• Welcome to Български Националистически Форумъ.
 
avatar_Nordwave

Македонски и тракийски българи възстановяватъ ВМОРО

Започната отъ Nordwave, 15 Ное 2018, 21:07:33

0 Потрѣбители и 1 гостъ преглеждатъ тази тема.

Nordwave

Тази информация е от 2011г.

Македонски и тракийски българи възстановяват ВМОРО


Днес, когато обществото ни се разкъсва от безпътица, безпереспективност, отчаяние, егоизъм, консуматорство, чалга, корупция, престъпност, политически измами и нищета, македонски и тракийски българи са започнали възстановяването на историческата Вътрешна Македоно – Одринска Революционна Организация /ВМОРО/. Инициативата е възникнала заради нуждата от възкресяване на изконните национални идеали, които да бъдат морален и духовен коректив на българите в началото на 21 век. Идеалите за национално, териториално и културно обединение на българския народ, които бяха проиграни от т.нар. Велики сили и претърпяха крушение след Берлинския диктат 1878 г., са живи и ще останат вечно валидни в съзнанието на поколенията, заявяват реставраторите на ВМОРО. Договорът, сключен в Берлин преди 133 г., с който България бе разпокъсана цинично на 5 части, е една огромна грешка и единствената причина за всички последвали войни, кръвопролития и конфликти на Балканите и в Европа, чак до наши дни.

Завръщането към основата на съществуването ни са особено необходими днес, когато нацията е изпаднала в тежка и дълбока криза на ценностната система, демографското си оцеляване и без дългосрочна цел на развитие. Българската революционна организация за поправяне на историческата несправедливост на Берлинския диктат, все още не е изпълнила своята историческа мисия. Нейното естествено развитие бе насилствено прекъснато от комунистическия режим в Източна Европа и тази приемственост не е възстановена до днес. Появилите се политически партии в пост-комунистическите Р.Македония и Р.България не възстановяват оригиналните цели, идентичност, програма и дух на оригиналната ВМОРО. За съжаление, се наблюдават точно обратните процеси – на фалшифициране и недопустима, престъпна подмяна на историческите факти, извори и процеси – особено в политическата система на Р.Македония, където извращенията от юго-комунистическото минало са деволюирали в държавна идеология. Репресиите, терорът, грубото нарушаване на елементарни човешки права, дискриминацията, апартейдът и геноцидът над всеки, който дръзне да изяви българското си самосъзнание в тази държава са ежедневие, а всеки надигнал се глас за протест бива задушаван с кръв. Насилственото обезбългаряване на хилядолетни български земи /вкл. и самата територия на днешна България/ следва прогресивна последователност и странно защо не се санкционира от международните организации и институции, призвани да спазват хартата за правата на човека на ООН, Хелзинкския договор и европейските норми. Това положение, продължаващо десетилетия, не може повече да се понася от българския народ, който за последните 100 г. се е свил няколкократно, за сметка на своите съседи, в резултат на принудителни действия на външни сили и наложени принудително политически модели и диктатури.

Изправени пред точката на своя екзистенц-минимум и пред въпроса за физическото си оцеляване, българите са длъжни да положат всички усилия и да заявят ясно пред света, че са жертва на едни от най-големите политически престъпления на човечеството през последните 150 г. Тъй като това не се прави публично от нито едно българско правителство и нито една организация в България и зад граница, възкресената ВМОРО ще се заеме с тази нелека, но свята мисия.

В навечерието на 108 г. от избухването на Илинденско-Преображенското възстание на българите в Македония и Одринска Тракия, техни потомци се събраха в Странджа планина и положиха началото по възстановяването на организацията-майка. ВМОРО ще се ръководи от официално обнародваните първоначален Устав и Програма на Българските Македоно-Одрински Революционни комитети /БМОРК/, основани в гр. Ресен /дн. Р.Македония/. Тези правила се възприемат без никаква редакционна намеса, поради факта, че създадената тогава революционна организация не е изпълнила до сега предназначението, заради което е възникнала и следователно не е изчерпала нуждата от своето създаване и съществуване.

За да се предотвратят спекулациите, фалшификациите и подмяната на истинската идеологията за извоюване независимостта и свободата на насилствено отнетите български земи и население, потомци на българи от откъснатите предели на България, възстановяват днес оригиналната организация на своите деди. Лице на възстановената ВМОРО, както и неин официален говорител ще бъде Здравко Здравески от гр. Прилеп, Р.Македония, който понастоящем живее в гр. Бургас. Здравески е един от основателите на ВМРО в Македония след 1990 г. и е бил Председател на задграничните структури. Бил е близък с последния неоспорим Председател на организацията – Иван Михайлов, с когото се е съветвал в Рим. Съпругата му, Добрила, е роднина на съпругата на Михайлов и голяма революционерка - Менча Кърничева и е внучка на геройски загиналия през 1903 г. Крушевски войвода Георги Стоянов. От няколко месеца семейството, заедно с 3 от децата си, е потърсило убежище в България. Причината са тежки репресии наложени над тях и техните близки, заради българското им самосъзнание. Здравески е бивш командир на подразделение на Спец.частите за бързо реагиране в Македония – т.нар. ,,Лъвове" и ,,тигри", с чин ,,капитан". Здравко Здравески е в ръководството на българската организация РАДКО в Македония. В България семейството бе топло посрещнато и подпомогнато от Македонското културно братство ,,Тодор Александров" в Несебър и Община Бургас. Около българското семейство бързо се заформя широк кръг от македонски българи, които изповядват принципите на несъгласие с диктаторския режим на Никола Груевски и които ратуват за обединение на народите от двете страни на изкуствената граница.

В структурите на ВМОРО, заедно с македонските си братя, са се включили активно и тракийски българи, потомствено от Източна и Западна Тракия, споделящи единната историческа цел на организацията. Тяхното общо верую са предсмъртните думи на легендарния Странджански войвода от ВМОРО Георги Кондолов: ,,Дѣлото е свѣто! Проклети бѫдете, ако не продължите борбата.."

Реставраторите на ВМОРО заявяват, че има заявки за включване и на сънародници от Западните български покрайнини, предадени несправедливо на Сърбия след 1919 г. Организацията ще бъде ангажирана не само с неосъществените национални стремления за Македония и Беломорска Тракия, но и с каузата на всички българи в диаспора – Румъния, Бесарабия, Украйна, Русия, Банат, Албания, Косово и др., за да бъде техен застъпник за извоюване на основни права за самоизява, образование, език, религиозна независимост и културна идентичност. Личностите, които стоят в основата на инициативата, не желаят да разкриват самоличността си за сега. Ръководството декларира, че ВМОРО ще спазва Конституцията и законите на Р. България, но няма намерение да прави съдебна регистрация. Организацията ще се стреми да се придържа максимално близо до добродетелите, методите и начина на съществуване на своя исторически първообраз, който е наследник на мрежата, създадена от Апостола на Българската Свобода Васил Левски, благодарение на която бе възкресена от небитието Третата Българска Държава. Девизът на нововъзстановеното ВМОРО ще бъде историческото: ,,Свобода или Смъртъ", като членовете възприемат и оригиналната клетва за посвещение, в нейния буквален вариант.

Заявки за членство могат да се отправят на e-mail: bmork.vmoro@gmail.com Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. , като трябва да съдържат подробна автобиография, 1 цветна снимка, мотивационно писмо за членство и декларация, че кандидатът е запознат с Устава, Програмата и Клетвата на организацията. Последните могат да бъдат намерени от архив в библиотеките, или Интернет.

https://www.bivol.bg/ilinden2011.html
Публикациитѣ на Nordwave, публикувани тукъ посмъртно презъ 2018г. сѫ прехвърлени въ неговия профилъ съ решение на администрацията на Форума отъ 9 Априлъ 2023г.

Hatshepsut

Тази информация е от 2015г.

Учредиха ,,БМОРК Илинден-Преображение"

Гражданското сдружение ще брани родната история и памет
и ще възражда българския дух и култураГражданско сдружение ,,БМОРК Илинден-Преображение" отбеляза официално своето учредяване. Сред членовете и ръководството на родолюбивата организация са учени, историци, журналисти, българи от Македония и родственици на български възрожденци и революционери.

Родолюбивата организация получи регистрация в съда няколко месеца след основаването си. ,,БМОРК Илинден-Преображение" бе учредено през лятото на 2014 г. в София, в навечерието на годишнината от Илинденско-Преображенско-Кръстовденското въстание. Сдружението е продължител на граждански комитет ,,БМОРК-2013-Илинден-Преображение", създаден по инициатива на Българския културен клуб – Скопие (БККС) по повод честването на 110 години от Илинденско-Преображенското въстание и 120 години от създаването на БМОРК.

Възраждане на българския дух и култура, възстановяване на културно-историческото ни наследство у нас и зад граница, както и обединение на българите, останали извън пределите на Родината ни, са част от целите на ,,БМОРК Илинден-Преображение".
Сред учредителите на сдружението са Райна Дрангова – внучка на славния български полковник Борис Дрангов и дъщеря на видния деец на ВМРО и революционер Кирил Дрангов, Михаил Развигоров – внук на щипския войвода Мише Развигоров и син на ръководния деец на ВМРО Страхил Развигоров, Елисавета Шапкарева – внучка на поетесата Елисавета Багряна и правнучка на българския възрожденски книжовник и фолклорист Кузман Шапкарев, както и родственикът на легендарния водач на ВМРО Тодор Александров – Владимир Тодоров, който е и председател на сдружението.

Негов заместник-председател е Мирослав Ризински, превърнал се в знаков пример за борбата за правата на осъзнатите българи в Македония. Той заплати със свободата си, излежавайки в македонски затвор политическа присъда заради изразеното си българско национално самосъзнаие и смелостта да го обяви ясно и недвусмислено в Република Македония.

Членове на Управителния съвет на сдружението са и историкът доц. Александър Гребенаров – председател на Македонския научен институт, д-р Ваня Стоянова – председател на Тракийския научен институт, Иво Антонов – историк и експерт по военните паметници в Министерството на отбраната, Симеон Попов – председател на Младежки консервативен клуб и адвокат Валери Николов.

Сред учредителите са и научният изследовател Трендафил Кръстанов, Петър Харалампиев – настоящ зам.-областен управител на София, журналистът от телевизия СКАТ Мария Цветкова, избрана за говорител на сдружението, която от години се занимава с теми, свързани с българските общности в Македония и Западните покрайнини, Георги Дракалиев, автор на документалния филм – ,,Концлагерът Трикери", посветен на ужаса, изживян от българското население през 1913 г. в Солун и околностите му, както и на лентата  ,,Ениджевардарското слънце", която разказва за легендарния Апостол войвода.

Официалното празненство по повод учредяването на ,,БМОРК Илинден-Преображение", състояло се тази сряда, започна със звучене на българския национален химн и слова на членовете на ръководството Владимир Тодоров, Мирослав Ризински и доц. Александър Гребенаров. Специални гости на събитието бяха ансамбъл ,,Гоце Делчев" и председателят на БККС Лазар Младенов, който пожела ,,На добър час!" на представителите на новорегистрираното родолюбиво гражданско сдружение.

Присъстващите на събитието изпяха заедно химните на Странджа ,,Ясен месец" и на ВМРО ,,Изгрей зора на свободата", както и станала химн на сдружението - ,,Питат ли ме дей зората" по текст от стихотворението на Иван Вазов ,,Де е България?".

http://www.desant.net/show-news/32233/

Hatshepsut

Родолюбиви инициативи на ,,БМОРК Илинден-Преображение"


Гражданското сдружение ,,БМОРК Илинден-Преображение" е родолюбива организация, в която като членове и част от  ръководството активно участие взимат видни български учени, журналисти и обикновени жители от Македония, родственици на български възрожденци и революционери.
Целите, които си поставя сдружението, са възраждане на българския дух и култура, възстановяване на културно-историческото наследство у нас и зад граница, както и обединение на българите, останали извън пределите на Родината ни.

Като основни приоритети в осъществяването на програмата на организацията за тази година нейното ръководство си е поставило няколко важни задачи. Те предвиждат записване на още 12 песни от поредицата ,,Забранени и забравени песни от Македония" в студио 1 на БНР и издаване на двоен диск с тях, както и преиздаване на книгата ,,100 години от Охридско-Дебърското въстание", която съдържа неизвестни исторически документи и доклади на български историци, участвали на международната конференция в македонския град Струга.

,,БМОРК Илинден-Преображение" ще организира и чествания на 112 години от Илинденско-Преображенското въстание в Смилево, Македония, а също и на Петрова нива и в град Гоце Делчев, както и честване на 102 години от Охридско-Дебърското въстание.
За тази цел ръководството на сдружението отправя апел към всички истински патриоти, които не са забравили своя корен и милеят за бъдещето на България, като в същото време  съчувстват на нерадостната съдба на нашите сънародници зад граница и са категорично против все по-честите посегателства и фалшификации на българската история.

Молбата на родолюбците е тези, които желаят да подпомогнат реализирането на споменатите инициативи, да се свържат с представители на организацията и да заявят желанието си да закупят паметна книга, която ще удостовери тяхната финансова подкрепа. Паметните книги са юбилейни и за първи път са предложени по повод честванията на 110 години от Илинденско-Преображенското въстание и 120 години от създаването на БМОРК, по примера на облигация, издадена от ВМОК през 1896 г. Цената на бронзовата е 20 лева, на сребърната – 50 лева, на златната – 100 лева, а платинената струва 500 лева. Имейлът за връзка със сдружението е bmork2014@gmail.com, а паричните средства се превеждат по сметката на ,,БМОРК Илинден-Преображение": IBAN BG05FINV91501016421229 в Първа инвестиционна банка.

http://www.desant.net/show-news/33439

Hatshepsut

Тази информация е от 2016г.

,,БМОРК Илинден-Преображение" набира средства за филм за истината за Македония


,,БМОРК Илинден-Преображение" проведе пресконференция, на която апелира гражданите да подпомогнат събирането на средства за филм за историческата истина за Македония. Всеки, който желае да се включи в акцията, може да го направи чрез закупуване на дискове от поредицата ,,Забравени и забранени песни за Македония".

На пресконференцията присъстваха Владимир Тодоров - председател на БМОРК Илинден-Преображение, Мирослав Ризински – заместник-председател на БМОРК Илинден-Преображение и член на ръководството на Български културен клуб - Скопие (БККС), доц. д-р Александър Гребенаров - член на ръководството на БМОРК Илинден-Преображение и председател на Македонския научен институт и г-жа Райна Дрангова - внучка на полковник Борис Дрангов и член на БМОРК Илинден-Преоражение.

Пълен текст на апела на родолюбивата организация:

АПЕЛ КЪМ ВСИЧКИ БЪЛГАРИ ЗА ПОДПОМАГАНЕ НА ИЗДАВАНЕТО НА ДВОЕН ДИСК ОТ ПОРЕДИЦАТА ,,ЗАБРАНЕНИ И ЗАБРАВЕНИ ПЕСНИ ОТ МАКЕДОНИЯ"

Гражданското сдружение  ,,БМОРК Илинден-Преображение" се обръща с апел към всички българи да подпомогнат инициативите на организацията с цел възраждане на българския дух  и култура, възстановяване на културно-историческото наследство у нас и зад граница, както и културно и духовно обединение на българите, останали извън пределите на Родината.

Сдружението ,,БМОРК Илинден-Преображение" е продължител на граждански комитет ,,БМОРК-2013-Илинден-Преображение", създаден по инициатива на Български културен клуб - Скопие (БККС) по повод честванията на 110 години от Илинденско-Преображенското въстание и 120 години от създаването на БМОРК.

,,БМОРК Илинден-Преображение" е родолюбива организация, в която освен членове и част от ръководството на организацията активно участие взимат видни български учени, журналисти, българи от Македония и родственици на български възрожденци и революционери от Македония.

Както и обещахме, успяхме да запишем 24 песни от поредицата ,,Забранени и забравени песни от Македония" в студио 1 на БНР. По-голямата част от записаните автентични български песни от Македония никога до сега не са записвани нито в Р. България, нито в Р. Македония. Песните разказват за черковните и революционните борби в Македония и недвусмислено доказват българския характер на Македония. Песента за Васил Левски от Кавадарци, Прилепска възрожденска песен, песента за войводата Парашкев Цветков, роден в Плевен, песента за капитан Бърдаров, роден в Разград, песента за освобождението на Плевен, песента за легендарния Борис Дрангов и много други, заслужават да бъдат достъпни за българите, където и да живеят по света. Точно заради това БМОРК Илинден-Преображение възнамерява да издаде двоен диск с тези уникални български патриотични песни от Македония, посочват от родолюбивата организация.

Ако желаете да подпомогнете издаването на двойният диск от поредицата ,,Забранени и забравени песни от Македония, можете да го направите по следните начини:

1. Да се свържете с представители на ,,БМОРК Илинден-Преображение" и да заявите желание да закупите паметна книга, с която се удостоверява Вашата финансова подкрепа. Паметните книги са юбилейни и за първи път са предложени по повод честванията на 110 години от Илинденско-Преображенското въстание и 120 години от създаването на БМОРК по примера на облигация, издадена от ВМОК през 1896 година. Цените на паметните книги са както следва: бронзова - 20 лева, сребърна - 50 лева, златна - 100 лева и платинена - 500 лева.  С приключването на дарителската кампания и след издаването на двойния диск всеки, който е закупил паметна книга, получава дарение от ,,БМОРК Илинден-Преображение" издадения горепосочен двоен диск. За закупена бронзова паметна книга се получава за дарение един двоен диск, за сребърна - 3 двойни диска, за златна паметна книга - 7 двойни диска и за платинена паметна книга - 35 двойни диска.

Пишете на e-mail: bmork2014@gmail.com

2. Да изпратите парични средства по сметката на ,,БМОРК Илинден-Преображение", IBAN BG05FINV91501016421229 BIC FINVBGSF, FIBANK (Първа Инвестиционна Банка). Като основание за превода посочете: ,,Подпомагане на ,,БМОРК ИЛИНДЕН-ПРЕОБРАЖЕНИЕ" за издаване на двоен диск" и впоследствие на e-mail адрес: bmork2014@gmail.com информирайте организацията за Вашия адрес, на който да бъде изпратена съответната паметна книга, както и двойния диск след издаването му.

Паричните средства, които ще бъдат набрани от разпространяването на диска, ,,БМОРК Илинден-Преображение" приоритетно ще ги използва за подпомагането на заснемане на документален филм за историческата истина за Македония.

http://www.vmro.bg/

Hatshepsut

Тази информация е от 2016г.

Забранените български песни в Македония (видео)


Миналия век песен за Апостола на свободата Васил Левски е изпълнявана в Кавадарци, в Охрид и Струга пеят за капитан Христо Бърдаров, български офицер от Разград, загинал в Първата световна война, а в Битоля - за войводата Парашкев Цветков, който е роден в Плевен.

Фолклорната памет е запазила имена и събития, които държавните граници и македонистката пропаганда по-късно заличават.

Това са забранените и забравените български песни - колекция, създадена по инициатива на Гражданския комитет ,,БМОРК ИЛИНДЕН-ПРЕОБРАЖЕНИЕ", учреден за 110-годишнината на Илинденско–Преображенското въстание и 120-годишнината на Българските македоно-одрински революционни комитети (БМОРК).

Текстовете и нотите са взети от книгата на Коста Църнушанов, в която той е записал 1200 български народни песни. Църнушанов, родом от Прилеп, започва да записва текстовете на песните от Македония през 1924 г.

24-те песни от поредицата ,,Забранени и забравени песни от Македония" са записани в първо студио на Българското национално радио. Аранжиментът на песните е на Никола Ваклинов, а изпълнението е на Ансамбъл ,,Гоце Делчев" - София.

Записахме песните, за да не позволим нещо, което е част от нашата история, да бъде изтрито. Да припомним духа, който е съществувал и с който сме пълнили хрониките в Европа и света за един велик патриотизъм, разказва Мирослав Ризински - зам. председател на БМОРК Илинден-Преображение и член на ръководството на Български Културен Клуб-Скопие (БККС). Ризински също е участвал в изпълненията на песните от колекцията.В колекцията е записана и Прилепска възрожденска песен - тя отбелязва момент от църковните борби в Македония, когато Българската екзархия открива семинария в Прилеп, но след гръцките протести тя бива закрита. След това такава семинария се открива в Одрин. ,,Ние децата играехме хора по мелодията на тази песен, пеейки гръмогласно пред гръцките или гръко-влашките къщи", свидетелства в спомените си Коста Църнушанов.

Песента за Апостола на свободата Васил Левски е изпълнявана в Тиквешко. Записана е от училищния инспектор Вельо Велев - съгласно изпълнението на учителя на с. Опицвет, родом от Кавадарци.По-голямата част от тези автентични български песни от Македония никога досега не са записвани нито в България, нито в Република Македония. Песните разказват за черковните и за революционните борби в Македония и недвусмислено доказват българския характер на Македония. Песента за войводата Парашкев Цветков, роден в Плевен, песента за легендарния Борис Дрангов, песента за Освобождението на Плевен и много други заслужават да бъдат достъпни за българите, където и да живеят по света, коментира Мирослав Ризински.

От днес Гражданското сдружение ,,БМОРК ИЛИНДЕН-ПРЕОБРАЖЕНИЕ" започва дарителска кампания за набиране на средства за издаване на двоен диск с тези 24 уникални български песни от Македония.

Целта е песните да бъдат достъпни до българите у нас и по света, както и да се съберат средства за документален филм за историческата истина за Македония, обясни Мирослав Ризински.

Ако желаете да подпомогнете издаването на двойния диск от поредицата ,,Забранени и забравени песни от Македония", можете да го направите по следните начини:

1. Да се свържете с представители на ,,БМОРК ИЛИНДЕН-ПРЕОБРАЖЕНИЕ" и да заявите желание да закупите паметна книга, с която се удостоверява Вашата финансова подкрепа. Паметните книги са юбилейни и за първи път са предложени по повод честванията на 110 години от Илинденско-Преображенското въстание и 120 години от създаването на БМОРК, по примера на облигация издадена от ВМОК през 1896 година. Цените на паметните книги са както следва: бронзова - 20 лева, сребърна - 50 лева, златна - 100 лева и платинена - 500 лева. Пишете на e-mail адрес: bmork2014@gmail.com След издаването на колекцията всеки, който е закупил паметна книга, ще получи двойния диск.

2. Да изпратите парични средства по сметката на ,,БМОРК ИЛИНДЕН-ПРЕОБРАЖЕНИЕ", IBAN BG05FINV91501016421229 BIC FINVBGSF, FIBANK (Първа Инвестиционна Банка). Kато основание за превода посочете: ,,Подпомагане на БМОРК ИЛИНДЕН-ПРЕОБРАЖЕНИЕ" за издаване на двоен диск" и впоследствие на e-mail адрес: bmork2014@gmail.com информирайте организацията за Вашия адрес, на който да бъде изпратена съответната паметна книга, както и двойният диск след издаването му.

Гражданското сдружение ,,БМОРК ИЛИНДЕН-ПРЕОБРАЖЕНИЕ" е родолюбива организация, в която като членове и част от ръководството на организацията активно участие взимат видни български учени, журналисти, българи от Македония и родственици на български възрожденци и революционери.

Сдружението е продължител на граждански комитет ,,БМОРК-2013-ИЛИНДЕН-ПРЕОБРАЖЕНИЕ", създаден по инициатива на Българския Културен Клуб-Скопие (БККС) по повод честването на 110 години от Илинденско-Преображенското въстание и 120 години от създаването на БМОРК.

Поставените цели пред ,,БМОРК ИЛИНДЕН-ПРЕОБРАЖЕНИЕ" са възраждане на българския дух и култура, възстановяване на културно историческото наследство у нас и зад граница, както и обединение на българите, останали извън пределите на родината ни.

https://offnews.bg/kultura/zabranenite-balgarski-pesni-v-makedonia-video-626674.html

Tags:

Similar topics (5)

Powered by EzPortal