• Welcome to Български Националистически Форумъ.
 

Последни публикации

#1
avatar_Hatshepsut
Култура и изкуство / Re: Ясенъ Ведринъ
Последна публикация Hatshepsut - Вчера въ 23:15:39
ОТПИЛА ОТ ВОДИТЕ МИ

Отпила от водите ми, едва ли
ще можеш да забравиш моя вкус.
Той жива тръпка в тебе ще разпали
и дълго ще ме шепнеш наизуст.

Ще ходиш там, където аз се вливам.
Нозе ще натопиш във моя хлад.
Със шепи ще се плискаш мълчалива
и ще отпиваш всеки стих излят.

Ще плъзгаш нежен поглед по браздите,
възникнали по гладката вода.
В проблясъците кротки на звездите
ще видиш своя лик като звезда.

А в думите, кристално споделени,
усетиш ли солена самота,
от твоите зеници просълзени
дошли са капки с дъх от любовта.
#2
avatar_Hatshepsut
История / Re: История на Финландия
Последна публикация Hatshepsut - Вчера въ 22:27:04
Съветско-финландски въоръжен конфликт (1918-1920)

Съветско-финландският въоръжен конфликт (1918-1920) - военни действия между белите финландци и части от Червената армия на територията на Съветска Русия (март 1918 - октомври 1920), които не са посочени като война нито във финландската, нито в съветската историческа литература. Според определението на историка В. В. Похлебкин това е ,,въоръжено нападение на Финландия срещу съветска Карелия през 1918-1920 г., което започва през март 1918 г. и завършва през май 1920 г."

През март 1918 г., преследвайки врага (финландските ,,червени") по време на Гражданската война във Финландия, въоръжените формирования на белите финландци пресичат руско-финландската граница и навлизат в Източна Карелия. Военните действия приключват на 14 октомври 1920 г. с подписването на Тартуския мирен договор между РСФСР и Финландия, който фиксира редица териториални отстъпки от Съветска Русия.

Причини

В РСФСР избухват въстания в Ярославъл, Ижевск-Воткинск, Тамбов, дори били провъзгласени независими територии. В случая със севернокарелската държава, Реболската волост, Пораярви, бунтовниците се надявали на помощ от съседна Финландия, с която имали общ език и исторически връзки. На вълната на успеха във Финландия белите се надявали на повече. Съветска Русия била обкръжена от бели армии и не могла да устои на Германия. Полша, Литва, Латвия, Естония също бяха пример за успешна борба срещу болшевизма, разчитайки на чужда подкрепа. Идеята за Велика Финландия била широко разпространена.

Събитията могат да бъдат разделени на два етапа. Първо: международна борба срещу болшевиките с надеждата за победа на бялото движение в Русия като цяло. И вторият етап, когато става ясно, че съветската власт ще издържи и може да се надяват само на тактически успехи на място, разчитайки на националното движение и чуждестранната помощ. Понятията окупация и освобождение в този исторически период са изключително относителни и неясни. В съветската историография е обичайно да се разглеждат само териториалните и военните аспекти на войната. Но в същото време 30 000 имигранти, заминали за Финландия, показват отношението на определена част от населението към съветизацията.

Подготовка за нашествие

През втората половина на януари 1918 г., без обявяване на война, белофинландските отряди започват да проникват на територията на Съветска Русия, насочени към тайната окупация на Източна Карелия. Основните посоки на нахлуването били градовете Ухта и Кем.


Генерал Карл Густав Манерхайм

На 23 февруари 1918 г., докато е на гара Антреа (сега в Каменногорск), обръщайки се към войските, върховният главнокомандващ на финландската армия генерал Карл Густав Манерхайм произнася своята реч, ,,клетва на меча", в която заявява че ,,той няма да прибере меча си ... преди последният воин и хулиган на Ленин да не бъде изгонен както от Финландия, така и от Беломорска Карелия ". Въпреки това няма официално обявяване на война от Финландия. Желанието на генерал Манерхайм да стане спасител на "старата Русия" във Финландия се третира негативно. Като минимум те изискват подкрепата на западните страни и гаранции, че бяла Русия ще признае независимостта на Финландия. Бялото движение не успява да създаде единен фронт, което рязко намалява шансовете за успех. Други лидери на бялото движение отказват да признаят независимостта на Финландия. А за по-активни действия, без риск за страната им, били необходими съюзници.

На 27 февруари финландското правителство изпраща петиция до Германия, че като страна във война срещу Русия, считайки Финландия за съюзник на Германия, ще поиска Русия да сключи мир с Финландия въз основа на присъединяването на Източна Карелия към Финландия. Бъдещата граница с Русия, предложена от финландците, трябвало да минава по линията на източния бряг на езерото Ладога - езерото Онеж - Бяло море.

До началото на март в щаба на Манерхайм бил разработен план за организиране на ,,национални въстания в Източна Карелия" и били разпределени специални финландски инструктори - военнослужещи за създаване на центрове на въстание.

На 3 март 1918 г. е подписан Брест-Литовският договор между Съветска Русия и страните от Четворния съюз (Германия, Австро-Унгария, Турция, България). Руските гарнизони са изтеглени от Финландия. Червените финландци са победени и бягат в Карелия.

На 6 март командирът на Северния военен окръг (фин. Pohjolan sotilaspiiri), старши лейтенант Курт Валениус, предложил на Манерхайм да започне офанзива в Източна Карелия. На този ден в Хелзинки е създаден ,,Временният комитет на Източна Карелия" - органът за въвеждане на окупационна администрация в съветска Карелия, и са подготвени три групи за нахлуване.

На 6-7 март се появява официално изявление на финландския държавен глава, регент Пер Евинд Свинхуфвуд, че Финландия е готова да сключи мир със Съветска Русия при ,,умерени условия на Брест", тоест ако Източна Карелия, част от Мурманска железница, отиде към Финландия с целия Колски полуостров.

На 7-8 март германският император Вилхелм II отговорил на призива на правителството на Финландия, че Германия няма да води война за финландските интереси със съветското правителство, което е подписало Брест-Литовския договор, и няма да подкрепи военните действия на Финландия ако ги преместят извън нейните граници.

Начало на бойните действия

На 7 март финландският министър-председател обявява претенции към Източна Карелия и полуостров Кола, а на 15 март генерал Манерхайм подписва заповед към три финландски групи за нашествие да атакуват Източна Карелия. Той одобрява плана на Валениус, който предвижда завладяването на част от бившата територия на Руската империя до линията Петсамо (Печенга) - Колския полуостров - Бяло море - Онежкото езеро - река Свир - Ладожкото езеро. Манерхайм също предлага план за премахване на Петроград като столица на Съветска Русия и превръщането на града и прилежащата територия на сателитни градове (Царское село, Гатчина, Петерхоф, Ораниенбаум и др.) В ,,свободен град-република" като Данциг.

На 18 март в село Ухта (Калевалски район), окупирано от финландските войски, се събира ,,Временният комитет за Източна Карелия", който приема резолюция за присъединяването на Източна Карелия към Финландия.

Десантът на германските войски във Финландия и окупацията на Хелсингфорс предизвикват сериозна загриженост сред страните от Антантата, които воюват срещу Германия. От март 1918 г. в Мурманск, по споразумение с болшевишкото правителство, войските на Антантата дебаркират, за да защитят Мурманск и железопътната линия от евентуална офанзива на германо-финландските войски. От червените финландци, които се оттеглят на изток, британците формират Мурманския легион, воден от Оскари Токой, за да действат срещу белите финландци, свързани с германците.

На 10-12 май финландските отряди атакуват Печенга, но са отблъснати от Червената гвардия и британските моряци, които им се притичат на помощ от крайцера Cochrane, които смятат белите финландци за съюзници на враждебната кайзерска Германия.

На 15 май щабът на Манерхайм публикува решението на финландското правителство да обяви война на Съветска Русия.

На 15 октомври 1918 г. белофинландците окупират Реболската волост в съветска Карелия.

През ноември 1918 г. Германия капитулира и финландското правителство насочва вниманието си към Британската империя. Така британските войски започват да виждат белите финландци не като врагове, а като съюзници в борбата срещу Съветска Русия. На 12 декември финландският парламент избира Манерхайм за регент, т.е. всъщност диктатор на Финландия. На 30 декември 1918 г. финландските войски под командването на генерал Ветцер дебаркират в Естония, където подпомагат естонското правителство в борбата срещу болшевишките войски.

През януари 1919 г. белофинландците окупират Поросозерная волост на Повенецкия окръг (Медвежьегорски окръг).

На 21-22 април Олонецката доброволческа армия от територията на Финландия предприема масирана офанзива в съветска Карелия в посока Олонец.

На 21 април белофинландците окупират Видлица, на 23 април - Тулокс, вечерта на същия ден - град Олонец, на 24 април окупират Вешкелица, на 25 април се приближават до Пряжа, навлизат в района на Сулажгора и започнали да заплашват директно Петрозаводск. В същото време британски, канадски и белогвардейски войски заплашват Петрозаводск от север. В края на април Червената армия успява да задържи настъплението на белите финландци срещу Петрозаводск.

През май белогвардейските войски в Естония започват военни действия, заплашвайки Петроград.

На 2 май Съветът по отбраната на РСФСР обявява Петроградска, Олонецка и Череповецка губернии в обсадно положение. През май-юни 1919 г. белите финландци атакуват района на Лодейное поле и прекосяват Свир.

Видлицка операция

На 22 юни 1919 г. е дадена заповед на съветските войски от Межозерния район да изтласкат врага отвъд финландската граница. За целта било решено да се нанесе удар със силите на специално създадена флотилия от 8 кораба за огнева поддръжка и 4 кораба с десантни сили. На 27 юни след артилерийска подготовка започва десантът, в който участва и полкът на Антикайнен от червените финландци. Белите финландци се оттеглят.

На 1 август започват ежедневни бомбардировки на Кронщад от самолети, базирани на финландска територия. По време на бомбардировката на Кронщат на 13 август имало голям пожар в складове за дървен материал, а сградата на митницата изгоряла. На 18 август в района на Кронщад се провежда морска битка между корабите на Балтийския флот и английските торпедни катери. И двете страни претърпели загуби. От съветска страна е взривен броненосецът Андрей Първозвани, а разрушителят Габриел потопява три катера. На 31 август подводницата "Пантера" потопява британския разрушител Vittoria близо до остров Сескар.

На 11 октомври войските на Юденич започват настъпление срещу Петроград и достигат Пулковските височини, но са разбити. През декември 1919 г. английският флот напуска Финския залив. На 31 декември 1919 г. в Тарту е подписано примирие с Естония.

На 18 май 1920 г. части на Червената армия ликвидират марионетната т. нар. Севернокарелска държава със столица в село Ухта (Архангелска губерния), която получава финансова и военна помощ от финландското правителство. Едва през юли 1920 г. финландците са прогонени от по-голямата част от Източна Карелия. Финландските войски останали само в Реболската и Поросозерската волости на Източна Карелия.


Район Печенга, преминал към Финландия през 1920 г.

През 1920 г. по силата на Тартуския мирен договор Съветска Русия прави териториални отстъпки – Финландия получава района Печенга в Арктика, западната част на полуостров Рибачи и по-голямата част от полуостров Средни.

https://ru.wikipedia.org/wiki/Советско-финский вооружённый конфликт (1918—1920)
#3
avatar_Hatshepsut
Екология / Re: Вулкани
Последна публикация Hatshepsut - Вчера въ 20:04:34
На 6 юни 1912 г. в Аляска изригва вулканът Новарупта


На 6 юни 1912 г. в района на вулкана Катмай започва изригване, което води до образуването на "Долината на десетте хиляди дима" (Valley of Ten Thousand Smokes) - долина от около 100 км² в южна Аляска - и на нов вулкан, наречен Новарупта (,,Ново изригване").


Карта на вулканите в Аляска

Това е едно от трите изригвания на 20-ти век, на което е определена оценка на вулканично изригване 6 по скалата на вулканичните изригвания.

В рамките на 60 часа в атмосферата са изхвърлени 29 кубически километра вулканични материали, от които 11 км3 пепел. Колоната от пепел се издигна на 20 км. Звуковата вълна след експлозията достигна Атланта и Сейнт Луис, на 1200 км от изригването.


Вулканите Катмай (с голямо кратерно езеро), Тридент (в средата) и Новарупта (вляво)

Близкият остров Кадиак е покрит със слой пепел с дебелина 30 сантиметра, а интензивните киселинни дъждове, падащи на разстояние от 600 километра, разяждат дрехите на хората във Ванкувър.


Долината на десетте хиляди пушека

Първоначално изригването е приписано на планината Катмай, намираща се на 10 км, но по-късно е установено, че новият вулкан е извадил от него магма през подземни пукнатини, в резултат на което връхът Катмай се е срутил. Новарупта унищожава околните блата, снежни полета и реки, като ги заравя под слой гореща пепел с дебелина 215 метра.

Вулканът се намира в основата на полуостров Аляска, геоложки принадлежи към Алеутския хребет. На територията през 1980 г. се формира Национален парк Катмай.


Влиянието върху околната среда не се прекратява със спиране на изригването. След него се зараждат различни по размер лахари – бързотечаща смес от вода, кал и скални отломки. Най-големите се появяват няколко години след самата ерупция. Огромен лахар с ширина 10 km прегражда река Катмай в района на каньона и тя остава блокирана от големия обем отломки в продължение на три години. Тогава, след интензивно снеготопене, водата е отприщена и предизвиква голямо наводнение. Село Катмай е унищожено напълно, голям брой дървета са изкоренени и повлечени надолу. Обемът на водата е толкова голям, че дълбочината ѝ в наводнения район стига до 3 метра

Каква е връзката с този катаклизъм с науката?

По време на подготовката за лунната експедиция американските астронавти използват околността на вулкана, за да отработят процедурата за кацане на Луната.

https://nauka.offnews.bg/zemiata/na-6-iuni-1912-g-v-aliaska-izrigva-vulkanat-novarupta-170179.html
#4
avatar_Hatshepsut
Чужбина / Re: Конфликтътъ между Русия и ...
Последна публикация Hatshepsut - Вчера въ 19:59:02
Експерт: "Взривеният язовир показва колко слаба е Русия"


Взривяването на язовир "Нова Каховка" в Южна Украйна не е повратна точка във войната, смята военният експерт Кристиан Мьолинг. Според него то по-скоро показва колко слаба е Русия във военно отношение.

Взривяването на язовирната стена на "Нова Каховка" в Южна Украйна няма да е повратен момент във войната, казва военният експерт Кристиан Мьолинг пред германската обществено-правна телевизия АРД. По думите му в момента няма нищо сигурно и точно сега информационната война влиза в активната си фаза.

Мьолинг е убеден, че Украйна няма полза от взривяването на язовирната стена. Докато Русия има, макар и краткосрочна - възможно е това да забави очакваното контранстъпление на украинската армия в тази област, която е под контрола на Русия.

"Военно престъпление"

Относно броя на пострадалите и загиналите в следствие от наводненията, причинени от разкъсаната язовирна стена, военният експерт казва, че той зависи от това колко бързо е извършена евакуацията. "В последните месеци неколкократно се е обсъждало, че това може да се случи. Възможно е властите да са имали план за действие", казва експертът пред АРД.

Това обаче не променя факта, че навярно ще има жертви и то най-вече цивилни. По думите на Мьолинг те ще са жертва на "военно престъпление", защото "язовирите не бива да бъдат разрушавани". Който го прави, "извършва военно престъпление". "Списъкът за обвинението в Хага става все по-дълъг", казва експертът пред германската обществено-правна медия.

Украйна няма да се откаже от офанзивата

Важно е в следващите дни да се проследи дали наводненията ще улеснят преминаването на украинските части или ще го затруднят, отбелязва военният експерт. Той обаче е убеден, че това не е някакъв екстремен обрат във войната. "Украйна ще продължи със своите военни операции, със своята офанзива", казва Мьолинг. "Русия печели може би малко време, но не виждам как това ще им помогне наистина."

Според него изтеглянето на бойците на "Вагнер" от Бахмут отслабва руската отбрана. "В този момент на слабост вероятно Русия се опитва да компенсира, взривявайки този язовир, което обаче е напълно неадекватно по мащаб действие", казва военният експерт пред АРД.

Ако АЕЦ Запорожие бъде засегната от това действие, Русия ще изпадне в още по-голяма изолация, коментира още Мьолинг. "Всеки, който посегне на ядрен материал, няма да се измъкне просто така." Той добавя, че за момента за най-голямата атомна електроцентрала в Европа явно няма заплаха, но охлаждането на реакторите не трябва да бъде спирано.

Спирането на контраофанзивата - по-важно от Крим

Твърди се, че водоснабдяването на Крим, който беше незаконно анексиран от Русия през 2014 година, ще бъде силно засегнато. На въпрос кой има интерес от подобно действие Кристиан Мьолинг отговаря пред АРД, че никой няма интерес от това. "А в случай, че се окаже, че действително Русия е взривила язовирната стена на "Нова Каховка", това ще е ясен знак, че поддържането на водоснабдяването в Крим е по-маловажно за Москва, отколкото възпирането на потенциалната украинска контраофанзива", допълва експертът.

Според него е очевидно, че Русия вече не разполага с много възможности за действие. "Русия явно не е в състояние да ескалира по класически военен начин, защото е доста оголена във военно отношение. От друга страна, във войната действащите лица се опитват да спънат своите партньори. Например като създават дилема, която принуждава контрагента да изостави действителните си планове и да реагира на нещо, което не може да бъде пренебрегнато. във военно отношение те имат еднократен ефект, който буквално ще се изчерпи. След това има ново нормално състояние, към което те могат да се приспособят.

От военна гледна точка това би било еднократен ефект за забавяне на контранстъплението. "Очевидно Русия няма много варианти за действие към този момент", казва Мьолинг.

https://www.dw.com/bg/voenen-ekspert-vzriveniat-azovir-pokazva-kolko-slaba-e-rusia/a-65839816
#5
avatar_Hatshepsut
Фолклоръ / Re: Български народни пѣсни
Последна публикация Hatshepsut - Вчера въ 16:20:28
Татово момче, Ристово

Татово момче, Ристово,
не щат те тато момите,
не щат те тато момите,
смеят се с тебе бабите

Че си ми много поспалив,
поспалив тато, мързелив,
на ден по копраля* ореш,
по торба хлебец ти ядеш

На ден по копраля ореш,
по торба хлебец ти ядеш,
татова челяд отбрана,
татова грижа голяма

*копраля... Остен и копраля са дървени прътове, обикновено завършващи с метално острие, с които се подкарва впрегатният добитък. Остенът е по-къс от копралята и е повече за ежедневна употреба, докато копралята е по-дълга и се употребява главно при оран или когато животните са повече от две (четири или повече).

Изпълнява Елена Бойкинска:

#6
avatar_Hatshepsut
Наука и образование / Re: Това сѫщо е България! (пол...
Последна публикация Hatshepsut - Вчера въ 16:11:47
Дани Христова от Търговската – лауреат на олимпиадата по гражданско образование: Гордея се, че съм българка!


Дани Христева е на ,,ти" е с икономиката, владее немски и английски, интересува се от философия и психология, но мечтата й е да стане адвокат

Съветът на зрелостничката към по-малките ученици е да следват мечтите си и да полагат много труд, ако искат да бъдат сред първенците


Три зрелостнички от Национална търговска гимназия в Пловдив са лауреати на Националната олимпиада по гражданско образование. Дани Христева от 12.Ж клас, Виктория Монева и Цветослава Антонова от 12.Г клас са момичетата, с които градът ни може да се гордее. Званието ,,лауреат" се равнява на оценка 6.00 при кандидатстване във всички висши учебни заведения у нас.

Стана традиция вече около 24 май и завършването на абитуриентите ПловдивПрес да разказва за пловдивските ученици, постигнали изключителни успехи на олимпиади и състезания. Ръководител на групата по гражданско образование е Величка Калайджийска, а трите момичета са й изключително признателни и благодарни за подкрепата. Г-жа Калайджийска преди дни получи награда от РУО-Пловдив.

Днес ви представяме Дани Христева. Тя е упорита и знае как да преследва целите си. На ,,ти" е с икономиката, владее немски и английски, интересува се от философия и психология, но мечтата й е да стане адвокат. Да се развива професионално в областта на правото, зрелостничката решава отдавна. Има добър пример за подражание – нейната майка е Ваня Христева, която е окръжен прокурор на Пловдив.

Дани учи до 7. клас в СУ ,,Димитър Матевски" в район ,,Тракия". Получава отлични оценки на националното външно оценяване и е приета по първо желание ,,Икономика и мениджмънт" в Търговската гимназия.

За петте години в елитното училище казва, че са били незабравими. ,,Преподавателите винаги са ни давали възможност да се развиваме. Мотивираха ни, уверяваха ни, че можем да успеем, колкото и да ни е трудно. Благодарна съм на моята класна Величка Калайджийска, през всички години ни е подкрепяла. Нашият клас е малко шумен, но сме първи по успех в училището. Директорката Веселка Цекова през цялото време е приемала нашите идеи, реализирали сме различни инициативи с нейна помощ", споделя абитуриентката.

Две години поред се включва в Националната олимпиада по гражданско образование. Миналата година успява да стигне до национален кръг, а тази година се нарежда сред шампионите. Олимпиадата за четвърта възрастова група /11-12 клас/ включва разработване на проект и анализ на казус.

С високи резултати на двата компонента Дани Христева заслужено получава лауреатско звание и оценка отличен 6.

,,Националният кръг се проведе от 28 до 30 април в Силистра в два етапа. Н първия – трябваше да пишем по един от три казуса, които се подготвят от Националната комисия. Във втория етап се представят и защитават проектите. Аз писах по казус за бездомни кучета, които нападат жителите на едно градче и част от хората стават агресивни спрямо животните. Трябваше да представя и двете гледни точки – на защитниците на животните и на тези, които са против кучетата. Накрая трябваше да дам решение на проблема. Във втората част всеки има по 10 минути да представи проекта, който е създал и 5 минути да отговаря на въпросите на комисията. Моят проект бе на тема ,,Колко ценна е една минута" и е за първата долекарска помощ. При един инцидент е важна първата помощ, която може да се окаже на пострадалия, преди да пристигнат медицинските екипи", разказва зрелостничката.

Тя има сериозна подготовка по темата, защото повече от година е доброволец на Младежкия червен кръст.

Преминала е много обучения, свързани с първата долекарска помощ. ,,Участваме в различни инициативи и кампании. Знам, че познанията на хората в тази сфера, са малко. Белите стават за части от секундата. Може да си вървиш и някой пред теб да падне по улицата, а ти да не знаеш как да му помогнеш. Затова реших да разработя тази тема в проекта за олимпиадата", споделя дванадесетокласничката от Търговската гимназия.

Дани и младежите от Червения кръст се включват с готовност в кампании покрай Великден, както и за Деня на детската книжка, когато с удоволствие четат книжки на малчуганите в детски градини и занимални.

Званието ,,лауреат" се равнява на оценка 6.00 при кандидатстване във всички висши учебни заведения у нас и Дани може да избере специалности, свързани с философия и психология, без да полага изпити. Тя обаче няма да се възползва от това предимство, защото се насочва към правото. Ще кандидатства в ПУ ,,Паисий Хилендарски" и в Софийския университет
,,Св. Климент Охридски". Силно се надява да бъде приета в Пловдивския университет, за да остане в родния си град.

Няма никакво желание да следва в чужбина, защото е убедена, че образованието в България е на високо ниво.

,,Аз се гордея, че съм българка и не бих оставила родината си, за да се реализирам зад граница. Тук има достатъчно възможности за професионална кариера. Ако един човек иска и знае как да го постигне, може да има изключителни успехи, без да заминава за чужбина", казва Дани.


В свободното си време предпочита да тренира във фитнеса и да се разхожда с приятели в Стария град, на Гребната база, както и да се любува на прекрасните гледки на Пловдив от тепетата.

Другото любимо занимание на Дани е да чете книги. На нощното й шкафче в момента стои ,,Гордост и предразсъдъци" на Джейн Остин. Сред любимите й български автори са Иван Вазов, Елин Пелин и Христо Ботев.

Доволна е от матурите, които минаха преди дни. ,,По български език и литература писах интерпретативно съчинение на тема ,,Пътят на посвещаването в любовта" по стихотворението ,,Посвещение" на Петя Дубарова. За втория задължителен ДЗИ избрах да изготвя дипломен проект на тема по маркетинг. Очаквам отлични оценки", споделя зрелостничката.

Съветът й към по-малките ученици е да следват мечтите си и да полагат много труд, ако искат да бъдат сред първенците.

https://www.plovdiv-press.bg/
#7
avatar_Hatshepsut
Екология / Re: Тема за птици
Последна публикация Hatshepsut - Вчера въ 15:15:26
Жълтолика мейна


Жълтоликата мейна (Mino dumontii) е вид птица от семейство Скорецови (Sturnidae).

Разпространен е в Индонезия, Папуа Нова Гвинея и Соломоновите острови.

https://bg.wikipedia.org/wiki/Жълтолика мейна


Жълтоликaтa мeйнa може да достигне дължина до 29 см. Има ярко жълти петна около черните очи, подобни на портокалова кора. Оперението е предимно черно с метален блясък. Опашката е жълта, а покривните пера на опашката са бели. Клюнът е остър, а краката са оранжеви. Няма полов диморфизъм.

Ареалът на вида обхваща Нова Гвинея, архипелага Бисмарк и Соломоновите острови. Там обитава преди всичко дъждовни и мангрови гори.

Като повечето скорци, жълтоликата мейна живее по двойки или на групи. Това е всеядна птица, диетата й се състои главно от плодове и насекоми. Търси храна както на земята, така и в короните на дърветата.

Малко се знае за репродуктивното поведение на тези птици в дивата природа. В плен птиците гнездят по-често, няколко пъти в годината. Гнездата се правят в хралупи на дървета или в установени къщички за птици и са постлани със суха трева, стърготини от дървета и листа. В люпилото, чиято инкубация продължава приблизително 14 дни, има от 2 до 4 яйца. Женската участва повече в инкубацията от мъжкия. Пилетата се раждат голи и слепи. И двете родителски птици ги хранят около 4 седмици, докато станат независими и напуснат гнездото.

https://ru.wikipedia.org/wiki/Желтолицый мино
mino dumontii playing
#8
avatar_Panzerfaust
България / Re: КРИСТИЯН ШКВАРЕК - новата ...
Последна публикация Panzerfaust - Вчера въ 14:52:28
Цитат на: Пешо - Вчера въ 14:32:52И за теб е по-добре десните да си клепат като консерватори и традиционалисти, а да не се титулуват прогресивисти, защото това било свързано с културен марксизъм, мултикултурализъм, фиминизъм, сексуални права? Е, тогава докъде ще стигнем? Стига с това консервиране. Какво има да се консервира? Защо винаги в центъра на всичко трябва да са традиции и религия?
Десните няма как да са нещо друго, освен консерватори и традиционалисти, "новаторството" е територия на левите. Те са недоволни, те искат да променят. Това са изначални положения и политическа аксиома. А има да се консервират обществените отношения, разбира се, те се променят, но еволюционно, в противовес на левичарското желания за радикална и революционна промяна. Радикалната промяна почти винаги означава едно - хаос и злоупотреби.
#9
avatar_Пешо
България / Re: КРИСТИЯН ШКВАРЕК - новата ...
Последна публикация Пешо - Вчера въ 14:32:52
Цитат на: Panzerfaust - Вчера въ 11:12:54В случая "прогресивизъм" или "прогресизъм" не е което аз или ти смятаме за прогресивно, т.е. просто водещо до положително развитие, а вид политическа идеология. Тази идеология преследва ефимерно подобряване живота на хората, точно както комунизма. И точно както него, желае да наложи коренно преустройство на обществото и да изкорени традиционната култура. Това включва екологизъм, феминизъм, борба за сексуални права, антирасизъм, борба за равноправие и пр. алабализми. Корените и на класическия комунизъм в Европа (марксизъм-ленинизъм-сталинизъм), и на комунизма в Третия свят (марксизъм-маоизъм), и на Че Гевара и Антифа (марксизъм-троцкизъм), и на днешните неолиберали (културен марксизъм) са един и същи, просто интерпретацията е различна - коя група (групи) да бъде революционен авангард.

И за теб е по-добре десните да си клепат като консерватори и традиционалисти, а да не се титулуват прогресивисти, защото това било свързано с културен марксизъм, мултикултурализъм, фиминизъм, сексуални права? Е, тогава докъде ще стигнем? Стига с това консервиране. Какво има да се консервира? Защо винаги в центъра на всичко трябва да са традиции и религия?
#10
avatar_Panzerfaust
България / Re: КРИСТИЯН ШКВАРЕК - новата ...
Последна публикация Panzerfaust - Вчера въ 11:13:18
Цитат на: Пешо - 18 Май 2023, 15:27:19Неолиберализмът е икономическа школа. По-точно е да се кажи неокласическа, въпреки че пак има някакви спорове за терминологията коя школа от коя друга произлиза и как еволюира. Сега кейнсианците се делят на три подшколи.
И политическа доктрина. С времето се развива в нещо, доста различно от икономическата школа.
Powered by EzPortal