• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up
 
27 July 2021, 09:00:33

News:

10.07.2021 Платформата на форума е обновена до SMF 2.1 RC4


Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

27 July 2021, 09:00:33

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
13370 Posts

Шишман
5571 Posts

Panzerfaust
887 Posts

Лина
739 Posts

sekirata
263 Posts

Theme Selector

Members
Stats
  • Total Posts: 22669
  • Total Topics: 1351
  • Online Today: 208
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 0
Guests: 14
Total: 14

Recent posts

Pages1 2 3 ... 10
1
Какви тайни крие църквата, открита в имота на Тодор Батков в Крайморие?


Трикорабна едноапсидна базилика е събирала християните преди повече от 15 века на полуостров Форос до бургаския кв. Крайморие. На останките от монументалния храм се натъкна преди 7 лета екипът археолози с ръководител Милен Николов, шеф на Регионален исторически музей.

Напълно е запазена оригиналната подова настилка от керамични плочи в притвора на базиликата и отчасти – в централния кораб на църквата. Тя е изградена от големи, добре обработени камъни с калова спойка. Апсидата е от ломени камъни, дебело измазан с плътен слой розов хоросан.


Раннохристиянският храм е бил най-вероятно с ранг на епископия. Той е с дължина 19.5 м. и ширина 14 м. В апсидата е открита почти напълно запазената реликварийна камера подобна на тази от остров Св.Иван, където бяха открити мощите на Св.Йоан Кръстител. Над реликварийната камера е стоял стълбът на олтарната маса. При напускането на църквата камерата е била разбита и реликвите от нея са били взети.


Базиликата е имала два входа - централен от запад и по-малък при външната стена на южния кораб. Към страничните кораби са водели и вътрешни входове, които също са напълно запазени.

Имотът на полуостров Форос е собственост на ,,Форос Дивелъпмънт" АД, в която основен акционер е известния адвокат Тодор Батков. Предвидено е тук да бъде построено луксозно селище.
През последните години ,,Форос Дивелъпмънт" АД е финансирала археологическите проучвания на терена.


Според археолозите в храма има достатъчно знаци, че е заемал много важно място в тогавашния религиозен живот.
Най-вероятно храмът е бил посветен на зимен светец поради ъгъла, който образува оста на центъра на църквата и географския изток. Носят се легенди, че по време на пътуванията си по земите на западното Черноморие св.Андрей Първозвани покръстил жителите на съществуващото тогава пристанищно селище на п-в Форос


Подът на базиликата е покрит с керамични плочи, които са изключително добре запазени

В последните дни на проучванията под плочите пред олтарната част на храма е била открита погребална камера. Изсечена на повече от 1.20 м надолу в материковата скала тя е била изцяло покрита с плочи, запечатани с хидрофобен хоросан. Първите предположения на археолозите са, че тук е погребано духовно лице с висок ранг в църковната йерархия.


Милен Николов, ръководител на разкопките на полуостров Форос, показва мястото на погребалната камера

https://www.viapontika.com/index.php?page=article&article=6503
2
ДВА ЗЛАТНИ МЕДАЛА, СРЕБРО И БРОНЗ ЗА БИОЛОЗИТЕ НИ НА МЕЖДУНАРОДНАТА ОЛИМПИАДА 2021


Това е най-високият резултат в историята на българското участие на Олимпиадата досега

IBO Challenge 2021 бе наименованието, под което се проведе за втора поредна година виртуалният формат на Международната олимпиада по биология (International Biology Olympiad). Виртуален домакин на състезанието от 18 до 23 юли 2021 г. беше град Лисабон, Португалия. Самите състезателни дни бяха 19 и 21 юли – съответно практически и теоретичен турове. Българските участници се състезаваха в Центъра за подготовка на олимпийци на МОН в София.

В началото на състезанието през 90-те, участват 6 държави, докато към днешна дата ежегодно има представители от над 75 държави от цял свят. България е една от шестте страни основателки на олимпиадата през 1989 г. и участва още на първата Международна олимпиада по биология в Чехословакия през 1990 г.

И тази година от наша страна имахме четирима делегати, които да представляват България на най-голямото състезание по биология за ученици. Поредните успехи не закъсняха – българският отбор грабна 2 златни, 1 сребърен и 1 бронзов!

Отборът бе в следния състав, като всеки участник спечели по медал:

Борислав Валентинов Стоянов, 11 клас, 125 СУ София – златен медал
Петър Стоилов Жотев, 10 клас, СМГ – златен медал
Виктор Димитров Гилин , 12 клас, НПМГ – сребърен медал
Любослав Иванов Стефанов, 11 клас, ПЧМГ – бронзов медалРъководители на отбора са доц. Албена Йорданова (Медицински факултет, СУ), д-р Радослав Александров (БАН, Институт по молекулярна биология), а допълнителен член на журито е доц. Снежана Томова – Гогова (Биологически факултет, СУ).

Сред тазгодишните национали, "стаж" на МОБ има зрелостникът Виктор Гилин, който през 2020 г. взе бронзово отличие от миналогодишната онлайн олимпиада.

Международната олимпиада по биология е най-престижното състезание по биология за ученици от цял свят. Към 2021 г. българските участници на Международната олимпиада по биология са донесли на страната ни общо 71 медала: 7 златни, 14 сребърни, 50 бронзови медала и 8 почетни грамоти.

Сдружението на олимпийските отбори по природни науки – СООПН, е сдружение с нестопанска цел, създадено през 2010 г. по инициатива на Фондация "Америка за България". С финансовата подкрепа на Фондацията Сдружението подпомага развитието на националните олимпийски отбори по природни науки в България, като организира подготовката им за участие в международни състезания и олимпиади, и информира българското общество за наистина забележителните успехи на учениците олимпийци.

Участниците в олимпийските отбори по природни науки у нас са ученици между 8-и и 12-и клас. От създаването на българското олимпийско движение (1959 г.) по природни науки към 2021 г. нашите ученици са успели да донесат на страната ни над 1000 медала – 187 златни, 367 сребърни, 468 бронзови. – от най-престижните международни състезания и олимпиади по астрономия, астрофизика, биология, информатика, математика, лингвистика, физика и химия.

https://nauka.bg/dva-zlatni-medala-srebro-bronz-biolozite-mejdunarodnata-olimpiada/
3
METALLICA - Fight fire with fire drum cover by Ami Kim

4
На тази дата: 1210 години от Битката при Върбишкия проход


Картина на художника Мирослав Йотов, изобразяваща сцена от българския лагер в нощта преди битката

На този ден, преди повече от 12 века, се състои една от най-емблематичните и най-триумфалните битки в цялата българска история.
Дотогава Източната Римска империя, счита установяването на българската държава южно от Дунав, за едва ли не временен компромис, който да бъде прекратен веднага след като на изток приключат тежките войни с могъщия Арабски халифат.
Завоевателните походи на войнствения български владетел Крум, които значително разширяват държавата на североизток и югозапад, обаче предизвикват тревога в Константинопол и карат византийците да побързат с прекратяването на този компромис.

Така през 811 година император Никифор І Геник събира огромна военна сила и нахлува в българските земи, подлага ги на страшни опустошения и според хрониките успява дори да превземе "аула" на Крум, за което се счита, че е самата столица Плиска.
Крум преценява, че няма да може да спре мощното настъпление на многобройния враг в открит бой и взима решение да се оттегли заедно с по-голямата част от войската си, подготвяйки се внимателно за решително сражение с нашествениците.

Никифор надменно отхвърля предложението на Крум да вземе със себе си заграбеното до момента и да си върви в мир, като вместо това продължава да плячкосва и опожарява всичко, каквото среща по пътя си още дълго преди да поеме обратно към Константинопол. За да излезе в Тракия обаче той първо трябва да премине през старопланинските проходи и гори, които вече са били преградени от българите.

Тяхното придвижване е внимателно проследявано от съгледвачите на Крум. Вероятно от самонадеяност, византийският император се настанява да пренощува най-вероятно в началото на Върбишкия проход, без да разузнае околностите и без да вземе защитни мерки за лагера. Междувременно Крум събира всички възможни подкрепления, включително от славяни и авари, като дори въоръжава и жените. Българите успяват да изпреварят врага и да построят здраво укрепление в края на прохода. Мястото е подбрано с удобни за засада условия между теснините и с тинеста река, течаща между тях.

В утринния сумрак на 25 срещу 26 юли 811 г. български отряди ненадейно връхлитат ромейския лагер и започват поголовна сеч над слисаните византийци. В разразилата се пълна суматоха никой не разбира кога и как императорът пада убит още в началото на битката. Поради планинския терен отделните отряди лагеруват на големи разстояния едни от други и така по-предните твърде късно узнават за нападението над по-далечните и не успяват да си окажат взаимна помощ навреме.
Това предизвика безконтролна паника във византийския лагер и войниците се впускат в бягство, като биват преследвани. Когато достигат реката, понеже нямат време да търсят брод, директно се втурват заедно с конете през водата, но затъват в тинестото ѝ дъно. Там те са газени от собствените си хора прииждащи неудържимо отзад докато в един момент реката толкова се изпълва с трупове на коне и хора, че българите преминават невредими през тях за да продължат преследването на останалите.

Онези, които решават да избегнат реката пък се натъкват на дълга преграда от високи дървени трупи с дълбок ров зад нея. Някои се пробват да я прескочат, но повечето се пребиват поради двойно по-голямата ѝ височина от другата страна заради рова. На други места те се опитват да запалят стената и когато връзките ѝ изгарят тя пада върху изкопа и без да подозират за него всички моментално тръгват да бягат заедно с конете си през нея. В резултат на това пропадат в рова заедно с горящите дървета, застигнати от още по-ужасна смърт от онези при реката.
Всеки който успява някак да се измъкне е преследван и съсичан от българските конници. В битката падат не само хиляди обикновени войници, но и почти всички пълководци, стратези и патриции в армията.
Малцината, които успяват да избягат измират повечето по пътя от раните си, включително и синът на императора – Ставракий, получил тежка рана в прешлените на гръбнака. Той успява да се добере до Константинопол и дори да бъде коронясан за император, но само два месеца по-късно умира от смъртоносната рана, получена в битката при прохода.

Накрая българският владетел Крум нарежда да направят чаша за вино от черепа на убития император, с която вдига наздравици заедно със своите военачалници в чест на победата.
Сражението при Върбишкият проход оставя силен отзвук в историята. Това е един от много редките случаи, в които византийски император пада убит на бойното поле, а войската му търпи пълно поражение. Другите само два такива случая са гибелта на император Валент през 378 г. в бой срещу готите и тази на последният император Константин XI при падането на Константинопол през 1453 г.
В очите на ромеите това е катастрофа, която нанася сериозен удар върху техният авторитет. Десетилетия след битката византийският хронист Теофан Изповедник пише, че ,,цялата християнска красота била загинала" тогава. Същевременно това събитие дава предпоставки за издигането на българската държава като дълготраен политически фактор на Балканите и от застрашена от византийските атаки тя самата се превръща в могъщ агресор, застрашаващ империята.

Радослав Тодоров

https://nauka.bg/data-1210-godini-bitkata-varbishkiya-prohod/
5
Студентска археологическа експедиция проучва тракийския и античен град Кабиле край Ямбол

Студентска археологическа експедиция проучва обект в "Тракийския и античен град Кабиле" край Ямбол. На терен в Националния археологически резерват /НАР/ участват 12 бъдещи археолози от Историческия факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Разкопките ще продължат до 13 август, съобщи за БТА ръководителят им гл. ас. д-р Иван Вълчев. Те се ръководят и от директора на Регионалния исторически музей в София доц. д-р Венета Ханджийска.

От 2014 година насам различни студентски екипи разкриват останки на две жилищни сгради от времето на римския император Константин Велики в централната част на укрепения град. Досега са попаднали на голям брой монети и гръцка луксозна керамика - амфорна тара. Вносните находки показват, че мястото е било търговски център. През 2019 година е открита пещ за битова керамика, която дава сведения за развивалите се занаяти. Сградите са унищожени при нашествието на готите в края на IV век, каза още Вълчев.

До края на това археологическо лято завършва проучването на обекта, свързано с късната античност. През следващата година усилията се насочват към по-ранните пластове от тракийския период - IV- II в. пр. Хр.

Системни проучвания в НАР Кабиле се правят от 1972 г. Със своите 1600 години обитаване, тракийският и античен град представлява ценен обект за археологията. Интересът на бъдещите студенти към тази специалност обаче спада през последните 4-5 години, като основната причина е трудната професионална реализация и ниското заплащане.http://www.bta.bg/bg/video/show/id/0_54znnwqi
6
Книга за горяните излезе на три езика


Книга за горяните, въстанали преди 70 години срещу комунистическия режим у нас излезе на три езика. Това съобщиха от Регионалният исторически музей в Сливен.

,,Под знамето на свободата: горяните" беше представена пред граждани, потомци на горяните и общински съветници в сградата на Първата държавна текстилна фабрика на Балканите.

,,Целта на книгата е да информира и провокира интереса на широката общественост към горянското съпротивително движение, което се заражда в знак на несъгласие с установяването на комунистическо управление по съветски образец в България след 9 септември 1944 г. То е първата масова и най-продължителна антикомунистическа съпротива в Източния блок". Това каза пред ,,Монитор" Мария Павлова, експерт по ВО в РИМ-Сливен.

Екипът от РИМ - Сливен, работил по подготовката на триезичното издание включва още директорът на музея д-р Николай Сираков, историкът Мариан Гяурски и гл.екскурзовод Пенка Димитрова. Преводът на немски е направен от Милкана Делер, а на английски от Петър Скип.

,,Чрез това издание се надяваме да достигнем до повече хора и да популяризираме факта, че именно българите са тези, които първи реагират срещу комунистическата власт на европейска територия. Независимо от трагичния завършек на въстанието от 1951 г., то изразява копнежа на мнозина будни българи към възвръщане на свободата във всичките ѝ форми и проявления. С ясното съзнание, че действията им са обречени на провал, горяните се изправят срещу една перфектно организирана система, способна да задуши всеки акт на неподчинение. Тяхната самоотверженост, която неминуемо рефлектира върху живота и бъдещето на близките им, не бива да остава скрита, независимо от подмяната на един политически строй с друг", написаха в пост в социалните мрежи от РИМ – Сливен.

Книгата е реализирана с финансовата подкрепа на фондация ,,Конрад Аденауер" – България.

https://www.monitor.bg/bg/a/view/kniga-za-gorjanite-izleze-na-tri-ezika-275315
7
Керамична фигура на жрица откриха в Провадия-Солницата


Керамична женска фигура на жрица откриха археолозите при разкопки в Провадия-Солницата, съобщават от праисторическия солодобивен и градски център Провадия-Солницата.

Артефактът е открит в къснохалколитния пласт (от периода 4600 – 4350 г. пр. Хр.). Той представлява горна част от керамична женска антропоморфна фигура с разперени встрани ръце. Главата е схематично представена с почти овална форма, носът е релефен, очите и устата са маркирани чрез врязани линии, а непосредствено под устата са разположени три ямички. Главата е слабо изнесена назад, а погледът е насочен нагоре. Гърдите са оформени като малки конуси.

Според тълкуванията на специалистите позицията на жената може да се свърже с изпълняването на обред с обръщение към силата на прераждането и възраждането, която обикновено се определя като богинята Майка, затова и се предполага, че изображението е на жрица.

Керамичните антропоморфни фигури, представящи женски изображения в няколко варианта, отличаващи се преди всичко в начина на представяне на тялото, са между най-атрактивните и интересни находки, на която попада археолога проучвател на ранноземеделските структури – предимно селища и светилища. Пластиката носи богато културно и идеологическо съдържание, извличането на което винаги подлежи на дискусия, свързана със сложната религиозно-митологична система на древните хора.

https://bnr.bg/varna/post/101503997/keramichna-figura-na-jrica-otkriha-v-provadia-solnicata
8
Quote from: Шишман on 24 July 2021, 14:13:42Димитър Димитров

От топлината ме хвана, някаква екзема. Ако ида на лекар ще се окаже на 100% опасен вариант на КОВИТ и ще ме интобират веднага !
Оправи си правописните грешки в поста. :whistle:
9
България / Re: Корона вирусът
Last post by FELDMARSCHALL - Yesterday at 19:47:10
На долния ред е един и същ човек, но горната мисля че е друг. :huh:
10
Това колко хора са останали не е оправдание за нарушаване на правилата. Толкова по въпроса.
Pages1 2 3 ... 10