• Welcome to Български Националистически Форумъ.
 

The best topic

*

Posts: 13
Total votes: : 2

Last post: 29 October 2022, 06:17:26
Re: Най-великите империи by Hatshepsut

  • Конфликтът между Русия и Украйна 5 0 5 1

Конфликтът между Русия и Украйна

Started by Hatshepsut, 22 April 2021, 07:20:29

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

На чия страна сте в конфликта между Русия и Украйна?

На страната на Русия
1 (12.5%)
На страната на Украйна
7 (87.5%)
Неутрален съм
0 (0%)
Нямам мнение по въпроса
0 (0%)

Total Members Voted: 8

HatshepsutTopic starter

Смъртоносен дъжд за руската пехота в Украйна


Пакетите с ракети за меки цели вече се намират в Украйна

Метеорологичната прогноза за руската пехота в Украйна предвижда за следващите седмици смъртоносен дъжд, а причината е в новите модификации на ракети, които Съединените щати ще предадат на Киев, коментират военните наблюдатели, които следят трафика на въоръжение към Украйна.

Вашингтон вече обяви изпращането на 18 нови пускови установки HIMARS, но новината не само в това, а в боеприпасите, с които ще стрелят комплексите и, които вече се намират на бойното поле в Украйна.

Досега украинската армия разполагаше с ракети GMLRS M31A1 / M31A2 с 90-килограмова бойна глава тип Unitary. Това е стандартната високоексплозивна бойна глава, която позволява удари по цели на разстояние до 85 километра. Украинската армия ги използваше за разрушаване на големи руски складове за боеприпаси в Харковска и Херсонска области.

Нови ракети за комплектите HIMARS ще поразяват пехотата. Ukraine Weapons Tracker съобщава за това, че Киев е получил алтернативна модификация - M30A1, която се различава от предишните M31A1/A2 по алтернативната бойна глава със 182 000 предварително формовани сфероидни парченца от стомана/волфрам и по това, че проектирана да се използва срещу ,,меки цели".

Тази модификация позволява локално унищожаване на живи цели, подобно на забранените касетъчни боеприпаси, но за разлика от тях са лишени от техните недостатъци - големия брой невзривени след изстрелване боеприпаси, които могат да представляват заплаха както за цивилни, така и за войници.

Бойната глава експлодира точно над избраната цел, например над формирование на руската пехота или струпване на група от леки превозни средства и ефективно ги ,,неутрализира". Мястото на употребата на тези глави след това е безопасно както за цивилни, така и за украинските войници, които биха влезли на неутрализираната територия.

Експертите твърдят, че това е идеалното оръжие за справяне с многобройни части на руската армия. През следващите месеци на фронта се очаква да се появят стотици хиляди нови войници, които ще бъдат изпратени там като част от голямата мобилизация. Ракетите M30A1 ще бъдат неприятната изненада, която ги очаква в Украйна.

Досега според открити източници САЩ са предоставили на Украйна 16 пускови установки HIMARS, а Германия и Обединеното кралство са предоставили общо 11 верижни версии на тази система M270 MLRS. Други 18 комплекта HIMARS от друг пакет за помощ на стойност 1,1 милиарда долара скоро ще пристигнат в Украйна.

https://offnews.bg/sviat/smartonosen-dazhd-za-ruskata-pehota-v-ukrajna-sasht-dostaviat-na-kiev-786238.html

HatshepsutTopic starter

Зеленски: Зачистката на Лиман приключи


Володимир Зеленски, президент на Украйна

Прочистването на Лиман от последните руски части, които продължаваха да водят улични боеве в града, вече приключи.

"Към 12,30 часа днес прочистването на града напълно приключи. Слава на Украйна", обяви президентът Володимир Зеленски в кратно видеообръщение.

Все още не е ясно каква част от петте хиляди руски войници там са успели да избягат, но серия от видеа от мястото показват, че много от нашествениците са били избити или са се предали на ВСУ.

Веднага след като падна Лиман украинските сили продължиха настъплението си в към Луганска област. Новата цел вероятно са Лисичанск и Северодонецк, които са подложени на обстрел от украинската артилерия.

Паралелно с това ВСУ стартира и мощен удар в Херсонска област. Там вече е превзето населеното място Золотая Балка, а според руските военни кореспонденти армията им със сетни сили удържа Давидов брод. Отбелязва се, че украинците имат огромно превъзходство и като жива сила, и като техника.

https://offnews.bg/sviat/zelenski-zachistkata-na-liman-prikliuchi-786274.html

FELDMARSCHALL

От началото на септември украинците направо размазват орките. Явно уж офанзивата в Херсонска област е била отвличаща маневра, а реалната цел е била Харковска област и като цяло източна и югоизточна Украйна. :bravo:

HatshepsutTopic starter

Украинците пробиха на север от Херсон


Украинците пробиха руските отбранителни линии по западното течение на Днепър

Украйна постигна пробив в отбраната на Русия на север от Херсон. През последните няколко часа специалисти в сферата на отбраната, следящи отблизо събитията на фронта, потвърдиха, че украинските сили са освободили ключовото село Золотая Балка, като така са открили нов фронт за атака срещу руските сили, намиращи се на запад от Днепър.

Смята се, че руските окупатори са се прегрупирали край Дудчани, но вероятно не разполагат с необходимите време и ресурси, за да устоят на украинския устрем. Според някои източници украинците вече са освободили населените места на север от Дудчани.

За връщането под украински контрол на някои от селищата - като Хрещенивка - вече има безспорни доказателства.В публичното пространство се разпространяват съобщения на панирани руски войници, които твърдят, че Дудчани е превзет и че под заплаха е дори намиращият се отвъд Днепър град Нова Каховка.

Последните твърдения тепърва предстои да бъдат потвърдени или отхвърлени. От началото на септември насам Въоръжените сили на Украйна предпочитат успехите на бойното поле да изпреварват горделивите постове в социалните мрежи.

Но все по-сигурно изглежда, че контраофанзивата в Херсон не е била просто хвалба за успешното настъпление в Харковската област. И че руските сили на запад от Днепър ще трябва да се подготвят за тежки дни и нощи.

https://clubz.bg/128035

HatshepsutTopic starter

ВСУ навлезе в Луганска област, напредва към Лисичанск


ВСУ напредват към Лисичанск

Лошите новини за руските нашественици в Украйна валят една след друга.

"Украинските военни успяха да пресекат административната граница на Луганската народна република и да се закрепят по направлението на град Лисичанск", заяви т. нар. представител на републиканската народна милиция Андрей Мачорко.

Новината все още не е потвърдена от украинска страна.

Киев наложи информационно ембарго за медиите, военните кореспонденти и блогърите непосредствено преди да започне контраофанзивата в началото на септември. Тази политика очевидно дава резултат, защото успехите на фронта са факт, а информацията за тях идва основно от руските пропагандисти, които нямат абсолютно никакъв интерес да възхваляват ВСУ.Михайловка.

Междувременно в Телеграм се появиха снимки от село Михайловка в Херсонска област. Там пред паметника в центъра на населеното място украински боец позира със жълто-синьото знаме, а текстът под снимката е ироничен и гласи "В Михайловка не се случва нищо". Още вчера ВСУ превзеха съседното населено място Золотая Балка.

Малко по-късно днес се появиха снимки как е освободено и село Миролюбивка. На кадърът украински войник забива знамето на съвета в населеното място. И това събитие не е потвърдено от официален Киев.Миролюбивка.

Украйна си върна и село Шийкивка в Харковска област.

Настъплението на ВСУ в Херсонска област продължава, потвърждават руските военни кореспонденти в региона. Един от техните популярни Телеграм канали "Рибаря" описва без ентусиазъм създалата се ситуация:

За момента руските сили не успяват да предприемат контраофанзива и да си върнат загубените позиции край Золотая Балка. Поради лошото време през миналата нощ боевете на практика затихнаха и руската военновъздушна авиация не можа да действа.

Сраженията се подновиха на сутринта.

На Криворожкия участък на фронта от 2 октомври частите на 128-а бригада, заедно с 60-а бригада и 17-и отряд на ВСУ, провеждат настъпление по направлението Крешченовка-Шевченковка.

В хода на бойните действия, с огнева подкрепа от други украински части от района на Трудолюбовка, украинските формирования са се консолидирали по протежение на пътя Нововоронцовка - Новоалександровка.

Частите на ВСУ се опитват да напреднат към Дудчани, но руските сили отблъскват настъплението. Между Золотая Балка и Дудчани се водят артилерийски двубои. В окупираните позиции ВСУ изграждат опорни пунктове.

Украинските формирования със силите на съставни батальонно-тактически групи възнамеряват да се консолидират в района на Дудчани с последващ достъп до фланга на руската групировка в Олгинския сектор, за да осъществят оперативното ѝ обкръжаване.

В същото време трябва да очакваме, че ще продължи атаката срещу руските позиции в посока Новопетровка и Давидов брод на Андреевско направление.https://offnews.bg/sviat/vsu-navleze-v-luganska-oblast-napredva-kam-lisichansk-786376.html

HatshepsutTopic starter

ЛНР: Украинците нахлуха на територията ни. На път са към Лисичанск


Украйна освободи Борова - последния голям харковски град под руска окупация

Украинските сили са пробили отбранителните линии на самообявилата се сепаратистка Луганска народна република (ЛНР) в Източна Украйна и са на път към Лисичанск. Това обяви представителят на местната милиция Андрей Марочко в "Телеграм".

В канала "Операция Z" се съобщава, че "въпреки загубите Въоръжените сили на Украйна успяха да прекосят административната граница на ЛНР и са се закрепили в посока Лисичанск".

След това е цитиран Марочко.

"В момента тези сили имат голям проблем с логистиката и са под постоянен обстрел от нашата артилерия и от руските ВВС", уверява той.

Русия често подценява смъртните случаи в своите редици и надценява броя на убитите украинци. Когато бе обявена частичната мобилизация, министърът на отбраната Сергей Шойгу посочи, че едва 5937 са загиналите руснаци на фронта. Ситуацията за Украйна била много по-трагична - 61 207 мъртви и 49 368 ранени.

Затова твърдението на Марочко може да бъде прието с известна доза скептицизъм.

"Луганската народна република" (ЛНР) бе анексирана от Русия на 30 септември. На тази дата руският президент Владимир Путин подписа декрет заедно с лидерите на ДНР, ЛНР, Херсон и Запорожие, въз основа на който четирите украински територии бяха присъединени към Руската Федерация. Между 23 и 27 септември в окупираните земи бяха проведени фалшиви референдуми, които бяха осъдени от международната общност. По данни на руските власти над 97 процента от жителите на ЛНР са пожелали да бъдат анексирани от Русия. 

Украйна освободи Борова - последния голям харковски град под руска окупация

Тревожни постове на руски блогъри като Игор Гиркин в "Телеграм" разкриха поредния украински успех на фронта - освобождаването на Борова. Това бе най-големият харковски град под руска окупация. В социалните мрежи се появи снимка на усмихнати украински войници с местни жители, която впоследствие бе локализирана в Борова.Качено в Интернет бе и видео от украинци, които влизат в село, намиращо се на 10 км източно от Борова.

Дългосрочната цел на тази част от украинската армия вероятно е да атакува Кремина от север. Окупиралите го руснаци вече се бранят от изток и юг от украинските сили, които преди два дни освободиха Лиман.

Така при повече късмет през следващата седмица може да очакваме сериозно украинско настъпление в Донецк.

https://clubz.bg/128060

HatshepsutTopic starter

Руският терорист Стрелков: И Суворов да се прероди, не може да спре настъплението на ВСУ


Руският терорист Игор Гиркин-Стрелков

Известният руски терорист Игор Гиркин-Стрелков публикува серия от прелюбопитни коментари в профила си в Телеграм за хода на военните действия. Според него сега ситуацията е такава, че дори и да се прероди митичният пълководец Суворов, то и той не би могъл да спре настъплението на ВСУ в Луганска област.

А въпросният генералисимус Александър Суворов (1730 г.- 1800 г.) е известен с това, че през целия си живот няма нито една загубена битка.

"Лично аз познавам само един човек, който би могъл да бъде поставен начело на фронта в северната част на ЛНР в момента с гаранция, че ще успее да спре настъплението на противника. При това няма как да стане веднага, но след седмица-две... В момента дори Суворов едва ли ще успее да поправи всичко, което ни "натресе" сегашното командване", написа Стрелков, който е бивш министър на отбраната на ДНР и един от лидерите на сепаратистите в Донбас през 2014 г.

Според него работа в момента може да свърши единствено полковник Владимир Василиевич Квачков, който е чест гост в предаванията на Стрелков.

"Но Кремъл никога няма да се съгласи на такова назначение. Те могат да "узреят" за подобна стъпка само когато НАТО стигне до Волгоград и когато вече ще е късно за каквото и да било", твърди терористът, който е основният заподозрян за свалянето на малайзийския Боинг през 2014 г. на борда на който загинаха почти 300 души.

Стрелков потвърждава, че ВСУ са започнали настъпление по река Днепър на Херсонския фронт и че през нощта са превзели село Золотая Балка. Също така и че на лиманско направление украинските сили продължават напред и атакуват в посока Кремена и Сватово.

Тежки боеве се водят край Торское и Терни. Нашите войски все още не са могат да стабилизират фронтовата линия, твърди Гиркин-Стрелков.

Според него обаче основният и най-важен проблем е, че вече е станала очевидна борбата за власт в командването на руската армия.

"Рамзан Кадиров, подкрепен от Пригожин (б. ред. - Евгений, лидер на т. нар. ЧВК Вагнер и известен като готвача на Путин) "атакува" генерал Лапин (командващия на източния фронт) за това, че е предал Лиман, макар че последният най-вероятно е виновен само заради това, че не се погажда със самия Кадиров, тъй като Лапин първоначално не е отговарял за защитата на Лиман. Неговите части са били изпратени на помощ от друг участък на фронта, а и са били изпратени твърде късно. Имаше и директни обвинения срещу началника на Генералния щаб Герасимов (те, по мое лично мнение, са много по-обосновани). Косвено - нанесен е удар по шперплатовия маршал (Шойгу), чието оставане на поста начело на Министерството на отбраната най-сетне става нетърпимо за всички онези, които са крайно незаинтересовани от поражението в тази война", казва Стрелков.

https://offnews.bg/sviat/ruskiat-terorist-strelkov-i-suvorov-da-se-prerodi-ne-mozhe-da-spre-n-786271.html

HatshepsutTopic starter

В Русия почнаха да търсят виновни за пораженията в Украйна


Критиките към руския военен министър Сергей Шойгу и шефа на Генералния щаб Валерий Герасимов стават все по-шумни и нищо чудно те да понесат отговорност за пораженията в Украйна

След като въоръжените сили на Украйна /ВСУ/ освободиха ключовия град Лиман в Донецка област, близкото обкръжение на Владимир Путин - чеченският лидер Рамзан Кадиров и собственикът на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин, побърза да хвърли вината за поражението върху руското военно командване, което не е в състояние бързо да реагира на изостряне на ситуацията. Това пишат анализатори от Американския институт за изучаване на войната (ISW). Атаките срещу командването обаче се превърнаха в косвена атака и срещу самия Путин, който е отговорен за решението не само да не укрепва Лиман, но и да се опита да го задържи на всяка цена.

Кадиров остро разкритикува руското военно командване за поражението и заяви, че Русия трябва да използва всички достъпни средства, включително ядрено оръжие с малка мощност, за да окупира целите Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област. Той поиска командващият войските на Централния военен окръг генерал-полковник Александър Лапин да бъде уволнен и изпратен на фронта, за да изплати с кръв поражението в Лиман. Кадиров посочи още, че причината за поражението е и непотизмът на Валери Герасимов, началник на Генералния щаб на руските въоръжени сили. Пригожин подкрепи Кадиров в критиките към военното ръководство. А за руските генерали написа: ,,Всички тези мръсници – с автомати, боси на фронта".

Американският институт за изучаване на войната и британското разузнаване смятат, че този натиск може скоро да бъде използван за пренареждане на висшето военно командване.

"Техните изявления оттекнаха шумно в руското информационно пространство. Те разбиха наратива на Кремъл, който се опитваше да смекчи удара от поражението в Лиман. До тяхното изявление близките до Кремъл медии се бяха съсредоточили върху надеждата, че новомобилизираните войски и евентуалните подкрепления ще могат да удържат линията на фронта и даже да минат в контраатака. След това централните медии веднага подхванаха изказванията и в стремежа си да ги опровергаят, на практика увеличиха критиката към висшето военно командване в ефир", смятат анализаторите. Те отбелязаха изказването на бившия командващ на Южния военен окръг на РФ Андрей Гурулев, който открито обяви, че няма логично обяснение защо е изоставен Лиман.

"Федералните тв канали окачествиха изявленията на Кадиров против Лапин като "доста резки", а руските военни кореспонденти твърдят, че руското министерство на отбраната носи голямата отговорност за поражението, а Лапин е талантлив генерал, който даже не е командвал Лиманския гарнизон", пишат анализаторите.

Руското министерство на отбраната обяви, че изоставянето на Лиман е тактическо отстъпление поради заплаха от обкръжение. Командващият групата ,,Център" и Централния военен окръг генерал-полковник Александър Лапин ръководи изтеглянето на войските.

Сегашното изтегляне на войските не е първото за Лапин - през март той даде заповед за изтегляне на руските войски от Суми и Чернигов след неуспешна атака. Но тези решения, макар и болезнени за руските власти в политически смисъл, не могат да се нарекат тотални провали. Лапин спасява войските, като ги изтегля от места, където ситуацията се е развила неуспешно. В Лиман повече от пет хиляди души можеше да бъдат обкръжени и обречени на унищожение или плен.

Лапин обаче нашумя и с друго - той награди и сина си за смелостта и героизма, проявени при окупацията на Черниговска област, точно в деня на изтеглянето на войските от там.Още по-интересна е реакцията на министерството на отбраната, което не посмя да защити генералите Герасимов и Лапин от критиките на Кадиров и Пригожин.

"Кадиров и Пригожин открито нарушиха руските закони и трябва да бъдат задържани за дискредитация на руската армия. В Русия вече са образувани 80 наказателни дела и почти 400 административни за далеч по-меки изказвания. Но законите в Русия действат срещу блогърите, а гангстерите могат да "убиват" военните, както си искат", написа украинският военен кореспондент Юрий Бутусов.

Източник на влиятелния Телеграм канал ВЧК-ОГПУ в Съвета за сигурност съобщава, че вече е изготвена аналитична записка за незадоволителното придвижване на руските войски в северното (Харковско) направление. В нея пише, че една от причините за неуспехите е кадровата политика в Министерството на отбраната, където назначенията на командни длъжности се извършват на принципа кум-земляк, а не на база реален боен опит и заслуги. Дава се пример, че Лапин е земляк на Герасимов (родителите им са съседи в Татарстан). Лапин се провали с командването на армията в Сирия, която претърпя сериозни щети в жива сила и техника. Ситуацията беше коригирана от генерал Суровикин, който спешно беше изпратен да замени Лапин (Суровкин получи званието Герой на Русия за успех в Сирия).

Лапин обръща голямо внимание на взаимодействието с медиите, като не представя реалното състояние на нещата, пише още в записката. "Резултатите от боевете в Лиман бяха предопределени още през втората десетдневка на септември, когато един от отрядите на БАРС, състоящ се от слабо обучени и въоръжени под обичайното ниво доброволци от "Трансгаз" (280 души), беше изпратен да подсили северната група. Тази част бе разбита, като загуби 22 убити, 15 ранени, 9 безследно изчезнали. 6 души, водени от командир с чин полковник, са пленени", пише още в записката.

Преди време зам.началникът на Генералния щаб на ВСУ Алексей Громов съобщи, че около 30–40% от руските генерали и офицери са отстранени и разследвани, а военният министър Сергей Шойгу и началникът на Генералния щаб Валерий Герасимов запазват постовете си само формално. Причината е провалът на стратегическите планове за превземането на Украйна. Путин пък вече няколко пъти сменя командващите различните направления на украинския фронт.

Интересен детайл е, че началникът на украинския Генерален щаб Валерий Залужни, който има основен принос за обрата във войната в Украйна, нееднократно е заявявал, че подробно е изучавал трудовете точно на Валерий Герасимов и го смята за един от най-умните военни командири в Русия.

https://segabg.com/hot/category-the-war/rusiya-pochnaha-da-tursyat-vinovni-za-porazheniyata-ukrayna

HatshepsutTopic starter

Победата в Лиман - само начало за Украйна?


Украинската победа в Лиман може да сложи началото на края на руската окупация на тази част от Източна Украйна, смятат анализатори. Но всичко зависи от много фактори, включително от есенните дъждове.

В Украйна започнаха есенните дъждове, а именно те могат бързо да променят хода на войната и да повлияят на това колко от окупираните от руснаците територии ще могат бъдат освободени до края на годината. Дъждът превръща обширни райони в мочурища, в които тежката военна техника лесно затъва.

"С настъпването на дъждовния сезон и размекването на почвите през есента верижните машини стават още по-важни", коментира германският експерт Нико Ланге. Той обаче няма никакво съмнение, че Украйна ще съумее да запази инициативата на терена.

От Лиман - към цялата Луганска област?

В последните дни на фронтовата линия се забелязват първите подкрепления от мобилизирани руски запасняци, посочва Ланге. Въпреки това Украйна успя да обяви пълен контрол над ключовия град Лиман, и то само ден, след като Путин официално обяви, че Москва анексира окупираните от нея украински територии.

От Лиман тръгват някои от основните маршрути за снабдяване на руските войски в Луганска област, които са в обсега на украинската артилерия. Още преди настъплението в града, военният анализатор Игал Левин коментира, че украинска победа там би била началото на края на руската окупация на тази част от Източна Украйна.

"Това отваря вратата към Северодонецк и Лисичанск", казва Левин за Дойче Веле. Възвръщането на тези райони би имало голям психологически ефект, тъй като те бяха завзети от руснаците с цената на много жертви. Но и Киев ще трябва да се подготви за загуби, предупреждава Левин. Оттам нататък украинските сили ще могат да си върнат обратно и по-малките селища Сватове и Старобилск. "Те са важни логистични центрове за Русия в тази част от фронта. Ако тези два града бъдат освободени, практически ще се разпадне и цялата фронтова линия там", добавя бившият израелски офицер.

20 000 руски войници са изолирани край Херсон

В Херсон, в Южна Украйна, към 20 хиляди руски войници изглежда са попаднали в капан западно от река Днепър. Снабдяването на руските части с продоволствия и боеприпаси е затруднено след като бомбардировки са повредили най-малко три моста на реката. А положението ще се влоши допълнително заради лошото време през есента.

Същевременно се увеличават индикациите, че руският президент Владимир Путин се меси все по-активно в работата на военните и е срещу изтеглянето на руските войски западно от Днепър - вероятно в противоречие със съвета на армейското командване. Командването на 49-а руска армия в Херсон бе прехвърлено на източния бряг на Днепър още през лятото.


От Лиман украинските части могат да стигнат до Северодонецк и Лисичанск

В същото време Кремъл прехвърля сили от северните части на страната към района на бойните действия в Украйна. По данни на американското специализирано издание "Форин Полиси" 80 процента от 30-хилядна руска войска, която преди е била разположена в района на балтийските държави и Южна Финландия, вече са прехвърлени в Украйна.

Не достигат нито войници, нито офицери

Експертката по Русия Маргарете Клайн от берлинската фондация "Наука и политика" предполага, че благодарение на Кремъл руските войски вече са на ръба на силите си - армията е понесла големи загуби. Респективно руските твърдения, че боеспособните са над един милион, са недостоверни. Реалният им брой е по-малък, смята Клайн.

Руската армия има и още един сериозен проблем, посочва израелският военен анализатор Игал Левин: не достигат командирите и започналата мобилизация няма да помогне в това отношение. След седем месеца офанзива в Украйна на Русия просто ѝ липсват способни командири, а "без добри командири броят на войниците е без значение".

https://www.dw.com/bg/pobedata-v-liman-samo-nacalo-za-ukrajna/a-63320612

HatshepsutTopic starter

Украйна настъпва бързо на два фронта


Украински военни позират пред фигура на златен ангел, намираща се край село Михайловка

След освобождаването на Лиман Въоръжените сили на Украйна /ВСУ/ продължиха ударно да настъпват, като разшириха бързата си офанзива на Харсковския фронт на изток и постигнаха най-големия си пробив от началото на войната на Херсонския фронт на юг. Настъплението на украинците на два фронта усложнява снабдяването на руските войски, а оттам - и тяхната отбрана.

Поражението край Лиман е важно от политическа гледна точка, тъй като дойде точно когато руският президент Владимир Путин провеждаше серия от официални мероприятия за анексирането на окупираните от Русия украински територии. Веднага след това мнозина обвиниха в некомпетентност командващия Централния военен окръг ген.-полковник Александър Лапин и началника на Генералния щаб на руската армия Валерий Герасимов. Настъплението на ВСУ идва и в навечерието на рождения ден на Владимир Путин, който на 7 октомври ще стане на 70 г.

След като овладяха Лиман на 1 октомври, ВСУ продължи да нанася удари по няколко направления. Основната линия на отбрана сега минава през градовете Кременна и Сватово. Първият се намира на 20 км източно от Лиман и украинските сили вече са на 10 км от него. Сватово е на около 40 км на север от Кременна. Градовете са свързани с Червена река, която е допълнително препятствие.

Ако се съди по онлайн картите, където се отбелязват бойните действия, и по съобщенията в социалните мрежи, ВСУ се придвижва към Сватово от два плацдарма на река Оскол в районите на Борове и Друречна.


Какво може да се случи на Източния фронт?Досега украинската армия не атакуваше градовете фронтално, дори когато те бяха слабо укрепени. Лиман бе първоначално обкръжен, а след това превзет. Да се щурмува Кременна от страна на Лиман е доста сложно - пътят минава между две гъсти гори, които ще са препятствие за тежката бронетехника. На юг от Кременна фронтът се извива - ВСУ държат фронт, който навлиза дълбоко в отбраната на руската армия по поречието на река Северски Донец, в центъра на който се намира град Белогоровка. За да атакуват от юг обаче, ВСУ ще трябва да преминат Северски Донец. Това е много сложна операция и успехът й зависи от това доколко руските войски са осигурили резерви и са се укрепили около града. Ако това не се е случило, в близките дни Кременна ще последва съдбата на Лиман. След това целта ще са Лисичанск и Северодонецк, за които се водеха дълги и кръвопролитни боеве само преди два месеца.

В района на Сватово украинските войски настъпват по-активно и според много украински и руски военни експерти именно там Украйна ще съсредоточи усилия, като обкръжи града. "ВСУ се опитва да излезе на пътя Кременна-Сватово в района на Краснопоповка, за да отреже комуникацията между градовете, която и сега е много рискована. Имам чувството, че врагът иска да остави Кременна за по-късно, а освободените от битката за Лиман сили да изпрати да се съединят с Купянската групировка ... в Сватово. Този град ще бъде основна цел на ВСУ в близко бъдеще," написа руският военен кореспондент Александр Коц.

Основната задача на руските сили в този район ще е да се опитат да спрат украинското настъпление. Проблемът е, че те нямаха достатъчно време, за да подготвят отбраната добре. Освен това руското командване ще трябва да се заеме с още една криза - край Херсон, като подготви за отбрана два града и пространството между тях.


Какво става на Южния фронт?На юг, в района на Херсон, настъплението на ВСУ се оказа не по-малко агресивно. Вероятно това е най-бързият пробив на украинците за цялата война.

В понеделник вечерта назначеният от руснаците "губернатор" на Херсонска област Владимир Салдо съобщи, че "батальоните на ВСУ в района на село Дудчани в Херсонска област планират да пробият до Каховската ВЕЦ". Това означава, че украинските сили са вече в този район и са подготвили атака. "Има селища, които са окупирани от украинските сили", каза Владимир Салдо. Според някои руски съобщения украинците вече са превзели Дудчани.

Няколко часа по-рано се появиха снимки на украински военни, позиращи пред фигура на златен ангел, намираща се край село Михайловка. За момента тази информация не е потвърдена от никого. Съобщението за атаката на ВСУ от Дудчани се появи в 17 часа, а снимката пред ангела - около 23 часа. Между градовете има 20 км, които ако се съди по съобщенията, украинските танки са изминали за 6 часа.

Преди това, в понеделник, украинският флаг се развя над село Миролюбовка. А украинският президент Володимир Зеленски потвърди, че украинските военни напълно контролират Архангелское, на север в Херсонска област.

От няколко източника постъпва информация, че в неделя украинските войски са влезли в селата Златна Балка и Крещеновка и атакуват Давидов Брод. Тези села се намират много по на север и северо-изток от Дудчани. Ако всичко това е вярно, ВСУ са успели да пробият руската групировка в района, по течението на Днепър. Говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков заяви, че "численото превъзходство" на украинските танкове е "забило дълбок клин" южно от Златна Балка.

Руските военни кореспонденти са убедени, че целта на украинците е град Берислав, който се намира на 10 км от Нова Каховка и на 50 км от Дудчани. Ако замисълът се реализира, това силно ще усложни положението на руските войски в Херсон. Настъплението от Давидов Брод ще разцепи руската групировка на две.

Освен оперативно-тактически цели, ВСУ може да постигне и стратегическа цел. От Нова Каховка започва Северо-Кримският канал. Един от резултатите от стремителното настъпление на руската армия през февруари 2022 г. бе окупирането на Нова Каховка и пускането на водата към Крим. Този канал бе прекъснат след анексирането на Крим през 2014 г. и пускането на водата бе важно икономическо и политическо събитие за Русия. Ако Украйна успее да го прекъсне отново, това ще е едно от най-важните и знакови събития в хода на войната.


----------------------------------------

Путин уволни още един генерал

Руският президент Владимир Путин продолжава хаотичните смени във висшите ешалони на въоръжените сили, които търпят фиаско под натиска на настъпващите ВСУ. РБК съобщава, че той е уволнил командващия Западния военен окръг, в който са съсредоточени почти 40% от сухопътните войски с обща численост 400 000 души. На мястото на ген.полковник Александър Журавльов е назначен ген.лейтенант Роман Бердников, който в миналото командва руската армия в Сирия.

https://segabg.com/hot/category-the-war/ukrayna-nastupva-burzo-na-dva-fronta

HatshepsutTopic starter

Институтът за войната: Украйна е разбила елитни руски части при пробиви в Херсонска област и Лиман


ВСУ са разбили части от "парадите на Червения площад", смятани за елитни бойни подразделения, предназначени за военни действия срещу НАТО и Украйна

Украинската армия е разбила елитни руски подразделения при пробив в Херсонска област на 2 и 3 октомври, съобщава в последния си доклад за бойната картина в Украйна базираният във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW). Според петима анализатори, изготвили доклада, през последните 48 часа ВСУ са продължили със значителните успехи в района на Лиман и в Херсонска област.

Геолокализирани кадри потвърждават руските твърдения от понеделник, за ,,нахлуване на Украйна" на територията на т. н. Луганска народна република, според ISW украинците са пробили границата на Луганска област в посока Кремина. Украинските успехи в северната част на Херсонска област и на Лиманския фронт са в голяма степен срещу подразделения на рускат армия, считани за едни от водещите или елитните конвенционални бойни сили на Русия преди войната. Има донесения, че части от 144-та моторизирана стрелкова дивизия на 20-та комбинирана оръжейна армия са се изтеглили от Лиман към тиловите позиции близо до Кремина преди 2 октомври, западни източници съобщават, че руснаците са се изтеглили на безопасни позиции на 140 километра от Лиман.

Руски източници съобщиха по-рано, че части от руските въздушнодесантни сили (ВДВ), в частност 76-та гвардейска десантно-щурмова дивизия действат в Херсонска област. И 144-та мотострелкова дивизия, и 76-та гвардейска десантно-щурмова дивизия преди войната бяха възхвалявани като едни от най-елитните сили на Русия и очевидните им неуспехи да задържат територия срещу големи украински контраофанзивни действия потвърждава предишната оценка на ISW, че дори най-елитните руски военните сили все повече деградират с продължаването на войната. Това явление беше видимо и при разпадането на 4-та танкова дивизия от 1-ва гвардейска танкова армия по-рано в контранастъплението край Харков.

Президентът на Руската федерация Владимир Путин продължава да търси изкупителна жертва за пораженията на фронта. Руският канал РБК, позовавайки се на близки до властите източници, съобщи на 3 октомври, че генерал-лейтенант Роман Бердников е заменил генерал-полковник Александър Журавльов като командир на Западния военен окръг (ЗВО). Досега, се оказва, че руските сили през последните няколко месеца в Харковска област са били без ясен командир, а самият Журавльов не е забелязван от известно време. Путин смени двама командири на западната военна групировка за две седмици. Кадровите промени на командни длъжности се оценяват и като възможен опит за предпазване на генерал-полковник Александър Лапин, командир на Централния военен окръг, който беше обвинен директно от чеченския лидер Рамзан Кадиров за разгрома при Лиман.

В сряда руската Държавна Дума одобри незаконните договори за присъединяване на окупираните територии към Русия, но в същото време официални лица в Москва твърдят, че трябва да остане граничният контрол между ,,новите територии" и Руската федерация. Със сигурност е запазена границата между окупирания Крим и окупирания Херсон, а руските власти продължават филтрационните действия по отношение на жителите на Херсонска област, които пътуват към Крим.

https://offnews.bg/sviat/institutat-za-vojnata-ukrajna-e-razbila-elitni-ruski-chasti-pri-probi-786438.html

HatshepsutTopic starter

Село след село, град след град: ВСУ освобождава Херсонска област, руснаците бягат


Нова Александровка

Украйна си върна стратегическия Давидов брод, руснаците се вайкат, че скоро ще им се наложи да учат украински език

Настъплението на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) в Херсонска област продължава в още по-бързи темпове. Руснаците панически отстъпват, за да избегнат обкръжение.

В последните си кореспонденции руските военни кореспонденти масово признават, че армията на РФ няма нито сили, нито достатъчно огнева мощ, за да спре настъплението на защитниците на Украйна.

Днес и то само до обед руските окупатори бяха изтласкани поне от пет селища в Херсонска област. Вероятно броят им е значително по-голям, тъй като става дума само за населените места, от които се появиха видеосвидетелства в Телеграм. Официален Киев продължава упорито да мълчи и поддържа политика на информационно затъмнение. Необявените успехите на ВСУ обаче се потвърждават от руска страна, което говори само за себе си.

Днес падна и Давидов брод - селище, което се смята за стратегически важно за настъплението към областния център. Украински бойци публикуваха видео, как развяват жълто-синия флаг от кула в селището.Естествено, настроението сред украинските бойци е приповдигнато. Ето и видео от освободеното Старосело.Видеата от село Богуславка са изключително трогателни. Там бойците от ВСУ бяха посрещнати от множество на площада като истински освободители. Хората ги чакаха с букети цветя и плакаха заедно с воините. След това заедно пяха украинския химн.В Новопетривка ВСУ украинските сили също бяха посрещнати със сълзи на очи, а местни жителки им донесоха ябълки с думите:

"Откога ви чакаме, юнаци!"Настроението на руските пропагандисти, естествено, е минорно. Корентарите им често се свеждат до "скоро ще ни се наложи да учим украински език".

Руският терорист Игор Гиркин-Стрелков в последните си публикации в Телеграм потвърждава, че руските сили на практика са избягали от фронта край река Ингулец и са оставили в ръцете на ВСУ редица големи селища в околностите на Давидов брод.

"Изоставихме ключовия Давидов брод, за който се сражавахме в продължение на два месеца. Също и редица големи села в околностите. Отстъплението продължава", пише той.

https://offnews.bg/sviat/selo-sled-selo-grad-sled-grad-vsu-osvobozhdava-hersonska-oblast-rus-786494.html
Love Love x 1 View List

HatshepsutTopic starter

ISW: Кремъл хвърля мобилизираните без подготовка директно на фронта


Кремъл вече изпраща мобилизирани руснаци да подсилят разбитите части на армията на Руската федерация. "Новобранците" не получават необходимата подготовка преди да отидат на фронта

Кремъл вече изпраща мобилизирани руснаци да подсилят разбитите части на армията на Руската федерация. "Новобранците" не получават необходимата подготовка преди да отидат на фронта. Това се казва в новия анализ за случващото се в Украйна на Института за изследване на войната (ISW).

Отбелязва се, че мобилизираните руснаци пристигат за подсилване на частите на 1-ви танков полк, 2-ра мотострелкова дивизия и 1-ва гвардейска танкова армия без обучение.

"До 24 февруари 1-ва гвардейска танкова армия се считаше за основната механизирана сила на Русия и фактът, че нейните части се подсилват от слабо дисциплинирани и необучени хора, означава, че дори най-елитните руски части са понесли значителни загуби в Украйна и поради това са все по-деградирали", се казва в доклада.

Анализаторите са убедени, че подобно подсилване на руската армия няма да увеличи бойната ѝ мощ.

Междувременно британското разузнаване съобщи, че през седемте дни, откакто президентът Путин обяви "частичната мобилизация", се наблюдава значително изселване на руснаци, които се опитват да избегнат призоваването. Макар че точният брой не е ясен, той вероятно надхвърля размера на общите сили за нахлуване, които Русия е използвала през февруари 2022 г.

По-богатите и по-образованите са основната част от лицата, които се опитват да напуснат Русия. Заради това, а също и заради успешно мобилизираните на фронта, се очаква ефект върху икономиката на Русия - недостиг на работна ръка и все по-засилващо се "изтичане на мозъци" от страната, посочват от разузнаването в Лондон.

На 21 септември руският президент Владимир Путин обяви мобилизацията на руските военнослужещи от запаса за войната с Украйна.

Украинският президент Володимир Зеленски подчерта, че обявената в Русия мобилизация е удар и по коренните народи на Крим, Дагестан, Кавказ и Сибир.

От вечерта на 21 септември в бурятските села се раздават призовки на мъже на възраст от 18 до 72 години с искане спешно да отидат в службата за набиране на войници.

https://offnews.bg/sviat/isw-kremal-hvarlia-mobiliziranite-bez-podgotovka-direktno-na-fronta-786034.html

HatshepsutTopic starter

Русия смята 3 от 4 области на Украйна за изцяло анексирани, без да ги владее


На картата се виждат анексираните територии в границите, в които са признати от руските власти с одобрението на двете камари на парламента

Русия смята за напълно анексирани три от четири административни украински области, които са в по-голямата си част окупирани.

Това се разбира от карта на влизащите "в състава на Руската федерация" (както административно нарича процеса Москва), публикувана от държавната агенция ТАСС малко след като Съветът на федерацията (сенатът на Русия) одобри анексирането. Тя показва анексираните територии в границите, в които са признати от руските власти с одобрението на двете камари на парламента.

На картата се вижда, че цялата територия на Донецка, Луганска и Херсонска област се смята за част от Русия ден след като посланията от ръководството не дадоха отговор дали Москва претендира за украинските области в целите им граници или само за земите, които контролира.

Това не се отнася за Запорожка област; отчита се, че в регионалната столица и територия, равна на около 20% от площта на областта, не се е състоял "референдум" за напускане на Украйна.

"Референдуми" имаше между 23 и 27 септември, а Русия съобщи, че във всички области, без Херсонска, подкрепата за "присъединяване" на териториите е близка до 100%.

Прави обаче впечатление, че Русия е включила в анексираните земи територии, които не контролира.

Дори към части от Луганска област - която е почти изцяло в руски ръце - Киев се готви да разшири контраофанзивата на изток, започнала миналия месец с освобождаване на голяма част от Харковска област. Въпреки това "Луганската народна република" (ЛНР), която Русия призна за независима дни преди да започне войната, покрива според картата цялата административна територия на Луганска област.

На юг една трета от Донецка област още е под украински контрол, а преди три дни бе освободен и стратегическият град Лиман, който се намира в нея. И тук цялата "Донецка народна република" е посочена като включваща Донецка област в административните ѝ граници, макар на нейна територия да се водят активни бойни действия.

Херсон също е направление на контраофанзива. Там украинският президент Володимир Зеленски съобщи за напредък на десетки километри на юг в някои части на фронта, както показва и най-новата карта на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW).

Вчера Кремъл даде разнопосочни сигнали как ще разбира границите на Запорожка и Херсонска област: прессекретарят му Дмитрий Песков обяви, че те ще се оформят в "консултации" с живеещите в тези райони.

https://www.dnevnik.bg/sviat/voinata_v_ukraina/2022/10/04/4398817_rusiia_smiata_3_ot_4_oblasti_na_ukraina_za_izcialo/
Angry Angry x 1 View List

HatshepsutTopic starter

Започна деокупацията и на Луганска област


Серхий Хайдай

Започна деокупацията на Луганска област, няколко населени места вече са освободени от нашествениците, съобщи ръководителят на военната администрация на Луганска област Серхий Хайдай във видеосъобщение в Telegram.

"Започна деокупацията на Луганска област. Няколко селища вече са освободени от руската армия, от руските окупатори", каза той.

Хайдай обаче не назова имената на тези селища.

Според него окупаторите разбират, че "ги разбиват", затова се опитват да минират всички пътища и сгради, доколкото е възможно.

"Не бягайте пред влака, не се опитвайте да се събирате вещи и да се връщате. Ще ви кажем кога ще можете и къде точно да се върнете. Необходимо е фронтовата линия да бъде преместена допълнително от ВСУ и едва тогава ще бъде възможно да се влезе в някои населени места", предупреди ръководителят на Луганската военна администрация.

Той отбеляза необходимостта от разминиране на територията, тъй като по-специално в Кременна окупаторите разпръскват мини, които са предназначени да осакатяват хора и да откъсват крайници.

Хайдай разказа и за доставянето на хуманитарна помощ в Белогоривка от Военно-гражданската администрация на планинския град заедно с благотворителната фондация "Ангели на спасението".

"За първи път посетихме селището след толкова много месеци на война. Разрушили са го до основи, но окупаторите никога не са успели да покорят хората там. 15-те местни жители най-накрая са свободни да излязат и се радват да видят своите", допълва той.

Снощи президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че украинските защитници са освободили редица населени места в южната част на страната.

"Нашите бойци се движат бързо и мощно", заяви украинският президент.

Появи се и видеозапис, на който се вижда как украинското знаме е издигнато в село Давидов Брод в Херсонска област.

Украинските въоръжени сили се приближават към Кременна в Луганска област. По пътя си към тази важна точка украинската армия освободи село Торское.

https://offnews.bg/sviat/zapochna-deokupatciata-i-na-luganska-oblast-786567.html

Similar topics (5)

Powered by EzPortal