• Welcome to Български Националистически Форумъ.
 
avatar_История

Политиката в Сърбия

Започната отъ История, 25 Дек 2023, 21:57:42

0 Потрѣбители и 1 гостъ преглеждатъ тази тема.

ИсторияTopic starter

Докладчик на ЕП: Намесата на Русия в Сърбия е по наръчника на КГБ

,,Хулиганите, предизвикали безредици на снощния протест пред Общината в града, са свързани с властта", обяви докладчикът на Европейския парламент за Косово Виола фон Крамон, коментирайки вчерашните размирици при иначе мирна демонстрация на опозицията в сръбската столица Белград.

При тях, според сръбските власти, са пострадали 8 полицейски служители, двама от които тежко, а силите на реда са изчакали три часа, преди да реагират на провокациите.
Според Виола фон Крамон ,,това би се вписало в руската намеса."

Тя припомни т. нар. ,,титушки" - руски агенти в Украйна, които подкрепяха украинските служби за сигурност по време на управлението на Виктор Янукович, често представяйки се за улични или футболни хулигани, създавайки провокации и поводи за насилие и арести на проевропейските, а по-късно и антиправителствени политически митинги в Киев по време на т. нар. ,,Евромайдан" през 2014 г.
,,Това също би се вписало в руската намеса. ,,Титушките" приписваха насилието на протестиращите. Агенти провокатори. Класически наръчник на КГБ. Сега би било важно да се запази мирът от всички страни и да не се разпалва допълнително насилие", заяви Виола фон Крамон.

https://www.vesti.bg/sviat/namesata-na-rusiia-v-syrbiia-e-po-narychnika-na-kgb-6187283

Hatshepsut

Сръбски студенти обявиха 24-часова блокада на Белград


Стотици се събраха пред Философския факултет на Белградския университет

Сръбски активисти обявиха, че възнамеряват да блокират сръбската столица Белград на 29 декември, за да протестират срещу изборните измами.

Сръбските опозиционни групи оспорват резултатите от парламентарните и местните избори на 17 декември, на които партията на президента Александър Вучич е постигнала "убедителна победа", предаде АФП.

Основната опозиционна формация "Сърбия срещу насилието" съобщи, че етнически сръбски гласоподаватели от съседна Босна са били допуснати да гласуват незаконно в столицата.

Международните наблюдатели също съобщиха за нередности, а няколко западни държави изразиха загриженост за изборния процес.

Стотици протестиращи, водени от студентското движение "Борба", се събраха пред Философския факултет на Белградския университет с искане за преразглеждане на избирателните списъци.

"Обявяваме 24-часова блокада в петък, 29 декември", заяви активистът Иван Биелич по време на митинга.

Той припомни, че блокадата на Белград е започнала по обяд местно време, но тя ще бъде вдигната на следващия ден, за да може множеството демонстранти да се присъедини към друг протест - воден от група интелектуалци, артисти и известни личности, които призовават хората да гласуват преди изборите - насрочени за по-следващия ден.

Биелич призова множеството да се обади в Министерството на публичната администрация и да зададе "един въпрос: "Кога ще отворите избирателния списък?".

Дясната Сръбска прогресивна партия (СНС) на Вучич спечели около 46% от гласовете на парламентарните избори, докато водещата опозиционна коалиция си осигури 23,5%, според официалните резултати, които по международни оценки са постигнати с изборни нарушения.

Протестиращите издигнаха спорадични пътни блокади в Белград, призовавайки за анулиране на резултатите и провеждане на нови избори.

Кулминацията на протестите беше във вечерта на 24 декември, когато протестиращите се опитаха да щурмуват кметството на Белград, но полицията ги отблъсна с лютив спрей.

Демонстрантите счупиха прозорците на административната сграда на столицата и се опитаха да влязат вътре.

Междувременно белградски съд постанови четирима души, задържани по време на протестите, да останат в ареста за срок до 30 дни за "насилствено поведение на публично събрание".

Други шестима бяха ограничени до домашен арест по същите обвинения, а един човек беше освободен, се каза в изявление на Висшия съд в Белград.

Седмината арестувани демонстранти, които по-рано се признаха за виновни, получиха условни присъди до шест месеца затвор, се казва още в изявлението. На всеки от тях е наложена и глоба в размер до 20 000 сръбски динара (171 евро). /БГНЕС

https://faktor.bg/bg/articles/protestirashti-obyaviha-24-chasova-blokada-na-belgrad

Similar topics (5)

Powered by EzPortal