• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

29 July 2021, 17:25:14

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
13384 Posts

Шишман
5596 Posts

Panzerfaust
889 Posts

Лина
739 Posts

sekirata
263 Posts

Theme Selector





Members
Stats
  • Total Posts: 22716
  • Total Topics: 1352
  • Online Today: 130
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 0
Guests: 130
Total: 130

Представлява ли ислямът реална заплаха за европейската култура и цивилизация?

Started by Hatshepsut, 20 November 2018, 06:28:26

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Представлява ли ислямът реална заплаха за европейската култура и цивилизация?

ДА
3 (100%)
НЕ
0 (0%)
Нямам мнение по въпроса
0 (0%)

Total Members Voted: 3

Hatshepsut

Почти 1 милион повече мюсюлмани в Германия


Джамия в Берлин

Мюсюлманите в Германия са вече над 5 милиона - почти 1 милион повече, отколкото преди пет години. Произходът им е станал значително по-многообразен: мюсюлманите с турски корени вече не са абсолютно мнозинство.

Броят на мюсюлманите с миграционен произход в Германия се е увеличил с близо 900 000 през последните години. По данни на Федералната служба за миграцията и бежанците, броят им в момента се движи между 5,3 и 5,6 милиона. Това се равнява на 6,4%, респективно 6,7% от населението на страната.

1,5 милиона души от арабски държави

Мюсюлманите от турски произход си остават най-многочислената група. Те обаче вече не са абсолютно мнозинство - делът им сред мюсюлманите в Германия възлиза на 45%. Причината за това развитие: през последните години силно се увеличи броят на мюсюлманите от страни в Близкия и Средния изток. В Германия междувременно живеят 1,5 милиона души, произхождащи от арабски държави.

Изследването на Федералната служба за миграцията и бежанците показва също така, че хората с произход от мюсюлмански държави са значително по-религиозни от хората без миграционен произход. Това се отнася до 82% от хората с мюсюлмански произход в Германия, като над две трети от тях се придържат към специални правила в храненето, а близо 40% се молят всеки ден. В това отношение почти не се забелязват поколенчески разлики, казва Аня Щийлс, социоложка към Федералната служба за миграцията и бежанците. "Но жените са подчертано по-верующи от мъжете", уточнява тя.

Въпросът за ислямските сдружения

Един от важните въпроси в Германия е доколко ислямските сдружения изразяват по представителен начин мненията и нагласите на мюсюлманите в страната. Според държавния секретар във вътрешното министерство Маркус Кербер, тези сдружения представляват най-много 25% от живеещите в Германия мюсюлмани. Оттук възниква въпросът дали те са правилният партньор в диалога с германските власти.

Кербер смята освен това, че финансовите и идеологически зависимости на много от мюсюлманските сдружения в Германия ги превръщат в проблематичен партньор. Това се отнася преди всичко до най-голямото ислямско сдружение в Германия "Дитиб" и неговите връзки с турската дирекция по религиозните въпроси Дианет.

За изследването на Федералната служба за миграцията и бежанците са били интервюирани над 4500 души, произхождащи от предимно мюсюлмански държави. Това е най-голямото представително проучване за мюсюлманския живот в Германия.

https://www.dw.com/bg/
Sad Sad x 1 View List

Hatshepsut

Ислямизмът и ордите от предградията - апел за преврат разтърси Франция


"Франция е в опасност. Ислямизмът и ордите от предградията водят страната до упадък", се казва в открито писмо на френски офицери с неприкрит призив за преврат. Само празни мечти на бивши генерали по пантофи?

Отначало френското правителство не обърна внимание на отвореното писмо на бившите генерали, а военната министърка Франсоаз Парли го нарече в Туитър ,,празни мечти на осемдесетгодишни по домашни пантофи". Постепенно обаче дебатът набра скорост и заплашва да се превърне в гореща политическа тема.

"Ордите от предградията"

Тонът на отвореното писмо, публикувано в дясноконсервативното списание ,,Valeurs Actuelles", едва ли би могъл да бъде по- провокативен: ,,Положението е сериозно, Франция е в опасност", се казва там. Антирасизмът сеел омраза сред хората, а теориите на антиколониализма водели до ,,незачитане на нашата страна, традициите и културата ѝ". Всичко това в крайна сметка унищожавало миналото и историята на Франция.

"Ислямизмът" и ,,ордите от предградията", обитавани основно от мигранти, водели до разруха.
Там царяла атмосфера на беззаконие, а насилието и опасностите нараствали с всеки изминал ден. Кулминационната точка в драматичното описание на ситуацията е неприкрит призив към преврат: ако правителството продължавало да бездейства, щяло да се стигне накрая до ,,експлозия и интервенция на нашите активни другари в защита на френската цивилизация и нация".

Зад посланието стои група запасни генерали, сред които личи името на Кристиан Пикемал, уволнен от армията през 2016 година заради деснорадикални възгледи. Някои от останалите подписали  са активни членове на дяснорадикалната партия ,,Национален сбор" (бивш ,,Национален фронт").

Вода в мелниците на Марин Льо Пен

Общо няколкостотин бивши офицери са подписали писмото. Сред тях са обаче и 18 действащи военнослужещи, които сега ще бъдат предсрочно изпратени в пенсия. Всички в групата ще бъдат строго наказани: пенсионираните офицери ще бъдат извадени от запаса, а тези на активна служба  - уволнени, заявиха от ръководството на армията.

Лидерката на ,,Национален сбор" Марин Льо Пен обаче се солидаризира с неприкрития призив за преврат: ,,Дълг на всички френски патриоти е да се надигнат и да спасят страната", написа тя, но все пак уточни, че ставало дума за ,,битка с мирни средства".

С голямо закъснение правителството на Макрон все пак реагира на удара. Вътрешният министър Жерар Дарманен припомни, че бащата на Марин, Жан-Мари Льо Пен, е основал през 1960-те години ,,Национален фронт", партията-предшественик на ,,Национален сбор", именно с помощта на офицери, разбунтували се срещу политиката на президента Шарл дьо Гол спрямо Алжир. Интересна подробност е това, че призивът съвпада с 60-тата годишнина на провалилия се тогава опит за преврат. А Дарманен написа в Туитър, че Марин Льо Пен също като баща й харесвала ,,звука от маршируващи ботуши".

Слаби оценки за Макрон

Допитванията показват, че сред военните има повече привърженици на Марин Льо Пен, отколкото сред останалата част от населението, посочва френският политолог Бруно Котре. ,,Усещането, че Франция е в упадък и е застрашена отвън, е силно изразено в армейските среди", казва той. Той твърди обаче, че принципите на Френската република са дълбоко вкоренени у тях, поради което от военните не произтичала реална заплаха за преврат.

Отвореното писмо обаче показва, че в страната оценяват като твърде слаба политиката за вътрешна сигурност, водена от президента Макрон. Актуални допитвания сочат, че оценките за по този въпрос са изключително лоши. А едно експресно допитване на телевизионния канал LCI показа, че 58% от анкетираните симпатизират на призива на военните от "Valeurs Actuelles". Сред привържениците на ,,Националния сбор" техният дял е дори 86 на сто.

https://www.dw.com/

Hatshepsut

Срещу "вносния ислям": първият колеж за имами в Германия отваря врати


Повечето имами в Германия идват от чужбина. Новият ислямски колеж в Оснабрюк цели да промени това. Един от приоритетите е борбата срещу екстремизма.

"Това е стъпка в правилната посока", казва Ендер Четин, който е син на турски мигранти, роден и израснал в Берлин. Той е сред първите, записали се да учат в "Ислямския колеж" в Оснабрюк, който отваря врати днес. Четин, който и досега е работил като имам, е убеден, че обучението на имами в Германия е добра идея.

Ислямският колеж среща подкрепа и на най-високо ниво - от страна на министъра на вътрешните работи Хорст Зеехофер, който отговаря за религиозните въпроси. По негови думи, откриването на колежа е добра новина за мюсюлманите в Германия. Той изрази и увереността си, че в бъдеще ислямската религия в Германия ще отговаря в много по-голяма степен на очакванията на живеещите във Федералната република мюсюлмани. А и ще се стигне до ограничаване на "вносния ислям", който е доминиран от Турция и от най-голямото ислямско сдружение в Германия "Дитиб".

Обучението ще е на немски

Идеята за откриването на колежа е на изследователи на исляма от университета в Оснабрюк и на германски мюсюлмани с босненски произход. В проекта участват сдружения, които представляват около 500 от 2 500-те джамии в Германия. Концепцията бе представена през октомври 2020-а година в Берлин от председателя на колежа Еснаф Бегич - ислямски духовник, произхождащ от Босна, и от професора по ислямска теология в университета в Оснабрюк Бюлент Уджар. Първоначалните очаквания бяха колежът да бъде открит в началото на 2021-а година, но пандемията отложи откриването с няколко месеца - до днес.

25-има души са се записали за двегодишния курс в колежа за обучение на имами. Още 25-има жени и мъже са включени в курсовете за напреднали. Особеното в случая е, че ще се учи единствено и само на немски. А тези, които вече са завършили теология в някой университет, ще имат възможност да подобрят способностите си за работа с хората. Това е сравнимо с обучението на бъдещите католически и протестантски духовници, които след академичното си образование се учат и на практическа работа с богомолците.

Доказателство за значимостта на колежа в политически план е финансирането на дейността му, в което участват и Федералното министерство на вътрешните работи, и провинция Долна Саксония - те са отпуснали 5,5 милиона евро за петгодишен период.

Обучаващите се са "пъстра смесица"

Професорът по ислямска теология Уджар отбелязва, че записалите се в колежа представляват "пъстра смесица", що се отнася до техния етнически произход и до принадлежността им към мюсюлмански сдружения. "Имаме мюсюлмани с турски, арабски и босненски произход, както и хора, които са били с друго вероизповедание, но са преминали към исляма", казва той пред ДВ. Делът на жените е 20 процента.

По думите на Уджар, обучението ще създаде "основните предпоставки" за работа със съответната общност, като завършилите ще овладеят педагогически, литургични и проповеднически умения на немски език. В немалко случаи миряните не разбират докрай своите имами, а това води до проблеми в комуникацията. Особено ако имамите останат неразбрани от младите хора, те могат да се обърнат към екстремистки групировки в мрежата.

"Имаме уникалната възможност да организираме обучението на имами в Германия в съответствие с потребностите на хората в джамиите", казва за ДВ председателят на Централния съвет на мюсюлманите Айман Мазиек. А Ендер Четин е убеден, че в случая става дума за повратна точка в история на мюсюлманите в Германия. Той смята, че в бъдеще интересът към този вид обучение само ще расте. На базата на впечатленията си от срещи с ученици Четин отбелязва, че усеща как младите "все повече и повече предпочитат немския език, когато искат да говорят за своята религия".

https://www.dw.com/