• Welcome to Български Националистически Форумъ.
 
avatar_Hatshepsut

Съединението!

Започната отъ Hatshepsut, 06 Сеп 2018, 06:32:13

0 Потрѣбители и 1 гостъ преглеждатъ тази тема.

Hatshepsut

Отбелязваме 133 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия


133-ата годишнината от Съединението на Княжество България с Източна Румелия ще бъде отбелязана тържествено в цялата страна.

По традиция кулминацията на честванията са в Пловдив. Те започват в 9.30 часа в града със старт на 43-ия Международен мемориален маратон ,,Съединение". Той ще тръгне от град Съединение, а финалът ще е в Пловдив на едноименния площад.

От 10.00 часа в катедралния храм ,,Света Богородица" ще бъде отслужен тържествен молебен от Негово Високопреосвещенство Пловдивския Митрополит Николай. Час по-късно ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на Захарий Стоянов, а в 11.30 часа – пред паметната плоча на майор Райчо Николов.

Тържествата продължават в 12.00 часа на площад ,,Стефан Стамболов" с празничен концерт с участието на Биг Бенд Пловдив и солист.

На площад ,,Централен", пред Военния клуб, в 18,30 часа е възстановката на събитията от 6 септември 1885 година от комитет ,,Родолюбие". Половин час по-късно на площад ,,Стефан Стамболов" концерт ще изнесат Студентска музикална формация ,,Жарава"

към ПУ ,,Паисий Хилендарски".

В 19.45 часа в Музея на Съединението ще бъде открита изложбата ,,Пловдив в културната история на България", а от 20.30 часа на площад ,,Съединение" е тържествената заря-проверка, след която слово ще произнесе президентът на Република България ген. Румен Радев. Движението по бул. "6 ти септември" в участъка от бул. "Цар Борис III Обединител" до бул. "Руски" ще бъде спряно за движение на МПС от 18.00 до приключване на събитието. В тържествената заря проверка ще участват представителни блокове от 68-ма бригада ,,Специални сили", Сухопътните войски, авиобазите Граф Игнатиево и Крумово, Представителният духов оркестър на ВВС. Ще присъства началникът на отбраната генерал Андрей Боцев.

В Деня на Съединението представителни военни подразделения ще участват в събития в цялата страна.

В Ямбол военнослужещи ще вземат участие в ритуал по издигане на националното знаме и шествие до Паметника на героите, загинали за националното освобождение. Представителен блок от авиобаза Безмер ще участва в тържествена проверка (заря) в града.

В Плевен с участието на представителни подразделения от гарнизон Плевен ще се проведе тържествена церемония пред паметника на загиналите от 4-и пехотен Плевенски полк в Сръбско-българската война в градската градина, а в Горна Оряховица с почетен караул и поднасяне на венци и цветя ще се чества празника пред ,,Паметния знак на загиналите във войните". Военнослужещите от гарнизон Шумен пък ще поднесат венци и цветя пред паметника на загиналите във войните шуменци.

Във Варна, Бургас, Хасково и Чирпан ще се състоят тържествени ритуали по издигане на националния флаг и поднасяне на венци и цветя.

Военнослужещи от ВМС ще вземат участие и на утре, 7 септември, в Добрич в проявите по случай 102-ата годишнина от Добруджанската епопея. На 7 септември от 10.00 ч Представителният духов оркестър, почетен караул и венценосци от ВМС ще участват във военен ритуал, отдаване на почит, полагане на венци и цветя и отслужване на панихида в памет на загиналите войни пред паметника на генерал Иван Колев – Освободителя на Добруджа.

https://dariknews.bg/regioni/plovdiv/otbeliazvame-133-godini-ot-syedinenieto-na-kniazhestvo-bylgariia-s-iztochna-rumeliia-2118441

Лина

Акад. Георги Марков: Съединението е последният акт на националното ни обединение, смайваме Великите сили

- Акад. Марков, ваши колеги са определяли 6 септември като ,,акт на нечувана дързост", ,,мирна революция". Какво всъщност е 6 септември и какви са поуките от гледна точка на днешната действителност?
- Поуките са дълготрайни и мъдри. Преди всичко, че когато сме обединени и имаме обща национална кауза, можем да успеем. Тогава сме го постигнали, въпреки че меродавните Велики сили се обявяват против Съединението. Според мен дори би трябвало да наричаме този акт единение - на народа, на големите цели. И тогава, както сега, е имало непоносимост между партиите, между техните водачи, но като се стига до Съединението, те са си подавали ръка.

- Когато говорим за Независимостта, обикновено се изтъква, че е акт на дипломация, от който и днешните лидери трябва да се поучат. Какъв акт обаче е Съединението?
- Съединението за разлика от Независимостта започва от долу на горе. Българският таен централен комитет, председателстван от Захари Стоянов, е връзката с освободителното движение преди възстановяването на българската държава. Това е един успешен етап от националното ни обединение. За съжаление и последният, когато въпреки Берлинския договор, българите от двете страни на Стара планина извикват ,,Да живее Съединението". Защитиха го с една бляскава, но кратка война към агресорката Сърбия. Тогава се наблюдава едно възрожденско вълнение. Така че народът искаше национално обединение и то започна от съединението между Княжество България и Източна Румелия.

- Обикновено, когато говорим за такива дати, анализираме фактите. Върху какво трябва да се замислим днес?

- Трябва да се замислим, че 6 септември обединява българите. Не случайно престанахме да отбелязваме дата като 9 септември, защото тя ни разделяше. Нямаше как да бъде национален празник. Докато 6 септември може да ни служи за поука. Стефан Стамболов успява да накара княз Александър да подкрепи Съединението, въпреки рисковете за неговата корона. Той подкрепя този акт, но само след година трябва да абдикира заради разгневения си братовчед Александър III. Тук обаче нека вметнем и че без армията нямаше да има успешно Съединение. Тогава цялата източнорумелийска милиция застава на страната на четите и революционерите.

- Днес често си говорим за лидери, а не за герои. Кои обаче са героите на Съединението?
- На първо място Захари Стоянов. Също така Георги Странски, който е председател на временното правителство до идването на княз Александър. Данаил Николаев, който осигурява източнорумелийската милиция. Една фигура, която твърде много е възпята - Чардафон Велики и неговата годеница, Иван Андонов, който пък е съратник на Левски и е връзката с освободителното движение. Има и ученически доброволчески легион, народни представители, които обличат военната униформа, за да се бият на Сливница. Но ние като че ли бяхме забравили за тази битка. Само да припомня, че уличката до сегашната сграда на БАН се казваше ,,Съединението". Но после бе преименувана, тъй като някои смятаха, че 7 ноември е Великата октомврийска революция, а всъщност тогава е победата при Сливница. Но това е друг въпрос и повод за различна дискусия.

- Наистина ли тогава Русия се дистанцира от този акт, често се повдига този въпрос?

- Така е. Известно е, че Александър III не е понасял своя братовчед Александър I. Той се обявява против съединението, но пък от това следва и нещо положително. За един-единствен път в световната история Англия помага на България. Отначало кралица Виктория се обявява против този акт, но когато разбира за позицията на Александър III, тя променя мнението си и го подкрепя, за да отбие русофилството в България. Това е единственият принос на английската дипломация.

- Идеологизираме ли обаче по някакъв начин тези събития днес?
- Не бих казал. Дори в онези 45 години, когато историята не беше обществено-политическа наука, идеологията беше угаснала. Съединението винаги се е отбелязвало, защото в него няма политика, а само национален идеал. Няма идеи, внесени от вън. Има с какво да се гордеем, а това са само някакви 7 години след възстановяването на българската държава на европейската политическа карта. Българите показваме национален характер и точно това смайва Великите сили. Тогава много се говори за нас като народ, което се случва може би само след Априлското въстание. Само след година пък ще последва криза, но тогава наистина името на България се появява по европейските вестници.

- А пренаписва ли се историята все пак по някакъв начин? Този въпрос стана особено актуален през последните години?

- Особено след 1989 година. Винаги съм протестирал за това и когато засягам тази тема, цитирам Тома Аквински, който казва, че философията е слугиня на богословието. След 1989 година перифразирах този цитат на ,,историята не е слугиня на политиката". Михаил Покровский казваше, че историята е политика, обърнала поглед към миналото. Затова е добре политиците да оставят историята на историците, макар че и ние спорим по различни теми. Трябва да се престане с пренаписването, защото децата губят вяра в тази наука. Сега за едни и същи събития има различни оценки в различни учебници. А до 1989 година имаше един учебник по история. Хората обичат историята, но нямат доверие на историците.


- Вземаме ли си и съответните поуки от историята?
- Не мисля. Историята се подменя с бутане на паметници. Преди време дори спорих за Паметника на Червената армия и попитах дали след като го съборят, могат да променят събитията по някакъв начин? Ще пренапишат историята ли? Времето няма как да се върне, затова нека политиците да се учат от историята, да намерят време да четат. Историята не бива да се използва в злободневните политически разговори. Крайно време е да бъде оставена на учените и те да я напишат обективно. Това е моя призив за Деня на Съединението. Има национални цели, които е необходимо да се следват. Но за това народът трябва да бъде обединен. Не бива да бъркаме понятията. Поуките са важни. Историята не се състои в това кой колко е убивал. Трябва да се върви към единение.

Прочети повече в Blitz.bg: https://www.blitz.bg/obshtestvo/intervyu/akad-georgi-markov-sedinenieto-e-posledniyat-akt-na-natsionalnoto-ni-obedinenie-smayvame-velikite-sili_news625215.html

Hatshepsut

Отбелязваме 134-тата годишнина от Съединението
на Източна Румелия и Княжество БългарияЦентър на тържествата е Пловдив, а празникът ще започне в катедралния храм ,,Света Богородица", където митрополит Николай ще отслужи молебен. Венци и цветя ще бъдат поднесени пред паметника на Захари Стоянов и пред паметната плоча на майор Райчо Николов. По традиция членове на Комитет ,,Родолюбие" ще пресъздадат пред военния клуб част от историческите събития – завземането на конака и арестуването на генерал губернатора Гаврил Кръстевич. Ще прозвучи и Възванието на Българския таен централен революционен комитет, с което се обявява, че Румелийското правителство е свалено и е провъзгласено Съединението на България. Отворена за безплатни посещения ще е постоянната музейна експозиция, посветена на Съединението. Гостите на музея ще могат да разгледат и изложбата ,,Пловдив в културната история на България", посветена на домакинството на града като Европейска столица на културата през 2019 година. Кулминацията на празника ще е тържествената заря проверка пред паметника на площад ,,Съединение", по време на която слово ще произнесе президентът Румен Радев и която БНР ще предава пряко от 20:30 часа. Когато говорим за Съединението, имаме всички основания да го правим с гордост и високо вдигната глава. Това е един политически акт, на какъвто малко други народи са били способни. След Берлинския конгрес от 1878 г. България е разделена на Княжество България и Източна Румелия (в пределите на Османската империя). Останалото под османска власт българско население се стреми към обединяване с освободените българи.Така през 1880 г. е създаден Българският таен централен революционен комитет (БТРЦК), чиято основна задача е да осъществи обединението на Княжеството с Източна Румелия. За да се координира работата с месното население, се учредяват и комитетите ,,Съединение". През февруари 1885 г. начело на БТРЦК застава Захари Стоянов, който подкрепя идеята Съединението да стане под скиптъра на княз Александър Батенберг. Ролята на българския княз в този момент е решаваща, защото ако той, в качеството си на лоялен васал на Османската империя, откаже да признае акта на Съединението въпреки силната народна воля, начинанието губи смисъл и било обречено на неуспех.


Захарий Стоянов

На 6 септември 1885 г. в Пловдив навлизат отрядите на Чардафон Велики (Продан Тишков) и майор Данаил Николаев. Арестуван е областният управител на Източна Румелия – Гаврил Кръстевич. Създадено е временно правителство начело с д-р Георги Странски, което обявява присъединяването на Източна Румелия към Княжество България.Два дни по-късно Батенберг с нарочен манифест утвърждава присъединяването на областта и приема да бъде титулуван занапред като княз на Северна и Южна България. Пристига в Пловдив и определя за свой помощник в Южна България д-р Странски. След продължителна дипломатическа борба на Цариградската посланическа конференция (1885-1886) Съединението получава признание с подписването през 1886 г. на Българо-турска спогодба. Денят е обявен за официален празник на страната с решение на Народното събрание от 18 февруари 1998 г.

копирано от: https://debati.bg/otbelyazvame-134-tata-godishnina-ot-saedinenieto-na-iztochna-rumelia-i-knyazhestvo-balgaria

sekirata

#3
СЪЕДИНЕНИЕ НА ИЗТОЧНА РУМЕЛИЯ С КНЯЖЕСТВО БЪЛГАРИЯ 06 СЕПТЕМВРИ 2019, ЗАРЯ ПЛОВДИВ


 
стихове и клип А.Х.Т. sekirata cekupama

На злобата ще се изсмея във очите,
на разни там присъди и обиди,
защото съм високо в висините
и никой мен не може да ме съди!

САМО БОГ МОЖЕ ДА МЕ СЪДИ!

А.Х.Т. cekupama sekirata
sekirata cekupama

Hatshepsut

Честваме 136 години от Съединението на България
Честит празник!


5 важни факта, които трябва да знаем за Съединението

Днес честваме една забележителна дата в историята на България.

Съединението на България е актът на фактическо обединение на Княжество България и Източна Румелия през есента на 1885 г. То е координирано от Българския таен централен революционен комитет (БТЦРК).

Съединението се извършва след бунтове в различни градове на Източна Румелия, последвани от военен преврат на 6 септември 1885 г., подкрепен от българския княз Александър Първи.

Българският народ отхвърля една несправедливост, наложена от Великите сили през юни 1878 г. С този акт и успешната му защита българите постигат първия етап от националното си обединение и ревизията на Берлинския договор. Берлинският конгрес от 1878 г. разделя България на Княжество България и Източна Румелия. Останалото под османска власт българско население се стреми към обединяване с освободените българи.

Първите опити за осъществяване на тази задача

се предприемат още през 1880 г. През 1884 г. въпросът за присъединяването на Източна Румелия към Княжество България отново излиза на преден план, но и този път не може да бъде решен.

Борбата взема организиран характер след учредяването на Българския таен централен революционен комитет (БТЦРК) в Пловдив през февруари 1885 г. Той се нагърбва с изпълнението на задачата само с революционни средства, по примера на дейците на Априлското въстание през 1876 г.

През лятото на 1885 г. е избран нов състав на БТЦРК, който, без да се отказва от подготовката на масова революционна борба, издига лозунга за обединение на Южна и Северна България под скиптъра на княз Александър I Батенберг. Предприемат се бързи действия за спечелване на някои командири на Източнорумелийската милиция.


Решено е акцията да се проведе към средата на септември 1885 г.,

но започналите големи демонстрации в някои села и градове стават причина тя да се ускори. Дава се заповед на 5 срещу 6 септември формираните в околните на Пловдив села и градове чети да се отправят към областния център.

В Пловдив навлизат отрядите на Чардафон Велики (Продан Тишков) и майор Данаил Николаев. Арестуван е областният управител на Източна Румелия - Гаврил Кръстевич. Създадено е временно правителство начело с д-р Георги Странски, което обявява присъединяването на Източна Румелия към Княжество България.

Въпреки съпротивата на Русия и лично на император Александър III, Съединението получава дипломатическо и международно признание. Това става чрез т.н. Топханенски акт на 24 март 1886 г. Спогодбата е подготвена от българския политик и дипломат Илия Цанов (Илия ефенди) и негов екип.

С подписването на договора България и Османската империя постигат споразумение, според което Княжество България и Източна Румелия имат общо правителство, парламент, администрация, армия. Единственото разграничение между двете части на страната, запазено до Обявяването на независимостта на България през 1908 г., е това, че българският княз е формално назначаван от султана за генерал-губернатор на Източна Румелия.

Денят е обявен за официален празник на страната с решение на Народното събрание от 18 февруари 1998 г.

Днес чествания ще се проведат в цялата страна, като кулминацията е вечерта в Пловдив на площад "Съединение" с тържествена заря-проверка.

https://www.vesti.bg/bulgaria/chestvame-136-godini-ot-syedinenieto-na-bylgariia-6130623

Hatshepsut

Проф. Христо Матанов: Датата 6-и септември е недооценена, руската пропаганда действа срещу Съединението


проф. Христо Матанов

,,Аз не съм от тези, които се упражняват на тема ,,национален празник". Той е Трети март и е бил още по царско време. 6-и септември е забележителна дата, която е недооценена все още в нашето общество по много причини. Първо има събития и новини, които изместват празника. От друга страна руската пропаганда също действа, защото Русия е против Съединението. То е нещо, което българите сами правят, което също не подхожда на руската политика, която иска да има подчинени държави и народи. На идване слушах анкета с младежи от Враца. Половината от тях казаха директно, че не знаят нищо и обвиняваха историята, че била скучна. А всъщност скучни са учителите". Това заяви историкът проф. Христо Матанов пред БНТ.

,,Ние не можем да си ,,създадем" идеал и да го направим по изкуствен път. Всичко е до въпрос на развитие, защото демокрацията ни даде възможност всеки свободно да изразява мнението си. Това е голямо постижение, което младите хора не го осъзнават, тъй като не са живели в друга обстановка и го смятат за даденост. Националният идеал възниква от само себе си. Тук е недостатъкът на обществото, че не може да налучка тази посока, в която всеки да мисли индивидуално, но в същото време да има обединяване за национални каузи. Една от тях е проблемът със Северна Македония. Малко са хората, които отричат, или поне не го казват, онова, което става. Пропагандата също е значителна. Не мога да си представя как на 9-и септември има бедствие, както е в Карловско, и вие да прекъснете вашето предаване, за да показвате министър-председателя, който говори как ще помага на пострадалите. Това означава, че пропагандата е работела. Манифестациите също оказват влияние. Някои от по-възрастното поколение или пък младите, които не са живели в този период, се влияят. Има нужда от технологично време, за да се наместят нещата", категоричен е проф. Матанов. 

,,Съединението не е последното събитие, при което българите са обединени. Те са заедно и през 1912-1913 г. Оказват се обединени и през 1915 г., когато започва Първата световна война. След това вече разделението доминира. Аз съм привърженик на Иван-Вазовата любов към народа – обичам го такъв, какъвто е, с всичките му плюсове и минуси. Друг е въпросът, че към него можем да имаме претенции. На мен не ми харесва псевдоелитът, който налага една музика, която не слушам. Учебниците трябва само да дават рамката, защото повечето от хората след това не се занимават с история. Ако аз пишех програмите на МОН, щях да построя учебника върху извори, а не върху авторски текстове, както е сега. Щях да публикувам манифеста на княз Батенберг от 8-и септември и програмата на БРТЦК. Младите хора тогава щяха да научат повече", категоричен е историкът.

https://faktor.bg/bg/articles/prof-hristo-matanov-1

Panzerfaust

Малко факти за Съединението:

Защо Съединението е толкова важен и хубав български празник?
Защото:
- представлява чисто българско дело;
- е най-голямата териториална придобивка на Третата българска държава;
- е най-голямата придобивка на население на Третата българска държава;
- е (почти) безкръвно;
- води до Сръбско-българската война, в която показваме, че можем да защитаваме интересите и с оръжие, и охлаждаме сръбските попълзновения за около 20 години;
- увеличава значително българския вътрешен пазар и по този начин дава възможност за българското икономическо чудо от края на ХIХ и началото на ХХ в.

Какво представлява унищожената Източна Румелия?
- османска провинция с висока степен на вътрешна автономия;
- имаща своя конституция (Органически устав);
- своя армия (Източнорумелийска милиция);
- свой парламент (Областното събрание);
- свое правителство (Директорат);
- свои държавни символи (интересен герб, между другото);
- свои пощенски марки (доколкото знам, са ценни за филателистите);
- три официални езика - български, гръцки и османотурски

Можеше ли, ако теоретично тази квазидържава се беше задържала достатъчно дълго във времето, да създаде "румелийска нация"?
Съдейки по други подобни процеси в Европа - според мен е напълно възможно!

Как се осъществява юридическото признание на Съединението?
Под формата на персонална уния - българските князе се назначават и за Главен управител (генерал-губернатор) на провинцията. Това положение съществува чак до Независимостта 1908 г., т.е. едва тогава България е де юре напълно обединена.

Поклон пред кап. Райчо Николов - единствената жертва на Съединението!
Поклон пред всички замесени в осъществяването му!
Поклон и пред генерал-губернатора Гаврил Кръстевич, който отказва да повика османски войски да възстановят статуквото и не взема мерки, въпреки сведенията какво се готви!

Hatshepsut

"Грозно и кощунствено". Кой покани Митрофанова на зарята за Съединението


На тържествената заря-проверка в Пловдив по повод Деня на Съединението руската посланичка Елеонора Митрофанова (най-вляво с бяло сако) е застанала зад президента Румен Радев (в средата на първия ред), 6 септември 2022 г.

Присъствието на руската посланичка Елеонора Митрофанова на тържествената церемония по повод 137-годишнината от Съединението във вторник беше първото ѝ посещение на официално събитие след началото на инвазията в Украйна. Наблюдатели го определят като "кощунство" и "протоколен гаф". Ето защо.

Вечерта на 6 септември президентът Румен Радев се изкачва по стълбите пред паметника на Съединението в Пловдив. Поводът е официалната церемония по честването на 137-годишнината от Съединението на Княжество България и Източна Румелия през 1885 г.

По традиция на събитието присъстват много представители от политическия и обществен елит на страната. По време на цеременията обаче телевизионните камери улавят присъствието на руската посланичка Елеонора Митрофанова зад гърба на Радев.

Две подробности от тази сцена предизвикаха силно обществено недоволство. Едната е, че Митрофанова изобщо присъства на официално събитие в страната и то за пръв път след началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари. А втората - че застава именно зад президента.

За разлика от случилото се във вторник, на националния празник Трети март тя поднесе цветя на паметника на връх Шипка ден по-рано, а през август - при отбелязването на 145-ата годишнина от боевете на Шипка, не беше поканена и посети паметника сама на следващия ден.


Руската посланичка Елеонора Митрофанова (в бяло) е застанала зад президента Радев

Не само в България, но и в цяла Европа се избягват общи участия на руски представители и европейски лидери, след като конфликтът в Украйна доведе до най-тежката дипломатическа криза между Запада и Русия от Студената война насам. Оттогава Русия обяви България за неприятелска държава.

Наред с това, исторически факт е, че Москва не просто не е спомогнала за Съединението на Княжество България и Източна Румелия, а открито му се противопоставила.

По този повод Свободна Европа потърси мнението на бившия български посланик в Русия Илиян Василев и историка Пламен Павлов, които определиха присъствието на Митрофанова на събитието в Пловдив като "кощунство" и дипломатически "гаф".

Кой я покани

Тъй като участието на руската посланичка в церемонията във вторник не беше обявено официално от българските власти, Свободна Европа потърси Община Пловдив с въпроса кой е поканил Митрофанова. Оттам потвърдиха, че поканата към нея е дошла именно от местната общинска администрация, оглавявана от кмета Здравко Димитров (ГЕРБ).

Според общинския пресцентър подобни покани се изпращат всяка година до "целия дипломатически корпус", като този път са се отзовали близо 15 посланици, а американският посланик Херо Мустафа е присъствала на други събития по повод празника по-рано през деня.

От президентството не потвърдиха пред Свободна Европа дали поканата към Митрофанова е била съгласувана с администрацията на държавния глава и дали президентът е знаел за предварително за нея.

По думите на Илиян Василев няма как президентският отдел "Протокол" да не е знаел кои са поканените: "Президентският протокол винаги знае кой е поканен от общината. Няма друг начин, винаги е така."

Русия дори не е подкрепяла Съединението

Освен войната в Украйна и обявяването на България за неприятелска страна от Русия, историци припомнят и други причини, заради които присъствието на Митрофанова на точно тази церемония изглежда неуместно.

Историкът Стефан Дечев пише, че Русия не само не е допринесла за Съединението на Княжество България и Източна Румелия през 1885 г., но и му се противопоставя. Не само това, но и няколко месеца, след като то все пак се случва, в Южна България се провеждат избори за попълване състава на IV Обикновено Народно събрание с депутати и от двете територии. Вотът обаче не минава без руска намеса.

"Русия е против Съединението и работи против него системно още от 1880 г. поне. Руското неприемане на желанието на българите от Източна Румелия и Княжество България да осъществят съединение е факт и се потвърждава от купища документи, от цялата политика на Русия", коментира пред Свободна Европа историкът проф. Пламен Павлов.

Той определи като също толкова неуместно и присъствието на руската посланичка на връх Шипка, припомняйки, че "знаем, че на Шипка основната част от войниците са украинци".

Какво послание изпраща

Според историка "присъствието на руския посланик, една представителка на чужда държава, която си позволи арогантен език неведнъж миналите месеци и години, е несъстоятелно". "Просто е грозно и кощунствено", обобщи проф. Павлов.

Става дума за изказвания на Митрофанова и нейното посолство от края на февруари насам, в които част от българските граждани на практика бяха наречени "подлоги", а Освобождението на България от 1878 г. беше сравнено с руската военна агресия в Украйна днес.

Илиян Василев добави, че "позиционирането на Митрофанова непосредствено зад Радев е абсолютно необяснимо". "Това е тежък протоколен гаф", каза бившият дипломат.

"Дори да приемем, че те са поканили други посланици, посланикът на Великобритания го няма", посочи още Василев, подчертавайки, че именно Лондон има съществен принос за осъществяването на Съединението.

"Сега, с новите отношения, може да се приеме, че просто като празник на България се канят всички. Но открояването ѝ по този груб начин просто е кощунствено."

https://www.svobodnaevropa.bg/a/32022843.html

Лина

Пак ще се повторя, защото това ми е любимото от последните няколко години - не знам как някои успяха да убедят точно русофилите да свалят Борисов с протести /изключвам българите в чужбина, които не гласуват за него/, щото те бяха по площадите, а той заедно с бизнес партньорите му  хрантутеха Путин и режима му на макс. В тази връзка единствения русофилистик, които се ориентира правилно в обстановката е Мишока - друг не познавам.
Радев ще може да я кани официално в бъдеще, когато той успее да застене в стойка партер пред руснаците на мястото на Бойко, депесарите и тимаджийте. 

Hatshepsut

България отбелязва 138 години от Съединението


Днес се отбелязват 138 години от обявяването на независимостта на Източна Румелия от Османската империя и съединението й с Княжество България. В големите градове в цялата страна тържествено ще бъде издигнато знамето на България, ще се отслужат военни ритуали и полагане на венци в памет на загиналите.


На 6 септември 1885 г. българският народ се възпротивява на несправедливостта, наложена с клаузите на Берлинския договор, и прави крачка към национално обединение. На тази дата, превърнала се в символ на единството на българите, е осъществено Съединението на Княжество България с Източна Румелия - събитие, което дава тласък за възходящо развитие на възстановената държава. По-късно Константин Иречек ще напише: "Вече никой не може да упреква българите, че са нация, неспособна на държавен живот, и че свободата им е нещо харизано."


Денят е обявен за официален празник на страната с решение на Народното събрание от 18 февруари 1998 г.


Честването в Пловдив

В Пловдив, т.нар. "Столица на Съединението", традиционно честванията започват с молебен, който ще бъде отслужен от 10 ч. в катедрален храм "Света Богородица". В 11.30 ч. ще бъдат положени венци и цветя на паметната плоча на майор Рачо Николов до Римския стадион. В 18.30 на централния площад ще има възстановка на събитията от 6 септември 1885 година от комитет "Родолюбие".


Регионален исторически музей - Пловдив ще представи изложбата "Дарителството има значение", подредена в експозиция "Съединение на България от 1885 г." на пл. "Съединение" 1. На празничния ден гражданите и гостите на Пловдив имат възможност да я разгледат от 9:00 до 14:00 часа със свободен вход. След 14:00 часа достъпът до площад "Съединение" ще бъде ограничен във връзка с официалните чествания.

Кулминацията на честванията ще е тържествената проверка-заря с начало 20.30 часа на пл. "Съединение".

В нея ще участва президентът Румен Радев, съобщиха от прессекретариата му, като в 20.45 ще произнесе слово.


Националната служба за охрана (НСО) предприема мерки за сигурност в града. На гражданите, които желаят да присъстват на мероприятието, достъп до зоната за сигурност ще бъде осигуряван след 18.30 часа през три пункта за проверка: на бул. "6-ти септември" и ул. "Димитър Цончев" (при сградата на Прокуратурата); при бул. "6-ти септември" и ул. "Св. Климент" (при подлеза) и при бул. "6-ти септември" и ул. "Петко Каравелов" (до ДЗИ-Пловдив).


Служителите на НСО ще извършват проверки за предмети, общоопасни средства и вещества на основание чл. 30, ал. 1 от Закона за Националната служба за охрана. Гражданите ще бъдат проверявани с металдетектори за наличие на огнестрелни и хладни оръжия, остри предмети, експлозиви и леснозапалими вещества, източници на йонизиращи лъчения, фойерверки и други пиротехнически изделия. Граждани, които носят обемисти багажи, няма да бъдат допускани до мероприятието. Достъпът на лица във видимо неадекватно състояние също ще бъде ограничаван.


За времето от 16.00 ч. до 22.30 ч. се въвежда забрана за използването на безпилотни летателни системи (дронове) в зоната на провеждане на мероприятието.


Празненствата в други градове

Премиерът Николай Денков ще поднесе венец и ще се включи в честването на 138-ата годишнина от Съединението пред мавзолея-костница на княз Александър І Батенберг. Тържествената церемония ще се проведе на бул. "В. Левски" № 81 в София от 11 часа. В програмата за празничното честване на годишнината ще вземат участие Националната гвардейска част, Вокална формация "Български гласове" с диригент Йосиф Герджиков и актрисата Силвия Лулчева. Слово ще произнесе проф. д.и.н. Веселин Янчев.


Честванията във Варна започват в 16 часа пред паметника на падналите чинове от Осми пехотен приморски полк в Сръбско-българската война, където ще се проведе официална церемония. Ще бъде отслужена заупокойна молитва и ще бъдат положени венци и цветя с военен ритуал. След приключването на церемонията е организирано шествие, водено от Представителния духов оркестър на ВМС до паметната плоча на Княз Александър I Батенберг, където около 16.30 часа също ще се състои церемония по полагане на венци и цветя.


В 17 часа на пл. "Независимост" ще започне историческа възстановка на момента, в който Княз Батенберг обявява от Варна за първи път Съединението на Княжество България и Източна Румелия. В ролята на княза ще влезе актьорът Симеон Лютаков, във възстановката специално участие ще вземе и оркестърът на ВМС, който ще свири традиционни маршове от този период. Представителният духов оркестър ще поведе публиката на второ шествие, след приключването на възстановката около 17:30 часа, от пл. "Независимост" до пл. "Антон Новак" - входа на Морската градина. Там от 18 часа започва празнично фолклорно веселие "Хорото, което ни свързва в Деня на Съединението".


Честванията в празничния ден в Бургас ще започнат в 10.30 часа на площад "Атанас Сиреков" с ритуал по издигане на националния флаг на България и флаговете на Европейския съюз и Община Бургас.В 11 часа пред Паметника на 24-ти Черноморски пехотен полк (до Военен клуб-Бургас) ще бъде отслужена заупокойна молитва в памет на всички герои, дали живота си в борбата за Обединена България. Ще бъдат положени венци и цветя в знак на признателност. Програмата трябваше да продължи с празничния концерт "И аз съм българин! И аз съм за Съединението!", който да се проведе на пл. "Тройката" от 11:30 часа, но той бе отменен заради наводненията в община Царево, съобщи кметът на града Димитър Николов.


В Панагюрище на площад "20-ти април" от 10.30 часа пред паметната плоча с благодарствен молебен и полагане на венци и цветя ще бъде отбелязана 138-та годишнината от Съединението.


Община Асеновград чества празника като от 9 ч., в градинката срещу ЖП гара - Асеновград ще бъдат поднесени цветя в знак на признателност, пред паметната плоча на Пере Тошев. Слово ще изнесе Иван Дуков - директор на Исторически музей - Асеновград. В 9.45 на площад "Акад. Николай Хайтов" ще има тържествен ритуал по издигане на националното знаме на България, с участието на IV Артилерийски полк.


Община Разлог отбелязва 138 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия с тържествена програма. Честванията ще започнат в 11 ч. на централен площад "Преображение" под съпровода на духов оркестър към Народно читалище "15 септември 1903-1909 г.", гр. Разлог. Слово по повод Съединението ще изнесе директорът на Исторически музей - Христина Манова, а след това ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на Васил Левски.На 6 септември в 12 ч. Музей "Боженци" организира празничен концерт по случай деня на Съединението и 59 години от създаването на музейната институция. Ще участва фолклорен ансамбъл "Сивек"

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2023/09/06/4525554_bulgariia_otbeliazva_138_godini_ot_suedinenieto/?ref=article-embed

Powered by EzPortal