• Welcome to Български Националистически Форумъ.
 
L

Какво произвеждаме?

Започната отъ long time ago, 29 Юни 2020, 10:45:02

0 Потрѣбители и 1 гостъ преглеждатъ тази тема.

long time ago

Допреди няколко години/надявам се и все още/ България беше на първите няколко места по производство на розово масло и слънчоглед.

В гр. Варна т. нар. западна промишлена зона си остана западна промишлена зона. Но от старите 7-8 завода останаха по-малки подразделения,все пак работещи. Не съм сигурен за Пивоварния завод, беше фалирал по едно време. В стария млекозавод доколкото знам правят сладолед. Винзавода знам,че работи. За безалкохолния завод не съм сигурен.
Работи с по-малък капацитет и завод "Метал" През 90-те работех там, изнасяха врати, заключващи устройства за Холандия, брави, катинари.
Комбинат "Електрон" е разделен на малки фирми, Елпром произвежда добри бойлери и готварски печки с 5 г. гаранция. Повечето от тези заводи дадоха много от халетата си под наем на по-малки фирми. Някои мои стари колеги стигнаха до пенсия само в тази производствена сфера. Да са живи и здрави!

За заводите на пристанището - корабостроителен и кораборемонтен не съм много сигурен как са. Правят се ремонти, преди няколко години бях чул,че се строят по няколко кораба годишно, дано да е така.

Завод "Дружба"/за шивашки изделия, дрехи/ доколкото знам го държаха италианци, но и тази информация е от преди няколко години. Работи.

Содовият завод в Девня май е на белгийски собственици. Работи.

Знам,че на доста места из България правим части за автомобилната индустрия.

Бях си купил едно диванче миналата година, правели ги в Добрич. 

Преди 2 дни говорих с един майстор по хидроизолации, оказа,се че нашата течна гума надминава по качество продукти на "Баумакс" и други вносни.

Отворих темата, защото това е прастарият начин за стабилизиране на всяка икономика- произвеждането, производство.

FELDMARSCHALL

Ами то точно последните 10тина години при омразните на някои хора управляващи се възстановиха голяма част от производствата. Бях споменал вече за войната в Сирия, че от нея направихме бая пари от производството на боеприпаси особено в заводите построени около Стара Загора, където и заплатите са много високи и гонят тези в София - говоря за работещите в тези фабрики.

Panzerfaust

Никога българската индустрия и българското селско стопанство не са били по-конкурентноспособни, от сега. В България се правят страшно интересни неща, но някои изобщо не са известни. Колко души например знаят, че в Панагюрище се произвежда военна и медицинска оптика на абсолютно световно ниво?

FELDMARSCHALL

Ами като ГЕРБ нямат министерство на пропагандата, така ще е. Да се учат от тия, които трябва. :aha:
Насред плявата и калинките има и достатъчно читави и кадърни хора в управлението, но те не са толкова гласовити и нахални и биват изтиквани на заден план от подлизурковците и нагаждачите. Но това е закономерност във всяка партия/организация и то не само в България, а по цял свят.

long time ago

Цитатъ на: FELDMARSCHALL - 30 Юни 2020, 00:28:58Ами то точно последните 10тина години при омразните на някои хора управляващи се възстановиха голяма част от производствата. Бях споменал вече за войната в Сирия, че от нея направихме бая пари от производството на боеприпаси особено в заводите построени около Стара Загора, където и заплатите са много високи и гонят тези в София - говоря за работещите в тези фабрики.
Кои са други възстановени производства освен оръжейните?

Panzerfaust

Машиностроенето също се възроди например.

FELDMARSCHALL

Това 120млрд БВП за последната година не пада от небето. Хайде сега го сравнете с най-силната година през комунизма (която си изберете) колко е било това БВП, когато сме имали към 1000 активни завода - дотирани от държавата (работещи на загуба), за да се каже че произвеждаме в извънземни размери, същите тези заводи неспазващи никакви екологични норми и отровили въздуха, земята и хората десетилетия напред. Много от тези работници в заводите бачкали къртовски преди 1989г. си отидоха овреме от тоя свят преди да навършат дори 50г.

long time ago

#7
Дай нещо конкретно за това какво и къде се произвежда, с голямата западна лъжица пак си се нахранил догоре. Нали сега Германия те дундурка, какво ровичкаш пак за времена, в които си ходел под масата. Не е нормално, разбери го. Ще ти мине живота в описание на едно време, в което не си живял даже.
Америка и прокурор ни обучи даже. Е...той май за нищо не става, освен за поръчки, но ако трябва пак ще го пратим натам.
Освен ако не го изгонят преди да навърши година на поста.
Dislike Dislike x 1 View List

Panzerfaust

Ами имаме много развита текстилна промишленост, хранително-вкусова промишленост и двете несравнимо по-качествени, отколкото при соца. Дрехите на "Рила" - не, мерси. Соц шоколадите - не, мерси.
Имаме добивна промишленост - Болен пищи срещу "Дънди". Също и "Асарел медет" е крупна добивна компания. Имаме софтуерни фирми. Казах ти за Панагюрище - оптични продукти. Автомобилни компоненти - в цяла България.

https://money.bg/economics/kakvo-iznasya-balgariya.html
Шишман

Цитатъ на: Panzerfaust - 23 Юли 2020, 15:32:31Ами имаме много развита текстилна промишленост, хранително-вкусова промишленост и двете несравнимо по-качествени, отколкото при соца.


Не мисля че  хранително-вкусовата ни  промишленост въобще е качествена. Храната в днешни дни по качество не може да се мери с тая при соца. Даже в Италия където храната е много качествена не може да се мери с храната от времето на соца.
Funny Funny x 1 View List

Panzerfaust

Явно не си виждал санитарно-хигенните норми през соца. Баща ми е бил на бригада като студент в консервен комбинат - циганките са пикаели в суровината, виждал го е с очите си. В сладкарниците, където бях малък - навсякъде мухи, кацаха по всичко. Масово се завиваха нещата във вестници с печатарското мастило с олово. И най-важното - соята е включена по БДС в малотрайните колбаси през соца, митът за хубавите кренвирши е смешен.
Сега имам възможност да избирам, вкл. и по-скъпи и качествени продукти. И най-важният показател - продължителността на живота е по-висока, така че толкова.
Thanks Thanks x 1 Agree Agree x 1 View List

FELDMARSCHALL

#11
Панцер, няма смисъл да им обясняваш толкова подробно. Документите ги има вече разсекретени за всичко през соца. 95% от предприятията са работили на загуба (дотирани), колкото да се каже че произвеждаме за 2 планети. То затова рухна комунизма по целия свят не само у нас, просто беше несъстоятелен в икономически план и нерентабилен. Природните ресурси на СССР поддържаха системата в целия лагер за известен немалък период от време, но беше ясно че това нещо ще има своя печален край, когато всичко работи на загуба и се помпат природните ресурси на макс. Един човек много добре го беше обяснил - когато стойността на произведеното е по-малка от стойността на вложените ресурси (ток, вода, работна сила и др. материали) в крайна сметка след известен период от време всичко рухва - това беше комунизма. :laugh:

Лонг тайм, казах ти да посочиш БВП-то за най-добрата година през комунизма и го сравни с днешното. И това в период, в който сме имали толкова много работещи заводи. Като не можеш да намериш аз ще ти кажа около 20млрд. в началото на 80те преди кризата в целия блок. 120 срещу 20 ако може да смяташ 5 пъти разлика, ама какво ли ти обяснявам. И няма нужда да съм живял тогава за да знам истината от безпристрастни и осведомени хора. Ние всички като не сме живяли през Втората световна война, това значи ли че нямаме право да я коментираме, както и историческите личности живели преди нас, понеже не сме били свидетели ? Ти на колко години беше в периода 1939-1945г. например ?
Не влизай в тона на плоскомислещите и не падай на тяхното ниво ако искаш да те вземат насериозно. И никаква Германия не ме дундурка, аз съм противник на политиката на еврейската подлога меркел. Това не е истинската Германия и това съм го казвал още преди 15 години.

long time ago

#12
Да бяхте направили като толкова ви се говори за преди и след 1989 г. една отделна тема и там да пишете, като толкова ви се обсъжда.

Тук целта беше друга.
Мисля,че достатъчно ясна е темата.
Тема в сегашно, не в минало време.

Не ми се драчи, но смятам че честото ровичкане в миналото е прекалено. Животът си минава.

Ето нещо интересно:
Във форума сме я има я няма 7-8 човека.
От супер развития капитализъм и демокрация в България двама от форумците какво работите? Охрана. Единия в Италия, другия в Русе.
Голямо охраняване пада в нашата България...

Защо останахте някак встрани от нашето развитие? Не се ли замисляте да напреднете по някакъв начин?
Бърборенето и писането почти всеки го може.
Но нещо по-добро не можете ли да вършите с главите си и ръцете си? Реален и истински въпрос.
Помислете върху това.

Лек ден!


Шишман

Цитатъ на: Panzerfaust - 23 Юли 2020, 23:36:44Явно не си виждал санитарно-хигенните норми през соца. Баща ми е бил на бригада като студент в консервен комбинат - циганките са пикаели в суровината, виждал го е с очите си. В сладкарниците, където бях малък - навсякъде мухи, кацаха по всичко. Масово се завиваха нещата във вестници с печатарското мастило с олово. И най-важното - соята е включена по БДС в малотрайните колбаси през соца, митът за хубавите кренвирши е смешен.
Сега имам възможност да избирам, вкл. и по-скъпи и качествени продукти. И най-важният показател - продължителността на живота е по-висока, така че толкова.
Такива бяха времената, но храната беше качествена, докато сега  не се яде.

FELDMARSCHALL

Разликата е че аз не обвинявам капитализма/прехода за собствените си успехи/неуспехи и за това какво работя в момента. Да, сега съм по-зле, имаше периоди в които бях и по-добре (в които работех по специалността си) и се надявам отново в близко бъдеще да тръгна в свои води, само че пак подчертавам аз не обвинявам държавата, Бойко Борисов, капитализма за моите несгоди или неблагополучия и търся грешките в себе си за да ги поправя. Един комунист/носталгик винаги ще се оправдава с прехода/капитализма за своите неуспехи и/или некадърност, защото е бил свикнал на привилегии през онзи период като партиен член (да не говорим за тези на по-високо ниво), когато всичко му е било поднасяно на тепсия. Е, сега времената са други и трябва да полага усилия за да постигне нещо, а не да се ползва от привилегиите които е имал в миналото. Преди време ви дадох пример с дворовете кочини на повечето българи, мръсотията и мизерията в пространства, които са частна собственост и отговорност за чистотата носят гражданите, а не общината/държавата. Кметът/ББ или някой министър ли трябва да дойде да ви почисти и подреди двора/дома ? Когато се научим първо да се вглеждаме в себе си виждайки своите недостатъци и стремейки се да се променим, и това го направят мнозинството от българите, тогава цялата държава ще дръпне нагоре и то с големи темпове.

long time ago

#15
Цитатъ на: FELDMARSCHALL - 24 Юли 2020, 13:24:22Разликата е че аз не обвинявам капитализма/прехода за собствените си успехи/неуспехи и за това какво работя в момента. Да, сега съм по-зле, имаше периоди в които бях и по-добре (в които работех по специалността си) и се надявам отново в близко бъдеще да тръгна в свои води, само че пак подчертавам аз не обвинявам държавата, Бойко Борисов, капитализма за моите несгоди или неблагополучия и търся грешките в себе си за да ги поправя. Един комунист/носталгик винаги ще се оправдава с прехода/капитализма за своите неуспехи и/или некадърност, защото е бил свикнал на привилегии през онзи период като партиен член (да не говорим за тези на по-високо ниво), когато всичко му е било поднасяно на тепсия. Е, сега времената са други и трябва да полага усилия за да постигне нещо, а не да се ползва от привилегиите които е имал в миналото. Преди време ви дадох пример с дворовете кочини на повечето българи, мръсотията и мизерията в пространства, които са частна собственост и отговорност за чистотата носят гражданите, а не общината/държавата. Кметът/ББ или някой министър ли трябва да дойде да ви почисти и подреди двора/дома ? Когато се научим първо да се вглеждаме в себе си виждайки своите недостатъци и стремейки се да се променим, и това го направят мнозинството от българите, тогава цялата държава ще дръпне нагоре и то с големи темпове.
Виждаме обратното сега. Политици, на които все другите са им виновни. Това доказва,че са създадени от бкп.

Колкото до собствения човешки път в живота и в професиите, във всякакво управление на държавата - съм убеден,че човек трябва да се труди. Това е едно от призванията ни като хора. И така съм правил винаги. Така изминават вече повече от три десетилетия.

Powered by EzPortal