• Welcome to Български Националистически Форумъ.

Дискусия: безплатенъ / лицензиранъ / пиратски софтуеръ

Започната отъ Hatshepsut, 01 Дек 2024, 14:10:40

0 Потрѣбители и 1 гостъ преглеждатъ тази тема.

Какви са вашите предпочитания относно софтуера?

Безплатен
1 (50%)
Лицензиран
2 (100%)
Пиратски
0 (0%)

Общъ брой гласове: 2

софтуердискусия

Hatshepsut

Реших, че е време да пусна и такава тема  :judge:

Целта на темата е дискусия относно различните варианти на софтуер, които предпочитаме. Дискусията в никакъв случай не трябва да се изкривява в морализаторска посока и да се съдят или подиграват потребителите, които по някакви причини използват пиратски софтуер.

Дискусията е както за софтуера за персонални компютри, така и за мобилни устройства (таблети, смартфони и т.н.)

Лично аз от няколко години използвам само безплатен и лицензиран софтуер, но в миналото на старите си компютри съм ползвал и пиратски софтуер. Преди 20-25 години малцина бяха тези, които можеха да си позволят да дадат 300 лева за лицензиран Windows, примерно  :whistle:

Не съм специалист по отношение на различните видове лицензи, но по мои впечатления се очертават 4 вида лицензи:

"Вечен" лиценз
В този случай се плаща еднократно, а програмата може да се ползва неограничено време, като всички бъдещи версии са безплатни за притежателя на лиценза
Примери: Total Commander, WinRAR, Essential PIM, StartIsBack, Stardock Icon Packager

"Междинен вариант лицензи" I тип
В този случай се заплаща еднократна такса и конкретната версия на програмата може да се използва неограничено време. За всякa следваща версия трябва да се плаща нова лицензионна такса.
Примери: Windows, Microsoft Office

"Междинен вариант лицензи" II тип
В този случай се плаща лицензионна такса за една година. През този период всички обновявания на програмата са безплатни. След изтичане на този период старата версия може да се използва неограничено време, но ако желаете да обновите програмата до по-нова версия, трябва да платите нова едногодишна такса (обикновено следващите такси са по-малки по размер спрямо първоначалната)
Пример: Power Archiver

"Абонаментен" лиценз
Това е най-неприятния тип лицензи според мен, в тези случаи трябва да се плаща всяка година  :devil:
Примери: EmEditor, UltraEdit, CCleaner Professional, Office 365
Предполагам, че и платените антивирусни програми са с такъв тип лицензи.

Panzerfaust

Аз съм имал и трите варианта. Като цяло категорично през годините преобладават пиратският и безплатният. Честно казано, при така зададените въпроси в анкетата пожелателно отговарям "Лицензиран", но това не отговаря на реалността до голяма степен в момента.

Similar topics (1)