• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

09 May 2021, 01:37:26

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
12752 Posts

Шишман
4941 Posts

Panzerfaust
792 Posts

Лина
710 Posts

sekirata
263 Posts

Theme Selector

Members
Stats
  • Total Posts: 21100
  • Total Topics: 1331
  • Online Today: 47
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 0
Guests: 39
Total: 39

ХАЙДУТИ - тема посветена на българското хайдутство

Started by Шишман, 15 August 2019, 16:47:09

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Шишман


 ГОЛЕМИЯТ ИНДЖЕ ВОЕВОДА
На 17 юни 1821г. геройски загива в сражение с турци в битката при Скулен, Молдова на река Прут - Стоян, наречен Индже войвода. Един от най-прославените български хайдути. Индже се е отличавал с големи организаторски заложби и смелост. Според предание се е опитал да организира бунт срещу турците в началото на XIX век. Най-значителна негова проява е участието му през 1810г. с Бимбеловци в заговор за основаване на българска самостоятелна държава в Странджа. Взема участие във въстанието в Дунавските княжества от 1821г. като хилядник, заедно с Кара Кольо.
Истинското му име е Стоян. Получава прякора си Индже (от турскиото ince, тънък) вероятно по времето когато е кърджалийски главатар на дружина в Стара планина, по време на феодалните междуособици в Османската империя от края на ХVIII век.
Според някои автори (Боев, 1956) родното село на Индже е Доганджа (днес на територията на Турция, близо до българското село Капитан Андреево).Според друга версия, описана в ,,Индже еничарина" (2006г.) от Денис Гийо, Стоян е родом от селата северно от Бакаджика. Според последните проучвания на доцент Милю Петров и Янка Велкова Милчева(1939-2011), Стоян Индже войвода е роден в с. Попово (Папазкьой), община Болярово, от малък останал сирак, майка му се омъжва повторно в Сливен, за това се смята, че той е роден в Сливен. На 7-годишна възраст е даден от втория си баща в школата за еничари в Цариград, където получава прозвището си заради фигурата си и големите си способности на боец. Включен е във формирование за изтребване на разбойници. По пътя към България убива турския военен ръководител и е избран за главатар.
По-късно се разделя с кърджалийството и повежда конна хайдушка дружина из Странджа, Сакар и Бакаджиците. Байрактар му е бил Кара Кольо Омарчалията.
През 1806г. заминава за Молдова, където служи в гвардията на молдовските князе. По това време е наричан капитан Индже и Стоян волентир.
За Индже войвода има различни предания и за него са създадени много народни песни, представящи го като закрилник на българите. Образът на войводата вдъхновява Йордан Йовков за разказа му "Индже" (1926) от цикъла "Старопланински легенди".Шишман


Шишман

  СЛУЖИЛИТЕ НА БЪЛГАРЩИНАТА ХАЙДУТИ- НЯМА ДА БЪДАТ ЗАБРАВЕНИ
 А и не трябва !     _____________________

Шишман

  ДО ПОСЛЕДЕН ДЪХ !
И в днешни дни има хайдути и четници на пук на ненормалните модерни хора !       __________________________


Шишман

    ЧЕСТИТ ГЕРГЬОВДЕН НА ВСИЧКИ ПОСЛЕДОВАТЕЛИ НА БЪЛГАРСКОТО ХАЙДУТСТВО !
 На тоя ден по време на робството хайдутите ни са излизали по горите да се бият с поробителите и да пазят народността и вярата. Прибирали са се по Димитров ден. За това и св. Георги и св. Димитър са били и са закрилници на българските хайдути.
п.п.
понеже някои мислят че Вангелия Гущерова - Ванга и подобните и вещици са светици: не , не са и хайдутите никога не са вярвали на такива.