• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

24 January 2022, 06:05:35

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
15490 Posts

Шишман
5984 Posts

Panzerfaust
1128 Posts

Лина
829 Posts

sekirata
264 Posts

Amenhotep
24 Posts

Theme Selector





Members
  • Total Members: 171
  • Latest: Pesh
Stats
  • Total Posts: 25,835
  • Total Topics: 1,410
  • Online Today: 118
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 1
Guests: 73
Total: 74

avatar_Panzerfaust

Полезни съвети за здравето

Started by Panzerfaust, 18 June 2019, 03:17:54

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Panzerfaust

 :arrow:
 
3. МИКРОЕЛЕМЕНТИ И МИНЕРАЛИ

Животът би бил невъзможен без микроелементите – цинк, селен, хром, мед, желязо, манган, силиций, калций и др. Повечето от тях се намират в организма в много, много малки количества, но влизат в състава на важни енизми, хормони, витамини. Без тях тялото ни не функционира правилно и недостигът им води до промени в обмяната на веществата. Повлияват процесите на растеж, размножаване, производство на енергия и много други.

Калций

Калцият има изключително важни функции в човешкия организъм, свързани с процеса на кръвосъсирването, предаването на нервни импулси, деленето и обособяването на клетките, правилното функционране на мускулите и изграждането на костите.

Калцият и витaмин D3 са отговорни за изграждането на костите, витамин D подпомага усвояването на калция в организма. При недостиг може да се развие остеопороза при възрастните и рахит при децата. Остеопорозата е наричана ,,тихата епидемия" на века, дължи се на нарушен баланс между костно изграждане и костно разграждане. Костите стават крехки и лесно се чупят.

Недостигът на калций води до хипокалциемия, която се изразява със скованост, изтръпване и силно повишен мускулен тонус (спазми), който понякога може да доведе и до гърч.

Източник на калций в храната са: млечните храни – мляко, сирене, кашакавал; ядки, семена, зеленолистни продукти.

Препоръчителен и адекватен прием на калций: за възрастни мъже и жени е 1300mg дневно.

Селен

Селенът е ценен микролемент. Най-мощният антиоксидант, който предпазва клетките от свободните радикали. Стимулира имунната система и може да се прилага за профикалктика на простудни заболявания.

Намира се в малки количества в организма, но основно се набавя чрез храната.

Полезни източници на селен са: ядки, сьомга, яйца и др.

Селенът е важен за правилното функциониране на щитовидната жлеза, като играе роля като кофактор при превръщането на тироидните хормони Т4 в Т3, който е метаболитно по-активен. Повишава работоспособността и намялава чувството на умора.

Селенът подобрява състоянието на косата и ноктите и спомага за намаляване на косопада.

Не на последно място селенът подпомага мъжкия фертилитет като участва в процеса на сперматогенеза.

Селенът се препоръчва в количество от 40 до 55µg средно на ден за възрастни.

Цинк

Цинкът също е съществен за организма минерал. Не се произвежда или складира в човешкото тяло.

Цинкът участва в процеса на деленето на клетките и допринася за нормалния синтез на ДНК. Има антиоксидантни и имуностимулиращи свойства.

Важен е за нормалния фертилитет и въпроизводство, поддържа нормалната концентрация на тестостерон в кръвта.

Поддържа доброто състояние на косата, кожата и ноктите, използва се при проблеми с косопад и чупливи нокти.

Ценен е за здравето на очите и доброто зрение.

Източници на цинк от храната са: нахут, кашу, червено месо, стриди, боб и др.

Препоръчителен и адекватен хранителен прием на цинк: е межди 8 и 11mg дневно в зависимост от възрастта и пола.

Мед и манган

Микроелементите мед и манган участват в процесите на производство на енергия, предпазват клетките от окисление и подкрепят имунната система.

Микроелементът мед допринася за нормалния пренос на желязо в организма. Спомага за функционирането на нервната система. Поддържа доброто състояние на съединителната тъкан, също както и мангана, а освен това е отговорен за пигментацията на кожата и косата.

Източници на мед и манган от храната: ядки, морски дарове, авокадо, пълнозърнести храни, риби с високо съдържание на мазнини и много други.

Препоръчителен и адекватен хранителен прием на мед: за възрастни мъже и жени е 900µg средно на ден

4. Заключение

За да снабдим тялото с ценни хранителни вещества – витамини и минерали е добра да спазваме добре балансирана диета, включваща много свежи плодове и зеленчуци, месо и риба. Оказва се обаче, че е все по-трудно да си ги осигурим. От една страна стои въпросът с качеството и произхода на хранителните продукти. При индустриалното отглеждане голяма част от продукцията се обработва с различни пестициди и други вещества, целящи да запазят добър външен вид и да доведат до изкуствено повишаване на продукцията и увеличаване на трайността на продуктите. Качествените хранителни продукти, произведени с висок стандарт пък често са с твърде висока цена. От друга страна, в забързаното ежедневие все по-малко време остава за приготвяне на домашна храна, което води до бързо хапване -  лесно и удобно, но често нездравословно.

Ето защо, възможна стратегия, за да сме сигурни, че снабдяваме организма си с всички така важни витамини, минерали и микроелементи, е да се доверим на добре разработена, балансирана комбинация от хранителни добавки.


Източници на информация:
1.    Фармакология и Токсикология – проф. д-р Надка Бояджиева и проф. д-р Красимира Якимова – Арсо, 2017 г.
2.    Фармакология- проф. Белчева и проф. Узунов, 2003 г.
3.    Наредба за хранене N23 на Министерство на здравеопазването
4.    Одобрени здравни претенции

https://www.doppelherz.bg/zdravni-sveti/zdrave-i-imunitet/vitamini-i-minerali-kakvo-znaem-za-tjakh/




Panzerfaust

Покрай всички неолиберални глупости, на Запад стана много модно да си веган - т.е. краен вегетарианец. Нашите тиквеници тук и те копират. Това е една от най-големите глупости, защото месото и животинските продукти като яйца и мляко съдържат важни вещества, които ги има само в тях. Веганите са принудени да си ги набавят чрез хранителни добавки, което е пълна глупост, когато ги има свободно достъпни в храните. Месото дава незаменими енергия, сила и издръжливост. Особено опасни са фанатичните родители-вегани, които подлагат децата си на веганска диета от раждането им и по този начин ги увреждат. Нашумяха няколко случая на недохранени вегански деца.
Agree Agree x 1 View List

Panzerfaust

10 начина да победите следобедната умора без кофеин

Всички сме запознати със страховития спад в енергията ни следобед. Времето между 14:00-17:00 часа, сякаш се проточва твърде дълго, особено когато сме на работа. Чувстваме се едновременно разсеяни и изтощени, а се очаква да бъдем фокусирани и продуктивни. Много хора се опитват да се справят с тази умора и сънливост, отскачайки за кафе. Има обаче много други алтернативни начини да се разсъните и освежите без помощта на кофеина. Ето и някои от тях:
 
1. Хапнете лек обяд
След обилен обяд няма начин да не ви се доспи. Затова, ако не искате ниски нива на енергията в следобедните часове, избягвайте тежките храни на обяд по време на работната седмица. Стойте настрана от богатите на въглехидрати храни, тъй като те забавят храносмилането. Вместо това изберете леки опции като салати, тост с авокадо или постно месо и др.
 
2. Изпийте един фреш
Така както миризмата на лавандула и евкалипт може да ви помогне да се успокоите и да заспите по-бързо, така ароматът на цитрусови плодове може да ободри деня ви. Можете да изпиете фреш от портокал и грейпфрут или просто да нарежете няколко резена лимон във водата си. Веднага ще се почувствате по-бодри.
 
3. Направете си разходка
Излезте на кратка разходка извън офиса. Тя веднага ще върне вашия тонус. Проучванията показват, че служителите, които стават по-често от бюрото си, поддържат по-високи нива на енергия и концентрация. Ако нямате време за разходка, изкачете няколко етажа по стълбите – това също ще помогне.
 
4. Пуснете си по-енергична музика
Пуснете си музика с енергичен бийт, подобна на тази, която слушате във фитнеса по време на кардио сесия или в часа си по аеробика. Музиката ще стимулира останалата част от следобеда ви.
 
5. Напръскайте лицето си с вода
Понякога нищо друго освен една студена струя вода върху лицето ви не може да ви събуди по-добре. Така че, опитайте да се напръскате. Можете да използвате спрей за лице за хидратация.
 
6. Дъвчете дъвка
Изберете по-силно ароматизирана дъвка, която да съживи вашия следобед. Може да заложите и на по-пикантни вкусове.
 
7. Говорете си с колегите
Важно е да си правите случайни паузи по време на работа, за да останете по-продуктивни. Вместо просто да изпратите имейл на колегата си от горния етаж, разходете се до неговия кабинет и поговорете очи в очи.
 
8. Пийте повече вода
Важно е да пиете повече вода, за да бъде тялото ви хидратирано и да не усещате умора. Не забравяйте да пиете вода през целия ден, за да избегнете сънливостта.
 
9. Планирайте ангажиментите си внимателно
Ако знаете, че някой ваш колега има рожден ден и ще черпи с въглехидратни храни (торти, бонбони, сладки), то планирайте важните си задачи за деня преди почерпката в офиса. В този ден избягвайте важни срещи в следобедните часове и ги насрочете за друг ден.
 
10. Седнете до отворен прозорец
Проучванията показват, че служителите, които имат достъп до дневна светлина, са значително по-бодри от тези, които по цял ден стоят в помещение с изкуствена светлина. Опитайте се да седите до прозореца в продължение на поне половин час по време на вашия работен следобед.
http://fmplus.net/news/svejo/2021-01-18/10-nachina-da-pobedite-sledobednata-umora-bez-kofein.fm+
Useful Useful x 1 View List

Лина

23 January 2021, 20:54:58 #19 Last Edit: 23 January 2021, 21:00:16 by Лина


Витамин А (ретинол)


Добра съвместимост с витамини С и Е и минералите желязо и цинк

- Витамини С и Е предпазват витамин А от окисление
- Витамин Е подобрява усвояването на витамин А, но само в тези случаи, ако витамин Е не е в големи количества. Голямото количество витамин Е, обратно, влошава усвояването на витамин А
- Цинка подобрява усвояването на витамин А, като участва в неговото преобразуване в очната ретина.
- Витамин А подобрява усвояването на желязото и повлиява използването на запасите от желязо, намиращи се в черния дроб.


Витамин В2 (рибофлавин)


Добра съвместимост с витамини В3, В6, В9 и К и с минерала цинк

- Прехода на витамини В3, В6, В9 и К в активна форма става с участието на витамин В2
- Витамин В2 увеличава степента на усвояване на цинка


Витамин В3 (PP, Ниацин, Никотинова киселина)


Добра съвместимост с желязо, мед и витамини В2, В6 и H

- Медта и витамин В6 подобряват усвояването на витамин В3


Витамин В5 (пантотенова киселина)

Добра съвместимост с витамини В1, В2, В4, В9, В12 и С

- Витамини В1 и В2 значително подобряват усвояването на витамин В5
- Витамин В5 облекчава усвояването на витамини В4, В9 и С


Витамин В6 (пиридоксин)


Добра съвместимост с витамин В2 и с минералите мед и цинк

- Витамин В2 помага на витамин В6 да премине в активна форма, а магнезия подобрява неговата способност да проникне в клетките
- Витамин В6 намалява загубите на цинк от организма


Витамин В9 (фолиева киселина)

Добра съвместимост с витамин С

- Витамин С съхранява витамин В9 в тъканите на организма.


Витамин В12 (кобаламин)


Добра съвместимост с витамини В5, В9 и калций

- калция помага за абсорбцията на витамин В12 в организма


Витамин С (аскорбинова киселина)

Добра съвместимост с витамини А, Е, В5 и В9

- Витамин С рязко подобрява усвояването на желязото (полезно при всички видове анемия)
- Антиоксидантното действие на витамин С подобрява действието на каротиноидите, витамин Е и флавоноидите
- Витамин С възстановява активността на витамин Е
- Витамин С способства за съхранение на витамин В9 в тъканите
- Витамин С помага за усвояването на калция и хрома
Калций

Добра съвместимост с магнезий, бор и витамини В6, В12, D и K

- Витаминно-минерален комплекс като този (калций, магнезий, бор и витамините В6, В12, D и K) обезпечават най-добро усвояване на калция и намаляват неговата загуба от организма. Магнезия не трябва да е в големи количества, понеже резултата ще е обратен.


Желязо


Добра съвместимост с медта и витамините А, В3 и С

- Медта и витамини А и С подобряват значително усвояването на желязото (важно при анемия)


Фосфор

Добра съвместимост с витамин D

- Витамин D подобрява усвояването на фосфора

Още за добрите и лоши съвместимости тук:
http://www.zaveshtavamvizdrave.com/2014/01/savmestimost-na-vitaminite.html

Аз лично само понякога съобразявам съчетанието от храните, които консумирам с цел ползотворно усвояване на витамини и минерали. Но когато ям нещо заради конкретна полза винаги внимавам дали трябва да го консумирам самостоятелно или в комбинация.

Ако се запознаете наистина със съдържанието на тази таблица ще разберете колко безсмислени са таблетките със мултивитамини, в които са включени повече от 3-4 съставки. Разбира се фармацевтите твърдят, че там количествата са толкова малки че не могат да се неутрализират несъвместимите вит.  :huh:  , но аз не вярвам в ползите от такива продукти.
Informative Informative x 1 View List

Panzerfaust

Понеже аз лично съм почитател на пивото...

За какво е полезна бирата?

Бирата е третата най-популярна напитка в света, след водата и чая и водеща сред избора за алкохолна напитка. Китайците са най-големите пиячи на бира в света – през 2010 година са изпили 45 билиона литра бира, което надхвърля американските, японските и германските пивовари – все страни със силна репутация по отношение на бирата.

Какво представлява бирата?

Един германец би казал, че това е смес от ечемичен малц, хмел, дрожди и вода, без да се допускат други добавки, освен, може би захар. Всъщност, според закона в Германия, думата ,,бира" се използва, за да се опише единствено тази напитка.

На други места по света, обаче, бирата обаче може да се означава алкохолна напитка, произведена от следните съставки:
- вода
- източник на скорбяла като малцови или немалцови зърна
- дрожди за ферментация
- растителни ароматизатори като хмел, пелин, джинджифил, плодове и други. Може да съдържа захар или добавки за избистряне на течността.

Хранителни вещества в бирата

Бирата представлява 90 % вода, но съдържа още разтворими фибри, следи от калций, желязо, магнезий, фосфор, калий, натрий, цинк, мед, манган, селен, флуорид и силиций. Съдържанието на алкохол в нея обикновено варира между 4-6 %.

Бирата е верен спътник на срещата с приятели и свободното време. Освен че ни помага да се разхладим в горещите летни дни, оказва се, че съществуват и още редица страхотни ползи от нея.

За какво е полезна бирата?

Според последните проучвания, пиенето на бира в умерени количества (1 стандартна напитка 3-4 пъти седмично) може да има положителни качества:

Подобрява храносмилането

Бирата, особено тъмната, съдържа около 1 грам разтворими фибри (за разлика от виното, което не съдържа такива). Фибрите играят важна роля в преминаването на храната през чревния тракт и дефицитът им може да причини стомашно-чревни нарушения, като запек или диария.

Повишава нивата на витамин В

Бирата съдържа няколко витамина от група В - В1, В2. В6 и В12. Холандско проучване е установило, че нивата на витамин В6 при пиещите бира са с 30 % по-високи, отколкото тези, които не пият и два пъти по-високи от тези, които пият вино. Освен това, бирата е щедър източник на витамин В12 – антианемичен фактор, който не се среща в много храни.

Лек за безсъние

Наличието на лактофлавин и никотинова киселина в бирата са отговорни за способността й да стимулира съня. Хмелът също може да се открие в някои билкови чаени смеси, които се борят с безсънието.

Намалява кръвното налягане

Високото кръвно налягане може да бъде причина за редица здравословни проблеми, но бирата може да намали хипертонията. В проучване на изследователи от Харвардския университет е установено, че хората, които пият бира в умерени количества са по-малко склонни да развиват високо кръвно налягане от тези, които пият други алкохолни напитки.

Намалява риска от сърдечен удар

Бира за здраво сърцеОбикновено виното е това, което получава цялата слава като средство за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания, но, оказва се, че и бирата може да бъде също толкова добра в това. Италиански изследователи са установили, че хората, които редовно пият бира са с 40 до 60 % по-нисък риск от сърдечен удар в сравнение с тези, които не пият бира. Редно е да уточним – касае се за не повече от 500 мл, 5 % алкохол на ден!

Предотвратява образуването на тромби

Съставки в бирата помагат да се предотврати образуването на съсиреци в кръвоносните съдове.

Понижава "лошия" холестерол

Фибрите в бирата могат да допринесат за понижаване на нивата на LDL холестерол. Изследване от 2016 година, представено в научните сесии на American Heart Association разглежда 80 000 здрави възрастни с китайски произход и установява, че умереното пиене на бира е свързано с понижение на "лошия" холестерол, който причинява удебеляване на артериите, а също така намалява и холестерола в черния дроб (вероятно поради съдържанието на етанол). Друго проучване установило, че прекомерният прием елиминира тази полза.

Предотвратява диабет тип 2

Холандски изследователи анализирали 38 000 мъже и установили, че когато те не прекаляват с приема на алкохол, са значително по-малко склонни да бъдат диагностицирани с диабет тип 2. Повишеното потребление на алкохол с течение на времето не намалява този риск, така че, умереността тук е ключова дума!

Здрави бъбреци

Бирата поддържа здравето на бъбреците. Финландско проучване е установило, че тя, за разлика от другите алкохолни напитки, действа добре на бъбреците. Според изследователите, всяка бутилка бира, която човек пие всеки ден, намалява риска от камъни в бъбреци с около 40 %. Изследователите не могат да установят каква е точната връзка, но предполагат, че високият прием на течности не само води до чести посещения до тоалетната, но може да подпомогне правилното функциониране на бъбреците. Освен това, хмелът в бирата допринася за забавяне на отделянето на калций от костите –и евентуалното му абсорбиране от бъбреците под формата на болезнени камъни.

По-бързо възстановяване след тренировки

Изследователи помолили студенти да се упражняват, докато телесната им температура се повиши, след което да се рехидратират с бира или вода. Оказало се, че тези, които използвали бира, били по-добре хидратирани, от тези които използвали вода.

Лек срещу настинка

Пиенето на топла бира е отличен лек за настинка. Когато се затопли, ечемикът в бирата подобрява кръвообращението и подпомага дишането при претоварване. Също така, осигурява облекчение на болки в ставите и повишава имунитета.

За целта, загрейте бирата на водна баня и добавете 4 чаени лъжички мед към нея.

Заздравява костите

Изследване от 2009 година стига до заключението, че силицият намиращ се в бирата е важен за растежа и развитието на костната и съединителната тъкан и допринася за по-висока костна плътност. Според проучване извършено в Tufts University (САЩ), момчетата, които са се придържали към една или две напитки са имали 4,5 % по-висока костна плътност, отколкото тези, които не пият бира. Същевременно, консумацията на повече от две бири на ден е свързана с до 5.2 % по-ниска плътност според проучването.

Проучване публикувано в изданието "Master Brewers Association of the Americas" показва, че умерените пиячи на бира имат 38 % по-нисък риск от остеопороза, отколкото непиещите. Друго проучване, публикувано в "Osteoporosis International", показва, че пиещите умерено количество бира са с 20 % по-нисък риск от фрактури на бедрената кост спрямо непиещите бира.

Подобрява паметта, когнитивното и психическо здраве

Според някои проучвания, умерената консумация на бира намалява риска от развитие на болест на Алцхаймер и деменция. Причините за тази корелация не са добре разбрани.

Освобождава стреса

Изследователи от Университета в Монреал открили, че две чаши бира на ден значително понижават тревогата и стреса, свързани с работата и да увеличи чувствата за благополучие.

Прави кожата по-красива

Добра новина за жените! Някои витамини в бирата действат регенериращо на кожата и се борят с пигментацията. Също така, прави кожата гладка и еластична.

Колко бира е полезно да се пие?

Важно е да отбележим, че наличието на тези полезни ефекти не оправдава прекомерната консумация на бира! Използването на бира не означава непременно тя да се пие. Може да използвате бирата в готвенето. Това ще придаде на ястията фин, сладък вкус от хмела и малца. Освен това, когато алкохолът, включително бирата, е изложена на топлина, част от него се изпарява. Ето няколко начина да използвате бирата при готвене:
- Добавяйте тъмна бира към дресинга на салатите.
- Добавяйте малко бира към по-леки макарони и сирена.
- Добавяйте бира към задушени зеленчуци като зелен фасул, лук и други.
- Добавяйте бира към маринати за телешко, свинско и пилешко месо и други.

Имайте предвид, че ефектите на алкохола варират от човек до човек, от това какво количество приема, колко често пие, възрастта, здравословното състояние и семейната история. Прекомерната консумация на бира (и алкохол като цяло) може да има негативни последици, включително повишен риск от заболяване на вътрешните органи (като черния дроб), склонност към насилие, агресивно поведение, престъпност, злополуки и пристрастяване!
https://medpedia.framar.bg/

Informative Informative x 1 View List

Hatshepsut

Удавянето не изглежда като удавяне


Един отрезвяващ факт: удавянето не изглежда така, както повечето хора си го представят. Размахване на ръце, пляскане и пръски във водата и викове за помощ - това са все неща, които може да се видят във филмите. Но така не се случва в реалния живот.

Марио Витоне (Mario Vittone) е водещ експерт по спасяване от хипотермия, удавяне, по оцеляване и безопасност в морето. Разработил е курсове за  спасителни екипи и военни по тактики за търсене, спасяване и оцеляване в океана. Получава наградата "Алекс Хейли" за журналистика през 2009 година.

Представяме ви статията ,,Drowning Doesn't Look Like Drowning" от блога на Марио Витоне.

Без да сваля дрехите си, капитанът - бивш спасител - скача във водата и бързо заплува, без да откъсва очи от давещия се, насочвайки се право към двойка родители, плуващи между лодката и плажа.

"Той си мисли, че се давиш", казва съпругът на жена си. Преди минута те се забавляват и се пръскат във водата, но сега стоят тихо и наблюдават капитана. "Ние сме добре, какво прави той?" - пита тя раздразнено. - ,,Добре сме!" - вика съпругът и маха с ръка, но капитанът продължава да плува, без да спира.

"Махнете се от пътя!", извиква той, минавайки край изненадваните родители. Точно зад тях, на разстояние не повече от три метра, едно деветгодишно момиче, дъщеря им, се дави.

Как капитанът, отдалечен на петнадесет метра от давещата се вижда, че момичето се нуждае от помощ, докато баща й не може да разбере това, на няколко метра от дъщеря си?
Признак за удавяне не е силният вик за помощ, както мнозина може да мислят. Капитанът е преминал професионално обучение и има опит, който му помага да разпознава удавянето и да реагира бързо, докато познанията на бащата на момичето за удавянето са от телевизионния екран. Хората, които прекарват много време в близост до водоеми или във водата познават какви признаци в поведението на хората показват, че ситуацията е критична.

Преди момичето да се озове в ръцете на капитана и да извика "татко!", то не издава нито звук. Имайки опита на спасител от бреговата охрана, не бях изненадан. Знаците, че човек се дави и се нуждае от помощ, почти винаги не са тези, които повечето предполагат - размахване на ръце, пръски и викове за помощ - това често можем да видим във филмите и това се очаква от човек, който се нуждае от помощ във водата, но това много рядко се наблюдава в реална ситуация.

Инстинктивната реакция при удавяне, наречена така от доктора на науките Франческо А. Пиа (Francesco A. Pia), е това, което се случва, когато хората се задушават във водата. И не изглежда така, както си я представяме. Много малко плискане, никакво размахване на ръце, нито писъци или призиви за помощ - така тихо и на пръв поглед недраматично изглежда удавянето.

Тези статистически данни трябва да ви накарат да се замислите: удавянето е втората причина за случайна смърт на деца до 15 години (първата причина са пътнотранспортните произшествия). От 750 деца, които ще се удавят през следващата година, около 375 от тях ще се удавят на 25 метра от своите родители или други възрастни. В 10% от случаите възрастен вижда как детето се дави и не разбира какво се случва.

Удавянето не изглежда като удавяне, твърди д-р Пиа в статията "На местопроизшествието" в списанието "Бреговата охрана". Той описва инстинктивната реакция на удавяне:

1. С изключение на много редки случаи давещите се психологически не могат да поискат помощ с викове. Дихателната система е създадена основно за дишане. Говорът е втора, по-малко важна и следователно вторична функция. Ето защо, когато се дави човек на първо място се опитва да диша, а не да вика за помощ.

2. Устата на човек, който се дави, сменя позицията си оказвайки се ту над, ту под водата. Устата не е над водата достатъчно дълго, за да могат хората да издишват, вдишват и призовават за помощ. Когато устата е над водата, хората издишват и дишат много бързо, а устата им отново попада под водата.

3. Давещите се не могат да махат с ръце. Естествената реакция ги кара да изправят ръцете си настрани, натискайки повърхността на водата. По този начин давещите се имат възможност да се отблъснат от повърхността на водата и да вдишат.
Поради инстинктивната реакция на удавянето, хората не могат да контролират движенията си, така че на давещите се им е трудно да достигнат и да се хванат за нещо (например спасителен пояс).

4.През цялото време, когато човек се дави, тялото му е във водата във вертикално положение, без никаква опора или подкрепа. Ако не се притече на помощ спасител, давещия се може да се задържи над водата само 20-60 секунди, преди тялото му да потъне напълно под водата.

Това не означава, че човек, който крещи и моли за помощ, извършвайки резки движения във водата, не е в опасност - той може да е в състояние на шок. То не винаги предхожда инстинктивната реакция на удавяне и не трае дълго, но в сравнение с истинското удавяне, в тази ситуация човек може сам да си помогне. Той може да хване въже, спасителен пояс и др.

Бъдете бдителни и се научете да разпознавате следните признаци на удавяне:

- Главата е под водата, а устата - на нивото на водата;
- Главата е отметната назад и устата е отворена;
- Очите гледат в една точка, човекът не може да се съсредоточи;
- Затворени очи;
- Косата закрива челото или очите;
- Краката не мърдат, тялото е вертикално във водата;
- Човекът се задушава;
- Човекът се опитва да плува в някаква посока, но почти никак не се движи;
- Човекът се опитва да се преобърне;
- Човекът сякаш изкачва стълби, но под водата

Така че, ако някой от компанията ви падне от лодката във водата и всичко изглежда нормално - не е сигурно, че всичко е наред. Понякога най-честият знак, че някой се дави, може да е именно липсата на викове и зов за помощ или размахване на ръце. Може да изглежда, че човекът е спокоен и просто гледа към лодката. Има само един начин да проверите това: попитайте дали всичко е наред. Ако ви отговори, тогава всичко наистина е добре. Но ако мълчи и ви гледа със странен външен вид, имате само 30 секунди, за да доплувате до него и да го спасите.

И накрая, един съвет към родителите - децата във водата обикновено вдигат шум и се забавляват. Ако са тихи, плувайте до тях, за да разберете какво става.

https://nauka.offnews.bg/news/Meditcina_21/Udavianeto-ne-izglezhda-kato-udaviane_110238.html

Hatshepsut

Основни правила за безопасност при гръмотевична буря


Сега е сезонът на летните гръмотевични бури, и времето напоследък доста често ни го напомня. Мълнията е красиво, но и доста опасно природно явление. Знаем ли как да се защитим от нейната разрушителна сила, макар и вероятността да се сблъскаме с нея да е сравнително малка?


Да, наистина времето напоследък доста ни напомня за това явление. На мен лично ми го припомни доста добре миналия месец, когато попадение на мълния изгори доста електроуреди вкъщи. Вчера обаче научих, че мълния е убила първи братовчед на един от сваковците ми, в близкото село Овчарово (селото на баба ми). Мисля, че дори съм забелязал въпросната мълния, защото по това време наблюдавах през прозореца няколко такива удара в тази посока. Ето защо реших, да драсна няколко обобщаващи реда за мълниите, и начините, по които да се защитим от тях, особено ако сме сред природата.

България е една от страните в Европа, в които падат най-много мълнии. По своята природа мълнията (или по народному наречена светкавица) е своеобразен електрически разряд в газова среда, предизвикан от огромните разлики в електрическите потенциали между високите слоеве на атмосферата и земната повърхност. Гръмотевичните бури, които са родителите на мълниите, се зараждат при проникването на горещ и влажен въздух в област с по-хладен въздух над сушата, или морето. Влажният и топъл въздух се издига на голяма височина, където водните пари кондензират и формират кълбесто-дъждовни облаци. От триенето и сблъсъците на водните капки и ледени кристали се натрупва електрически заряд, който кара облака да се зареди подобно на батерия: положително в горната си част, и отрицателно в долната. Отрицателно заредената долна част предизвиква положително зареждане на повърхността на земята, което следва като сянка облака, очаквайки удобна точка за образуване на контакт между тях. Обикновено този положителен заряд се концентрира във високите земни обекти – дървета, сгради, хълмове и планински върхове.

Когато зарядът прехвърли определена граница, електрическата енергия се освобождава и се наблюдава мълния. Тя протича по своеобразен ,,канал", като топлината й достига 30 000 градуса, а напрежението – 50 милиона волта! Въздухът се нагрява много бързо до 20 000 градуса, от което се разширява, и образува ударна вълна, която се разпространява във вид на гръм. Дължината на мълнията обикновено е до 2,5 км, но може да достигне и до 15-20 км, и да порази места, далеч извън границите на буреносният облак.

Мълниите могат да се образуват по няколко начина: между точки в самият облак, между облак и въздух, между два облака, и между облак и земята. Първите три не се смятат за опасни, но четвъртия е доста чест, и представлява особена опасност за живота на хората.

От представените по-горе факти за природата и поведението на мълнията, произтичат следните правила и съвети за предпазване от попадение на мълния:

Особено опасни са високите места – планински върхове, хълмове, покриви на високи сгради и т.н.
Опасно е, когато се явявате най-високият предмет в околността.

Избягвайте самотно растящи високи и полу-сухи дървета.

Избягвайте самотно стърчащи скали и морени.

Избягвайте близост до вода и речни брегове. Мълнията особено ,,обича" мокрите чакълести брегове на езерата и реките. Аз лично съм намирал доста следи от удари на мълнии по каменистите брегове на язовирите – това са едни странни образувания в глината, на които им викат ,,дяволски рога".
Ако сте в езеро, река, или дори басейн – бързо се насочете към брега, или излезте от водата и се отдалечете.

Потърсете ниски места – ровове, ями и др. Ако сте по билото на планината – възможно най-бързо слезте в ниското и горският пояс.
Гъстата гора от високи дървета може да се приеме за безопасна, но не заставайте точно под определено дърво, а на достатъчно разстояние между няколко.

Ако сте на открито – не бягайте! Мълнията може да последва образуваното от вас въздушно течение.

Изолирайте се от повърхността на земята: ако имате под ръка някакъв сух материал, то той може да ви изолира от земята, като застанете върху него. Сухите обувки с гумена подметка могат да помогнат, но не са гаранция. Ако имате дълго и дебело въже, можете да го навиете в кръг и да седнете върху него. Не сядайте върху мокра повърхност. Наведете главата надолу, приберете коленете към гърдите и повдигнете стъпалата във въздуха. Не се подпирайте с ръце на земята, за да не ги превърнете в проводник. Ако все пак нямате суха изолация – легнете плътно на земята.
Снижете се максимално: Наближаващият удар на мълнията може да се усети по изтръпването на кожата, и по усещането, че косата ви се изправя (стига да е суха, разбира се). В такъв случай паднете бързо на земята, като най-напред го направите на колене и длани. Светкавицата минава по най-краткият път към земята, така че ако ви удари в този момент, вероятността да спре сърдечната дейност или дишането, се намалява. След това легнете плътно на земята.

Не дръжте метални предмети. Мобилните телефони, широките ланци, чадърите, риболовните пръчки и т.н. са често удряни от мълния. Вие си решавате дали, и как да се освободите от тях, но е добре да са на повече от 20-30 метра от вас. Различните инструменти обаче, като например брадвичка, мотика и т.н., които са с дървени и сухи дръжки, са практически изолирани, макар че могат да заискрят по ръбовете си.

Стойте далеч от големи метални конструкции и огради. Дори мълнията да не удари вас, то ударната вълна от бързо разширяващият се въздух може да нарани дробовете ви.

Отдалечете се от електропроводите с високо напрежение.

Стойте далеч от едри домашни животни – коне, крави, волове и т.н. Вероятността да ги удари мълния е по-голяма, отколкото при хората, поради възникващото по-голямо напрежение между предните и задните крака.

Намерете подслон: Вкъщи е най-сигурно, особено ако сградата е осигурена с гръмоотвод. Дори и да няма, това пак се смята за едно от най-сигурните места. Просто изключете от мрежата всички електроуреди и стойте далеч от прозорците и водопроводите. На това последното жена ми стана свидетел, като видя как по тръбите на бойлера в кухнята преминаха волтови дъги и искри. В никакъв случай не се къпете, и не си мийте ръцете по време на гръмотевична буря – водопроводите, (доколкото знам) се използват за заземяване.

Ако сте сред природата – има ли възможност, влезте в някоя пещера, но на повече от 3 метра навътре от входа, и на поне метър от стените. Не стойте на входа й, както и под скални навеси, защото често се случва мълнията да удари именно такова място. Малките пукнатини в скалите често са отводнителни канали, и може да станат проводник на мълнията. За достатъчно безопасни се смятат леките коли и затворените каросерии на камионите, заради ефекта на ,,Фарадеевата клетка". Просто трябва да свалите радио антената.

Ако сте голяма група хора, не е добре да се криете на едно и също място. Разпръснете се. Така вероятността да пострадате всички е по-малка.

Тъй като гръмотевицата се разпространява във въздуха със скоростта на звука (около 330 метра в секунда), то можете да прецените, дали падащите мълнии са на относително опасно разстояние от вас. Както казахме, обикновено мълниите са дълги до 2.5 км. Това означава, че трябва да сте на по-голямо от това разстояние – да речем 3 – 3,5 км. Когато светкавицата блесне, започнете да отброявате секундите, докато чуете гръма. Приблизително 3 секунди са нужни той да измине 1 км, така че ако чуете гръм преди да преброите до 10, то мълниите падат опасно близо до вас. Ако пък преброите повече от десет, това не означава, че със сигурност сте извън опасност. Понякога мълнията може да измине хоризонтално десетки километри (15-20 км) и да удари точка, над която дори има ясно слънчево небе! Поговорката ,,Гръм от ясно небе" не е небивалица.

Ако мълния удари директно човек или животно, то резултатът е смърт. Има случаи на оцелели от директно попадение, но те са редки. Дори индиректният удар на мълния може да нанесе големи изгаряния (които са под формата на фигури и линии, сочещи посоката на преминаването на електричеството), човека да получи гърчове, или да изпадне във временно безсъзнание. Наблюдават се  и повръщане, диария, сърцебиене, белодробен оток, парализа на дихателните мускули и т.н. Трябва незабавно да се започне изкуствено дишане, а при нужда – и сърдечен масаж.

Смятам, че това са най-важните правила, които трябва да спазвате, за да избегнете евентуалното попадение на мълния върху вас.

https://xenos-bushcraft.com/
Useful Useful x 1 View List

Panzerfaust

Сега в София загина нелепо едно младо момче от мълния. Хората често подценяват тази опасност.
Sad Sad x 1 View List

Panzerfaust

10 полезни съвета за добро здраве

1. Яжте повече плодове – те са богат източник на антиоксиданти, които могат да помогнат за предотвратяване на рак, сърдечно-съдови заболявания, болестта на Алцхаймер, както и много други болести.

Семейството Бери – боровинки, къпини, малини и ягоди – са най-добрите източници на антиоксиданти сред плодовете. Такива са също черешите, портокалите и сините сливи.

2. Приемайте повече богати на фибри храни, например пълнозърнести храни, боб, плодове, зеленчуци и зърнени култури. Те са основните източници на фибри и тяхното приемане може да спомогне за намаляване на липопротеините с ниска плътност, които са известни също като ,,лош" холестерол.

3. Редовно си правете по една бърза разходка. Бързото ходене подобрява работата на сърдечно-съдовата система, и заздравява костите. Опитайте се да вървите бързо най-малко по 30 минути на ден. Всеки ден правете и физически упражнения. Нека това се превърне във Ваш навик, тъй като упражненията значително ще подобрят здравословното Ви състояние.

4. Започнете да тренирате йога или тай-чи. След тези тренировки ще Ви стане леко както на душата, така и на тялото. Изследванията показват, че йогата и тай-чи спомагат за намаляване на кръвното налягане, намаляват стреса и подобряват настроението и съня.

5. Бъдете оптимисти – учените са доказали, че положителното мислене кара хората да се чувстват по-добре и да живеят по-дълго.

6. Радвайте се на домашните любимци – изследванията сочат, че домашните любимци имат положително влияние върху човешкото здраве. Едно проучване установява, че сред тези, които имат сърдечни проблеми, и имат куче за домашен любимец, значително по-вероятно е да живеят около една година повече от тези, с подобни проблеми, които нямат куче.

Собствениците на кучета се възползват и от редовните им разходки. Ходенето е много полезно за здравето. Такива хора е по-малко вероятно да страдат и от затлъстяване.

7. Подобряване на отношенията - съзнателно направете необходимите стъпки, за да простите на най-близките Ви хора, включително и на себе си. Прошката е свързана с подобрено настроение и по-ниско напрежение.

8. Трябва да изпивате минимум по 2 литра вода на ден, но 2 литра само вода – кафето, чаят и останалите напитки не са вода.

9. Вместо обичайното слънчогледово олио, започнете да използвате студено пресован зехтин. Рафинираните растителни масла значително спомагат за оксидативния стрес и хроничното възпаление поради термичната си нестабилност и високото съдържание на омега-6.

10. Дъвчете дъвки, които не съдържат захар, а са подсладени с ксилитол. Това е заместител на захарта, който е с растителен произход и много спомага за унищожаването на бактерии. Експериментите в тази област показват, че употребата на дъвки и продукти, съдържащи ксилитол десетократно редуцира количеството на причиняващите кариеси бактерии, които се намират в устната кухина.

Бактериите се хранят със захар, защото тя им дава енергия да се възпроизвеждат, те обаче не могат да усвоят захарта в ксилитола. Точно поради тази причина Ви препоръчваме да дъвчите дъвки със съдържание на ксилитол, ако е възможно след всяко хранене.

Ако се придържате към тези съвети, не след дълго ще подобрите здравословното си състояние и ще регулирате телесното си тегло. Защото както се казваше в една реклама "Здравето отвътре, личи и отвън".
https://zdrave.to/lyubopitno/10-polezni-sveta-za-dobro-zdrave

Лично за мен добрите взаимоотношения, разходките и оптимизма са най-ценните, защото снижават стреса, а той е доказано смъртоносен.


Лина


Quote from: Panzerfaust on 03 September 2021, 22:51:1210 полезни съвета за добро здраве

Семейството Бери – боровинки, къпини, малини и ягоди – са най-добрите източници на антиоксиданти сред плодовете. Такива са също черешите, портокалите и сините сливи.


И червено грозде, не всяко, но някой сортове са богати източници на ресвератрол. Той ограничава калориите, контролира и активира скритата защита на клетките. В Швайцария от години правят изследвания на тази съставка от гроздето/ червеното вино и се правят терапии с лечебен глад, който активира специфичен ген стимулиращ оздравяването на клетките  и цялостното подмладяване на организма. Има едно грозде в Добруджата му викат ,,бучни пръчка – пий вино" от него тръгва и тази крилата фраза дето я използват винопроизводителите, прилича много на  ,,Липата", за това си мисля, че тя също ще е богата на ресвератрол. 
Макар и да се съсухри все пак издържа до Нова година – е това, ако може да си осигурите да ядете по една чепка от октомври до декември сутрин на гладно ще си направите голяма услуга.

Пиенето на 2л. вода на ден не важи за всеки. Лично аз ако пия повече от 600-700мл. отделно от др. течности се чувствам много зле.  За водата наскоро научих нещо важно, че е най – добре за организма ако общата минерализация е по-малко от 100 мг/л за здравия човек. Изключение е ако специално пиете конкретна мин.вода с лечебна цел. Лично аз не четях  етикетите на мин.води, а се оказа че повечето рекламирани марки са с по- висока минерализация.

Даже много сериозно се зачитам във всякакви машини за филтриране на обикновената питейна вода, което за мен май е най – доброто. Ако някой от вас ползва такава или има отзиви да сподели.
 


Panzerfaust

Специално за водата - купувам си трапезни, слабо минерализирани. Рядко пия истинска минерална вода, не повече от веднъж-два пъти месечно. Ако нямаш конкретно заболяване, не е добре да приемаш постоянно минерална вода.

hideboom

Няколко полезни правила за хигиена на съня
Вижте няколко правила за хигиена на съня, които ще ви помогнат да спите по-добре и по-спокойно:

• Препоръчва се да се разпределя едно и също време за сън всеки ден, да ставате сутрин и да си лягате по едно и също време, без да се изместват биологичните ритми на тялото. По този начин ще създадете и рутина, с която организмът ви ще свикне.
Източника е Топновини

• Храната е най-добре да се приема три часа преди лягане и то в малки количества. Но не си лягайте гладни.

• Не пийте кофеинови напитки или алкохол четири часа преди лягане. Това може да наруши съня ви и да повлияе на физическата ви форма на сутинта.

• Ако не стоите твърде дълго в леглото, дългият сън причинява смущения.

• Препоръчително е да спите не повече от 30 минути по време на обяд или да намалите нощния сън, компенсиран от деня.

• Избягвайте физическо натоварване след 18 часа или в рамките на 4 часа от планираното време за сън.

• Избягвайте ярка светлина през нощта. Винаги е добре стаята, в която спите да е тъмна и да избягвате електронните устройства или заспиването на пуснат телевизор .

Hatshepsut

Консумацията на месо е свързана с по-добро психично здраве


В сравнение с въздържането от месо, консумацията на месо е свързана с по-ниски нива на депресия и тревожност според нов мета-анализ, публикуван в списание Critical Reviews in Food Science and Nutrition.

През 2017 г. психичните заболявания се считат за водеща причина за инвалидност в световен мащаб. Световната здравна организация изчисли, че приблизително 300 милиона души страдат от депресия, а 260 милиона живеят с тревожност, което отразява значително увеличение на тези разстройства през последните две десетилетия. Успоредно с наблюдаваното увеличение на психичните разстройства, вегетарианството и веганството стават все по-разпространени. Мотиваторите за този диетичен избор включват етични, екологични и основани на правата на животните опасения, както и опити за подобряване на психичното здраве чрез тази диета.

Екип изследователи извличат данни от 20 съществуващи проучвания, включително напречни и надлъжни проучвания, както и рандомизирани контролни проучвания. В тези проучвания депресията и тревожността са оценени чрез самооценка, употреба на лекарства с рецепта, медицинска диагноза или диагностично интервю. Общо 171 802 участници на възраст между 11 и 105 години са били включени в този мета-анализ, от които 157 778 са определени като консуматори на месо, а 13 259 - като въздържащи се от консумация на месо. Географските местоположения на участниците включват Европа, Азия, Северна Америка и Океания.

Изследователите установяват, че хората, които консумират месо, изпитват по-ниски нива на депресия и тревожност в сравнение с тези, които се въздържат от консумация на месо. Установено е, че веганите изпитват по-високи нива на депресия в сравнение с консуматорите на месо. Полът на участниците не обяснява тези асоциации. Освен това анализите разкриват, че колкото по-строги са проучванията (т.е. разчитат на психични заболявания, диагностицирани от лекар, а не на въпросници за самоотчет), толкова по-силни са наблюдаваните ползи от консумацията на месо.

Тази работа има няколко силни страни, включително големия си размер на извадката и критерии за включване само на проучвания, които осигуряват ясна дихотомия между потребителите на месо и въздържащите се от месо.

Изследователите обаче отбелязват няколко ограничения. Този мета-анализ включва само проучвания, публикувани на английски език, което може да отклони резултатите към западните норми. Изключването на статии на други езици (като хинди), може да пропусне проучвания, проведени в региони, които следват предимно вегетарианска или растителна диета. Освен това, въпреки наблюдаваната връзка между консумацията на месо и психичното здраве, тези резултати изключват изводите относно времевия ред на тези променливи и причинно-следствените заключения.

https://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Konsumatciiata-na-meso-e-svarzana-s-po-dobro-psihichno-zdrave-ustanov_177223.html
Agree Agree x 1 View List

Шишман

Един съвет от мене: ваксинирайте се че иначе е страшно, Умът ви не го побира за какво става дума, попадне ли човек в реанимацията.

hideboom

Когато си мислите за лятото, няма как да не си се представите на плажа, седнали под чадъра със студена напитка в ръка. Естествено, все пак лятото е времето, в което да релаксирате повече и да се забавлявате. Но това не е всичко. Колкото и странно да звучи на първо четене, лятото е времето, в което можете да влезете във форма. По време на горещите летни дни, можете да се обърнете към студените освежаващи смутита, за да изчистите и детоксикирате тялото си.
В случай, че не сте запознати с термина, детоксикацията е процесът на отстраняване и промиване на токсините от тялото, за да се повишат нивата на енергия, да се намали рискът от сериозни заболявания и да се подобри цялостното здраве. Токсините са вещества, които могат да причинят отрицателни последици за здравето. Те могат да включват, но не се ограничават до химикали, изкуствени съставки, метали, отрови и пестициди.

Чрез редовно почистване на тялото може да се отървете от тези вредни вещества и да подобрите здравето си. Затова и днес ще ви предложим няколко лесни за приготвяне детокс смутита, с които да си предоставите


Смути от манго, грейпфрут и моркови
Освежаваща напитка, която е перфектна за горещите летни дни – това смути от манго, грейпфрут и моркови може да помогне на тялото ви по повече от един начин.

Мангото съдържа витамин С и други хранителни вещества, които действат за укрепване на имунната защита, почистване на системата на тялото и намаляване на риска от рак и други заболявания. Грейпфрутите стимулират храносмилателната система, намалявайки подуването на корема и газовете. Междувременно морковите са полезни не само за очите, но и за цялото тяло. Те са чудесен източник на фибри, витамин К, калий и бета-каротин.

Направа: сложете в блендер манго, грейпфрут, моркови, ленено семе, мед и бадемово мляко. Смесете, докато се получи хомогенна смес. Охладете във фризер за 15 минути преди консумация.

Още тук Топновини

Hatshepsut

Науката има отговор дали пилешката супа помага при боледуване


Всички сме виждали и чували препоръката да се яде пилешка супа, когато сме настинали. Реално това е било предписвано средство за лечение още от XII век.

В крайна сметка науката потвърждава ли позитивния ефект?

Оказва се, че супите могат да помогнат за облекчаване на симптоми като запушен нос и дори да подсилят имунната система, за да се пребори с болестта. Научните изследвания като цяло не са категорични за това какво точно правят те, за да ни излекуват. Въпреки това, няколко от трудовете показват, че тялото ни може да извлече полза от тях, разбираме от списание Discover.

Да видим какво прави супата

Рядко научните изследвания включват рецепта за пилешка супа. Но в доклад, публикуван в ,,Chest" преди почти две десетилетия, има ръководство стъпка по стъпка как да се приготви ,,бабината супа". Тя е част от експеримент, целящ да установи дали домашно приготвените и консервираните супи могат да окажат лечебно въздействие върху хората на клетъчно ниво.

Изследователи от университета в Небраска добавят супа към бели кръвни клетки в лаборатория. Целта е да видят дали тя ще потисне миграцията на неутрофилите, иначе казано дали ще накара клетките да забавят движението си. Супата наистина забавя движението на клетките. Според изследователите, подобен ефект при хората би могъл да спомогне за намаляване на възпалителните симптоми – като болките в гърлото, свързани с настинка и грип.

Те проверяват дали консервираните супи могат да постигнат този ефект. И в някаква степен могат, но ефектът е по-малък и се различава. Това се дължи на консервантите и високото съдържание на сол, които намалят хранителната стойност.

Заключението обаче е, че комбинацията от съставки в супата работи заедно, за да създаде противовъзпалителен ефект

Пилешкото месо и зеленчуците в супата имат полезни свойства, в зависимост от това как ги приготвяте. Ключът към правилното приготвяне зависи от вида на зеленчука. Много зеленчуци могат да загубят хранителните си вещества, когато се варят твърде дълго. Когато добавяте лук към пилешка супа с фиде например, добавете го към края, за да запазите възможно най-много хранителни вещества. При зеленчуци като морковите обаче, хранителните вещества се усвояват по-лесно, когато се сварят. Искате вашата супа за борба с настинката да съдържа възможно най-много хранителни вещества.

Брад Болинг, асистент професор по хранителни науки в Университета на Уисконсин – Мадисън.
Освен това, пилешкото месо, добавено към супата, освобождава аминокиселина, наречена цистеин. Цистеинът разрежда слузта в носа и белите дробове и може да помогне на организма да се излекува. Това работи в комбинация и с другите ползи от супата, като например подпомага хидратирането на организма.

https://www.kaldata.com/