Български Националистически Форум

България и Българите => Български националисти => Topic started by: Шишман on 27 April 2020, 10:25:23

Title: Четническо движение
Post by: Шишман on 27 April 2020, 10:25:23
ЧЕТНИЧЕСКО ДВИЖЕНИЕ

Нямаме такова и не сме имали след освобождението. Освен ВМРО, но там нещата са се отнасяли преди всичко за македонският край.

После през 40-те години вместо четническо движение и силно родолюбие имаме разни организации подражаващи на модерните тогава нацизъм и фашизъм. Което според мен и е родо-отстъпничество.

Четничеството е българско хрумване и замисъл, но сърбите за наш срам: създават такова, а не ние.

Какво би трябвало да представлява едно такова движение в наши дни ?

След освобождението тази тема е била опасна за новият политически масоно-сатанински елит, и са гледали да потопят и потиснат нещата и тематиката. За съжаление са успели без ВМРО - организация излязла от контрола на властите. За съжаление ВМРО е била изключително заета с борби от всякакъв тип и просто не са могли да наблегнат на културно - просветната дейност. А и онези времена, народа не е бил обезроден и това не е било наложително.

Как да бъде в днешни дни ?

Би трябвало това да е е напълно осъзнатото и организирано хайдутство. Нещо като следваща стъпка в хайдушкото движение или усъвършенствано хайдутство, с ясни цели и задачи. Всъщност хайдутството е било доста, даже много- добре организирано по места: чети, ятаци, помощници хора готови да помогнат при нападения , когато се налага и т.н. Липсвало им е само централно организиране : уточнени и ясни за всички, правила, цели виждания , задачи, стремежи и път на развитие, както и едно централно ръководство, което да взима важните решения.

Това нещо според мен спокойно може да се създаде организира и направи и в днешни дни. Само че някога въоръжената борба, трябва да се замени с културно просветна. Даже създаването на четническо движение е задължителна следваща крачка : в започналото 2-ро българско възраждане. В противен случай нещата може да се разводнят, изродят, възраждането да се обърка, да загуби посока, път и накрая да имаме едно голямо нищо. Така че мислете за създаване и участие в едно бъдещо четническо движение без такова, няма да стане.

Горе-долу вече има нещо на лице.

Става дума за униформите.


_____________________________________________________

(https://i.postimg.cc/8cjyYBKd/00000000.jpg) (https://postimages.org/)


_____________________________________________________

(https://i.postimg.cc/XqkwQZ3K/000000000000.jpg) (https://postimages.org/)
Title: Re: Четническо движение
Post by: Panzerfaust on 27 April 2020, 21:07:12
Quote from: Шишман on 27 April 2020, 10:25:23Нямаме такова и не сме имали след освобождението. Освен ВМРО, но там нещата са се отнасяли преди всичко за македонският край.
Чети имат и ВТРО и ВДРО.
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 27 April 2020, 21:10:58
Quote from: Panzerfaust on 27 April 2020, 21:07:12Чети имат и ВТРО и ВДРО.
Имах пред вид в самата България, като организация.
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 29 April 2020, 10:29:53
Едно бъдещо четническо движение, може да ползва и чужд опит за съвременната си дейност и развитие. Стига този чужд опит да не противоречи на догматиката и законите на българщината.
В Италия има едни "АЛПИНИ"- които на мене , много ми харесват. Подобни са на военизирана организация , но не са официално такава. Те помагат при бедствия, земетресения, сега строиха полева болница за болните от вируса и т.н. Началото си водят от т.н. алпийски- планински части. Много от членовете им са служили в тези части, младите обаче не са и са доброволци  в организацията. Миналата година имаха някакво събиране в Милано и бяха дошли от цялата страна, беше доста печатляващо. Предполагам имат и някаква културна дейност.
Униформа нямат, всеки клуб на организацията си има свой начин на обличане: обикновено в спортен, туристически планински стил. Единственото общо в облеклото им е шапката : зелена  периферия и пера - доста живописна и забележителна.
Та си мисля че никак не е зле: да имаме и ние една подобна четническа организация . Естествено трябва да е съобразена с нашите неща: история, религия, обичаи и въобще с българщината.
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 01 May 2020, 14:01:32
Четници


________________
(https://i.postimg.cc/x848mJsj/000000000000000.jpg) (https://postimg.cc/q62pVRVW)
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 02 May 2020, 09:32:29
Четническо движение ще има - това е сигурно


_____________________________________

(https://i.postimg.cc/wMq1rNXD/000000.jpg) (https://postimages.org/)


_____________________________________

(https://i.postimg.cc/Gh0L9G8K/00000.jpg) (https://postimages.org/)anonymous image hosting (https://postimages.org/)
Title: Re: Четническо движение
Post by: FELDMARSCHALL on 06 May 2020, 22:57:10
Горяните антикомунисти в България в края на 40те и през 50те не са ли класически вид четническо движение според теб ? Или и тях ще наречеш фашисти/нацисти подражаващи на други... :laugh:
Title: Re: Четническо движение
Post by: Panzerfaust on 07 May 2020, 14:07:44
Абе нямат ли народни носии като на снимките, Мишока няма да ги признае за четници. :whistle:
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 07 May 2020, 17:39:09
Quote from: Panzerfaust on 07 May 2020, 14:07:44Абе нямат ли народни носии като на снимките, Мишока няма да ги признае за четници. :whistle:


Народната носия е за официални случаи, не за из гората. При горяните липсват други неща за да бъдат четници. То и движението им е било спонтанно и не са имали време за организиране и каквото и да е друго. Направили са каквото са могли, не можем да ги съдим или обвиняваме.  Предполагам че налагането на комунизма у нас е било изненада за доста хора.
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 08 May 2020, 19:16:05
Quote from: FELDMARSCHALL on 06 May 2020, 22:57:10Горяните антикомунисти в България в края на 40те и през 50те не са ли класически вид четническо движение според теб ? Или и тях ще наречеш фашисти/нацисти подражаващи на други... :laugh:

Подобни на четническо движение. Не са били централно организирани. Освен това им е липсвала да го наречем четническа идеология. Въобще доста неща при тях са различни.

Класически вид четническо движение трябва да има: централно организиране, ясна идеология-светоглед, знамена , обща ценностна система, униформи парадни-официални и за действия и т.н.
Да не забравяме и мощна тилова подкрепа, ятаци, подготовка за военни-хайдутски действия.
Title: Re: Четническо движение
Post by: FELDMARSCHALL on 08 May 2020, 21:54:11
21 век сме вече, войната се води по друг начин. Даже в Южна Америка се отказаха от този метод на борба с властта такива чето-подобни организации, които всъщност по идеология са крайно-леви и терористични организации като ФАРК например в Колумбия и други такива.
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 09 May 2020, 11:59:33
Quote from: FELDMARSCHALL on 08 May 2020, 21:54:1121 век сме вече, войната се води по друг начин. Даже в Южна Америка се отказаха от този метод на борба с властта такива чето-подобни организации, които всъщност по идеология са крайно-леви и терористични организации като ФАРК например в Колумбия и други такива.
Методите на хайдутството и съответно четничеството са вечни, и нямат мода и преходност. Даже съм ги пробвал и действат на 100%. Тука не става дума за борба само с властта, става дума за борба за защита на българщината и вярата, както е било през вековете. Ако в едно четническо движение има идеология, то вярвай ми ще е толкова дясна че фашизма и нацизма ще са леви в сравнение с нея. Не са важни методите за водене на война, а това за което се води, начина на организиране, на мислене, целта на борбата и т.н.
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 11 May 2020, 20:44:38
Раздвижване има

___________________________

(https://i.postimg.cc/MHxLg10k/0000000000.jpg) (https://postimages.org/)
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 12 May 2020, 17:39:18
Били сме 21 век е и ? Обичаите трябва  да се пазят. В тези безродни времена, четничеството е по-необходимо от всякога за запазване на народността, културата и вярата.


___________________________________________________________________________

(https://i.postimg.cc/9FBb4k6Z/0000000.jpg) (https://postimg.cc/crrw2F4L)
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 13 May 2020, 17:26:42
  ЧЕТНИЦИ ПОЧЕТОХА....

....или поне техни наследници или последователи: големият Таньо Воевода.


(https://i.postimg.cc/KvKRHM8s/000000.jpg) (https://postimages.org/)
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 19 May 2020, 09:20:35
ЕДИН ЧЕТНИК И НАРОДЕН ЮНАК. ДОСТОЕН ПРИМЕР ЗА ПОДРАЖАНИЕ

_____________________________________


 
Кой е Крилат Стойчо и защо е наречен така?

Стойчо Дачев, наречен Крилат Стойчо, е български революционер и войвода на ВМОРО.

Роден е през 1872 г. в днешното ивайловградско село Сив кладенец.

Влиза в редиците на ВМОРО и заедно с прочутия Таню (Тане) войвода, участва в организирането на акции и атентати по време на Илинденско-Преображенското въстание.

След края на въстанието е четник при войводите Дели Димо и Александър Александров като изпълнява куриерски задачи.

При една от тях той занася писмо до Одрин при окръжния ръководител на ВМОРО - Петър Васков (македонски българин, родом от Велес).

След изпълнение на задачата си Стойчо бива заловен.
Успява обаче да избяга и се втурва към родното си село Сив кладенец (тогава Гьокче бунар).
Османците научават къде е домът му и след няколко дни, вечерта, го обграждат.

На разсъмване с револвер и бомба, Стойчо скача от втория етаж на къщата си, но остава незабелязан и отново успява да избяга в планината.
Заради тази случка е наречен ,,Крилат Стойчо".

По-късно, след предателство, отново е заловен и осъден на смърт.
Но ... за трети път Крилат Стойчо успява да надхитри османците и отново хваща гората!

Стойчо успява да създаде чета, с която обикаля местните села.
Стига дотам, че нарежда на османския каймакамин в Ивайловград, да освободи затворени в тъмница българи!
Каймакаминът предпочита да не си навлича бели и изпълнява волята на Стойчо.
Така настъпва относителен покой за областта.

Така до есента на 1912г.
Избухва Балканската война.

Крилат Стойчо се записва доброволец в Македоно-одринското опълчение и воюва с турците, вече редом с българи от всички краища на Царството, че даже и отвъд.

Войната е спечелена, но идва следващата - Междусъюзническата.
Пътят на турците е свободен, те желаят мъст и напредват в Източна и Западна Тракия.
Подложени на огън и меч са всички български села.

Ивайловградско пострадва жестоко от издевателствата.
Крилат Стойчо заминава за Пловдив, където ходатайства пред руския консул за освобождението на пленени българи, отведени в Одрин.

След проведените разговори селяните са върнати по родните си места в Ивайловградско.

Умира през 1971 г., на 99 години в родното си село.
Погребан е с опълченската си униформа и отличия.

_________________________________________________________________

(https://i.postimg.cc/8C494F4H/00000000.jpg) (https://postimg.cc/p99sXLgh)
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 24 May 2020, 11:35:53
(https://i.postimg.cc/wTNCYPfn/00.jpg) (https://postimages.org/)
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 25 May 2020, 10:30:37
ЧЕТНИК
 Това трябва да е и класическата четническа униформа. Направена е от т.н. въшкарници от времето на комунизма и се е получило доста добре_________________________________________
(https://i.postimg.cc/cJ9YZQrD/0000.jpg) (https://postimg.cc/QB7VJKg5)
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 02 June 2020, 18:10:14
(https://i.postimg.cc/KvP4bKgg/000000.jpg) (https://postimg.cc/rKpqCwj8)
Title: Re: Четническо движение
Post by: Panzerfaust on 02 June 2020, 20:47:04
Quote from: Шишман on 25 May 2020, 10:30:37 ЧЕТНИК
 Това трябва да е и класическата четническа униформа. Направена е от т.н. въшкарници от времето на комунизма и се е получило доста добре_________________________________________
(https://i.postimg.cc/cJ9YZQrD/0000.jpg) (https://postimg.cc/QB7VJKg5)

Това, което наричаш "четническа униформа" с този начин на обшиване, е обикновена хусарска униформа. При нас е дошла от Австро-Унгария, през Сърбия и Румъния, заимствали са я Първата българска легия (Васил Левски има снимка с хусарска униформа оттам), Ботевите четници и т.н. Нашите представителни части - "гвардейците" са с такива. В Европа са били много модерни втората половина на ХІХ в., тогава хусарите са били много на почит.

Левски с хусарска униформа в Първата българска легия, снимката е по-късна възстановка в Букурещ:
(https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/fb/Levski2.jpg)

Унгарски хусари:
(https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f5/Husz%C3%A1rok_1762.jpg)

Чърчил в хусарска униформа като млад:
(https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/94/Churchhill_03.jpg)
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 02 June 2020, 21:17:46
Не мисля че четническата ни униформа  е същата, вероятно е повлияна, но е доста различна. Най-отличителното е как завършват украсите от гайтаните. Българският начин е с три не знам как точно се казват - накрайника да ги наречем. Униформата на Левски не е негова, а на фотографското студио и за това не е по канона на българщината.
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 05 June 2020, 13:49:18
Млад юнак - четник

_____________________


(https://i.postimg.cc/GtQj1hvn/00000000.jpg) (https://postimg.cc/H8rMwmS6)
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 13 June 2020, 18:47:53
Всеки наричащ се националист: би трябвало да иска да четник !
На снимката четници
___________________


(https://i.postimg.cc/Vk02F4Sg/00000000.jpg) (https://postimages.org/)
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 15 June 2020, 11:18:18
ХВЪРКОВАТАТА ЧЕТА.

Слава на народните юнаци !Както виждате с 2-ма попове. Чета без вяра не може и не бива .


__________________________________

(https://i.postimg.cc/pVQRyKhS/0000000000000.jpg) (https://postimg.cc/rzpvP09G)
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 15 June 2020, 22:16:34
Четници в Габрово почетоха народният юнак Цанко Дюстабанов.

____________________


(https://i.postimg.cc/CMbjy7s2/0000000000000.jpg) (https://postimg.cc/PNrLYmcb)______________________

(https://i.postimg.cc/K81jbvyY/00000000.jpg) (https://postimages.org/)
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 23 June 2020, 13:23:48
ЧЕТА ЗА ПРИМЕР

ЕДНА ОТ НАЙ-ВЕЛИКИТЕ НИ ЧЕТИ

Турците ги е било страх да влизат в бой с тях и са прибягнали до хитрост да ги упоят.

3ащо се говори малко за тази велика чета - не знам.

3а сметка на това ни надуват главите с една друга чета дето меко казано е била провал, а воеводата им не на ред с главата.

_________________________

(https://i.postimg.cc/YSYV28M8/000000000000000000000000.jpg) (https://postimages.org/)


--------------------------------------------------------------
(https://i.postimg.cc/hGLyRj15/000000000000.jpg) (https://postimages.org/)
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 03 July 2020, 17:44:31
Искат ли наричащите се националисти да бъдат четници ? Ако не искат -  защо ?___________________________


(https://i.postimg.cc/Vs9Z8dqH/000000000000000.jpg) (https://postimages.org/)
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 15 July 2020, 17:05:54
(https://i.postimg.cc/XvFJLjq7/00000000000000000.jpg) (https://postimg.cc/d7swtKGz)
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 18 July 2020, 12:24:16
(https://i.postimg.cc/wMqQGCg1/000000000000000000000.jpg) (https://postimg.cc/YGPF4y47)
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 19 July 2020, 13:43:25
(https://i.postimg.cc/50zm0Gw0/0000000000000000.jpg) (https://postimg.cc/629ZbMbJ)
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 21 July 2020, 18:08:32
(https://i.postimg.cc/L4ZycK1s/000000000000000000000.jpg) (https://postimg.cc/pyRYjSkN)
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 26 July 2020, 12:11:15
Български четници

_____________________

(https://i.postimg.cc/zvRbGqpQ/000000000000000.jpg) (https://postimages.org/)picture hosting site (https://postimages.org/)
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 31 July 2020, 10:18:21
(https://i.postimg.cc/wvXfStrj/00000000000000000000000.jpg) (https://postimages.org/)
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 02 August 2020, 12:22:59
(https://i.postimg.cc/Dzs8SHVx/0000000000000000000.jpg) (https://postimages.org/)
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 02 August 2020, 21:23:53
ГОЛЯМ ЧЕТНИК И ВОЕВОДА 

_____________________

(https://i.postimg.cc/TPFfKXgS/00000000000000000.jpg) (https://postimg.cc/sBYtLqn9)
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 08 September 2020, 08:11:23
(https://i.postimg.cc/4y4MpR3M/00000000000000000.jpg) (https://postimg.cc/9RSJjSZt)
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 28 October 2020, 09:27:50
ОТНОВО ЧЕТНИЦИ - НЕЩАТА СЕ РАЗВИВАТ


__________________________________

(https://i.postimg.cc/hvBSYFWH/000000000000000.jpg) (https://postimg.cc/xJ6Dk4dR)

(https://i.postimg.cc/3xc3T0Qj/0000000000.jpg) (https://postimg.cc/BjHr566t)
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 12 November 2020, 17:57:25
ВЪЗМОЖНО ЛИ Е СЪЗДАВАНЕ НА ЧЕТНИЧЕСКО ДВИЖЕНИЕ ?

Що не ? Като гледам, началото е вече поставено.
________________________________

(https://i.postimg.cc/QCtH5sD1/0000000000.jpg) (https://postimg.cc/mzvLfvtg)
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 23 November 2020, 10:04:51
Работим по въпроса


___________________
(https://i.postimg.cc/MZMf1y5H/0000.jpg) (https://postimages.org/)
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 02 December 2020, 18:11:16
ЧЕТНИЦИ - ЗАЩО НЕ, КАКВО КАТО Е 21 ВЕК?
Даже сега са по-нужни от всякога .
__________________________________

(https://i.postimg.cc/yNSyFgWS/0000000000000.jpg) (https://postimages.org/)
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 05 December 2020, 18:58:58
ЧЕТНИЦИ, БЪЛГАРЩИНА И ПРАВОСЛАВИЕ
 Няма по-силна сплав от тази на света. 


(https://i.postimg.cc/vZrcc0NC/00000000000000000000.jpg) (https://postimg.cc/qN7kFx0G)
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 11 December 2020, 10:09:21
Романтика

_____________

(https://i.postimg.cc/W1tcXKQy/000000000.jpg) (https://postimages.org/)
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 20 December 2020, 09:36:57
ЧЕТНИЦИ
 Колкото и да е странно, макар и да сме в 21 век: векът на модерното мислене, либерализма, технологиите  и т.н. - у нас има четници и духовно завръщане към миналото ни. Има завръщане към някогашното ни мислене обичаи и светоглед. На пук на желият ненормален, модерен свят. Такова чудо май няма никъде в съвременният свят. И това е нещо много-добро.Оказа се че българщината е много по-силна от колкото някога някои си е представял. И тия четници са напълно сериозни в тия неща.
____________________________
(https://i.postimg.cc/Y0tMwrRB/00000000000000000000000.jpg) (https://postimages.org/)
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 21 December 2020, 09:40:48
ЧЕТНИЦИ Е ИМАЛО И ТЕПЪРВА ЩЕ ИМА
____________________

(https://i.postimg.cc/vmL2pS7g/0000000000.jpg) (https://postimg.cc/jW2hfcFt)
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 25 December 2020, 18:39:34
ЧЕТНИЦИ
(https://i.postimg.cc/XJyW4Q8w/000000000000000000000.jpg) (https://postimages.org/)
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 29 December 2020, 18:17:53
(https://i.postimg.cc/PxBCJvwx/000000000000000000000000.jpg) (https://postimages.org/)
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 17 January 2021, 09:51:06
ЧЕТНИЦИ
 Имало е и пак ще има.
Първото възраждане завърши с четници и това сегашното - второто и то така ще завърши !   


________________
(https://i.postimg.cc/6qWrvM5J/00000000000000000.jpg) (https://postimg.cc/njW98YD0)
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 26 January 2021, 10:18:00
ЧЕТНИЦИ
 Четници - войни с българско само-съзнание и българщината в сърцата и душите  ни трябват, а не някакви само- превъзнасящи се модерни глупаци: с мании за величие и никаква българщина в тях самите. Иначе - лошо ни чака.       (https://i.postimg.cc/GmVFHSSK/000.jpg) (https://postimages.org/)
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 28 January 2021, 19:20:03
СВОБОДА ИЛИ СМЕРТЪ
На 10 / 23 декември 1906 г. загива в бой с турска потеря един от най-пламенните ръководители , четник и воевода на ВМОРО, ДАМЕ ГРУЕВ 


______________________

(https://i.postimg.cc/T3b1nLbv/000000000000000000001.jpg) (https://postimages.org/)
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 29 January 2021, 09:23:49
  3АПОЧНА
Записването на четници ! Ти искаш ли да бъдеш  четник ?   _________________________

(https://i.postimg.cc/tJKRdzJn/0000000000000000000000000000.jpg) (https://postimages.org/)
Title: Re: Четническо движение
Post by: FELDMARSCHALL on 29 January 2021, 11:57:50
Ходи и се записвай, вместо да работиш за шибаните мургави италианци. :laugh:
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 06 February 2021, 19:00:16
Четниците, както и хайдутите преди това са били тесно свързани с православието. И едните и другите са полагали клетва пред евангелие с положени на него два ножа или нож и пистолет.
Винаги съм си мислел че всеки българин, а особено желаещите да спасяват народа и родината би трябвало да искат: да са не някакви други, а именно четници, а командирите им воеводи. та именно на тези хора защитавали някога народа ни от османци-мисюлмани , гърци и сърби и какво ли не, би трябвало да искаме да приличаме.
Странното е че в нито една съвременна народо-спасителна  организация няма званията : воевода и четник, с изключение на ВМРО където пък всички са някакви воеводи, ама без чети.
Та ти дето четеш темата и се имаш за  нещо как може да не искаш да си и четник? Умът ми не го побира.
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 06 February 2021, 19:07:51
    Когато България е била под турско робство 500г.  хората започващи съпротива са се наричали хайдути-четници, а водачите им войводи.
Никога не съм чел  някой да се е наричал нещо друго.
Какво им става в днешни дни на някои хора :та не искат да са четници не знам. Вероятно просто не са българи, камо ли родолюбци.         
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 06 February 2021, 19:15:40
  Продължаваме напреде.
Българските четници от четите на ВМРО са били най-добрите стрелци на света за всички времена на тази земя.
наричали са го македонска стрелба и по света още е известна тази тяхна точност.       
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 06 February 2021, 19:32:08
  Един българин тука ми разправяше : как гледал по телевизията някакви специални части, които били супер и т.н.
казах му че колкото и да са супер при директен бой с която и да е чета на някогашното ВМРО или на войводата Ф. Тотю ще бъдат смазани за нула време. та такива чети, четници и воеводи сме имали на времето. Щом веднъж ги е имало може пак да ги има. Внуците носят гените на дядовците си.
__________________
  Едно време четниците и воеводите не са се бръснели и подстригвали. Един път защото може би са нямали възможност за това, и защото така са ставали аскети подобно на православните монаси.
Тоест пълно отдаване на делото и отричане от светските радости изкушения и блага.
Те за това са били и толкова страшни та и досега комунистите и наследниците им се страхуват от тях.
Не случайно в нито една от уж бг- националистическите организации не се наричат четници. Господарите им не им дават защото изпадат в паника при мисълта че отново може да се появят четници и бестрашни воеводи.
__________________
   Какво би могло да направи едно четническо движение ? Представете си проблем подобен на този в Катуница или нещо друго несправедливо. Събират се четници от цялата страна, организирани на чети : със знамена от въстанията срещу турското робство или от непобедимите ни бойни знамена, носещи портретите на Левски, Ботев и други наши герои, воеводи и четници пред парламента.
Водача им  воеводата излиза и казва на властите .
Ние сме бългаески четници, организирани сме и подготвени физически и психически, и ако не направите така и така ще направиме страшно мазало, каквото до сега не сте виждали.
И ако зад себе си този воевода- водач има 5000 юнаци как ще се почувства власта а. Ако от тези 5 000 100-200 са облечени в четнически униформи, а други пък в камуфлажни такива и стискат по една тояга в ръцете си. как ще реагират гадовете а ? Ще се насерат и ще отстъпят и занпреде ще им се налага да се съобразяват с това движение.
От скинари, антикомунисти и разните там партийци окото няма да им мигне, ама от четници готови до дупка да си пазят: родината, верата и рода - ще им призлее здравата.
____________________
   Комунистите преди, а сега демократите и въобще техните наследници всякак се опитват да ни набият в главите че тези неща : с четниците и хайдутите са стари работи, не са модерни и не могат пак да станат. Вярвах им до момента на войната в Босна, когато там се появиха сръбски четници и им мамата е*** на мисюлманите.
Сега съм се заял на тази тема и мисля да я разръчкам сериозно и отвътре.
Щом комунисти, демократи и модернисти викат че това не е добро, значи е много добро. От малкото ми проучвания стигам до извода че е нещо наистина много добро, което винаги може да се повтаря и потретя по нашите земи. За това и ще ръчкам яката тази насока.
Прочетох книгата на Панайот Хитов, прочел съм и тази на воеводата Ф. Тотю, а сега започвам друга. МИсля да посветя една част от живота си на тази тематика.
____________________
 
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 06 February 2021, 19:32:39
    Попаднах на това във фейсбук.
Хареса ми и го публикувам тук.


ОПИСАНИЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ ЧЕТНИЦИ от Артър Смит.
Тези македонски четници са особен тип хора. Млади, смели и умни – те са цветът на българсквя род. От времето на кръстоносните походи на Лъвското сърце и Скендерберг такъв романтичен тип не се е развивал в заплетената мрежа на световната история. Животът им е посветен на родината. Те не знаят какво значи страх. В известен смисъл това е буквално така, защото няколко часа се опитвах да втълпя на един от тях определението за него. Ненавиждат турците с такава дълбока омраза, че тя изглеждаше прекрасна и става част от тяхното верую.
В Западна Европа за четниците често се говори така, както и за много други разбойнически банди. Доколко казаното се отнася за сръбските и гръцките чети, това е съвсем възможно. И няма да се учудя, ако наистина е така. Но през цялото ми общуване с българските четници никога не забелязах случаи на бандитизъм, заплашване, предателство или измама. Те се отнасяха към мене по-сърдечно, отколкото всички други групи хора, които някога съм познавал. В отряда, където бях, нямаше човек, който не би дал живота си за мене и при това би го дал с радост. Няколко от тях щяха да загинат, докато ме спасяват, но за щастие останаха невредими.
Те са удивително внимателни един към друг – с обичайните изключения. Боят е мястото, където се показват в най-добрата си светлина. Сред тях изглежда съществува неписано правилото, никой да не мисли за собствения си живот, когато е застрашен животът на другаря му. А какви прекрасни бойци са само! Да видиш как само един от тях отблъсква трима аскери от ранен другар – това е гледка, заради която си струва да живееш. Страхът на турците от тях е толкова голям, че често става комичен. Те никога не нападат чета, освен с грамадна и непреодолима сила, А четниците не се и замислят да нападнат два пъти по-многоброен противник. В предишна глава споменах за подвига на Дечевата чета, която с шестдесет души е отбранявала седмици наред едно село срещу тридесетхилядна турска армия, а след това се е изплъзнала почти невредима.
Вярно е, че по външен вид те повече приличат на разбойници от сцената, отколкото на съвременни войници. Носят с голяма гордост дълги коси, падащи свободно на вълни, и полагат огромни грижи за тях. Поддържат оръжията си в идеална изправност и обичат да носят толкова много револвери и ножове в коланите, за колкото могат да намерят място. И нека е ясно, че това не е за показ, а защото колкото повече револвери има един мъж, толкова повече изстрели ще има на разположение по време на сражение. Много от тях носят малки дрънкулки, украшения и други такива и извънредно много се гордеят с това.
В много други отношения те са само едни деца - пъргави, безразсъдни, избухливи и своенравни. Притежават суета, учудващо безвредна, която се изразява в желание да се снимат и да бъдат хвалени. Повечето от тях са сиромаси, с представителен вид и те самите си го знаят. Мускулите им са заякнали и по телата им няма нито един излишен килограм. Жените изобщо не ги интересуват. Задомените рядко виждат семействата си, след като са посветили своя живот на Македония. За жените и децата се грижат роднини, желаещи да подпомагат свещената цел – борбата срещу турците. Удоволствията на плътта имат малко власт над един четник. Никога не съм виждал някой да се напие или да пуши прекомерно.
Няма да е много пресилено, ако се каже, че те съвсем наподобяват древните монашески ордени на рицарството, които светът познава. Техният живот е посветен на една-единствена цел, от която никога не се отклоняват. Те са ревностни християни, с изключение на някои от водачите. И са една аномалия, която трябва бързо да отмине, щом изживее времето си.ОПИСАНИЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ ЧЕТНИЦИ от Артър Смит.
Тези македонски четници са особен тип хора. Млади, смели и умни – те са цветът на българсквя род. От времето на кръстоносните походи на Лъвското сърце и Скендерберг такъв романтичен тип не се е развивал в заплетената мрежа на световната история. Животът им е посветен на родината. Те не знаят какво значи страх. В известен смисъл това е буквално така, защото няколко часа се опитвах да втълпя на един от тях определението за него. Ненавиждат турците с такава дълбока омраза, че тя изглеждаше прекрасна и става част от тяхното верую.
В Западна Европа за четниците често се говори така, както и за много други разбойнически банди. Доколко казаното се отнася за сръбските и гръцките чети, това е съвсем възможно. И няма да се учудя, ако наистина е така. Но през цялото ми общуване с българските четници никога не забелязах случаи на бандитизъм, заплашване, предателство или измама. Те се отнасяха към мене по-сърдечно, отколкото всички други групи хора, които някога съм познавал. В отряда, където бях, нямаше човек, който не би дал живота си за мене и при това би го дал с радост. Няколко от тях щяха да загинат, докато ме спасяват, но за щастие останаха невредими.
Те са удивително внимателни един към друг – с обичайните изключения. Боят е мястото, където се показват в най-добрата си светлина. Сред тях изглежда съществува неписано правилото, никой да не мисли за собствения си живот, когато е застрашен животът на другаря му. А какви прекрасни бойци са само! Да видиш как само един от тях отблъсква трима аскери от ранен другар – това е гледка, заради която си струва да живееш. Страхът на турците от тях е толкова голям, че често става комичен. Те никога не нападат чета, освен с грамадна и непреодолима сила, А четниците не се и замислят да нападнат два пъти по-многоброен противник. В предишна глава споменах за подвига на Дечевата чета, която с шестдесет души е отбранявала седмици наред едно село срещу тридесетхилядна турска армия, а след това се е изплъзнала почти невредима.
Вярно е, че по външен вид те повече приличат на разбойници от сцената, отколкото на съвременни войници. Носят с голяма гордост дълги коси, падащи свободно на вълни, и полагат огромни грижи за тях. Поддържат оръжията си в идеална изправност и обичат да носят толкова много револвери и ножове в коланите, за колкото могат да намерят място. И нека е ясно, че това не е за показ, а защото колкото повече револвери има един мъж, толкова повече изстрели ще има на разположение по време на сражение. Много от тях носят малки дрънкулки, украшения и други такива и извънредно много се гордеят с това.
В много други отношения те са само едни деца - пъргави, безразсъдни, избухливи и своенравни. Притежават суета, учудващо безвредна, която се изразява в желание да се снимат и да бъдат хвалени. Повечето от тях са сиромаси, с представителен вид и те самите си го знаят. Мускулите им са заякнали и по телата им няма нито един излишен килограм. Жените изобщо не ги интересуват. Задомените рядко виждат семействата си, след като са посветили своя живот на Македония. За жените и децата се грижат роднини, желаещи да подпомагат свещената цел – борбата срещу турците. Удоволствията на плътта имат малко власт над един четник. Никога не съм виждал някой да се напие или да пуши прекомерно.
Няма да е много пресилено, ако се каже, че те съвсем наподобяват древните монашески ордени на рицарството, които светът познава. Техният живот е посветен на една-единствена цел, от която никога не се отклоняват. Те са ревностни християни, с изключение на някои от водачите. И са една аномалия, която трябва бързо да отмине, щом изживее времето си.ОПИСАНИЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ ЧЕТНИЦИ от Артър Смит.
Тези македонски четници са особен тип хора. Млади, смели и умни – те са цветът на българсквя род. От времето на кръстоносните походи на Лъвското сърце и Скендерберг такъв романтичен тип не се е развивал в заплетената мрежа на световната история. Животът им е посветен на родината. Те не знаят какво значи страх. В известен смисъл това е буквално така, защото няколко часа се опитвах да втълпя на един от тях определението за него. Ненавиждат турците с такава дълбока омраза, че тя изглеждаше прекрасна и става част от тяхното верую.
В Западна Европа за четниците често се говори така, както и за много други разбойнически банди. Доколко казаното се отнася за сръбските и гръцките чети, това е съвсем възможно. И няма да се учудя, ако наистина е така. Но през цялото ми общуване с българските четници никога не забелязах случаи на бандитизъм, заплашване, предателство или измама. Те се отнасяха към мене по-сърдечно, отколкото всички други групи хора, които някога съм познавал. В отряда, където бях, нямаше човек, който не би дал живота си за мене и при това би го дал с радост. Няколко от тях щяха да загинат, докато ме спасяват, но за щастие останаха невредими.
Те са удивително внимателни един към друг – с обичайните изключения. Боят е мястото, където се показват в най-добрата си светлина. Сред тях изглежда съществува неписано правилото, никой да не мисли за собствения си живот, когато е застрашен животът на другаря му. А какви прекрасни бойци са само! Да видиш как само един от тях отблъсква трима аскери от ранен другар – това е гледка, заради която си струва да живееш. Страхът на турците от тях е толкова голям, че често става комичен. Те никога не нападат чета, освен с грамадна и непреодолима сила, А четниците не се и замислят да нападнат два пъти по-многоброен противник. В предишна глава споменах за подвига на Дечевата чета, която с шестдесет души е отбранявала седмици наред едно село срещу тридесетхилядна турска армия, а след това се е изплъзнала почти невредима.
Вярно е, че по външен вид те повече приличат на разбойници от сцената, отколкото на съвременни войници. Носят с голяма гордост дълги коси, падащи свободно на вълни, и полагат огромни грижи за тях. Поддържат оръжията си в идеална изправност и обичат да носят толкова много револвери и ножове в коланите, за колкото могат да намерят място. И нека е ясно, че това не е за показ, а защото колкото повече револвери има един мъж, толкова повече изстрели ще има на разположение по време на сражение. Много от тях носят малки дрънкулки, украшения и други такива и извънредно много се гордеят с това.
В много други отношения те са само едни деца - пъргави, безразсъдни, избухливи и своенравни. Притежават суета, учудващо безвредна, която се изразява в желание да се снимат и да бъдат хвалени. Повечето от тях са сиромаси, с представителен вид и те самите си го знаят. Мускулите им са заякнали и по телата им няма нито един излишен килограм. Жените изобщо не ги интересуват. Задомените рядко виждат семействата си, след като са посветили своя живот на Македония. За жените и децата се грижат роднини, желаещи да подпомагат свещената цел – борбата срещу турците. Удоволствията на плътта имат малко власт над един четник. Никога не съм виждал някой да се напие или да пуши прекомерно.
Няма да е много пресилено, ако се каже, че те съвсем наподобяват древните монашески ордени на рицарството, които светът познава. Техният живот е посветен на една-единствена цел, от която никога не се отклоняват. Те са ревностни християни, с изключение на някои от водачите. И са една аномалия, която трябва бързо да отмине, щом изживее времето си.       
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 06 February 2021, 19:47:52
Добра книга по темата.
ЗАПИСКИ НА ХРИСТО Н. МАКЕДОНСКИ (1852-1877)
http://macedonia.kroraina.com/hm/index.htm 
_________________
 Не че ТЕРВЕЛ ПУЛЕВ е някакъв велик човек, гигант на родолюбието или мисълта ! Не е и такъв който , трябва да бъде следван. Но постъпката му показва че има възраждане и даже той го е усетил и му се е приискало да бъде хайдутин и четник. Дали ще бъде и ще стане  такъв, ще видим с времето. Та възраждане има и то такова, каквото не е имало никога до сега.
_______________
 
Title: Re: Четническо движение
Post by: FELDMARSCHALL on 08 February 2021, 20:53:02
(https://i.postimg.cc/vTK8g5d7/148620433032130.jpg)

На 6 февруари се навършиха 77 години от смъртта на Кирил Ботев, български генерал и по-малък брат на Христо Ботев.
Преминал Дунав с четата на брат си, заловен и изпратен на каторга, участник в няколко войни, той склопява очи на 4 февруари 1944 г., на 88 години. Но споменът за него е жив и днес - образец на пламенно родолюбие, висок интелект и всеотдайна служба на род и родина!
Кирил Ботев е роден на 20 април 1856 г. в Карлово, където баща му – видният възрожденски даскал Ботьо Петков през това време учителства. Две години по-късно, през 1858 г. той се премества в Алтън Калофер. Именно тук, в града край бистрата Тунджа, преминава детството на Кирил.
През есента на 1863 г. той постъпва ученик в местното начално училище. След това продължава своето обучение в класното училище. Участва в редактирането на школските вестници "Бръмбар", "Искра" и "Око". Прави стихотворни опити, в които жигосва местните чорбаджии в турската власт.
След преждевременната смърт на баща му през 1869 г. семейството му изпада в тежко материално положение. През 1871 г. Кирил завършва калоферското класно училище. С помощта на пловдивския книжар и издател Драган Манчов, през есента на 1872 г. отива в село Голямо Белово, Пазарджишко и започва работата, като учител. След кратко даскалуване, той напуска селото и през 1874 г. се отправя към Одрин, където постъпва в местната католическа гимназия.
Възмутен от опитите на учителите да наложат католицизма на учениците, след като завършва първата година от своето обучение, Кирил Ботев решава да емигрира в Румъния при бате си Христо.
Преди да избяга, прави опит със своите другари да подпали училището, но пожарът бил забелязан и потушен.
През есента на 1874 г. Кирил е вече в Букурещ при по-големите си братя Христо и Стефан Ботеви. След двегодишен престой в румънската столица той заминава за Гюргево, където е назначен за учител в българското училище. В свободното си време разпространява календара с образа на Васил Левски, вестници и брошури, печатани в печатницата на Любен Каравелов и помага на Сидер войвода да закупи оръжие за предстоящото въстание в България.
След смъртта на Апостола, шепа луди глави решават на свое заседание в Гюргево в късната есен на 1875 г., да вдигнат през пролетта на 1876 г. българите на въстание срещу угнетяващия феодално-деспотичен гнет на османските поробители.
Революционната емиграция във Влашко приема присърце тази идея. Христо Ботев решава да организира чета от 200 юнака, с която да подпомогне предстоящото въстание. Между първите, които се записват в нея е неговият по-малък брат Кирил.
Когато войводата отива да се прости със своята майка, Иванка, с непогрешимия си майчин инстинкт разбрала, че чедото й отива да стори курбан за свободата на поробеното си Отечество. Прегърнала го и през сълзи му рекла: "Христо, Кирила да не вземаш! Няма да ти простя, ако го вземеш!" - след което се строполила в несвяст.
Ала Кирил вече бил на пристанището в Турну Мъгуреле, преоблечен като градинар, очаквайки със своите тридесет другари, идването на австро-унгарския параход "Радецки". В дървените им сандъци, вместо мотики и търнокопи, лежало оръжието на четата. На кея го изпратил по-големия му брат Стефан, туберколозата, от която страдал, не му позволила да последва Кирил и Христо.
Някъде при Милин камък Кирил Ботев заедно със своите другари Иваница Данчов и Мито Цветков загубват дирите на четата и се откъсват от нея. Тежко болният Кирил предлага групата да се придвижи към Враца, но поради засиленото турско присъствие в района, опитът им пропада. Много скоро от тях се отделя и Мито Цветков. Това кара Кирил Ботев и Иваница Данчов няколко дена да се крият във врачанските лозя.
По-късно, с помощта на верни ятаци от село Осъм, Врачанско, те се отправят към Дунава, за да се прехвърлят на румънския бряг. В Лом се крият четири дни в къщата на местния учител Димитър Маринов. При опит да преминат Дунав, те са арестувани на пристанището от турската полиция и отведени във Видин. След 23 денонощия са изпратени с окови в Русчук (Русе), където са изправени пред турски съд.
След разгрома на Ботевата чета във Врачанския Балкан, тук са изпратени заловените четници. Блестящата им зашита от адвоката Илия Цанов, както и решителната намеса на консулите на Великите сили са причина съдът да смекчи присъдите и вместо смърт да поиска доживотна каторга.
Кирил Ботев е осъден на 15 години каторга. Заедно със своите другари е изпратен в Цариградския затвор. Тук се заболява от тифус и когато е прехвърлен с кораб, с още 12 души в крепостта Сен Жан Д Акър в Сирия, е с напълно разбито здраве.
След завършване на Руско-турската война 1877-1878г., съгласно подписаният на 3 март 1878 г. Сан-Стефански мирен договор между Османската империя и Русия, на заточените българи в Анадола е дадена амнистия. Не всички обаче са освободени от нея.
С помощта на граф Игнатиев Кирил Ботев пристига в България на 7 април 1878 г. Той решава да се отдаде на учителското поприще във Враца. Още същата година обаче заминава за Пловдив, за да изкара курс за секретари на окръжните управители. Курсът обаче е завършил и той решава да постъпи в Командата на волноопределяюшите се.
По-късно постъпва в откритото в София Военно училище. Завършва го с първия випуск на 10 май 1879 г. и започва офицерската си служба, като кавалерийски подпоручик и командир на взвод в конната сотня на Учебния батальон на Източнорумелийската милиция в Пловдив.
Когато бандити, водени от руския капитан Узатие, ограбват край Пловдив и убиват майката на генерал Михаил Скобелев, командването на Източнорумелийската милиция възлага на Кирил Ботев да арестува със своите кавалеристи убиеца, укрил се в село Фердинанд (Дермендере). Кирил се справя с тази задача блестящо.
В края на 1880 г. той се сгодява за госпожица Добра Брегова. От щаба на Източнорумелийската милиция го изпращат да учи в Офицерската Кавалерийска школа в град Сомюр, Франция. Тук научава изненадващо, че е починала неговата годеница, което преобръща душевния му мир. В края на 1882 г. той завършва кавалерийската школа в Сомюр и кандидатства в Генералщабната военна академия в Белгия.
В Брюксел се залюбва с красивата белгийска аристократка Мари Оли дьо ла Розиер. След Съединението на България от 6 септември 1885 г. и нагнетената обстановка в България, капитан Кирил Ботев прекъсва своето обучение в Брюксел и се завръща у нас. Назначен е за командир на Конната бригада, която е дислоцирана на турската граница, в Търново Сеймен (днешният Симеоновград).
Но войната нахлува в българските предели не от юг, а от запад, от към Сърбия. За командир на Конната бригада е назначен капитан Димитриев, а капитан Кирил Ботев се заема лично с формирането на Четвърти конен полк, за чийто командир е назначен. С конете на този полк, без седла, са пренесени стотици пехотинци турската граница до Сливница, където се разиграва решителното сражение със сърбите. Пристигайки на Сливница, капитан Ботев е назначен за началник на Трънския отряд, който действа на левия фланг на Сливнишката позиция.
В разгара на боевете той научава за смъртоносното раняване на неговия по-малък брат, портупей - юнкер Боян Ботев и успява да го завари все още жив в една софийска болница. Той умира от раните си в неговите ръце.
При пренасянето на бойните действия на сръбска земя, капитан Кирил Ботев е оставен в разпореждане на началника на Генералния щаб на войската, капитан Рачо Петров. Той получава задача да сформира бойно формирование от доброволческите чети, пристигащи постоянно от вътрешността на страната. С така подготвения резерв, дислоциран около град Трън, той трябва да подкрепи обезкървените от бойните действия части на армията, в случай че войната се затегне и продължи.
Българското главно командване си давало ясна сметка, че за пълния разгром на противника ще трябват още сили, тъй като част от южнобългарските войски били съсредоточени в Тракия, за отбива¬не на евентуален турски удар.
След победите при Сливница, Драгоман, Цариброд и Пирот, в щаба на българската войска пристига австро-унгарският посланик в Белград граф Кевенхюлер - Меч, който заявява на младия български княз Александър Батенберг, че ако българите продължат своето настъпление към Ниш и Белград, на пътя си ще срещнат освен сръбски и австро-унгарски императорски войски. И това е краят на войната! За участието в бойните действия ротмистър Кирил Ботев е награден от княз Александър Батенберг със сребърен медал.
През Балканската война 1912-1913 г. е генерал за поръчки към Главната квартира на Българската армия. През Междусъюзническата война 1913 г. е заместник министър на войната в правителството на д-р Стоян Данев.
През 1914 г. генерал-лейтенант Кирил Ботев е назначен за началник на всички военно-учебни заведения в България. На тази длъжност, след 35 години доблестна служба, той преминава в запаса .
Награждаван е многократно с високи войнски отличия. Той е кавалер на военния орден "За храброст" - IV степен, "Св. Александър" с мечове - IV степен и без мечове - II степен, Орден "За военни заслуги" - I степен. Освен тях е удостоен с много сръбски, румънски, германски и турски ордени.
След Първата световна война 1915-1918 г. живо се интересува от положението на българите, останали, съгласно Ньойския мирен договор зад пределите на страната. Пише и публикува стихове във вестник "Отечество" и други вестници. Със своята съпруга нямат щастието да имат собствено дете, затова си осиновяват момче и го кръщават Христо.
На 88 годишна възраст, на 4 февруари 1944 г. старият генерал склопява завинаги очи в село Студена, Пернишко, където е евакуиран заради англо-американските бомбардировки над столицата. Погребан е в старите софийски централни гробища, в парцела, в който са погребани дъщерята на Христо Ботев - Иванка, съпругата му Мари и майка му Иванка. Тленните останки на стария воин са положени в гроба на Иванка Ботева.
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 19 February 2021, 10:03:21
     Български четници отдават почит на Левски


(https://i.postimg.cc/bJxbD7y1/00000000000.jpg) (https://postimg.cc/zbf34PRf)
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 21 February 2021, 09:32:17
ЧЕТНИЦИ
Страшилище за новият световен ред, враговете на родината и вярата.

(https://i.postimg.cc/L6hYvHwv/000000000000.jpg) (https://postimg.cc/WhL11P2J)
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 02 March 2021, 21:49:13
Млад четник

(https://i.postimg.cc/59CTWg0r/00000000000000000000.jpg) (https://postimg.cc/9zcJGGyP)
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 08 March 2021, 17:16:33
(https://i.postimg.cc/fW0WDQGY/000000000000000000000000000000.jpg) (https://postimg.cc/F1NXV8sK)
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 23 March 2021, 22:23:59
ЧЕТАТА
 Четата, която трябва да отбелязваме всяка година задължително, повече от всяка друга, да честваме тържествено, да ни бъде пример за подражание и следване: не е тая която са ни наложили за сега.
Четата за която говоря е тая на Стефан Караджа и Хаджи Димитър Асенов. То са се водили 2-е чети, но на практика е една.
Малко история : били са между 126 и 131 четника - точният брой не се знае. Добре обучени, добре въоръжени и организирани. С хубави униформи и метални знаци на калпаците. Имали са даже тръбач. Действали са като елитна военна част, с тая разлика че са били много, ама много надъхани, направо фанатизирани. 3а воеводите им пък да не говорим какви юнаци са били и то още  от деца. Дали са такива сражения на турската армия и башибозук че на края, ония не са искали повече да се бият с тях. Турците прибягват до коварство ( в това много ги е бивало) подменят работниците в една мандра с помаци, но облечени, като българи. Тия упояват четата, като им дават храна. Четниците спират да починат и необяснимо как заспиват дълбок сън,и като ги нападат турците едвам се събуждат и не са на себе си. По онова време тая четата е разтърсила Османската империя, такова нещо до тогава не са били виждали. Уплашили са се яката. Според поп Минчо Кънчев сам султана е казал че ако има такива 50хил. човека ще разнебити-превземе света, та правете си сметка,за какви хора става дума. Някои са смятали че ако влезнат 10 такива чети и България ще се освободи.
Това е четата на  която, трябва да потдражава едно истинско бъдещо четническо движение. Това е четата, която трябва да се дава за пример. 3а съжаление са ни наложили да се покланяме на една друга чета, която макар и по-многобройна не е направила нищо особено, нито е дала поне едно юнашко сражение. 3а нея чета обаче има филми, дни на почит, книги и безкрайни уроци в училищата. А за нашата , баш четата, тая на която трябва и някои се възхищаваме - едно голямо нищо. То след освобождението историята на тая чета, както и хайдутството и комитетите на Левски са били много - неудобни за управляващият масоно-сатанински елит. Неудобна им е била и Българщината и са се чудили как да я затрият и победят. Надявам се да не успеят да затрият българщината и народната памет за тая чета, хайдутите ни и воеводите ни. За сега не успяха, но от нас зависи как ще е за напред.

(https://i.postimg.cc/BQ8bC6jz/000000000000000000000000000.jpg) (https://postimages.org/)
(https://i.postimg.cc/xCTTNTrt/0000000000000000000000.jpg) (https://postimages.org/)image upload (https://postimages.org/it/)
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 24 March 2021, 18:20:48
(https://i.postimg.cc/wB87ryKT/000.png) (https://postimages.org/)
Четник от четата


(https://i.postimg.cc/6QXp0kR8/0000000.jpg) (https://postimages.org/)
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 26 March 2021, 10:26:18
  Макар че едни хора, много се стараеха в годините тая чета да бъде забравена: народа не я е забрави !     

(https://i.postimg.cc/KzHkwVZn/00000000.jpg) (https://postimages.org/)
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 28 March 2021, 10:48:41
Народа почита великата чета. Слава на народните юнаци.

(https://i.postimg.cc/KjcGrBV1/000000000000000.jpg) (https://postimages.org/)
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 03 April 2021, 09:33:58
  ЧЕТНИЦИ НИ ТРЯБВАТ
 Четници са ни нужни и ни трябват, а не избори.   


(https://i.postimg.cc/9QBfDkb3/00000000000000000000.jpg) (https://postimages.org/)
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 06 April 2021, 09:34:44
ЧЕТНИЦИ НИ ТРЯБВАТ, А НЕ ИЗБОРИ
Под четници разбирам - истински родолюбив елит.
Надявам се с времето да се появят.   (https://i.postimg.cc/Zn2bSxV5/00000000000000.jpg) (https://postimg.cc/q6cVcnPP)
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 09 April 2021, 18:55:54
Четници в бой за свобода !

(https://i.postimg.cc/SNn57nbw/0000000000000000000.jpg) (https://postimages.org/)
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 10 April 2021, 12:51:50
БЕЗ ЕДНО ИСТИНСКО И СИЛНО ЧЕТНИЧЕСКО ДВИЖЕНИЕ НЯМА ДА СТАНЕ
Много хора се възмущават от изборните резултати: какво падение било и т.н. да не ги повтарям.
Истината е обаче че в рамките на тая политическа и културна система: това е положението и даже още нещата са добре, по на там ще стават все по-зле.
Единственият изход от това положение за нас българите е създаване на едно: истинско и чисто морално и много-добре организирано - четническо движение , което да започне лека полека да дава посока и да оказва влияние.
Не се ли вземем в ръце и не го ли направим - нищо добро не ни чака.
начелото го има, трябва само да се продължи напреде и да не се ограничаваме :само със въстановки и снимки. Време е за следващата крачка.
 
Снимката показва добре как трябва да са нещата: организирани, четнически униформи, поп и вяра задължително( без вяра поп и кръст до никъде няма да се стигне),  знаме на четата и четите  и няма кой да ни спре !
(https://i.postimg.cc/q76qTnqc/0000000001.jpg) (https://postimages.org/)
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 11 April 2021, 10:26:33
ДО КЪДЕ МОЖЕ ДА СТИГНЕ ЧЕТНИЧЕСКОТО ДВИЖЕНИЕ
Едно добре организирано четническо движение на здравите основи: на българщината и православният морал - може  да обърне не само България с краката на горе, ами и светът.
На снимката надъхани четници в бой с душманите. Тоя дето мушка падналият враг е попа, а не интелектуалецът певец , артист, поет и т.н. Така е било в миналото, когато сме имали здрава морална и духовна основа.(https://i.postimg.cc/XqVgrBjr/0000000000000000.webp) (https://postimages.org/)
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 11 April 2021, 11:22:37
  Песен посветена на четниците


___________
 Четници се пишат във Клисура града
Горо ле, зелена ти вода студена
И си дума дават, и си тихом казват:
Горо ле, зелена ти вода студена
Който сабя няма, сабя му се дава
Горо ле, зелена ти вода студена
Който пушка няма, пушка му се дава
Горо ле, зелена ти вода студена
Който конче няма, конче му се дава
Горо ле, зелена ти вода студена
Че ще да се бият за народна правда     
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 12 April 2021, 10:09:04
УСПЕХА НА ЕДНО ЧЕТНИЧЕСКО ДВИЖЕНИЕ - ОРГАНИЗАЦИЯ ЗАВИСИ ОТ ...........
На първо место от да го наречем идеологията , която ще изповядва.
Нещата, трябва да са много, ама много добре обмислени,подготвени, изяснени и подредени. Даже една малка глупава грешка, може да провали всичко. Тия дето седят срещу нас : са добре организирани и подготвени и не се шегуват ! Едно четническо движение - организация направо ще им бръкнат в здравето и ще им провали плановете не само за малка България, но и вероятно за света. Не забравяйте, че подобно нещо е силно заразно,  и зарази ли се Русия - ще стане, каквото има да става. Така че "ония"  няма да спят: и ще се опитат още при създаването на това нещо да го отровят  както и с каквото могат. Та както се казва " работата е дебела " ! То и на турците работата беше дебела цели 500г. ама накрая ги победихме.

Може да е каже че началото е поставено, имаме образеца на униформите. Тия на снимката не са никак лоши, но има и друг вид от старите шаячни войнишки дрехи, които са доста добри.
_____________
(https://i.postimg.cc/Kzvf49vw/000000000000000.jpg) (https://postimages.org/)
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 13 April 2021, 11:49:41
Четническа клетва

"Аз  пред Бога и пред народа  в името на нашето драгоценно отечество заклевам се какво, че залагам и прежалвам живота си за борба с неприятелите на народа си, до последното дихание ще бъда верен на тоя подвиг, няма да се подлъжа и подкупя за никакво имание, щото да работя срещу народа си или за полза на другите, или за лична и користна полза, приемам всичките длъжности  , които ми се четоха в закона. Ако не остана верен на тази клетва , Бог да ме порази изясно и юнаците да ме съдят и накажат според закона "     

(https://i.postimg.cc/m2rCYYVQ/0000000000000000000000.jpg) (https://postimg.cc/LhrJRZcX)
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 14 April 2021, 14:15:00
ЧЕТНИК ОТДАВА ПОЧИТ НА РАКОВСКИ !
200 години от рождението на Георги  Стойков Раковски!
На 14 април 1821 година в гр. Котел е роден големият патриарх на четническото движение. Записан е в църковните регистри като Съби Стойков Попович, но е известен повече като Георги Раковски.

_____________
(https://i.postimg.cc/SsYD8wyX/0000000.jpg) (https://postimg.cc/Vr1qPZ01)
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 14 April 2021, 18:01:44
ХАЙДУТИ ПОЧЕТОХА ГЕОРГИ РАКОВСКИ
 Големият българин, първия идеолог на четническото движение: не е забравен !

(https://i.postimg.cc/CKzkvjkq/0000000.jpg) (https://postimg.cc/DW3S04Cv)
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 15 April 2021, 20:56:08
НАДЕЖДА ИМА
 Четници почитат създателят и идеолога на "ЧЕТНИЧЕСКОТО ДВИЖЕНИЕ".(https://i.postimg.cc/rp2zn6kX/000000000000000000111.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/vHLQY1Rj/0000000000000000000000000.jpg) (https://postimg.cc/GHt0zmmJ)
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 17 April 2021, 12:15:59
Четници

(https://i.postimg.cc/MTc5Q1B0/133333.jpg) (https://postimages.org/)
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 18 April 2021, 18:59:33
(https://i.postimg.cc/Dw0c8qQB/0000000.jpg) (https://postimg.cc/cvq3ztbn)
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 19 April 2021, 09:39:42
ПЪРВАТА КРАЧКА Е НАПРАВЕНА, ИДВА ВРЕМЕ ЗА ВТОРАТА !     
(https://i.postimg.cc/QxxGWBnH/0000000000000000000.jpg) (https://postimg.cc/xq7FwdQ2)
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 21 April 2021, 18:07:19
Четници

(https://i.postimg.cc/bNFrp8hC/1.jpg) (https://postimages.org/)
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 23 April 2021, 20:56:36
ЗА ИСТИНСКИЯТ ЧЕТНИК НЯМА ВЪЗРАСТ
Запали ли се веднъж човек по "БЪЛГАРЩИНАТА"  няма спиране. !
Народността и вярата , трябва да ги защитаваме, докато сме живи. И така от поколение на поколение до краят на света.


__________________
(https://i.postimg.cc/P5Rxng8z/historical-reenactments-battle-026-by-54ka.jpg) (https://postimages.org/)
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 24 April 2021, 11:07:37
Четници - въстанници


(https://i.postimg.cc/T1pHnKfB/historical-reenactments-battle-064-by-54ka.jpg) (https://postimages.org/)
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 25 April 2021, 09:48:51
(https://i.postimg.cc/dQ8GCjT2/historical-reenactments-battle-036-by-54ka.jpg) (https://postimages.org/)
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 29 April 2021, 10:49:30
ЗАКЛЕВАНЕ
На четници-въстанници !(https://i.postimg.cc/DzJFW7tf/historical-reenactments-battle-032-by-54ka.jpg) (https://postimages.org/)
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 01 May 2021, 09:21:02
(https://i.postimg.cc/2683zHSB/historical-reenactments-battle-025-by-54ka.jpg) (https://postimages.org/)
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 02 May 2021, 17:42:53
Съвета на старейшините

(https://i.postimg.cc/DwD0wJc6/0000000000011111.jpg) (https://postimages.org/)


(https://i.postimg.cc/W46BfxtZ/1111111111.jpg) (https://postimages.org/)
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 03 May 2021, 08:45:03
    КОЙ КАЗВА ЧЕ НЯМА ЧЕТНИЦИ В ДНЕШНИ ДНИ ?   

(https://i.postimg.cc/QMKH5PZG/181255443-3987143664662409-6358254505877645-n.jpg) (https://postimg.cc/PLhXnSq2)
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 06 May 2021, 09:39:19
БЪЛГАРСКИ ЧЕТНИЦИ !


(https://i.postimg.cc/yNqdz7JD/000.jpg) (https://postimg.cc/Hr2HwD9m)
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 08 May 2021, 17:55:05
  ЧЕТНИЦИ НИ ТРЯБВАТ
 Не палячовци, артисти, хумористи, певци и други от тоя род.           


(https://i.postimg.cc/tTcmCNwz/00000000001.jpg) (https://postimages.org/)
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 09 May 2021, 17:47:45
ВСЕ ОЩЕ ИМА МЪЖЕ ЧЕТНИЦИ И БЪЛГАРИ     


(https://i.postimg.cc/GprgByVY/000000000111.jpg) (https://postimages.org/)
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 09 May 2021, 22:08:36
   ВЕЛИКАТА ЮНАКИНЯ
Мелпомена - Менча Кърничева, съпруга на големият Иван Михайлов.
Била е наполовина влахиня , което не и е попречило да е голяма българка ! На практика съпругът и е последният но и най-велик четнически воевода !         (https://i.postimg.cc/L4TK1s0K/182665052-3321175917985082-7429290194130252315-n.jpg) (https://postimg.cc/mht5xTs8) (https://postimages.org/it/)
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 14 May 2021, 09:48:12
  ЧЕТНИЦИ
Култова снимка !
Пълни душата и сърцето !     

(https://i.postimg.cc/c4k5pBCB/34792078-10209346550580264-425744856623611904-n.jpg) (https://postimg.cc/6yR0RRd8)


ДА НЕ ЗАБРАВИМ ДА ЧЕСТИТИМ БАЙРЯМА НА ИСЛЯМИСТИТЕ
Честит ви байрам и ви желая до година :повече атентати, и неверници да оправите и да ни поробите отново по-скоро !
На снимката юнак българин и четник  в бой с ислямисти. За сега, като възстановка,  утре както върви на истина.

(https://i.postimg.cc/Kv15MSct/000000000000.jpg) (https://postimages.org/)
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 15 May 2021, 17:27:58
(https://i.postimg.cc/9Mth10yK/0000011.jpg) (https://postimages.org/)
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 16 May 2021, 14:10:31
   КЪРВАВОТО СРАЖЕНИЕ ПРИ С. ЛУКОВО, КРАТОВСКО
Снимка: Войводата поручик Сотир Атанасов, пресъздаващ критичния момент от сражението, в който мята бомба и разпръсква щурмуващия турски аскер

На 11/12 май 1903 (н.ст.) край с. Луково, Кратовско се установява за почивка войводата поручик Сотир Атанасов с 13 свои другари. Сотир Атанасов Янакиев завършва с отличие през 1899 г. Военното училище в София, като е произведен в офицерски чин от Българската армия. Войвода е на чета, съставена от млади момци от щипските села, 8 души от с. Балван, 2-ма от Пестришино и учителите Блаже Пуздерлиев, Михаил Костов и Моне Божков от Щип. Рано сутринта жена ги предупреждава, че поради предателство, съседното село Лесново е блокирано от турска потеря, която се придвижва и към Луково. Към 9 часа сутринта четата е обградена без възможност за отстъпление. Войводата Атанасов след кратко съвещание с подвойводата Панайот Байчев разпорежда да се заеме позиция на връх ,,Килия" в местността Олово. Придвижващият се табур открил огън още от 1000 разкрача. Без да отвръщат, комитите старателно се окопали на позициите си. Към 14 часа след обяд се чули команди и сигнала на тръба за атака. Първите редове на аскера били посрещнати със залп от четниците и обърнати в бягство. Останалите на бойното поле трупове, всявали ужас и страх при последвалите нови опити за щурм. В късния следобед в подкрепа на потерята пристигат още две дружини от Щип, рота от Кратово и башибозук от селата Стрисовци, Дряново и Рудари. Местността почерняла от повече от 2000 феса. С фанатичен юруш, аскерът достига 20-30 крачки от четниците. В този критичен момент войводата Атанасов и младият учител от българското училище в Щип, Моне Божков, приятел и колега на Гоце Делчев, се изправят и мятат бомби в средата на талазите. Ударната вълна изхвърля във въздуха 30-40 трупа. Тътенът от взрива и мощното ,,Ура" на четниците обръщат в бяг турците. До към 10 вечерта турските атаки отслабват. Нощта дава възможност на четниците незабелязано да се промъкнат през кордона. На разсъмване, без да подозира, че на позициите няма никой, аскерът тръгва на финален юруш. Без да подозират, повече от час турците стреляли един срещу друг, като към убитите от предния ден се прибавили още 10-ина башибозушки трупа. След изтеглянето си, четата спира за кратко в един дол, където ранените, подвойводата Байчев, даскал Моне и балванчанина Милко остават, за да бъдат настанени за лекуване по селата. Загубите на аскера били над 150 убити, в това число и един юзбашия. Озверени от поражението си, турците се връщат в Луково и си изкарват яростта върху селяните, тъй като предателят, пратил аскера при ,,страшните комити" бил от тях. Изтезавани луковчани по-късно споделят, че турците се вайкали: "Не биваше ли да ни заведе дето няма комити, та да не става толкова зиян на хора"...
..............................................
Информация за героичното сражение има в два броя на Македоно-одрински куриер от май 1903 г. За жалост никой до днес не го е описал, даже и в профила на поручик Атанасов в Уикипедия. В тактическо отношение, то е едно от най-блестящите във военната ни история, без нито една жертва срещу 2000 неприятел.       (https://i.postimg.cc/KYx0mG1r/185159083-320045372805210-1514788156848042859-n.png) (https://postimages.org/)upload picture (https://postimages.org/it/)
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 18 May 2021, 09:32:41
           ЕДИН ЧЕТНИК - ЗНАМЕНОСЕЦ
    СЛАВА НА НАРОДНИЯТ ЮНАК !
На 18 май 1876 г. на хълма Милин камък загива Никола Симов - Курото, знаменосец в четата на Христо Ботев. Заедно с него загива и Сава Катрафилов, свещеник, член на щаба на Ботевата чета. При стъпването на родна земя поп Сава Катрафилов произнася клетвата на четата.
"Куру, прекръсти се и го целуни! С него да паднеш; и умрял вече, душманинът да не може да го изтръгне знамето от ръцете ти" - казал Ботйов.
Поклон!     (https://i.postimg.cc/nrJpQgKb/187106356-4111630672226501-4088406987826193165-n.jpg) (https://postimages.org/)
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 20 May 2021, 11:15:01
ЕДИН ЮНАЧЕН ЧЕТНИК


(https://i.postimg.cc/g2RBLdvM/0000000000000000000.jpg) (https://postimg.cc/hXD0NkZx)
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 23 May 2021, 09:41:19
ЧЕТНИЦИ
 Пресичат Дунава да се бият за свободата !


(https://i.postimg.cc/VNdTLbpJ/000009.jpg) (https://postimages.org/)
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 24 May 2021, 13:47:11
ЧЕТНИЦИ


(https://i.postimg.cc/KjQnvbHf/0000000000000000000000000.jpg) (https://postimg.cc/rR0dQBcR)
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 25 May 2021, 17:41:15
ЧЕТНИЦИ НА ПЪТ ЗА СОФИЯ
Някой ден и това ще стане !


(https://i.postimg.cc/bJDmZ49h/111111111111111111111.jpg) (https://postimages.org/)
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 27 May 2021, 11:30:18
СМЪРТ НА ПРЕДАТЕЛИТЕ !
ЩЕ ИМА ЛИ ОТНОВО ТАКИВА ЮНАЧНИ БЪЛГАРСКИ ЧЕТНИЦИ ? 
Кирил Дрангов - един голям български юнакВ спомените си Иван Михайлов описва решението си да сподели на Кирил Дрангов за неочакваната смърт на Тодор Александров и за извършителите на убийството. Кирил Дрангов е първоначално изпратен на разузнавателна мисия до виновниците – Алеко Василев, Георги Атанасов и Александър Протогеров, като същевременно с това му е казано при наличие на добра възможност, да ги убие. Иван Михайлов пише:


,,...Обяснихъ му, че на него съмъ се спрѣлъ да отиде при тѣхъ, защото той е доста младъ ; знаятъ, че не е участвувалъ въ друго до сега, освенъ въ странични съдействия, както много други младежи ; главно се е проявявалъ въ легални студентски срѣди. На ВМРО е помагалъ, както и тѣ, само въ нѣкой технически работи. Понеже е синъ на бившъ така добре известенъ офицеръ, то Протогеровъ и Атанасовъ съ по-голѣма любезность и довѣрие ще го приематъ. Той отъ своя страна ще се държи къмъ тѣхъ съ съответното внимание, безъ да прекалява въ нищо. Разбрахме се веднага съ него.


Като му казахъ, че ако носи нѣщо отъ бащината си кръвь и ако лично прецени, че има сили да извърши нѣщо голѣмо, рѣдко би могълъ да рискува за по-голѣма цель въ нашето дѣло, той моментално, безъ никакво колебание ми заяви, че се постави изцѣло на разположение.

Тогава му казахъ, че е свободенъ да реши самъ на мѣстото, споредъ обстановката, дали не може да тегли куршума на всичкитѣ трима, или поне на двама отъ тѣхъ...Кирилъ се бѣ завърналъ вече откъмъ тройката и донесе подписания отъ Протогерова мемоаръ. Той ми разправи, че тѣ взематъ всички мѣрки, за да бѫдатъ добре охранявани ; не е било възможно да ги издебне самички. Настроението имъ било добро. Водили помежду си оживени разговори, имали добъръ апетитъ и всичко показвало, че за тѣхъ нищо особено не е настѫпило въ македонското дѣло. Запитали го само какъ е Брѣзовъ..."


От този момент натам започва цялостна подготовка на десницата на ВМРО, под ръководството на Иван Михайлов, за премахване на извършителите на убийството на Александров. Решеното се явява не само като отмъщение за стореното, но и като превантивна мярка срещу евентуални бъдещи фатални за македонското движение решения.


В така създадената ситуация се състоят т. нар Горноджумайски събития. На 12-ти септември 1924 година в Горна Джумая, дн. Благоевград, група, ръководена от Кирил Дрангов, убива Алеко Василев и част от неговите поддръжници. В акцията по-късно е убит и Георги Атанасов. В спомените си Иван Михайлов описва действията на Кирил Дрангов и пощадяването на Александър Протогеров така:


,,Въ стаята влиза Кирилъ Дранговъ. Атанасовъ преди това, обаче, билъ излѣзналъ и отишелъ въ нѣкоя отъ съседнитѣ стаи. Алеко веднага пита Дрангова кѫде е Иванъ Михайловъ. Пристигналия обяснява, че Михайловъ не може да дойде поради заболѣване. Възмутенъ, Алеко заканително казва: ,,Да не мисли той да се налага надъ насъ! Защо не дойде да обвинява илинденци ? Дай да видимъ какви обвинения е изпратилъ противъ тѣхъ". Дранговъ обяснява, че не носи никакви обвинения и че не е кривъ за неидването на Михайловъ ; тѣ могатъ да го повикатъ, макаръ да е боленъ, да дойде. Алеко потупалъ Дрангова по рамото и тръгналъ да излиза, а Кирилъ учтиво му далъ пѫть да мине.

И още когато прекрачвалъ прага, обърнатъ вече съ гръбъ къмъ Кирила, последниятъ измъкналъ парабела си и теглилъ въ тила на Алеко, който се струполилъ предъ вратата. Нейде отъ отсрещнитѣ стаи Атанасовъ започналъ да стреля. Другаритѣ отговорили отъ тѣхната стая и откъмъ стълбата. Нѣколко минути продължила тая престрелка въ кѫщата, докато четирмата другари успѣли, едни презъ стълбата, други скачайки презъ прозорцитѣ, да се измъкнатъ, а и револверътъ на Атанасовъ не се чувалъ вече. Презъ туй време групата на Иванъ Караджовъ е била наоколо и е стреляла въ въздуха ; събрала се сетне около четирмата. Преди да се разтича войска или да се яви нѣкой другъ, всичко е било свършено.
Следъ като е падналъ Алеко, Дранговъ не е могълъ да удържи яда си, хваналъ за яката Протогерова и цѣлъ разтреперанъ, съ револвера още въ рѫката си, нѣколко пѫти му отправилъ презъ зѫби въпроса : ,,Казвай, кой уби Тодора ?" Протогеровъ останалъ безъ душа отъ страхъ, умолително плачелъ и повтарялъ нѣкакви несвързани думи, отъ които Кирилъ бѣ запомнилъ само това : ,,Приятели сме били съ баща ти"... Все пакъ, Кирилъ точно изпълни нареждането да не се посѣга върху живота на Протогерова. Презъ тая нощь и на другия день зараньта паднаха въ Горна-Джумая още двама-трима Алекови другари, между които и подполковникъ Атанасовъ..."


Цялата революционна дейност на Кирил Дрангов до края на живота му е свързана с Иван Михайлов.


През 1946 Георги Димитров лично издава заповедта да бъдат ликвидирани без особена публичност няколко дейци на ВМРО. Сред тях е и Кирил Дрангов. Изпълнението на акцията по убийството на Дрангов е възложено на полковник Лев Главинчев. Последният е бивш член на ВМРО и впоследствие партизанин. На 8-ми юни 1946 година къщата на Кирил Дрангов на улица ,,Иван Шишман" 37 е обградена от милицията под ръководството на Лев Главинчев. Започва престрелка между Кирил Дрангов и 40-те души, изпратени да го убият. Кирил Дрангов взима 6 жертви и слага сам край на живота си. Гробът му не е известен.(https://i.postimg.cc/5yfqF3m5/00000000000000000000000000000000000.jpg) (https://postimages.org/)
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 27 May 2021, 11:49:34
ЧЕТНИЦИ НА ПЪТ ЗА СОФИЯ - ДА ГЛАСУВАТ
Накрая така ще стане, друг начин за оправяне няма !           
(https://i.postimg.cc/Z5fw619f/191330452-2996621490549328-3162908663746629673-n.jpg) (https://postimg.cc/5XC5VKSv)
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 27 May 2021, 18:02:38
  ОТНОВО ЧЕТНИЦИ
Много ми харесват така под строй !
Голяма радост !         (https://i.postimg.cc/vT4j7B0Z/00000000.jpg) (https://postimg.cc/xNStn0rw)
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 28 May 2021, 10:42:56
  ЧЕТНИЦИ
 На път за бой с враговете !   


(https://i.postimg.cc/KYYZgH9N/0000000000000000000000000000000000000.jpg) (https://postimg.cc/XrTMRQ6G)
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 29 May 2021, 14:03:14
ЧЕТНИК ТРЕПА ДУШМАНИН !
 Милост за тия и господарите им от запада - не трябва да има.
(https://i.postimg.cc/MHBqp4zG/192249974-4753486838011558-571795089844295594-n.jpg) (https://postimages.org/)
Title: Re: Четническо движение
Post by: FELDMARSCHALL on 29 May 2021, 14:38:21
Само че на тия господарите им изобщо не са от Запада. :dont:
Трябва да уточниш и за кои точно говориш, сегашните турци или онези от 19 век. :whistle:
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 29 May 2021, 17:29:40
Quote from: FELDMARSCHALL on 29 May 2021, 14:38:21Само че на тия господарите им изобщо не са от Запада. :dont:
Трябва да уточниш и за кои точно говориш, сегашните турци или онези от 19 век. :whistle:
И на ония и на тия днес и на ислямистите по принцип: господарите им са от запада.
Title: Re: Четническо движение
Post by: FELDMARSCHALL on 30 May 2021, 00:04:27
Това не е вярно. Фиксирал си се върху нещо, което да ти изнася на теорията и го повтаряш като фетиш, но това не означава че е истината. :laugh:
На сегашната Турция (Ердоган), господар е Путин, колкото и да не им се иска някои хора.
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 30 May 2021, 10:40:54
ЧЕТНИЦИ ОТИВАТ НА БОЙ(https://i.postimg.cc/VNt6Y7LN/00000000000000000000000000000.jpg) (https://postimg.cc/nsHZ2Gm8)
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 30 May 2021, 13:45:19
СВОБОДА ИЛИ СМЪРТ
.,,О неразумни и юроди" Поради что се срамиш да се наречеш българин и да вървиш в пътя на БЪЛГАРЩИНАТА и родните духовни ценности ?
Четници на път за България !


(https://i.postimg.cc/MKPkF3rN/189718640-3510073092427685-6516295446432909541-n.jpg) (https://postimages.org/)
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 01 June 2021, 18:31:29
ЧЕТНИЦИ
 Нека да развалим съня на другарите от задокеанското посолство.
(https://i.postimg.cc/nV4m7hCZ/000.jpg) (https://postimg.cc/hhGhRgL3)
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 02 June 2021, 17:44:38
    ЧЕТНИК
 ЗНАМЕТО Е КУЛТОВО - РЕПЛИКА НА ЗНАМЕТО НА ЧЕТАТА НА ХАДЖИ ДИМИТЪР И СТЕФАН КАРАДЖА !
Нещата за сега вървят в правилната посока , въпреки опитите за подмяна !     
(https://i.postimg.cc/L8XTpyMJ/0000000055555555555555555.jpg) (https://postimg.cc/8j2WdmcG)
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 03 June 2021, 18:06:09
БЪЛГАРСКОТО ЧЕТНИЧЕСТВО НАБИРА ВСЕ ПОВЕЧЕ СИЛА
 Нещата за сега вървят на добре. Все повече българи обличат четническите униформи !       
(https://i.postimg.cc/3R3SBMnf/77777777777777777777777777777.jpg) (https://postimg.cc/TyHJds8n)
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 04 June 2021, 09:34:40
Четници

(https://i.postimg.cc/j5Y64Pqx/00000000055555555555555555.jpg) (https://postimg.cc/JyKB1yBv)
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 05 June 2021, 09:20:44
Снимка по темата
(https://i.postimg.cc/bNpGT2XH/9999999999999999999999.jpg) (https://postimg.cc/fkqTWyRJ)
Title: Re: Четническо движение
Post by: Hatshepsut on 05 June 2021, 09:50:48
Ами че това е самия Христо Ботев, радвам се, че си направил някаква преоценка  :smile-1:
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 05 June 2021, 09:56:32
Quote from: Hatshepsut on 05 June 2021, 09:50:48Ами че това е самия Христо Ботев, радвам се, че си направил някаква преоценка  :smile-1:
Картината е добра , колкото до преоценката е друга тема. В средите на запалените родолюбци тази оценка вече е направена и така.Всяко нещо с времето си. Някои теми за сега само за запалените по тия неща с българщината.
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 09 June 2021, 10:27:02
Стари и млади бъдещи четници на едно !

(https://i.postimg.cc/wMbZRmmd/77777777777777777777777777777777777.jpg) (https://postimg.cc/jnPZGCc8)
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 13 June 2021, 12:15:14
   ЧЕТНИЦИ ИЛИ ГЕЙ-ПАРАД
При наличието на едно истинско и правилно и добре  организирано " четническо движение" провеждането на подобни паради ще бъде невъзможно.
Така че избора е наш : четническо движение или гей-паради ?     (https://i.postimg.cc/X7zXKrhj/999999999999999999666.jpg) (https://postimg.cc/QHcXhdhw)
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 13 June 2021, 22:24:22
КУЛТОВА СНИМКА
 Знамето във вид на хоругва е много-добро.
Бъдещото четническо движение - трябва да има подобни знамена.


(https://i.postimg.cc/xTqVqHkR/89999999999999999999999999999999999999.jpg) (https://postimages.org/)
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 03 July 2021, 21:43:27
НЕЩАТА ТРЪГНАХА ПО ПРАВИЛНИЯТ ПЪТ
Старо мое мнение
____________________

Когато се съберат 50 души с такива униформи 9четническо въстанически) и знамето от априлското въстание или друго от тоя вид: тогава  ще започне да има българско родолюбие. Останалото са глупости на търкалета и празни приказки. Може някои да са  против това-онова, трето и пето, ама без униформата, човека едно обикновено стенящо нищо и половина !
Само на тая снимка са около 30-40 четника с униформи и правилните знамена.А колко още има, нямат чет.Нещата определено вървят добре.

(https://i.postimg.cc/sX7f0bH0/999999999.jpg) (https://postimages.org/)
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 06 July 2021, 09:15:14
ПОДВИГЪТ НА МОЖЕ БИ НАЙ-ВЕЛИКАТА БЪЛГАРСКА ЧЕТА
Четата за която нашите историци и някога и сега не обичат да говорят !
Обединената чета на Хаджи Димитър и Стефан Караджа стъпва на българска земя след като преминава р. Дунав през нощта на 6 срещу 7 юли 1868 г. Преминаването се осъществява край село Вардим, при местността Янково гърло, недалеч от устието на р. Янтра. Тъй като още при преминаването са забелязани от турски патрул, войводите провеждат военен съвет, на който е решено да не се започва бой, а да се прекъсне телеграфа между Русе и Свищов и възможно най-бързо да се достигне Балкана. След това четата се отправя към с. Сяръ Яр, където престоява известно време и се снабдява с коне и каруци.
Още същия ден четата е застигната от турска потеря от приблизително 1000 души башибозук и е принудена да заеме позиции в лозята на с. Караисен. Отбранявайки се организирано, четниците отблъскват всички атаки, като дават няколко жертви, сред които Арсо Мартинов и Александър Василев. След смрачаване, отрядът обхожда турските позиции и продължава на юг.
 На снимките народната почит към тези велики народни юнаци !

(https://i.postimg.cc/13vg9yCL/999999999999999999999.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/Ghr9G46W/9999999999999999999999.jpg) (https://postimg.cc/6Tj9NpWc)
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 13 July 2021, 09:47:02
ЧЕТНИЧЕСКО ДВИЖЕНИЕ
 Единствените за които бих си направил труда да гласувам някога : ще са "Четническото движение", когато се възроди, създаде и организира добре, ако това стане въобще някога.
То ще е и малко по-особено гласуване, но пък щ е е добро. И  ще очисти житото от плявата, доброто от злото, нормалното от лудото и т.н. Останалото са глупости ! Четници ни трябват, а не глупави и ненормални политически партии !

(https://i.postimg.cc/nL4HKRcz/9999999.jpg) (https://postimages.org/)
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 14 July 2021, 10:12:21
ЗА НАЙ-ВЕЛИКАТА НИ ЧЕТА
 Четете и се учете да бъдете : мъже българи и четници, а не модерни лай***и !
___________________________
На 10 юли, преди 153 години увлечен в ръкопашен бой с поробителя е ранен многократно и заловен войводата - Стефан Караджа. Христо Македонски, който е новият знаменосец на четата на Караджата, след убийството на знаменосеца Георги Чернев, разказва за злополучното сражение..
Първата ни грижа беше да намерим вода и да утолим нетърпимата си жажда. Не след дълго време по пътя си намерихме една малка рекичка, където се спряхме да пием, поумием и поосвежим. Но може ли да се освежат хора, които са почти пребити от умора, от безсъние, които от толкова дни насам - денем се сражават, а нощем непрекъснато пътуват и пътуват без път, но не без риск? Вървяхме цяла нощ, като почивахме на много места. Това нощно пътуване сега ми се виждаше още по-трудно, още по-уморително, защото вървяхме по една съвършено неравна местност и главно, защото бяхме вече капнали от всички тия нечовешки страдания до тоя час. Пък имахме сега и повече ранени, които трябваше да се подпомагат, не можехме да вървим по-бързо, хайдушки, а бяхме принудени да се съобразяваме с маршрута на ранените. И разбира се, че ние не можахме да изминем едно по-голямо разстояние и да се отдалечим от потерята. Независимо от това ние трябваше да се услушваме по пътя си и да внимаваме, да не попаднем ненадейно в някоя нощна позиция на потерята и по този начин да бъдем всички избити. Нощта беше доста тъмна, а месецът не се явяваше, като предсказваше с това за нашата бъдеща зла участ. Когато взе да се зазорява, ние решихме да се спрем в един горски гъсталак и там да чакаме нападението на потерята. Това място се казвало Гъбене, според както обясняваха някои от момчетата. Веднага поставихме нужната стража, а другите налягохме. Стражата се меняваше и по този начин изреждахме се да спим всички по ред. По едно време аз отидох на стража. Стоях аз там и се ослушвах да не би да бъдем ненадейно нападнати. Чувам кучешки лай. Да събуждам момчетата можех, но пък трябваше за това да напусна поста си, а това не биваше, трябваше да узная първо в какво се състои опасността и тогава да обаждам и да събуждам уморената дружина. Освен това ние мислехме, че сме на много хубаво прикрито място и не вярвахме, че може да бъдем намерени от потерята. И не можех да си обясня какво дири тука това псе. Трябваше да бъда твърде наивен, за да помисля и повярвам, че това е куче на ловджии, в такова размирно време едва ли можеше един ловджия да рискова живота си за един каприз. Така разсъждавах аз и следех лаят на кучето, който се разливаше из горската пустотия и самотия. Лаят на кучето ту се приближаваше, ту се отдалечаваше от мястото, където се намирах аз, а следователно и дружината.
По едно време започна да шуми нещо из гъсталака. Устремих поглед на тази страна - видях един копой, който продължаваше да лае и се приближаваше към нас. Веднага припнах към дружината, сритах неколцина с крак, а други мушнах с пушката и им показах с ръка направлението, откъдето можеше да очакваме опасност. Казах им тихичко: "Нападнати сме" и веднага отидох на поста си. Проклетото псе се спускаше вече надолу и отдалечаваше от нас. "Ох слава богу", казах успокоително на себе си и продължавах да се услушвам в лая на кучето. Но не се измина и пет минути от това, когато пред мен се изпречи - на стотина метра далеч, един черкезин, който вървеше право към мен. Не зная дали ме беше видял той. Без да губя вече нито минута, вдигнах пушката и я изпразних срещу черкезина. Гората екна от гърмежа на моята пушка, а след това черкезинът изрева нещо на своя език и се стовари на мястото си. Нашите момчета като чуха гърмежа на пушката, изскочиха веднага и полусънливи, почнаха да заемат позиии за защита. След черкезина, когото убих, се подадоха турски войници и вървяха към мястото, където се бяхме установили. Караджата направи всички разпореждания, като тичаше на всички четири страни да ни нарежда и ни дава упътвания за предстоящото сражение. Ние се бяхме вече приготвили, когато войската ни съгледа и започна да стреля. Борбата беше отчаяна: турците - войска и башибозуци - налитаха върху нас, а ние в добри позиции, бранихме се юнашки. И в нашите позиции падаха ранени и убити, но в стана на турците те бяха в твърде голямо количество. Слънцето припичаше много силно. Като видяха турците, че по този начин не ще могат така лесно да ни избият или хванат живи, оттеглиха се на почивка. Почивахме и ние, но Караджата постоянно ходеше да разглежда мястото.
След една доста дълга почивка турците отново започнаха боя, като взеха мерки да ни обкръжат. Щом видяхме тактиката на турците, ние също взехме съответни мерки, но изглеждаше обаче, че сражението ще бъде сериозно. Войводите се посъветваха, като посочваха с ръце по разни направления и дадоха заповед да се разделим на две отделения. Без да става дума кой от коя чета е, разделихме се на две половини, едната от които взе под своя команда Караджата, другата Хаджи Димитър. И за да не попаднем в обсада, едното отделение трябваше да излезе от позициите си и да отиде далеч срещу турците, а второто да подпомага първото и да не допуска обсадата от другата страна.
Беше привечер, едва ли имаше един час до мръкване. След като изпразнихме по няколко пъти пушките си из позициите и понеже турците настъпваха решително към нас, ние изскочихме из позициите си и се впуснахме срещу неприятеля. Боят беше ужасен, защото не ни оставаше друго, освен да извадим сабите и да се бием с хладно оръжие. Като всеки началник Караджата вървеше напред толкова решително, като че излиза на сцената на някой Парижки театър. Така захласнати Караджата навлезе в стана на неприятеля. Но турската сган многочислена! Едни от турците се разбягаха, други се впуснаха да се бият с нашите, с трети взеха мерки да обкръжат цялото отделение на Караджата и да ни изловят. Никога не съм видял по-грозно и по-рисковано сражение. Само гласът на сабите се чуваше. Офицерът, който командваше падна убит, а турците още повече се разяриха. Войската се биеше също решително и в скоро време сполучи да ни обсади от трите страни. Оставаше ни свободен само тилът, откъдето другото отделение ни вардеше що-годе и се биеше на другата страна с друга войска и башибозуци. Веднага взехме да отстъпваме, за да избегнем обсадата. Само Караджата не можа да отстъпи навреме, защото беше вече толкова пронизан и нашарен от куршуми, щото не можеше да се бие и да върви. Войниците се спуснаха върху му и го завлякоха в стана си. Уловиха един полумъртъв човек. Това стана пред очите на всички ни, но нямаше как да му помогнем. И турците разбраха, че хванаха един от войводите ни и престанаха нападенията си срещу нас, но взеха мерки да ни задържат в обсада. Нашето положение ставаше критично, затова решихме че е нужно час по-скоро да си пробием път, за да не бъдем изловени на другия ден като врабци.
Скоро се стъмни, а ние се събрахме и се приготвихме за път. Понеже Георги Чернев, който носеше знамето на четата от Караджата, падна убит в това сражение, аз бях определен за знаменосец на това знаме. Няма нужда да казвам тук, че всички ние бяхме не само крайно наскърбени за изгубването на Караджата - офицерът, тъй да кажа в нашата дружина, - но и обезкуражени. След това ние бяхме всички в душата си уверени, че не ще можем да направим вече сериозно сражение и че без помощта на Караджата ние сме обречени на гибел. Нашето дело имаше нужда от един вещ и опитен разпоредител, а у Караджата имаше и умение, и опитност и смелост, и всичко друго що беше нужно за избягване нашето окончателно поражение. Сам Хаджията се навъси, умисли се, ужасно се наскърби, но като нямаше какво да се прави - сам пое върху си всичките грижи на бъдещето на четата. Хаджията, разбира се, не беше по- малко юнак от Караджата, но не зная защо ние го смятахме повече за умен човек, отколкото за такъв, който ще съумее по-добре от Караджата да нареди една позиция, да избере едно удобно място за това, да изкара една сражение и да се избавим от такова сражение с малки жертви, като нанесем големи пакости на неприятеля и му избием много хора. Няма съмнение, че това наше убеждение не беше досущ вярно, защото Хаджията с пълно умение и решителност предводителствуваше четата и както ще видим по-долу, майсторски я криеше от потерята.
Нашият път беше към Стара планина. Неизвестно защо, тъкмо на пътя, през където ни престоеше да минем, турците бяха поставили башибозуци, когато от всички други страни имаше редовна турска войска. Хаджията веднага определи, че ние трябва да си пробием път през гъстите редове на башибозуците, което беше за предпочитане, отколкото през редовната войска, защото башибозуците са без команда и с по-малко риск и жертви ще ни пуснат да минем. При всичко това трябваше около един час да се бием, за да пробием башибозуците. Те също ни нападаха ожесточено, но понеже беше станало вече тъмно, те се принудиха да ни дадат път. Здравите и читавите преминахме след ранените, които бяха около 10-15 души. След избягване на опасността ние отново се спряхме, преброихме се и се оказа, че четата ни се състои всичко от 58 души, значи четвъртата битка е завлякла в гроба 27-на от нашите другари. Загубите на турците в това сражение не зная колко бяха, но във всеки случай те са били сигурно два-три пъти по-големи от нашите.  Тръгнахме в тая нощна тъмнина. И ние бягахме от деня от светлината и виделината като бухали, защото в нощта, в мрака ние бивахме повече сигурни за кожата си, неприятелят не смееше или не можеше, или пък не намираше за удобно да ни напада, понеже в мрака еднакво с нас ще бъде изложен на неизвестността и неопределеността, на фаталния случай да спечели или да изгуби. И турците нямаше причина да ни нападат нощно време, когато денем те можеха да сторят това с по-голяма сигурност за себе си.
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 17 July 2021, 18:58:21
ОТДАВАНЕ НА ПОЧИТ НА ЕДНА ОТ НАЙ-ВЕЛИКИТЕ НИ ЧЕТИ.
 Става дума за четата на Стефан Караджа и Хаджи Димитър.
Великите народни юнаци не са забравени !


(https://i.postimg.cc/kXvKrDWc/988888888888888888888888888888888888888.jpg) (https://postimg.cc/MvXvV6PM)
Има и видеоhttps://www.facebook.com/100000871037771/videos/pcb.4288660197839639/601699050997442
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 18 July 2021, 11:54:33
ВЕЧНА СЛАВА НА ВЕЛИКИЯТ ЧЕТНИК И НАРОДЕН ЮНАК
153 години от смъртта на войводата Хаджи Димитър и разбиването на водената от него чета.
Димитър Николов Асенов, по-известен като Хаджи Димитър, е един от най-значимите български, хайдути, четници и войводи. Умира едва 28-годишен след тежко сражение на четата му с османски части.
Вечна памет на войводата и юнаците му! Поклон!


(https://i.postimg.cc/fR6CXZ60/99999999999999999999999999.jpg) (https://postimages.org/)
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 20 July 2021, 19:00:40
ЧЕТНИЦИ ОТДАВАТ ПОЧИТ
 За 30г. демокрация се видя, че нямаме никаква нужда от учени, професори,поети философи и т.н. и т.н. да не ги изброявам.То на кого ли въпросните не се наведдоха с ентусиазъм ! Тия даже се оказаха вредни за България и народа ни, а  и зле настроени към всичко българско. Продаваха ни и искат още да ни продават на килограм. Искат и заменят българщината с някакви евро-атлантически и джендър ценности, с откровен сатанизъм и извратени ненормалщини.
Нямаме нужда от такива - вредни са. Имаме нужда от четници и родолюбци !(https://i.postimg.cc/J0KkRrxD/9999999999999.jpg) (https://postimg.cc/rR0mJLvM)