• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

24 January 2022, 05:01:56

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
15489 Posts

Шишман
5984 Posts

Panzerfaust
1128 Posts

Лина
829 Posts

sekirata
264 Posts

Amenhotep
24 Posts

Theme Selector

Members
  • Total Members: 171
  • Latest: Pesh
Stats
  • Total Posts: 25,834
  • Total Topics: 1,410
  • Online Today: 105
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 0
Guests: 18
Total: 18

Recent posts

Pages 1 2 3 4 5 ... 10
11
avatar_Hatshepsut
Общи дискусии / Re: Тема за птици
Last post by Hatshepsut - Yesterday at 12:17:15
Дебелоклюна чучулига


Дебелоклюната чучулига (Melanocorypha calandra), е сравнително едър представител на семейство Чучулигови (Alaudidae), разред Врабчоподобни (Passeriformes). Тялото и е плътно и набито. Оперението подобно на другите видове Чучулиги е маскировъчно, с много фин рисунък от кафяво, черно и жълто. Крилете са сравнително къси и закръглени, лети бързо и добре с характерния за чучулигите накъсан полет. Краката са добре развити и се придвижва по земята ходейки, а не подскачайки, както го правят останалите видове от разреда. Има характерен и приятен глас.

Среща се в страните около Средиземно море, както в Европа, така и в Африка. Още можем да я видим и в Турция, южна Русия, Арабския полуостров, някои от южните Азиатски страни. Счита се за вид предпочитащ топлия климат, въпреки че гнезди в Европа, чак до Австрия, Германия и други по-северни страни. Среща се и в България. Предпочита открити местности, покрити нарядко с храсталаци. Не се качва много нависоко в планините.

Води подобно на другите чучулиги, наземен начин на живот. Земята е мястото, където търси и храната си, която се състои от насекоми, дребни безгръбначни и семена. Относително растителния дял в диетата и е по-висок отколкото на другите чучулиги.

Гнезди в открити местности, направо на земята, сред средновисока трева. Снася 4–5 напръскани с петънца яйца. Благодарение на маскировъчния си цвят и голямото си самообладание, не можем обикновено да забележим мътещата птица, докато почти не стъпим върху нея. Малките се излюпват покрити с рядък пух и напълно безпомощни, но се развиват изключително бързо и след седмица и нещо напускат гнездото. Родителите им ги хранят с насекоми.

В България е защитен вид включен в Червената книга.

https://bg.wikipedia.org/wiki/Дебелоклюна чучулигаОписание:
Дължина на тялото: 17 – 20 см. Размах на крилата: 35 – 40 см
По-едра е от полската чучулига. Най-характерните белези са черната долна страна на крилете с контрастна бяла ивица по края на маховите пера и черното петно отстрани на шията. Клюнът е масивен с жълтеникав (рогов) цвят.

Храна и местообитания:
Храни се с насекоми и семена, които събира по земята. Живее в открити местообитания – степи, пасища, пустеещи земи, земеделски площи със зърнени култури със синори и необработени участъци.

Гнездене:
Гнезди на земята. Снася 4 – 7 яйца, има две поколения годишно през периода април-юни.

Разпространение в България:
У нас се среща предимно в Сакар, Дервентските възвишения, Западна Странджа, Приморска Добруджа, Тракийската низина, Струмската долина. Изолирани находища има и в Софийското поле, Дунавската равнина и др.

Миграция и зимуване:
Постоянен вид. През зимата се събира на ята.

Заплахи:
Интензификация и химизация на земеделието, изораване и застрояване на пасищата и степите.

Природозащитен статус в България:
Застрашен.

https://bspb.org/ptici/Дебелоклюна чучулигаCalandra Lark (Melanocorypha calandra) - Dobrogea, spring 2012
12
avatar_Шишман
ЗА СЛЕПЕЦА И ХРИСТА
В неделния Евангелския откъс (Лука 18:35-43) се разказва за Йерихонския слепец, който викал след минаващия покрай него Христос: "Иисусе, помилуй ме!" Хората му казвали: "Стига си викал." Но той още по-силно: "Иисусе, помилуй ме!" И вярата му не била подведена. Христос го изцелил. Прогледнал... Видял...
Някои отци казват, че когато Божията благодат попадне в сърцето, тя най-напред отваря очите ти, за да видиш греховете си. Защото, ако ги видиш, ще можеш да се разкаеш за тях и да се спасиш.
Но ако беше станало обратно? Ако слепият беше промърморил: "Минавай, минавай, продължавай, отивай си! Добре съм си така, изкарвам пари. Иди си, не разрушавай света ми!" Да, мракът може понякога да създава измамно впечатление за уют. Или за лукс. Дори за дом... За единствено поносим избор...
Чуйте това: "Иисус се спря и заповяда да Му го доведат. И когато оня се приближи до Него, попита го: какво искаш да ти сторя? Той рече: Господи, да прогледам. Иисус му рече: прогледай! твоята вяра те спаси." (Лука 18:40-42).
Изборът "да прогледаш" означава край на призрачните миражи, в които живее слепотата на самосъзерцанието... Това е признаване, че съществува и друг свят, освен този на самовъзхитата... Страхувам се, че малцина днес са достатъчно храбри, за да придобият подобна вяра! Да, наистина, спасителна вяра... Но неудобна! Непоносима за изнеженото ни его!
И все пак... Слънцето изгрява и залязва, защото всеки ден Христос желае да мине покрай нас, очаквайки някой да извика: "Иисусе, помилуй ме!" А после изцелен да тръгне след Него! Колкото по-малко хора го правят, толкова по-кратък става денят!13
avatar_Шишман
  ВЪЗРАЖДАНЕТО ПРОДЪЛЖАВА       
15
avatar_Шишман
Quote from: Panzergrenadier on Yesterday at 09:26:43Нали смисълът на общата религия и вярата е да споява нацията, както общото минало, език, общата кръв. Масовата религия на българина е православното християнство. Този "тангризъм" се явява някаква екзотична секта. Имат ли си храмове, ритуали и поклонение в чест на Тангра? Имат ли жреци?  Това учение е чуждо на българската духовност.
Е това го повтарям от години, ама на някои не им влиза в главите и после народа им е виновен, тъп и т.н.
16
avatar_FELDMARSCHALL

Хайдути – ръководство за игра

Интересна игра по темата. :laugh:
17
avatar_Panzergrenadier
Нали смисълът на общата религия и вярата е да споява нацията, както общото минало, език, общата кръв. Масовата религия на българина е православното християнство. Този "тангризъм" се явява някаква екзотична секта. Имат ли си храмове, ритуали и поклонение в чест на Тангра? Имат ли жреци?  Това учение е чуждо на българската духовност.
18
avatar_FELDMARSCHALL
Интересно каква е максималната височина, от която могат да снимат любителските дронове ? :smile-1:
19
avatar_Hatshepsut
Лека-полека преминавам към ордените и медалите от времето на соц-а. Някои от тях вече бяха публикувани в началото на темата. Вече стана дума и за това, че с малки изключения, тези ордени и медали отстъпват на ордените и медалите от времето на Царство България - както в естетическо, така и в хералдическо отношение, а също и като качество на изработка. Някои от соц-отличията направо изглеждат като правени в час по трудово  :judge:
Освен това, доколкото забелязах от снимките, за разлика от отличителните знаци от Царство България, повечето отличия от времето на соц-а нямат реверс, обратната им страна е плоска ламарина  :laugh:

И така, започвам с ордена ,,Георги Димитров"Орден ,,Георги Димитров"

Орден Георги Димитров е най-високият орден на НРБ и като такъв е първият по старшинство в наградната система на Народна република България.

Учреден е с указ от Президиума на I Народно събрание на 17 юни 1950 г. Първоначално се присъжда от Президиума на Народното събрание а след 1971 г. от Държавния съвет на НРБ на български и чужди граждани за изключителни заслуги. Също така с орден ,,Георги Димитров" се награждават всички лица удостоени с почетните звания Герой на Народна република България и Герой на социалистическия труд. Първото награждаване се състои на 17 юни 1950 г. в деня на учредяването, като с ордена е удостоен Вълко Червенков, Министър-председател на България 1950–1956 г.

Орденът се състои от голям орденски знак с лента с метален носач и минатюра. Орденът е оформен по подобие на най-високия орден на СССР – орден Ленин и има най-много прилики с него в сравнение с най-високите ордени на всички други социалистическите страни. Автор на първоначалния проект е скулпторът К. Лазаров, като частични изменения в проекта внася гравьорът Оник Одабашян. Първоначално орденът се изработва в частно ателие, а след 1952 г. производството се прехвърля в Държавния монетен двор. Към ордена има миниатюра за всекидневно носене. В средата на големия орденския знак е разположен медальон, покрит с червен емайл, върху който е изобразен златен релефен бюст на Георги Димитров в ляв профил. Медальонът е обкръжен от бял кант. В долната част на ордена е разположена лента в червен емайл с надпис ГЕОРГИ ДИМИТРОВ. От двете страни на медальона са изобразени пшенични класове, в горната част се намира малка петолъчна звезда в червен емайл, а в долната – сърп и чук в червен емайл. Орденът е с размери 45 х 42 mm. Носи се на петоъгълна колодка в червено от лявата страна на гърдите. Орденът освен големия орденски знак има и позлатена миниатюра с размер 22 мм. Миниатюрата на ордена представлява умален вариант на големия знак на ордена. От 17 юни 1950 г. до 21 март 1991 г., когато с промяната на указ 1094 от 7 Велико Народно събрание наградната система на НРБ е съществено изменена, с орден ,,Георги Димитров" са удостоени около 4000 души.

https://bg.wikipedia.org/wiki/Орден ,,Георги Димитров"

20
avatar_Hatshepsut
Наистина не е прибързано

Аз имам сили само да си тръгна.
Но нямам сили да остана.
Не знам в какво съм се превърнала...
Дали е рано? Не е рано.

Напротив, малко закъснявам.
Изпуснах си сърцето някъде.
Забравих как се стига гарата
със най-отдалечаващите влакове.

Не мога, бързам, няма да се връщам.
Това сърце... не ми се търси.
И без това не съм си същата.
Задръж го и не ми го връщай.

Не ме изпращай, мога и сама.
Не помниш ли, ти ме научи.
Затваряй тая смотана врата.
И много бързо искам да заключиш.

Защото знам ли... глупавото ми сърце
ще вземе да ме дръпне да остана.
Но аз не мога. Вече не.
Обичам те. Изчезвам. Друго няма.
Pages 1 2 3 4 5 ... 10