• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

25 October 2021, 16:26:56

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
14334 Posts

Шишман
5793 Posts

Panzerfaust
1033 Posts

Лина
794 Posts

sekirata
263 Posts

Theme Selector

Members
Stats
  • Total Posts: 24,241
  • Total Topics: 1,374
  • Online Today: 170
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 1
Guests: 34
Total: 35

avatar_Hatshepsut

Преброяване 2021

Started by Hatshepsut, 04 September 2021, 21:46:31

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Hatshepsut

Преброяване 2021


Националното преброяване на населението и жилищния фонд започва на 7 септември и ще продължи до 3 октомври, припомня Moreto.net

От НСИ обявиха какви данни ще попълваме в електронната преброителна карта. Електронната преброителна карта съдържа въпроси в четири основни раздела – адрес, жилище, домакинство и население. Петият раздел – временно присъстващи лица, се попълва единствено в случай, че по време на преброяването в жилището има хора, които обичайно не живеят там – например гости за няколко дни. Образец на картата в хартиения й вариант можете да видите на следния линк:

https://census2021.bg/wp-content/uploads/2021/06/karta_jilishta_16str_obrazec.pdf

Електронната карта съдържа същите въпроси, с изключение на информацията за сградата.

С една преброителна карта се брои едно жилище и всички хора, които обичайно живеят в него. Повечето въпроси са затворени – отбелязва се само верният отговор.Електронна преброителна карта - инструкция

Събират се данни какво е жилището – държавно, общинско или частно, колко е неговата площ и колко стаи има, дали има изолация и енергоспестяваща дограма, достъпно ли е за хора, които са трудно подвижни и т.н. Разделът за жилището се попълва без значение дали сте негов собственик, наемател или ползвател.

В следващия раздел се попълва информация за броя на лицата и домакинствата, които обитават жилището. Домакинство може да бъде едно лице, което живее само или повече лица, които живеят заедно и имат общ бюджет. В едно жилище може да има повече от едно домакинство, например двама студенти, които живеят в един апартамент, но нямат общи разходи.

Трябва да попълните данни и за всяко едно лице в жилището. Добре е да започнете с главата на домакинството или друго пълнолетно лице. Попълват се имената на хората и техните ЕГН, трябва да се определят отношенията на всеки към всеки в рамките на домакинството – напр. ако в едно жилище живеят семейство с две деца и баба, и ако глава на домакинството е мъжът, отношението на жена му към него е съпруга, на децата – син/дъщеря, на бабата – родител (ако му е майка) или друго неродствено лице (ако му е тъща).

Следват въпроси за етническа принадлежност, майчин език, религия. При отговорите на тези въпроси човек се самоопределя. Има и възможност да посочи ,,не мога да определя" или ,,не желая да отговоря". В този раздел е и информацията дали учите и работите, къде и какво работите, как се придвижвате до училището или работното си място.

Всички данни, които попълвате в преброителната карта, са защитени и по закон могат да се използват само за статистически цели, не се предоставят на други институции и не могат да бъдат използвани за доказателство в съда.

https://www.moreto.net/novini.php?n=445604

Hatshepsut

Онлайн преброяване 2021 – практически съвети


От днес започва преброяването през интернет и ще продължи до 17 септември. След това преброители ще обикалят всяко жилище и адрес, за да преброяват лично всички. Ако сте сте преброили електронно, достатъчно е да им дадете кода, който ще получите по мейл. Това, освен че пести време, ще намали и контакта, което е важно в сегашните условия.

Преброяването става на тази страница:

https://www.e-census2021.bg/smartcensus/landing

Регистрирате се с мейл, ЕГН и лична карта. Мейлът за потвърждаване на регистрацията може да се забави няколко минути, също както и този с кода накрая. Важно е в преброителната карта да въведете адреса, в който действително живеете, а не там, където сте регистрирани.

Ако адресът не може да бъде намерен автоматично - например ако сте въвели на ръка описание - ще излезе карта, на която на ръка ще трябва да поставите отметка къде се намира. Това няма да е толкова лесно за някои, но за съжаление е било единственото решение в редките случаи, които не адресите не съвпадат с регистрите.

Също така да преброите само хората, които наистина живеят там - не близки, които обичайно живеят в чужбина или в друго жилище. Според чл. 39 до 41 от Закона за преброяването всички данни, събрани от тази анкетна карта или по друг начин за целите на преброяването, са статистическа тайна, не могат да се използват за друго, няма да бъдат предоставяни на други органи и не могат да се използват като доказателства пред изпълнителната или съдебната власт.

Съветът ми е да проверявате внимателно данните, въведени на всяка страница. Има възможност да се връщате и поправяте, но само преди да сте натиснали "Запазване" на последната страница. За сметка на това доста от информацията се добавя автоматично - например дата на раждане или родствените връзки. Нещо, което може да затрудни някои, е квадратурата на жилището и конкретно на стаите, които се използват за живеене. Това са всички без килер, коридор, офис и прочие. При точката какво се отоплява, може да въведете максимално число обитаемите стаи плюс кухнята, ако е отделна стая.

Не забравяйте да си копирате и номера, който ще ви излезе накрая. Би трябвало да го получите по мейл, а може да влезете в портала и да го откриете в профила си - натискате на човечето горе вдясно и после "Профил".

В рамките на преброяването ще има допитване, търсещо отговор на това както ни кара да останем или да напуснем България, както и дали, колко и кога искаме деца. То ще се проведе сред 44 000 случайно избрани адреса и цели да даде представа какви са настроенията в страната.

Преброяването като цяло е изключително важно за редица аспекти от живота ни. Основа е на неща като планирането на бюджета, изследвания, влияещи на инвестиции, и изборния процес. Възможно е дори да доведе до преразпределение на мандатите в парламента.

Най-вече обаче ни дава представа какво е положението в страната и помага да оборим заблуди. Преди 10 години показах графики за етническия състав на населението на база предишното преброяване. Данните от преброяването са в основата на анализите ми за раждаемостта от последните 50 години, детските надбавки и бедността и смъртността и как я сравняваме през годините. Помогна и при показване на данните за българчетата, родени в чужбина.

Редовно има критики за това как се провежда преброяването, как се следи населението и дали въобще числата отговарят на истината. При последното преброяване наистина имаше корекция надолу в населението и тя беше с 1.82%. Това е в рамките на статистическата грешка и близко до корекцията, която се наблюдава в Германия например при тяхното преброяване. Описал съм вече проблемите на германците с броенето на диаспората ни. Особена критика имаше също към въпросите за самоопределянето - че всеки можел да пише каквото си иска. Това всъщност е идеята на "самоопределяне". Не може преброителите да вървят по къщите и да пришиват етнос и определения на хората пред тях.

Заради пандемията по-широкото навлизане на интернет услугите у нас и информационната кампания на НСИ се очаква този път значително повече хора да се преброят през интернет. Ще е значителен успех и показателно за интернет грамотността ни, ако успеем да достигнем 50%. Доста обаче се съмняват в това. Ако имате възможност, може да помогнете и на близките си да се преброят, за да им спестите време и излишен контакт с преброителите.


Допълнение - 7 септември 10.00 ч


За съжаление, се забелязва, че сайтът им се претоварва сутрин и вечер покрай рекламните кампании, течащи по медиите. Имайте търпение, тъй като някои проверки и записи отнемат известно време.

https://www.dnevnik.bg/analizi/2021/09/07/4250493_onlain_prebroiavane_2021_prakticheski_suveti/

Hatshepsut

Аз вече се преброих по електронен път, отне ми 30 минути  :smile-1:
Поради хакерските атаки от отминалите дни реших да изчакам до днес и да се регистрирам в неработно време, рано сутринта. Не срещнах никакви затруднения, нито имаше проблеми със сайта.

FELDMARSCHALL

И аз се преброих тая сутрин, ама имаше егати тъпашките и безсмислени въпроси. :lol:
Преди 10 години на предишното преброяване пак се преброих електронно, но нямаше толкова много излишни въпроси и стана много по-бързо. :huh:

Panzerfaust

Аз също се преброих, и също съм на мнение, че 2011 беше по-добър въпросника.

Лина

Вие много добре споделихте тази информация тук, но тъй като ме домързя да се преброя оставих това на преброител. И днес пристига едно момче .............. нещо ме притесни у него и не посмях да му кажа егн-тата на хората у дома, т.е. дадох му измислени. И сега не знам дали реално ще ни преброят или не.  Ама не мога да си дам имената и егн на някой просто така, ами ако изтегли някой кредит на мое име! Сега се чудя дали преброителя, ако разполага с кода може да види данните на гражданите от неговия район дето са се преброили онлайн - за това няма да се преброя и през системата?!
Те така трудно намериха хора за това преброяване, че всеки, който се е явил са го взели. Пък аз нали съм леко луда  :laugh:  все подозирам хората в разни работи – и ми хрумва, че ако съм един престъпник бих станал преброител – хем ходят по хората да видят какво има за крадене, хем как се заключват, хем да знаят къде работят, че и егн-то.....
Funny Funny x 2 View List

FELDMARSCHALL

1. Не сте длъжни да допускате преброителя вкъщи. Анкетата може да се направи и на входната врата (това е заради противоепидемичните мерки и ограничаване на контактите).
2. И при предишния преброявания е било същото с личните данни и други неща, така че не знам от какво се притеснявате...

Странно при мен се преброих още на 16 септември, записах си кода на едно листче, но никой все още не е идвал да ми го вземе. Какво да правя ако до 3 октомври не се появи никой да вземе кода ? :huh:

Panzerfaust

Аз моя код съм го залепил на вратата, няма как да дежуря 24/7 и да чакам преброител.

Лина

Quote from: FELDMARSCHALL on 26 September 2021, 09:18:43Странно при мен се преброих още на 16 септември, записах си кода на едно листче, но никой все още не е идвал да ми го вземе. Какво да правя ако до 3 октомври не се появи никой да вземе кода ? :huh:


То значи нашия ще излезе супер сериозен, въпреки че си сложи слънчеви очила в тъмното предверие и трудно попълваше картата, та взех че я попълних  аз )))
Той си е оставил телефона на информационна бележка във входа с цел хората да му се обадят и да му кажат кода си.