• Welcome to Български Националистически Форумъ.
 
avatar_Hatshepsut

Програма за патриотично възпитание на ученицитѣ въ Враца

Започната от Hatshepsut, 09 Августъ 2018, 06:09:21

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

HatshepsutTopic starter

Тази информация е от 2012г.

Програма за патриотично възпитание на учениците във Враца


Във Враца днес (18 април) започват първите занимания по Програмата за патриотично възпитание. Това е едно ново начинание, подготвено по проект на представители на музея, с финансовата подкрепа на Община Враца и със съдействието на атракционен парк ,,Приказката". В него тази година ще се включат 30 ученици от три врачански училища - СОУ ,,Отец Паисий", СОУ ,,Христо Ботев" и Спортното училище ,,Св. Климент Охридски".

Целта на проекта е да се възпитат учащите се в дух на родолюбие, базирайки се на богатото културно-историческо наследство на град Враца и Северозападна България. Програма има оригинално лого, което е дело на учениците от училището по изкуствата ,,Отец Паисий".

Мероприятията по проекта ще продължат в рамките на един месец по три направления: възраждане на занаятите (грънчарство); запознаване с воинските умения от Античността и Средновековието; възстановка на тракийски ритуали, свързани с бога на виното и веселието Дионис в зала ,,Рогозенско съкровище".

Според програмата първата лектория днес ще е посветена на керамичното производство през Античността и Средновековието.

На 25.04. е предвидена презентация за въоръжението - лъкове и върхове за копия.

На 2.05. - занимания в зала ,,Рогозенско съкровище" с изваждане от витрините на част от сребърните съдове.

На 16.05. - съревнование по стрелба със спортен  лък в местността ,,Градище" в прохода ,,Вратцата", където е разкрито античното селище и средновековния град, поставили началото на съвременния град Враца.

На 18.05. , като част от мероприятията на международната инициатива ,,Нощ в музея", в залите на РИМ - Враца участниците ще  демонстрират изработка на съдове на точарско колело и в калъпи.

Пилотният проект ще бъде продължен през есента с други инициативи.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=887360

HatshepsutTopic starter

Тази информация е от 2012г.

Ученици ,,пазаруваха" оригинални съдове от античността и средновековието

Ученици от три врачански училища днес имаха изключително редкия шанс да се докоснат до оригинални съдове от античността и средновековието. Това стана по време на импровизиран ,,пазар", подреден в Регионалния исторически музей във Враца, на който всички те бяха ,,клиенти". Всеки ученик можеше да разгледа какво се предлага на ,,пазара", да си хареса някой от съдовете и да научи от уредниците на музея как се нарича археологическата находка, от кой период е и какво е било нейното предназначение в древността.

С тази оригинална идея във Враца стартира първата по рода си Програма за патриотично възпитание, финансирана от общинския бюджет. Инициативата е под патронажа на зам.-кмета Красимир Богданов. ,,Пазарът" бе част от първата лекция, по време на която 30-те тийнейджъри научиха повече за керамичното производство през античността и средновековието. В тазгодишното издание на програма са включени ученици от три врачански училища - СОУ ,,Отец Паисий", СОУ ,,Христо Ботев" и Спортното училище ,,Св. Климент Охридски".

В програмата са включени още две теми - за въоръжението и воинските умения през античността и средновековието и за тракийските ритуали, свързани с бога на виното Дионисий. По време на лекциите учениците ще се докоснат до стрели и копия, ще видят възстановка с актьори на дионисиев ритуал и ще пипнат съдове от Рогозенското съкровище, използвано за такъв ритуал. Патриотичната програма предвижда също състезание по стрелба със спортен  лък в местността ,,Градище" в прохода ,,Вратцата". На това място бяха открити античното селище и средновековният град, поставили началото на съвременния град Враца.

Програма за патриотично възпитание има оригинално лого, което е дело на учениците от училището по изкуствата ,,Отец Паисий".

Целта на проекта е да се възпитат учащите се в дух на родолюбие, базирайки са на богатото културно-историческо наследство на град Враца и Северозападна България.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=887866

HatshepsutTopic starter

Тази информация е от 2012г.

Антична ковашка работилница отвори врати за ученици


Снимка: © Община Враца

Сред лъкове, стрели и копия от античността и средновековието премина втората лекция от Програмата за патриотично възпитание на младежите от община Враца. Малката зала на художествената галерия на Регионален исторически музей се превърна в ковашка работилница, а главният майстор бе археологът доц. Нарцис Торбов.

Зам.-кметът Красимир Богданов, под чийто патронаж се провежда пилотният проект, изрази своето задоволство от все по-големия интерес от страна на младите хора.

,,Инициативата, която предприехме, заедно с вас, печели все повече привърженици. Приветствам новите ни приятели, които се присъединяват към програмата - това са децата от Центъра за социална интеграция и рехабилитация. Надявам се на тяхното активно участие. Очакваме тук да дойдат и още много наши привърженици и приятели" - каза заместник кметът. Красимир Богданов подари на ,,новите попълнения" фланелки с уникалното лого на инициативата.

Поради спецификата на материалите, от които се изработвали лъковете в миналото, няма запазени или открити при археологически разкопки експонати, уточни Нарцис Торбов. Той покани управителя на атракционен парк ,,Приказката" Тихомир Опров да покаже съвременни лъкове и стрели. Учениците видяха три различни вида лъкове, който наподобяват предшестващите ги от древността. Разликата е, че новите са видоизменени за спортно-развлекателна стрелба, а не за лов и военни действия, както е било в миналото. За едно от оръжията, Опров сподели, че е един от най-мощните модели, продавани в днешно време и е с много голяма далекобойност.

Учениците бяха поканени да влязат в ковашка работилница от древността, където им бяха показани различни остриета на копия, върхове на стрели и  мечове. От археолога Александра Петрова младите родолюбци научиха, че с преминаването на кръстоносните походи през нашите земи, ковачеството става по-организирано, а местните воини - с нови тенденции във въоръжаването.

Участниците бяха запознати и с цялостния процес на изработка на металните изделия. Видяха и се докоснаха до ,,бащата" на днешните лозарски ножици - косера, който от селскостопански уред, се трансформира в оръжие. Учениците от трите училища ,,Отец Паисий", ,,Св. Климент Охридски" и ,,Христо Ботев" получиха фланелки с логото на инициативата,  които ще облекат в следващата сряда, когато по програма е предвидено посещение на залата с Рогозенското съкровище. Младежите тогава ще се срещнат и с археолога Пламен Иванов, който е откривателят на съкровището.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=891984

HatshepsutTopic starter

Тази информация е от 2012г.

Ученици се запознаха с Рогозенското съкровище


По атрактивен начин Регионалния исторически музей представи рогозенското съкровище на учениците участващи в програмата за патриотично възпитание. Подрастващите научиха за символиката на съдовете и за ритуалите свързани с почитания от траките бог Дионис.

Облечени в бели роби, с венци от бръшлян на главите като участници в Дионисиевите празници, провеждани в древни времена, учениците, участващи в Програмата за патриотично възпитание се запознаха с Рогозенското съкровище.

Символиката на съдовете, изработени от тракийските майстори, поклонението пред Дионис и ритуалите, свързани с бога на виното, лозарството и веселието бяха поднесени по атрактивен начин от археолога Нарцис Торбов.

http://patriotichna2012.blogspot.com/2012/06/blog-post_9016.html

HatshepsutTopic starter

Тази информация е от 2012г.

Във Враца правят глинени съдове по древна технология


© Снимка: Архив РАДИО ВИДИН

Лошото време попречи на група врачански тийнейджъри да се научат да стрелят с лък и да се състезават в местността Градището край прохода Вратцата. Дъждът и ниските темпертарути обаче не провалиха друго интересно занимание с тийнейджърите във Враца.

В 13 часа младите хора ще правят глинени съдове по технология отпреди 7 000 години. Двете инициативи са част от програмата на Регионалния исторически музей и Общината Враца за патриотично възпитание на младежите. Тя е измислена по доста оригинален и занимателен начин. Програмата набляга не на уроците и сухите лектории, а на научната страна на историята на региона, поднесена чрез игри, занимания и любопитни експерименти. Тя е съчетала историята с практическите познания умело.

В първия месец от старта й се включиха 30 ученици от три врачански училища- СОУ "Отец Паисий", СОУ "Христо Ботев" и Спортното училище "Св. Климент Охридски". Досега младежите научиха кои са били древните племена, живели първи по земите в региона, с какво са се препитавали, как са оцелявали, какво са произвеждали и дори с какво са се забавлявали, кои са дошли след тях и какво наследство са оставили след себе си. Заниманията се водят от археолозите и научните работници, направили откритията или работещи на терен с екипите си и сега.
 
Последното занимание в Патриотичната програма преди края на учебната година ще е на 18 май. Тогава врачанският музей ще участва в международната иницитива "Нощ в музея". В залите на Историческия музей младежите ще се учат да изработват съдове на точарско колело и в калъпи. Инициативите по Патриотичната програма за младежи ще бъдат продължени и през есента с още много забавни прояви.

http://bnr.bg/vidin/post/100299249/vyv-vraca-pravyat-glineni-sydove-po-drevna-tehnologiya

HatshepsutTopic starter

Тази информация е от 2012г.

Древност - далечна и близка


© Снимки: РАДИО ВИДИН

Във Враца на 19 МАЙ ученици и студенти ще изработват антични и средновековни глинени съдове на грънчарско колело по древни технологии. Темата "Древност- далечна и близка" се вписва в рамките на инициативата "Нощ в музея", съобщиха от Регионалния исторически музей в града под Околчица. Студенти ще демонстрират как преди 8 хиляди години праисторически хора са приготвяли хляб от еднозърнест лимец. "Традиция и модерност" е темата на Етнографско-възрожденския комплекс "Св. Софроний Врачански", по която е предвидено ревю на автентични носии и съвременни дрехи с традиционни шевици и орнаменти. По темата "Свещена Тракия" ще бъде показан "Орфическо-Дионисиев ритуал" с дегустация на вино в сребърни съдове и ще бъдат показани реплики от тракийски съкровища, които са открити във врачанско.


http://radiovidin.bnr.bg/OurTheme/Pages/Pochivnite-dni--vreme-za-muzei-i-izlozhbi.aspx


Нощ в музея - 19 май 2012 г.

 11.00-12.00 ч. Пресконференция на главния режисьор г-н Карел Дуинг (Холандия), екип и участници по повод заснемането и премиерата на игралния филм ,,ГЕРОЯТ И ПРИНЦЕСАТА", вдъхновен от и тематично свързан със съкровището от Могиланската могила – Враца.

 Място: Малка зала на ХГ ,,Иван Фунев" при РИМ – Враца

 15.00 ч. Експериментална възстановка по изпичане на керамика с технология от неолитната епоха (с участието на ученици от СОУ ,,Христо Ботев" и студенти от Нов български университет – София).

 Място: пространството около Кула на Куртпашови

 15.00-18.00 ч. Демонстрация по изработване на антични и средновековни керамични съдове на грънчарско колело (с участието на ученици от СОУ ,,Отец Паисий").

 Място: фоайе на Централна сграда на РИМ – Враца


 15.00-18.00 ч. ,,ХЛЯБ ОТ БОГА" – мито-ритуална възстановка на Театрална група ,,ТЕМП" при Младежки дом – Враца, спечелила специалната награда на международните изложения ,,ВАКАНЦИЯ/СПА ЕКСПО 2012" в София и ,,Културен туризъм 2012" във В. Търново.

 * Демонстрация по приготвяне на хляб от еднозърнест лимец с технология от неолитната епоха (с участието на студенти от Нов български университет – София).
 * ,,ХЛЯБ ОТ БОГА, БОГОВЕ ОТ ГЛИНА" – филм на Искрен Красимиров, отличен със специалната награда на международното изложение ,,Културен туризъм 2012" във В. Търново

 Място: Лапидариум при Централна сграда на РИМ – Враца


 18.30-19.30 ч. ,,ДРЕВНИТЕ БЪЛГАРСКИ СТОЛИЦИ" – представени от възпитаници на НУ ,,Иван Вазов" – Враца.

 Място: Централна сграда на РИМ – Враца

Традиция и модерност

 (дворно пространство на ЕВК ,,Св. Софроний Врачански)

 18.00-18.30 ч. Изпълнения на Танцова формация ,,МАГНИФИКА".
 18.30-19.30 ч. Изпълнения на Духов оркестър при Читалище ,,Развитие" – Враца и Квартет ,,ЛОТОС".
 19.30-20.00 ч. Ревю ,,БЪДИ МОДЕРЕН С ТРАДИЦИЯТА"

 (с участието на ученици от СОУ ,,Отец Паисий" и ПГ ,,Димитраки Хаджитошин"):

 - ревю с автентични традиционни носии от Врачанско;
 - изложба на съвременни модели с традиционни шевици и орнаменти;
 - модно дефиле на облекла, съчетали традиция и модерност;
 - бийтбокс изпълнения на Християн Владимиров (ПМГ ,,Акад. Иван Ценов").

Свещена Тракия

 20.30-21.00 ч. ,,ТРАКИЙСКИЯТ ЦАР-ЖРЕЦ. ДИОНИС И ВИНОТО" – артистична реконструкция на Орфическо-Дионисов ритуал с дегустация на вино в сребърни съдове (реплики от тракийски съкровища), представена от Театрална група ,,ТЕМП" при Младежки дом – Враца и спечелила специалната награда на международните изложения ,,ВАКАНЦИЯ/СПА ЕКСПО 2012" в София и ,,Културен туризъм 2012" във Велико Търново.

 Място: фоайе на Централна сграда на РИМ – Враца

 21.30-23.00 ч. Премиера на игралния филм ,,ГЕРОЯТ И ПРИНЦЕСАТА", вдъхновен от и тематично свързан със съкровището от Могиланската могила – Враца. Режисьор г-н Карел Дуинг (Холандия).

 Място: Голяма зала на ХГ ,,Иван Фунев" при РИМ – Враца

http://www.modernavratza.com/articles.php?id=3211

HatshepsutTopic starter

Тази информация е от 2012г.

Патриотична програма ще има и през следващата година

Заместник кметът на Враца Красимир Богданов днес (13 юни 2012 г.) раздаде дипломи на учениците, които участваха в първото издание на Общинската програма за патриотично възпитание. Програмата стартира през април и в нея се включиха 30 тийнейджъри от СОУ ,,Отец Паисий", СОУ ,,Христо Ботев" и Спортното училище ,,Св. Климент Охридски", както и от Центъра за социална рехабилитация и интеграция. ,,Радвам се да ви видя всички отново заедно и да споделя с вас, че, както очаквахме, патриотичната програма вече има много нови приятели, дори извън пределите на община Враца. На община Чирпан вече изпратихме материалите от нашата програма, за да се запознаят с тях и да организират подобна инициатива. Интерес има и от община Стара Загора. Макар това да е заключителната ни среща по този проект, имам удоволствието да ви съобщя, че ние няма да се разделим. През лятото ще има продължение на проекта, което ще се казва ,,Приятели на програмата за патриотично възпитание" – каза пред гостите Красимир Богданов. Той поясни, че в продължението на програмата ще бъдат включени възпитаници на детските градини във Враца и няколко читалища в общината, където има проявен интерес. ,,И наесен ще се видим отново – в новото издание на Общинската програма за патриотично възпитание. Тогава, освен трите училища, ще се включат и нови. Имаме идея тези деца, които вече са преминали първия курс от програмата, да станат обучители и самите те да разказват на своите връстници за богатата история на врачанския край от най-древни времена" – обяви зам.-кметът. Сред новите приятели на патриотичната програма бе и петгодишният Ивайло Петров, който пред всички декламира стихотворение за Христо Ботев. Младият патриот получи от Красимир Богданов двутомната история на Враца, написана от Димитър Йоцов.


На срещата бе представен и новосъздаденият сайт на патриотичната програма, в който са събрани всички материали, снимки и публикации, свързани с програмата. Адресът на сайта е:

http://patriotichna2012.blogspot.com/

HatshepsutTopic starter

Тази информация е от 2013г.

Ученици докоснаха венеца на Тракийската принцеса


Уникалният златен венец на Тракийската принцеса от Враца днес бе изваден от витрините на Регионалния исторически музей, за да стане част от лектория в рамките на Общинската програма за патриотично възпитание. Темата бе съкровището от Могиланската могила. Неформалният урок по история се проведе в залата с другото голямо съкровище, открито във Врачанско – това от с. Рогозен. Почти приказната история за златното съкровище, открито в центъра на града и Тракийската принцеса бе разкана от археолога Нарцис Торбов и ученици от СОУ ,,Христо Ботев" с ръководител г-жа Малина Тодорова, а нейни слушатели и зрители бяха ученици от СОУ ,,Отец Паисий" и СУ ,,Климент Охридски". Специален гост на лекторията бе заместник кметът Красимир Богданов, под чиито патронаж се осъществява «Патриотичната програма». Докато слушаха историята на разкопките от есента на далечната 1965 г. учениците можеха да подържат в ръце най-ценните находки, открити от археолозите в Могиланската могила. Сред безценните за историята артефакти, освен уникалния златен лавров венец и златните обеци на принцесата, са сребърният наколенник с позлата, сребърен ритон с формата на шишарка и сребърна фиала, върху чието дъно е инкрустирана златна монета с образа на богинята Афродита.


https://patriotichna2012.blogspot.com/2012/12/blog-post_13.html

HatshepsutTopic starter

Тази информация е от 2013г.

Врачански ученици се запознаха с традиционните български музикални инструменти


Младежки дом-Враца се включи в инициативата на община Враца по програмата за патриотично възпитание и в две поредни срещи запозна врачански ученици с традиционните български музикални инструменти.


Известният врачански фолклорист Пламен Герганов разказа за историята, произхода и значението на гъдулката, тъпана, гайдата и тарамбуката и тяхното приложение в различните фолклорни области в България. Лекциите бяха проведени в училище ,,Отец Паисий" и в етнографски музей във Враца с третокласници от ОУ ,,Св.св. Кирил и Методий". Всяко от децата имаше възможност да докосне и да разгледа тези дълбоко свързани с българския бит и култура музикални инструменти.

https://patriotichna2012.blogspot.com/2012/12/blog-post_20.html

HatshepsutTopic starter

Тази информация е от 2013г.

Момичета пресъздадоха обичая ,,Бръшленкьо"

Снимкa: © Община Враца


Автентичният народен обичай ,,Бръшленкьо", който е характерен за врачанския край, днес бе пресъздаден от момичета от СОУ ,,Никола Войводов". Възстановката е сред инициативите в Общинската програма за патриотично възпитание. Малките моми се събраха в къща от Възраждането в центъра на Враца. Домът, в който днес е офисът на Мемориален комплекс ,,Ботев път", бе подреден от домакините във възрожденски стил.

Гостите, сред които бе и заместник кметът Красимир Богданов, видяха как се събират момите, как се вият специалните китки с бръшлян, как всяка мома поставя белег на своята китка, послушаха песните им, порадваха се на сурвакарите, които дойдоха и чуха гадаенето по китките, с което всяка мома научи какъв ще е бъдещият й съпруг.

Красивият обичай в народния календар се е изпълнявал срещу Васильовден, което е в нощта срещу 14 януари. Възстановката ще бъде направена отново на 26 януари специално за учениците от СОУ ,,Никола Войводов".

https://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1023182

HatshepsutTopic starter

Тази информация е от 2013г.

Възстановка на седянка


Възрожденска къща във Враца подслони младежи на седянка. Инициативата бе част от Патриотичната програма на Община Враца, която има за цел да възпитава учениците в духа на националните традиции. Момите и момците символично приеха, че са на гости в къщата на баба Иванка Гацова, избрана неслучайно. Тя е била героиня, приютила и помогнала на Ботев четник, подобно на Баба Илийца. Иванка Гацова е живяла в село Челопек. От там бяха и част от участниците - възрастни жени, чиято задача е да наблюдават зорко младите да не преминат границата на приличието в своите задевки. Момите и момците бяха ученици от десети и единадесети клас на училище "Козма Тричков"-Враца.
 Преди години на седенките са се събирали младежи и девойки, за да си поговорят, докато вършат своята работа. Момите са показвали своите умения в приготвянето на различни ястия и погачи. С песни са предели или са плели чорапи, везали са изкусно чеизи. Младите си разказвали истории и дори играели на игри. По време на седянката в къщата на Иванка Гацова младите играха на "пръстен". У когото попадне, той трябва да разкрие кой му е на сърцето.
 Под ръководството на бабите учениците изработиха мартенички. Заедно с тях те пяха за любовта.
 Ръководителят на Мемориалния комплекс "Ботев път" Росица Кузманова каза, че младежите са проявили голям интерес към подготовката на седянката. "Имаше големи емоции. Те научиха много за бита на техните предци. Надявам се, че децата ще отнесат спомените си из България, а и в различните краища на света".

https://patriotichna2012.blogspot.com/2013/02/blog-post.html

HatshepsutTopic starter

Тази информация е от 2013г.

Римско пиршество във Враца


Възстановка на пиршество от времето на Римската империя бе направена в една от залите на Регионалния исторически музей във Враца като част от Общинската програма за патриотично възпитание. В ролите на домакините и гостите влязоха ученици от СОУ ,,Христо Ботев". Техен роб бе врачанският археолог доц. Нарцис Торбов. Пред гостите, дошли от различни провинции на Рим, той разказа за жилищата във вечния град, за особеностите на живота на богатите и бедните прослойки. Ученици от училищата ,,Христо Ботев" и ,,Отец Паисий" и Спортното училище, който присъстваха в залата, видяха как са изглеждали римските градове и жилищата в тях. Залата, в която богатите римляни посрещали своите гости се наричала ,,триклиниум", като думата идва от трите канапета (,,клине"), които били разположени около трапеза. В средата сядали господарите на дома, а около тях – гостите. За закуска се сервирали студени ястия – хляб, масло, сирене, плодове. Обядът бил с топли ястия, преди което на гостите се сервирал ордьовър – риба и маслини. С обяда не се сервирал алкохол, но обедите често преминавали във вечери, където виното било задължителна част от пира. На гостите се предлагали истински деликатеси, приготвени от петите на камила, езиците на славеи или пауни, гребените на петли. И всяка гозба съдържала поне 25 подправки. Римлянинът Марк Гавий Апиций събрал рецепти в 10 книги за кулинарното изкуство. Той бил толкова заможен, че когато научил от своите роби как богатството му се е ,,стопило" до равностойността на днешни 500 милиона долара сложил край на живота си, понеже се боял да не умре в бедност. Римляните полагали особени грижи и за съдовете, в които се поднасяли храните и напитките на трапезата. Те били с релефна украса и покрити с лак в различни цветове, като най-качествен бил черният. Римската империя просъществувала от I до края на IV в. сл. Хр.

https://patriotichna2012.blogspot.com/2013/04/blog-post_10.html

HatshepsutTopic starter

Тази информация е от 2013г.

Средновековна битка с мечове край прохода "Вратцата"


Бой с мечове като в Средновековието се разигра днес в местността ,,Градището" при прохода ,,Вратцата". Възстановката бе част от Програмата за патриотично възпитание на Община Враца. В древната битка взеха участие ,,войни" от врачанските училища ,,Христо Ботев", ,,Отец Паисий" и ,,Никола Войводов". Младите мъже бяха въоръжени с дървени копия на истински меч от Средновековието и с дървени щитове.

Запознаването с бойните умения на древните войни включваше и стрелба с лък, където своите сили пробваха и тийнейджърки. В надпреварата се оказа, че по-точни стрелци са момичетата. ,,Бойните умения са се усвоявали през целия живот. Няма как да стане идеално от първия път" - коментира археологът Александра Петрова от Регионалния исторически музей във Враца.
Днешните битки се радваха на голям интерес от страна на участниците, затова организаторите обещаха в близко бъдеще да бъдат организирани състезания между отбори от врачанските училища.

https://patriotichna2012.blogspot.com/2013/06/blog-post_3406.html

HatshepsutTopic starter

Тази информация е от 2013г.

Военното изкуство на траките и прабългарите
В Регионалния исторически музей във Враца бе направена презентация на тема ,,Бойното изкуство през Античността и Средновековието". Присъстващите видяха възстановка на бой с мечове, който бе поредната инициатива от програмата за патриотично възпитание на община Враца и Регионалния музей.

Археологът Александра Петрова показа оригинални оръжия, извадени от фонда на музея. Те са намерени в Северозападна България. Мечовете са тракийски, римски и от Средновековието. Дървените мечове и щитове са прототипи на оригиналните.
На лекторията присъстваха ученици от спортното училище, от СОУ ,,Христо Ботев", ,,Никола Войводов" и ,,Отец Паисий". От музея предвиждат такива възстановки да се правят занапред и в местността ,,Градище". Учениците от ,,Никола Войводов" пък се похвалиха, че снимат всяко мероприятие на музея и скоро ще подредят фотоизложба.

https://patriotichna2012.blogspot.com/2013/06/blog-post_5.html

HatshepsutTopic starter

Тази информация е от 2013г.

Деца хапнаха хляб на жарава

Преди дни в къщата-музей ,,Баба Илийца" в Челопек се проведе урок с ученици от у-ще ,,Козма Тричков" във Враца. Темата на проявата бе ,,Млякото и хлябът от кухнята на нашите баби". В къщата на ,,Баба Илийца" във врачанското селце тинейджърите имаха възможност да се запознаят с бита и традициите на хората от Челопек. Опитаха традиционни ястия като прясно изпечен хляб на жерава, сирене, мляко и бел мож.
Патриотичното възпитание продължи до ,,Ритлите" край Искърския пролом и Черепишкият манастир. Инициативата е част от програмата за ,,Патриотично възпитание" на Община Враца, мемориален комплекс ,,Ботев път" и проект ,,Е-краезнание, за да знаят децата ни" на библиотеката при читалище ,,Развитие 1869" – Враца.https://konkurent.bg/article/3826/deca-hapnaha-hliab-na-jarava

HatshepsutTopic starter

Тази информация е от 2014г.

Един добър пример от Добрич:

Уроци по българщина в Историческия музей


Регионален исторически музей - Добрич участва в проект ,,Български искрици". Всяка неделя, от 10.30 ч. във Възрожденското училище, което се намира в административната сграда в комплекс "Стария Добрич", ще се провеждат занимания с деца от добрички училища. Първото събитие е с участието на ученици от ОУ ,,Христо Смирненски" и СОУ "Св.Клмент Охридски". Уроците са отворени и за свободни посещения. Те ще продължат през цялата учебна година, като в края ще има и представяне на резултатите. Ще се търси и връзка с български училища в чужбина, където изложбата с произведенията и децата да гостуват.В проекта ще се обогатят знанията научениците за миналото на българите, за техните бит, култура и умения, и ще им бъдат преподадени елементарни умения за работа с дърво, кожа, текстил. По време на практическите занимания учениците ще бъдат разделени на две групи: момичета и момчета. Момичетата ще изработват салфетка, каре, книгоразделител, мини национални костюми, кукли, коланче, игленик, а момчета - стрела, кожена пунга, щит, шапка, терлици, колан с тока, средновековни играчки. През декември ще започне и поставянето на две театрални пиеси по Чудомир.

Проектът е по идея и разработка на Магдалена Петрова - управител на ,,Българска шевица". В екипа са включени обучителите Капка Кръстева, Анита Радева и Йордан Сивков, които преподават на децата история, везба и изработка на оръжия и аксесоари. В проекта са предвидени и посещения на тъкачницата в "Стария Добрич".https://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1357858

Powered by EzPortal