• Welcome to Български Националистически Форумъ.
 

The best topic

*

Публикации: 15
Total votes: : 2

Последни публикации: 07 Февруари 2023, 10:50:45
Re: Най-великите империи от Panzerfaust

Българитѣ въ Албания

Започната от Hatshepsut, 31 Август 2018, 12:09:08

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

HatshepsutTopic starter

Българо-македонският спор се пренася и в Албания


Българо-македонският спор се пренася и в Албания, съобщи БНТ. Поредното неразбирателство възниква около евентуалното обособяване на два района в Албания - Голо Бърдо и Гора, в отделни общини. В тези райони е съсредоточено българското малцинство, признато от Парламента в Тирана през 2017 г. Организации, близки до Скопие, обаче, твърдят, ча населението в тези райони е македонско. Сънародниците ни поискаха спешна среща с президента Румен Радев.

Българската общност в Албания живее в районите Мала Преспа, Голо Бърдо и Кукъска Гора. Те са няколко десетки хиляди и официално бяха признати за малцинство от албанския Парламент през 2017 г. Според експерти сънародниците ни живеят там от столетия.

Сега предстои районите Голо Бърдо и Гора евентуално да бъдат обособени отново в отделни общини, което ще позволи компактното българско население там да привлича по-лесно инвестиции, да доказва българския си произход и да търси помощта на България.

"Нашата територия - сите пътища са църни пътища, няма ни един път с асфалт. Много трудно е да влезеш в нашите територии. Нямаме нито един депутат. И в общините нямаме ни еден човек от нашите хора.", недоволен е Хаджи Пируши от дружество "Просперитет" в Голо Бърдо, Албания.

Освен липсата на представители във властта, нито един албански официален документ не посочва къде живее нашата общност. И за нашите сънародници става все по-трудно да доказват своя произход на база акта си за раждане.

"В миналото Голо Бърдо е била самостоятелна община, тоест, в акта за раждане е било записано, че лицето е раждано там и тъй като става въпрос за компактно българско население, тоест там освен българи, няма други, много лесно се установяваше българския произход на въпросния кандидат. В наши дни, когато тези общини са ликвидирани, ние чисто административно губим всякаква следа.", казва доц. Спас Ташев от Институт за изследване на населението и човека към БАН.

"Много проблеми, документите се бавят, 3-4 години. Има хора, които се отказват. Защо?", пита Хаджи Пируши от Голо Бърдо.

През октомври предстои преброяване в Албания и паралелното придвижване с въпроса за обособяването на общините, обаче, е заплашено от организациите на македонците там, които имат свой депутат.

Васил Стерьовски е човекът, който твърди, че има само македонци, а не българи в Албания, и че София българизира Тирана. Стерьовски иска да е ясно, че общините Голо Бърдо и Гора са с македонско население.

"За нас са неприфатливи напорите на Бугария, злоупотребявайки го своето членство во ЕУ, за негацаия и асимилация на македонците во Албания со цел създаване на бугарско малцинство во местата, къде живеят македонци. Бугария денес върши агресия со цел асимилация на македонците в Албания", казва Стерьовски в запис, публикуван в профила му в социалните мрежи.

На всичко това българите в Албания отговарят с иронична насмешка.

"Молим Ви, не се занимавайте со тия хора що го говорат. Нашата Конституция казва да си каже секой човек кой е. И каква нация е. Не му трябват на Стеровски тия македонци - немаме никакво общо с тях.", категоричен е Хаджи Пируши.

В Мала Преспа, Голо Бърдо и Кукъс, обаче, македонистката пропаганда работи активно от години, според експерти. И България трябва да направи повече за своето малцинство там.

"Българите се нуждаят от подкрепа - най-вече за българските училища. Ние имаме няколко хиляди души българи от Албания, които са завършили в България своето висше образование. Тези хора могат да бъдат мост на сътрудничество. Има много варианти, но някой трябва да координира тази дейност, за да може България да защити своите сънародници.", казва доц. Спас Ташев, Институт за изследване на населението и човека - БАН.

Пред БНТ българите в Албания поискаха спешна среща с президента Румен Радев.

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/balgaro-makedonskiyat-spor-se-prenasya-i-v-albaniya-nashentsite-tam-iskat-speshna-sreshta-s-radev

HatshepsutTopic starter

МВнР: Подкрепяме българите в Албания

Появи се информация, че след преброяването в Албания ще бъдат обособени нови три района, нови три общини. В трите общини живеят представители на българското национално малцинство от векове, но в същото време представители на македонското малцинство претендират, че точно в тези райони (специално в Голо бърдо и Гора) живеят представители на македонските общности. Ние като държава подкрепяме исканията на представителите на българското национално малцинство в Албания.

Това заяви заместник-министърът на външните работи Костадин Коджабашев в отговор на въпрос на БГНЕС относно ролята на правителството в предстоящото преброяване на българското малцинство в Албания.Коджабашев посочи, че българската държава подкрепя исканията на представителите на българското национално малцинство в Албания и ще продължи да ги подкрепя. "Знаем, че те са поискали среща с президента Румен Радев", каза той и добави, че ще направят всичко възможно да бъдат създадени условия да се състои тази среща. ,,Това, на което най-много ще държим е това преброяване да отговаря на всички европейски стандарти, да бъде проведено при спазване на европейските условия за преброяване и признаване правото на респондентите да отговарят за принадлежността си към дадена идентичност", подчерта заместник-министърът.

Той припомни, че през 2017 г. албанското правителство е приело закон за защита на националните малцинства и българското национално малцинство е било признато в Албания. ,,Основното то е концентрирано в три области – Преспа, Голо бърдо и Гора", каза Коджабашев. /БГНЕС

https://bgnes.bg/news/mvnr-podkrepame-b-lgarite-v-albania/

HatshepsutTopic starter

"Българите в Албания" - 1993 г. - първи филм на тази тема - на РТВЦ-Благоевград


Similar topics (5)

Powered by EzPortal