• Welcome to Български Националистически Форумъ.
 
avatar_Hatshepsut

Телефоннитѣ измами

Започната отъ Hatshepsut, 02 Окт 2021, 22:51:08

0 Потрѣбители и 1 гостъ преглеждатъ тази тема.

Keywords престъпност

Hatshepsut

Как да се предпазим и да реагираме при телефонните измами

Характерна черта на българина е силната привързаност между роднините и особено между различните поколения в семейството – сестри, дъщери и синове, баби, дядовци, внуци, и т.н. В напрегнатото ежедневие непрекъснато се безпокоим за здравето на близките си и да не им се случи нещо лошо – да попаднат в ситуация, при която да имат нужда от помощ и съдействие. Доверчивостта се използва от измамници, които ловко вкарват жертвите си в заблуждение и отнемат големи суми пари и ценности.
В много случаи личните ни данни не са добре защитени и може да се ползват от извършителите  - от бележки за различни сметки до избирателни списъци.
През последните години в полицейската статистика е установена трайна тенденция за извършване на телефонни измами, при които елементите на изпълнителното деяние са специфични и създават благоприятни условия за манипулация на жертвите.
Акцентираме вниманието върху някои от характерните белези на този вид престъпления с цел предприемането на необходимите мерки, за да не ставате жертва на престъпни посегателства.

Извършителите на телефонни измами действат в престъпни групи от няколко лица, като всяко от тях има конкретна задача в осъществяването на деянието. Първоначалният контакт с жертвите си авторите на измамите осъществяват посредством телефонни разговори към мобилните или домашни телефони на жертвите.  В повечето от случаите жертвите са избирани на случаен принцип, или като се търси контакт с лица, които имат публикувани обяви с номера за връзка и обявления за покупко-продажба на имоти и МПС. Напоследък много често извършителите  ползват  телефонен указател на конкретно селище в страната. При водените  разговори измамниците успяват да установят допълнителна информация като: името на събеседника, неговата трудова ангажираност. В контекста на разговора, потърпевшият може да се самозаблуди, защото питайки събеседникът си дали е негов приятел от близкото минало или далечен роднина, го назовава по личното име и така дава възможност на извършителя да продължи разговора представяйки се именно за това лице.  Измамниците ловко се възползват от силното вълнение на жертвата, което често прераства в ужас и паника.

Основни "сценарии", които използват извършителите на телефонни измами

1. Спешна операция

На стационарния Ви телефон се чува плачещ глас, оставя впечатление че е на Ваш близък или роднина. След това мъж се представя за лекар и Ви съобщава, че ваш близък е пострадал и е необходима спешна операция, за която е нужна голяма сума. Обяснява Ви се, че в противен случай ще последват усложнения и трайни увреждания. Мнимият лекар непрекъснато говори, не Ви оставя да задавате много въпроси и не Ви дава възможност да затворите телефона. Следва бърза уговорка да предадете на трето лица / напр. санитар / парите, с които разполагате. На мястото на срещата идва човек, който заявява, че е изпратен доктора или се представя за санитар, много бързо отнема от ръцете Ви приготвената сума, а понякога дори Ви дава да говорите по мобилния му телефон с "лекаря", за да Ви увери, че на него трябва да предадете парите.
КАК ДА РЕАГИРАТЕ ?
Веднага позвънете на тел. 112 / избира се безплатно /.
Свържете се с близки, роднини, съседи.
Не се съгласявайте да давате никакви пари на ръка, не съобщавайте лични данни / име, ЕГН или адрес / или банкови сметки.

2. Внасяне на гаранция

На домашния си телефон получавате обаждане, че Ваш близък /син, внук, племенник / е задържан в полицията, защото е предизвикал катастрофа, при която е загинал възрастен човек или дете. Дават Ви телефонен номер, за да се свържете с  "полицай", "следовател" или "адвокат", който потвърждава, че Вашият роднина е задържан. Обещава да "уреди освобождаването му", ако заплатите определена сума. Предупреждава Ви да не се обаждате на никого, "за да не развалите работата". Определя Ви среща за предаване на сумата. Възможно е и да поиска да закупите ваучери за мобилни телефони и да им издиктувате кодовете, за да се свърже и "за да се разбере с прокурора или съдията".
КАК ДА РЕАГИРАТЕ ?
Веднага позвънете на тел. 112 / избира се безплатно /, за да проверите дали има такава катастрофа и дали Вашият роднина наистина е задържан.
Свържете се с близките си.
Не се съгласявайте да давате никакви пари на ръка – гаранциите се заплащат по банков път.

3. Печалба от томбола или телевизионна игра

На мобилния Ви телефон се обажда енергичен глас, който се представя за служител на мобилен оператор. Информира Ви, че сте спечелили голяма парична награда /няколко хиляди лева / или че сте определен за участие в томбола или лотария между неговата телекомуникационна компания и известни вериги магазини за черна и бяла техника. За да получите печалбата, Вие трябва да закупите ваучер за предплатена услуга към съответния оператор и да издиктувате кодовете за активиране на представителя на компанията. Обещаните награди са различни, в зависимост от стойността на закупения от Вас ваучер: с ваучер до 40 лв. може да спечелите 500 лв., мобилен телефон, микровълнова фурна; ваучер от 60 до 120 лева Ви дава шанс да играете за пералня, съдомиялна машина или климатик; а срещу закупен ваучер за над 120-130 лева получавате достъп до третото ниво на играта, където и наградите са най-привлекателни - плазмен телевизор, 7-дневна почивка в черноморски курорт, преносим компютър и т.н.
След като закупите ваучерите и продиктувате кодовете им за активиране, контактите с Вас се прекратяват.
Ако сте служител на фирма, извършваща продажба на електронни ваучери за зареждане на СИМ-карти на мобилни оператори, и с Вас се свърже лице, преставящо се за служител на някой от мобилните оператори, което Ви обяснява, че поради възникнал проблем е необходимо да му бъдат продиктувани баркодовете на наличните в магазина ваучери, имайте предвид, че се касае за поредния случай на модифицирана схема на телефонна измама. Преди да предприемете някакви действия се свържете с представител на мобилния оператор, предоставен Ви за контакт.
КАК ДА РЕАГИРАТЕ ?
Препоръчваме Ви да не участвате в никакви форми на игри и договорки, предполагащи закупуване на ваучери и диктуване на кодовете за активирането им на лица, които не познавате лично, независимо за какви се представят.
В случай обаче, че се включите в някаква форма на игра, следва да имате предвид, че с диктуването на кодове за активиране на ваучер няма да си осигурите обещаната или очакваната печалба, а ще бъдете поредната жертва на телефонните измамници.
Не участвайте в никакви форми на улични игри. Откажете любезно и когато сте на безопасно разстояние, позвънете на тел.112.

4. Баене за разваляне на магия

Извършват се от жени, обикновено възрастна и млада, които обикалят по домовете под предлог, че търсят да купят стари дрехи, вещи или хранителни продукти. В хода на разговора казват, че на собственика на жилището или на негов роднина е направена магия и те могат да я развалят.
За да се развали магията, обикновено искат да им се предостави сума пари или златни накити, на които да баят. В процеса на "разваляне на магията" завиват парите или златните накити в кърпа / за по-убедително, заедно с техни лични пари или злато / и казват, че кърпата не трябва да се отвързва продължително време – от 2 часа до едно денонощие. При това с ловкост заменят кърпата със златото с друга, подобна, в която обикновено има завити изрезки от вестници, пакетчета носни кърпи, метални гайки или други. Заявяват, че след определеното време ще дойдат да приберат личното си злато и пари и си тръгват.
/ Възможни са вариации /

5. Предоставяне на социални помощи и ремонт на жилище по програма на европейския съюз

Тези престъпления започват като измами и се довършват като кражби.
Измамниците, обикновено двама, намират възрастни хора, въвеждат ги в заблуждение, че са социални работници или общински служители, които могат да съдействат за увеличаване на пенсията или извършване на ремонт на жилището по европейска програма. По време на разговора искат от потърпевшия да плати малка сума пари за изготвяне на документите или да покаже известна сума пари - между 1 000.00 / хиляда / лева и 2 000.00 / две хиляди / лева  за участие в ремонта.
След като видят мястото, откъдето възрастният човек взема парите, единият от измамниците отвлича вниманието му / обикновено иска да пие вода или да използва тоалетната /, а през това време другият извършва кражба.
/ Възможни са вариации /

6. Наемане на квартира

Тези престъпления започват като измами и се довършват като кражби.
Измамникът, обикновено един, се свърза с възрастни хора, публикували обяви, че дават квартира под наем. Посещава адреса и извършва оглед на квартирата в присъствието на собственика. Заявява, че квартирата му е харесала и ще я наеме, както и че трябва да отиде да си вземе багажа от таксито, което го чака пред входа.
Показва банкнота от 100.00 / сто / лева на собственика и го моли да му развали пари, защото няма дребни, за да плати на таксиметровия шофьор.
След като види мястото, на което възрастният човек държи парите си, отвлича вниманието му като иска да пие вода или да използва тоалетната, а през това време извършва кражба.
/ Възможни са вариации /

7. Заем на познат

На улицата Ви спира усмихнат младеж, който Ви изглежда познат. Успява да Ви убеди, че е син или внук на Ваш съсед. След приятен разговор Ви споделя, че не му достига неголяма сума около петдесет лева, за да доплати някакво задължение /например ремонт на автомобил/. Моли да му услужите, а той после ще Ви закара до вкъщи и ще Ви върне парите. Посочва колата си, пред която трябва да изчакате, докато той се разплати. Взема парите и не се връща.
КАК ДА РЕАГИРАТЕ ?
Не давайте пари назаем, без документ и свидетели или без поне да сте записали данните от документа за самоличност на ,,познатия".
Ако въпреки предпазните мерки, станете жертва на измама по описаните схеми, незабавно се обадете на тел. 112 - избира се безплатно от всички телефони.

Други типични видове измами:

8. Сключване на "изгодна сделка" за доставка на бяла техника – климатици, печки, перални, телевизори и други.

9. Претърпяна злополука с асансьор, поради което се налага спешна операция.

10. Претърпян инцидент с компютър, вследствие на което има получени изгаряния по лицето и тялото и е необходимо да бъдат извършени спешни животоспасяващи медицински интервенции.

11. Заболяване от свински грип на роднина, поради което се налага да бъдат поставени скъпоструващи инжекции.

12. Паднала козирка на сграда, вследствие на което има затиснат роднина и се налага спешна операция за спасяване на живота му, като е необходима определена сума пари.

13. Гръмнала газова бутилка, вследствие на което е възникнал пожар и има пострадал близък с определен процент изгаряния, като за предстоящите операции е необходима определена сума пари.

14.  Заболяване от ебола на роднина, поради което се налага да бъдат поставени скъпоструващи инжекции.

15. Обаждане от "служител на полицията", който заявява, че са по следите на телефонни измамници, които са в комбина със служители на банката, където са ви спестяванията.

За да бъдат хванати телефонните измамници е необходимо съдействие от страна на гражданите за предоставянето на пари, които да бъдат изтегллени от съответната банка, след което ще бъдат белязани и дадени, като по този начин ще бъдат хванати телефонните измамници.
След като всичко приключи парите ще ви бъдат върнати обратно и ще бъдете наградени от полицията.

16. Изгаряния получени от токов удар, вследствие на което е необходимо извършване на скъпоструваща операция, което налага транспортирането с хеликоптер.

Полицията съветва:
- Запазете самообладание;
- Ако бъдете потърсени на домашен, служебен или личен мобилен телефон и схемата на разговора е по указания начин, не предприемайте инициатива да водите разговора. Не разказвайте за Вашия личен живот, приятелско и семейно обкръжение, не се доверявайте;
- Незабавно се опитайте да влезете в контакт с вашия близък, за който Ви се представя събеседника;
- Опитайте се да потърсите логика в ситуацията. Незабавно се консултирайте с ваши близки и познати, за които считате, че имат по-големи познания по търговски и юридически въпроси;
- Под никакъв предлог или повод не давайте пари на непознати лица;
- При съмнение се обадете незабавно на тел.112 или в най-близкото поделение на МВР, защото само така ще бъде осуетена измамата и ще дадете възможност на разследващите органи да задържат конкретни лица от групата. 

https://www.mvr.bg/pleven/

Hatshepsut

Кои са най-често използваните сценарии при телефонните измами


Зачестяват опитите за телефонни измами

Измамниците стават все по изобретателни, предупреждават от МВР
Зачестяват опитите за телефонни измами у нас. За това сигнализират от Главна дирекция ,,Национална полиция".

,,През последните няколко месеца наблюдаваме повишаване на телефонните измами.  Продължаваме да говорим за престъплението с цел превенция. Хората трябва да са информирани, за да се предпазят", каза в студиото на ,,Събуди се" Златка Падинкова, началник в сектор ,,Измами" към ГДНП.

Тя допълни, че измамниците често се възползват и коронавируса.

,,Имаше регистрирани опити за телефонни измами по сценарий за заразен близък роднина с COVID-19. Престъпниците се възползват от актуалните събития. Могат да се възползват и от националното преброяване. Затова препоръчвам на хората да се преброят електронно", каза още Падинкова.


Кои са най-често използваните сценарии

МВР отчита зачестили опити за телефонни измами, основно в Североизточна България. По този повод от ведомството отново напомнят да не се оставят пари и ценности след обаждания от непознати, независимо за кого се представят.

От вътрешното министерство припомнят също, че телефонните измамници са изключително изобретателни. Те подбират жертвите си на случаен принцип. Обичайно първото обаждане става на стационарен номер, след което комуникацията може да продължи и на мобилен от скрит или непознат номер.

Сценариите, които използват, са най-различни - от ,,медик",  който съобщава за пострадал роднина и иска пари за скъпоструващо лечение, до ,,близък", претърпял злополука. Често се ползва и сценарий, при който непознатият се представя за ,,полицай" или ,,прокурор", търсещ съдействие при провеждаща се операция за залавяне на престъпници. МВР още веднъж напомня, че по никакъв повод и с никаква цел не съществува практика при такива акции да се търсят пари от граждани.

Министерството призовава да бъде запомнено основното правило: Получите ли обаждане от непознат за съдействие на полиция, разтърсващ разказ, молби за помощ или безпардонни заплахи, с последващи искания  – предоставяне на пари или ценности, знайте, това е телефонна измама! Не се поддавайте, прекъснете връзката!

https://nova.bg/news/view/2021/09/12/

https://nova.bg/news/view/2021/09/08/

Hatshepsut

Как да се предпазим от телефонните измами?


През последните години полицейската статистика отчита трайна тенденция на извършване на конкретен вид престъпления, добили известност като ,,телефонни измами". Престъплението се осъществява чрез провеждане на телефонни разговори, както подсказва и названието. Няма визуална връзка между извършителя и пострадалия. Извършителите владеят до съвършенство изкуството да манипулират и заблуждават набелязаната жертва, като й звънят често или я задържат за дълго време на телефона с цел да я лишат от възможността да се свърже с близките си или да сигнализира на телефон 112. В повечето от случаите жертвите са избирани на случаен принцип или се търси контакт с лица, които имат публикувани обяви с номера за връзка и обявления за покупко-продажба на имоти, МПС и други.

Въпреки масовата кампания, която осведомява обществото за същността на телефонните измами, те продължават да се случват. Запознати ли са видинчани с телефонните измами и сблъсквали ли са се с тях?

"За телефонните измами смятам, че са циганска история. Аз не съм ставал жертва, защото не съм вчерашен", споделя наш съгражданин, а друг добавя, че "се чуди как хората са толкова наивни". Жена разказа, че е била търсена по телефона в опит на измама: "лъжците се опитват да те изненадат, така ми звъняха преди години, представяйки се за роднина от Габрово, а аз такива нямам". Мъж от Видин си спомни, че са се опитали да го измамят преди години.

Как да подходим, ако получим такова обаждане и какви са правата ни, ако станем жертва на такава измама?

"Телефонните измами в миналото бяха по-редки, но в последните години зачестяват доста. Обект на тези измами са самотно живущи възрастни хора най-често. Понякога измамниците са не просто изобретателни, но и нагли. Имало е случаи, когато на хора е казвано, че е сканиран техният апартамент и се виждат вътре парите. Измамниците често твърдят, че са полицаи, които се нуждаят от парите, за да заловят престъпници. Многократно е говорено, че полицията не търси съдействие от граждани за установяване и залавяне на престъпници под формата на парични средства", обяснява старши комисар Петър Коцин- директор на ОД на МВР- Видин.

От МВР съветват да не се дават пари на непознати лица, независимо от предлога, да не се предоставят лични данни и данни за близки по телефона, да се запази самообладание при получаване на обаждане от човек, който се представя за  роднина, изпаднал в беда. Основното правило, което трябва да се спазва е: при получаване на каквото и да било обаждане, свързано с искане на пари, телефонният разговор да бъде прекъснат незабавно. Искането на пари по телефона е категоричен знак за измама! Хората трябва да бъдат изключителни внимателни и предпазливи, когато приемат телефонно обаждане от непознат. Измамниците са ловки и използват всяка казана неволно дума по време на разговор като своя информация.

"Изключително важна роля може да бъде оказана вътре в самото семейство. Младите периодично трябва да напомнят на възрастните за този вид измами. Профилът на самите измамници включва изобретателност, убедителност и манипулация. Моделът като цяло е един и същ. Както казах - жертвите предимно са възрастни, но се е случвало и на по-млади. Няма определено време, по което се извършват измамите. Когато стане въпрос за финансова помощ, това е основният сигнал, че има опит за измама", казва още директорът на ОД на МВР-Видин старши комисар Петър Коцин.

През 2017 година осъществените телефонни измами в Област Видин са 15. През 2018 година се наблюдава спад - жертвите са 11. От началото на тази година са регистрирани 2 измами, но зачестяват опитите, информира Петър Коцин:
"В рамките на ден понякога има по 7-8 опита за измама. Задържали сме лица, предотвратявали сме опити за измама. Ако получите такова обаждане, незабавно се обадете на полицията. Ако самата измама стане факт, не трябва да се премълчава. Схемите са разнородни, но не се доверявайте".


След като сте провели съмнителен разговор с измамници, преди набиране на номер 112, трябва да сте убедени, че предишния разговор е приключил или прекъснал. Понякога извършителите остават на линията, разговорът не прекъсва, Вие набирате 112, а те отново се възползват от невниманието Ви и продължават разговора с Вас като се представят за дежурен оператор от 112.

Видинчанка на 79 години стана жертва на телефонна измама вчера. Жената оставила пред портата на дома си плик със 7000 лева след като непознат, представил се за полицейски служител, в поредица от телефонни разговори успял да я убеди да съдейства за залавяне на група, занимаваща се с измами. По случая в Районно управление-Видин е образувано досъдебно производство. Това е трета телефонна измама в града от началото на годината по добилата популярност схема с полицейски сюжет - необходимост от пари за оказване на съдействие на МВР, съобщават още от полицията.

https://bnr.bg/vidin/post/101091524/kak-da-se-predpazim-ot-telefonnite-izmami

Hatshepsut

Лавина от телефонни измами заля наш град


От полицията обявиха, че телефонни измамници атакуват хора в Нови пазар. До момента са регистрирани няколко обаждания с дръзки заплахи.

В един от случаите измамниците са искали от жена 70 хил. лева за спешна операция на неин близък. След като задала въпроси, измамниците започнали да я заплашват, че ще отидат в жилището й и ще и се случат лоши неща.

Сценариите на измамниците са добре познатите – уж се провежда акция на полицията за задържане на телефонни измамници. Те лъжат, че в района на жилищата има полиция, снайперисти и цивилни полицаи, за да могат да задържат измамниците.

От полицията призовават хората да не се поддават на провокации, да не вярват на непознати по телефона, да не съобщават лични и данни на свои близки. Когато непознати им искат пари по телефона е сигурен знак, че става дума за телефонна измама, допълват от пресцентъра на ОД на МВР.

Телефонни измамници атакуваха Велики Преслав на 10 ноември м.г. И тогава граждани получаваха обаждания от хора, които се представяха за полицаи и им съобщаваха, че е организирана акция за залавяне на телефонни измамници. Молеха да им съдействат и ако получат обаждане от хора, които им искат пари по телефона – да ги хвърлят през терасите на жилищата си, за да могат да бъдат заловени измамниците.

https://novavest.bg/2023/02/25/

Hatshepsut

Как телефонният ви номер може да служи за онлайн измами, без да подозирате


Десетки българи се оказват въвлечени в масови измами в платформа за свободна търговия в интернет. Това се случва, след като с телефонните им номера се създават фалшиви профили в чатове.
В един от случаите е използван телефонен номер на 11-годишно момче, с който е създаден профил в чат приложение. Така се осъществява комуникация чрез номерата на нищо неподозиращи хора. Целта: източване на банкови карти и закупуване на стоки.

Стотици, ако не и хиляди са вече пострадалите у нас от опитите за измами през интернет платформа за свободни продажби, показва разследване на ,,Хоризонт". Въпреки призивите на МВР в лицето на Главната дирекция за борба с организираната престъпност, хората продължават да дават данни за банковите си карти при продажба или покупка на стоки онлайн. Така почти всеки ден у нас има ужилени от измамниците, най-вече с дребни суми. В социалните мрежи има различни Фейсбук групи, участниците в които споделят своя горчив опит - били са жертви или свидетели на опити за измама.

Най-често нещата започват с безобидна обява на стока, пусната в платформа за онлайн продажби. Следва разговор с евентуален купувач чрез едно от известните чат приложения. Кандидатът за покупката обаче държи да плати не при доставка с куриер, а чрез банка. И изпраща линк, на който трябва да бъдат въведени данните на банковата карта на продавача. Линкът, естествено, е фалшив, а резултатът от всичко това е източване на парите от картата.

Това всъщност е най-масовата измама у нас в последните месеци, която се извършва от чужбина. Пострадали твърдят, че най-често авторите на подобни измами са в Руската федерация или Украйна.


С нас се свърза млада лекарка от Бургас, която в момента учи за специалност.

,,Пуснах обява на мои маратонки, които са носени няколко пъти. Публикувам тази обява. След половин час някъде, съвсем бързо (явно тези хора постоянно преглеждат обяви, дали си нов абонат, с нова регистрация). Въпросната госпожа се свърза с мен с желание да закупи тези маратонки. Каза ми, че има опция доставка – тя внася сумата за тези маратонки чрез електронно банкиране и аз трябва да дам номера на картата, на която да получа средствата", разказва младата жена.

Мнимата купувачка уверила, че ще направи плащане, след което ще изпрати линк, който го потвърждава.

,,Изпраща ми линк, аз отварям – въобще не можеш да различиш, че това не е страница от актуалния сайт. Това, което се искаше от мен: да потвърдя това плащане и да дам номерата – знаете, дебитните карти отпред имат един дълъг номер и отзад имат трицифрен номер. Трябваше да въведа тези данни. Трябваше да получа смс-код, който да въведа, за да се осъществи това плащане. Обаче този въпросен код не го получавам на телефона, не мога да го въведа. И от забавянето на този код вече се усъмних, че съм допуснала груба грешка."

Хубавото в случая било, че картата била нова, а в нея нямало никакви средства. ,,Не успяха да ми вземат нищо." Жената блокирала картата.

В едната от групите на пострадалите от този тип престъпление в социалните мрежи има публикувани десетки номера, от които измамниците се обаждат на жертвите си през чатове. Оказва се, че това са съществуващи и реални телефони на български граждани, които дори не подозират, че през номерата им се извършват измами.

Това става след регистрация на номера в платформа за чатове, без абонатът да разбере. Профилите в чатовете, чрез които се мами, са обикновено на млади жени, а снимките им са свалени от руски порно сайтове или такива за запознанства за възрастни. Единият от профилите е на името на Екатерина. На посочения номер, който се използва за източване на банкови карти обаче, отговаря реален български пенсионер. Разказва, че често му се обаждат хора и предполага, че някой извършва измами с неговия телефонен номер. Но не знае как. Не е подал и сигнал в полицията.

Още по сериозен е случаят на четвъртокласник от български град, също станал част от измамните схеми, без да знае. Номерът на момчето е публикуван отново в профил в платформа за чат на жена под името Елена. А потребители твърдят, че и от този номер се извършват измами с банкови карти.

,,Беше телефон с копчета. Жена ми гледа, че вайбърът му е на линия, пък телефон с копчета няма вайбър. И му пише – какво правиш, как си. Съответно се отговаря – мамо, изнасилват ме, моля те, помогни ми, други глупости – ще ме вкарат в болница, ще ме пребият. Тя веднага почва да звъни на вайбър и ѝ затварят. Тя знае, че в момента не му е активен вайбърът. Оня ден негово приятелче му звъни и го пита какви са тия глупости, дето му е писал на вайбъра...", разказва бащата на детето.

Сред профилите, които се използват за измама, има дори и такъв на полицайка - Жасмина Жабраилова, и публикуван български мобилен номер, който не е нито на служител на МВР, нито на жена.


От Главната дирекция за борба с организираната престъпност няколко пъти предупреждаваха, че зад този вид масови измами у нас стоят престъпни групи от чужбина. Комисар Владимир Димитров, началник на Отдела за борба с киберпрестъпленията в ГДБОП уточнява, че това са престъпни групи, специализирани точно в този вид компютърни измами – посещават свободни платформи и от свободно достъпни обяви, без да се регистрират, вземат телефонните номера.

,,Странното е, че на добър български се справят. Уговарят се с човека, който продава стоката, пращат му линка. Човекът поради своята неинформираност, наивност и други свои качества последва линка, предоставя доброволно своите данни и хакерите пазаруват с тези данни скъпа техника."

Най-масовата измама в последно време е това, категоричен е комисар Димитров.

Експерти твърдят, че в подобен случай най-сигурният вариант е човек да подаде сигнал в полицията и да смени телефонния си номер.

https://bnr.bg/horizont/post/101434870/telefonni-izmami-prodaljenie

Hatshepsut

Как да разпознаем фалшивият СМС – предпазни мерки


Всеки собственик на смартфон получава много SMS-и всеки ден, вариращи от промоционални оферти от известни магазини до известия от служби за доставка или банкови институции. Сред големия брой известия става все по-трудно да се направи разлика между легитимно съобщение и фалшив SMS.

Как работи SMS фишингът - често срещана схема за измама

По правило с изпращане на фалшиво съобщение, например за пристигането на пакет, уж от служба за доставка, за което трябва да потвърдите самоличността си. След щракване върху връзката за въвеждане на данни, потребителят влиза във фалшив сайт, който изглежда идентичен с легитимния или заразения официален сайт на компанията. Тъй като жертвата няма никакви съмнения за измама, тя продължава да въвежда лични данни като име, адрес и дата на раждане. След попълване на информацията потребителят е помолен да заплати малка сума за повторната доставка на пакета. За целта жертвата трябва да предостави определени банкови данни. Измамата на нападателя завършва с кражба на средства от картата на жертвата, чиито банкови данни тя е въвела наскоро.

Как да се предпазите от SMS фишинг измами?

1. Внимавайте със съобщенията от вашия мобилен оператор

Мобилните оператори често изпращат SMS съобщения, например, за да информират за тарифите за роуминг в чужбина. Не забравяйте обаче, че истинските компании никога няма да ви помолят да потвърдите или предоставите лични данни. Ако видите текст с молба да предоставите парола или други данни от съображения за сигурност, не кликвайте върху връзката и не се обаждайте на предоставените номера. За да изясните информацията, свържете се с вашия мобилен оператор чрез официалния уебсайт или като използвате телефонния номер, посочен на официалния ресурс (не се изпраща чрез SMS).

2. Не звънете на съмнителни номера

Много SMS фишинг атаки използват номера в специален формат, за да извършват безплатни обаждания до тях. Ако се обадите на такъв номер, измамниците обикновено ще ви помолят да ,,верифицирате" лични данни, които по-късно могат да бъдат използвани за кражба на вашите средства или за други цели.

3. Не се поддавайте на манипулациите на измамници

Ако получите SMS с инструкции за блокиране на спама, например чрез изпращане на думата ,,СТОП", не правете нищо. По този начин нападателите установяват контакт с потенциална жертва за по-нататъшно разгръщане на своите атаки.

4. Пазете се от ,,специални оферти"

Нападателите често изпращат фишинг съобщения под формата на специални оферти от големи компании. Не забравяйте, че изпращането на такива SMS съобщения е дело на измамници, които се опитват да ви подмамят, за да откраднат данни или пари. Ето защо преди да кликнете върху връзки, помислете за възможните рискове.

5. Проверете получените SMS съобщения от банката

Повечето банкови институции използват сигнали, за да информират своите клиенти за различни новини, както и за потвърждаване на транзакции. Банките обаче никога няма да изпращат съобщения, за да проверят валидността на пароли или други лични данни, или да искат тази информация, уж за да актуализират своята програма.

6. Защитете вашия смартфон с доказан софтуер за сигурност

Използването на антивирусна програма добавя няколко допълнителни слоя на защита чрез блокиране на известни фишинг атаки и сканиране на всички приложения на телефона ви за злонамерена дейност в реално време.

7. Не се доверявайте на SMS съобщения за заразяване на телефона

Друг метод за SMS фишинг измами е изпращането на ,,съобщение за сигурност" на устройството, което цели да сплаши потребителя да инсталира фалшива антивирусна програма. Струва си да се отбележи, че компании с добра репутация няма да рекламират продукти по този начин. Използването на зловреден софтуер, който се маскира като приложения за сигурност, е едно от най-често срещаните.

https://www.actualno.com/curious/kak-da-razpoznaem-falshivijat-sms-predpazni-merki-news_1784358.html © Actualno.com

Hatshepsut

Баба на 83 г. даде пари на "ало-измамници", но ги... измами за остатъка


Районната прокуратура в София привлече към отговорност 39-годишна ало измамница. Тя е класическо "муле" - този, който отива физически да получи парите от жертвата. На тази "длъжност" естествено и рискът е най-голям, а същинският извършител засега остава "неустановно лице".

Случаят обаче се разплел именно с активното съдействие на потърпевшата - 83-годишна жена от София. Разказан от прокурорската пресслужба, той изглежда класика:

Неустановеният мъж звъннал на възрастната жена по телефона, като се представил за неин роднина. Обяснил й, че има пратка, но е в чужбина и я помолил тя да я плати, а след няколко дни той щял да й върне парите. За целта от пенсионерката била поискана сумата от 5000 лева.

Тъй като имала само 700 лева в себе си, жената се видяла с обвиняемата Г.М. на спирка на централната ул. "Св. Георги Софийски" и й ги дала. Бабата обещала, че на следващия ден ще предаде остатъка от сумата, като изтегли пари от банката.

"След среща с обвиняемата 83-годишната жена се усетила, че е станала  жертва на измама и подала сигнал в полицията", съобщават днес раследващите.

Жената е задържана - засега със санкция на прокурор до 72 ч.

Ето и съобщението в оригинал:

Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност 39-годишна жена за телефонна измама.

На 03.04.2023 г. на автобусна спирка на ул. ,,Георги Софийски"  в гр. София, обвиняемата Г.М. в съучастие като помагач с неустановено към момента лице, с  цел да набави за себе си и за другиго имотна облага, е нанесла имотна вреда в размер на 700 лева на 83-годишна жена.  Неустановено по делото лице е звъннало на възрастната жена по телефона, като се представило за неин роднина. Обяснил й, че има пратка, но е в чужбина, я помолил тя да я плати, а след няколко дни той щял да й върне парите. За целта от пенсионерката била поискана сумата от 5000 лева. Тъй като имала само 700 лева в себе си, жената се видяла с обвиняемата Г.М. и й ги предала. Разбрали се остатъка от сумата да бъде предаден на обвиняемата на следващия ден, след като възрастната жена изтегли пари от банка, тогава Г.М. трябвало да й донесе пратката. След среща с обвиняемата, 83-годишната жена се усетила, че е станала  жертва на измама и подала сигнал в полицията.

По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 209, ал.1, вр.чл.20, ал.4, вр.ал.1 НК, за което се предвижда наказание ,,лишаване от свобода" от 1  до 6 години.

Предвид възможността Г.М. да извърши друго престъпление, тя е задържана за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващ прокурор.

Предстои да бъде внесено искане в съда за разглеждане на дело за вземане на мярка за неотклонение ,,задържане под стража" спрямо обвиняемата.

Разследването по случая продължава.

https://clubz.bg/135114

Hatshepsut

"Вие сте от София, нали?" Коя е Наталия, която събира лични данни по телефона


Артистична интерпретация на телефонен измамник. Снимката е илюстративна

Схема с предполагаемото участие на телефонен бот от седмици събира данни за местоположението на хора чрез телефонни обаждания. Потърпевшите са стотици. В повечето случаи глас, представящ се за Наталия, ги приканва уж да уточнят нещо за направена от тях покупка. Следва въпрос в кой град се намират.

Гласът на Наталия и поведението ѝ говорят, че не е истински човек, а телефонен бот.

Според експерти по киберсигурност, с които Свободна Европа разговаря, зад Наталия вероятно стоят колцентър и поръчител на задачата. Тя е да бъде създадена база данни в кой град живеят притежателите на телефонните номера, които получават позвъняване.

Обажданията обикновено са от номера на мобилния оператор A1. От компанията казаха пред Свободна Европа, че ще предоставят повече информация по темата, но до редакционното приключване на статията такава не дойде.

От Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) коментираха пред Свободна Европа, че ако номерата, които получават обаждания, не са взети или изтекли от нечия защитена база данни, а са случайно генерирани, няма нарушение на закона.

"Здравейте, казвам се Наталия"

Разговорът, който т.нар. Наталия започва с потърпевшите, обикновено започва така: "Здравейте, казвам се Наталия и се обаждам във връзка с вашата покупка. Бих искала да получа вашата оценка. Само да уточним, вие сте от София, нали?"

По-голяма част от десетките хора, получили позвъняване, с които Свободна Европа разговаря или са обсъждали темата в социалните мрежи, живеят в София. Обаждания обаче са получени и във Варна, Габрово, Пловдив и други градове в България. Схемата стига и до българи в чужбина.

При опит за уточняващи въпроси, Наталия се извинява и връзката прекъсва. В някои от случаите Наталия повторно се е интересувала "в кой град сте".

Гласът на Наталия и поведението ѝ говорят, че това не е истински човек, а телефонен бот. Много хора обаче не са се усетили в първия момент и са казали къде живеят.

Какво цели Наталия

Според експерти по киберсигурност зад Наталия стои колцентър и поръчител на задачата. А задачата е да бъде създадена база данни, в която да бъдат локализирани в кой град живеят притежателите на телефонните номера.

Тази база данни може да бъде продадена или използвана от поръчителя. Може да бъде използвана за таргетирани рекламни, маркетинг дейности или дори за редовните местни избори, които предстоят в България през есента. Може да бъде използвана и за измами.

Според експерт в сферата на IT сигурността, както и според служител на отдел киберпрестъпления на ГДБОП, с които Свободна Европа разговаря, самото събиране на данни, свързващи телефонен номер и локация, не е престъпление, защото не съдържа лични данни.

Ако номерата, на които се звъни, не са взети или изтекли от нечия защитена база данни, а са случайно генерирани, няма нарушение на закона, потвърдиха и от КЗЛД. А мащабността на позвъняванията говори за случайно генериране или за огромен списък с телефонни номера без данни за локацията на притежателите им.

Чрез социалните мрежи Свободна Европа се сдоби с около 60 номера, от които е звъняла Наталия. Телефоните, от които обикновено се звъни, започват с цифрите 0883 27 или 0884 33.

От А1, откъдето изглежда са купувани номерата, от които се звъни, обещаха повече информация, но не отговориха на писмото ни до 16:30 ч. в понеделник.

От КЗЛД казаха, че могат да направят проверка за нарушение на закона, само ако бъдат сезирани от МВР или прокуратура, защото нямат правомощия и възможност да изискват информация от телефонните оператори.

Измама от Москва

Това не е единствената мащабна кампания, служеща си с измама за събиране на лични данни в последните дни. От френски номер служител на Свобобна Европа получи този SMS: "BgPost: Вашият пакет чака в нашия склад. Потвърдете адреса си и заплатете разходите за доставка, за да го получите". Следва линк. Сайтът зад него вече не е активен. Той представляваше лошо копие на сайта на "Български пощи" и се отваряше форма, в която получилият го трябваше сам да попълни личните си данни.


Проверка през domaintools.com показа, че домейнът (името на сайта), е купен от канадска компания на 17 юни. Хостинг адресът му е в Москва. На същия адрес са хоствани още 20 сайта, които изглежда са с подобно предназначение. Той вече е означен като scam (измамнически) от специализираните сайтове. Българи в Австрия и Германия също са получили линк в SMS към местните копия на тази измама на немски език.

От КЗЛД и ГДБОП посъветваха гражданите да не дават личните си данни на всеки, който им позвъни, и да внимават, защото могат да станат жертва на измама.

https://www.svobodnaevropa.bg/a/32465972.html

Hatshepsut

Внимавайте: Телефонни измамници атакуват. Ето за какви се представят и какво искат


От Българска народна банка (БНБ) предупреждават за телефонни измамници, които се представят за служители на БНБ

,,Във връзка със зачестили случаи на телефонни обаждания от хора, представящи се за служители на БНБ, които искат информация за сметки на граждани и дават инструкции за извършване на преводи по тях, Ви информираме, че тези обаждания са измамни и не се извършват от служители на Българската народна банка", съобщават от БНБ.

БНБ предупреждава да не се дава лична информация по телефона и да не се изпълняват получените указания. В случай, че станете обект на такова обаждане, незабавно уведомете банката, на която сте клиент.

https://novavarna.net/2024/04/18/

Hatshepsut

Взеха всичките спестявания на жена в България: Как да разпознаем измамниците?


От пресцентъра на ОДМВР-София съобщават за медия ,,Нова Варна", че жителка на Костенец е станала жертва на телефонна измама. От полицията горещо апелират следното: Не давайте пари, поискани по телефона от непознати! Рискувате да бъдете измамени!

Около 16.55 часа вчера жителка на Костенец потърсила помощ от полицията. Възрастната жена разказала, че два часа по-рано на домашния ѝ телефон се обадил непознат мъж, който се представил за ,,служител на полицията" и я информирал, че синът ѝ е направил катастрофа в района на Стара Загора.

Мнимият полицай съобщил, че при инцидента е починало малко дете и трябва да се дадат 45 000 лева за кръвнина. Поддържайки измамната си версия, непознатият успял да убеди разтревожената пенсионерка да изтегли наличните в банковата ѝ сметка 5000 лева. Жената спазила инструкциите и предала всичките си спестявания на мъж, който след това се оттеглил в неизвестна посока. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 209 от НК.

Ако на телефона си получите обаждане от непознат, който твърди, че е полицейски служител и Ви помоли за съдействие, като за целта трябва ,,само" да предадете всичките си налични спестявания и златни накити, то спрямо Вас се извършва опит за измама!

ПОЛИЦИЯТА НЕ ТЪРСИ СЪДЕЙСТВИЕ ОТ ГРАЖДАНИТЕ ПО ТОЗИ НАЧИН!

При получаването на подобно обаждане запазете хладнокръвие, незабавно потърсете контакт с Вашите близки и проверете дали казаното по телефона отговаря на истината!
В никакъв случай не давайте пари на ръка на непознати!
Ако имате и най-малки съмнения, незабавно сигнализирайте на тел. 112, в най- близкото управление на МВР, съобщете на кмета на населеното място или на полицейския инспектор, обслужващ района Ви!

https://novavarna.net/

Similar topics (2)

1697

Отговори: 9
Прегледи: 461

2116

Започната отъ Hatshepsut


Отговори: 4
Прегледи: 72

Powered by EzPortal