• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

17 September 2021, 09:30:22

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
13819 Posts

Шишман
5797 Posts

Panzerfaust
980 Posts

Лина
776 Posts

sekirata
263 Posts

Theme Selector

Members
Stats
  • Total Posts: 23615
  • Total Topics: 1361
  • Online Today: 147
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 1
Guests: 50
Total: 51

Recent posts

Pages1 2 3 ... 10
1
avatar_Hatshepsut
Изкачване на връх Братия: един от панорамните в Същинска Средна гора


Връх Братия

В предишна статия ви разказах за чудесния уикенд в Панагюрище, който изкарахме в последните дни на август. Негов финал беше изкачването на обзорния връх Братия (с ударение на и). Той беше залегнал от близо година в плановете ми заради панорамите от него, а също и като нетруден маршрут до планински връх на един ден от София. Следват подробностите.

Как се стига до началото на маршрута към връх Братия

Отправна точка е езерото в село Панагюрски колонии. Селото е курортно и е разположено на 15 километра северно от Панагюрище, а надморската му височина е значителна – над 1000 метра.


Панагюрски колонии

Маршрутът започва от самото езерото. Има табелка и удобно за паркиране място.

Координати на началото: 42.584285, 24.196028.
Координати на връх Братия: 42.594665, 24.159319.
Тръгва се по алеята през парка, както сочи табелката. Алеята свършва в улица, по която трябва да завиете наляво и после да държите дясно на следващите две отклонения.

Особености

Пешеходният маршрут от Панагюрски колонии до връх Братия е дълъг около 5 километра, които се изминават за около час и половина. Маршрутът не е дълъг, но е само нагоре и във втората си половина е доста стръмен. Като цяло се върви все направо в просеката под жиците на електропреносната мрежа, но на места пътеката напуска просеката.


По маршрута: в просеката под жиците

Част от маршрута попада в гора. Пресича се и шосе, обслужващо Асарел-Медет.


По маршрута

Маркировката по маршрута е частична – в началото няма и трябва да следвате табелките за хижа Братия, после се появява червена маркировка за кратко, която се отделя от маршрута малко преди шосето, за което споменах. От там нагоре има зелена маркировка почти до върха.

Не е трудно за ориентация. Още в началната част на маршрута върхът се вижда право напред и нагоре над просеката.


Поглед към връх Братия в началната част от маршрута

В увода ви споделих, че връх Братия е обзорен. Така е, но имайте предвид, че панорамите се откриват във финалната част на маршрута, когато пътеката излиза от гората.


Извън гората на слизане, малко под върха

Тук би трябвало да ви споделя за невероятно омайните гледки от върха. За жалост, когато ние го изкачвахме, точно горе падна лека мъгла, та не видяхме кой знае колко много – част от пейзажа назад към Панагюрски колонии, близките околни хълмове и малко гледки на север към Стара планина.

Подобна ситуация ни се получи, когато изкачвахме връх Белмекен в Рила – налегна ни мъгла на метри преди върха. Но и в двата случая остана тръпката от прехода и удовлетворението за още един изкачен връх.

Ето и кратко видео от изкачването на връх Братия в Средна гора.Връх Братия в Средна гора

https://drumivdumi.com/
2
avatar_Hatshepsut
Най-старата мозайка в света се намира в Турция


При разкопки в окръг Йозгат, Централна Турция, археолози са открили мозайка на възраст около 3500 години, за която се смята, че е най-старата известна мозайка в света, съобщи "Хюриет дейли нюз".

Разкопките на могилата Ушаклъ се провеждат от археолози от университетите в Пиза и в Йозгат от 2012 г. Мозайката, съставена от 3147 камъка, е намерена край селището Бююкташлък в околия Соргун.

Ръководителят на разкопките Анаклето Дагостино казва, че мозайката обединява структура от хетската епоха. "Ние познаваме подобни мозайки от Гърция, но вероятно тази е по-стара от тях (. . .) Асирийски мозайки в Северна Месопотамия, които се смятат за подобни примери, са датирани от девети до седми век (пр. Хр.). От тази гледна точка тези мозайки от епохата на хетите са много по-стари от асирийските. Размерът на мозайката е 7 м на 3 м. За нея са използвани близо 3147 камъка. Мозайката е направена от камъчета с различни цветове. Тя има различни декоративни мотиви. Мислим, че е свързана с храма в този район", казва Дагостино.

Директорът по културата и туризма на окръга Хюсеин Чифтчи казва, че структурата на мозайката говори, че тя е най-старата в света, защото е много примитивна. "Много примери на такива мозайки са открити в Газиантеп. Можем да кажем, че най-примитивната форма на тези мозайки е тази тук. Планираме да добавим това място към туристическите маршрути", допълни той.

https://dariknews.bg/amp/novini/sviat/naj-starata-mozajka-v-sveta-se-namira-v-turciia-2283789
3
avatar_Hatshepsut
Wolf Hoffmann - Blues For Elise

4
avatar_Panzerfaust
България / Re: Преброяване 2021
Last post by Panzerfaust - Yesterday at 23:05:03
Аз също се преброих, и също съм на мнение, че 2011 беше по-добър въпросника.
5
avatar_Hatshepsut
8 забележителни места в Мадара и околностите

Мадара. Българската Троя ...

С тези загадъчни думи започна филмчето, което имах възможността да изгледам в музея под Мадарския конник. Знаех немалко и за Мадара, и за Троя. Но на ,,прима виста" не успях да ги свържа. Затова се поразрових в Гугъла и разбрах ...


Мадарският конник

Троя е популярна на широката публика, сред която съм и аз, предимно с Троянската война и Хубавата Елена, възпети в Омировата ,,Илиада". Оказва се обаче, че древният град Троя е просъществувал над 3000 години. Археологическите проучвания там разкриват 9 културни пласта, като най-старият от тях е датиран отпреди 3 хиляди години пр. Хр., а последният – от първи век. Археолозите откриват там останки от много различни епохи и народи.

А ,,нашата" Мадара не отстъпва по нищо на Троя, дори напротив. Районът изобилства от старини и останки от всички епохи и множество култури и народи. Откритите там археологически паметници са датирани от IV хил. преди Христа та чак до XV век.

По време на септемврийските празници по случай Българския ден на независимостта, имах възможността да прекарам 4 прекрасни дни в Мадара с посещение на забележителности в близките околности. С групата, с която бяхме, видяхме много интересни места. Но както винаги се получава, останаха още много, така че със сигурност ще има втори тур.

В тази статия описвам най-интересните места в Мадара и близките околности, които ми направиха впечатление. На някои от тях посветих отделна статия в блога.

Мадарският конник

Това е една от най-известните и емблематични български забележителности: уникален скален релеф, изсечен в мадарските скали, свързван с Ранното Средновековие и българският кан Тервел.


Мадарските скали до Мадарския конник

Екопътеката около Мадарския конник

Много приятна за разходка пътека, която започва от шосето, вляво от Мадарски конник. Пътеката се изкачва горе на платото, стига до Мадарската крепост и завършва надолу по каменните стълби в скалите. Дължината на маршрута е 6 км и се изминава за час и половина.


Гледки от платото и Мадарската крепост

Мадарската крепост

Мадарската крепост е строена през IV в. По-късно, когато влиза в пределите на Първата българска държава, крепостта се използва заедно с другите крепости по околните плата за защита на столицата Плиска.


Мадарска крепост

Даул таш

Даул Таш е големият камък от каменно езическо светилище, свързвано с бог Тангра. Намира се в подножието на мадарските скали, в края на екопътеката, спомената по-горе.


Мадара – Даул таш

Римската вила

Малко над Мадара, някъде между Конника и селото се намират останките от древна римска вила. Останките са внушителни и по мащабите им личи, че вилата е принадлежала на заможен човек. Установено е, че вилата е съществувала в периода от 1-ви до 4-ти век. Между другото, подобен период на строеж и обитаване има и една друга, много по-известна антична римска вила по нашите зами – вила Армира край Ивайловград.


Римската вила край Мадара

Велики Преслав

Втората българска столица, красив и величетвен град, един от най-значимите в Европа за своето време. За съжаление, това е отдавна отминало величие, което можем само мислено да си предствим, съдейки по оскъдните останки.
Жалко, че вилата край Мадара не е проучена официално. Затова пък иманярите сигурно са останали доволни.


Велики Преслав

Преди малко повече от 20 години посетихме последователно и Плиска, и Преслав. И тогава – в зората на ,,демокрацията" – разрухата и занемарението цареше и на двете места. Сега е съвсем различно – държавата има някаква идея за развитието на туризма и за възстановяването на историческите паметници, наливат се европейски пари. Само че в Плиска се усвояват основните ресурси, съдейки по мащабите на реставрация, а незнайно защо Преслав остава някак встрани, въпреки че е бил много по-бляскав от Плиска.

Плиска

Първата българска столица на Първата българска държава на Балканския полуостров – забележителен средновековен град и особено популярна в последно време туристичекса забележителност.


Старата столица Плиска

Интересно е да се разходи човек в реставрираните части от крепостта, музея и Голямата базилика в близост до крепостта. Реставрациите продължават, така че ще става още по-интересно.


Голямата базилика в Плиска

Двор на Буквите

Това е най-новата забележителност на Плиска, която представлява композиция от 30-те букви на нашата азбука, изваяни от някакъв арменски камък. В Двора с буквите има и картинна галерия с картини, представящи сцени от покръстването на българите.


Двор на буквите в Плиска

https://drumivdumi.com/
6
avatar_Hatshepsut
Този, който няма да ме обича...

Ще бъда приказка, написана от думите,
които устните му никога не изговарят.
Ще бъда сепнатият дъх на утрото му.
Ще бъда в сънища, които се повтарят.

Той ще се влюбва необмислено-необяснимо
и ще отрича любовта категорично.
От нежност сетивата му ще са изтръпнали,
докато мисли, че не ме обича...

Ще ме ревнува тайно. И понякога.
Ще се събужда нощем да погледа
косите ми. И миглите. И устните.
Докато спя до него. (И насън съм негова).

Ще ме превръща в стих, когато виното му
на вкус на мен започне да прилича.
И аз все още ще съм приказка, написана
от думите, които никога не е изричал.
7
avatar_Hatshepsut
Тежестта на короната: Крум – Строителят на Средновековна България

През лятото на 811 г. българските земи представляват тъжна гледка. Столицата Плиска е опустошена и срината до основи. Владетелският дворец е разрушен, населението е избито, прогонено или отведено в робство, държавната хазна е заграбена. Съдбата на околните провинции не е по-добра – опожарени селища, опустошена реколта, прокудено население. Армията на византийския император Никифор I Геник (802-811) е прегазила сърцето на българската държава, помитайки всяка съпротива.

Походът напомня на победният марш на източните римски войски в Тунис и Италия през VI в., когато държавите на вандали и остроготи са унищожени. По всичко изглежда, че и новата ,,варварска" съседка на империята – България, я чака същата съдба. В случая обаче събитията се развиват по различен начин благодарение на несъкрушимата воля и военни умения на нейният владетел.

Никой не знае със сигурност кой е Крум. Според някои той е представител на някой  от болярските родове в Дунавска България. Според други може би идва от народа на Кубер, заселил се в Македония по времето, когато Аспарух прекосява Дунава. Според трети, Крум е един от панонските българи – втората по големина българска група в Европа, населяваща дн. Унгария още от VI в. Все още нито историята, нито археологията може да потвърди напълно някоя от тези хипотези.

Не знаем и кога е роден Крум. Дали е бил дързък младеж, поел разклатения български трон през 803 г, или е бил зрял мъж – мъдър и пресметлив, вече натрупал опит и слава, преди да заеме овакантения от Кардам престол? Може дори да е бил в залеза на своите години, избран заради своята мъдрост и дълъг жизнен опит. Съдейки по дръзките му походи и неуморната борба с Източната римска империя, може да се предположи че Крум е бил най-вероятно около 30-40 годишен, когато се възкачва на престола.

Нямаме представа и как е изглеждал. Съвременните художници го изобразяват с чертите на суров степен войн, стиснал чаша от череп. Средновековните хроники го рисуват като облечен в царски одежди владетел, изкопиран като вид и мода от царете, управлявали по време на рисуването на гравюрите – XIV в. Във всеки случай, никой, който го е виждал приживе, не е оставил описание на външния му вид.

Дори годината за начало на неговото управление остава неуточнена и буди хипотези. Според едни, Крум се възкачва на престола през 803 г. Според други, началото на царуването му трябва да се отнесе към 800 г, а според трети това се случва дори преди 800 г. Без значение от точната дата, това е особен момент в историята на Европа. На Запад могъщият владетел на франките – Карл Велики, завладява по-голямата част от Италия, Германия, Франция, Белгия и Нидерландия.

Той оказва подкрепа и на Папството, в замяна на което през 800 година е коронясан за император на Свещената римска империя. Същевременно, другата европейска империя – Византия, преминава през тежка вътрешнополитическа криза след смъртта на Константин VI. Ромеите са постоянно притискани и от грамадната Арабска империя, управлявана по това време от легендарният Харун ал Рашид – героят около когото се изгражда легендата за Шехерезада.

В това време на забележителни личности и могъщи империи, на Балканите освен Византия съществува само още една държава. Тя се намира в тежка политическа криза, продължаваща вече половин век. Кризата се преплита със слаби реколти, епидемии, глобално застудяване и сериозни поражения, нанесени от ромеите. Болярските родове се избиват помежду си за трона, а владетелите са оставени на милостта на аристокрацията и народното недоволство. Телериг и Кардам са успели за кратко да стабилизират държавата, но и двамата са принудени да се откажат от властта, изправени пред враждебността на политическия елит в страната. В тази трудна обстановка, обградена от страховити опоненти, България се нуждае от владетел с особени умения и непреклонен дух.

Царуването на Крум започва в контекста на последната война между Франкската империя и аварите. Франките нанасят поредица от съкрушителни поражения на Хаганата и фактически унищожават западната му половина. Остатъците от Аварския хаганат, в които живеят и панонските българи, са оставени на произвола на съдбата. В тази ситуация Крум, който е наясно, че се нуждае от дързък успех, за да стабилизира сложната си политическа позиция в България, повежда българските войски на северозапад. Ходът се оказва изключително успешен. България присъединява дн. Източна Унгария и всички румънски земи на запад от Карпатите, в това число богатата на руда, сребро и каменна сол Трансилвания. Приходите от тези ресурси е оказват жизнено важни за бъдещето на Дунавска България.Победата над аварите води до удвояване на българските земи. В страната са включени нови славянски племена, авари, панонски българи, гепиди, както и романизираните даки, населяващи Карпатите и наричани по-късно власи. Като добавим към това и етническата пъстрота на дотогавашните български земи, е повече от ясно, че пред Крум стои трудната задача как да управлява толкова много племена и народи, всяко имащо свои обичаи, закони и мироглед. Верен на своя държавнически усет, българският владетел започва първата от големите си реформи.

Според легендата, той запитал аварските пленници защо се провалила държавата им и те му отвърнали, че корупцията, пиянството и беззаконието съсипали хаганата. Това, според легендата, провокирало Крум да създаде поредица от закони, които със силата на оръжието наложил над цялата държава. Често не осъзнаваме мащаба и важността на тази промяна. За съпоставка – Франкската империя няма свои общи закони, а първите единни закони на Франция са формулирани чак по времето на Наполеон. Крум изпреварва французите с 1000 години. Общите закони означават, че поне до някаква степен, местното население е приравнено пред държавната власт и е създаден прецедент за оформяне на над-етническо обединение на всички племена и народи, без оглед на дотогавашните им обичаи.

Докато реформира своята държава, Крум държи под око своята южна съседка. Там политическата криза е временно туширана с възшествието на доскорошния генерал Никифор I Геник. Името на василевса означава ,,Победоносец" и той се опитва да играе ролята на всепобеждаващ воин през целия си живот. Стабилизирането на България е схванато като заплаха за Византия и Никифор търси възможност да се разправи със своя северен съсед. Първоначално обаче вниманието му е заето от подновената арабо-византийска война. Крум също е нащрек.

Проблемите на Византия в Мала Азия означават, че българите могат да опитат своя шанс на Балканите. След присъединяването на панонските българи, на Балканите остава още една българска група – Куберовите българи в Македония. Крум решава да насочи бъдещата траектория на българската експанзия именно към Македония. Между 807 и 810 г., българите извършват няколко похода срещу византийските владения по р. Струма. През 809 г. е превзета и ключовата крепост Сердика (София), а гарнизонът й – 6000 войници, е разгромен и избит в голямата си част. Българите успяват да пленят и голяма сума пари – 1100 литри злато, предназначени за заплати на византийските войски в Солунско.

Действията на българите разяряват Никифор и той решава да организира мащабен поход, чрез който да ги унищожи веднъж завинаги. През пролетта на 811 г., ромеите събират над 25 000 войници – армия, която не може да бъде видяна никъде другаде в тогавашна Европа. За сравнение, могъщите франки събират до 15 000 души, а страховитите викинги плячкосват Англия с отряди от по 600-1000 души. Уверен в успеха си, Никифор взема в похода своя син Ставракий, както и елитните дворцови войски – конница и пехота. Армията потегля на север, преминава земите по поречието на р. Тунджа и се отправя през Маркели (дн. Карнобат) към Стара планина.

Крум прави опит да преговаря с ромеите, но предложенията му са отхвърлени. Византийските войски се срещат с българската армия в началото на юли 811 г. При съотношение 2:1, Никифор излиза победител, прекосява Балкана и навлиза в Мизия. Пътят към българската столица е открит. Плиска е превзета в средата на юли, след което е разграбена, населението й е избито, прогонено или поробено. Владетелския дворец е разграбен и унищожен, държавната хазна е пленена. Клането, развихрило се в Плиска е толкова шокиращо, че макар българите да са езичници, християнските хронисти заклеймяват действията на Никифор, посочвайки че дори животните са избити от византийците, а телата на жени и деца изпълват улиците на превзетия град.

В тази пагубна ситуация, Крум предлага нов мир на византийците – ,,Дойде и победи" – казва той на Никифор – ,,вземи каквото искаш и си върви". Това предложение е посрещнато с презрение от Никифор. Той е победил и е взел каквото иска. Но той иска нещо повече –  пълното унищожение на България. Войната ще продължи. Крум очаква такъв отговор. Прегрупира армията си, събира подкрепления и наемници от славяни и авари, и завардва старопланинските проходи. Според хронистите, Крум въоръжил дори и жените.

По пътя на ромеите към Тракия са заложени множество капани – укрепления, вълчи ями, изкопи, напълнени със запалителна смес и подпалки. Научавайки за действията на българите, самоувереността на Никифор бързо се сменя с ужас.  Ромеите бързат да се върнат в Тракия, но в нощта на 25 срещу 26 юли, войската им, разтеглена във Върбишкия проход, е атакувана и разгромена на части. ,,Дори и крилати да бяхме, пак нямаше да се измъкнем", проплаква Никифор. Скоро след това е посечен, а главата му е занесена като трофей на Крум. Няколко дни по късно, следвайки стара степна традиция, черепът ще бъде превърнат в чаша, за да може победителя да си присвои силата на своя победен враг.

Унищожението на византийската армия, смъртта на императора и тази на сина му месеци по-късно (б.а. Ставракий е тежко ранен в битката) не слагат край на войната. През 812 г., все още опитвайки се да поправи пораженията в Мизия, Крум повежда армията си в поход. Българите навлизат в днешна Бургаска област. Превземат Дебелт, след което поемат към черноморското крайбрежие. Крум прави ново предложение за мир – възстановяване на договора, сключен между Тервел и ромеите през 716 г.Предложението е отхвърлено от новия василевс Михаил I Рангаве (811-813). Крум изпълнява заканата си – превзема Месемврия и съседните крепости, използвайки новосъздадения български обсаден корпус. Това подразделение е дело на група византийски ренегати, сред които и един арабски инженер, които бягат от Никифор още през 811 г. и постъпват на служба при Крум. В крепостите са пленени и запаси от тайнствения и страховит ,,гръцки огън" – тайното оръжие на византийците през цялото Средновековие.

През 813 г. византийците решават да отвърнат на удара. Михаил събира нова войска и потегля през Тракия. Крум го посреща с по-малочислените си сили при Версиникия. Българите вече са научили урока си да не влизат в открито сражение с по-многобройните сили на империята. Вместо това симулират отстъпление, след което с дръзка контраатака и флангови маневри, успяват да разбият византийските войски. Михаил позорно бяга към Константинопол, а Тракия е оставена на милостта на Крум. Успоредно с опустошителните походи, българският владетел започва втората ключова реформа в своето царуване.

Той групира земите между Странджа и Стара планина в нова административна единица – комитат, в която властта на старите местни вождове е ликвидирана и заменена с управлението на пряко назначаван от българския владетел управител и негови подчинени. Цялата структура е засвидетелствана в прочутия Хамбарлийски надпис. За началник на новата военно-административна област Крум поставя брат си – поредната енигматична личност, чието име така и не е известно.

Въпреки победата при Версиникия и падането на Адрианопол (Одрин), Византия отказва да приеме мира. При поредните провалени преговори, византийците се опитват да убият Крум от засада, но опитния владетел демонстрира воинските си качества и успява да се спаси, възползвайки се и от саможертвата на своите телохранителите. В тази ситуация, Крум решава да организира поход срещу самата ромейска столица – Константинопол.

Мобилизирани са всички налични сили, изграден е специален обоз, събрани са всички възможни обсадни машини. В навечерието на похода обаче дългата ръка на Византия се протяга към България. Макар да няма пълна яснота какво се случва, смята се че ромеите се договарят с онази аристократична фракция в Плиска, която е опозиция на българския владетел. Според Анонимната ватиканска хроника Крум става жертва на политическо убийство, довършило онова, което ромейската засада не успява да постигне.Смъртта на Крум през 814 г. не означава край на неговото политическо наследство. Въпреки месеците на династична криза, след възкачването на трона на Омуртаг (б.а. за който също не е напълно сигурно, че е син на Крум), политиката на великият държавник е подновена. Омуртаг завършва административната реформа, допълвайки наложените общи закони с една единна, военно-административна йерархия, която унищожава самостоятелността на племенните вождове и концентрира властта в ръцете на владетеля и неговите подчинени. Омуртаг успява да завърши и възстановява Плиска, поправяйки злините, сторени от Никифор. Всичко това нямаше да е възможно обаче, ако Крум не беше изнесъл на плещите си фактическото спасяване на българската държавност.

https://www.chr.bg/istorii/lichnosti/tezhestta-na-koronata-krum-stroitelyat-na-srednovekovna-balgariya/
8
avatar_Hatshepsut
Петте най-стабилни Linux дистрибуции през есента на 2021 година

Πoпyляpният yeб пopтaл UbuntuРіt в нaчaлoтo нa мeceцa пpeдcтaви cвoя cпиcъĸ нa нaй-cтaбилнитe Lіnuх диcтpибyции, ĸoитo caмият тoй пpeпopъчвa нa пoтpeбитeлитe. Heĸa дa гo paзглeдaмe и ниe.

B caмoтo нaчaлo нeĸa дa ĸaжeм няĸoлĸo дyми зaщo тepминът ,,cтaбилeн" ce oтнacя ĸъм Lіnuх диcтpибyциитe и oпepaциoннитe cиcтeми, бaзиpaни нa Lіnuх ядpoтo. Toвa e вaжнo, зaщoтo имa xиляди вepcии нa Lіnuх в зaвиcимocт oт пpeдпoчитaниятa нa paзличнитe пoтpeбитeли. Hяĸoй oт Lіnuх диcтpибyциитe ca изĸлючитeлнo фyндaмeнтaлни, ĸaĸвaтo e нaпpимep Dеbіаn, нa ĸoятo ce бaзиpaт Ubuntu, ĸaĸтo и oщe мнoгo дpyги, вĸлючитeлнo и Lіnuх Міnt.

Lіnuх диcтpибyциитe ca мнoгo и cъвceм нe ca eднaĸви oт глeднa тoчĸa дoбpa пoддpъжĸa и пoдpoбнa дoĸyмeнтaция oт Lіnuх oбщнocттa. Tyĸ щe избpoим нaй-дoбpитe и cтaбилни Lіnuх диcтpибyции, ĸoитo ca мнoгo извecтни, имaт вeлиĸoлeпнa пoддpъжĸa, пpeдлaгaт oтлични coфтyepни xpaнилищa, peдoвнo ce oбнoвявaт, yдoбни ca зa изпoлзвaнe и ocтaвaт c нac в пpoдължeниe нa мнoгo дългo вpeмe.

Haй-cтaбилнитe Lіnuх диcтpибyции

Heĸa дa зaпoчнeм cъc cпиcъĸa нa пeттe нaй-cтaбилни Lіnuх диcтpибyции, ĸoитo ca мнoгo пoдxoдящи зa пoтpeбитeлитe, нa ĸoитo им e oмpъзнaлo изпoлзвaнeтo нa тpaдициoннитe oпepaциoннитe cиcтeми Wіndоwѕ и mасОЅ, и иcĸaт дa ги зaмeнят c нeщo дpyгo пo-нaдeжднo и пo-cтaбилнo.

ОреnЅUЅЕОреnЅUЅЕ e Lіnuх диcтpибyция, ĸoятo ce пoддъpжa oт oгpoмнa oбщнocт и eднa oт нaй-cтaбилнитe. Tя e cъздaдeнa oт ЅUЅЕ Lіnuх, Nоvеll и дpyги ĸoмпaнии. ОреnЅUЅЕ изпoлзвa ĸoдoвaтa бaзa нa ЅUЅЕ Lіnuх Еntеrрrіѕе – ЅLЕ, ĸaтo cлeд cливaнeтo и зaпoчвaнeтo нa cъвмecтнaтa paбoтa, oбиĸнoвeнaтa вepcия пpecтaнa дa излизa и paзpaбoтчицитe ce фoĸycиpaxa въpxy изгpaждaнeтo нa cтaбилeн и дълъг жизнeн циĸъл. Πo тoзи нaчин ĸoдът нa ОреnЅUЅЕ e взeл нaй-дoбpoтo oт ЅUЅЕ Lіnuх Еntеrрrіѕе, ĸaтo и oбpaтнoтo cъщo e вaлиднo – ЅUЅЕ Lіnuх Еntеrрrіѕе e взeлa няĸoи oт нaй-дoбpитe чepти нa ОреnЅUЅЕ.

Ocнoвни фyнĸции

ОреnЅUЅЕ имa тpи ocнoвни цeли – дa нaпpaви ОреnЅUЅЕ нaй-лecнaтa зa изпoлзвaнe и шиpoĸopaзпpocтpaнeнa Lіnuх диcтpибyция, дa нaпpaви ОреnЅUЅЕ диcтpибyциятa c нaй-yдoбнaтa дecĸтoп cpeдa ĸaĸтo зa нaчинaeщи, тaĸa и зa oпитнитe пoтpeбитeли, и тpeтo – ОреnЅUЅЕ дa cтaнe нaй-yдoбнaтa, нaй-лeĸaтa и нaй-дoбpият избop зa paзpaбoтчици и пpoгpaмиcти.

Диcтpибyциятa мoжe дa paбoти c oгpoмeн бpoй гpaфични дecĸтoп cpeди, вĸлючитeлнo Сіnnаmоn, GNОМЕ, ІсеWМ, КDЕ, LХDЕ, Ореnbох, WМаkеr и Хfсе. Дpyгa xapaĸтepнa чepтa нa ОреnЅUЅЕ e, чe нямa cтpeмeж зa ъпдeйт ĸъм възмoжнo нaй-нoвитe фyнĸции – вcичĸo e cъcpeдoтoчeнo въpxy дългaтa бeзпpoблeмнa paбoтa и изпoлзвaнeтo нa възмoжнo нaй-нoвитe, нo и eднoвpeмeннo c тoвa нaй-cтaбилнитe фyнĸции.

Mинимaлни cиcтeмни изиcĸвaния

Πpoцecop: Реntіum 4 c тaĸтoвa чecтoтa 1,6 GНz или пo-дoбъp. Πpeпopъчвa ce Реntіum 4@2,4 GНz или пo-дoбъp, ĸaĸтo и ĸoйтo и дa e АМD64 или Іntеl64 чип
Oпepaтивнa пaмeт: 1 GВ. Πpeпopъчвaт ce 2 GВ
Диcĸoвo пpocтpaнcтвo: 3 GВ cвoбoднo пpocтpaнcтвo нa диcĸa зa минимaлнaтa инcтaлaция, 5 GВ, aĸo щe ce изпoлзвa гpaфичнa дecĸтoп cpeдa. Πpeпopъчвa ce пoвeчe диcĸoвo пpocтpaнcтвo.
Гpaфичнa и звyĸoвa ĸapти: peзoлюция 800x600 пиĸceлa (пpeпopъчвa ce 1024x768 и нaгope), пoддъpжaт ce пoчти вcичĸи cъвpeмeнни ayдиo peшeния
Heoбxoдимo e DVD ycтpoйcтвo или флaш-cтиĸ зa извъpшвaнe нa инcтaлaциятa

FеdоrаFеdоrа e Lіnuх oпepaциoннa cиcтeмa, ĸoятo ce пoддъpжa oт oбщнocттa Rеd Наt Іnс. и e извecтнa cъc cвoитe cъвpeмeнни и нaпpeдничaви фyнĸции. Xpaнилищeтo cъc coфтyepa peдoвнo ce oбнoвявa, дoĸyмeнтaциятa e дoбpe пoдpeдeнa и пoдpoбнa. Aĸo ce cблъcĸaтe c ĸaĸъвтo и дa билo пpoблeм пpи изпoлзвaнeтo нa тaзи диcтpибyция, нe ce пpитecнявaйтe – члeнoвeтe нa тaзи oбщнocт винaги пoмaгaт в нeйния oфициaлeн фopyм.

Fеdоrа e ĸoмплeĸтyвaнa cъc cъoтвeтнитe copc ĸoдoвe, ĸoeтo ce xapecвa нa фeнoвeтe нa oтвopeния ĸoд. И тъй ĸaтo ce дocтaвя oт Rеd Наt, тя мoжe бeз пpoблeм дa бъдe изпoлзвaнa зa paзpaбoтвaнeтo нa cлoжни, ĸaĸтo и пo-oпpocтeни пpилoжeния и пpoгpaми. Дa дoбaвим, чe Fеdоrа мнoгo ce xapecвa нa cъздaтeля нa Lіnuх ядpoтo Линyc Topвaлдc.

Ocнoвни xapaĸтepиcтиĸи:

Инcтaлaциятa и нacтpoйĸaтa cъвceм oпpocтeни и лecни
Xpaнилищaтa, ĸaĸтo и зaвиcимocтитe винaги и peдoвнo ce oбнoвявaт
Πoддpъжĸaтa e нa вceизвecтнaтa opгaнизaция Rеd Наt Іnс.
Πpeдлaгa нaй-cъвpeмeннитe фyнĸции
Xapaĸтepнa e c изĸлючитeлнaтa cи cтaбилнocт и гъвĸaвocт
Fеdоrа ce дocтaвя c DеvАѕѕіѕtаnt, ĸoйтo пoмaгa нa paзpaбoтчицитe дa нacтpoят cpeдaтa зa paзpaбoтвaнe нa coфтyep, ĸaĸтo и дa пyблиĸyвaт cвoя ĸoд c пoмoщтa нa cъвceм oпpocтeнa мeтoдиĸa
Mинимaлни cиcтeмни изиcĸвaния:

DVD или СD c възмoжнocт зa cтapтиpaнe нa зapeждaщaтa пpoгpaмa
Πpoцecop c тaĸтoвa чecтoтa 1 GНz или пo-дoбъp
He пo-мaлĸo oт 1 GВ oпepaтивнa пaмeт
He пo-мaлĸo oт 10 GВ диcĸoвo пpocтpaнcтвo

Lіnuх МіntLіnuх Міnt e нaй-пoпyляpнaтa и yдoбнa Lіnuх диcтpибyция, ĸoятo ce бaзиpa нa Ubuntu. Диcтpибyциятa e мнoгo пoдxoдящa ĸaĸтo зa oпитнитe пoтpeбитeли, тaĸa и зa cъвceм нaчинaeщитe и ocoбeнo зa тeзи, ĸoитo cъвceм нacĸopo ca ce пpexвъpлили oт Wіndоwѕ ĸъм Lіnuх. Moтoтo нa Lіnuх Міnt e ,,Oт cвoбoдaтa идвa eлeгaнтнocттa" и пoдcĸaзвa, чe тaзи диcтpибyция ocигypявa изĸлючитeлнa cтaбилнocт, мoщнocт, cъвceм лecнo изпoлзвaнe и нeпpeĸъcнaтa гoтoвнocт зa paбoтa.

Ocнoвни xapaĸтepиcтиĸи:

Lіnuх Міnt e диcтpибyция, ĸoятo ce бaзиpa нa Ubuntu, ĸoeтo oзнaчaвa чe e нaлицe пълнa cъвмecтимocт c xpaнилищaтa coфтyep нa Ubuntu
Инcтaлaциoнният диcĸoв oбpaз вĸлючвa пълeн ĸoмплeĸт coфтyep, вĸлючитeлнo нeoбxoдимитe плъгини зa бpayзъpитe, мeдийнитe ĸoдeци c oтвopeн и зaтвopeн ĸoд, пoддъpжa ce възпpoизвeждaнeтo нa DVD, имa Јаvа и oщe мнoгo дpyги ĸoмпoнeнти
Lіnuх Міnt ce пpeдocтaвя c paзлични гpaфични дecĸтoп cpeди в зaвиcимocт oт пoтpeбнocтитe нa пoтpeбитeля, вĸлючитeлнo Сіnnаmоn, GNОМЕ, КDЕ, МАТЕ и Хfсе.
Инcтaлaциятa нa диcтpибyциятa e cъвceм лecнa и зa нaчинaeщитe
Aĸo ви xapecвa Мас ОЅ, дoбpa идeя e дa ce избepe дecĸтoп cpeдaтa Lіnuх Міnt Сіnnаmоn, ĸoятo e мнoгo cтaбилнa и изглeждa eлeгaнтнo
Mинимaлни cиcтeмни изиcĸвaния:

512 МВ oпepaтивнa пaмeт (зa пo-ĸoмфopтнo изпoлзвaнe ce пpeпopъчвaт 1 GВ)
9 GВ диcĸoвo пpocтpaнcтвo (пpeпopъчвaт ce 20 GВ)
Гpaфичнa ĸapтa и диcплeй c peзoлюция 800x600 пиĸceлa (пpeпopъчвa ce paздeлитeлнa cпocoбнocт 1024x768 тoчĸи)
DVD ycтpoйcтвo или UЅВ пopт, oт ĸoитo дa ce cтapтиpa инcтaлaциoннaтa пpoгpaмa

UbuntuB тoзи cпиcъĸ Ubuntu e нa чeтвъpтo мяcтo. Toвa e eднa oт нaй-пoпyляpнитe и cтaбилни Lіnuх диcтpибyции, бaзиpaнa нa Dеbіаn, ĸoятo e пoдxoдящa и зa нaчинaeщи. Имa coбcтвeни coфтyepни xpaнилищa, ĸoитo peдoвнo ce cинxpoнизиpaт c xpaнилищaтa нa Dеbіаn. Toвa гapaнтиpa пoлyчaвaнeтo нa нaй-нoвитe и cтaбилни вepcии.

Ocнoвни xapaĸтepиcтиĸи:

Taзи Lіnuх диcтpибyция e нaдeжднa, cтaбилнa и бeзoпacнa oпepaциoннa cиcтeмa
Ubuntu ce пpeдocтaвя c paзлични дecĸтoп cpeди, ĸaтo нaпpимep Gnоmе, Unіtу, КDЕ, ХFСЕ, МАТЕ и дpyги
Bъпpeĸи чe Ubuntu ce бaзиpa нa Dеbіаn, тя e ocнoвa нa Lіnuх Міnt, Еlеmеntаrу ОЅ, Кubuntu, Lubuntu, Dееріn и oщe мнoгo дpyги
Πoтpeбитeлитe мoгaт дa пpoбвaт вcичĸи ocнoвни фyнĸции пpeди инcтaлиpaнeтo въpxy диcĸa, oщe пpи cтapтиpaнeтo oт флaш диcĸ
Удoбнa зa нoвитe пoтpeбитeли нa Lіnuх
Πoвeчeтo oт ocнoвнитe пpилoжeния зa eжeднeвнa paбoтa ca пpeдвapитeлнo инcтaлиpaни, a пoтpeбитeлят мoжe дa инcтaлиpa нoви пpилoжeния c пoмoщтa нa coфтyepeн мeниджъp
Cчитa ce, чe дaвa нaй-дoбpи възмoжнocти зa нacтpoйĸи, ĸoeтo e мнoгo пoдxoдящo зa oпитнитe пoтpeбитeли
Ha вceĸи шecт мeceцa излизaт нoви вepcии, a нa вceĸи двe гoдини – Lоng Теrm Ѕuрроrt (LТЅ) вepcии
Mинимaлни cиcтeмни изиcĸвaния:

Πpoцecop c тaĸтoвa чecтoтa 700 МНz
512 МВ oпepaтивнa пaмeт
5 GВ диcĸoвo пpocтpaнcтвo
VGА c peзoлюция нa диcплeя 1024x768 пиĸceлa
DVD/СD ycтpoйcтвo или UЅВ пopт зa cтapтиpaнe нa инcтaлaциoннaтa пpoгpaмa
Интepнeт дocтъп

Аrсh LіnuхАrсh Lіnuх нe e типичнa oпepaциoннa cиcтeмa, ĸaĸвитo ca дpyгитe Lіnuх диcтpибyции, нo ce бaзиpa нa Lіnuх ядpoтo и идвa c пaĸeтния мeниджъp Расmаn. Интepecнo e, чe ce пpeдocтaвя бeз гpaфичeн интepфeйc. Ha пpaĸтиĸa Аrсh Lіnuх и eднa гoлa бaзa, ĸъм ĸoятo пoтpeбитeлитe мoгaт дa дoбaвят нeoбxoдимитe ĸoмпoнeнти и дa cи cъздaдaт oпepaциoннa cиcтeмa бeз ĸaĸвитo и дa билo излишни пpoгpaми. Имeннo зaтoвa тя ce нapичa пepcoнaлизиpaнa oпepaциoннa cиcтeмa.

Ocнoвни ocoбeнocти

Инcтaлиpaнeтo и нacтpoйĸaтa ca дocтa тpyдни
Oфициaлнoтo xpaнилищe пoддъpжa нaй-нoвитe и aĸтyaлни пaĸeти нa нeoбxoдимия coфтyep
Дoĸyмeнтaциятa e дoбpa и e пoлeзнa пpи oпpaвянeтo нa ĸaĸвитo и дa билo гpeшĸи
Hямa нyждa oт cпeциaлнo oбcлyжвaнe и caмocтoятeлнo oбнoвявa пpoгpaмнoтo ocигypявaнe
Расmаn мнoгo дoбpe ĸoнтpoлиpa пpoблeмитe cъc зaвиcимocтитe и ocиpoтeлитe пaĸeти

Дpyги диcтpибyции

Зa cлeднитe няĸoлĸo диcтpибyции cъщo мoжe дa ce ĸaжe, чe пpeдлaгaт виcoĸa cтaбилнocт:

Dеbіаn
Маnјаrо
Zоrіn
ОЅUbuntu*Расk

Дoтyĸ бяxa oпиcaни пeттe нaй-cтaбилни Lіnuх диcтpибyции ĸъм eceнтa нa тaзи гoдинa. Te ca мнoгo пoдxoдящи зa пoтpeбитeлитe, ĸoитo нaиcтинa иcĸaт дa cмeнят cвoятa плaтфopмa. UbuntuРіt ви yвepявa, чe нямa дa cъжaлявaтe, aĸo нaпpaвитe тoвa.

https://www.kaldata.com/l
9
avatar_Panzergrenadier
Никога не трябва "да бичим евала" на никой народ, бил той на изток или на запад, никаква "филия", а да приемаме политиките на народите, които са в интерес на България. През 30-те години Райхът беше надеждата на Царство България за ревизия на Ньойския договор. Тогава подкрепяхме Оста и националсоциализма, но днешните германци, налазени от своите неолиберални правителства с джендър идеологията, отворените за миграция врати и прочее "неолиберални красоти" изобщо не са ни приятели и не бива да имаме нищо общо с тях. Това са наследниците на назначените от победителите след 1945 г. "пети колони" предатели.   

Същото е и за Русия. Чета много вестници от окупираните през 1941-1944 г. съветски територии. Списания като "Нов път", вестници "Заря", "Доброволец" и там е истинският руски дух - враждебен на сталинизма, юдейството и болшевизма, верен на Райха. Това е истиският руски дух.


http://periodika.lv/#periodicalItem:18

http://periodika.lv/#periodicalItem:19110
avatar_FELDMARSCHALL
България / Re: Преброяване 2021
Last post by FELDMARSCHALL - Yesterday at 09:26:41
И аз се преброих тая сутрин, ама имаше егати тъпашките и безсмислени въпроси. :lol:
Преди 10 години на предишното преброяване пак се преброих електронно, но нямаше толкова много излишни въпроси и стана много по-бързо. :huh:
Pages1 2 3 ... 10