• Welcome to Български Националистически Форумъ.
 
avatar_Nordwave

Нѣколко ЗА и ПРОТИВЪ кредитната карта

Започната отъ Nordwave, 17 Окт 2018, 21:25:56

0 Потрѣбители и 1 гостъ преглеждатъ тази тема.

NordwaveTopic starter

Електронните разплащания и в частност електронното банкиране навлизат все повече в практиката. С развитието на технологиите и банковия сектор това ще се превърне в обичайна практика.

Обезпечаването на тези разплащания изисква, както създаването на продукти, чрез които да се извършват плащанията, така и съответната инфраструктура, която да осигурява процеса. На съвременния етап от развитието на електронните разплащания, продуктите с които се извършват те са кредитните карти. Моите пари вече са разглеждали различни техни аспекти, поради което няма да се влиза в излишни подробности. Цел на настоящия материал е да направи своеобразен преглед на всичко разисквано досега и да обобщи в няколко компонента предимствата и недостатъците на кредитната карта. Разбира се решението "ЗА" или "ПРОТИВ" кредитната карта е въпрос на личен избор. Има обаче няколко основни неща, на които човек трябва да обърне внимание, за да реши дали е "за" или "против" кредитната карта.

На първо място това е принципната необходимост от този продукт. На този въпрос "Моите пари" отдели самостоятелна публикация, която е достъпна на www.moitepari.bg. Тук проблемът е доколко човек е готов да притежава кредитна карта. От там тръгват и различните доводи в подкрепа или срещу притежаването й. Когато човек е достигнал до заключението, че вече има наистина практическа необходимост от нея, то тогава отговорът със сигурност е "ЗА". Естествено, за да достигне до това заключение би следвало да се е запознал с характеристиките на този продукт и въпреки някои от неговите особености да е преценил, че наистина иска такъв.

Вземането на решение за притежаване на кредитна карта съвсем не е прост процес. Когато става въпрос за пари и при това за личните пари на хората, модата не е най-добрият съветник. Всеки знае, че много от "стоките", които се предлагат на пазара, включително и кредитните карти са обект на модни тенденции. Увлечени от модните течения понякога хората не оценяват правилно предимствата и недостатъците на даден продукт и се сдобиват с него. Говорейки за такъв начин на придобиване на кредитна карта – без да се познава тя и без ясна представа за какво ще бъде използвана, определено може да се заяви "ПРОТИВ".

Какво предлага кредитната карта? Най-видимото нейно предимство е удобството – пари по сметка в банката, които могат да бъдат използвани при необходимост. Със сигурност няма човек, който да не отчита този факт и погледнати от такъв ъгъл предимствата, можем да се обявим в подкрепа на кредитната карта. Възниква въпросът обаче дали наистина можем да използваме винаги, когато желаем кредитната карта? Отговорът е и "да", и "не". В големите градове на страната има донякъде изградена инфраструктура (терминали, ПОС устройства, вериги магазини, където могат да се използват такива платежни инструменти и т.н.). Това дава възможност на живущите в тези градове да се възползват от предимствата на кредитната карта. От такава гледна точка казваме "ЗА", но какво получават хората нямащи тези възможности? Липсата на изградена инфраструктура, ограничава възможностите за използването на кредитните карти. Така, ако няма подходящи условия за тяхното използване се обезсмислят всички техни предимства. Казано с други думи – колкото и да е хубаво да имаме кредитна карта, ако няма къде и как да я използваме, тогава защо ни е? От такъв аспект, определено можем да се обявим "ПРОТИВ".

Кредитната карта съвсем не е евтино удоволствие. Много от тях имат месечна или годишна такса за обслужване. Това е нещо, което съвсем не е за подценяване и трябва да се има предвид от всеки, който се е насочил към такъв банков продукт. Притежаването на кредитна карта е допълнителен разход в бюджета на картодържателя. Тук отново трябва да се върнем на предходните въпроси, а именно доколко имаме нужда от нея. Размерите на таксите са в различни диапазони и притежаването на кредитна карта само защото има предимства, някои от които може би никога няма да бъдат използвани е определено необоснован разход – "ПРОТИВ".

Кредитната карта притежава едно много съществено преимущество пред алтернативните начини на плащане. Това е възможността плащането да става не само без налични пари, но и без дори да има технически устройства за това. За какво иде реч – разбира се за плащанията в интернет. Кредитната карта е почти единственото средство чрез което е възможно да се извършват такива в Глобалната мрежа. Още едно "ЗА".

Част от кредитните карти предоставят възможност за получаване на т.нар. бонуси – отстъпки при пътувания, отстъпки в хотели и т.н. Някои от издателите на кредитни карти предлагат на своите клиенти лично обслужване. Това е сериозно предимство за хората често пътуващи в чужбина. От тази гледна точка е логично да се подкрепи притежаването на кредитна карта. От друга страна обаче, ако си поставим въпросът: "Струва ли си да имам кредитна карта само защото има подобни бонуси?". Отговорът е "не". Още повече, както вече стана ясно тези бонуси се предлагат само от част от издателите на карти и дори да получим такава карта не е ясно дали изобщо някога ще се възползваме от тях. Ако бонусът е водещ мотив за кандидатстване за кредитна карта, то тогава с пълно право бихме казали "ПРОТИВ".

Кредитната карта, освен че позволява разплащания, дава възможност и да се теглят пари в брой. Това обаче не е основното й предназначение и ако целта на използването й ще е такава, то тогава със сигурност ще кажем "ПРОТИВ". В подкрепа на това е и същността на кредитната карта. Преди всичко трябва да отчетем, че тя е свързана с кредит. Логично – от там произлиза и името й. След като произлиза от него, то това означава, че е обвързана с определена лихва. Такава има при теглене на суми в брой. За разлика от дебитната карта, разходът при транзакцията тук е значително по-висок, защото се покрива сума получена под формата на кредит, а не се използват лични пари. Също така лихви върху усвоената сума се заплащат и при плащане при покупка.

И така, за край нека отново обобщим. "Моите пари" опита да представи част, дори съвсем малка част от основните "ЗА" и "ПРОТИВ" кредитната карта. Целта е не да се отрекат напълно предимствата на кредитните карти, както и да не се представят като нещо, без което човек не може. Идеята е в повдигането и коментирането на няколко принципни въпроса. Разбира се, далеч не всички ще получат изчерпателни отговори. "Моите пари" се надява с тези няколко "ЗА" и "ПРОТИВ" да даде посока, в която да размишляват насочилите се към този банков продукт. Въпрос на лично гледище е как всеки ще се отнесе към разглежданите въпроси и какво ще постави, като приоритети.

На сайта на "Моите пари" можете да откриете изчерпателна информация за над 200 предложения за кредитни карти. Също така можете да откриете и алтернативните източници за финансиране – потребителските кредити (над 130 оферти).

Иван Стойков - анализатор потребителски финанси
Публикациитѣ на Nordwave, публикувани тукъ посмъртно презъ 2018г. сѫ прехвърлени въ неговия профилъ съ решение на администрацията на Форума отъ 9 Априлъ 2023г.

Panzerfaust

Аз лично съм доволен, че имам кредитна карта. Имам я от шест години и все повече плащам с нея. В големите магазини отдавна не плащам в брой. Трябва обаче и финансова дисциплина, защото при просрочване лихвите са големи.

Лина

Нямам и не успяват в опитите си да ми пробутат  :whistle: такава от банките.
Не само кредитна карта, но и кредит никога не съм теглила.
Winner Winner x 1 View List

Шишман

Цитатъ на: Лина - 04 Окт 2020, 20:54:34Нямам и не успяват в опитите си да ми пробутат  :whistle: такава от банките.
Не само кредитна карта, но и кредит никога не съм теглила.
И добре правиш. Кредитните карти са измама.

Panzerfaust

Цитатъ на: Шишман - 04 Окт 2020, 21:45:25Кредитните карти са измама.
Нищо измамно няма - просто трябва да знаеш правилата и да си правиш сметката. Те са нещо като овърдрафт, но с повече възможности.
Първите две години нямах такса обслужване заради промоция, след това вече имам 5 лв. месечно, които са по-малко от ежемесечния кешбек. Лихва за шест години съм платил около десетина лева, винаги гледам да се вместя в безлихвения гратисен период.

Panzerfaust

Цитатъ на: Лина - 04 Окт 2020, 20:54:34Не само кредитна карта, но и кредит никога не съм теглила.
За съжаление, при мен няма как да стане това. Казвам за съжаление, защото и аз бих предпочел вместо обвързване с кредити, да мога да си купувам нещата ей така. Но ако не тегля кредити, ще си позволявам важните неща прекалено бавно. Никога не съм можел да спестявам, а и не виждам особен смисъл - освен лишенията, ще търпя и загуби от инфлацията.

ЛинаКредитната карта изисква организация от страна на  картодържателя, ангажимент. Този продукт не е подходящ за хора без възможности, няма причина да се ползва от хора с възможности, става за работещи с фиксиран постоянен доход на точна дата, но и така изисква внимание.
Аз не рекламирам спестовност в стил ,,Икономията – майка на мизерията", но е по-практично да се спестява когато има такава възможност. Може да не е добре за икономиката, но е добре за човека, защото ,,имането не е като нямането".
Винаги спестявам поне 25-30% от месечния си доход.

Шишман

Цитатъ на: Лина - 07 Окт 2020, 21:21:09Кредитната карта изисква организация от страна на  картодържателя, ангажимент. Този продукт не е подходящ за хора без възможности, няма причина да се ползва от хора с възможности, става за работещи с фиксиран постоянен доход на точна дата, но и така изисква внимание.
Аз не рекламирам спестовност в стил ,,Икономията – майка на мизерията", но е по-практично да се спестява когато има такава възможност. Може да не е добре за икономиката, но е добре за човека, защото ,,имането не е като нямането".
Винаги спестявам поне 25-30% от месечния си доход.

Добре казано .

Tags:

Similar topics (1)

1710

Отговори: 4
Прегледи: 286

Powered by EzPortal