• Welcome to Български Националистически Форумъ.
 
avatar_Hatshepsut

Украйна създава църква, независима отъ руската

Започната от Hatshepsut, 15 Декемврий 2018, 14:52:57

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

HatshepsutTopic starter

#16
А междувременно и в Латвия...

Латвийската църква се отскубна от лапите на патриарх Кирил, обяви автокефалия


На 20 октомври в църквата ,,Вси светии" в Рига се проведе събор на Латвийската православна църква с участието на духовници и миряни. В дневния ред е имало два въпроса: призив към Московския патриарх Кирил да предостави на Латвийската православна църква статут на автокефална църква и, второ, внасяне на съответните изменения в нейния устав. Съборът се е провел с участието на митрополита на Рига и цяла Латвия Александър (Кудряшков). Решенията са приети със 160 гласа "За" и един "против", предаде "Двери".

На практика писмото има уведомителен характер. То е нужно, за да може отделянето от Московска патриаршия да бъде канонично и да не се смята за разкол. Припомняме, че на 8 септември т. г. латвийският парламент прие изменения в закона ,,За Латвийската православна църква", с които се променя нейният статут, като се определя, че тя ще функционира независимо и самостоятелно. Досега Латвийската православна църква беше подчинена на Московска патриаршия. ,,Когато законът влезе в сила, всяко влияние или власт на Московския патриарх над нашата православна църква ще бъде премахнато. Отказът от всякакви връзки с Московския патриарх е важен въпрос за нашите православни християни, за цялото латвийско общество и за националната сигурност", подчерта тогава президентът.

От своя страна самата Латвийска православна църква известно време не коментира новия си независим статут, както е посочено в закона. Едва в петък вечерта, 9 септември, Латвийската църква публикува изявление на своя уебсайт, в което всъщност твърди, че нищо няма да се промени за паството. ,,Това решение е от правно естество и приетите промени се отнасят до правния статут на църквата. Държавата е определила статута на нашата църква като автокефална. Държавата е определила, че Латвийската православна църква е юридически независима от който и да било църковен център извън Латвия, като същевременно поддържа духовно, молитвено и литургично общение с всички канонични православни църкви в света. Промяната на статута не променя православната вяра, догматите, литургичния живот на църквата, календарния стил, свещения литургичен език, обредите, традициите или вътрешния живот на църквата", се заявява в официалното съобщение.

Във вторник, 22 септември, кабинетът на министрите упълномощи министъра на правосъдието Янис Борданс да се обърне към Московския и на цяла Русия патриарх Кирил от името на латвийската държава, за да го информира за приетите от парламента изменения в Закона за Латвийската църква. Латвийската църква трябва да внесе съответните изменения в устава си до 31 октомври. Както и в случая с Украинската църква, Московска патриаршия игнорира тези решения, продължавайки да смята Латвийската църква за част от своята структура с надежда, че след края на войната процесите могат да се променят.

https://faktor.bg/bg/articles/novini-svyat-latviyskata-tsarkva-obyavi-avtokefaliya

HatshepsutTopic starter

Украинските служби претърсват Киево-Печорската лавра по подозрения за руска пропаганда


Киево-Печорската лавра на фона на река Днепър и украинската столица Киев

Службата за безопасност на Украйна (СБУ), Националната полиция и Националната гвардия извършват претърсване на територията на Киево-Печорската лавра. Това потвърди СБУ във вторник, цитирана от руската служба на Би Би Си.

Новината идва, след като преди седмица стана ясно, че СБУ е образувала дело за изпълнение на песента "Майка-Рус" в един от храмовете на манастира, пише още медията. То е по закон, който забранява оправдаване на руската агресия срещу Украйна. От лаврата са съобщили, че свещеникът, по време на чиято служба се е случило това, е отстранен.

Според съобщението на СБУ украинските служители инспектират територията и помещенията на Лаврата, търсят забранени предмети и проверяват хора на територията ѝ за участие в незаконни дейности в ущърб на държавния суверенитет на Украйна.

Според службата целта на мерките е "да се предотврати използването на Лаврата като клетка на "руския свят", да се проверят данни за използване на помещенията на Украинската православна църква за укриване на саботажни и разузнавателни групи, чужди граждани, съхраняване на оръжие", както и за "защита на населението от провокации и терористични актове".

Киево-Печорската лавра е действащ изтоноправославен пещерен манастир в Киев, създаден през 1051 г. Смята се за един от най-важните духовни центрове в Източна Европа.

https://www.svobodnaevropa.bg/a/32142544.html

Шишман

Цитат на: Hatshepsut - 23 Ноемврий 2022, 07:05:50
Украинските служби претърсват Киево-Печорската лавра по подозрения за руска пропаганда


Гоненията срещу православните започнаха в Украйна - очакваше се ! Киево-Печорската лавра е голяма и символична светиня, не случайно именно от там започват притесненията срещу православните.

HatshepsutTopic starter

#19
Цитат на: Шишман - 23 Ноемврий 2022, 10:29:36Гоненията срещу православните започнаха в Украйна - очакваше се ! Киево-Печорската лавра е голяма и символична светиня, не случайно именно от там започват притесненията срещу православните.

Така както си го написал излиза, че само руснаците са православни, а другите не са, или че руснаците са първо качество православни християни, а пък останалите са второ, трето и пето качество.
Доколкото знам, повечето от украинците също са православни християни.

Този религиозен конфликт на мен лично ми напомня за борбите на българите срещу Цариградската патриаршия по време на Българското възраждане за създаване на независима българска Църква. Аналогично на сегашните взаимоотношения Русия-Украйна, и тогавашните гърци са ни отричали правото на самостоятелно развитие, наричали са ни варвари, открито са ни презирали, отричали са българската принадлежност на населението на юг от Стара планина и т.н. Освен това са ни обвинявали в "етнофилетизъм" (т.е. родолюбие), а това се е считало за тежък грях за негръцките народности, но не и за самите гърци.

В заключение, желая успех на украинците в борбата им за независимо държавно и църковно развитие  :aha:

Шишман

#20
Цитат на: Hatshepsut - 23 Ноемврий 2022, 10:59:43Така както си го написал излиза, че само руснаците са православни, а другите не са, или че руснаците са първо качество православни християни, а пък останалите са второ, трето и пето качество.
Доколкото знам, повечето от украинците също са православни християни.В заключение, желая успех на украинците в борбата им за независимо държавно и църковно развитие  :aha:
Никъде не съм написал че руснаците са по-православни от другите. Гонението и обиските на знаковата Киево-Печорска лавра обаче са факт. Тука православните украинци не са замесени, това е работа на сатанинската власт в Киев и другарят евреин Зеленски. Между другото някои украинци са униати, тоест подчинени на еретика папата, което ги прави наистина по-малко православни от другите православни. Няма никаква борба за независима украинска православна църква. Борбата е за сатанизирането на украинската православна църква, което и става. Не всичко е политика и нео-либерализъм. Има и неща, като света православна вяра които седят над политиката и нео-либерализма.

HatshepsutTopic starter

Украинската църква разреши Коледа да се празнува на 25 декември


ПЦУ разреши Коледа да се празнува на 25 декември

Нов шамар за кремълския патриарх Гундяев

Православните вярващи в Украйна винаги са празнували Коледа на 7 януари, но тази година това ще се промени за мнозина, тъй като Православната църква на Украйна (ПЦУ) за първи път разреши на своето паство да празнува Рождество на 25 декември.

Този ход създава разделителна линия с Русия, която празнува на 7 януари, и вероятно ще задълбочи разрива между двете враждуващи църкви в Украйна.

През 2018 г. ПЦУ се отдели от едноименната Украинска православна църква (УПЦ), която се разглежда като политически свързана с Москва и е изправена пред обществени искания за закриването ѝ на фона на обвиненията, че е средище на петоколонници - т.е. хора, които подкрепят и тайно помагат на враговете на страната, в която живеят.

"Даваме възможност на хората да празнуват в друг ден", заяви архиепископ Евстратий Зория от ПЦУ в Киев.

Призивите за промяна само се засилиха след нахлуването на Русия в Украйна, което накара ПЦУ да позволи на своите 7000 енории да провеждат пълни религиозни служби на 25 декември, ако желаят.

Въпреки съпротивата на Кремъл и Руската православна църква, през 2019 г. ПЦУ получава църковна независимост от Константинополския патриарх Вартоломей I, смятан за духовен водач на православните вярващи по света. Решението му отмени вековно споразумение, което предоставяше на патриарха в Москва власт над църквата в Украйна.

Свързаната с Русия УПЦ заяви през май, че е прекратила подчинението си на московския митрополит Кирил, яростен поддръжник на руския президент Владимир Путин, въпреки че малцина вярват, че разколът е искрен. Говорителят на църквата, митрополит Климент, отхвърли като политически трик решението на ПЦУ да разреши Коледа да се празнува на 25 декември, като го обяви за доказателство за това, че съперничещата църква не е религиозна институция, а политическа организация, която се стреми да изпълнява заповедите на правителството.

Повече от 1600 енории са дезертирали от Украинската православна църква след нахлуването на Русия в Украйна.

https://offnews.bg/sviat/ukrainskata-tcarkva-razreshi-koleda-da-se-praznuva-na-25-dekemvri-792069.html

Шишман

Цитат на: Hatshepsut - 21 Декемврий 2022, 17:06:54Православните вярващи в Украйна винаги са празнували Коледа на 7 януари, но тази година това ще се промени за мнозина, тъй като Православната църква на Украйна (ПЦУ) за първи път разреши на своето паство да празнува Рождество на 25 декември.На практика става дума не за удар срещу руската патриаршия, а за отстъпление от вярата. На същата дата по новият календар: отбелязваме рождество Христово и ние, но това се смята за отстъпление от вярата.  Не трябва да се допуска намесата на политиката във вярата, защото я отравя и осквернява.
Funny Funny x 1 View List

HatshepsutTopic starter

Историческо събитие: Православната църква на Украйна отслужва Коледа в Киево-Печорската лавра

На 7 януари 2023 г. Православната църква на Украйна (ПЦУ) за първи път имаше богослужение в Киево-Печорската лавра - манастира, смятан за духовна люлка на украинския народ. Това е историческо събитие, тъй като досега там служби провеждаше единствено Украинската православна църква под шапката на Московската патриаршия, от която ПЦУ се отдели. Рождественската служба в катедралния храм ,,Успение Богородично" се води от митрополит Епифаний, а към храма от рано сутринта се стекоха голям брой украинци.

Полицията и Националната гвардия на Украйна поставиха кордони около храма, а богомолците са пропускани само след проверка на документите, тъй като имаше предупреждения за готвени атентати в църквите по време на православната Коледа от страна на руските сили. ,,Ние вече постигнахме морална победа, защото всички хора с добра воля осъждат актовете на геноцид, терор и многобройните военни престъпления, които руската империя на злото извършва на нашата земя", каза митрополит Епифаний. Същевременно съпругата на президента Володимир Зеленски поздрави украинците с настъпването на Рождеството в стилен тоалет с шевици на фона на коледна елха. Много украинци празнуваха тази година Коледа на 25 декември, но мнозина все още празнуват по стар стил според Юлианския календар. Президентската двойка поздрави украинския народ два пъти за празника.


Олена ЗеленскаРождественская служба ПЦУ в Киево-Печерской лавре. Первые кадры

https://www.actualno.com/europe/istorichesko-sybitie-pravoslavnata-cyrkva-na-ukrajna-otslujva-koleda-v-kievo-pechorskata-lavra-video-news_1877865.html © Actualno.com

HatshepsutTopic starter

Епифаний проговори за истинската ситуация около Киевско-Печорската лавра


Кремъл използва нашите духовни братя като оръдия срещу украинския народ, казва водачът на УПЦ

Богослуженията в Киевско-Печорската лавра ще продължат, не говорим за затваряне на манастира. И няма да бъде върнат на тези, които са го обитавали преди.

Това казва митрополит Епифаний в специално обръщение относно ситуацията около Свето-Успенската Киевско-Печорска лавра, предава УНИАН.

,,Да се сравняват сегашните събития с гоненията на Църквата, извършвани от комунистическите власти, и затварянето на манастира в частност е безпочвена манипулация. Това звучи особено цинично от устата на архиерея, който е тясно свързан с комунистическата партия и дори се опита да бъде номиниран за изборна длъжност на светата обител", обяснява ситуацията Епифаний.

Той отбелязва, че Московската патриаршия в Украйна е под контрола на Кремъл и се използва като оръжие за хибридна агресия срещу Украйна и в духа на руската пропаганда се фокусира върху необсновани обвинения срещу Украйна.

,,Призовавам братята от лаврата да съдействат в процеса на освобождение от московското иго... Московската духовна власт в Украйна е неканонична и всички виждат как Кремъл я използва срещу украинския народ. Лаврата трябва не е инструмент за борба срещу Украйна, а напротив, място за молитва, за смирен монашески живот..., място, което ще вдъхновява духовно нашите съграждани в тези трудни времена", подчертава Епифаний.

https://faktor.bg/bg/articles/epifaniy-progovori-za-istinskata-situatsiya-okolo-kievo-pecherskata-lavra

HatshepsutTopic starter

В Киевско-Печорската лавра се проведе служба на новата украинска църква


Предстоятелят на автокефалната Православна църква на Украйна (ПЦУ) митрополит Епифаний отслужи служба в трапезната църква "Свети Антоний и Теодосий Печорски" на територията на Киево-Печорската лавра, съобщава Руската служба на Би Би Си.

Според украинското издание "Апостроф", на богослужението, което се проведе на украински език, присъстваха украински войници, офицери и генерали, сред които и командващият Обединените сили на въоръжените сили на Украйна генерал-лейтенант Сергей Наев.

Съобщава се също, че службата е била придружена от засилени мерки за сигурност, причинени от продължаващия конфликт между украинските власти и Украинската православна църква (доскоро част от Московската патриаршия).

Митрополит Епифаний обяви, че ще проведе Великденска служба и в Киево-Печорската лавра, въпреки факта, че УПЦ, която я стопанисваше до края на миналия месец, отказва да напусне територията на манастирския комплекс.

Както каза митрополитът в интервю за "Суспилне", службата ще се проведе в катедралата Успение Богородично на лаврата след края на полицейския час. Православният Великден през 2023 г. се празнува на 16 април.

"Ние не сме за изгонването на монасите от Киево-Печорската лавра. Ние сме за това тук да не доминира духът на "руския свят". За да бъде лаврата на украински, за да се носи винаги молитва на украински за нашата Украйна," каза митрополит Епифаний.

Междувременно енориашите на Украинската православна църква продължават да се намират на територията на лаврата. Там продължава богослужението на духовенството на УПЦ, неделното богослужение бе оглавено от нейния предстоятел Киевския митрополит Онуфрий.

По време на богослужението енориашите подписаха обръщение към президента на Украйна Володимир Зеленски и депутатите от Върховната Рада с молба, както те се изразиха, "да се спре преследването на каноничната Украинска православна църква".

УПЦ, най-голямата православна църква в Украйна, доскоро беше самоуправляваща се църква в рамките на Руската православна църква (РПЦ). Киево-Печорската лавра е смятана за духовният център на УПЦ. В нея се помещават голям манастир, духовна академия, както и синодалните ръководни органи на църквата.

След началото на пълномащабна война на Русия срещу Украйна през февруари миналата година, УПЦ обяви отделяне от Москва, но за поместните православни църкви по света тя остава част от Руската православна църква. Припомняме, че през 2019 година в Украийна с благословията на вселенския патриарх Вартоломей бе създадена автокефална Православна църква на Украйна, (ПЦУ) която се отцепи от Украинската православна църква, тогава част от Руската православна църква. Това предизвика дълбок разрив и прекратяване на отношенията между Московската патриаршия и Вселенската патриаршия в Истанбул.

През януари украинското правителство внесе в парламента проектозакон, в който се говори за "невъзможността за дейността в Украйна на религиозни организации, чийто управленски център се намира извън Украйна в държава, извършваща въоръжена агресия срещу Украйна".

В началото на март официалният собственик на комплекса, държавната институция Национален резерват "Киево-Печорска лавра", обяви прекратяването на договора за наем и предложи на УПЦ да напусне лаврата преди края на месеца. УПЦ отказва да напусне лаврата и смята решението за прекратяване на договора за наем за незаконно.

На 1 април Шевченковският районен съд на Киев изпрати настоятеля на лаврата митрополит Павел под домашен арест за два месеца. По-рано Службата за сигурност на Украйна претърси къщата на митрополита и му връчи съобщение за подозрение за подбуждане на междурелигиозна омраза и оправдаване на руската агресия срещу Украйна.

Самият той отхвърля тези подозрения. Павел е начело на манастира близо 30 години, от 1994 г.

https://news.bg/int-politics/v-kievsko-pechorskata-lavra-se-provede-sluzhba-na-novata-ukrainska-tsarkva.html

HatshepsutTopic starter

Украинската православна църква вече ще празнува Коледа на 25 декември


Църквата обяви, че ще премине към нов календар

Украинската православна църква преминава към нов календар с решение на Синода, съобщи Укринформ, позовавайки се на Би Би Си Украйна.

"Православната църква на Украйна - най-популярната религиозна организация в страната, одобри пълното преминаване към новия календар", се посочва в официално съобщение, цитирано от БТА.

От 1 септември 2023 г. повечето украински християни ще започнат да отбелязват религиозните празници спрямо новия календар, по който празнуват и православните християни в България.

Коледа ще се празнува на 25 декември вместо на 7 януари, св. Никола ще се чества на 6 декември вместо на 19 декември, Богоявление - на 6 януари вместо на 18 януари.

Датите за отбелязване на Великден и някои други празници ще останат непроменени.

По-рано бе съобщено, че Украинската гръцка католическа църква също е решила да премине на друг календар.

https://fakti.bg/life/785219-ukrainskata-pravoslavna-carkva-veche-shte-praznuva-koleda-na-25-dekemvri

Similar topics (5)

1984

Отговори: 3
Прегледи: 29

443

Отговори: 0
Прегледи: 613

746

Отговори: 3
Прегледи: 677

Powered by EzPortal