• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

28 January 2022, 22:15:09

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
15540 Posts

Шишман
6001 Posts

Panzerfaust
1131 Posts

Лина
829 Posts

sekirata
264 Posts

Theme Selector

Members
  • Total Members: 172
  • Latest: zelenv9
Stats
  • Total Posts: 25,912
  • Total Topics: 1,412
  • Online Today: 257
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 0
Guests: 100
Total: 100

avatar_Panzergrenadier

Паметник на маестро Дико Илиев в София

Started by Panzergrenadier, 27 October 2021, 12:28:13

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Panzergrenadier

Има инициативен комитет, има дискусия, но пари за архитектурен проект за паметник на маестро Дико Илиев в София липсват. Композиторът, чиято музика (Дунавското хоро) звучи след новогодишното послание на Българския президент, все още няма паметник в София.

Това е проектът за паметник на Дико Илиев в Борисовата градина.

247466117_134269845621645_7100816937684107050_n.jpg

Panzerfaust

Инициативният комитет да открие банкова сметка и да започне да набира дарения. Въпреки, че каузата не е толкова популярна.

Panzergrenadier

Маестрото има бюст-паметник и читалище на негово име в Карлуково, родното му място, но един паметник в София е нещо друго. То имаше и договор с Виваком да се събират пари на дарители с кликвания, но нещата се провалиха...

Panzerfaust

Може би трябва да се дочакат малко по-добри дни, че сега икономически не са много добре нещата, а това се отразява и на дарителството.

Hatshepsut

"Дунавското хоро" – невидимата нишка, която свързва българите по света


Малцина знаят, че любимото на поколения българи ,,Дунавско хоро", което по традиция зазвучава във всеки български дом още в първите минути на Новата година, е написано една пролетна вечер.

Сякаш вдъхновено от новото начало в природата, то създава невероятното усещане за лекота и сила, която прониква във всяка клетка.

,,Дунавското хоро" е невидимата духовна нишка, която свързва милиони българи, независимо в коя точка на света се намират, за да укрепи чувството им за общност и родова принадлежност.

Танцуват го всички – и млади и стари, дори и неуверените в стъпките му, защото завладява духа и увлича с радостта, която струи от ритъма му и краката сами заиграват под музиката.


Бургас празнува 3 март, площад "Тройката" 2019

,,Наистина е любимото хоро на всички българи – отбелязва Ива Тодорова от организацията за култура и фолклор ,,Таратанци". – Станало ни е толкова близко, че не може да започнем Новата година без него. Играе се в цяла България, но по произход е северняшко. Името му идва от известната пиеса на композитора Дико Илиев, написана през далечната 1937 година. Хорото се среща под различни наименования, свързани с местностите по протежението на р. Дунав и Средна Северна България. Познаваме го и като Свищовско, Търновско, Северняшко, а стъпките му – пет напред и три назад подсказват колко е важно да бъдем винаги с две стъпки напред."

Не е случайно, че именно тази мощна сила, която се издига като всеобща молитва от танцуващите, има целителни пречистващи свойства. Енергията, която се завихря при изпълнението на хорото, прониква дълбоко в тялото на танцуващите, за да оформи красив кръг от стъпки, подобен на мандала, заплетена от живия човешки дух. Формите, които образуват стъпките на отделните български хора са открити случайно през 2014 г. от младите създатели на Фондация ,,Таратанци". По време на форум, организиран от сдружение ,,Обединени идеи за България", те откриват новаторски метод за изобразяване на българските хора, чрез графични фигури от стъпките им. Последователността е показана с цветове и цифри, така че всеки начинаещ да може да проследи движенията.,,Беше много интересно, когато завъртяхме стъпките на ,,Дунавското хоро". Знаем, че фразата му се повтаря и се изиграва в кръг и на графиката се получи изображение, което малко напомня вълните на Дунава. Всяка форма на хоро, която пресъздаваме си има фон от цветни линии, които показват метричната пулсация, а в случая линиите на ,,Дунавското хоро" са зелени и сини, за да показват размер 2/4. Това са и някои от типичните цветове на известните шевици в носиите на северняците."Разбира се, дигитализацията не е заместител, а покана към хората да отидат в залата и да се запознаят на живо с танцовия ни фолклор. От друга страна, това е и един своеобразен начин за съхраняване на стъпките на застрашените от изчезване български хорà, които са слабо известни и не се играят масово. Затова организацията решава да възпроизведе графичните форми на колкото може повече хорà и да ги дигитализира, като до момента така са съхранени 40 български хорà от познатите ни над 300.Радостното е, че все повече млади хора се обръщат към народните танци, за да се свържат с българския корен.

,,Може би е някак кодирано вътре в нас и дори да не сме сигурни в точните стъпки, ритъмът ни води – посочва Ива Тодорова. – Редом с правото хоро, ,,Дунавското" се е превърнало в хороводен химн, който всички знаем. И ако искаме да разкажем на някой чужденец за фолклора ни, особено на празник, няма как да не му представим ,,Дунавското хоро".

Тази година ,,Таратанци" спечели европейската награда за културно наследство ,,Европа Ностра" за дигитализирането и съхранението на българските хорà. Отличието е голям стимул и заслужено признание за труда им, посветен на обединението на българите и съхраняване на българското духовно наследство.https://bnr.bg/radiobulgaria/post/101579274/dunavskoto-horo-nevidimata-nishka-koato-svarzva-balgarite-po-sveta