• Welcome to Български Националистически Форумъ.
 
avatar_Nordwave

Български диалекти

Започната от Nordwave, 01 Августъ 2018, 13:22:25

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Hatshepsut

Българска диалектология: Козичино, Поморийско (Пълна версия)


Hatshepsut

 От нашата Download-секция може да свалите книгата на Кирил Мирчев "Неврокопският говор":

https://bg-nacionalisti.org/BNF/index.php?action=downloads;sa=view;id=6362

Hatshepsut

В тази стара плоча можете да чуете една българска народна приказка на книжовен български език и два диалектни говора от габровско и софийско. Във всички тези диалектни различия всъщност се оглежда многообразието на езика, който говорим всички ние върху българската езикова територия, която далеч надхвърля държавните граници на България. А българската диалектология учи, че диалектите не са развален език, тъкмо обратното, те обогатяват книжовния, още повече че в историческото си развитие той е черпил лексика именно от огромното богатство на народните говори. Макар и в много по‒слаба степен този процес продължава и до ден днешен. Затова няма нищо страшно да познаваш и да разговаряш на собствения си диалект, да общуваш на него с близки и роднини, стига да владееш в достатъчна степен и книжовната норма.


Български народни говори ВАМ 60114 - А Балкантон

Валсо

В някои села говорят такъв диалект, че не можеш да разбереш и дума, направо си звучи като друг език. И не само България е така, в Англия е същата работа - само в Лондон се говори книжовен английски, а колко пò на север отиваш, толкова по-различен става диалектът и по-неразбираем дори и за самите англичани. Ако България и Англия са достатъчни, може да се направи извода, че колкото по-стара е една държава, толкова повече диалекти има. Колко ли диалекта имат индийците и египтяните в такъв случай... :P

Без Фашистбук от 18 Септември 2021 г.
Без Бозиндоус от 14 Юли 2022 г.
https://t.me/linuxtalkbg

Hatshepsut

Издадоха ,,Речник на старинния български говор от Босилеградския край"


Авторката Христина Митева подготвя и книга с босилеградски легенди

,,Западният говорим автентичен български говор, който се употребява и до днес от местното население, в който преобладавало ,,екането" на думите, присъщ на Охридската книжовна школа, бил обявен за диалект и нарочно загърбван, махан от официална и кижовна употреба".

Това пише Христина Митева в предговора към уникалния си труд ,,Речник на старинния български говор от Босилеградския край".

Изданието излезе от печат навръх Първа пролет и е събрало между страниците си стотици образци от автентичната лексика, характерна за тази част на някогашна България.   


Авторката Христина Митева е родена на 3 март 1947 г. в Търговище. Родителите й са бежанци от Босилеградско.

Тя е издала досега десетки книги с поезия, проза и ценни краеведски изследвания, сред които: ,,Легенди за Търговищкия край", ,,Тузлукът в легенди", ,,Песни, родени в Търговище", ,,Капански легенди", ,,Родопски легенди", ,,Легенди и обичаи от Тракия".

В момента Христина Митева работи върху написването на ,,Легенди за Босилеградския край". Тя споделя, че за нея е много важно да се запазят за проучване от лингвистите не само думите, а самият говор и стил на изразяване, затова пише текста на специфичния босилеградски диалект.

https://www.desant.net/show-news/59803

Similar topics (4)

9

Отговори: 13
Прегледи: 2864

1706

Отговори: 118
Прегледи: 3431

151

Отговори: 9
Прегледи: 3897

Powered by EzPortal