• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

24 January 2022, 06:23:00

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
15490 Posts

Шишман
5984 Posts

Panzerfaust
1128 Posts

Лина
829 Posts

sekirata
264 Posts

Amenhotep
24 Posts

Theme Selector

Members
  • Total Members: 171
  • Latest: Pesh
Stats
  • Total Posts: 25,835
  • Total Topics: 1,410
  • Online Today: 118
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 0
Guests: 16
Total: 16

avatar_Hatshepsut

Относно регистрацията на нови членове на форума / About registration

Started by Hatshepsut, 27 July 2019, 09:51:24

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Hatshepsut

Относно регистрацията на нови членове на форума / About registration

Българският Националистически Форум е много добре защитен от регистрации на спам-ботове. Това важи както за настоящия, така и за стария форум. Последните случаи на регистрации на спам-ботове във форума бяха през 2011г.

Въпреки това, винаги има опасност от регистрации на спамери - физически лица. Вече имахме един такъв случай в новия форум.
Ето защо съм въвел активацията на новорегистрираните потребители да не става от тях самите чрез e-mail, а от администратора на форума.

Като допълнителна мярка за сигурност смятам занапред да не приемам регистрациите на потребители със странни имена (безсмислени или алогични комбинации от букви, цифри и т.н.), каквито по принцип използват спам-ботовете.


:warn:
The registration of the new forum members should be approved by admin.
I will reject all new users with very strange or extraordinary names such as nicknames used usually by spam-bots.

Hatshepsut

Запазвам си правото да редактирам никовете на потребителите, когато представляват лични имена, така че да започват с главна буква. Примерно името петър ще го редактирам да се показва като Петър. Това няма да повлияе на процеса на влизане (Login) във форума, там името си остава непроменено - петър.

I will edit user profiles if nicknames are personal names, then I will capitalize the first letter of the name.
For example, the nickname peter will be displayed as Peter. This will not affect the login process, where the name still remains peter.

Hatshepsut

Понеже не мога да направя тази настройка чрез админ-панела, ще я поставя тук.
Става въпрос за дължината на потребителските имена, тя трябва да е между 3 и 24 символа (включително интервалите).
Ще отхвърлям регистрациите на потребители, ако избраните от тях имена са с по-малко от 3 или с повече от 24 символа.

Usernames must be with length in range 3 - 24 characters (including spaces).
I will reject registrations, if they don't meet that requirement.

Hatshepsut

Въпреки че форумния софтуер поддържа Unicode-символи, желателно е потребителските имена да бъдат на кирилица или латиница. Цифрите, тиретата и други специални символи са допустими, освен  / \ & % $ < >
А пък имена изписани на азбука отдясно наляво (примерно с еврейски или арабски букви) изобщо няма да приема  :dont:
Тъй като форумния софтуер е още във фаза на разработка, възможно е такива символи да разстроят базата данни, затова предпочитам да не рискувам.

It's strongly recommended to use in your nicknames only cyrillic or latin letters. You can use also digits 0-9, and other symbols ~ _ - etc., excluding / \ & % $ < >
I will reject all nicknames written in Right-To-Left languages (such as Hebrew and Arabic).

FELDMARSCHALL

Да попитам (може вече и да е отговаряно). Потребителите от стария форум, които тепърва искат да пишат тук в новия трябва ли да си правят нова регистрация или могат автоматично с данните от стария форум да се логнат тук ? Понеже забравих пролетта като почнах да пиша тук как станаха нещата, а иначе в профила ми пише сега че съм регнат през октомври 2006г. т.е. запазени са старите ми данни, но мисля че това беше променено от админа(прехвърляйки данните ми от стария форум), а аз се регистрирах отново тук - може и да бъркам.

Hatshepsut

Quote from: FELDMARSCHALL on 25 December 2020, 08:42:43Да попитам (може вече и да е отговаряно). Потребителите от стария форум, които тепърва искат да пишат тук в новия трябва ли да си правят нова регистрация или могат автоматично с данните от стария форум да се логнат тук ? Понеже забравих пролетта като почнах да пиша тук как станаха нещата, а иначе в профила ми пише сега че съм регнат през октомври 2006г. т.е. запазени са старите ми данни, но мисля че това беше променено от админа(прехвърляйки данните ми от стария форум), а аз се регистрирах отново тук - може и да бъркам.

Да, потребителите от стария форум трябва да си направят нова регистрация, ако искат да пишат в новия форум.
Разбира се, в новия форум те могат да се регистрират с друго потребителско име.
Двата форума са с отделни бази-данни, с отделна хронология и статистика  :smile-1:

Относно датата на регистрация - наистина пренесох тези данни от стария форум, така ще постъпя и с всички други членове на стария форум, ако те се регистрират и тук.
Like Like x 1 View List

Hatshepsut

Желателно е потребителите, които са публикували постинги в темите на форума, да посочват своето местоположение в профилите си.
Имам предвид държавата, в която се намират, а не конкретното населено място  :smile-1:
В потребителските профили има предвидено специално поле "Location", където може да изберете държавата от падащо меню.
Естествено, трябва да посочите своето реално местоположение, а не някакво измислено, като Етиопия или Габон (в стария форум имаше такива потребители и аз съм им редактирал профилите, като съм въвеждал действителното им местоположение).

P.S. За членовете на потребителските групи посочването на държавата от която пишат е задължително, ако те пропуснат да го направят, аз ще им редактирам профилите :)

Hatshepsut

Относно верификацията

Верификацията е процедура за възпиране регистрацията на спам-ботове във форума.
Тя се осъществява както в процеса на самата регистрация, така и в началното поведение на новорегистрираните потребители, когато те публикуват своите първи три постинга и изпращат първите три лични съобщения.

Как се осъществява верификацията?

Първо, това е т.нар. Captcha, при която потребителите трябва да въведат буквите, които виждат в нарочно замазано изображение, и второ - това е отговор на един специфичен въпрос, свързан с поредица от букви и цифри в един низ. Всъщност въпросите може да са повече и с най-разнообразни варианти, но аз съм избрал само един и мисля, че на този етап това е достатъчно  :smile-1:

Ще се спра по-подробно на изображенията на т.нар. Captcha.
Тук има няколко нива на сложност, като по подразбиране е избрано нивото "Medium"

Ето какво представляват различните нива:

- Very simple: 

- Simple: 

- Medium: 

- High: 

- Extreme: 


По мое мнение, нивото Medium е минимума, който е допустим за възпиране на спам-ботове. Аз лично при този вариант разпознавам буквите безпогрешно в 90% от случаите, понякога бъркам буквите V и Y, или пък I и T  :rolleyes:

Освен това под изображението има линк "Listen to the letters", като се кликне на този линк, може да се чуе бавно произношение на тези букви.

Click  :arrow: 

Спам-ботовете са софтуерен продукт (скриптове), те могат да кликат линкове, но нямат слух и не могат да чуят буквите, поне така предполагам  :whistle:

FELDMARSCHALL

Аз се чудя как е възможно изобщо ботове да могат да нанасят Captcha дори и най-лесното... Би трябвало само реален човек с разум да може да го прави. :whistle:

Hatshepsut

Quote from: FELDMARSCHALL on 11 October 2021, 08:41:09Аз се чудя как е възможно изобщо ботове да могат да нанасят Captcha дори и най-лесното... Би трябвало само реален човек с разум да може да го прави. :whistle:

Предполагам, това става по същия начин, чрез който някои сканиращи програми извличат текста от изображения.
Нарича се "Optical character recognition":

https://bg.wikipedia.org/

А освен че могат да се справят с по-ниските нива на Captcha, ботовете имат и вграден калкулатор, така че задаването на аритметични въпроси при верификацията, примерно "Колко прави 12+545 ?" е безпредметно  :smile-1:

FELDMARSCHALL

Ясно. Значи работата е много сериозна с тези проклети ботове... :huh:

Hatshepsut

За да избегнем проблеми с функционирането на т.нар. Mentions, няма да одобрявам потребителски имена, започващи със символа @

To avoid problems with 'Mentions' feature, I won't approve usernames starting with @ character.