• Welcome to Български Националистически Форум.
 

Recent posts

#1
Проведоха първи български парад в Чикаго, посветен на 24 май


10 неделни училища от района на Чикаго, 20 културно-просветни организации, учители и ученици от българските училища от Индианаполис, щата Индиана, деца и възрастни в национални костюми с български знамена, цветя и празнично настроение. Така протече първият български парад в района на Чикаго.Шествието тръгна от Гимназията в предградието Елк Гроув и стигна до Ротари парк, където прерасна в събор с над 2000 българи. Надиграваха се танцовите ансамбли "Хоро" , "Верея", "Виванов", надсвирваха се оркестрите "101 гайди Чикаго" и "Гурбетчии", цигуларят Свет Радославов, надпяваха се Jersey Girls и дует Минкови, виха се кръшни хорà.Един от най-гледаните тв канали – Ей Би Си, е посветил кратък репортаж за събитието в Централната си новинарска емисия, предава кореспондентът на БНР в Чикаго Елена Цанева.

https://bnr.bg/radiobulgaria/post/101650961
#2
Археологическият музей и неговите ,,Открития 2021"

Как изглеждат артефактите от археологическите разкопки в Пловдив от една цяла година? С изложбата ,,Открития 2021" ни показва от днес Регионалният Археологически музей, който навършва 140 години. Подобна експозиция се прави за първи път в него. Отново за първи път наред със срещата с важните за науката, но и атрактивни артефакти, посетителите ще получат безплатен кратък речник на непознатите думи. Радио Пловдив ви кани да спрем заедно пред някои от най-интересните експонати в изложбата с куратора ѝ Екатерина Илиева. Кои са те представяме във видеото!

#3
Сръбската църква призна Македонската църква за афтокефална


Патриарх Порфирий

Сръбският патриарх Порфирий обяви днес, че Съборът на Сръбската православна църква (СПЦ) благославя и одобрява автокефалния характер на Македонската православна църква – Охридска архиепископия (МПЦ-ОА). Това се случи след днешната съвместна служба в Съборния храм в Скопие заедно с архиепископа на МПЦ Стефан.

Светият събор на СПЦ е възложил на Синода заедно с архиепископ Стефан и неговия Синод да разработят техническите и организационните подробности, които ще бъдат последвани от тържествено обявяване на официалния акт.

След това ще бъдат известени всички поместни православни църкви да приемат автокефалния статут на МПЦ в съответствие със своите канонични правила.

,,Нека се радваме днес, защото днес се радва цялата църква, радват се небето и земята, когато братята се обичат, когато прославят името Божие, нека се радваме, че след 55 години отслужихме Света Литургия първо в Белград, после в Скопие - два пъти само за няколко дни", подчерта сръбският патриарх.

Той подчерта в словото си, че Господ не е поставил границите между народите, за да ги разделя, а те означават възможност всеки народ да се организира по най-добрия за него уникален начин и да обогати останалите със своята уникалност.

,,Пред очите ни се случва чудо и ние сме част от него, участваме в това чудо. Онова, което беше разделено през 1967 г., Бог ни удостои да бъде изцелено", каза сръбският патриарх.

Той призова ,,да покажем, че разбираме, че сме едно, че не можем едни без други, че сме едно тяло".

БГНЕС припомня, че на 9 май Синодът на Вселенската патриаршия премахна 55-годишната схизма върху Македонската православна църква и реши да установи канонично и евхаристийно общение между македонските епископи, свещеници и народа.

Това на практика означава, че Вселенската патриаршия признава МПЦ и вече ще може да отслужва с нея. От публикуваната информация става ясно, че църквата е призната като Охридска архиепископия.

Малко по-късно главата на Македонската православна църква, митрополит Стефан, информира президента Стево Пендаровски за намеренията да предприеме по-нататъшни стъпки за пълно получаване на автокефалия на МПЦ – въпрос, който е от ,,висш национален интерес".

На 16 май СПЦ обяви, че установява пълно богослужебно и канонично общение с МПЦ-ОА, тъй като прие статута на възможно най-широката автономия, предоставена през 1959 г. От Белград заявиха, че диалогът за "евентуалния окончателен статут на епархиите в Северна Македония е реалистичен". /БГНЕС

https://faktor.bg/bg/articles/novini-svyat-srabskata-tsarkva-prizna-makedonskata-tsarkva-za-aftokefalna
#4
avatar_Hatshepsut
Общи дискусии / Re: Тема за птици
Last post by Hatshepsut - Yesterday at 14:47:47
Голям маслинов присмехулник


Големият маслинов присмехулник (Hippolais olivetorum) е птица от семейство Acrocephalidae. Среща се и в България.

https://bg.wikipedia.org/wiki/Голям маслинов присмехулникОписание:
Дължина на тялото: 16 – 18 см. Размах на крилата: 24 – 26 см
Оперението отгоре е сиво, а отдолу – сиво-бяло. Отличава се от малкия маслинов присмехулник по по-големите размери и светлия ,,панел" на крилото, видим при прибрани крила.

Храна и местообитания:
Храни се с насекоми. Обитава сухолюбиви храстови съобщества, единични и групи от храсти с дървета (най-често дъб), както и в изоставени овощни градини (често бадемови).

Гнездене:
Гнездото е сред гъсти клони на храст. Снася 3 – 4 яйца, има 1 – 2 поколения годишно през периода май-юни.

Разпространение в България:
У нас се среща в Източните Родопи, Сакар, Дервентските възвишения, Странджа, Черноморието и южните части на долините на реките Струма и Места.

Миграция и зимуване:
Зимува в Африка. Пролетната миграция е през април-май, а есенната – през август.

Заплахи:
Премахване на храстите и единичните дървета от пасищата, изсичане на ивиците от дървета и храсти в земеделските райони.

Природозащитен статус в България:
Уязвим.

https://bspb.org/ptici/Голям маслинов присмехулникOlive-tree warbler singing
#5
Честит празник!
#6
Странно, доста се интересувам от история, но не знаех, че е от рода на Басарабите.
Това обаче показва и нещо друго - упадъкът на Второто българско царство. Макар и да идва с дворцов преврат, Иван Александър е висш болярин и потенциален претендент. Жени се за знатна жена от все още васалната, но на практика независима влашка аристокрация, вместо да си вземе примерно сръбска или византийска принцеса, които са истински държави тогава. Сигурно този брак е бил важен за българските управляващи, за да си подсигурят съюза и гърба с влашките воеводи, но показва вече ограничения периметър на действие. После, вече като цар се жени за еврейката Сара. Сигурно с този брак е успял да подсигури бюджета чрез парите на еврейските търговци, но по времето на цар Иван Асен ІІ българските владетели се жениха за унгарски принцеси.
#7
Днес обнових модула Simple Audio Video Embedder до версия 6.0.8

https://custom.simplemachines.org/index.php?mod=2681
#8
Крепчански скален манастир – от времето на цар Симеон Велики

Крепчанският скален манастир е старобългарска светиня, до която имах щастието да се докосна преди броени дни в средата на този юли. Беше горещ летен ден, а малката църквица на светата обител ми предложи не само допир с вековно минало, но и прохлада – нали е в пещера.


Крепчански скален манастир

За съществуването на Крепчанския манастир научих неотдавна от една публикация във ФБ групата България изумителна и загадъчна. Заинтригувах се много от публикуваните снимки и кратката информация за обекта, която прочетох тогава. След това започнах да търся още информация. В интернет, за съжаление, няма много публикации за манастира. Все пак, и оскъдното, което прочетох, че там в манастира е открит най-ранният надпис на кирилица по нашите земи, беше достатъчно да разгори пламенно запалената от онзи ФБ пост искра в мен.

По-долу ще ви разкажа накратко какво научих за Крепчанския скален манастир и какво успях да видя на място. Манастирът не е действащ, но мястото е запечатало следите от времето, когато активно е било използвано от монасите.


Крепчански скален манастир – поглед от шосето

С какво е интересен Крепчанският манастир

Крепчанският скален манастир е открит и описан за първи път от Карел Шкорпил през 1910 г. Шкорпил открива интересен скален надпис там на кирилица и го документира. Този надпис гласи на съвременен български (преводът е на проф. К. Попконстантинов):

В името на Отца и Сина и Св. Духа. Тук почива
праведният отец Антони. † . А който
направи в църквата житница, да отговаря
пред Бога. Написа недостойният Михаил. Амин.

През 70-те години на 20-ти век обектът се проучва от проф. Казимир Попконстантинов от Великотърновския университет. Професорът открива друг интересен надпис и го разчита като:

В 6430/ 921 година
през месец октомври
в ?-десети ден почина
Божият раб Антон.

Тази датировка дава основание да се определи активният период на съществуване на манастира – началото на 10-ти век, времето на цар Симеон Велики.

Тези два надписа до момента се смятат за най-ранните записи на кирилица по нашите земи.


Поглед от първата тераса

Манастирът е бил разположен на три скални тераси и се е състоял от монашески килии, църква и църква-гробница.


На терасата пред църквата

По стените на помещенията при проучванията са открити множество скални знаци – гореспоменатите надписи на кирилица, староеврейски букви и рунически знаци и рисунки


На терасата пред църквата на Крепчанския манастир

Какво може да се види на място

На място може да се посети средната от трите тераси – тази, на която е разположена църквата на скалния манастир. Все пак, ако от шосето пред манастира погледнете към скалите, в които е оформен, ще откроите ясно и трите тераси, макар и да не са широко достъпни.


Към манастира

Мястото е облагородено и приспособено за туристи – изградена е кратка пътека със стълби горе до скалите. На шосето преди началото на пътеката има информационна табела с кратка информация относно обекта и облагородяването му по някакъв европроект.


Нагоре към църквата на манастира

В скалната църква има информационно табло за откритите вътре (или в други помещения наоколо – не става ясно) два старобългарски надписа на кирилица. За съжаление, не са пояснили къде точно са били открити и съответно къде да ги търсим.


Входът на църквата, посветена на ,,Всички български светии"

Днес по стените на скалната църква в Крепчанския манастир могат да се видят множество грапавини, дупки и надписи с имена от съвременници, които за съжаление са унищожили голяма част от богатството на манастира. Все пак, могат да се различат останки от стенописи и от цветни фризове по ъглите на църквичката.


В църквата

Към момента, обектът е заключен, но ключът може да се вземе от кмета на село Крепча (между другото – много приятно село, с красив и поддържан мегдан) – питайте как да го намерите в центъра на селото.


В църквата на Крепчанския манастир

Самото място наоколо е много красиво – манастирът се намира в дефилето на река Баш пунар, приток на Черни Лом.

Когато бях там на място направих асоциация с Басарбовския манастир – и той е в скалите, и той е по поречието на река – в тамошния случай Русенски Лом. И двете места са красиви и по своему грабващи.

Къде се намира Крепчанският манастир и как да стигнем до него
Крепчанският скален манастир се намира на около 2 километра югозападно от село Крепча на път към съседното село Голямо Градище. Манастирът е в скалите над шосето от дясната страна в посока Голямо Градище. В района има обозначително табло и малка отбивка за паркинг от лявата страна на пътя.

Самото село Крепча се намира на около 19 километра северно от град Попово. Пътищата там в района са сравнително добри (дори и третостепенните).


Крепчански манастир – поглед от пътя

В района на манастира е изградена кратка пътека със стълби, стабилно обезопасени с парапет. Наистина – много добре направено за туристи.

Други интересни места наблизо

Край село Крепча са открити останки от две стари крепости – Джин кале (Крепостта на духовете) и Буюк кале, но лично аз не успях да намеря надеждни описания на маршрути до тях (ако има) и не мога да дам повече информация за тези старини.

Крепост Ковачевско кале

Намира се в района на село Ковачевец на около 27 километра южно от Крепча и на около 9 километра западно от град Попово. Вижда се от шосето.


Крепост Ковачевско кале

Според информационното табло, Ковачевско кале е късноримски укрепен град, построен между 308 г. и 324 г. при съвместното управление на императорите Лициний I и Константин I Велики като августи. Градът заемал територия от около 40 декара, бил ограден с крепостни стени, които били снабдени със 17 кули и две порти – североизточна и западна.


Крепост Ковачевско кале – две от кулите

Градът бил превзет и опожарен по време на Готска война от периода 376 г. – 382 г., а след това и от хуните на Атила през 447 г. Градът е окончателно опустошен и изоставен през 80-те години на 6-ти век при аварското нашествие. На място могат да се видят част от възстановените крепостни стени, западната порта , останки от помещения.

На около 38 километра южно от село Крепча се намират два интересни водопада – Златният водопад и Пиринешки джендем, спускащи водите си между поповските села Пиринец и Иванча. Реките, които ги захранват не са големи, затова най-подходящо време за посещение е ранна пролет и веднага след проливни дъждове.

https://drumivdumi.com/
#9
Писмена

Мастило като чер сатен
облича звуците ни сладки,
да се запазят нощ и ден
в буквари, книги и тетрадки.

Ченгелчета, лулички, букви
в редици стройни по листà
като цветчета се разпукват,
да пръскат мъдрост по света.

И трийсет букви стигат само,
за да изпишат думи святи:
родина, хляб, любов и мама,
дете, огнище, мир, приятел.

И днес е горд народът ни,
преборил хладни умове,
че с меч кове история
и с писменост от векове.
#10
Българската царица Теодора Търновска беше канонизирана от Румънската православна църква


Св. Теофана Басараб

Българската царица Теодора Търновска беше канонизирана за светица от Румънската православна църква с името Св. Теофана Басараб.

Канонизацията стана в румънската столица Букурещ на сцена до патриаршеската катедрала "Св. св. Константин и Елена", която има и храмов празник днес. Решението за новата светица в календара на Румънската патриаршия беше прието от Светия синод на Румънската православна църква на заседание на 17 февруари 2022 г., съобщи БТА.

Тържествената литургия днес беше отслужена от патриарха на Румънската православна църква Даниил, в съслужение с Русенския митрополит Наум, с Видинския митрополит Даниил и с румънски йерарси. В края на Светата литургия се извърши църковната прослава на новоканонизираната Св. благоверна царица Теофана Басараб. За първи път се изпя тропарът на светицата и беше представена иконата с образа на преподобната.

Патриархът на Румънската православна църква Даниил отправи приветствено слово за "добре дошли" към двамата митрополити от Българската православна църква - Наум и Даниил. Последва и слово-отговор от българските архиереи.

На тържествената литургия присъстваха посланикът на България в Румъния Радко Влайков и генералният директор на Българската телеграфна агенция Кирил Вълчев.

Паметта на Св. Теофана Басараб ще бъде почитана на 28 октомври.

Теофана е монашеското име на българската царица Теодора, първата съпруга на цар Йоан Александър, за която той се жени още докато е деспот в Ловеч през 1323 г. Тя е била дъщеря на влашкия воевода Иванко Първи Басараб, а рожденото й име е било Брайда.

Когато Йоан Александър става български цар през 1331 г., Теодора се премества в столицата Търново и управлява заедно с него близо петнадесет години. Там продължава да насърчава и подкрепя развитието на книжнината - сред забележителните ръкописи от този период е българският превод на византийската Хроника на Константин Манасий, сега съхранявана във Ватиканския музей и много други.

В Похвала на цар Йоан Александър, съдържаща се в Софийския псалтир (Софийски песнивец, 1337 г.), Теодора е определена като "благочестива жена". От брака си с българския цар Теодора има четири деца - Михаил Асен, Йоан Срацимир, Йоан Асен Четвърти и Василиса. Царицата става ктитор на много църкви и манастири, сред които е и Басарбовският скален манастир край Русе.

Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум отправи днес слово след Светата Божествена литургия в деня на Светите равноапостолни Константин и Елена, с църковна прослава на новоканонизираната Света благоверна царица преподобна Теофана (Теодора) Басараб. В словото се казва: "Светлата пасхална радост, която продължава да владее сърцата ни и насочва духовните ни сетива към Царството Божие, днес е още по-пълна и изобилна, защото Светата Христова Църква канонизира и тържествено прославя в лика на Светите Божии угодници още един дивен свидетел и изповедник на името Христово: благоверната царица Теодора Търновска - в монашество преподобна Теофана Басараб".

"Радостни сме и благодарим на Всемилостивия Бог, защото днес, когато прославяме Светите равноапостолни благоверни Константин и Елена, небесни покровители и на тази благолепна Патриаршеска катедрала, в Църквата просиява още една благоверна царица, която е свързана едновременно и с братския православен румънски народ, и с православния български народ", каза в словото Русенският митрополит Наум.

Той отбеляза в него, че за нас, като християни, новопрославената Света Теофана ще има винаги запазеното си място в църковната ни и народностна памет, оставайки нашата "Теодора, благочестивата царица на великия цар Йоан Александър, приела монашеския ангелски образ под името Теофана", на която в старобългарската версия на Синодика на Неделя православна винаги ще се пее "вечна памет". Защото православният български народ не може да забрави добрините й, и всичко онова, което тя с толкова много любов е сторила за него. В паметта ни винаги ще се помнят всеотдайните грижи на Светата благоверна Теодора за книжовното и културното развитие на Търновското царство, нейното активно ктиторство в полза на храмовете и манастирите из диоцеза на Търновската патриаршия, включително и в полза на Басарбовския скален манастир в богохранимата ни Русенска епархия, заедно с всичко онова, с което тя е допринесла за мисията на Светата Църква и още по-силното утвърждаване на християнството в нашата страна".

"Заедно със Светите Параскева Епиватска и Димитър Басарбовски, от днес в лицето на Св. Теофана Басараб нашите братски православни църкви и народи получават още един общ молитвен застъпник - още един духовен мост и обединител в стремежа си към висотите на християнския живот и подвиг, още един свой верен спътник по тесния път на спасението към Царството на вечния живот. Вярваме, че със светостта и благочестието си, с примера за ревност по Бога и отдаденост на делото Неговата света Църква, който ни е оставила Света преподобна Теофана, тя ще вдъхновява и занапред мнозина сред нас към още повече старание в изпълнението на Христовия Завет и ще насърчава единството и взаимната любов между Светите Румънска и Българска православни църкви", подчерта в словото си Русенският митрополит Наум.

Канонизацията на българската царица Теодора за светица от Румънската православна църква е значим момент и много важен знак в отличните отношения не само между двете църкви, но и между двете ни даръжави, каза посланик Радко Влайков на румънския патриарх.

https://offnews.bg/istoria/balgarskata-tcaritca-teodora-tarnovska-beshe-kanonizirana-ot-rumanskat-777312.html