 5 милиона. В абсолютно изражение най-голям брой самоубийства са регистрирани в Германия (10 200) и Франция (9200), следвани от Полша (5400), Обединеното кралство (4700), Италия и Испания - по 3600 самоубийства.

В Европейския съюз се самоубиват повече мъжете - почти 8 от 10 самоубийства се отнасят до мъжете и едва 20 на сто - до жените.

https://www.actualno.com/society/evrostat-dvama-bylgari-se-samoubivat-na-den-news_685372.html © Actualno.com


В България се самоубиват средно по 2-ма души на ден. Въпреки че тази статистика на Евростат звучи стряскащо, тя показва, че страната ни е далеч от първите места в Европа по негативния показател.

Данните разбиват и още няколко мита, като например този, че депресирани от полярната нощ, скандинавците посягат на живота си по-често.

В България през 2014 г. са се самоубили общо 731 човека или средно 10 на всеки 100 хил. души население.

Съотношението на опитите за самоубийство към реализацията е приблизително 4:1, т.е. близо 3000 българи са опитали да отнемат живота си. Най-много такива опити се правят през месеците април, юни и август, а не както смятат повечето хора, през есента или зимата.

Друга общоприета представа, че жените отнемат живота си по-често, също не е вярна. Броят на самоубийствата при мъжете е бил близо три пъти по-голям - 554 представители на силния пол са сложили край на живота си, при 174 случая - при дамите.

Пикът на самоубийствата у нас е бил през 2011 и 2012 г., когато са се самоубили съответно 800 и 811 души.

България обаче е в долната част на негативната класация. Първа е Литва с 32 самоубийства на 100 хил. души население. Средната стойност на показателя за Европейския съюз е 11. В Швеция, Германия и Дания тя е 12.

В съседна Румъния се самоубиват средно 11 човека на всеки 100 хил. души население. В Унгария - 19, в Полша - 16, а в Швейцария - 13. Най-малък е делът на самоубийствата в Кипър и Гърция - 5 на всеки 100 хил. души население. /vesti.bg

https://lifestyle.bg/sex-and-health/mitove-i-fakti-za-samoubiystvata.html

Panzerfaust

Цитатъ на: Hatshepsut - 13 Окт 2021, 14:20:43В България се самоубиват средно по 2-ма души на ден. Въпреки че тази статистика на Евростат звучи стряскащо, тя показва, че страната ни е далеч от първите места в Европа по негативния показател.

Данните разбиват и още няколко мита, като например този, че депресирани от полярната нощ, скандинавците посягат на живота си по-често.

В България през 2014 г. са се самоубили общо 731 човека или средно 10 на всеки 100 хил. души население.

***

България обаче е в долната част на негативната класация. Първа е Литва с 32 самоубийства на 100 хил. души население. Средната стойност на показателя за Европейския съюз е 11. В Швеция, Германия и Дания тя е 12.

В съседна Румъния се самоубиват средно 11 човека на всеки 100 хил. души население. В Унгария - 19, в Полша - 16, а в Швейцария - 13. Най-малък е делът на самоубийствата в Кипър и Гърция - 5 на всеки 100 хил. души население.
Тук наистина не стоим толкова зле.
Интересно нещо е народопсихологията - Литва с 32/100 000 е с брутално много самоубийства наистина. Унгарците с 19/100 000 от много години също винаги са на първите места.

Лина

#3
Към фактите трябва да се добави и този, че със сигурност в тези статистики влизат и хора, които са така да се каже самоубити.  От всички случаи за самоубийства,за които знам само за един съм сигурна, че се самоуби за другите просто не виждам доказателства. Много бях потресена от един случаи на младо момче, беше много симпатично и добро дете, познавам баба му... един ден се прибира бабата и го намира в леглото с торба на главата със странни чорапи - пълна глупост. И тя ми разправя, че като влизал разследващия видял едни картини на стената, които са като манга или second life и веднага заключил, че е самоубийство  :dont: . Ми, пълен идиот е този полицай!
Той от скоро беше почнал да работи по корабите, дал е пари на някой измекяр без да каже на близките си - нещо такова е станало.  Беше много интелигентно момче, имаше някакви грамоти от НАСА, но може би с много нисък социален опит.

Similar topics (5)

Powered by EzPortal