• Welcome to Български Националистически Форумъ.
 
avatar_Hatshepsut

Луковмаршъ 2022

Започната отъ Hatshepsut, 08 Яну 2022, 17:53:14

0 Потрѣбители и 1 гостъ преглеждатъ тази тема.

Добавени събития

Hatshepsut

Луковмарш 2022

Дата и час: 12.02.2022 г., 17: 30 ч.

Сборен пункт: София, пилоните пред НДК

Организатор: Български Национален Съюз

Ел. поща за контакт: info@lukovmarsh.info


Как открихме кампанията за Луковмарш 2022


Шести януари. Дата, която се превърна в традиция за всички свързани с Луковмарш. На този ден са родени Христо Ботев, ген. Никола Жеков и ген. Христо Луков, а на същата дата ни напуска едно емблематично име за българския национализъм – Илия Минев. Дългът към тяхната саможертва и величие продължава да вдъхновява националистите, правещи всичко възможно пламъкът на борбата да бъде предаден благополучно на идните поколения.

На мероприятието присъстваха националисти от най-различни възрасти: млади юноши (тепърва изграждащи своя характер в националното дело),  дългогодишни национални активисти (поддържащи пламъка жив и примерът ясен) и духовно-укрепени възрастни дейци, наблюдаващи с усмивка на лице своя труд, продължен и затвърден от своите наследнци в родолюбивото дело.

Церемонията бе открита пред паметника на Христо Ботев в Борисовата градина от Борис-Михаил попТодоров, който сподели възхищението си от подвизите на националните ни стожери.

Той подчерта великата саможертва на нашите предци, 200 четника изправящи се срещу милионната, мултикултурна империя на султана. Съзнаването на сигурната  смърт и жертвата в името на народа е подвигът, който е пример за подражание днес. Чрез кръвта на Възрожденците се изписаха страниците от новата история на нашата България.

Луков бе представен като олицетворение на римската сентенция qui desiderat pacem, praeparet bellum. Бяха споменати бранителите на българската чест – легионерите.

Преклонение и възхищение бяха произнесени по адрес на ген.Никола Жеков – победил по всички фронтове армиите на Сърбия, Румъния, Русия, Великобритания, Франция, Италия, Гърция...

Засвидетелствана бе любовта към примера за всеки националист – Илия Минев и неговата извървяна безропотно Голгота, към отдадения дълг на Отечеството.

Накрая попТодоров проговори от името на присъстващите младежи, готови да вземат дейно участие в народното дело. Той сподели своите преживявания от изминалата година в БНС и увери присъстващите в това, че младежта е готова да поеме по пътя на техните по-големи братя, дори да се стигне до тежка борба срещу силите, изправящи се на пътя на национализма.

Водачът на софийската организация Пламен Димитров допълни речта на младия националист. Той подчерта отговорността и необходимостта от това да запазим паметта жива. Бе споделена идеята на мероприятието – връзката между различните генерации български националисти. Поколението на Жеков и Луков, вдъхновено от възрожденския дух на Ботевото поколение, предало борбата за свобода и народно творчество на поколението на Минев. Последното успяло, с цената на големи жертви и страдания, да съхрани паметта на миналото и да го предаде на новата генерация родолюбци, започнала от нулата.

Димитров разкри малко известен факт относно генерал Никола Жеков и връзката му с младото легионерско движение. Факт, който днес е забулен от времето – Жеков е човекът защитник и доайен на СБНЛ, подпомогнал софийските легиони да се нанесат в първия си щаб. Луков на свой ред обиква младите българи, решени да променят България към по-добро. Той е техен наставник в борбата, той предава миналото на съвремието, което трябва на свой ред да го посвети на бъдещето. Илия Минев е човекът, който се заема с тази тежка отговорност и макар комунистическата диктатура и издевателствата над него, успява да разпали пламъкът на родолюбието.

След речите бяха поднесени цветя пред монумента на Христо Ботев. Поклонението продължи с церемония на паметника на Илия Минев, намиращ се в градинката "Баня Лозенец", между булевардите "Евлоги Георгиев" и "Черни връх".

Тук говори Тодор Щраков, който наблегна на подвига на Минев, успял да съхрани любовта към народа чиста, макар всички опити на комунистическата власт да пречупят духа му в затворите. Отбеляза се пагубната чистка, която са се погрижили да сторят управляващите комунисти. Стотици хиляди българи, обичащи своята Родина, убити, забранени, изчезнали, обвинени в престъпления, които не са извършили. Днес бихме ли могли да живеем както тогавашните националисти? Захвърлени полу-живи в някоя яма, в някоя килия или поробени, неспособни да извървим няколко крачки по улицата без да ни следят?

Щраков обърна внимание и на факта, че днешното поколение националисти черпи вдъхновение от подвизите на тези стотици хиляди български герои, изстрадали във времето. Ясно увери той, че колкото зависи от младите националисти ще бъде сторено в името на предците и в името на бъдещето, на новите поколения.

Последен говори Цветелин Пенков. След като предишните активисти бяха разяснили личностите, на които е посветено мероприятието, бе време да се проговори от сърце за положението, в което се намира БНС и неговите дейци днес в съвремието.

Властта поставя националистите на едно стъпало с престъпници, убийци и терористи. Полиция следи изкъсо всяка крачка на българите, като че ли ще сторят нещо нелегално. А единствено чисти помисли и любов към народа са изпълнили сърцата на родолюбците.

Но управляващите винаги са се страхували пред човек, който е изпълнен с ясна идея, с ясни цели и е готов да страда, да умре и да се прероди в името на своята идеология и любов.

Такъв човек е бил и Илия Минев. Влязъл в килия като младеж, излязъл като старец. Но непоклатим, непобедим, издържал мъченията на убийствената система.

Под светлината на горящите факли бяха поставени цветя и бе запазена минута мълчание.

Мероприятието бе закрито от Пламен Димитров, който благодари на присъстващите и ги покани на лекция в централния щаб на организацията на тема "Ген.Христо Луков – живот и дело".

Заяви се, че лекцията ще бъде интересна не само за по-младите националисти, които все още не са така добре запознати с личността на Генерала, но и за всички онези, които преди години са я посещавали. Много нови, интересни факти и случки от живота на ген. Луков, открити в архивите наскоро ще хвърлят още по-ярка светлина върху величието на този български герой и ще разкрият в още по-голяма дълбочина неговата пълна отдаденост на българския народ.

https://www.lukovmarsh.info/

FELDMARSCHALL

Това ще е 20ти юбилеен Луковмарш. :laugh:

Hatshepsut

В София се проведе лекция за живота и делото на генерал Луков


На 15 януари се проведе лекция, целяща да запознае присъстващите по-подробно с личността на един от най-отдадените синове в новата история на България. Събитието е част от кампанията за Луковмарш. Както бе обявено, лекцията започна малко след 18:00, когато посетителите бяха пристигнали в щаба на БНС и се бяха настанили.

Лекторът бе Пламен Димитров, който и предишни години е водил много от лекциите посветени на Генерала. Тези лекции през години са били провеждани в много различни градове из България и дори отвъд днешните предели на Родината, в градове, в които все още има българи, като например Битоля през 2019 г. През годините процесът по издирването и съживяването на забравени спомени и факти свързани не само с ген. Луков, но и с много други български герои и организации не е спирал. Това прави и лекцията от 15 януари по-специална, защото за пръв път бяха представени невиждани досега снимки и документи свързани с живота на Луков.

Лекцията бе хронологична и започна с разглеждане на семейството на ген. Луков и средата, в която той е израснал – среда на смели воини и отдадени националисти. Бяха представени снимки на бащата на Христо Луков – Никола (Кольо) Цонев Луков, който е бил най-младият опълченец на Шипка, едва на 18 години той участва в боевете там. Разказа се и за чичовците му – генералите Христо Цонев Луков и Иван Цонев Луков, които участват и имат огромни заслуги във войните за национално обединение. Бяха показани не само снимки от военните години на Луков, но и единствената му позната днес снимка като дете.

Трудностите, които Ньойския диктат налага, са години, в които си проличава непримиримостта на ген. Луков. Бяха разказани интересни истории за неговите опити да опази колкото се може повече от българското въоръжение, като по този начин прескочи диктата и ограниченията му.

За годините му като министър на войната бяха прочетени спомените на множество негови съвременници и бяха представени различни фотографии от периода. Изключително интересни бяха снимките от кулминацията на целия труд на Луков като министър на войната – парадът на Гергьовден през 1937. Пламен Димитров наблегна и върху близостта между националистите и генералите от Царство България, която е била по-голяма отколкото сме свикнали да си мислим.

Накратко бе представен и Съюзът на българските национални легиони, в лицето на който ген. Луков вижда най-близки съмишленици и съратници. Тази младежка националистическа организация вижда в силната личност на генерала един авторитет, около който те могат да се обединят. Изключителният организационен опит, знания и отдаденост на Христо Луков успяват да превърнат съюза в най-голямата непартийна националистическа организация и на практика да премахнат комунистическите и антинационални влияния в университетите и училищата.

В лекцията бяха представени и невиждани досега снимки от полицейската и медицинска експертизи от подлото убийство на Генерала. Лекторът добре разказа за последиците от това предателско деяние и какви са били мислите на съвременниците му тогава.

В последната част на лекцията Пламен Димитров наблегна над това, че въпреки големия си авторитет и позиции, генерал Луков винаги е живял скромно и никога не се е страхувал от смъртта, въпреки предложенията на легионерите да бъде охраняван, което е показателно за неговата увереност в правотата на делата му.

Димитров завърши лекцията със заключението, че въпреки опитите на новата власт да ликвидира всякакъв спомен за Луков и други достойни български синове, оцелели легионери и съвременни националисти се обединяват в общата кауза той да бъде възроден и честван.

http://www.lukovmarsh.info/

Пешо

 За БНС е ясно, че не са нацисти. Чужденците, които присъстват на марша какви са? Никаква информация за тях не мога да видя в интернет.

Hatshepsut

Вече почти 20 години сънят на всички врагове на българския национализъм не е спокоен. Сякаш бяха пророчески думите на проф. Любомир Владикин, които пише само няколко дена след подлото убийство на ген. Христо Луков през 1943 г.:
"И мъртвият генерал Луков стана, за враговете на националистична България, по-страшен, отколкото беше живият."

Верни на завета на Генерала и твърдо решени да продължим негово дело, и тази година ще докараме до истерия либерали, марксисти, глобалисти и безполови човечета. За пореден път ще покажем на цялата тази антинационална кохорта, че усилията и крокодилските им сълзи са напразни, защото не само, че не ни отказват, а ни мотивират още повече в нашата дейност. И ако преди 79 години успяха да го убият физически, то духът му няма да могат да заличат.
Вече имаме две спечелени дела срещу Столична община относно организирането на Луковмарш през 2022, така че не съществува никаква легална форма, под която да бъде спряно нашето шествие. Затова отсега може да си освободите 12 февруари и да се подготвите заедно да почетем паметта на ген. Луков!

Очаквайте скоро още подробности относно марша и кампанията преди него.
Следете за това редовно нашата страница и каналите ни в социалните мрежи:
Сайт: http://www.lukovmarsh.info/
Фейсбук: https://www.facebook.com/lukovmarsh
Телеграм: https://t.me/BNSIYI
Инстаграм: https://www.instagram.com/bgnsnet

https://www.facebook.com/events/1228585354298079

Panzerfaust

Цитатъ на: Пешо - 19 Яну 2022, 20:37:21За БНС е ясно, че не са нацисти. Чужденците, които присъстват на марша какви са? Никаква информация за тях не мога да видя в интернет.
Бих отговорил кратко - националисти.

Hatshepsut

Луковмарш 2022 - рекламен клип

Луковмарш 2022 ще се проведе на 12.02.2022. Мотото на тази година ще бъде "Помни миналото, бори са за бъдещето".


Panzerfaust


FELDMARSCHALL

Тази година Дянко Марков навършва 100 години. Живи и здрави може би ще организираме нещо по този повод. Само да е здрав човека до неговия юбилей - 4 октомври 2022г. :laugh:

Hatshepsut

Как премина лекцията за историята и борбата на СБНЛ


Лекцията озаглавена "Съюза на българските национални легиони – Историята на една борба" с лектор Звездомир Андронов, се състоя в централния щаб на Български Национален Съюз на 29 януари от като част от кампанията за Луковмарш 2022.

Пъстротата на слушателите, техните различия в професията, във възрастта и в ежедневието, не попречиха да се обединят под един общ знаменател – родолюбиви български националисти, които желаят да опазят спомена за предците жив.

Малко преди началото на лекцията бе изложен личният архив на водача на БНС и тазвечершния лектор – всичката налична литература за СБНЛ и легионерите, писана за и по време на тяхната съдба в бурните времена на междувоенния период, комунистическата диктатура, животът в емигрантство и измамния преход, който закри червената епоха и позволи на старите издеватели над народа да пребоядисат цвета си, подготвящи своя син деспотизъм.

Мнозина се възползваха с интерес от този жест – да се докоснат до оригиналните вестници и брошури, съставяни от легионерите – като напр. в. "Прелом", в. "Легионер", "Нашата борба", "Легионерският светоглед", "Нашата програма и нашето движение" и пр.

Почетен гост на мероприятието бе проф. Никола Алтънков, автор на книгата "Нарекоха ги фашисти", познаващ лично и работил с част от легионерските водачи; пример за подражание на младото поколение националисти.

В началото на лекцията Звездомир Андронов сподели с аудиторията предисторията на легиона, а именно организацията "Родна Защита". Или както ги нарече самият лектор – "бащите на легионерите".

Първоначално легионерите изграждат своите редици като университетска корпорация – младежко движение на "Родна защита", наречено Съюз на Младежките Национални Легиони. В последствие, когато набират самочувствие и популярност, решават да тръгнат по собствен път и да се отделя в самостоятелна организация, чието има през 1935 година се променя на Съюз на Българските Национални Легиони.

Лекторът представи на публиката обосновано историческо изложение за етимологията на думата "легионери", емблемите на организацията и техният символизъм. Думата "легион" е с латински произход и значи многочислена бойна група. Но всъщност легионерите се кръщават на легията на Г. С. Раковски. Доброволческите отряди на Раковски, минавайки пред пруското консулство в Белград, били поздравени от пруския консул и от сръбските войници с възгласа "Да живее България и българският легион!". Помежду си българските войници се наричали "Български легион" и "легионери".

Последваха историята за емблема, връзката между легионерите и другите национални организации като "Ратничество за напредък на българщината", Всебългарски съюз ,,Отец Паисий" и "Бранник", връзката между офицерството и легиона и ген. Никола Жеков като доайен на движението.

Социалният въпрос, който е от изключителна важност за СБНЛ, също бе разгледан. Най-силно негово отражение е възгласът на легионерите: "За национално могъща и социално справедлива България".

Иван Дочев и неговата връзка с ВМРО, последвалото емигрантство и неговото завръщане в Родината след 10 ноември 1989 г. станаха обект на лекцията към нейния край.
В частта за СБНЛ и комунистите се споменаха огромните жертви, претърпели легионерите. Избити, изчезнали, осъдени в затвори и концлагери, изселвани и преследвани. Но все пак издържали на мъченията и борещи се за освобождение дори в затворите и лагерите.

Лекторът разказа историята на Иван Григоров, неговата борба с комунисти, демократи и всякакви антибългари; неговото запознанство с Андронов и тяхното дългогодишно приятелство. Голяма част от архива си, свързан с годините борба на СБНЛ, Григоров завещал на водача на БНС и оттам започнало преданието на идеологията и любовта към Родината.

Звездомир Андронов завърши с призив към националистите да помнят миналото на своите предци и чрез изучаването му да бъдат достойни наследници на най-многобройната националистическа организация в историята на България – Съюза на Българските Национални Легиони.

https://www.lukovmarsh.info/

Hatshepsut

#10
Луковмарш не може да бъде спрян

За пореден път бяха направени неуспешни опити да бъде спрян Луковмарш. Разговор с лидера на БНС - Звездомир Андронов.


Hatshepsut

Репортаж от лекцията "СБНЛ - Историята на една борба"

На 29 януари 2022 г. в Централния щаб на Български Национален Съюз се проведе лекция на тема "Съюза на българските национални легиони - Историята на една борба". Лектор бе водачът на БНС Звездомир Андронов.
В краткото видео може да добиете представа от атмосферата, при която премина лекцията.


Пешо

#12
Тези шведи са националисти, ама в същото време социалисти. Видях подобни знамена на шествието в София от клипове на БНС.

Neo-nazis on the rise in Sweden | DW English

Източник: https://www.youtube.com/channel/UCknLrEdhRCp1aegoMqRaCZg

Hatshepsut

За пореден път в столицата се проведе Луковмарш


Луковмарш и антифашистко шествие в София

Мотото на шествието в памет на генерал Христо Луков  е "Помни миналото, бори се за бъдещето". В последните две години шествието е забранено със заповед на столичния кмет Йорданка Фандъкова. Именно заради това малко след 18 часа кметът на София прекрати провеждането на шествието. Като по закон, в такива случаи, участниците са длъжни да се разотидат,  съобщи NOVA.

Това наложи събралите се пред пилоните на НДК да се разпръснат в три лъча към локации, за които имало издадено разрешение - храм "Св. Неделя", пл. "Македония" и "Попа". След това участниците от трите лъча се събраха пред къщата на генерал Луков, където запалиха традиционните факли.Часове по-рано противници на Луковмарш организираха антифашистко шествие в центъра на София.

То премина под мотото "Без нацисти по улиците". "Не!" на фашизма, ,,Не!" на безразличието, ,,Не!" на омразата и ,,Не!" на ,,Луков марш" казаха противниците на шествието на националистите, организирайки антифашистко шествие, което тръгна от градинката пред сградата на бившата Централна баня. Те твърдят, че през миналата година сме станали свидетели на многобройни провокации и физически нападения от страна на членове на националистически и неонацистки организации и визират атаката над Бургас прайд и "терористичните закани навръх Нова година".

Междувременно от ГЕРБ излязоха с позиция против провеждането на Луковмарш.

"Днес, след забрана през две последователни години, позорът наречен "Луковмарш" отново поведе своето мрачно шествие в центъра на София. Този факт може да бъде определен единствено като срамен регрес и тотална деградация в борбата с антисемитизма и езика на омразата от страна на правителството на Кирил Петков. ГЕРБ остро и категорично осъжда състоялия се поход на омразата.", се казва в нея.

"За съжаление срамното събитие и неговото провеждане не са изненада. Това е само тъжно, но логично следствие от трайната незаинтересованост по темата ,,права на човека", демонстрирана както от служебните управления на Румен Радев, но така също и от редовното на Петков. С отказа си да предприеме решителни действия срещу провеждането на "Луковмарш", кабинетът показа, че явно от промяна не се нуждаят порочни схващания, според които обществото трябва да бъде делено на расов, етнически и религиозен принцип. След години на усилена работа, през които България стана член на Международния алианс за възпоменание на Холокоста (МАВХ), прие работна дефиниция за антисемитизъм на МАВХ, стана една от първите пет страни в Европа, която назначи национален координатор за борба с антисемитизма, днес безразличието на управляващата коалиция връща страната ни в изходна позиция и заличава всеки, постигнат с много усилия, напредък в борбата с езика на омразата", добавят от партията.

По-късно относно позиция на ГЕРБ от МВнР отново заявиха, че приветстват сериозните усилия на МВР

и Столичната община за предотвратяване на Луковмарш. "Както многократно сме заявявали, включително и чрез официално съобщение през вчерашния ден, по улиците на София няма място за прояви, които насаждат антисемитизъм, расизъм, дискриминация, нетърпимост и омраза. Подобни прояви са несъвместими с ценностите, традициите и интересите на българското общество, и незаслужено помрачават образа на Република България", се казва в позицията.

"Водено от това разбиране, Министерството на външните работи и тази година предприе всички възможни мерки на институционално равнище за предотвратяването на т. нар. Луковмарш. Уверяваме, че ако бъде необходимо, такива мерки ще бъдат предприемани и в бъдеще", добавят от МВнР.

Вчера от "Продължаваме Промяната", БСП и ДПС също се обявиха срещу провеждането на Луковмарш.

От Посолството на САЩ в България по-рано днес изразиха подкрепата си към Министерството на външните работи на България, което се противопостави на провеждането на Луковмарш.

"Също така заставаме до своите съюзници и партньори от дипломатическата общност, гражданското общество и политическите партии в България, осъдили идеологията на омразата и нетолерантността, които маршът символизира. Необходимо е всички да се обединим срещу омразата, антисемитизма и призивите към насилие", съобщават те.

По-късно днес от Посолството на Израел в България също остро осъдиха провелия се "Луковмарш".

Посолството на Израел в България остро осъжда провелия се днес в центъра на София Луковмарш, въпреки положените усилия за предотвратяването му. Това се посочва в позиция на дипломатическата мисия.

"Луковмарш" е неонацистко шествие в чест на личност, пропагандирала антисемитизъм, ксенофобия и език на омразата, пише в позицията на посолството. Правото на свобода на словото не включва правото на продължаване на действия, насочени към насаждане на омраза и страх", допълват от дипломатическото представителство.

"Силните осъдителни изказвания срещу "Луковмарш" на българското Министерство на външните работи, както и на основните партии, представени в Народното събрание, трябва да бъдат последвани от конкретни действия, за да се забрани веднъж завинаги това ужасяващо събитие да бъде провеждано отново в бъдеще", посочват още от посолството на Израел у нас.

https://www.vesti.bg/bulgaria/lukovmarsh-i-antifashistko-shestvie-v-sofiia-6137952

Шишман

Странно но тоя марш е малко преди датата на която отбелязваме паметта на Левски. А големият ни народен юнак- национален герой е Левски не ген. Луков.

Hatshepsut

Цитатъ на: Шишман - 13 Фев 2022, 10:15:48Странно но тоя марш е малко преди датата на която отбелязваме паметта на Левски. А големият ни народен юнак- национален герой е Левски не ген. Луков.

Нищо странно няма, ген.Христо Луков е убит на 13 февруари 1943г., затова шествието се провежда около тази дата, в съботен ден.
А защо БНС честват именно ген.Луков, отговорът на този въпрос е даден отдавна - защото те се самоопределят като наследници на СБНЛ, организация, водена от генерала.

Similar topics (5)

199

Отговори: 1
Прегледи: 695

134

Започната отъ Hatshepsut


Отговори: 4
Прегледи: 811

1900

Започната отъ Hatshepsut


Отговори: 30
Прегледи: 819

1062

Започната отъ Hatshepsut


Отговори: 7
Прегледи: 1868

1533

Започната отъ Hatshepsut


Отговори: 14
Прегледи: 2446

Powered by EzPortal